liveblog
NOS NieuwsAangepast

België beperkt 'knuffelcontact' met Kerst • Rutte: horeca moet regels volgen

liveblog gesloten

Panda's van Canada naar China vanwege bamboetekort

Twee reuzenpanda's zijn vandaag op weg gegaan van Canada naar China. In de dierentuin van Calgary waar de panda's Er Shun en Da Mao verbleven kampten de verzorgers met een tekort aan het voedsel van de dieren: verse bamboe. Die werd voor de pandemie geïmporteerd uit China, maar nadat de meeste vluchten naar Canada in maart waren gecanceld werd het moeilijker om genoeg voedsel voor de dieren naar de dierentuin te krijgen. Er was nog een voorraad in een andere aangrenzende provincie, maar die raakte snel op.

In mei werd daarom besloten de twee panda's die in 2014 door China aan Canada waren uitgeleend, weer terug naar China te sturen, drie jaar eerder dan eigenlijk de bedoeling was. Het kostte daarna maanden om de reispapieren voor de dieren in orde te maken. Vandaag liet de dierentuin weten dat de panda's eindelijk op weg konden:

Rutte: 'Horeca kan alleen open als pandemie het toelaat'

"De horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat." Dat zei premier Rutte in reactie op het ultimatum van een deel van de horecabranche. Een aantal ondernemers dreigt op 17 januari open te gaan, meldde Omroep Brabant vanmiddag op basis van een concept-persbericht.

Volgens de kroegbazen en restauranthouders is deze actie hard nodig omdat het anders financieel voor hen niet meer vol te houden is. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat volgens de omroep niet achter de actie op dit moment, maar minimaal veertig regionale afdelingen van de branchevereniging wel.

Tijdens het wekelijks persmoment werd Rutte om een reactie gevraagd. ''We moeten alles doen om het land door deze crisis te loodsen en daarvoor is het noodzakelijk dat de horeca dicht blijft", zei de premier. "Ik hoop dat deze prachtige bedrijven weer open mogen, maar die belofte kan ik nu niet maken."

In Marokko gestrande campers terug naar Nederland

Vanuit de Marokkaanse stad Casablanca zijn vandaag 84 campers op een vrachtschip naar Nederland vertrokken. De campers waren in maart achtergelaten in Marokko toen in het land de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege het coronavirus. De eigenaren van de kampeerauto's werden in allerijl met het vliegtuig gerepatrieerd.

Het campertransport is mede georganiseerd door de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Toen de lockdown begon, waren er vijf campergroepsreizen van NKC onderweg in Marokko. Toen de vakantiegangers hun voertuigen achter moesten laten was het idee ze later dit jaar op te halen. Omdat steeds duidelijker werd dat het hele jaar een negatief reisadvies bleef gelden voor het land, zette NKC de verschepingsactie op touw.

Nadat aan alle complexe douaneformaliteiten was voldaan, zijn de campers door lokale chauffeurs opgehaald en naar de haven van Casablanca gereden. Naar verwachting komt de boot begin december aan in de haven van Amsterdam.

Enkele van de 84 campers nog in Marokko

Bolsonaro: 'Ik ga het vaccin niet nemen'

De Braziliaanse president Bolsonaro weigert zich in te laten enten tegen het coronavirus. Dat zei hij in een nieuwsconferentie die gestreamd werd op sociale media:

Bolsonaro weigert zich in te laten enten tegen het coronavirus

Bolsonaro heeft de impact van de pandemie voortdurend gebagatelliseerd. Begin juli raakte hij zelf besmet met het coronavirus. Ruim twee weken later maakte hij bekend hersteld te zijn. In Brazilië hebben in totaal minstens 6 miljoen mensen het virus opgelopen. Zeker 170.000 mensen zijn er aan overleden.

Rotterdam sluit winkels vanwege drukte

Alle winkels in het centrum van Rotterdam zijn op last van burgemeester Aboutaleb eerder dichtgegaan. Aboutaleb greep rond 19.10 uur in omdat het te druk was in de stad.

Het is vandaag Black Friday. Veel winkels geven flinke kortingen. Eerder op de dag riepen Rotterdam en Amsterdam al op om niet meer naar het centrum te komen.

Maximaal één 'knuffelcontact' met Kerst in België

In België zit een groot Kerstfeest met familie en vrienden er dit jaar niet in. Belgen mogen met Kerst maar één 'knuffelcontact' van buiten het huishouden uitnodigen. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen. Dat zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

Het Overlegcomité maakte eerder vandaag al bekend dat niet-essentiële winkels per 1 december weer open mogen. De avondklok blijft en voor de feestdagen komt er een algemeen vuurwerkverbod. De Croo noemt de situatie in het land nog steeds "bijzonder gevaarlijk".

WHO wil klinische data zien van Russisch vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de klinische data en informatie over de productie van het Russische Spoetnik V-vaccin nodig om het vaccin te kunnen beoordelen. Dat heeft assistent-directeur Mariangela Simao gezegd. Vijftig landen, waaronder China, Brazilië en Afrikaanse naties, hebben belangstelling voor het Russische vaccin.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze maand dat Spoetnik V 90 procent effectief is. Die claim was niet gebaseerd op data van een klinisch onderzoek. Het vaccin verkeert nu in de derde testfase, waarbij 40.000 mensen het middel krijgen toegediend. Er zou nauwelijks sprake zijn van bijwerkingen. De Russen hopen dat de laatste testfase voor het eind van het jaar is afgerond.

Kenianen gearresteerd met valse coronapapieren

Op het internationale vliegveld van Nairobi zijn 21 mensen gearresteerd met vervalste papieren waarop stond dat ze covid-vrij zijn, meldt de BBC. Ze moeten voor de rechter verschijnen voor het gebruik van vervalste medische documenten.

Op een vlucht van Kenia naar de Verenigde Arabische Emiraten werden onlangs ook al 100 Kenianen met valse coronapapieren betrapt. Bijna de helft van hen testte later positief op het virus.

Het aantal coronabesmettingen in Kenia loopt op. Deze week besloot de VAE voorlopig geen visa meer te geven aan burgers uit dertien landen, waaronder Kenia, Somalië, Libië, Tunesië en Algerije. Het is onduidelijk of die maatregel te maken heeft met de vervalste coronapapieren, schrijft Nairobi News.

Belgische winkels in december weer open onder voorwaarden

In België mogen niet-essentiële winkels vanaf 1 december weer open. Dat heeft het Overlegcomité, waarin vertegenwoordigers zitten van de Belgische overheden, beslist. Ook musea en zwembaden gaan weer open.

Er zijn wel strikte voorwaarden aan de heropening verbonden om drukte te vermijden, stelt het comité. Welke voorwaarden dat zijn, is nog onduidelijk. Volgens De Standaard zal het in elk geval niet betekenen dat winkelen alleen op afspraak kan. De heropening geldt niet voor kappers en andere contactberoepen.

RIVM: leefstijl en gedrag is veranderd door corona

Rokers steken nog eens vaker op en het aantal mensen met overgewicht stijgt. Door de coronacrisis is onze leefstijl en ons gedrag veranderd, meldt het RIVM na onderzoek. Mensen zijn ongezonder gaan leven en ook de mentale gezondheid staat door de coronacrisis onder druk: een derde van de mensen voelt zich somberder, en een derde voelt zich meer gestrest en angstig dan voor de crisis.

Oproep Amsterdam: kom niet meer naar binnenstad

De gemeente Amsterdam roept mensen op om niet meer naar het stadscentrum te komen. "Het is op dit moment te druk in het winkelgebed in de binnenstad", laat de gemeente in een tweet weten. Het is Black Friday, veel winkels proberen klanten te lokken met aanbiedingen.

De gemeente Rotterdam deed eerder vandaag al een soortgelijke oproep.

Groningse supermarkten niet langer open rond Kerst

Vijf vestigingen van Albert Heijn in Groningen die op 21 en 22 december langer open willen blijven, krijgen daar geen toestemming voor. Dat meldt RTV Noord.

De winkels wilden op die manier de kerstinkoopdrukte spreiden, maar wethouder Paul de Rook van Economische Zaken was niet gevoelig voor dat argument: "Die uren gaan naar onze verwachting geen bijdrage leveren aan het extra spreiden van de drukte. We denken niet dat mensen om 23.00 uur nog uitgebreid boodschappen gaan doen.

Supermarkten mogen vanwege corona tijdelijk al langer open blijven, op zondag van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Rutte somber over versoepeling Kerst

Premier Rutte denkt niet dat de coronamaatregelen met Kerst versoepeld kunnen worden. Maar, benadrukte hij na de ministerraad: dat is als je het hem nú zou vragen. "De cijfers zijn nog steeds zorgwekkend en nog niet zo positief als het leek bij de laatste persconferentie."

Tegelijkertijd wees hij erop dat er nu nog geen knopen worden doorgehakt en dat het kabinet de komende dagen wil kijken hoe het verder gaat. Een besluit wordt pas genomen op 8 december.

De Jonge: kritische vragen over vaccin horen bij deze fase

Minister De Jonge vindt het goed dat er nu vragen naar boven komen over de werking van het coronavaccin van AstraZeneca. Gisteren werd duidelijk dat er waarschijnlijk een nieuw onderzoek komt naar het vaccin. De farmaceut trekt bij de ontwikkeling samen op met de universiteit van Oxford.

Er ontstond enige onrust over de claim dat de werking van het vaccin kan oplopen tot 90 procent. Er is discussie over de doses en over de leeftijdsgroepen die zijn getest.

De Jonge benadrukt dat een vaccin pas in gebruik wordt genomen als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het als effectief en veilig heeft aangemerkt. "De EMA controleert alle testuitslagen voordat het tot invoering komt. In deze fase kunnen vragen over het middel nog aan het licht komen, als het straks goedgekeurd is niet meer", zegt De Jonge.

Inhaalslag ziekenhuiszorg vorige maand succesvol

Afgelopen maand was het aantal geregistreerde patiëntcontacten en behandelingen in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken vergelijkbaar met oktober 2018 en 2019. Daarmee lijkt de inhaalslag in de reguliere zorg geslaagd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In september waren de cijfers veel hoger dan in september 2019, doordat zorg moest worden ingehaald.

Het aantal operaties nam in de zomermaanden nog toe, maar lag in oktober weer op een normaal niveau. Bij cardiologie was het aantal operaties nog wel hoger dan in voorgaande jaren, wat duidt op inhaalzorg.

De NZa merkt op dat de ziekenhuizen zich vanaf eind september meer hebben gericht op urgente zorg, wat ten koste gaat van niet-urgente zorg.

Ondanks oplopende besmettingscijfers kon de oncologische zorg in oktober grotendeels doorgaan. "We zien in oktober wel minder patiënten dan in september, maar niet minder dan in dezelfde periode in voorgaande jaren."

De effecten van de tweede golf op het aantal diagnoses worden naar verwachting pas in de cijfers van november zichtbaar.

Kabinet laat onderzoek doen naar verlenging kerstvakantie

Het kabinet onderzoekt of de kerstvakantie op scholen met een week verlengd kan worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eerder deze week werd bekend dat het Outbreak Management Team om zo'n onderzoek had gevraagd, en daar is dus gehoor aan gegeven. Een aantal experts uit het OMT denkt dat de herfstvakantie er eerder toe leidde dat het aantal besmettingen daalde.

Minister Slob voor Onderwijs vindt het geen goed idee om een week extra vrij te geven, zonder dat er onderwijs wordt gegeven. Hij wijst erop dat de scholen eerder dit jaar een lange periode dicht zijn geweest. "Dat heeft achterstanden opgeleverd, zeker voor kwetsbare kinderen." Daarom heeft het kabinet besloten dat scholen verder zoveel mogelijk open moeten blijven.

Hij zegt dat hij nu eerst afwacht wat het onderzoek oplevert. "Dat zal naar verwachting snel klaar zijn. En dan nemen we op 8 december een besluit." Op die datum zullen premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie geven. Ze willen dan duidelijkheid bieden over wat er met de feestdagen kan. Vanmorgen zeiden verschillende ministers dat ze daar nu nog niks over kunnen zeggen.

5790 nieuwe besmettingen, 1292 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5790 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1292 meer dan gisteren werden gemeld.

Bij het RIVM zijn 84 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 75 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 64 doden per dag, tegen 67 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 618 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 656. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

188 opnames op verpleegafdelingen, 23 erbij op de IC

Er zijn 188 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 23 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1769 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1781), van wie 518 op de IC (gisteren: 524). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Gemeente: blijf weg uit centrum Rotterdam

Het crisisteam van de gemeente Rotterdam roept mensen op om weg te blijven uit het centrum van Rotterdam. Een woordvoerder zegt tegen regionale omroep Rijnmond dat het rond 13.30 uur te druk was in de omgeving van de Koopgoot, de Lijnbaan en het Binnenwegplein.

"Mensen zijn vermoedelijk in het kader van Black Friday toch nog naar het centrum gekomen om te winkelen. Zo staat er op het Binnenwegplein voor een winkel een rij van wel 60 meter. Dat kan in deze tijd niet de bedoeling zijn. Doe online de aankopen of shop, als je niet in Rotterdam woont, lokaal", zegt de woordvoerder.

Overheid gaat wijzen op mondkapjesplicht

De overheid is vandaag begonnen met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht die dinsdag ingaat. Vanaf 1 december is het voor iedereen boven de 12 jaar verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimte.

De komende tijd zal met onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en berichten op sociale media worden gewezen op de nieuwe regels. De plicht geldt onder meer voor winkels, openbare gebouwen, in het onderwijs, op stations en voor contactberoepen. In sommige gevallen wordt een uitzondering gemaakt, bijvoorbeeld wanneer het om medische redenen niet mogelijk is om een mondkapje te dragen.

Basisscholen: verlengen kerstvakantie is allerlaatste redmiddel

Het verlengen van de kerstvakantie op basisscholen om het aantal coronabesmettingen te laten dalen is een allerlaatste redmiddel, zegt de PO-Raad, belangenbehartiger van schoolbesturen.

Het Outbreak Management Team liet deze week weten dat het wil laten onderzoeken of de kerstvakantie op scholen dit jaar een week langer moet duren. Een van de deskundigen wees erop dat na de sluiting van de scholen in de herfstvakantie een tijdelijke daling in het aantal besmettingen te zien was.

Minister Slob (Onderwijs) benadrukte dat het van groot belang is dat de scholen openblijven. Daar is de PO-Raad het mee eens. "Wat ons betreft is dit een allerlaatste redmiddel. We hebben in het voorjaar gezien dat de kansen op leerachterstanden voor leerlingen toenemen. En daarmee ook de kansenongelijkheid", zegt directeur Rinda den Besten.

Op 8 december hakt het kabinet de knoop door over een mogelijke extra online lesweek. De PO-Raad houdt contact met het ministerie. "We volgen natuurlijk de adviezen van het OMT en de besluiten van het kabinet. Maar we hopen voor leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders dat het niet nodig is."

'Al meer contactloos gepind dan in heel 2019'

Consumenten hebben nu al meer contactloos gepind dan in heel 2019, meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van Betaalvereniging Nederland. Er werd op die manier tot en met vorige maand 66,6 miljard euro afgerekend. Vorig jaar was dat nog 51,3 miljard euro.

Ook het aantal transacties is nu al hoger dan vorig jaar. Er waren tot en met oktober 3,25 miljard contactloze betalingen. Vorig jaar waren dat er 3,04 miljard.

Van alle elektronische betalingen was vorig jaar 70 procent contactloos, nu is dat zo'n 80 procent. Dat percentage nam de laatste jaren al toe, maar heeft door de coronacrisis een extra zetje gekregen. Zo is het maximale bedrag dat contactloos kan worden gepind verhoogd van 25 naar 50 euro.

Kerken bieden online mogelijkheden om Kerst te vieren

De Rooms-Katholieke Kerk Nederland heeft een website gelanceerd waarop gelovigen handvatten krijgen om toch Kerst te vieren, "ook als er geen plek in de kerken is". De site Vierkerstmis.nl biedt de mogelijkheid om te zoeken naar een parochie in de buurt en een plek te reserveren. Ook kunnen de zondagen van de adventstijd en de vieringen tijdens de Kerstdagen via livestreams thuis worden gevolgd met liturgieboekjes.

"Er kan waarschijnlijk maar een beperkt aantal mensen bij elke kerstviering zijn, maar Kerstmis is te belangrijk om niet te vieren. Het hoogfeest kan mensen bemoedigen", aldus de bisschoppen.

De Protestantse Kerk in Nederland heeft op de eigen website een aparte pagina ingericht voor advent en Kerst. Daarop is onder meer een ideeënbank en een online adventskalender te vinden.

Kabinet doet geen voorspelling over regels rond Kerst

Het kabinet gaat pas op 8 december bepalen wat de coronamaatregelen rond Kerst zullen inhouden. "We willen beter weten hoe we er dan voorstaan", zegt minister De Jonge van Volksgezondheid.

Gisteren zei RIVM-directeur Van Dissel in Nieuwsuur dat hij somber is over het aantal mensen dat samen mag komen rond de feestdagen. Daarvoor zijn de huidige besmettingscijfers volgens hem te slecht.

Lees verder:

Inspectie: niet-GGD-testlocaties zijn niet slecht, maar kennis ontbreekt soms

Aanbieders van testlocaties buiten de GGD nemen de kwaliteit en veiligheid van de zorg serieus. Toch ontbreekt soms aan kennis, voornamelijk over hygiëne, wat leidt tot risico's. Dat constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op basis van steekproefbezoeken en antwoorden die aanbieders van niet-GGD-teststraten hebben gegeven.

Bij nagenoeg alle teststraten is een arts betrokken bij de zorgverlening en er worden testen gebruikt met een keurmerk. De teststraten geven de uitslagen daarna door aan de GGD.

Wel blijkt uit de bezoeken dat er soms meer aandacht moet zijn voor hygiëne en goed gebruik van de testen. Zo was er op sommige plaatsen onvoldoende aandacht voor mogelijke kruisbesmetting en werden antigeensneltesten vaak op buitenlocaties gebruikt. In de buitenlucht is de temperatuur vaak lager dan nodig is voor een goede werking van de test.

Er zijn zo'n 200 aanbieders in beeld. Ruim honderd hebben inmiddels antwoord gegeven op vragen die de inspectie in een brief had gesteld. De inspectie heeft dertien bezoeken afgelegd en er volgen er nog zeven.

Spaanse hotels in het nauw door corona

In Spanje is het aantal hotels dat te koop wordt aangeboden in zes maanden met 19 procent toegenomen, meldt huizensite Idealista. De Spaanse economie is zwaar getroffen door het uitblijven van toeristen vanwege de coronamaatregelen.

Op de Balearen, de eilandengroep waartoe Ibiza en Mallorca behoren, is de stijging het sterkst. Daar nam het aantal hotels dat in de verkoop staat van maart tot en oktober toe met 84 procent. In Andalusië was dat 45 procent. In totaal stonden volgens de site vorige maand in Spanje 557 hotels te koop, 114 daarvan in Andalusië en 101 in Catalonië.

Bijna een derde van de hotels in Spanje is vorige maand gesloten, blijkt volgens Idealista uit data van het Spaanse statistiekbureau. Die maand was het aantal boekingen 83 procent lager dan dezelfde maand vorig jaar.

Teststraten blijven open met de feestdagen

Mensen met coronasymptomen kunnen zich ook tijdens de feestdagen laten testen bij de GGD's. Wel hanteren de afspraaknummers andere openingstijden. Normaal gesproken kan elke dag tussen 08.00 en 20.00 uur een afspraak worden gemaakt, maar op 5, 24, 25, 26 en 31 december sluit het nummer om 18.00 uur.

Op 1 januari gaat het nummer juist later open, niet om 08.00 maar om 10.00 uur.

Vervoerders ov moeten bezuinigen

Trein- en busvervoerders gaan hun dienstregeling komend jaar met 5 tot 10 procent inkrimpen om te voorkomen dat de sector omvalt.

De ov-sector leidt grote verliezen als gevolg van de coronacrisis. "We liggen als vervoerders op de IC", zegt Pier Eringa van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion in het AD.

Lees verder:

Truckers willen in het restaurant eten en toeteren uit protest

Vrachtwagenchauffeurs hebben gisteravond in heel Nederland gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Ze willen dat de wegrestaurants weer open gaan. In Malden deden zo'n zestig chauffeurs mee aan het protest, waarbij massaal werd geclaxonneerd, meldt Omroep Gelderland.

Nu krijgen de chauffeurs het eten bezorgd in de cabine. Ze vinden het vreemd dat hotelgasten wel in het restaurant mogen eten en zij niet. In Duitsland zijn wegrestaurants in sommige deelstaten wel open voor chauffeurs.

Zorgen over verborgen schulden ondernemers

Banken zijn bezorgd over schulden van ondernemers waar ze slecht zicht op hebben. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken gaan ondernemers veel verschillende betalingsregelingen aan, en kunnen ze straks in de problemen komen als ze dat geld moeten terugbetalen.

Lees verder:

Duitsland boven de miljoen besmettingen

In Duitsland is het aantal geregistreerde coronabesmettingen boven de miljoen uitgekomen. Vandaag werden 22.806 nieuwe gevallen vastgesteld, 842 minder dan de week ervoor, maar ruim 500 meer dan een etmaal eerder. Voor de vierde dag op rij is het aantal nieuwe besmettingen gestegen.

Daarmee komt het totale aantal gemelde besmettingen op 1.006.394, meldt het Robert Koch-instituut, het Duitse RIVM. In Duitsland wonen meer dan 83 miljoen mensen. Ter vergelijking: in Nederland (ruim 17 miljoen inwoners) zijn ruim 500.000 besmettingen vastgesteld.

De afgelopen dag werden in Duitsland 426 overlijdens geregistreerd, tegen 389 een dag eerder. Het totale aantal doden als gevolg van het virus staat volgens het instituut nu op 15.586.

Woensdag werd bekend dat de Duitse regering en de zestien deelstaten de coronamaatregelen met de feestdagen gaan versoepelen. Maar eerst worden de huidige maatregelen verlengd en verzwaard, zodat er rond de feestdagen geen besmettingsexplosie ontstaat. De zwaar getroffen hoofdstad Berlijn zal de maatregelen niet versoepelen rond Kerst. In januari zullen de regels weer strenger worden.

Auto- en motorbranche herstelt zich langzaam

Bedrijven in de auto- en motorsector krabbelen op uit het coronadal. Nadat ze in het tweede kwartaal van dit jaar de grootste krimp in meer dan 25 jaar meemaakten, is de omzet in het derde kwartaal weer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vergeleken met het vorige kwartaal zagen bijna alle deelbranches, van importeurs tot reparatiebedrijven, recordstijgingen in hun omzet. Fabrieken gingen weer open en de vraag naar nieuwe personenauto's nam weer toe, waardoor importeurs 45 procent meer omzet boekten dan de maanden ervoor.

Ook nam het aantal vacatures toe ten opzichte van het tweede kwartaal, van 2300 tot 3000. Ondernemers geven aan dat ze een klein beetje meer vertrouwen hebben in de toekomst dan de maanden ervoor, hoewel de stemming nog altijd per saldo negatief is.

Eerste coronageval op Samoa-eilanden

Het eilandstaatje Samoa heeft, bijna negen maanden nadat de Wereldgezondheidsorganisatie het coronavirus officieel tot pandemie had verklaard, het eerste besmettingsgeval vastgesteld. Volgens The Guardian gaat het om een 70-jarige Samoaan die vanuit Melbourne, Australië naar de hoofdstad Apia in Samoa was gereisd met een repatriëringsvlucht. Hij kwam aan op 13 november.

"We bevestigen dat we een positief geval hebben na alle 274 passagiers te hebben getest. Hun quarantaineperiode eindigt morgen", zei de baas van het Samoaanse gezondheidsministerie op een persconferentie.

De 70-jarige patiënt is in isolatie geplaatst in een ziekenhuis. Hij heeft een onderliggende aandoening, maar vertoont geen symptomen. Zijn vrouw is negatief getest.

Eerder deze week was verwarring ontstaan over de vraag of Samoa een coronabesmetting had vastgesteld. Een matroos die op dezelfde vlucht zat testte aanvankelijk positief, maar dat testresultaat bleek later niet met zekerheid vast te stellen.

Oostenrijk wil wintersport per se door laten gaan

Wintersporten in een pandemie, is dat verantwoord? Daar denken de Europese landen heel verschillend over. Waar Duitsland, Italië en Frankrijk de skigebieden dicht willen gooien, het liefst tot 10 januari, leidt dit tot grote woede in Oostenrijk.

Lees verder:

Geen nieuwjaarsgroeten van Japanse keizer

De Japanse keizerlijke familie schrapt komend jaar de nieuwjaarsgroet, vanwege de coronapandemie. Traditiegetrouw brengen de keizer en zijn familie vanaf het balkon van het paleis in Tokio op 2 januari de beste wensen over aan de Japanse bevolking.

Elk jaar komen daar tienduizenden belangstellenden op af, maar het hof van keizer Naruhito vindt dat met de huidige besmettingscijfers onverantwoord. Het aantal nieuwe besmettingen neemt sinds begin deze maand toe.

De laatste keer dat de nieuwjaarstoespraak niet doorging, was in 1990. Dat had te maken met het overlijden van keizer Hirohito een jaar eerder.

De keizerlijke familie zwaait bij de nieuwjaarstoespraak op 2 januari van dit jaar

Zeker vijf doden bij brand in coronaziekenhuis India

Een korte, maar hevige brand in een kliniek voor coronapatiënten in India heeft het leven gekost aan zeker vijf mensen. 28 andere patiënten raakten gewond.

De brand brak in de vroege ochtend uit op de intensivecare-afdeling van het ziekenhuis in Rajkot, een stad in het westen van het land. Binnen een half uur had de brandweer het vuur geblust.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Sommige slachtoffers met brandwonden zijn naar een ander ziekenhuis in Rajkot gebracht.

Van Dissel is somber over Kerst

Jaap van Dissel verwacht niet dat we met meer dan een paar mensen Kerst kunnen vieren. Daarvoor zijn de huidige besmettingscijfers te slecht, zei de directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM in Nieuwsuur. "We zien nu twee weken dat de aantallen wel iets dalen, maar toch te lang blijven hangen. Dat heeft tot gevolg dat ook de zorg nog te veel belast is."

Van Dissel is een stuk optimistischer over het voorjaar. "Je hoort dat vaccins in het eerste, tweede kwartaal beschikbaar komen." Als voldoende mensen een vaccin willen nemen, denkt Van Dissel dat Nederland voor de zomer voldoende groepsimmuniteit heeft opgebouwd om terug te keren naar normaal.

Kijk hier het hele interview met Van Dissel terug:

Vorige week 350 mensen meer overleden dan normaal

Vorige week zijn er ongeveer 350 mensen meer overleden dan normaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers. Deze zogenoemde oversterfte kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de tweede coronagolf.

Sinds de start van de tweede golf, negen weken geleden, zijn 3900 mensen extra overleden. Dat zijn hogere cijfers dan het officiële dodental als gevolg van covid-19: daarbij gaat het alleen om overledenen van wie vaststaat dat ze het coronavirus droegen.

De eerste golf was na negen weken voorbij. Toen bedroeg de oversterfte 9000 mensen.

Trump: levering vaccin vanaf komende week

De eerste leveringen van een coronavaccin komen in de Verenigde Staten volgende week en de week erna beschikbaar, heeft president Trump gezegd. De eersten die het vaccin krijgen, zijn ouderen en medisch personeel. De president zei er niet bij om welk vaccin het precies gaat.

Trump deed zijn uitspraken in een videogesprek met Amerikaanse militairen overzee. Hij belde de troepen traditiegetrouw vanwege de feestdag Thanksgiving.

Welkom!

Welkom in het liveblog van vrijdag 27 november 2020. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.