NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw weekend-lockdown in Turkije • Ook strengere maatregelen op Curaçao

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Strengere maatregelen in onder meer Turkije en Curaçao.
 • RIVM: 4610 nieuwe besmettingen, 987 minder dan gisteren.
 • Moderna gaat als eerste farmaceut toelating voor het coronavaccin aanvragen in Europa.
 • De NOS stuurt niet meer standaard elke dag een pushbericht met het besmettingscijfer van het RIVM.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • 'Ministerie legde aanbod voor meer testcapaciteit naast zich neer'

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in april een aanbod om dagelijks ongeveer 60.000 extra coronatests te verwerken, naast zich neergelegd. Dat schrijft NRC, dat een reconstructie maakte van de uitbreiding van de testcapaciteit sinds het voorjaar. Het aanbod voor meer testcapaciteit werd gedaan door laboratoria in de biotechnologische industrie.

  Het ministerie bevestigt aan de krant dat van dat aanbod geen gebruik is gemaakt. Dit zou komen omdat "er op dat moment al veel andere opties werden opgepakt" en er ruim voldoende capaciteit was voor het testbeleid dat minister De Jonge voor ogen had. Ook zou het onzeker zijn geweest of de capaciteit na de zomer nog wel beschikbaar zou zijn. Belangenvereniging HollandBio, die de capaciteit aanbood bij VWS, ontkent tegenover NRC dat er is gesproken over langdurige beschikbaarheid.

  In juni deed het internationale consortium Eurofins volgens de krant ook een aanbod om de testcapaciteit in Nederland uit te breiden, maar daar werd niets mee gedaan. Het ministerie zegt tegen NRC dat het eerste contact met Eurofins pas in de tweede helft van augustus was.

  Half augustus heeft het ministerie voor 317 miljoen euro aan testcapaciteit ingekocht bij drie grote labs, waaronder Eurofins. Door het late inschakelen van die labs ontstond er aan het begin van tweede coronagolf een tekort aan testcapaciteit. In een reactie zegt VWS tegen NRC dat "met de kennis van nu het inderdaad beter geweest was om grootschalige laboratoria eerder te contacteren".

 • Moederbedrijf Topshop krijgt uitstel van betaling

  Arcadia, het moederbedrijf van modewinkelketens als Topshop, Topman en Miss Selfridge, heeft uitstel van betaling gekregen. Dat is vaak de eerste stap in de richting van een faillissement. Arcadia is vooral groot in het Verenigd Koninkrijk en heeft wereldwijd meer dan 500 winkels en meer dan 13.000 werknemers.

  Door de coronacrisis verkocht het bedrijf veel minder kleding. En volgens critici heeft Arcadia de afgelopen jaren te weinig werk gemaakt van online verkoop. De bekendste keten van het bedrijf, Topshop, heeft één filiaal in Nederland, in de Kalverstraat in Amsterdam. In het verleden waren er ook filialen in Den Haag en Rotterdam, maar die zijn een tijd terug gesloten.

 • Bruls: lokaal maatwerk volstaat om drukte tegen te gaan

  De veiligheidsregio's hebben geen behoefte aan landelijke richtlijnen om winkelpubliek te spreiden. Burgemeesters hebben al genoeg armslag om lokaal op te treden, zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vanavond na overleg met minister Grapperhaus.

  Bruls ging in op eind vorige week, toen het in verschillende gemeenten zo druk werd dat burgemeesters winkels eerder sloten. Het kabinet overweegt of het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra kan helpen om de drukte terug te dringen, zo werd vandaag bekend.

  "Dit kun je best aanpakken met lokaal maatwerk", zei Bruls vanavond. Hij wees erop dat er de afgelopen dagen in de meeste gemeenten helemaal geen problemen waren. "Het heeft niet zo veel toegevoegde waarde als elk dorp of stad mee moet lijden."

 • Rotterdamse burgemeester wil winkelpubliek spreiden

  Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bekijkt de mogelijkheden om enorme drukte in de stad rond Sinterklaas en Kerst te voorkomen. Daarvoor gaat hij morgen in gesprek met het crisisteam van de veiligheidsregio, zegt hij tegen de regionale omroep Rijnmond.

  Aboutaleb liet de afgelopen week tijdens koopjesfestijn Black Friday winkels in Rotterdam eerder sluiten vanwege "dramatische drukte". Om te voorkomen dat opnieuw veel mensen tegelijk inkopen gaan doen, denkt hij nu onder meer aan het versmallen van toegangswegen naar het centrum, het sluiten van parkeergelegenheden en het beperken van het openbaar vervoer naar de stad.

  De burgemeester snapt dat ondernemers snakken naar meer inkomsten in een voor hen lastige tijd. "Ze hebben een deel van het jaar omzet gemist. Daar hebben we alle begrip voor, maar het zou mooi zijn als er meer spreiding was."

 • Strengere maatregelen op Curaçao

  Op Curaçao worden strengere coronamaatregelen genomen. Ze gaan morgen in en gelden voor drie weken.

  Restaurants mogen geen gasten meer binnenlaten; ze mogen alleen nog eten bezorgen of laten afhalen. Ook is het horecagelegenheden verboden om alcohol te verkopen en gaan alle casino's dicht.

  Een lockdown komt er niet, zei minister Girigorie van Justitie op een persconferentie. Wel wordt de avondklok, die al enige tijd geldt, met drie weken verlengd. Dat betekent dat mensen tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet de straat op mogen.

  Lange tijd kende Curaçao relatief weinig besmettingen en het eiland is een van de weinige vakantiebestemmingen waarvoor Nederland niet code oranje of code rood heeft ingesteld. De laatste weken neemt het aantal besmettingen op Curaçao echter toe.

 • Kroatische premier positief getest

  De Kroatische premier Plenkovic is positief getest op het coronavirus. Hij zal tien dagen in isolatie gaan. Volgens zijn woordvoerder voelt hij zich goed en zal hij zijn werk vanuit huis kunnen uitvoeren.

  Andrej Plenkovic (50), sinds 2016 premier, zat al sinds zaterdag in quarantaine omdat zijn vrouw besmet was. Hijzelf werd aanvankelijk nog negatief getest, maar onderging vandaag een nieuwe test. Die viel positief uit.

  In Kroatië neemt het aantal besmettingen de laatste tijd toe. Vandaag werd een dagrecord gemeld van 74 doden en 1830 besmettingen, op een bevolkingsaantal van ruim vier miljoen. Ook scherpte de regering de eisen aan voor mensen die het land willen binnenkomen. Zij moeten voortaan een negatieve coronatest laten zien.

 • Vanaf morgen is het mondkapje verplicht, maar een boete heb je niet gauw

  In winkels, kapsalons, musea, theaters en bibliotheken zijn mondkapjes vanaf morgen verplicht. Draag je er geen, dan riskeer je een boete van 95 euro. We hoeven echter niet te denken dat de maatregel leidt tot een karrevracht aan boetes, valt op te maken uit dit artikel:

 • Turkije verscherpt maatregelen: hele weekend verplicht binnen blijven

  De Turkse regering heeft de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus fors verscherpt. Doordeweeks komt er een avondklok en in het weekend mogen mensen zelfs helemaal de deur niet meer uit, behalve voor bijvoorbeeld een bezoek aan supermarkten. Die zijn een beperkt aantal uren open.

  In het begin van de pandemie koos Turkije ook al voor een weekend-lockdown, maar die werd na verloop van tijd versoepeld. Nu stijgen de aantallen besmettingen en doden weer dermate dat strengere maatregelen nodig zijn, vindt president Erdogan.

  De lockdown geldt van vrijdag 21.00 uur tot en met maandag 05.00 uur en op de doordeweekse dagen moeten mensen vanaf morgen ook tussen 21.00 uur en 05.00 binnen blijven. Verder worden mensen jonger dan 20 en ouder dan 65 jaar geweerd uit het openbaar vervoer.

  Tot voor kort maakten de Turkse autoriteiten alleen cijfers bekend van de besmettingen van mensen met klachten, maar dat kwam de regering op veel kritiek te staan. Onder meer Turkse artsenorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie waren verontwaardigd.

  Afgelopen weekend kwam de minister van Volksgezondheid dan toch voor het eerst in maanden met cijfers van alle coronabesmettingen. Het blijken er ongeveer 30.000 per dag te zijn, op een bevolking van 83 miljoen inwoners. Daarmee is het land relatief een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

 • De Efteling stopt met muziekshows vanwege hossende gasten

  De Efteling stopt met alle muzikale optredens om te voorkomen dat de coronamaatregelen niet worden nageleefd. Dat heeft de parkleiding besloten nadat beelden waren verschenen van gasten die arm in arm staan te hossen en geen anderhalve meter afstand houden, schrijft Omroep Brabant.

  De leiding van het pretpark in Kaatsheuvel zegt te zijn geschrokken van de ophef die ontstond, nadat de website Looopings de beelden online had gezet. "We hebben gemerkt dat we tijdens deze act niet genoeg controle hebben over het gedrag van onze gasten. Ondanks alle mensen die het publiek in de gaten houden en maatregelen", zegt een woordvoerder van De Efteling.

  De gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, laat weten dat er een gesprek is geweest tussen de parkleiding, een toezichthouder van de gemeente en de burgemeester. "Het deed ons overigens ook pijn toen we de beelden zagen, ook omdat we er al best bovenop zitten en beseffen dat De Efteling een bevoorrechte positie heeft als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de horeca", zegt een woordvoerder.

  De gemeente gaat niet vaker controleren en stelt dat De Efteling "het in de regel goed voor elkaar heeft". Volgens de parkleiding geeft de video een vertekend beeld van hoe het er normaal gesproken aan toegaat in De Efteling.

 • Advies: grijp in op arbeidsmarkt, 'coronarekening' is niet eerlijk verdeeld

  Om zelfstandigen, flexwerkers en jongeren beter te beschermen tegen crises moet de politiek ingrijpen op de arbeidsmarkt. Deze groepen worden onevenredig hard geraakt door de coronacrisis, schrijft het Platform de Toekomst van Arbeid (PTA) in een advies aan minister Koolmees.

  Het PTA pleit onder meer voor een verhoging en verkorting van de WW, zodat werklozen sneller op zoek gaan naar een nieuwe baan. Meer erover in dit artikel.

 • 'Noorderlingen beloven gehoorzaamheid aan mondkapjesplicht'

  Een overgrote meerderheid van de inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel is van plan zich te houden aan de mondkapjesplicht, die morgen ingaat. De regionale omroepen in de vier provincies hebben daar onderzoek naar laten doen. Het gaat volgens de omroepen om een representatief onderzoek.

  Nu is het al zo dat ruim driekwart van de noorderlingen zegt zich te houden aan het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Uit het onderzoek komt naar voren dat dat toeneemt naar 85 procent als het advies morgen overgaat in een plicht waarop een boete van 95 euro staat. Het draagvlak voor de mondkapjesplicht is het grootst in Drenthe, namelijk 88 procent.

 • Kuipers: 'Het is een enorme uithoudingsproef'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Het is een enorme uithoudingsproef'
 • Veel meer aanvragen voor zorgbonus, kosten 800 miljoen extra

  Werkgevers in de zorgsector hebben massaal coronabonussen aangevraagd voor hun personeel. Het aantal aanvragen is veel groter dan gedacht, waardoor het kabinet naar schatting alleen al voor dit jaar 800 miljoen euro extra kwijt is.

 • Kabinet denkt na over beperken parkeren bij winkels

  Het kabinet denkt na over het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra. Dat zou een oplossing kunnen zijn bij het terugdringen van grote drukte in winkelcentra, zoals vorige week op Black Friday.

  Daarom laat het kabinet juristen bekijken of de parkeertijden in winkelcentra bijvoorbeeld per auto kunnen worden bekort, of dat sommige parkeergarages tijdelijk dicht kunnen. Het idee is dat als mensen nog maar twee of drie uur mogen parkeren, de drukte voor een deel kan worden tegengegaan.

  Vanavond in het Veiligheidsberaad spreken burgemeesters en kabinet verder door over maatregelen om mensen te ontmoedigen massaal te gaan winkelen.