liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grote Markt Brussel trekt te veel bekijks • Kabinet wijst verwijt Aboutaleb van de hand

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Kabinet wijst verwijt Aboutaleb van de hand.
  • Franse rechter wijst inperking kerkbezoek af.
  • 5609 nieuwe besmettingen, 1115 meer dan gisteren.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we zondag af. Maandagochtend vindt u het laatste nieuws weer in een nieuw liveblog.

Voor het tweede kwartaal achtereen meer mensen in de bijstand

Het aantal bijstandsontvangers is het derde kwartaal licht toegenomen. Eind september waren er 423.000 mensen in Nederland die de bijstand ontvingen, 7000 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het is het tweede kwartaal achtereen dat het aantal bijstandsontvangers is gestegen. Het CBS ziet dat in alle leeftijdsgroepen meer bijstandontvangers zijn bijgekomen. Toch is de stijging het grootst bij jongeren onder de 27. In deze groep kwamen er het afgelopen kwartaal bijna 3000 mensen in de bijstand bij. Dat is een stijging van 8 procent. Het aantal bijstandontvangers van boven de 27 steeg maar met 1 procent.

Er zijn volgens het CBS meerdere redenen waarom het beroep op de bijstand vooral bij jongeren toeneemt. "We hebben het afgelopen half jaar gezien dat jongeren onevenredig hard getroffen worden de crisis", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Vaak hebben jongeren tijdelijke contracten en juist deze banen werden de afgelopen maanden als eerste geschrapt. Daarnaast hebben mensen onder de 27 vaak minder of geen WW-rechten opgebouwd waardoor ze sneller in de bijstand komen. De verwachting is wel dat bij een herstel van de economie juist de jongeren weer sneller werk vinden.

Politie Brussel reguleert publiek Grote Markt

De politie in Brussel is vanavond begonnen met het reguleren van het bezoek aan de Grote Markt. De feestverlichting daar en de kerstboom die is opgetuigd trekt veel bekijks.

Gisteravond was het volgens de politie drukker dan de coronaregels toelaten en vanavond ook, schrijft de VRT. Daarom is een "filtersysteem" ingesteld.

Ordediensten zien erop toe dat mensen zoveel mogelijk in dezelfde richting lopen en niet te lang blijven staan. Als het nodig is, worden toegangswegen afgesloten, zo luidt het.

De kerstversiering op de Grote Markt

Britse politie maakt excuses voor beëindigen online kerkdienst

Een politiedistrict in Engeland heeft zijn excuses aangeboden voor het beëindigen van een online kerkdienst, eerder deze maand in de plaats Milton Keynes. Twee agenten waren op klachten van geluidsoverlast afgekomen en meenden te zien dat er te veel mensen in het gebouw waren.

De dominee was aanwezig met vijftien anderen: zangers, muzikanten en technici. Hij weigerde de dienst die online door 150 gelovigen werd gevolgd, af te breken. De agenten riepen daarna versterking op, waarna de dienst alsnog werd beëindigd. Vier dagen later kreeg de dominee te horen dat hij vervolgd werd voor overtreding van de coronaregels.

Inmiddels is de politie tot het inzicht gekomen dat de dominee gelijk had. De richtlijnen schrijven voor dat iedereen die als "essentieel" wordt beschouwd een kerkdienst fysiek mag bijwonen. De Thames Valley Police liet The Guardian wegen dat de agenten regels in het "alsmaar veranderende en complexe terrein van handhaving" verkeerd begrepen hebben.

Kabinet wijst verwijt Aboutaleb over Black Friday van de hand

Het kabinet zegt dat het nooit een verzoek heeft gehad om Black Friday in verband met de verwachte drukte verbieden. Een woordvoerder zegt dat het juridisch ook lastig zou zijn, om eraan toe te voegen dat burgemeesters zelf de ruimte en bevoegdheid hebben om in te grijpen.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei in tv-programma Buitenhof dat de burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio er de afgelopen tijd bij het kabinet op hebben aangedrongen om Black Friday te verbieden. Het kabinet vond dat niet nodig, zei Aboutaleb.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei eerder vanmiddag ook al dat de situatie genuanceerder ligt dan Aboutaleb die voorstelde. Er is in het overleg met het kabinet wel op ontmoediging van Black Friday-acties aangedrongen, maar niet expliciet om een verbod gevraagd. "Meerdere opties lagen op tafel tijdens dit overleg. Zo is ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld winkels tijdelijk te sluiten genoemd, maar niet als wens van het gezamenlijke Veiligheidsberaad."

Immunoloog Fauci waarschuwt voor 'golf op golf'

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci verwacht aan het eind van het jaar een nieuwe vloedgolf aan coronabesmettingen. Met de feestdagen en vakanties voor de boeg moeten we op een verdere stijging van nieuwe besmettingen rekenen, zei hij in een interview met tv-zender NBC. "Als je de groei hebt die we nu zien, keert het niet ineens om. Het is duidelijk dat we de komende weken iets dergelijks gaan zien. We kunnen een golf boven op de golf krijgen."

Fauci en andere experts gaan ervan uit dat de viering van Thanksgiving, afgelopen donderdag, tot een toename van het aantal besmettingen heeft geleid. Dat zal met Kerstmis niet anders zijn, denkt hij.

Vrijdag steeg het aantal nieuwe besmettingen in de VS voor het eerst boven de 200.000. Het aantal overleden coronapatiënten is meer dan een kwart miljoen. De vaccins die bijna klaar zijn, zijn het "licht aan het eind van de tunnel". De komende week wordt duidelijk hoe de vaccinatiecampagne eruit gaat zien. Ook hoopt hij dat de regering van Joe Biden een grondig testprogramma opzet. Dat moet inzichten opleveren over mensen die wel besmet zijn, maar geen symptomen hebben.

Nieuwsuur liet woensdag zien hoe corona op het platteland van de staat Georgia toeslaat:

'Ik heb extra lijkzakken besteld voor na Thanksgiving'

Voorzitter Veiligheidsberaad wil Belgische dagjesmensen weren

Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad wil dat er iets gedaan wordt aan de dagjesmensen die in het weekend uit België naar Nederland komen. "In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn", zegt Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is.

De winkels in België gaan voorlopig niet open. Bruls wil het punt daarom morgen inbrengen in het overleg met het kabinet. "Als burgemeesters kunnen we er niet veel aan doen: dit is echt een kabinetskwestie en iets tussen twee staten."

Dit weekend moesten in verschillende steden winkels eerder sluiten dan normaal, omdat het zo druk was dat coronaregels niet konden worden nageleefd. Bruls is tevreden dat het in de meeste steden wel goed ging. Toch wordt, als het aan hem ligt, de oproep om meer gespreid te winkelen nog duidelijker. "Mensen moeten doordeweeks hun sinterklaas- en kerstinkopen gaan doen, en absoluut niet meer op zaterdag of zondag naar het stadscentrum gaan."

Franse rechter wijst inperking kerkbezoek af

De Franse Raad van State zegt dat de regering het besluit moet heroverwegen om maar dertig mensen tegelijk tot religieuze bijeenkomsten toe te laten. De maatregel zou disproportioneel zijn, omdat de kans dat iemand in een gebedsruimte met het coronavirus besmet raakt klein zou zijn. Premier Castex krijgt drie dagen de tijd om het besluit aan te passen.

De maatregel is sinds dit weekend van kracht, maar is door gelovigen en religieuze organisaties fel bekritiseerd. Een aantal katholieke bisschoppen zeiden dat ze er zich niet aan zullen houden. Winkels zijn wel open en volgens de bisschoppen is het daar veel moeilijker om afstand te houden dan in kerken en kathedralen. De raad is het daarmee eens.

Dit weekend mogen kerken, moskeeën en synagogen voor het eerst sinds 30 oktober weer gelovigen ontvangen. In meerdere kerken werden meer dan dertig bezoekers toegelaten. Ze moesten vooraf wel een plaats reserveren. Er zijn geen meldingen over aantallen bezoekers in moskeeën en synagogen.

Een eucharistieviering vandaag in Parijs

Johnson spoort Lagerhuis aan in te stemmen met nieuw pakket aan maatregelen

Premier Johnson waarschuwt dat de gevolgen voor de gezondheidszorg "rampzalig" zullen zijn als het Lagerhuis dinsdag niet instemt met een nieuw pakket aan coronamaatregelen. De huidige lockdown loopt woensdag af en het is nog onduidelijk of er in het Lagerhuis voor de nieuwe maatregelen voldoende steun is. Zijn eigen Conservatieve Partij is verdeeld en Labour heeft nog geen standpunt ingenomen.

In een brief aan de Mail on Sunday houdt Johnson de Lagerhuisleden voor dat het nieuwe pakket in december versoepeld kan worden, dat het parlement in januari er opnieuw over kan stemmen en dat de maatregelen geldig zijn tot 3 februari. Johnson hoopt dat met Pasen alles weer "normaal" is.

Burgemeester Maastricht dreigt binnenstad af te sluiten

De gemeente Maastricht heeft 'code rood' afgekondigd voor de binnenstad, omdat het te druk is en bezoekers geen anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Als er nog meer mensen bij komen, zal burgemeester Annemarie Penn-te Strake het centrum afsluiten. Eerder vandaag werd, bij het bereiken van 'code oranje', eenrichtingsverkeer ingesteld.

Het was vrijdag ook al behoorlijk druk in de stad, schrijft 1Limburg. Dat wordt mede veroorzaakt door de toestroom van Belgische winkeltoeristen, omdat in eigen land de niet-essentiële winkels tot komende dinsdag gesloten zijn.

Drukte in Maastricht vanmiddag

Feest Antwerpen twee keer stilgelegd

Ook in België heeft zijn politie de handen vol aan het beëindigen van illegale feesten. In Antwerpen zijn vannacht op meerdere feestadressen mensen beboet, schrijft De Standaard. Een feest in een hotel is zelfs tweemaal beëindigd. Na het eerste politiebezoek werd het feest hervat, waarna enkele aanwezigen werden aangehouden. Zij zouden al vaker betrapt zijn op het overtreden van de coronaregels. Burgemeester De Wever roept in een reactie alle Antwerpenaren op vol te houden en zich aan de regels te houden.

RIVM: 5609 nieuwe besmettingen, 1115 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5609 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1115 meer dan gisteren werden gemeld.

Er zijn 112 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 54 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 18 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is 1 nieuwe opname minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1700 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1711), van wie 506 op de IC (gisteren: 511). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

25 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM zijn 25 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 59 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 66 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 604 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 646. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Tsjechië versoepelt coronamaatregelen

In Tsjechië gaan donderdag de restaurants en niet-essentiële winkels weer open. Wel blijft het aantal mensen dat naar binnen mag beperkt in verband met de afstand die moet worden gehouden. Ook musea en galerieën kunnen met aangepaste bezoekersaantallen hun deuren openen en binnensportactiviteiten kunnen worden hervat.

Verder wordt de avondklok opgeheven, maar bars en cafés moeten nog wel om 22.00 uur hun deuren sluiten. Groepen tot 50 personen zijn buiten weer toegestaan en maximaal tien personen mogen binnen bij elkaar komen.

De afname van het aantal besmettingen zal hierdoor waarschijnlijk stagneren, verwacht de regering. Toch is dat beter dan de winkels pas vlak voor Kerst weer openstellen, omdat dan iedereen tegelijk inkopen wil doen. Nu kan dat meer gespreid gebeuren.

Ook wil de regering breder gaan testen op corona.

Aboutaleb: burgemeesters wilden verbod Black Friday, kabinet hield dat tegen

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio hebben er de afgelopen tijd bij het kabinet op aangedrongen om Black Friday te verbieden. "Maar het kabinet vond dat niet nodig", zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in Buitenhof.

Het koopjesfestijn leidt dezer dagen tot grote drukte in winkelstraten. Daardoor is het niet meer mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Verschillende burgemeesters, onder wie Aboutaleb, hebben daarom besloten om de winkels in het centrum eerder te sluiten.

Politie treedt op tegen illegale feesten

De politie is ook dit weekend weer enkele malen in actie gekomen tegen illegale feesten. Dat gebeurde in Katwoude, Den Haag, Arnhem en Maasdijk.

In Den Haag waren vrijdag 50 mensen aan het feesten in een woning en in Katwoude was een feest met 92 gasten in een horecagelegenheid. Volgens de politie "stond er veel drank op tafel en werd de afstand niet gewaarborgd".

Vannacht braken agenten een feest met zo'n zeventig jongeren op in een bedrijfspand in Maasdijk en in de vroege ochtend werd een coronafeestje in Arnhem afgekapt.

Beelden van de demonstratie in Luik

Zo'n 400 mensen hebben in de Belgische stad Luik geprotesteerd tegen de avondklok die vanwege de coronapandemie vanaf 22.00 geldt. Bekijk hieronder de beelden:

Vierhonderd betogers demonstreren tegen avondklok in Luik

Woedende Kim Jong-un laat geldwisselaar executeren vanwege dalende wisselkoers

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is woedend over de coronapandemie en de economische gevolgen daarvan, zegt de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. Hij zou twee mensen hebben laten executeren en de hoofdstad Pyongyang hebben afgesloten.

Volgens Zuid-Korea is een van de geëxecuteerden een geldwisselaar die er door Kim Jong-un van wordt beschuldigd de wisselkoers van de Noord-Koreaanse won te hebben laten dalen. De ander is naar verluidt een hoge ambtenaar die regels heeft overtreden op het gebied van het invoeren van goederen uit het buitenland.

Verder heeft Kim Jong-un zeevisserij en zoutwinning verboden om daarmee te voorkomen dat zeewater met het virus wordt besmet.

Noord-Korea zegt dat er tot nu toe nog geen coronagevallen zijn geweest in het land, maar dat wordt door experts over de hele wereld in twijfel getrokken. Een grote uitbraak in Noord-Korea kan verwoestende gevolgen hebben vanwege de abominabele gezondheidszorg en een chronisch gebrek aan medicijnen.

Singaporese bevalt van baby met antistoffen covid-19

In Singapore is een vrouw bevallen van een gezonde zoon met antistoffen tegen covid-19 in zijn lichaam. De vrouw was toen ze tien weken zwanger was besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de artsen heeft ze tijdens de zwangerschap de antilichamen uit haar eigen lichaam overgedragen op de baby.

Het is niet de eerste keer dat in Singapore een baby wordt geboren met antistoffen tegen het coronavirus. In april gebeurde dat ook. Ook in China zijn een aantal van dit soort geboortes bekend en volgens Chinese artsen verdwijnen de antilichamen na een tijdje weer uit het lichaam van de baby's.

70 jongeren bekeurd in Maasdijk

De politie heeft in Maasdijk een feest met zo'n zeventig jongeren beëindigd. Volgens de politie hielden de jongeren "op geen enkele manier" 1,5 meter afstand van elkaar. De politie werd gebeld vanwege geluidsoverlast. De jongeren hadden zich verzameld in een bedrijfspand in het Zuid-Hollandse dorp. Ze kregen allemaal een bekeuring.

Britten bestellen nog eens 2 miljoen Moderna-vaccins

De Britse regering heeft 2 miljoen extra doses van het Moderna-vaccin besteld. Daarmee zijn in totaal straks 7 miljoen Moderna-doses beschikbaar voor de Britten, schrijft de regering in een verklaring. Het totaal aantal beschikbare coronavaccins is nog veel hoger: de Britse overheid heeft 357 miljoen doses besteld bij zeven verschillende leveranciers. Naast Moderna zijn dat onder meer AstraZeneca/Oxford en Pfizer/BioNTech.

In de verklaring schrijft de Britse regering dat het Moderna-vaccin naar verwachting komend voorjaar kan worden geleverd. Eerst moet het middel nog worden goedgekeurd door de Britse gezondheidsautoriteit MHRA.

Gisteren hoorden Engelse ziekenhuizen dat ze zich klaar moeten maken om binnen tien dagen te kunnen beginnen met inenten. Dat gebeurt dan eerst met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat naar verwachting op maandag 7 december kan worden geleverd. Lees hier meer over de vaccinatieoperatie in Groot-Brittannië.

Aanhoudingen bij anti-avondklokprotest in Luik

In Luik hebben gisteravond enkele honderden mensen gedemonstreerd tegen de avondklok, die al ruim een maand van kracht is in België. In Wallonië, waar Luik ligt, geldt de avondklok vanaf 22.00 uur.

Na die tijd werd een deel van de betogers omsingeld door agenten, meldt de Vlaamse omroep VRT. Enkele demonstranten probeerden door het politiecordon heen te breken. Zij moesten zich een voor een identificeren. Een aantal betogers is aangehouden, maar hoeveel is niet bekend.

Vierhonderd betogers demonstreren tegen avondklok in Luik

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van zondag 29 november 2020. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.