liveblog
NOS Voetbalโ€ขโ€ขAangepast

PSV en Vitesse blijven in spoor van Ajax, domper voor Feyenoord

liveblog gesloten

Einde blog

Het liveblog van deze lange eredivisiedag gaat nu sluiten. Voor wie nog niet genoeg voetbal heeft gehad: bondscoach Frank de Boer is om 23.05 uur te gast in Studio Voetbal. Afstemmen op NPO 1 en NOS.nl dus.

Stand en uitslagen

PSV wint van Sparta

Daar is het eindsignaal. PSV wint met 1-0 van Sparta. De Eindhovenaren kwamen amper tot kansen en hadden een penalty nodig om te scoren. Hoe dan ook, PSV pakt de drie punten en handhaaft zich op de derde plaats in de eredivisie.

Kans Sparta

Aan de ander kant mist Danzell Gravenberch een grote kans om Sparta naast PSV te schieten. Van dichtbij ramt hij de bal wild over. Er zijn nog vijf minuten te spelen.

PSV-Sparta Rotterdam 1-0

Weer redding Sparta-doelman

Een andere invaller, Noni Madueke, maakt er bijna 2-0 van. Hij dribbelt naar zijn linkerbeen en haalt goed uit, maar weer zit Sparta-doelman en Nigeriaans international Maduka Okoye PSV dwars.

PSV-Sparta Rotterdam 1-0

Doelpunt PSV!

Tien minuten na zijn invalbeurt benut Donyell Malen een strafschop voor PSV. Maar dat gaat niet in een keer goed: pas in de rebound krijgt hij de bal voorbij Sparta-keeper Maduka Okoye.

PSV-Sparta Rotterdam 1-0

Drie nieuwe spelers bij PSV

Noni Madueke, Donyell Malen en Cody Gakpo komen in de ploeg voor Mario Gรถtze, Richard Ledezma en Eran Zahavi. Er zijn nog 25 minuten voor PSV om Sparta van zich af te schudden.

PSV-Sparta Rotterdam 0-0

Bijna doelpunt voor PSV

We zitten bijna in de zestigste minuut en nog altijd heeft PSV geen grote kans kunnen creรซren, al gaat een afstandsschot van Adrian Fein er nu wel bijna in. Sparta-doelman Maduka Okoye tikt de bal maar net uit de bovenhoek.

PSV-Sparta Rotterdam 0-0

Domper Europa League-tegenstander PSV

Terwijl PSV met Sparta worstelt, gaat Granada - komende week tegenstander van de Eindhovenaren in de Europa League - in Spanje met 3-1 onderuit bij laagvlieger Celta de Vigo.

Rust

Het is PSV niet gelukt om tot scoren te komen in de eerste helft. Ook niet zo gek als er geen enkel schot tussen de palen is. De grootste kans was voor Sparta, dat voor een leeg doel miste.

PSV-Sparta Rotterdam 0-0

Sparta mist voor leeg doel

PSV komt hier heel goed weg. Sparta-spits Lennart Thy schiet de diepte in, omspeelt de ver uitgekomen doelman Lars Unnerstall, maar schuift de bal - van grote afstand, dat wel - toch nog naast.

PSV-Sparta Rotterdam 0-0

Eerste balomwentelingen

PSV oogt fel in de eerste minuten, met meteen een schot op goal van Jorrit Hendrix. De Eindhovenaren moeten ook wel winnen willen ze de aansluiting met koploper Ajax op drie punten houden.

PSV-Sparta Rotterdam 0-0

Ook zonder Zlatan blijft AC Milan winnen

Zonder vedette Zlatan Ibrahimovic heeft AC Milan de koppositie in de Serie A verstevigd. Door een 2-0 zege op Fiorentina is de voorsprong op achtervolgers Internazionale en Sassuolo nu vijf punten.

Ibrahimovic, die in zes duels al tien keer scoorde deze jaargang, kampt met een lichte hamstringblessure. Vermoedelijk is hij over twee weken weer van de partij.

Zonder de 39-jarige aanvalsleider kwam Milan op eigen veld geen moment in de problemen. Binnen een halfuur stond de eindstand al op het bord.

Topscorer Zlatan Ibrahimovic bekijkt het duel vanwege een hamstringblessure vanaf de tribune

Frank de Boer te gast in Studio Voetbal

Hoog bezoek vanavond in Studio Voetbal. Bondscoach Frank de Boer zal namelijk aanschuiven bij Sjoerd van Ramshorst, Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen.

Kijken dus om 23.05 uur op NPO 1 of de livestream op NOS.nl of de NOS-app.

Bondscoach Frank de Boer

Opstelling Sparta: never change a winning team

Vorige week won Sparta met liefst 6-0 van ADO Den Haag. Never change a winning team, moet Sparta-coach Henk Fraser gedacht hebben. En dus zette hij dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier.

De opstelling van Sparta Rotterdam voor het duel met PSV

Senegal rouwt om WK-held Papa Bouba Diop (42)

Verdrietig nieuws uit Senegal. Daar wordt door verschillende media gemeld dat WK-held Papa Bouba Diop op 42-jarige leeftijd is overleden. De voormalige middenvelder, die wereldfaam vergaarde met zijn winnende doelpunt op het openingsduel van de WK 2002 tegen regerend wereldkampioen Frankrijk, was al langere tijd ziek.

De toenmalige middenvelder van RC Lens scoorde in het derde groepsduel met Uruguay (3-3) nog twee keer en had met zijn doelpunten een belangrijk aandeel in de kwartfinalefinaleplaats van Senegal, waarin het na verlengingen verloor van Turkije.

Papa Bouba Diop na zijn winnende treffer tegen wereldkampioen Frankrijk

Nu op NPO 1 en NOS.nl: Studio Sport Eredivisie

De samenvatting van PSV-Sparta Rotterdam is vanavond te zien in Studio Voetbal om 23.05 uur op NPO 1.

Voor alle andere samenvattingen kun je nu terecht op NPO 1 en de livestream op NOS.nl.

20.00 uur: PSV met acht wijzigingen tegen Sparta

Om 20.00 uur sluiten PSV en Sparta de tiende speelronde in de eredivisie af. PSV-coach Roger Schmidt doet dat met liefst acht (!) andere namen dan in het Europa League-duel met PAOK Saloniki (3-2 winst). Alleen Teze, Rosario en Zahavi blijven staan.

De meest opvallende naam: Mario Gรถtze. De Amerikaan Richard Ledezma maakt zijn debuut in de basis.

De opstelling van PSV voor het duel met Sparta Rotterdam

Wedstrijdverslag

AZ heeft in de eredivisie zijn vierde overwinning op rij geboekt. De Alkmaarders wonnen betrekkelijk eenvoudig met 2-1 bij Heracles Almelo, met een voorname rol voor Myron Boadu, die bij beide AZ-goals betrokken was.

Doelpuntenmakers Myron Boadu en Teun Koopmeiners vieren een treffer tegen Heracles.

AFGELOPEN

AZ wint het duel in Almelo met 2-1 en kruipt steeds dichter naar de topzes van de eredivisie. De Alkmaarders waren veel beter, maar maakten het toch nog flink spannend.

Van een slotoffensief van Heracles was overigens geen sprake. Sterker, Dani de Wit (paal) en invaller Johan Gudmundsson (op doelman Brouwer) hadden de 3-1 op de schoen.

Heracles - AZ 1-2

85' Spannende slotfase

We zitten in de slotfase van het duel en voor AZ, dat de hele wedstrijd een stuk beter was dan Heracles, is het weer een kwestie van overleven geworden.

Arne Slot besluit om het tempo er nog even uit te halen met een wissel. Albert Gudmundsson komt in het veld voor Myron Boadu. Wordt Boadu de matchwinner in Almelo?

Heracles - AZ 1-2

76' GOAL HERACLES

Uit het niets keert Heracles terug in de wedstrijd. Invaller Lucas Schoofs duwt een voorzet van Jurjen Bijleveld prachtig achter doelman Marco Bizot. Wordt het dan toch nog spannend in Almelo?

Heracles - AZ 1-2

Ondertussen in de eerste divisie: De Graafschap verliest

De Graafschap heeft op bezoek bij FC Eindhoven diep in blessuretijd een nederlaag moeten slikken. De ingevallen Pieter Bogaers schoot de bal knap met links tegen de touwen: 3-2.

De Achterhoekers verzuimden zo om in punten gelijk te komen met Cambuur en Almere City en zakte zelfs naar plek vier in de Keuken Kampioen Divisie, achter NAC Breda.

Maarten Peijnenburg maakt de tweede treffer van FC Eindhoven

70' Stengs laat zich gelden

Weer is het Calvin Stengs met een prachtige krul, maar zijn schot knalt met via de arm van Quagliata tegen de buitenkant van de paal. En even later krijgt Stengs een nog grotere kans, maar nu verdwijnt zijn rollertje voorlangs.

Heracles - AZ 0-2

Memphis eert Maradona met assist

Olympique Lyonnais blijft met zijn vijfde competitiezege in zes wedstrijden in het spoor van koploper Paris Saint-Germain.

Met aanvoerder Memphis Depay won Lyon in eigen huis met 3-0 van Stade de Reims en klom daarmee naar de tweede plaats met 23 punten, twee minder dan PSG, dat een dag eerder op 2-2 was blijven steken tegen Bordeaux. Lyon en PSG hebben beide twaalf wedstrijden gespeeld.

Memphis Depay viert de 2-0 van Bruno Guimaraes tijdens Lyon-Stade Reims

61' AUW

Wat een ongelukkig moment in Almelo. Invaller Delano Burgzorg ontsnapt aan de AZ-defensie, kapt naar binnen maar precies als hij wil uithalen steekt Jonas Svenssor zijn voet ervoor. De Noor moet het bekopen met een pijnlijke hiel en moet naar de kant.

Heracles - AZ 0-2

Topper in Engeland: Ziyech vs Bergwijn

En inmiddels is ook dรฉ topper in Engeland van dit weekend bezig. Chelsea (met Hakim Ziyech) en Tottenham Hotspur (met Steven Bergwijn) beslissen in een onderling duel wie Liverpool vanavond aflost als koploper in de Premier League.

De tussenstand na een half uur spelen is 0-0.

Steven Bergwijn duelleert met Mateo Kovacic

Ondertussen in Engeland

Manchester United heeft de weg omhoog gevonden in de Premier League. De ploeg van Donny van de Beek won dankzij een excellerende Edinson Cavani in de slotfase van Southampton: 2-3.

Edinson Cavani viert zijn winnende goal voor Manchester United tegen Southampton

55' Heracles feller, maar beste kans voor AZ

Heracles is beter uit de kleedkamer gekomen, maar de eerste kans is voor AZ. Calvin Stengs toont zijn klasse met een paar fraaie lichaamsschijnbewegingen en krult de bal naar de verre hoek, maar opnieuw krijgt doelman Michael Brouwer er een handje tegen.

Heracles - AZ 0-2

TWEEDE HELFT

Frank Wormuth heeft alleen Lucas Schoofs gebracht voor Tim Breukers, een rechtsback voor een rechtsback. Kan Heracles het tij nog keren tegen het ongewijzigde AZ?

Heracles - AZ 0-2

RUST

Tot de 40ste minuut leek er niets aan de hand voor Heracles, dat net als AZ รฉรฉn kans had gekregen. Maar toch gaat de ploeg rusten met een 0-2 achterstand.

Kan trainer Frank Wormuth nog een konijn uit de hoge hoed toveren?

Heracles-trainer Frank Wormuth kijkt toe in het duel met AZ

44' GOAL AZ

Myron Boadu! Hij krijgt de bal van Koopmeiners, lijkt de bal matig aan te nemen maar schakelt razendsnel en ramt de bal in de korte hoek.

Heracles - AZ 0-2

Myron Boadu luistert zijn eredivisierentree in de basis bij AZ meteen op met een treffer.

41' GOAL AZ

Doelman Brouwer gaat naar de goede hoek en krijgt zijn hand tegen de bal, maar kan de inzet van Teun Koopmeiners niet stoppen.

AZ komt op 1-0 in Almelo tegen Heracles, dat even daarvoor zelf en goede kans kreeg via Rai Vloet. Vloet schoot echter voorlangs.

Heracles - AZ 0-1

Teun Koopmeiners legt aan voor de 1-0 tegen Heracles Almelo

40' STRAFSCHOP AZ

Koopmeiners geeft voor, De Wit kopt terug op Boadu en die krijgt een beuk van Prรถpper. De bal gaat op de stip.

Heracles - AZ 0-0

Koud hรจ?

De eerste nachtvorst zit eraan te komen en dat merken de wisselspelers van AZ ook. En dus worden de warme 'slaapzakjes' met veel vreugde in ontvangst genomen.

Wisselspelers van AZ in de weer met warme slaapzakjes

22' Doelman Brouwer redt weergaloos op kopbal Boadu

We hebben het nog niet geschreven of Myron Boadu kopt een fraaie voorzet van Calvin Stengs via de handen van Heracles-doelman Michael Brouwer op de lat. Beter gezegd, het is een wereldredding van Brouwer.

Heracles - AZ 0-0

20' Rustig begin in Almelo

We zitten inmiddels al bijna halverwege de eerste helft en je kunt rustig stellen: het is nog altijd rustig in Almelo.

Beide ploegen hebben een kansje gehad: Owen Wijndal stoomde op en stelde doelman Brouwer op de proef met een hard schot, maar de vuisten van de doelman bracht redding. En bij Heracles was een kans niet besteed aan Sinan Bakis.

That's it.

Heracles - AZ 0-0

AFTRAP

Met Myron Boadu aan de aftrap is AZ - na de minuut stilte voor Diego Maradona - begonnen aan het duel met Heracles Almelo.

Heracles - AZ 0-0

De spelers van Heracles Almelo en AZ houden een minuut stilte voor Diego Maradona

Opstelling AZ

Bij AZ zien we Timo Letschert als vervanger van Pantelis Hatzidiakos, die rust krijgt. En in de spits neemt Myron Boadu weer de plek in van Albert Gudmundsson.

Sinds zijn besmetting met het coronavirus eind oktober begon Myron Boadu pas een keer in de basis bij AZ. In Almelo staat hij weer op zijn vertrouwde plek in de aanval.

De opstelling van AZ in het duel met Heracles Almelo

Over naar Almelo: opstelling Heracles

Vorige week dacht Robin Prรถpper er weer maanden uit te zijn. Maar kijk: hij speelt gewoon! En er zijn ook twee basisdebutanten: de Italiaanse verdediger Giacomo Quagliata en de Deense aanvaller Kasper Lunding.

De opstelling van Heracles Almelo voor het duel met AZ

AFGELOPEN

Ook in Groningen is voor het laatst gefloten. FC Groningen wint verdiend met 1-0 van een pover Willem II.

Door de zege is FC Groningen virtueel de topzeven van de eredivisie binnengedrongen. AZ kan bij winst op Heracles Almelo later op zondag op gelijke hoogte met Groningen komen.

AFGELOPEN

Even leek het erop dat de ongeslagen Feyenoord-reeks onder Dick Advocaat door FC Utrecht zou worden beรซindigd. Maar de Rotterdammers persten er toch nog een gelijkspel uit: 1-1.

Advocaat is daardoor nu 24 eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen en nog zeven duels verwijderd van het stokoude record van Ernst Happel, die in zijn eerste 31 ontmoetingen als Feyenoord-trainer niet verloor.

Tevreden zal Advocaat niet zijn geweest over het vertoonde spel van zijn ploeg. Utrecht kreeg talloze kansen om als winnaar van het veld te stappen, maar verzuimde Feyenoord echt pijn te doen.

Groningen vindt het best, Willem II bakt er niets van

We hebben niet al te veel te melden gehad vanuit Groningen. Er is ook niet veel te melden. Na de Groningse 1-0 van El Messaoudi is er eigenlijk nets meer gebeurd. Willem II heeft sindsdien slechts een keer op doel geschoten (een kansloze inzet van Pavlidis).

De zesde nederlaag van de Tilburgers, vorig jaar nog een van de revelaties van de eredivisie, lijkt onvermijdelijk.

FC Groningen - Willem II 1-0

Hoogstandjes in De Kuip

Ook in De Kuip was er zojuist een hoogstandje. Steven Berghuis speelde de bal laconiek door de benen van Mimoun Mahi. En laten die twee nu voor de aftrap van de tweede helft vrolijk met elkaar in gesprek zijn geweest. Ging het onderonsje daarover?

Doelman Nick Marsman krijgt voorlopig wel een hoger cijfer van ons, al kwam hij net goed weg. Marsman liet een schot van oud-Feyenoorder Simon Gustafson glippen, maar vond de bal net op tijd terug achter zijn rug.

Feyenoord - FC Utrecht 1-1

Steven Berghuis fopt Mimoun Mahi met een heuse panna

Messi eert Diego in shirt van Newell's Old Boys

Toen Diego Maradona in zijn nadagen nog even bij Newell's Old Boys speelde, was er een klein jongetje die bij zijn openingswedstrijd een balletje mocht hooghouden. Dat jongetje was Lionel Messi.

Vandaag eerde hij zijn grote voorganger nadat hij de 4-0 had gemaakt voor Barcelona tegen Osasuna in het shirt van die club.

En dat was niet het enige hoogtepunt uit de 4-0 zege van de ploeg van Koeman. Lees het wedstrijdverslag.

66' GOAL FEYENOORD

Hoe is het mogelijk? Feyenoord zit totaal niet in de wedstrijd, maar komt toch op 1-1 tegen FC Utrecht. Senesi kopt de bal voor de voeten van Geertruida en die passeert doelman Paes.

Lutsharel Geertruida wordt geknuffeld na zijn 1-1 tegen FC Utrecht

63' GOAL FC GRONINGEN

Het heeft lang geduurd, maar daar is dan toch de 1-0 van FC Groningen. Ahmed El Messaoudi schiet de bal opvallend simpel in de verre hoek.

FC Groningen viert de treffer van Ahmed el Messaoudi

55' Wรฉรฉr Marsman

Hoe is het mogelijk? Weer redt Marsman op een levensgrote kans van FC Utrecht. Ramselaar wordt door Mimoun Mahi met een fraai hakje vrijgespeeld, maar de Utrecht-middenvelder weet de hoek van het doel weer niet te vinden.

Dit is nu al de vierde of vijfde levensgrote kans voor de bezoekers, die 'slechts' met 1-0 voor staan.

Feyenoord - FC Utrecht 0-1

50' GOAL FC UTRECHT

Mark van der Maarel bezorgt FC Utrecht de verdiende voorsprong tegen Feyenoord. Een hoekschop smoort in de zestien en Van der Maarel is er als eerst bij.

Feyenoord - FC Utrecht 0-1

Mark van der Maarel wordt geknuffeld na zijn 1-0 tegen Feyenoord

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in De Kuip bij Feyenoord-FC Utrecht en in Groningen bij FC Groningen-Willem II. In beide duels is - wonder boven wonder - nog niet gescoord.

Ondanks alle conferenties op de Feyenoord-bank heeft coach Advocaat dezelfde spelers het veld ingestuurd. Veel te kiezen heeft hij ook niet: zijn beste troeven zitten op de tribune.

Geblesseerde en geschorste spelers van Feyenoord kijken toe vanaf de tribune.

RUST

Ook FC Groningen en Willem II gaan rusten met 0-0. De thuisploeg kreeg levensgrote kansen in de openingsfase, maar daarna heeft Willem II zich een beetje terug geknokt.

FC Groningen - Willem II 0-0

RUST

Het is rust bij Feyenoord-FC Utrecht. We zijn heel benieuwd wat Dick Advocaat en Zeljko Petrovic allemaal bekokstoofd hebben. Want dat het beter moet bij Feyenoord is duidelijk.

Feyenoord - FC Utrecht 0-0

Nicolai Jรธrgensen ten einde raad in het duel met FC Utrecht

40' Zorgen voor Advocaat

Dick Advocaat is druk in de weer met zijn assistent Zeljko Petrovic en een notitieboekje. Met reden, want zijn ploeg blijft maar kansen weggeven. Zo schoot Joao Tixeira de bal bijna in eigen doel, kreeg Gyrano Kerk een niet te missen kans (die hij toch miste en bovendien - zo bleek - buitenspel stond) en mocht Mimoun Mahi alleen af op doelman Marsman.

Die reservedoelman van Feyenoord is voorlopig de beste man op het veld.

Feyenoord - FC Utrecht 0-0

Dick Advocaat en Zeljko Petrovic in druk overleg op de bank van Feyenoord

25' Nog altijd 0-0 in De Kuip, maar hoe dan?

Het staat nog altijd 0-0 bij Feyenoord-FC Utrecht en dat mag je gerust een wonder noemen. Na de levensgrote kansen voor Utrecht in de eerste vijf minuten, leek Feyenoord heel fortuinlijk op 1-0 te komen. Mark van der Maarel kopte een voorzet namelijk op de binnenkant van de eigen paal.

Toch is het Utrecht dat de meeste aanspraak maakt op een voorsprong. Net nog werd Bart Ramselaar na een fraaie aanval helemaal vrijgespeeld op een meter van het open doel van Feyenoord. Toch ging het mis: de bal rolde tergend langzaam voor de verbouwereerde Ramselaar langs.

Feyenoord - FC Utrecht 0-0

Maarten Paes krijgt zijn hand op de bal die door ploeggenoot Mark van der Maarel op de binnenkant van de paal is gekopt

Directeur Van der Kraan vertrekt bij FC Twente

Algemeen directeur Paul van der Kraan vertrekt aan het einde van het seizoen bij FC Twente. Hij was sinds april vorig jaar verbonden aan de club uit Enschede. Van der Kraan maakte zijn aanstaande vertrek nu al bekend, zodat FC Twente voldoende tijd heeft om naar een opvolger te zoeken.

Laat ik beginnen te zeggen dat het een ontzettende moeilijke keuze is geweest", laat de 67-jarige Van der Kraan weten op de website van zijn club. "FC Twente en ik wisten dat mijn aanstelling voor maximaal een paar jaar zou zijn en ik heb de pensioengerechtigde leeftijd. Ik keer nergens meer terug in een fulltime functie."

Eerder was Van der Kraan actief als algemeen directeur bij RBC, RKC Waalwijk, FC Den Bosch en Vitesse. Hij vervulde bovendien een adviseursfunctie bij Fortuna Sittard.

Paul van der Kraan

14' Kans op kans voor FC Groningen

Ook in Groningen had het al 1-0 moeten staan. Damil Dankerlui heeft de hoek voor het uitzoeken, maar schiet voorlangs. En net mocht PAtrick Joosten vrij uithalen, maar hij mikt de bal naast de paal.

Het is eenrichtingsverkeer in Groningen. Alle hens aan dek voor Willem II.

FC Groningen - Willem II 0-0

5' Wat een kansen voor Utrecht

Er zijn pas vijf minuten gespeeld in De Kuip en FC Utrecht heeft al twee enorme kansen gehad op de 0-1. Bij de eerste blunderde Uros Spajic, waardoor Sander van de Streek ongehinderd op doelman Marsman af kon. Maar Marsman wist toch redding te brengen.

En twee minuten later was er opeens een levensgrote kans voor Mimoun Mahi, maar die schuif de bal van een meter of drie voorlangs.

Feyenoord - FC Utrecht 0-0

AFTRAP

De bal rolt in Groningen en in Rotterdam. Het gehavende Feyenoord ontvangt FC Utrecht. FC Groningen neemt het op tegen Willem II.

Diego

In De Kuip schalt Live is life door de speakers bij het opstellen van beide ploegen voor de minuut stilte ter ere van Diego Maradona. In Groningen is een fraai Argentijns shirt geprojecteerd in de middencirkel. Mooi.

  • NOS
    Eerbetoon aan Diego Maradona bij Feyenoord-FC Utrecht
  • NOS
    Ook in Groningen werd gedacht aan de Argentijnse nummer tien.

Opstellingen FC Groningen - Willem II

Bij FC Groningen keert Damil Dankerlui terug in de basis. Hij vervangt de geschorste Wessel Dammers. Ook de broertjes Daniel en Joel van Kaam staan opnieuw samen in de basis.

Bij Willem II ontbreekt Ole Romeny vanwege een blessure. Daardoor is er plek voor Paul Gladon als tweede spits naast Vangelis Pavlidis.

AFGELOPEN

Zeventig minuten lang had Vitesse de grootste moeite met de hechte defensie van Fortuna. Maar de Arnhemmers winnen wel (2-0) en boeken de achtste zege van het seizoen. Fortuna blijft steken op drie schamele punten.

Vitesse - Fortuna Sittard 2-0

Oussama Darfalou viert zijn treffer

84' GOAL VITESSE

Armando Broja beslist het duel in Arnhem. Hij volleert een hele fijne vrije trap van Tannane bij de tweede paal in het doel.

Vitesse - Fortuna Sittard 2-0

72' GOAL VITESSE

Oussama Darfalou doet waarvoor hij in het veld gebracht is. Hij kopt een hoekschop fraai in de verre hoek en zorgt daarmee voor heel veel opluchting in Arnhem.

Vitesse - Fortuna Sittard 1-0

Oussama Darfalou wordt bejubeld na zijn treffer tegen Fortuna Sittard

Je kunt erop wachten...

Je kon er op wachten: Maximillian Wittek speelt d bal te kort terug en schenkt Emil Hansson een vrije doorgang, maar Remko Pasveer is er als de kippen bij om redding te brengen.

En aan de andere kant was het bijna driemaal scheepsrecht voor Oussama Tannane. De eerste vrije trap ging richting cornervlag, de tweede ruim over. Met de derde komt hij heel dicht in de buurt.

De vrije trap van Oussama Tannane scheert net over de lat

60' Wie verzint een list?

Er is alweer een kwartier gespeeld in de tweede helft in Arnhem en Vitesse begint af en toe wat wanhopig te ogen. Op een kans voor Tannane na lopen de Arnhemmers zich keer op keer vast op het verdedigende Fortuna. En dus nog altijd 0-0.

Ook trainer Thomas Letsch heeft het gezien: Met Oussama Darfalou brengt hij een extra spits in de ploeg. Hij komt in het veld voor controleur Sondre Tronstad.

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

Trainer Renรฉ Hake kan bij FC Utrecht niet beschikken over basisklanten Adam Maher en Tommy St. Jago. Sander van de Streek en Emil Bergstrรถm zijn hun vervangers.

De opstelling van FC Utrecht voor het duel met Feyenoord

OPSTELLING FEYENOORD

Feyenoord-trainer Dick Advocaat heeft even moeten puzzelen in zijn opstelling voor het duel met FC Utrecht (14.30 uur). De Schot George Johnston maakt zijn debuut in de basis als linkerverdediger. Op het middenveld zien we ook een basisdebutant: de 21-jarige Jordy Wehrmann.

Orkun Kรถkcรผ is geschorst na zijn rode kaart tegen Fortuna Sittard en Jens Toornstra bleek niet fit genoeg om te kunnen starten. Achterin zijn Tyrell Malacia en Bart NIeuwkoop niet beschikbaar.

De opstelling van Feyenoord voor het duel met FC Utrecht

Dat is vriendelijk zeg...

Danilho Doekhi raakt zijn schoen even kwijt na het duel met Sebastian Polter. Maar de Duitser is de beroerdste niet: hij maakt de veters vast los voor zijn opponent.

Sebastian Polter ontfermt zich over de schoen van tegenstander Danilho Doekhi.

TWEEDE HELFT

Loรฏs Openda heeft de bal weer in het spel gebracht. Vindt Vitesse in de tweede helft wel een gaatje in de hechte defensie van Fortuna?

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

RUST

In de eerste helft van Vitesse - Fortuna Sittard was het eenrichtingsverkeer richting het Limburgse doel. Maar toch stappen de Limburgers tevreden van het veld, want het staat nog steeds 0-0. Welke list verzint Vitesse-trainer Thomas Letsch? We gaan het zien.

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

Spandoeken in De Kuip

Om 14.30 uur neemt Feyenoord het in De Kuip op tegen FC Utrecht. Zonder fans uiteraard, maar die fans hebben zich wel hun creativiteit kunnen uitleven op duizenden spandoeken.

30' Dat was me er een geweest...

Het moet gezegd. Niet alleen Tannane laat zich zien, ook van Matus Bero hebben we al wat mooie dingen gezien. Het mooiste was zijn hakje (een soort scorpion kick, die ooit bekend werd door Rafael van der Vaart en Willy Carbo). De eeuwige roem blijft voor de Slowaak nog even uit, de bal gaat naast.

Minder fraai, maar wel groter was de kans van Armando Broja. Maar ook de Londense Albanees weet het doel niet te vinden.

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

Enzo Cornelisse aan de bal bij zijn basisdebuut voor Vitesse tegen Fortuna Sittard

20' Tannane heeft er zin in

Lang niet al zijn acties lukken, maar Oussama Tannane is weer eens de gevaarlijkste man bij Vitesse. Fraai was zijn steekpass op Matus Bero (een kopie van de pass van Davy Klaassen op Zakaria Labyad zaterdagavond tegen Emmen). Het grootste verschil: Labyad scoorde met een volley, Bero komt net niet aan de bal.

Kort daarna probeert Tannane een strafschop te versieren in duel met Tesfaldet Tekie, maar arbiter Jochem Kamphuis trapt er niet in.

Doet Fortuna dan helemaal niets? Heel af en toe komt het eruit, met een schietkans van Emil Hansson als grootste mogelijkheid. De bal rolt naast.

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

10' Vitesse de bal, nog geen kansen

Er zijn tien minuten gespeeld in Gelredome en het spelbeeld is duidelijk. Fortuna plooit ver terug en laat de bal aan Vitesse, dat er nog niet in geslaagd is om een gaatje te vinden in de drukte. Wel mocht Oussama Tannane net een vrije trap nemen op een kansrijke positie, maar zijn beroemde zwabberbal zwabbert nu richting cornervlag.

En als Fortuna de bal heeft, wordt snel gezocht naar spits Sebastian Polter. Geloof het of niet, de 1,93 meter lange Duitser verliest zijn eerste kopduel van de ruim een kop kleinere Enzo Cornelisse. Dat is lekker beginnen voor de debutant.

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

Oussama Tannane baalt nadat zijn vrije trap tegen Fortuna Sittard ver naast het doel is beland

AFTRAP

Na een indrukwekkend eerbetoon aan Diego Maradona heeft Fortuna afgetrapt in Arnhem bij het duel met Vitesse.

Vitesse - Fortuna Sittard 0-0

De spelers van Vitesse en Fortuna Sittard staan stil bij het overlijden van Diego Maradona

In de tunnel

De spelers van Vitesse en Fortuna Sittard komen het veld op. We gaan zo beginnen in Arnhem!

In gedachten bij Diego

Ook vandaag zullen alle duels voorafgegaan worden door een minuut stilte ter nagedachtenis aan de woensdag overleden Diego Maradona. Alle spelers zullen bovendien een rouwband dragen.

Bij Olympique Lyonnais gaan ze nog een stapje verder. Daar speelt Memphis Depay en (wellicht Kenny Tete) vandaag tegen het Stade de Reims van Kaj Sierhuis met een speciale hommage op het shirt.

Opstelling Fortuna

Fortuna-coach Sjors Ultee heeft dezelfde elf namen op het formulier gezet als vorige week tegen Feyenoord.

De opstelling van Fortuna Sittard voor het duel met Vitesse

Opstelling Vitesse

Bij Vitesse mag Enzo Cornelisse zijn debuut maken in de basis. De 18-jarige verdediger treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Tim Cornelisse, die zelf van 2004 tot 2011 uitkwam voor de Arnhemmers en tegenwoordig assistent-coach is bij Jong Vitesse.

Cornelisse junior krijgt de voorkeur boven Tomas Hajek. De geschorste Riechedly Bazoer moet nog een wedstrijd toekijken.

De opstelling van Vitesse voor het duel met Fortuna Sittard

De stand in de eredivisie na de wedstrijden van zaterdagavond

Ambitie en goed beleid maken Engelse competitie 'spannendste' in vrouwenvoetbal

Dankzij jarenlang goed beleid en duidelijke, ambitieuze doelstellingen is de Engelse competitie, de Women's Super League, uitgegroeid tot dรฉ competitie in het vrouwenvoetbal. Het is dan ook niet gek dat de meeste sterren van het Amerikaans en Nederlands elftal in Engeland spelen.

Jackie Groenen bij Manchester United

FC Utrecht maakt torenhoge ambities (nog) niet waar

"Big time", zegt Simon Gustafson. Natuurlijk heeft de aanvoerder van FC Utrecht zin in de wedstrijd tegen Feyenoord. Hij hoopt dat het bezoek aan De Kuip het begin kan zijn van een betere periode voor Utrecht. "De negende plek is niet waar Utrecht hoort te staan", vindt Bart Ramselaar.

FC Utrecht heeft 'veel goede spelers, maar geen goed team'

Studio Sport eert Diego Maradona

Studio Sport besteedt vanmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur uitgebreid aandacht aan Diego Armando Maradona. Een van de beste voetballers aller tijden, misschien wel de beste, overleed woensdag op 60-jarige leeftijd.

In de special wordt teruggeblikt op de imposante carriรจre van Maradona, die sportief gezien zijn hoogtepunt beleefde op het WK van 1986 in Mexico.

Diego Maradona

Bekijk samenvattingen eredivisieduels

Inmiddels zijn er vier wedstrijden in de eredivisie gespeeld: FC Twente-RKC Waalwijk, FC Emmen-Ajax, ADO Den Haag-sc Heerenveen en VVV-Venlo-PEC Zwolle. Nog niks gezien? Bekijk dan de hoogtepunten van de duels.

Milan van Ewijk in duel met Mitchell van Bergen

Van den Brom aan de leiding in Belgiรซ

John van den Brom beleeft een flitsende start als trainer van de Belgische voetbalclub Racing Genk. Ook de tweede wedstrijd onder leiding van Van den Brom leverde een royale zege op. Genk won met 5-1 bij Cercle Brugge, nadat het vorige week bij het debuut van de Nederlandse trainer met 4-1 had gewonnen van Excelsior Moeskroen.

De ploeg van Van den Brom nestelde zich aan kop van de Belgische competitie met 28 punten. Club Brugge had de eerste plaats weer kunnen heroveren, maar de Belgische kampioen bleef bij hekkensluiter Moeskroen steken op 0-0. De ploeg van aanvoerder Ruud Vormer en aanvaller Noa Lang, die in de slotfase werd gewisseld, heeft 1 punt minder dan Racing Genk.

Uitslagen en programma eredivisie

Welkom!

Welkom bij het liveblog van zondag 29 november. Vandaag vijf wedstrijden in de eredivisie: Vitesse-Fortuna Sittard, Feyenoord-FC Utrecht, FC Groningen-Willem II, Heracles-AZ en PSV-Sparta.