NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Vaccins vanaf 4 januari beetje prematuur' • Miljoen vaccindoses deze maand verwacht

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Hoe kun je het beste grote groepen mensen vaccineren?

  Met een coronavaccin binnen handbereik zijn we er nog niet. "Je moet het ook nog verspreiden. Dit is een gigantische operatie", zegt Jan Fransoo, hoogleraar logistiek aan de universiteit van Tilburg en de TU Eindhoven. "Niets wijst erop dat we er klaar voor zijn, omdat er nog niets bekend is gemaakt over welke strategie het RIVM kiest."

 • Dolf Jansen gaat zijn oudejaarsconference streamen

  Dolf Jansen gaat zijn oudejaarsconference op 31 december live streamen vanuit theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Dat vertelde de cabaretier in een interview op NPO Radio 5.

  "Ik speel normaal in grote zalen, maar dat kan nu niet", zegt Jansen. De oudejaarsconference moet volgens hem voor iedereen te zien en te volgen zijn. Later wordt bekendgemaakt waar de stream te bekijken is.

  Van de andere oudejaarsconferences is nog niet duidelijk wat voor vorm ze krijgen. Youp van 't Hek, BNNVARA en de NPO hebben bij de veiligheidsregio een verzoek ingediend of de cabaretier in Theater Carré in Amsterdam meer publiek mag ontvangen dan coronatechnisch is toegestaan. Dit omdat de voorstelling met 30 mensen in de zaal minder goed tot zijn recht zou komen.

 • Deze Turkse bushokjes attenderen reizigers op mondkapjes

 • Actiz: 4 januari 'erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur'

  Zorgorganisaties maken zich zorgen over de haalbaarheid van de beoogde startdatum voor het vaccineren in Nederland. Het nu noemen van de startdatum van 4 januari noemt Actiz "erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur". Ook Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, is sceptisch.

  Het is de bedoeling dat ouderen en zorgmedewerkers straks als eerste in aanmerking komen. Maar voor 4 januari moeten er een aantal randvoorwaarden komen, vindt Actiz. "We kijken reikhalzend uit naar het kunnen aanbieden van het vaccin. Maar het veilig en verantwoord toedienen op deze schaal, vereist een operatie van ongekende omvang met militaire precisie."

  Actiz zegt benieuwd te zijn naar het definitieve draaiboek van het ministerie. Er is nog veel onduidelijk, zoals voor wie het wel of niet geschikt is, de distributie, bewaarvoorschriften en hoe het vaccin moet worden toegediend. Ook noemt de branchevereniging dat het onduidelijk is hoe de vaccins straks moeten worden besteld en geregistreerd.

 • Nieuwe extra grote testlocatie bij Schiphol

  Op Schiphol is vandaag een nieuwe extra grote testlocatie geopend. Hier kun je terecht voor zowel snelle- als reguliere tests. Het gebouw is te vinden bij P4 Lang Parkeren.

  Er kunnen er nu zo'n 2000 personen terecht voor een test. Dit aantal kan de komende maanden opgeschroefd worden naar 15.000 tests per dag.

  1/4 ANP / Hollandse Hoogte
  2/4 ANP / Hollandse Hoogte
  3/4 ANP / Hollandse Hoogte
  4/4 ANP / Hollandse Hoogte
 • Waar kijkt Europa naar bij beoordeling vaccins?

  Voordat er gevaccineerd kan worden, moet het Europees medicijnagentschap EMA beoordelen of de vaccins effectief genoeg zijn en voldoen aan de veiligheidseisen. Vandaag is EMA gestart met de eerste officiële beoordelingsprocedures.

  Waar wordt op gelet? En wie hakt uiteindelijk de knoop door?

 • Vrijwilligers Rode Kruis gaan zorgcentrum in Maarssen ondersteunen

  Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan hulp verlenen aan woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen. Daar hebben vijftig bewoners en zo'n veertig medewerkers het virus nu onder de leden, meldt RTV Utrecht. Alleen bewoners die op sterven liggen mogen nog bezoek krijgen.

  "Als je in zo'n situatie belandt, dan heb je heel veel extra werk", legt bestuurder Hanneke Koudstaal bij de regionale omroep uit. Er is onder meer een teststraat opgezet, nieuwsbrieven werden uitgestuurd en ondertussen moest de zorg voor alle bewoners door.

  Haren

  Een woonzorgcentrum in Haren is gesloten voor bezoek na een uitbraak van het virus. Daar zijn vijf bewoners en vier medewerkers besmet. De Zonnehof heeft de deuren nu op slot gedaan voor bezoek, behalve voor uitzonderingsgevallen.

 • Landmacht schiet te hulp bij teststraat Schiphol

 • OMT kijkt naar mogelijke versoepelingen rond feestdagen

  Het kabinet heeft het OMT advies gevraagd om te onderzoeken of versoepelingen mogelijk zijn tijdens feestdagen. Er wordt gekeken naar grotere groepsgroottes, beperkte opening van restaurants en het eerder sluiten van scholen, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

  Het gaat om 'mogelijke versoepelingen'. Het is geen totaalpakket, maar eerder een keuzemenu met verschillende opties. Zet de daling niet door of stijgt het aantal besmettingen toch weer, dan zijn er geen versoepelingen mogelijk, zeggen de bronnen tegen RTL Nieuws.

 • Vragen over 'face shields' bij winkelmedewerkers

  De eerste dag van de mondkapjesplicht is in winkels soepel verlopen, zegt winkeliersorganisatie Inretail. Het dragen van een mondkapje in winkels was volgens de organisatie de afgelopen tijd al de norm. "We hebben nog geen incidenten vernomen", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

  Wel merkt de organisatie dat de zogeheten 'face shields' die sommige winkelmedewerkers dragen (plastic schermen voor het gezicht) soms wat verbazing oproepen bij consumenten. "Sommige consumenten waren er niet van op de hoogte dat dat is toegestaan, en daar krijgen we wat vragen over binnen."

  De gezichtsschermen mogen alleen bij de uitvoering van sommige beroepen waarbij een werknemer anders acht uur lang met een kapje op zou moeten staan, zei minister De Jonge eerder tegen het ANP. Het spatscherm moet wel het hele gezicht bedekken, en niet "zo'n half ding onder je kin".

 • Uit Europese beoordeling moet blijken wie vaccin als eerste krijgen

  "Het vaccin is binnen handbereik", zei de minister van Volksgezondheid vanmiddag in reactie op het bericht dat het Europees medicijnagentschap EMA is begonnen met de beoordeling van de eerste coronavaccins. Als alles meezit, worden rond 4 januari de eerste mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus.

  De strategie is dat zorgmedewerkers, ouderen en kwetsbaren als eerste aan de beurt komen. Maar De Jonge wijst erop dat die strategie nog kan worden aangepast. Bijvoorbeeld als het Europees medicijnagentschap EMA oordeelt dat het vaccin voor bepaalde groepen minder effectief is, legt De Jonge uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Zijn we er klaar voor?'
 • RIVM: 'Daling gaat langzamer dan gehoopt'

  "Ik zie dat de daling heel langzaam gaat, dus dat is geen optimistisch beeld", zegt Aura Timen van het RIVM in reactie op de weekcijfers. "We hadden gehoopt om medio december op 10 IC-opnames per dag te kunnen zitten, maar daar zijn we nog lang niet."

  Het hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM wijst erop dat het seizoen waarin de meeste luchtweginfecties rondgaan nog moet komen.

  Wat deze week ook opviel was de drukte op de weg. "Mensen blijven onvoldoende thuis om het virus een stevige klap te geven", ziet Timen. De meeste mensen raken nog steeds thuis besmet of bij familie en vrienden. Daarna noemt Timen het werk als meest voorkomende plek waar mensen besmet raken.

 • Ministerie: levering miljoen Pfizer-vaccindoses deze maand verwacht

  BioNTech/Pfizer verwacht in de loop van december al een miljoen doses van z'n vaccin aan Nederland te kunnen leveren. Dat staat in een bericht van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee kunnen 450.000 mensen worden gevaccineerd. De vroege levering betekent dat er kort na groen licht van de Europese Commissie gestart kan worden met vaccineren.

 • Minister De Jonge: als het meezit rond 4 januari starten met vaccineren