liveblog
NOS VoetbalAangepast

RKC naar elfde plek na zege op Twente

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond en tot morgen!

Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Twente - RKC Waalwijk

Ola John reageert

John: 'Het voelt als gisteren, maar ik ben toch al 28'

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Stand eredivisie
  • NOS
    Programma eredivisie

Eredivisie op vrijdag

Op NPO of via onze site/app kun je nu kijken naar Eredivisie op vrijdag. Met natuurlijk een samenvatting van Twente-RKC en een vooruitblik op de rest van het voetbalweekend met Jeroen Elshoff en Leonne Stentler.

Wedstrijdverslag

Slagvaardig RKC trakteert pover FC Twente op tweede nederlaag

FC Twente heeft in de eerste wedstrijd van de tiende speelronde een verrassende thuisnederlaag geleden tegen RKC Waalwijk. De nummer 15 van de eredivisie trakteerde de nummer 5 in Enschede op de tweede nederlaag van het seizoen te trakteren: 0-2.

Das lang geleden

RKC wint voor het eerst sinds 17 september 1995 op bezoek bij FC Twente. Het werd toen 0-1 in het Diekmanstadion dankzij een penalty van Zeljko Petrovic.

Afgelopen!

RKC pakt de tweede zege van het seizoen en klimt meteen van de 15de naar de 11de plaats op de ranglijst. Twente blijft vijfde.

Slotfase breekt aan

In Enschede is het nog altijd 2-0 voor RKC, dat ondanks de druk van Twente, simpel overeind blijft. Nog een klein kwartier te spelen.

Reacties Oranje

Bekijk hieronder de reacties van Jackie Groenen, assistent-bondscoach Arjan Veurink en keeper Sari van Veenendaal na het oefenduel tegen de VS.

"We staan nog niet waar we willen staan", was de conclusie van Van Veenendaal. "Uiteindelijk verlies je deze wedstrijd zonder heel veel gecreëerd te hebben. En door doelpunten weg te geven die misschien niet nodig waren. Als we echt op dat wereldniveau willen blijven spelen moeten die dingen echt wel beter."

Keuken Kampioen Divisie: Cambuur legt druk bij Almere City met thuiszege op Den Bosch

Issa Kallon viert zijn treffer voor Cambuur

SC Cambuur is, in ieder geval voor een paar uur, de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. De Friezen waren in eigen huis te sterk voor FC Den Bosch: 3-1. Het elftal van trainer Henk de Jong staat nu met 31 punten op de eerste plaats. Almere City, dat een punt minder heeft, komt later vanavond nog in actie.

Twente met een missie

Twente-trainer Ron Jans zal zijn ploeg straffend hebben toegesproken in de rust want de Tukkers beginnen sterk aan de tweede helft. Grote kansen levert het nog niet op, maar het fellere Twente heeft wel duidelijk de bovenhand in het begin van de tweede helft.

Daar gaan we weer

RKC heeft de bal in het spel gebracht, de tweede helft is begonnen.

Klein lichtpuntje voor Twente

De laatste keer dat FC Twente ten minste een punt overhield aan thuisduel waarin het 2 goals achterstond, was op 2 december 2017 tegen Ajax (0-2 achterstand, 3-3 eindstand).

Rust in Enschede

RKC gaat met een 2-0 voorsprong de kleedkamers in.

30' DOELPUNT RKC WAALWIJK!

Pierie gaat opzichtig in de fout waarna Stokkers onbedreigd op het doel af kan. Zijn schot lijkt houdbaar, maar Drommel tast mis.

Afgelopen in Breda

Einde wedstrijd in Breda. Oranje verliest kansloos tegen de VS al gaf het weinig weg. Lees hier het wedstrijdverslag:

Oranjevrouwen verliezen kansloos van VS in reprise van WK-finale

De Nederlandse voetbalsters hebben een oefeninterland tegen de Verenigde Staten in Breda kansloos met 2-0 verloren. De Amerikaanse doelpunten waren van Rose Lavelle en Kristie Mewis. Oranje kwam in de hele wedstrijd tot geen enkele echte doelpoging.

22' DOELPUNT RKC WAALWIJK!

Cyril Ngonge knalt RKC op 1-0 na een mooie actie van Ola John, die zijn tegenstander twee keer uitkapt en de bal voorgeeft.

Twente-RKC: wat feitjes op een rij

- FC Twente speelt zijn 1800ste eredivisieduel. Alleen PSV (2161), Ajax (2160), Feyenoord (2160) en Sparta (1821) bereikten deze mijlpaal al eens eerder.

- FC Twente won geen van zijn voorgaande 5 eredivisieduels met RKC Waalwijk (W0-G4-V1), sinds de 0-1 overwinning bij RKC Waalwijk op 28 oktober 2012 (doelpunt: Dusan Tadic). Van alle huidige eredivisieploegen, is RKC alleen tegen FC Twente (5) minimaal 3 Eredivisie-duels op rij ongeslagen op dit moment.

- Bij FC Twente staat Gijs Smal voor het eerst in de basis in de eredivisie.

- Bij RKC staat Ola John in de basis. John speelde tussen 2010 en 2012 46 eredivisieduels (9 goals) namens FC Twente. Op 21 februari 2012 bepaalde hij de eindstand in de laatste thuisoverwinning van FC Twente op RKC in de eredivisie (5-0).

- RKC won slechts 2 van de 25 eerdere eredivisieduels in Enschede, voor het laatst in 1995: 0-1, Zeljko Petrovic benutte een strafschop. Twente won 14 keer en de laatste drie edities eindigden in een gelijkspel, vorig seizoen met 3-3.

- FC Twente verloor alleen van Utrecht en staat 5de. RKC, met zes treffers de minst productieve ploeg, staat 15de.

- Twente mist Jayden Oosterwolde vanwege een hamstringblessure en Queensy Menig, die vorige week positief testte op corona.

Nog altijd geen kans voor Oranje

Met nog een kleine tien minuten te gaan is Nederland nog altijd op zoek de eerste kans van de wedstrijd...

69' DOELPUNT VS!

Daar is de 2-0 voor de VS. Kristie Mewis is attent op een doorgekopte bal en schiet simpel binnen.

Lavelle naar de kant

De doelpuntenmaakster gaat eraf. Kristie Mewis komt voor haar in het veld. En dat is leuk, want haar jongere zus Sam staat al binnen de lijnen. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de twee weer samenspelen in de nationale ploeg.

Morgan in het veld

Alex Morgan vervangt in de tweede helft Christen Press. Daardoor staan er nu tien speelsters op het veld voor de VS die ook aan de aftrap van de WK-finale stonden. Alleen Megan Rapinoe, vanavond niet aanwezig in Breda, mist in de opstelling.

Rust

Na een eenzijdige eerste helft gaat Nederland met een 1-0 achterstand de rust in. Oranje moet een tandje bijschakelen wil het de VS lastig gaan maken in de tweede helft.

41' DOELPUNT VS!

Vlak voor rust komt Oranje op achterstand. Martens verspeelt de bal en met een fraaie krul in de verre bovenhoek maakt Lavelle er 0-1 van.

Opstellingen Twente-RKC

  • NOS
    Opstelling RKC
  • NOS
    Opstelling FC Twente

Gelukje voor Oranje

Daar komt Oranje goed weg. Christen Press loopt weg uit de rug van Dominique Janssen en omspeelt simpel Van Veenendaal. De goal wordt echter afgekeurd omdat Press buitenspel zou hebben gestaan. Uit de herhaling blijkt dat dit waarschijnlijk niet het geval was.

Grote kans VS

Dan toch een grote kans voor de VS. Een afgeslagen bal komt voor de voeten van Lynn Williams, die vanaf links oog in oog met Sari van Veenendaal komt. De aanvalster schiet maar net over.

Licht overwicht VS

Na een kwartiertje spelen zijn de hele grote kansen nog uitgebleven. Oranje wordt flink onder druk gezet en teruggedrongen op eigen helft, maar komt er heel af toe toch goed onderuit. Nog altijd 0-0 in Breda.

Danielle van de Donk in het duel met de VS

Daar gaan we!

We zijn begonnen in een leeg Rat Verlegh-stadion in Breda. Amerika kreeg al snel de eerste kans van de wedstrijd. Tobin Heath kwam door op links, zette hard voor, maar er was niemand om de voorzet binnen te lopen.

Zo ging het vorig jaar: Oranje houdt lang stand, maar moet wereldtitel aan VS laten

Het duel met de VS is een herhaling van de WK-finale van vorig jaar waarin Oranje met 2-0 onderuit ging.

Finale Verenigde Staten-Nederland | WK 2019

Morgan op de bank bij de VS

Bij de Verenigde Staten is er geen basisplaats voor sterspeelster Alex Morgan in het duel met Oranje. De aanvalster, die in mei beviel van dochter Charlie Elena is reserve. De kleine spruit kwam zojuist op de arm van haar moeder aan bij het stadion in Breda.

Alex Morgan komt aan bij het stadion met haar dochter

Oranje met vertrouwde namen tegen VS

Veel klinkende namen in de opstelling van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen wereldkampioen Verenigde Staten.

De aftrap in Breda is om 18.35 uur.

Herinneringen aan Maradona

In de afgelopen dagen werden er na het overlijden van Diego Maradona vele herinneringen opgehaald aan de legendarische Argentijn. Herinneringen aan ontmoetingen op het veld, buiten het veld, in finales, tijdens oefenwedstrijden.

De radio-uitzendingen van Langs de Lijn en Omstreken werden fraai opgefleurd met anekdotes van voetbalprominenten. Via de onderstaande link is er een overzicht gemaakt.

Van Hooijdonk mist wedstrijd na ongelukje

Het is niet de middag van Sydney van Hooijdonk. De aanvaller van NAC Breda en de zoon van Pierre bezeerde zich vandaag in de badkamer en mist daardoor vrijdagavond (aftrap 18.45 uur) het uitduel met TOP Oss.

Van Hooijdonk is de nummer drie van de topscorerslijst van de eerste divisie met acht doelpunten.

Kishna in wedstrijdselectie ADO

Ricardo Kishna zit voor het eerst sinds 30 maart 2019 weer bij de wedstrijdselectie van ADO Den Haag voor het thuisduel met SC Heerenveen van zaterdag (aftrap 20.00 uur).

De 25-jarige aanvaller was vanwege de revalidatie van een kruisbandblessure lang uit de roulatie.

Wiegman ontbreekt op de bank bij voetbalsters Oranje

Sarina Wiegman zit vrijdagavond niet op de bank als de voetbalsters van Oranje het in Breda in een oefenwedstrijd opnemen tegen de Verenigde Staten. De bondscoach heeft vrijdagmiddag het trainingskamp verlaten in verband met familieomstandigheden.

Assistent-trainer Arjan Veurink neemt de taken van Wiegman waar. Het duel begint om 18.35 uur.

'Wijnaldum wil nog steeds niet verlengen'

De kans wordt steeds groter dat Georginio Wijnaldum zijn aflopende contract bij Liverpool niet gaat verlengen. Volgens het goed ingevoerde The Athletic hebben de twee partijen elkaar nog niet gevonden in een nieuwe verbintenis.

"Alleen een flinke ommezwaai zou verandering in de zaak kunnen brengen", schrijft The Athletic. Over vijf weken mag Wijnaldum al een nieuw contract bij een andere club ondertekenen. Wordt vervolgd.

Botafogo ontslaat zieke trainer die nog nooit op de bank zat

De Braziliaanse voetbalclub Botafogo heeft trainer Ramón Díaz ontslagen zonder dat hij ook maar één wedstrijd op de bank heeft gezeten. Díaz werd op 10 november gepresenteerd door de nummer 19 van de Braziliaanse competitie.

De 61-jarige Díaz was om medische redenen niet in staat de afgelopen drie wedstrijden bij te wonen. Hij communiceerde daarom op afstand met zijn assistenten. Sinds de aanstelling van Díaz verloor Botafogo drie keer op een rij met 2-1.

"Vanwege de gezondheidsproblemen van de coach en zijn ontslag uit het ziekenhuis op 7 december heeft de club besloten niet langer te wachten", meldt Botafogo in een verklaring.

Ramón Díaz in maart 2020 tijdens zijn periode als trainer van het Paraguayaanse Libertad

UEFA houdt vast aan twaalf landen bij EK, voor de rest nog alles open

De UEFA gaat er nog steeds vanuit dat het EK voetbal volgend jaar in twaalf landen kan worden gehouden. De mogelijkheid om het uitgestelde toernooi vanwege het coronavirus in bijvoorbeeld één land te organiseren, komt niet in de plannen voor.

Dat blijkt uit een informatiebijeenkomst van de UEFA met de belangrijkste mediapartners, waartoe de NOS ook behoort.

'Koeman accepteert salarisverlaging Barcelona'

Ronald Koeman gaat akkoord met een verlaging van 30 procent van zijn salaris bij Barcelona. Volgens Mundo Deportivo erkent de trainer de zorgelijke financiële situatie van de Catalaanse club, die naar verluidt een schuldenlast 191 miljoen euro hoopt weg te werken.

Eerder gingen Marc-André ter Stegen, Gerard Piqué, Frenkie de Jong en Clément Lenglet overstag, zo weet de krant te melden.

Ronald Koeman met mondkapje op het trainingsveld van Barcelona

AZ-trainer Slot: Heracles-uit nog weer wat lastiger

AZ-trainer Arne Slot verwacht een lastige uitwedstrijd (zondag 16.45 uur) tegen Heracles Almelo. "Ik denk dat de meeste uitwedstrijden in de eredivisie niet eenvoudig zijn, maar er is een aantal dat nog weer wat lastiger is. Heracles is er daar één van", aldus Slot. "Met een gelijkspel tegen PSV en een overwinning op FC Utrecht doen zij het goed in eigen huis."

Volgens Slot had AZ, dat de eerste competitieduels gelijkspeelde, nog niet zoveel puntenverlies mogen lijden. Hij stelt zelfs dat zijn ploeg nog zonder averij had moeten zijn. "Ik denk dat we alle wedstrijden in de eredivisie tot nu toe ruim hadden moeten winnen, maar dat is niet gebeurd", aldus Slot.

"Ik weet niet of we beter zijn tegen voetballende teams. Goed spelen tegen de nummer 1 van Spanje is aansprekender en knapper dan tegen de tegenstanders die we troffen in de Eredivisie de afgelopen weken."

'Geen fysieke problemen'

Daarmee doelde Slot op het gelijkspel van donderdag in de Europa League tegen Real Sociedad (0-0). "Het lijkt erop dat iedereen ongeschonden uit de wedstrijd tegen Real Sociedad is gekomen. Zaterdag zullen we daar meer over weten, maar op dit moment ziet het er goed uit", aldus Slot

Arne Slot tijdens het duel met Real Sociedad

Op bezoek bij Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek is een man met een karrenvracht aan verhalen. Dat verdient een boek, moet schrijver Eddy van der Ley hebben gedacht.

De NOS bracht een bezoek aan de voormalig coach van onder meer Feyenoord en SC Heerenveen. Het resultaat van dat gesprek is morgenochtend te vinden op NOS.nl en de NOS-app.

Gertjan Verbeek

Superster Morgan is groter dan het team en groter dan het vrouwenvoetbal

Alex Morgan is al jaren de absolute superster van het Amerikaanse voetbal, en misschien ook wel van het mondiale vrouwenvoetbal. Sinds het WK van vorig jaar in Frankrijk deelt ze die status wel met Megan Rapinoe.

Maar Rapinoe is er vanavond niet bij als de Verenigde Staten het in Breda in een oefeninterland opnemen tegen Nederland, in een reprise van de WK-finale van 2019.

Dat Morgan zal spelen, staat buiten kijf. De vraag is wel hoelang, want de 31-jarige spits is op weg terug na een hectische periode zonder voetbal, waarin ze moeder werd en een lastminutetransfer naar Tottenham Hotspur maakte.

Amsterdamse traiteur rouwt om Maradona

De eigenaar van de Italiaanse traiteur 'Piccola Storia' in Amsterdam was woensdagavond zo ontdaan van het overlijden van Diego Armando Maradona dat hij zijn zaak heeft gesloten.

"Wegens het overlijden van Maradona, voelen wij ons triest en kunnen we u vanavond niet goed helpen. Wij zijn daarom naar huis gegaan", liet de eigenaar op de deur een briefje achter.

Inmiddels heeft eigenaar Manlio Davino zijn zaak weer geopend: "Het is heel triest. Maradona is een onderdeel van mijn leven", zegt Davino. "Ik kom zelf uit Napels en had vroeger seizoenkaart van Napoli."

"Ik woonde zelfs bij hem in de buurt. Ik bezorgde vroeger namelijk veel kleding en deed dat ook soms voor voetballers. En ja, ik heb één keer wat bij Maradona afgeleverd. Ik was één minuut helemaal bevroren van de zenuwen toen hij opendeed..."

Davino blijkt een man die vol met verhalen zit. "Kom maar een keer een pizza of kop koffie halen als je nog meer wilt horen, ciao."

'Vermoeid' PSV zonder blessures richting Sparta

PSV heeft geen noemenswaardige blessures overgehouden aan de gewonnen confrontatie met PAOK (3-2) van donderdag. "De spelers zijn moe, maar er zijn geen blessures", zei trainer Roger Schmidt vrijdag op de persconferentie in aanloop naar het thuisduel met Sparta (zondag om 20.00 uur).

"Sparta heeft met gelijke spelen tegen AZ en Feyenoord laten zien dat er veel potentie die ploeg zit", vertelde de coach over de aankomende tegenstander. "Ze zoeken de duels op, daar moeten we ons op voorbereiden. Ik hoef mijn team niet te motiveren dat het een lastige tegenstander is."

Schmidt wilde nog niet zeggen of hij zijn ploeg zondag gaat wijzigen. "Misschien dat we frisse spelers nodig hebben, dat beslissen we later." Hij bevestigde wel dat Mohamed Ihattaren de wedstrijd tegen Sparta mist. De aanvallende middenvelder werkt na een flinke griep aan zijn fitheid werken.

Schmidt geniet van het onbekende van het Nederlandse clubvoetbal

Olivier Boscagli kreeg ook een compliment van Schmidt. De Fransman is dit seizoen een vaste kracht in het hart van de Eindhovense defensie. Een journalist vergeleek Boscagli met Oranje-international Daley Blind van Ajax.

"Blind is natuurlijk meer ervaren, maar beide spelers lezen het spel goed en kunnen veel invloed uitoefenen. Dat heeft vooral met kwaliteit te maken. Olivier is tactisch echt van topniveau. Hij is niet de langste, maar bijvoorbeeld wint wel veel kopduels."

Oliver Boscagli

Ibrahimovic en Zweedse bondscoach hebben elkaar gesproken

De mogelijke terugkeer van Zlatan Ibrahimovic als Zweeds international gaat serieuze vormen aannemen. De 39-jarige aanvaller heeft donderdag in Milaan met bondscoach Janne Andersson een eerste gesprek gevoerd over een rentree.

"Toen Zlatan kenbaar maakte open te staan voor een rentree bij het nationale team, was het belangrijk om zo snel mogelijk met hem dit te besproken", liet Andersson weten. "Het gesprek was goed en we hebben afgesproken om op het later moment verder te praten."

Zweden heeft zich weten te plaatsen voor het Europees kampioenschap in 2021. Het land speelt in de groepsfase tegen Spanje, Polen en Slowakije.

Zlatan Ibrahimovic speelde tijdens het EK 2016 zijn laatste interland

Midtjylland toch in het eigen stadion

FC Midtjylland kan de thuiswedstrijd tegen Liverpool in de Champions League, op woensdag 9 december, toch in het eigen stadion in Herning spelen. De Britse autoriteiten hebben de reisbeperkingen versoepeld, aldus de Deense club.

Het leek er even op dat FC Midtjylland en Liverpool, groepsgenoten van Ajax, zouden uitwijken naar Dortmund. Donderdag zei een woordvoerder van de Duitse stad nog dat het stadion van Borussia Dortmund het decor zou zijn van het duel tussen de Denen en de Engelsen.

Volgens de eerdere coronaregels in Engeland zou Liverpool bij terugkeer uit Denemarken twee weken in quarantaine moeten. Dat is nu niet meer aan de orde.

De thuishaven FC Midtjylland tijdens het Champions League-duel met Ajax

Nilis neemt kijkje in de keuken

Luc Nilis neemt vanaf 30 november een kijkje in de keuken bij zijn voormalig werkgever Anderlecht, in de hoop een nieuwe job te vinden.

De 53-jarige oud-PSV'er zat sinds eind oktober zonder club nadat hij was gestopt als spitsentrainer van de Turkse club Ankaragücü.

De Belg speelde tussen 1986 en 1994 voor Anderlechter, voordat hij naar PSV vertrok. Hij speelde tussen 1994 en 2000 voor de Eindhovenaren.

Memphis droomt van Lowlands

Memphis Depay is niet alleen topvoetballer, maar ambieert ook in de muziek de top. De aanvaller van Olympique Lyonnais bracht in oktober zijn single 'Blessing' uit, inclusief videoclip.

"Ik ben meer dan alleen een voetballer", laat Depay weten aan het magazine FHM. "Dat komt steeds meer naar buiten en dat is ook iets wat ik steeds meer naar buiten durf te brengen. Artiesten zijn ook niet alleen maar artiesten, maar gaan bijvoorbeeld ook acteren."

"Als ik kan optreden bij een Lowlands of een Rolling Loud (groot hiphopfestival in Miami, red.), dan ga ik dat doen. Dat zijn dromen", aldus Memphis.

Bekijk hieronder de videoclip van de track 'Blessing'

Lescott gaat weer voetballen

Een opvallend bericht vanuit Spanje. Racing Murcia heeft voormalig Engels international Joleon Lescott vastgelegd voor, zoals het er nu uitziet, één bekerduel. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Murcia komt uit op het vierde Spaanse niveau en speelt op 16 december het bekerduel met Levante.

De inmiddels 38-jarige Lescott speelde in het verleden voor Everton en Manchester City.

Nederland stijgt één plaats op FIFA-ranglijst

Op de kersverse lijst van de FIFA-ranking is Nederland van de vijftiende naar de veertiende plaats gestegen. Oranje dankt de progressie aan de resultaten tijdens de voorbije interlandperiode, waarin er gelijk werd gespeeld tegen Spanje (1-1) en gewonnen van Bosnië en Herzegovina (3-1) en Polen (2-1).

De topvijf veranderde niet met België, Frankrijk, Brazilië, Engeland en Portugal.

Bij de vrouwen zakte Nederland van de derde naar de vierde plaats. De Verenigde Staten voeren nog altijd de wereldranglijst aan.

Frenkie de Jong in het duel met Spanje

Minuut stilte in Nederlands voetbal voor Maradona

Bij alle voetbalwedstrijden van dit weekeinde in Nederland wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Diego Maradona. De KNVB, Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie hebben dat gezamenlijk afgesproken.

De minuut stilte is voorafgaand aan alle wedstrijden in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Ook bij de oefeninterland van de Nederlandse voetbalsters tegen de Verenigde Staten, vrijdagavond in Breda, gebeurt dat.

Maradona overleed woensdag op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

In onder meer de Duitse en Spaanse competitie wordt komend weekeinde eveneens stilgestaan bij het overlijden van een van de grootste voetballers aller tijden.

Napoli met shirt van Diego Maradona voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tegen Rijeka

De toekomst van Oranje: de 20 grootste talenten

Het is weer tijd voor de lijst der lijsten: de twintig grootste voetbaltalenten van Nederland.

Elk jaar nemen we bij de NOS, met hulp van ervaringsdeskundigen uit het Nederlandse jeugdvoetbal, een blik op het aankomende voetbaltalent van eigen bodem en presenteren we de lijst waar menig zaakwaarnemer een blik op werpt.

Wie prijken er dit jaar op?

Gakpo heeft nominatie op zak

Cody Gakpo was donderdag een van de aanjagers bij de comeback van PSV tegen PAOK Saloniki (3-2). De aanvaller zorgde in Eindhoven niet alleen voor de aansluitingstreffer, maar maakte ook veel indruk met zijn passing en combinaties op de rechterflank met Denzel Dumfries.

Het levert de Eindhovenaar een nominatie op voor de Speler van de Week van de afgelopen speelronde in de Europa League.

FIFA bevestigt Oranje als groepshoofd bij loting WK-kwalificatie

Het Nederlands elftal zit bij de loting voor de WK-kwalificatie in pot 1, zo bevestigde de wereldvoetbalbond FIFA.

De ploeg van bondscoach Frank de Boer ontloopt daardoor België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken en Duitsland. Die landen zitten ook in pot 1.

Op 7 december vindt vanaf 18.00 uur in Zürich de loting plaats voor de Europese kwalificatiereeks voor het WK 2022 in Qatar. De 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, zijn op basis van hun posities op de wereldranglijst verdeeld over zes potten.

Bekijk hieronder de potindeling voor de loting van de WK-kwalificatie (klik op de afbeelding voor een grotere versie).

'Tagliafico verlengt contract bij Ajax'

Nicolás Tagliafico gaat zijn contract bij Ajax met één seizoen verlengen tot en met de zomer van 2023, zo weet De Telegraaf te melden. De linkervleugelverdediger speelde tot nu toe 110 officiële duels voor de club uit Amsterdam.

Ajax brengt naar verluidt volgende week het nieuws naar buiten.

Nicolás Tagliafico, met rouwband vanwege het overlijden van Maradona, met Ajax tegen Midtjylland

Nederland doet goede zaken op coëfficiëntenlijst

De Nederlandse voetbalclubs presteerden deze week prima in Europa.

Feyenoord (0-0 bij CSKA Moskou), PSV (3-2 thuiszege op PAOK) en AZ (0-0 thuis tegen Real Sociedad) gaven donderdagavond een goed vervolg aan de zege van Ajax in de Champions League van afgelopen woensdag (3-1 tegen FC Midtylland).

Het zorgt ervoor dat Nederland op de Europese coëfficiëntenranglijst van dit seizoen nog steviger op de achtste plaats staat.

Een plek in toptien zorgt er in ieder geval voor dat de landskampioen van de eredivisie verzekerd blijft van directe plaatsing voor de Champions League.

Stand eredivisie

Stand eredivisie na speelronde 9

Welkom

Goedemorgen! Na de succesvolle Europese midweek voor het Nederlandse clubvoetbal, blikken we vooruit op het voetbalweekend.

Zo spelen de Oranjevrouwen vanavond in Breda een herhaling van de WK-finale tegen de VS, gaat de eredivisie verder met speelronde 10 en staan we uiteraard ook vandaag nog stil bij het overlijden van Diego Armando Maradona.