NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Qantas: alleen vliegen met vaccinatie • Italië 50.000 coronadoden voorbij

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • RIVM: 5214 nieuwe besmettingen, 182 minder dan gisteren.
 • De GGD's hebben vorige week 251.458 coronatests afgenomen, 25.000 meer dan de week ervoor.
 • Een nieuw coronavaccin biedt volgens de makers een zeer effectieve bescherming.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog van maandag 23 november af. Morgen lees je het laatste coronanieuws in een nieuw blog.

 • VN-baas waarschuwt: arme bevolking valt buiten de boot bij vaccins

  Het armere deel van de wereldbevolking dreigt buiten de boot te vallen bij de wereldwijde verdeling van de coronavaccins. Dat heeft de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd. Volgens hem is er 3,6 miljard euro nodig om vaccins op een eerlijke manier over de wereld te verdelen.

  Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, hamerde er afgelopen weekend bij de G20-top op dat rijke landen meer geld moeten inleggen. Ook volgens haar was nog bijna 4 miljard nodig voor de bestrijding van het virus. Tijdens de top zegden de G20-landen toe vaccins beschikbaar en betaalbaar te maken voor alle landen.

  Meerdere vaccinontwikkelaars brachten afgelopen weken tussentijdse onderzoeksresultaten naar buiten. Drie kansrijke vaccins zouden voor zeker 90 procent effectief zijn. Daarover zei Tedros vandaag: "Het licht aan het einde van de tunnel wordt helderder".

 • Mondkapjes en online skipassen: coronaproof skiën in Zwitserland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes en online skipassen: coronaproof skiën in Zwitserland
 • 'Recordhoeveelheid broeikasgas ondanks maatregelen coronavirus'

  De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer is dit jaar opnieuw gestegen, ondanks de coronapandemie en bijbehorende maatregelen. Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties.

  De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer bereikte vorig jaar een recordhoogte. Begin dit jaar leek het alsof dit zou afnemen vanwege de coronacrisis. Door de pandemie liep het aantal vluchten wereldwijd fors terug en werkten veel mensen thuis. Nu blijkt dat de uitstoot van veel vervuilende stoffen en broeikasgassen dit jaar weliswaar is verminderd, maar volgens de WMO gaat het maar om een kleine daling.

  "De aan de lockdown gerelateerde daling van de uitstoot is maar klein wanneer men kijkt naar de langetermijngrafiek", constateert het instituut. De afname is nauwelijks te onderscheiden van de natuurlijke schommelingen, zegt de WMO. De pandemie is volgens het instituut dan ook "geen oplossing" voor het klimaatprobleem.

  Broeikasgassen waaronder CO2 zijn een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Door broeikasgassen blijft warmte in de atmosfeer hangen, waardoor de temperatuur op aarde omhoog gaat.

  Tijdens de eerste helft van dit jaar daalde de wereldwijde CO2-uitstoot met 8,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. In april, de maand waarin veel landen een lockdown instelden, was het verschil het grootst (bijna -17 procent). Maar onderzoekers concludeerden vorige maand al dat vanaf juli geen effect meer was te zien. Nu blijkt dat de CO2-concentraties dit jaar blijven stijgen, maar in een minder snel tempo.

 • Spaanse koning Felipe in quarantaine

  De Spaanse koning Felipe is tien dagen in quarantaine gegaan. De vorst is in nauw contact geweest met een besmet persoon, meldt de Spaanse krant El País. Het is onduidelijk om wie het gaat en in welke context de twee contact hadden.

  Ook is nog niet bekend of Felipe zelf op het coronavirus getest wordt. Koningin Letizia en de dochters van het koninklijk paar hoeven niet in quarantaine.

 • Qantas wil alleen nog gevaccineerde reizigers vervoeren

  De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wil in de toekomst waarschijnlijk alleen nog gevaccineerde reizigers vervoeren. Dat heeft topman Alan Joyce op de Australische televisie gezegd. Zodra er een vaccin beschikbaar komt, wordt een inenting een "vereiste" om internationaal te mogen vliegen met Qantas, zei Joyce.

  Volgens de topman wordt er momenteel gekeken of Qantas de voorwaarden voor passagiers kan aanpassen. Verder zei hij dat hij verwacht dat andere luchtvaartmaatschappijen dit voorbeeld zullen volgen.

  De internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA werkt al aan een digitaal test- en vaccinatiepaspoort, meldt persbureau Bloomberg. Het gaat om een mobiele app waarmee reizigers aan de grens snel kunnen aantonen dat ze bijvoorbeeld gevaccineerd zijn, en waarmee ze negatieve testuitslagen kunnen laten zien.

  IATA wil gebruikmaken van software die het eerder ontwikkelde om te controleren of reizigers de juiste visa hebben. Gegevens van passagiers worden niet opgeslagen, zegt de brancheorganisatie. De app wordt begin volgend jaar beschikbaar.

 • Het Oxford-vaccin: minder werkzaam, maar ook veel goedkoper en beter beschikbaar

  Het vaccin ontwikkeld door de Oxford University en farmaceut AstraZeneca lijkt een grote bijdrage te gaan leveren aan de bestrijding van de coronapandemie. De geclaimde werkzaamheid is met 90 procent weliswaar iets lager dan de 95 procent effectiviteit die Pfizer/BioNTech en Moderna beloven, maar daar staan veel voordelen tegenover.

  NOS zette de belangrijkste verschillen over de SARS-CoV-2 vaccins op een rij:

 • Italië passeert grens van 50.000 coronadoden

  Italië is als tweede Europese land de grens van 50.000 coronadoden gepasseerd. Uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid in Rome blijkt dat sinds het begin van de pandemie 50.453 mensen zijn overleden aan het virus.

  Afgelopen etmaal kwamen er 630 sterfgevallen bij en werden bijna 23.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. De dagen ervoor lag het aantal positieve tests steeds hoger, maar op zondag worden doorgaans minder tests afgenomen. De regio Lombardije kampt met de meeste besmettingen.

  Italië, met ongeveer 60 miljoen inwoners, neemt wereldwijd de zesde plaats in van het land met de meeste coronadoden. Nederland telt ongeveer 9.000 coronadoden.

  AFP
 • Lockdownregels Engeland per december iets versoepeld

  De lockdownmaatregelen in Engeland worden begin december iets versoepeld. Sportscholen en niet-essentiële winkels mogen dan weer open en ook de sluitingstijd van bars en restaurants wordt verlaat, naar 23.00 uur. Verder mogen huwelijken en religieuze bijeenkomsten weer doorgaan en mag bij sommige sportwedstrijden publiek zijn. Premier Johnson lichtte de versoepeling in het parlement toe.

  Op 2 december verloopt de huidige nationale lockdown, die begin deze maand werd ingesteld. Engeland keert terug naar het drietrapssysteem, waarbij voor regio's verschillende maatregelen gelden. Welke maatregelen voor welk gebied gelden, hangt onder meer af van het aantal besmettingen en het R-getal. Iedere twee weken wordt opnieuw gekeken of de maatregelen in een specifieke regio moeten worden aangescherpt of dat ze versoepeld kunnen worden.

  Wales, Schotland en Noord-Ierland bepalen zelf welke maatregelen zij instellen.

 • Minder coronaboetes afgelopen week

  De politie heeft afgelopen week aanzienlijk minder coronaboetes opgelegd. In totaal schreven agenten 663 bekeuringen uit, tegenover 1606 de week ervoor. Volgens de politie moest er minder vaak worden gehandhaafd op feestjes.

  De politie registreerde afgelopen weekeinde 39 feesten, de helft van het aantal in het weekend ervoor. Overigens valt het niet met zekerheid te zeggen of er daadwerkelijk minder feestjes waren, of dat de politie er minder heeft ontdekt.

  In de winkelgebieden was het met name afgelopen weekeinde erg druk. Daar wordt vooral toezicht gehouden door boa's. Hoeveel boetes de gemeentelijke handhavers hebben opgelegd, is onbekend.

  Sinds de verscherpte coronamaatregelen in oktober heeft de politie zo'n 6000 boetes opgelegd en ruim 8000 keer gewaarschuwd.

 • Koning op bezoek in Blijdorp

  Koning Willem-Alexander is op werkbezoek geweest bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma's.

  Dierentuinen hebben hun inkomsten terug zien lopen als gevolg van sluitingen of beperkte bezoekmogelijkheden en hierdoor hebben ze minder financiële mogelijkheden om te investeren in onderzoeks- en fokprogramma's.

  De koning bezocht onder meer het verblijf van de Aziatische olifanten en het natuurbehoudscentrum en sprak met verzorgers en dierentuinbestuurders.

  Koning Willem-Alexander in Diergaarde Blijdorp Koninklijk Huis
 • Ernst Kuipers: lichte stijging in ziekenhuisopnames

  Het aantaI coronapatiënten in ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen, tot 1968. Dat zijn 35 patiënten meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt de lichte toename niet zorgwekkend. Hij spreekt van een lichte trendbreuk en verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende weken langzaam verder zal dalen.

  Bij het RIVM zijn 54 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 21 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 60 doden per dag, tegen 69 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het virus hadden opgelopen ; volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ligt het werkelijke aantal doden hoger.

 • Belgen doen het beter

 • Franse minister: ik garandeer het voortbestaan van Air France

  De Franse minister van Financiën Le Maire zegt in een interview met Bloomberg TV dat hij het voortbestaan van Air France kan garanderen. Dat meldt persbureau Reuters.

  In hetzelfde interview zegt Le Maire dat hij hoopt dat de verregaande samenwerking tussen Air France en KLM blijft bestaan, "omdat dat beter is voor Frankrijk en Nederland".

  Air France-KLM heeft net als andere luchtvaartmaatschappijen flink te lijden onder de coronacrisis. Het bedrijf krijgt steun van de Franse en Nederlandse overheid.

 • Chinese leider bepleit QR-codes voor reizen op G20-top

  Er zou een internationaal systeem moeten komen waarin je met behulp van QR-codes kunt checken of iemand gezond genoeg is om te reizen. Daarmee zou je van tevoren moeten kunnen zien of iemand coronavrij is, of besmettelijk. Daarvoor pleit de Chinese leider Xi Jinping tijdens de G20-top.

  De barcodes die met een mobiel te lezen zijn, zouden bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan uitslagen van coronatesten. In China werken ze al langer met QR-codes. Op basis van online data en gegevens die personen zelf hebben ingevoerd, krijgt je een stoplichtkleur toegewezen die laat zien of je gezond genoeg wordt bevonden (groen) of besmettelijk (oranje, of rood). Of de Chinese president dit exacte systeem ook in gedachten heeft voor de internationale reizigers is nog niet duidelijk.

  Mensenrechtenorganisaties uiten hun zorgen over zo'n systeem. "Wat begint als zorg voor onze gezondheid kan later een Trojaans paard blijken voor meer politieke controle en uitsluiting", zegt Human Rights Watch op Twitter.