liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax verstevigt koppositie • Gelijke spelen bij ADO-Heerenveen en VVV-PEC

liveblog gesloten

De stand

We houden ermee hier in Hilversum, maar eerst werpen we nog een blik op de stand van de eredivisie.

Slaap lekker straks en tot morgen!

De uitslagen en het programma

KLAAR IN VENLO

Na een matige eerste helft en een amusante tweede helft spelen VVV-Venlo en PEC Zwolle met 2-2 gelijk.

Arjan Swinkels in duel met Mike van Duinen

90+3' RODE KAART

PEC-speler Lam krijgt de rode kaart gepresenteerd na een duel met Giakoumakis. Er wordt getrokken en geduwd en gedaan, het is moeilijk om te zien, maar de VAR gaat akkoord.

85' Spannende slotfase

De slotfase van VVV-PEC is bijzonder amusant. Beide ploegen nemen geen genoegen met een gelijkspel en zijn op zoek naar een doelpunt en de winst. Het spel golft op en neer. Enfin: kijken of er nog iemand scoort in de slotfase.

Namens VVV was invaller Joshua John er nog dichtbij, maar zijn inzet belandde in het zijnet.

VVV-PEC Zwolle 2-2

78' DOELPUNT VVV-VENLO

VVV had na de rust weinig in de melk te brokkelen, maar ineens is daar toch Giakoumakis die de bal op aangeven van Kum over keeper Zetterer wipt. Het is 2-2 in Venlo.

VVV-PEC Zwolle 2-2

74' Kans PEC

PEC Zwolle speelde al sterk na rust, maar heeft na de 2-1 helemaal vleugels gekregen. Na opnieuw een mooie Zwolse aanval was het bijna 3-1: een schot van Saymak gaat via keeper Kirschbaum tegen de paal.

VVV-PEC Zwolle 1-2

69' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Na een fraaie voorbereiding van Van Wermeskerken knalt Van Duinen PEC Zwolle op voorsprong bij VVV-Venlo. De stand in Venlo is 1-2.

VVV-PEC Zwolle 1-2

56' PEC ineens sterk

PEC Zwolle is met frisse moed uit de kleedkamer gekomen, is ineens veel sterker en maakt het VVV moeilijk.

In de 55ste minuut leverde dat een grote kans op: keeper Kirschbaum redt knap op een verraderlijk schot van Van Wermeskerken, in de rebound schiet Drost naast.

Bij VVV heeft Swinkels het veld verlaten met - zo lijkt het - een hamstringblessure. Zijn vervanger is Kum.

VVV-PEC Zwolle 1-1

TWEEDE HELFT IN VENLO

Nog 45 minuten en dan is de eredivisiezaterdag voorbij. Het staat 1-1 bij het duel tussen VVV-Venlo en PEC Zwolle.

Een wissel aan de kant van PEC: Drost vervangt Pherai, de maker van de 1-1.

Ten Hag: 'Prima goals, mooi om te zien'

Ajax-trainer Erik ten Hag keek tevreden terug op de 5-0 zege bij FC Emmen.

Ten Hag: 'Prima goals, mooi om te zien'

KLAAR IN DEN HAAG

Heerenveen heeft ondanks een immens overwicht gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag, dat zijn eerste punt pakte onder trainer Ruud Brood. In Den Haag werd het 1-1. De Friezen blijven daardoor zesde in de eredivisie, terwijl de thuisploeg met vijf punten uit tien wedstrijden zestiende blijft.

Henk Veerman

RUST IN VENLO

De teams van VVV-Venlo en PEC Zwolle gaan aan de thee. Het staat 1-1.

37' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Pherai scoort op aangeven Paal en PEC komt op 1-1 bij VVV. De VAR moest even checken of Paal de bal niet met de hand beroerde, maar de goal telt. Het is op de beelden lastig te zien, misschien was het wel de hand van God.

VVV-PEC Zwolle 1-1

73' Heerenveen in de aanval

Het is in de tweede helft een en al Heerenveen dat de klok slaat in Den Haag. De Friezen hebben de bal, willen winnen en hebben een paar kansjes gehad, maar overtuigend is het niet.

Wellicht dat het Haagse kwartiertje straks voor inspiratie kan zorgen voor het geplaagde ADO.

ADO Den Haag-sc Heerenveen 1-1

21' DOELPUNT VVV-VENLO

Doelman Zetterer laat een simpele voorzet glippen, Arias kan vervolgens van dichtbij binnenschieten. VVV leidt met 1-0 tegen PEC Zwolle.

Kort daarvoor ging Zetterer ook al pijnlijk in de fout. Hij speelde bal bij het opbouwen pardoes tegen Giakoumakis aan, die vervolgens langs het doel schoot.

VVV-PEC Zwolle 1-0

Knuffels voor Jafar Arias na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle

17' Weinig vertier in Venlo

Het eerste kwartier van VVV-PEC heeft weinig interessants opgeleverd. "De wedstrijd kan wel een goal gebruiken", constateert commentator Arno Vermeulen in Venlo.

Dit gezegd hebbende zien we de eerste kans: een kopbal van VVV-Griek Giakoumakis gaat ver naast.

VVV-PEC Zwolle 0-0

54' Kans Heerenveen

Heerenveen heeft het beste van het spel sinds de rust, maar op het scorebord prijkt nog de 1-1. We zagen één kans voor de Friezen: Henk Veerman schampte de bal met het hoofd na een corner, waardoor de bal net naast gaat.

ADO Den Haag-sc Heerenveen 1-1

Degelijk spelende De Ligt kan niet voorkomen dat Juventus punten morst

Precies een week geleden maakte hij zijn rentree, nadat een schouderblessure hem sinds augustus aan de kant had gehouden. Nu heeft Matthijs de Ligt alweer drie volledige wedstrijden in de benen met Juventus, dat zaterdag op bezoek bij Benevento punten morste: 1-1.

Matthijs de Ligt in actie tegen Benevento

TWEEDE HELFT IN DEN HAAG

De bal rolt weer in Den Haag. Het staat 1-1 bij ADO Den Haag-sc Heerenveen.

AFTRAP IN VENLO

De laatste wedstrijd van deze eredivisiezaterdag is begonnen: VVV-Venlo ontvangt PEC Zwolle, de nummer 15 tegen de nummer 12.

Uiteraard was er ook hier een minuut stilte voor Diego Maradona.

Om 21.00 uur: VVV-PEC Zwolle

De opstellingen van beide elftallen.

RUST IN DEN HAAG

ADO Den Haag en sc Heerenveen zoeken de kleedkamers op bij een ruststand van 1-1.

38' Rentree Kishna bij ADO

Bij ADO Den Haag is doelpuntenmaker Philipp geblesseerd naar de kant gegaan. En dat levert de rentree op van Ricardo Kishna, na lang blessureleed. Kishna speelde op 17 september 2017 zijn laatste officiële wedstrijd, tegen Ajax. In die wedstrijd scheurde hij zijn voorste kruisband en sindsdien zat hij in lappenmand.

ADO Den Haag-Heerenveen 1-1

Ricardo Kishna is eindelijk weer te bewonderen op een voetbalveld

KLAAR IN EMMEN

Een bijzonder effectief en frivool spelend Ajax heeft op bezoek bij FC Emmen zonder al te veel moeite de koppositie in de eredivisie verstevigd. In Emmen werd het uiteindelijk 5-0 voor de Amsterdammers.

Ajax viert de 0-2 van Zakaria Labyad

82' DOELPUNT AJAX

De Amsterdammers tikken FC Emmen zoek. Eenvoudig snijdt Ajax door de defensie van Emmen, Promes geeft het laatste tikje: 5-0.

Daarvoor had Huntelaar, op zoek naar zijn 150ste eredivisietreffer, nog een grote kans, maar zijn schot ging net voorlangs.

Bij Ajax staat inmiddels een debutant in het veld: verdediger Devyne Rensch is in de ploeg gekomen voor Mazaroui.

FC Emmen-Ajax 0-5

16' DOELPUNT SC HEERENVEEN

De Friezen komen snel naast ADO Den Haag. De eerste bal tussen de palen is meteen raak voor Heerenveen: Joey Veerman schiet na een mooie aanval de 1-1 binnen, op aangeven van Dresevic.

ADO Den Haag-sc Heerenveen 1-1

13' DOELPUNT ADO DEN HAAG

Lachende gezichten in Den Haag: de Duitser Philipp wordt weggestuurd door Pascu, stormt alleen op keeper Mulder af en schiet ADO vervolgens beheerst op 1-0 tegen Heerenveen.

ADO Den Haag-sc Heerenveen 1-0

69' DOELPUNT AJAX

Het kon niet uitblijven, opnieuw een goal voor Ajax. Het is 4-0. Ekkelenkamp tikt de bal binnen. Het is een rommelgoal, maar hij telt natuurlijk wel. Er werd even gekeken of Huntelaar niet hinderlijk buitenspel stond, maar dat is niet het geval, meldt de VAR.

FC Emmen-Ajax 0-4

Jurgen Ekkelenkamp was verantwoordelijk voor de vierde goal van Ajax

63' Wissels bij Ajax

Bij Ajax krijgen meer spelers rust, met het Champions League-duel met Liverpool voor de boeg. Gravenberch en Antony zijn vervangen door Ekkelenkamp en Neres.

De Braziliaanse invaller krijgt even later meteen een kans: zijn schot werd echter uit de hoek getikt door keeper Wiedwald. Even later heeft Klaiber nog een hard schot in petto, maar wederom brengt de goalie redding.

FC Emmen-Ajax 0-3

AFTRAP IN DEN HAAG

De bal rolt bij ADO Den Haag-sc Heerenveen. Uiteraard was er ook hier eerst een minuut stilte voor Diego Maradona.

55' Weinig veranderd

In de tweede helft is het spelbeeld onveranderd. Ajax heeft de bal, en op de spaarzame momenten dat Emmen de bal heeft, jaagt Ajax op de bal.

Twee serieuze kansen hebben we sinds de rust gezien. Een niet al te hard schot van Schuurs werd door keeper Wiedwald met de voet gekeerd, een snoeiharde vrije trap van Labyad ging rakelings naast.

FC Emmen-Ajax 0-3

Als Onana in de tussentijd een bezoekje zou brengen aan de dierentuin in Emmen: niemand zou het merken.

Commentator Jan Roelfs in Emmen

TWEEDE HELFT

Promes en Huntelaar zijn bij Ajax in de ploeg gekomen voor Tadic en Traoré. Bij Emmen is Jansen vervangen door Avdijaj. Het staat 3-0 voor Ajax.

Om 20.00 uur: ADO Den Haag-Heerenveen

ADO Den Haag kreeg vorige week met 6-0 een pak op de broek van Sparta. Straks staat een duel met sc Heerenveen te wachten voor trainer Ruud Brood en zijn mannen.

Dat het bij ADO Den Haag nooit rustig is, mag geen geheim zijn. Maar dit seizoen is het zelfs voor Haagse begrippen onrustig. Lees meer over de problemen in Den Haag.

Dit zijn de opstellingen van beide teams.

RUST

FC Emmen en Ajax zoeken de kleedkamers op bij een ruststand van 0-3.

38' DOELPUNT AJAX

Wederom een mooie goal van de oppermachtige Amsterdammers: Traoré werkt een voorzet van Antony binnen, het is 3-0. Het gaat allemaal bijzonder makkelijk voor de Amsterdammers.

FC Emmen-Ajax 0-3

30' DOELPUNT AJAX

Ajax is oppermachtig in Emmen en komt op fraaie wijze op 2-0. De pass is van Klaassen, Labyad haalt in één keer hard uit. Het is 2-0 voor Ajax bij FC Emmen.

FC Emmen-Ajax 0-2

Ajax juicht ingetogen na de 2-0 van Zakaria Labyad

20' DOELPUNT AJAX

Na een mooie combinatie rondt Klaassen, fraai maar met een gelukje, af voor de 1-0. Zijn vijfde goal alweer sinds zijn terugkeer bij Ajax. Klaassen krijgt de bal terug van Traoré, schiet vanuit een moeilijke hoek en via het been van Araujo gaat de bal erin.

Even daarvoor was er al een grote kans voor Klaiber. De Amsterdammers beginnen op toeren te raken, Emmen komt er nauwelijks meer aan te pas.

FC Emmen-Ajax 0-1

Davy Klaassen juicht na zijn goal tegen FC Emmen

12' Nog geen kansen

De eerste tien minuten in Emmen zijn vrij geruisloos voorbijgegaan. Het is voorlopig nog aftasten geblazen, met het meeste balbezit voor Ajax.

In de twaalfde minuut zijn we een eerste mogelijkheidje: Klaibert haalt uit van afstand, de bal gaat over.

FC Emmen-Ajax 0-0

AFTRAP

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Diego Maradona is FC Emmen-Ajax begonnen.

Een minuut stilte voor Diego Maradona voor de aftrap bij FC Emmen-Ajax

Koeman hoopt op frisse Messi en De Jong

Ronald Koeman hoopt dat Lionel Messi en Frenkie de Jong baat hebben gehad bij de korte rustperiode die beide spelers van FC Barcelona afgelopen week was gegund. Beiden reisden niet mee naar het CL-duel met Dinamo Kiev.

"Messi heeft goed kunnen uitrusten, net als Frenkie. Dat hadden ze allebei nodig omdat ze bijna elke minuut hebben gespeeld bij ons en in hun nationale teams", zei Koeman een dag voordat zijn ploeg op eigen veld speelt tegen Osasuna. "We hebben besloten ze thuis te laten en ik hoop dat ze morgen fris zijn en het beste van zichzelf zullen laten zien."

Goed nieuws voor Koeman is de terugkeer na een blessure van middenvelder Sergio Busquets. Wel zei hij verdediger Sergiño Dest mogelijk te moeten missen. De van Ajax overgekomen verdediger klaagde na het duel met Kiev over vermoeidheid maar is de enige fitte rechtsback nu Sergi Roberto er met een spierblessure uitligt.

Ronald Koeman

Opstellingen FC Emmen-Ajax (18.45 uur)

Daley Blind mist de uitwedstrijd van Ajax tegen FC Emmen. De verdediger viel woensdag geblesseerd uit in de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Midtjylland.

Lisandro Martínez vervangt Blind in Emmen. Sean Klaiber heeft een basisplaats omdat Nicolás Tagliafico rust krijgt. Antony keert terug in de basisformatie en krijgt de voorkeur boven David Neres.

Zaalvoetballers Hovocubo naar hoofdtoernooi Champions League

De zaalvoetballers van Hovocubo hebben zich moeiteloos geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. In Noorwegen was de ploeg uit Hoorn met maar liefst 11-0 te sterk voor de kampioen van Noorwegen, Utleira Idrettslag.

Hovocubo werd als koploper van het afgebroken seizoen ingeschreven voor het grootste Europese zaalvoetbaltoernooi en plaatste zich door de zege op de Noren voor de derde keer in de clubgeschiedenis voor de Champions League. In 2018 sneuvelde het team in de voorrondes, vorig seizoen werd ook het hoofdtoernooi gehaald.

De loting voor de eerste knockoutronde (12-17 januari) is op 9 december.

De voetballers van Hovocubo voor het duel met Utleira Idrettslag

Van Tokio naar Emmen

Ajax treedt vanavond in een leeg stadion De Oude Meerdijk aan tegen FC Emmen, maar precies 25 jaar geleden vormde het met bijna 60.000 toeschouwers gevulde National Stadium in Tokio het decor voor een optreden van de Amsterdamse club.

Inzet: de wereldbeker voor clubteams. Tegenstander: het Braziliaanse Grêmio.

Samenvatting wereldbeker 1995: Ajax verslaat Grêmio na strafschoppen

Op bezoek in de beroemde blokhut van Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek heeft een boek, Recht voor z'n raap, waarin ook zijn andere, zachte kant wordt belicht. Vanwege corona was er geen boekpresentatie. Verslaggever Thierry Boon ging daarom op bezoek bij Verbeek in zijn vermaarde blokhut en werd getrakteerd op een lunch, een fijn gesprek en een blik op Verbeeks nieuwste klusproject.

Gertjan Verbeek voor zijn zelfgebouwde huis in Dalfsen

Gudde: beperkte toelating publiek kan noodscenario betaald voetbal afwenden

Een snelle terugkeer van het publiek in de stadions kan voorkomen dat clubs in het betaald voetbal gaan omvallen. De schade voor de clubs door de coronamaatregelen komt dit seizoen naar schatting uit op 200 miljoen euro. Dat schadebedrag werd eerder op 331 miljoen geschat, bij een volledig seizoen zonder publiek.

"Januari is voor ons een hele belangrijke maand", stelt directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB. "We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten. Als de situatie zonder publiek nog langer gaat duren, dan loopt vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog op."

Directeur Betaald Voetbal Eric Gudde

De stand

Met nog acht wedstrijden in de tiende speelronde te gaan, staat het er nu zo voor in de eredivisie.

Stand eredivisie

Gisteravond: slagvaardig RKC verslaat pover FC Twente

Er is in de tiende speelronde al één wedstrijd gespeeld. FC Twente leed een verrassende thuisnederlaag geleden tegen RKC Waalwijk: 0-2.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - RKC Waalwijk

Welkom bij de eredivisiezaterdag!

Er staan vandaag drie wedstrijden op het programma in de eredivisie. We beginnen om 18.45 uur met koploper Ajax, dat op bezoek gaat bij FC Emmen, de nummer 17 in de eredivisie.

Met dit liveblog blijf je de hele avond op de hoogte.

Programma eredivisie