liveblog
NOS SportAangepast

Hamilton opgelucht na elfde winst in 2020, voor Verstappen is P2 maximaal

  • De GP Bahrein is de vijftiende race van het seizoen
  • Lewis Hamilton heeft dit seizoen elf van de vijftien GP's gewonnen
  • Bahrein staat dit jaar twee keer op de kalender. Volgende week rijdt de F1 er weer
liveblog gesloten

Verstappen: 'We hadden het als team beter kunnen doen'

Max Verstappen snapte zondag in Bahrein niet alles van de strategie die Red Bull tijdens de race koos. "Ik weet niet wat er misging bij de tweede stop, maar de derde stop snapte ik niet. We hadden hier niet gewonnen, maar we hadden het als team beter kunnen doen met de strategie."

De WK-stand na de eerste race in Bahrein

1. Hamilton 322, 2. Bottas 201, 3. Verstappen 189, 4. Ricciardo 102, 5. Pérez 100, 6. Leclerc 98, 7. Norris 86, 8. Sainz 85, 9. Albon 85, 10. Gasly 71.

Wedstrijdverslag

Hamilton wint de incidentrijke race in Bahrein. Na incidenten met Romain Grosjean, die ontsnapte aan een vuurzee, en Lance Stroll won Hamilton op imposante wijze. Lees hier het hele verslag.

Hamilton: 'Laat zien dat we een gevaarlijke sport beoefenen'

De zevenvoudig wereldkampioen zegt na zijn winst in Bahrein dat het ongeluk van Grosjean laat zien dat Formule 1 een gevaarlijke sport is. "Ik weet dat ik een risico neem als ik instap. Er is de laatste jaren veel gedaan aan de veiligheid in onze sport. De Halo werkte vandaag, het had zoveel erger kunnen zijn."

Verstappen: 'Het is wat het is'

De Nederlander stuurt zijn Red Bull in de avonduren zonder fouten naar de finish. Tweede en een extra WK-punt voor de snelste ronde, een prima dag. "Het is wat het is", zegt hij tegen zijn collega's. Hij feliciteert ook zijn teamgenoot Albon, die voor de tweede keer dit jaar naar de derde plaats rijdt.

Verstappen noemde de start eng. "Ik zag heel veel vuur. Dan weet je dat er iets niet goed is. Ik ben blij dat Grosjean er goed vanaf is gekomen."

57/57: Hamilton wint zijn 95ste GP, Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft zijn vijfde zege op rij behaald. Hij zegeviert in Bahrein. Max Verstappen pakt zijn eerste podiumplaats in Bahrein: tweede. Teamgenoot Alex Albon wordt derde: twee Red Bulls op het podium.

54/57: Problemen voor Pérez, safety car in de baan

Sergio Pérez heeft ineens problemen. Er is van alles aan de hand met zijn Racing Point. Hij zet zijn bolide aan de kant, weg podiumplaats. Ook vlammen aan de achterkant. Albon gaat naar P3. Toch nog een safety car in de baan.

52/57: Verstappen op weg naar tweede plaats

Met nog vijf ronden te rijden is Max Verstappen op weg naar zijn eerste podiumplaats in Bahrein. Wereldkampioen Hamilton is niet te stuiten, maar de Nederlander kan de tweede plaats amper nog ontgaan.

50/57: Verstappen jaagt op extra WK-punt

Met 1.32,014 zet hij de snelste ronde neer. Dat levert aan het einde van de race een extra WK-punt op. Verstappen maakt zo aardig wat punten goed op Bottas, die op plaats negen rijdt.

47/57: Slotfase breekt aan, Verstappen nogmaals naar binnen

Wat kan er nog in de laatste tien ronden? Verstappen maakt zijn derde stop. Hij heeft een flinke marge op Pérez, dus dat levert geen probleem op. Hij blijft de Racing Point-coureur voor. Het gat met Hamilton loopt op naar 27 seconden.

42/57: Nog vijftien ronden

Verstappen haalt een klein beetje van zijn achterstand op Hamilton af. Het verschil is 3,2 seconden. Përez ligt weer op P3, Alex Albon volgt hem op drie seconden.

38/58: Verstappen weer terug op P2

Ook Sergio Pérez rijdt de pitstraat in. Verstappen keert weer terug op P2. Zijn achterstand op Hamilton: 3,5 seconden.

36/57: Ook Hamilton kiest voor nieuwe banden

De Brit heeft een ruime marge en behoudt zijn leidende positie. Pérez zit kort achter de werreldkampioen. Verstappen is Pérez genaderd tot drie seconden.

35/57: Verstappen opnieuw naar binnen

Toch een tweede stop van de Nederlander. Met nieuwe banden keert hij op P3 terug op de baan. Pérez schuift op naar P2. Verstappen heeft zes seconden achterstand.

29/57: Halverwege

We hebben de helft gehad. Hamilton leidt met een voorsprong van zo'n vijf seconden op Verstappen. De Nederlander heeft momenteel wel de snelste ronde achter zijn naam. Op P3 ligt Sergio Pérez. Alex Albon rijdt op de vierde plaats, Valtteri Bottas op P11.

25/57: Verstappen gaat ervoor

Potje bandenpoker van de Nederlander. Gaat hij de race uitrijden op de harde band? "We hebben niets te verliezen", zegt de Red Bull-coureur.

21/57: Verstappen antwoordt meteen

Hamilton gaat verder op de mediumband. Verstappen kiest een ronde later voor de harde band. De Brit van Mercedes als vanouds weer aan de leiding. Verstappen P2. Pierre Gasly is opgerukt naar de derde plaats. Pérez op P4.

20/57: Verstappen aan de leiding

De Nederlander profiteert van een pitstop van Lewis Hamilton.

18/57: Verschil Hamilton - Verstappen loopt op

Het tempo van Hamilton ligt te hoog voor Verstappen. Het gat bedraagt al 3,8 seconden.

14/57: stand

1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Pérez, 4. Albon, 5. Norris, 6. Ocon, 7. Sainz, 8. Ricciardo, 9. Gasly, 10. Leclerc.

12/57: Verstappen: 'Auto springt op een neer als een kangoeroe'

De Nederlander beschrijft zijn situatie in de auto. Voorlopig heeft hij P2 in handen, op ruim anderhalve seconde van Hamilton.

9/57: Hamilton leidt de dans

De race is weer onderweg. Hamilton stuift weg, gevolgd door Verstappen. Perez ligt op P3.Alex Albon ligt vierde.

8/57: Bottas valt terug door een lekke band

Als de safety car verdwijnt, ligt Valtteri Bottas op P16. Hij had een lekke band. "Het is nogal een spectaculaire race tot nu toe", meldt Verstappen over de radio.

En weer een incident.....

Lance Stroll belandt met zijn bolide op de kop na een tik van de AlphaTauri van Daniil Kvyat. De safety car is op de baan.

2/57: race hervat

De coureurs zijn weer onderweg. Lewis Hamilton vertrok van P1, Verstappen van P2. Bottas moest van P4 beginnen. Negentien auto's op het circuit.

Nieuwe start om 16.35 uur

De coureurs hebben een nieuwe starttijd te horen gekregen. Om 16.35 uur wordt de race hervat.

Wachten op nieuwe start

De coureurs worden tien minuten voor de herstart geïnformeerd. Voorlopig nog geen informatie over een nieuw tijdstip.

Lichte verwondingen Grosjean

De coureur heeft verwondingen aan zijn handen en enkels. Verder is hij in orde, zegt renstal Haas.

De herstart duurt nog even

De vangrail na de crash van Romain Grosjean

De ontsnapping van Grosjean

Er is weinig over van de bolide van Grosjean

De schrik zit erin bij de coureurs. De beelden van een wegspringende Grosjean maken diepe indruk.

Grosjean ontsnapt aan een vuurzee

Grosjean ontsnapt aan vuurzee

De coureur van Haas crasht en zijn wagen vat vlam. Hij ontsnapt op tijd.

1/57: onderweg en direct code rood

De lichten zijn uitgegaan. De GP van Bahrein is gestart. Direct code rood. Grosjean vliegt van de baan. Er is vuur te zien. Hamilton verzilvert zijn polepositie. Verstappen neemt de plaats over van Bottas, die een aantal plaatsen verliest.

Verstappen nog nooit op podium in Bahrein

De Nederlander lukte het nog niet sinds F1-debuut in 2015 een podiumplaats op Sakhir af te dwingen. Vorig jaar eindigde hij als vierde. In 2016 reed hij naar de zesde plaats. In 2015, 2017 en 2018 viel hij uit.

De WK-stand

Lewis Hamilton is al wereldkampioen. Valtteri Bottas en Max Verstappen strijden in de laatste drie GP's nog om de tweede plaats in de eindstand van het WK. De huidige stand is als volgt: 1. Hamilton/Mercedes 307, 2. Bottas/Mercedes 197, 3. Verstappen/Red Bull 170, 4. Pérez/Racing Point 100, 5. Leclerc/Ferrari 97, 6. Ricciardo/Renault 96, 7. Sainz/McLaren 75, 8. Norris/McLaren 74, 9. Albon/red Bull 70, 10. Gasly/AlphaTauri 63.

Bij IndyCar-coureur Rinus 'Veekay' van Kalmthout kriebelt de F1 niet meer

Rinus 'Veekay' van Kalmthout volgt de Formule 1 nauwgezet. De jonge Hoofddorper maakte in Amerika indruk bij zijn debuutseizoen in de IndyCar. "De Formule 1 is en blijft de koningsklasse. Ook ik keek er tegenop, maar ik heb besloten naar Amerika te gaan. Ik weet zeker dat ik het zou kunnen redden in de Formule 1, maar het kriebelt niet meer", zegt hij tegen de NOS.

Nog drie kansen voor Verstappen

Er zat gewoon niet meer in. Polepositie was onrealistisch, zei Max Verstappen na de kwalificatie voor de GP van Bahrein. De Nederlander won dit jaar een race. Hij heeft nog drie kansen dat te veranderen, te beginnen vandaag. "Of ik tweede of derde eindig in het WK maakt me niets uit. Het is belangrijker om drie goede resultaten neer te zetten. Dan ben ik tevreden."

Hamilton voor 98ste keer op pole

Mercedes bezet op Sakhir weer de eerste startrij. Lewis Hamilton was onnavolgbaar in de kwalificatie. Hij verovert zijn 98ste polepositie in zijn loopbaan. Red Bull heeft beide bolides op de tweede startrij. Max Verstappen start van P3, teamgenoot Alex Albon staat op P4.

Welkom bij het liveblog van de GP van Bahrein

Over een uurtje start de vijftiende Formule 1-race van het seizoen. De belangrijkste beslissingen zijn al gevallen. De vraag is vooral of iemand de zegereeks van Lewis Hamilton kan stoppen. De Brit is al wereldkampioen en won de laatste vier GP's.