liveblog
NOS VoetbalAangepast

Vitesse koploper, ondanks puntenverlies • Broja baalt van misser

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog van vanavond. Morgen zijn we al voor het middaguur terug, want om 12.15 uur is het de beurt aan Ajax en Heracles Almelo. En dat is nog maar het begin van een bomvolle voetbalzondag!

Bedankt voor het volgen, fijne nacht en graag tot morgen!

Programma en stand eredivisie

Samenvatting: PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - FC Utrecht

Hake over bekerloting: 'Niks is onmogelijk'

FC Utrecht was nog bezig met de tweede helft in Zwolle, toen de loting voor de tweede ronde van de KNVB-beker bekend werd. Een uitwedstrijd bij aartsrivaal Ajax, kom er maar eens om.

Interim-coach ziet dat hij met Utrecht tegen Ajax moet: 'Niks is onmogelijk'

Samenvatting: Willem II - VVV-Venlo 2-1

Bekijk de samenvatting van Willem II - VVV-Venlo

Als Giakoumakis scoort, juicht Pavlidis ook een beetje

Eerder op de avond won Willem II met 2-1 van VVV-Venlo. Vangelis Pavlidis (Willem II) en Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) waren allebei trefzeker. De ploegmaten van het Griekse nationale elftal waren blij voor elkaar.

Pavlidis is blij dat Giakoumakis ook scoorde, ook al is hij de tegenpartij

Samenvatting: FC Groningen - Vitesse 1-1

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Vitesse

Vitesse koploper, maar Broja baalt van misser

De trainers van FC Groningen en Vitesse waren uiteindelijk tevreden over de puntendeling (1-1). De Vitesse-spelers waren dat niet, maar, zo zei coach Thomas Letsch: "We zijn nu in een positie gekomen dat we teleurgesteld zijn over een gelijkspel in Groningen. Maar soms moet je daar ook tevreden mee zijn. Ajax heeft hier bijvoorbeeld verloren."

Armando Broja, de man van misschien wel de misser van de maand, baalde wel stevig. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld in mezelf, maar ik moet er niet te veel aan denken en gewoon verdergaan. Van het missen van kansen word je beter als aanvaller."

Balende Broja na misser: 'Dit soort dingen gebeuren, ik moet weer verder'

Ondertussen in Dortmund: Golden Boy Haaland maakt er vier

Borussia Dortmund is koploper Bayern München in de Bundesliga tot op één punt genaderd. Borussia Dortmund versloeg Hertha BSC met 5-2, terwijl Bayern München niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Werder Bremen.

Dortmund dankte de zege vooral aan 'Golden Boy' Erling Haaland, die eerder vandaag werd uitgeroepen tot het grootste voetbaltalent van het jaar. De 20-jarige Noor eiste met vier goals, allemaal na rust, een hoofdrol voor zich op.

In de slotfase maakte Haaland plaats voor het grote talent Youssoufa Moukoko, die met 16 jaar en 1 dag de jongste debutant uit de geschiedenis van de Bundesliga werd.

  • AFP
    Erling Haaland lacht in zijn vuistje na zijn vier goals tegen Hertha BSC
  • NOS

Ondertussen in Madrid: Barcelona onderuit tegen Atlético

Barcelona is er niet in geslaagd het tij nog te keren tegen Atlético Madrid. De treffer van Yannick Carrasco in de blessuretijd van de eerste helft bleek de winnende. Bovendien viel bij Barcelona Gerard Piqué uit met een op het oog zware knieblessure.

Piqué speelde al een hoofdrol bij de tegentreffer. Hij verspeelde de bal en prompt stuurde de thuisploeg Yannick Carasco de diepte in. Marc-André ter Stegen kwam uit zijn doel, in de hoop eerder bij de bal te zijn, maar dit plan van de Barça-keeper mislukte. Carasco omspeelde de Duitser met een listig hakballetje en schoot de bal in het lege doel.

  • AFP
    Ronald Koeman geeft aanwijzingen tijdens Atlético Madrid - FC Barcelona
  • NOS
    La Liga

Loting KNVB-beker: Ajax-FC Utrecht, Willem II- Vitesse en FC Emmen-FC Groningen

FC Utrecht krijgt al snel de kans zich te revancheren in de KNVB-beker. Aartsrivaal Ajax is namelijk de tegenstander in de tweede ronde.

Negen ploegen werden vrijgeloot voor deze tussenronde. Bekijk hier de complete loting.

AFGELOPEN

FC Utrecht slaagt er weer niet in een uitwedstrijd te winnen. Ondanks een overwicht blijft het steken op 1-1 bij PEC Zwolle, dat zelf ook kansen kreeg op de overwinning. Sowieso betere en misschien ook wel meer kansen, want volgens de statistieken ondernam Utrecht slechts twee doelpogingen.

EINDSTAND: PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

De Ligt maakt na ruim drie maanden zijn rentree bij winnend Juventus

Matthijs de Ligt heeft zaterdagavond zijn rentree gemaakt bij Juventus. De verdediger van het Nederlands elftal, die ruim drie maanden langs de kant stond na een operatie vanwege een kwetsuur aan zijn schouder, stond in de basis in de competitiewedstrijd tegen Cagliari: 2-0.

De Ligt deed de hele wedstrijd mee voor Juve, dat door Cristiano Ronaldo al voor rust op een comfortabele voorsprong kwam. Eerst schoot hij diagonaal raak na een mooie aanval en kort daarna scoorde hij uit een corner.

Matthijs de Ligt

87' Overtreding op overtreding op overtreding

In deze slotfase zien we vooral spelers kermend naar het gras gaan. En vaak met reden, want de overtredingen zijn niet misselijk van beide kanten. Zo ook die van de net ingevallen Eljero Elia op Sai van Wermeskerken. Hij krijgt meteen geel.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

81' Rode kaart ingetrokken

Scheidsrechter Danny Makkelie gaf Thomas Lam een directe rood na een overtreding op Dalmau. Dat lijkt wat overdreven en dus wordt Makkelie even naar de kant geroepen door de VAR. Met recht: van ernstig gemeen spel was geen sprake en dus wordt de rode kaart ingetrokken.

Geel is voldoende, oordeelt Makkelie.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

Arbiter Makkelie geeft rood aan Thomas Lam (rechts), maar trekt die beslissing later weer in.

74' Op de paal!

PEC Zwolle laat zich niet uit het veld slaan. Nu is het Eliano Reijnders die via het been van een tegenstander de paal raakt. Het kan echt nog alle kanten op in dit duel,

Bij FC Utrecht zijn Sander van de Streek en Adrian Dalmau inmiddels in het veld gekomen voor doelpuntenmaker Mahi en Joris van Overeem.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

69' AFGEKEURD

Het was tegen de verhouding in, maar PEC leek toch echt op 2-1 te komen. Immanuel Pherai gaf voor en de bal werd bij de tweede paal binnengegleden door Jesper Drost. Of toch niet? De VAR kijkt ernaar en ziet dat Drost nèt buitenspel stond. Het blijft 1-1.

De VAR kijkt naar de treffer van Jesper Drost en constateert: buitenspel

67' Wissels PEC

PEC-trainer John Stegeman ziet dat FC Utrecht steeds sterker wordt en grijpt in. Oud-Utrechter Rico Strieder en Jesper Drost komen in het veld voor Mustafa Saymak en Dean Huiberts.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

59' GOAL FC UTRECHT

De Utrechters begonnen steeds meer tegen zichzelf te voetballen in Zwolle, maar dan verstuurt Kerk een fijne dieptepass. En Mimoun Mahi aarzelt niet en schiet de 1-1 binnen.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1

De pass van Gyrano Kerk op Mimoun Mahi is precies op tijd

TWEEDE HELFT

PEC Zwolle en FC Utrecht zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft. En daarin krijgt Pherai meteen een goede kans. Zijn kopbal wordt via de grond gered door doelman Paes. Het blijft 1-0.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-0

Ondertussen in Madrid: Atlético leidt met 1-0 tegen Barça

Barcelona kijkt na 45 minuten tegen een 1-0 achterstand aan tegen Atlético Madrid. Of eigenlijk 45+3 minuten, want in de blessuretijd van de eerste helft maakte de Belg Yannick Carrasco de enige treffer.

Werk aan de winkel dus voor Ronald Koeman en Frenkie de Jong.

Yannick Carrasco viert zijn treffer tegen Barcelona met aanvoerder Koke

RUST

In Zwolle gaan PEC en FC Utrecht rusten. De enige goal - via de rug van Django Warmerdam - wordt inderdaad gezien als eigen doelpunt.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-0

Mimoun Mahi tijdens het duel met PEC Zwolle

AFGELOPEN

Het blijft bij 1-1 in de Euroborg. Voor Vitesse komt een einde aan de reeks van vijf zeges op rij. Maar de Arnhemmers gaan wel slapen als koploper. Vraag is echter of Armando Broja wel een oog dicht doet na zijn misser. Lees het wedstrijdverslag.

Eindstand: FC Groningen - Vitesse 1-1

Balende Armando Broja na het duel met FC Groningen

80' Komt er nog een winnaar?

Vitesse-trainer Thomas Letsch brengt Daan Huisman en Hilary Gong voor de laatste tien minuten. Zij zijn de vervangers van Loïs Openda en Armando Broja.

Ook Danny Buijs heeft gewisseld: doelpuntenmaker Patrick Joosten en smaakmaker Gabriel Gudmundsson zijn vervangen door Remco Balk eb Mo El Hankouri.

Misschien kunnen zij nog leven brengen in deze matige tweede helft?

FC Groningen - Vitesse 1-1

32' GOAL PEC ZWOLLE

Net als FC Utrecht steeds gevaarlijker wordt en twee grote kansen niet weet te benutten, scoort PEC Zwolle. Wel met een gelukje: Saymak schiet op de rug van Warmerdam en zo vliegt hij pardoes de goal in: 1-0.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-0

25' Willem Janssen weer geblesseerd

Willem Janssen was net hersteld van een zware knieblessure. Na een kwart wedstrijd moet de aanvoerder van FC Utrecht in Zwolle weer gekwetst naar de kant. Het is te hopen dat het meevalt.

PEC Zwolle - FC Utrecht 0-0

Willem Janssen moet tegen PEC Zwolle naar de kant met een spierblessure

63' Misser van de maand?

In de eerste helft schoot Bero alleen voor doelman Padt op de lat. Maar deze misser van Vitesse-spits Broja gaat echt de boeken. De Albanees uit Slough omspeelt Padt en heeft de bal voor het intikken. Maar...hij schiet de bal wild naast.

FC Groningen - Vitesse 1-1

  • Pro Shots
    Armando Broja omspeelt Groningen-doelman Sergio Padt
  • Pro Shots
    ...de Albanese Engelsman heeft een open doel voor zich...
  • Pro Shots
    ...en kan niet geloven dat het geen goal is.

Bergwijn is terug bij de Spurs en prompt winnen ze weer van City

De interlandperiode van Oranje kwam nog net te vroeg voor Steven Bergwijn, maar de Nederlandse vleugelspeler was zaterdag wel weer fit voor de topper van zijn club Tottenham Hotspur tegen Manchester City. En coach José Mourinho liet hem gelijk starten.

Het zal toeval zijn dat hij juist voor het duel met City weer fit was. City was zijn eerste tegenstander in de Premier League, toen hij in de winter de overstap maakte van PSV. In dat duel, op 2-2-2020, dat Tottenham met 2-0 won, liet hij Engeland direct zien wat hij in zijn mars had: met een fraaie treffer opende hij de score.

Hoe het zaterdag ging? Bergwijn opende niet de score, maar was actief, fit, balvast en speelde een belangrijke rol in het team. En de Spurs wonnen, weer, met 2-0.

  • EPA
    Steven Bergwijn viert de 1-0 van Son Heung-Min
  • NOS
    Premier League

Eerste divisie: Almere City verslaat Eagles en pakt koppositie

Almere City heeft de koppositie in de eerste divisie veroverd. Een week na het 7-2 verlies bij concurrent SC Cambuur was de ploeg van trainer Ole Tobiasen in Almere met 3-0 te sterk voor Go Ahead Eagles.

Frederik Helstrup zette Almere verdiend op 1-0. De Deen tikte bij de tweede paal binnen na een corner. Na de rust scoorden Oussama Bouyaghlafen uit een klutssituatie en Xian Emmers met het hoofd, eveneens uit een hoekschop.

TWEEDE HELFT

Thomas Buitink komt in de ploeg bij Vitesse voor Thomas Hájek. Een aanvaller voor een verdediger. Trainer Thomas Letsch is niet tevreden met de 1-1.

FC Groningen - Vitesse 1-1

AFTRAP

FC Utrecht heeft afgetrapt bij het laatste duel van vanavond. De ploeg van René Hake neemt het op tegen PEC Zwolle.

PEC Zwolle - FC Utrecht 0-0

OPSTELLING

En dit zijn de elf namen van FC Utrecht voor het duel in Zwolle.

De opstelling van FC Utrecht voor het duel met PEC Zwolle

OPSTELLING PEC ZWOLLE

Met deze elf namen bindt PEC Zwolle de strijd aan met FC Utrecht.

De opstelling van PEC Zwolle voor het duel met FC Utrecht

RUST

En het is ook meteen gedaan met de eerste helft. Een beter moment voor de 1-1 had Vitesse niet kunnen wensen. Patrick Joosten maakte 1-0 voor FC Groningen, Lois Openda tekende voor de 1-1.

FC Groningen - Vitesse 1-1

45' GOAL VITESSE

Bero en Tannane verrassen de Groningse defensie met een snel genomen vrije trap. Lois Openda profiteert bij de tweede paal. Ook de VAR geeft goedkeuring: het is 1-1.

FC Groningen - Vitesse 1-1

AFGELOPEN

Diep in blessuretijd was er nog een enorme kans voor Joshua John, maar de invaller van VVV schiet over. En dus eindigt Willem II - VVV-Venlo in 2-1.

Het is pas de tweede zege van de Tilburgers dit seizoen.

EINDSTAND: Willem II - VVV-Venlo 2-1

85' Griekse goalgetters eruit

Nog vijf minuten heeft VVV om een punt te redden in Tilburg. Dat zal niet komen van Giakoumakis. De Griekse goalgetter is zojuist gewisseld voor Van Dijck. Vijf minuten eerder ging ook maatje Pavlidis al naar de kant voor Gladon. Nog altijd 2-1.

Willem II - VVV-Venlo 2-1

29' GOAL FC GRONINGEN

Patrick Joosten maakt met een prachtig afstandsschot in de verre hoek 1-0 voor FC Groningen. Vitesse moet in de achtervolging!

FC Groningen - Vitesse 1-0

77' SAAI

We hebben al een tijd niets meer gemeld vanuit Tilburg en dat is omdat er ook niet heel veel te melden is. Willem II staat nog steeds met 2-1 voor tegen VVV-Venlo, dat amper in de buurt van het Tilburgse doel weet te komen.

Willem II - VVV-Venlo 2-1

Patrick Joosten viert zijn fraaie treffer tegen Vitesse

15' Curieus

Even een curieus moment in Groningen. Jørgen Strand Larsen staat duidelijk buitenspel, maar het vlagsignaal blijft uit en dus omspeelt de Noorse spits doelman Pasveer en levert vervolgens een rolletje af tegen de paal.

Te veel opwinding is niet nodig, het was inderdaad buitenspel.

FC Groningen - Vitesse 0-0

11' Wat een kans!

Wat een kans voor Matus Bero! Groningen-verdediger Wessel Dammers verslikt zich, levert de bal zomaar in en ziet vervolgens vier Vitesse-spelers op hem af stormen. Bero mag vrij uithalen op het doel van Padt en raakt...de lat.

FC Groningen - Vitesse 0-0

Geen bieten, maar punten oogsten

In deze tijd van het jaar staan Groningen en ommelanden altijd in het teken van de suikerbietenoogst. Maar vanavond gaat de FC even voor. Vandaar dit ludieke boerenprotest buiten de Euroborg.

En dat is niet het enige: we zien opeens allerlei vuurwerk boven het stadion. Zo willen de supporters tonen dat ze er zijn. Of het mag, dat is een ander verhaal.

FC Groningen - Vitesse 0-0

Ludiek boerenprotest voor FC Groningen-Vitesse

AFTRAP

Vitesse won de laatste vijf duels op rij en kan na vandaag koploper zijn in de eredivisie. Maar daar zal FC Groningen een stokje voor willen steken. De bal rolt in de Euroborg.

FC Groningen - Vitesse 0-0

Eerste topper in Spanje eindigt onbeslist: Real morst punten bij Villarreal

De eerste topper van het Spaanse voetbalweekeinde, tussen Villarreal en Real Madrid, heeft geen winnaar opgeleverd: 1-1.

Real, de nummer vier, miste onder meer Karim Benzema, Sergio Ramos en Casemiro, maar kwam snel op voorsprong: Mariano Diaz kopte raak uit een voorzet van Dani Carvajal.

Villarreal zorgde er na de rust voor dat de ongeslagen thuisstatus, de ploeg heeft niet meer verloren sinds 27 september, intact bleef. Gerard Moreno (na een foute pass van Toni Kroos) en Daniel Parejo misten nog, voordat Thibaut Courtois in de fout ging.

De Belgische doelman van Real haalde Samuel Chukwueze neer, de arbiter wees terecht naar de stip en Moreno (ook al trefzeker met Spanje tegen Oranje) benutte de buitenkans: 1-1.

Atlético-Barcelona

Zaterdag om 21.00 uur staan Atlético Madrid en Barcelona tegenover elkaar, de nummers drie en negen van La Liga, met respectievelijk 17 en 11 punten uit zeven duels.

  • AFP
    Pau Torres (l) in duel met Luka Modric van Real Madrid
  • NOS
    La Liga

Hoe lang houdt Vitesse dit vol?

'Vitesse is een ploeg om in de gaten te houden'

Rentree De Ligt bij Juventus

Matthijs de Ligt maakt vanavond zijn rentree bij Juventus tegen Cagliari. De van een schouderblessure herstelde vormt een centraal duo met Merih Demiral.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Tilburg bij Willem II - VVV-Venlo.

Willem II - VVV-Venlo 2-1

RUST

Willem II gaat met 2-1 de pauze in. Het eerste half uur was de thuisploeg heer en meester, maar na de 2-1 van Giakoumakis maakte VVV de meeste aanspraak op een treffer. Dat kan nog leuk worden in de tweede helft.

Willem II - VVV-Venlo 2-1

OPSTELLINGEN FC GRONINGEN - VITESSE

Bij FC Groningen zullen we vanavond nog geen Arjen Robben zien, maar wel de gebroeders Van Kaam. Daniël van Kaam (20) is dit seizoen basisspeler, voor Joël van Kaam (18) is het zijn debuut in de basis.

Bij Vitesse is de Tsjech Thomas Hájek de vervanger van de geschorste Riechedly Bazoer. Ook de Slowaak Matus Bero keert terug in de basis.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met Vitesse
De opstelling van Vitesse voor het duel met FC Groningen

34' GOAL VVV-VENLO

Ja hoor, wie anders? Georgios Giakoumakis maakt de 2-1 voor VVV in Tilburg. Het is al zijn achtste. De stand Pavlidis-Giakoumakis is nu dus gelijk. Zover is de ploeg uit Venlo nog niet.

Willem II - VVV-Venlo 2-1

Georgios Giakoumakis koestert de bal na zijn achtste van het seizoen

22' Tweede Pavlidis afgekeurd

En daar was weer Vangelis Pavlidis! Hij loopt heerlijk tegen een voorzet aan en ziet de bal hard in het doel verdwijnen. Maar, helaas. De Griek stond buitenspel.

VVV heeft nog weinig laten zien, maar kreeg toch al twee kansen. Vlak voor de afgekeurde goal van Pavlidis was het zijn maatje Giakoumakis die net een centimeter tekortkwam om de bal in het doel te koppen. En even later schuift Vito van Crooy de bal onder doelman Brondeel door, maar die zag de bal tot zijn opluchting naast de paal verwdwijnen.

Willem II - VVV-Venlo 2-0

18' GOAL WILLEM II

En daar is ook al de 2-0 voor Willem II. Görkem Saglam krult de bal op fraaie wijze in de verre hoek. De score is terecht, want Willem II is voorlopig heer en meester tegen VVV. Voor de 2-0 was ook NEC-huurling Ole Romeny tot twee keer toe al dicht bij een treffer.

Willem II - VVV-Venlo 2-0

Herrie?

Nu moeten de spelers weer eens schreeuwen om zichzelf verstaanbaar te maken. Het komt echt snoeihard uit de speakers.

Commentator Jeroen Elshoff

7' GOAL WILLEM II

De eerste slag is voor Vangelis Pavlidis. De Griekse spits wordt bediend door Trésor en schiet koeltjes de 1-0 binnen. Het is zijn vierde treffer dit seizoen, drie minder dan zijn landgenoot Giakoumakis.

Willem II - VVV-Venlo 1-0

AFTRAP

De bal rolt in Tilburg. Willem II en VVV-Venlo spelen beide in hun vertrouwde tenues. En Willem II ook met vertrouwde geluiden: bij dit duel wordt geëxperimenteerd met gezang en spreekkoren door de geluidsinstallatie.

Willem II - VVV-Venlo 0-0

Om 22.30 uur: loting KNVB-beker

Eerder deze week werd het besluit bekendgemaakt dat vanwege de coronamaatregelen alle amateurclubs dit jaar niet meer in het toernooi om de KNVB-beker zullen uitkomen.

Om een lang verhaal kort te maken: er zitten nu nog 23 profclubs in de beker. In december volgt een tussenronde, waarna het toernooi in januari volgens het oorspronkelijke schema verdergaat met de achtste finales.

De loting voor de tussenronde medio december is vanavond rond 22.30 uur. Alle 23 profclubs gaan in de koker, waarvan er 9 zullen worden vrijgeloot.

Frenkie de Jong en Donny van de Beek met de KNVB-beker, na de finale in 2019

OPSTELLINGEN WILLEM II - VVV-VENLO

Om 18.45 uur rolt de bal in Tilburg bij Willem II - VVV-Venlo. Dit zijn de opstellingen.

De opstelling van Willem II voor het duel met VVV-Venlo
De opstelling van VVV-Venlo voor het duel met Willem II

Premier League: Chelsea na twee jaar weer koploper

Op 23 september 2018 begon Chelsea voor het laatst aan een Premier League-duel als koploper. Die status duurde slechts een duel (0-0 tegen West Ham United), waarop het lange wachten begon voor de Londense topclub. Het wachten is voorbij. Na de 2-0 zege op Newcastle United gaat de ploeg van trainer Frank Lampard - ten minste tot vanavond - aan kop.

Chelsea kan de koppositie later vandaag al kwijtraken aan Tottenham, dat het thuis opneemt tegen Manchester City. Aston Villa liet die mogelijkheid liggen: het verloor in een aantrekkelijk duel met 2-1 van Brighton & Hove Albion.

  • Pro Shots
    Tammy Abraham juicht na zijn treffer tegen Newcastle United
  • NOS
    De stand in de Premier League

Bundesliga: Bayern struikelt, Bayer nadert

Bayern München, de koploper in de Bundesliga, heeft thuis punten verspeeld tegen Werder Bremen: 1-1.

Bayern was voor rust sterker, maar gaf enkele grote kansen weg en op slag van rust prikte Maximilian Eggestein knap de 0-1 in de verre hoek. De thuisploeg voerde in de tweede helft de druk op. Nadat Douglas Costa al de lat had geraakt, kopte Kingsley Coman beheerst raak. Bayern drong vervolgens aan, maar Werder was counterend minstens zo gevaarlijk.

Bayer Leverkusen wint met moeite

Bayer Leverkusen won met moeite uit bij Arminia Bielefeld: 1-2. De ploeg van de jarige Peter Bosz is Bayern daarmee tot op één punt genaderd.

  • AFP
    Robert Lewandowski is niet tevreden tijdens het thuisduel met Werder Bremen
  • NOS

Corona slaat toe bij Heerenveen: een speler positief, twee in quarantaine

Trainer Johnny Jansen van sc Heerenveen mist zondag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk drie spelers vanwege coronaperikelen. Eén voetballer van de Friese club testte positief. Twee van zijn ploeggenoten zijn daarop uit voorzorg in thuisisolatie gegaan. Heerenveen maakt vanwege privacyredenen niet bekend om welke spelers het gaat.

Heerenveen staat na acht wedstrijden op de zesde plek in de eredivisie met 16 punten. RKC neemt met 5 punten de vijftiende plek in. Het duel in Waalwijk begint om 16.45 uur.

Eindhoven herdenkt voorzitter Harry van Raaij

In Eindhoven werd vandaag afscheid genomen van oud-penningmeester en voorzitter Harry van Raaij. Duizenden PSV-supporters bewezen de geliefde Van Raaij de laatste eer.

Harry van Raaij overleed afgelopen week op 84-jarige leeftijd.

NAC blijf meedraaien in top eerste divisie

NAC Breda blijft dankzij een 4-2 zege bij FC Eindhoven bovenin meedraaien in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg uit Breda handhaaft zich op de vierde plek, met evenveel punten als nummer drie Almere City en één punt minder dan SC Cambuur en De Graafschap.

Vrijdag veroverde Cambuur de koppositie door het onderlinge duel met De Graafschap met 2-0 te winnen. Almere City, de huidige nummer drie die vorige week nog met 7-2 klop kreeg van Cambuur, kan die koppositie overnemen als het weet te winnen van Go Ahead Eagles.

Bij rust stond het 1-0 voor Almere.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 november
Excelsior-Jong AZ 4-1
FC Volendam-TOP Oss 1-1
NEC-Roda JC Kerkrade 1-1
FC Den Bosch-Jong Ajax 2-2
Jong FC Utrecht-Helmond Sport 2-1
MVV Maastricht-Jong PSV 3-3
Zaterdag 21 november
FC Eindhoven-NAC Breda 2-4
Almere City FC-Go Ahead Eagles 16.30 uur

Lezen, luisteren en kijken bij de NOS

Alle duels van vanavond in de eredivisie zijn te volgen in dit blog op NOS.nl, in de NOS-app en via Langs de Lijn op NPO Radio 1. De samenvattingen zijn te zien in de uitzending van Studio Sport Eredivisie om 22.23 uur op NPO 1.

21.00 uur: PEC Zwolle - FC Utrecht

PEC Zwolle - FC Utrecht is een duel tussen twee ploegen, die hun draai nog niet helemaal hebben gevonden dit seizoen. PEC-trainer John Stegeman liet zich tot nu toe vaker opmerken door zijn onverhulde ergernis dan over de prestaties van zijn ploeg. De laatste, en voorlopig enige, zege van PEC in dit eredivisieseizoen was op 26 september toen Sparta op de derde speeldag met 4-0 werd verslagen.

Ook bij het ambitieuze FC Utrecht gaat het nog niet crescendo. De club leed in de laatste twee duels dikke nederlagen tegen Heracles (4-1) en Ajax (0-3) en staat pas negende. In de tussentijd verkaste trainer John van den Brom naar Racing Genk en werd René Hake als interim-trainer aangesteld.

Kan Hake - zelf van 2012 tot 2015 assistent van trainer Ron Jans bij PEC Zwolle - op vertrouwde Zwolse grond zijn eerste zege boeken?

NAC Breda blijft dankzij een 4-2 zege bij FC Eindhoven bovenin meedraaien in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg uit Breda handhaaft zich op de vierde plek, met evenveel punten als nummer drie Almere City en één punt minder dan SC Cambuur en De Graafschap.

René Hake met de KNVB-beker na de beroemde finale van PEC Zwolle tegen Ajax in 2014 (5-1).

20.00 uur: FC Groningen - Vitesse

Vitesse, medekoploper in de eredivisie, is afgereisd naar Groningen voor het traditioneel lastige duel met FC Groningen (20.00 uur). Vitesse is de club met die eerst zo onbekende trainer, de Duitser Thomas Letsch. Vitesse is de club van uitblinkers en 'bad boys' Riechedly Bazoer en Oussama Tannane. Die eerste zit trouwens de eerste van twee wedstrijden schorsing uit na zijn rode kaart tegen FC Emmen.

Maar Vitesse is ook de club van Daan Huisman, 18-jarig kind van de opleiding van de Arnhemmers. Samen met Enzo Cornelisse (de zoon van oud-voetballer Tim Cornelisse) en Million Manhoef (de zoon van vechtsporter Melvin Manhoef) maakt hij deel uit van de nieuwste afvaardiging vanuit de jeugdopleiding.

"Tijdens mijn opvoeding heb ik van mijn ouders meegekregen dat je moet werken", vertelt Daan, die vijf maanden lang als vakkenvuller in de weer was bij een supermarkt met toevalligerwijs dezelfde kleuren als Vitesse.

Een drama, noemt hij het. "Ik vond het niet leuk, maar ik moest het doen. Ik heb daardoor geleerd dat er een andere wereld is dan de voetbalwereld. Het is goed om daar eens uit te stappen."

Daan Huisman (r) viert een treffer van Vitesse met zijn teamgenoten

18.45 uur: Pavlidis vs Giakoumakis

Beide spitsen kregen afgelopen woensdag in het beslissende Nations League-duel van Griekenland tegen Slovenië van bondscoach John van 't Schip een helft de tijd om het net te vinden. Maar wat Georgios Giakoumakis (VVV) en Vangelis Pavlidis (Willem II) ook probeerden, het bleef 0-0 tegen Slovenië.

In eigen land zijn beiden een stuk trefzekerder: Pavlidis maakte en al drie voor Willem II, de teller van Giakoumakis bij VVV staat zelfs al op 7. Vanavond krijgen de spitsen de kans om de frustratie van zich af te spelen in het eredivisieduel Willem II- VVV-Venlo.

Voor de liefhebbers: Pavlidis is vandaag trouwens jarig! Hij is 22 jaar geworden.

  • AFP
    Vangelis Pavlidis in actie voor Griekenland tegen Slovenië
  • AFP
    Georgios Giakoumakis had het zwaar in het Nations League-duel met Slovenië.

Programma en stand

Welkom!

De eredivisie gaat na twee weken vol interlandvoetbal verder met drie duels. Om 18.45 uur kruisen de Griekse spitsen Vangelis Pavlidis en Georgios Giakoumakis de degens in Tilburg bij Willem II - VVV-Venlo.

Bij FC Groningen - Vitesse (20.00 uur) staat zowaar de koppositie op het spel. Een punt is voldoende voor de Arnhemmers om als koploper te gaan slapen. We sluiten af om 21.00 uur met PEC Zwolle - FC Utrecht.

En natuurlijk houden we een schuin oog op de belangrijkste ontwikkelingen op en rond de Europese velden. Welkom bij het liveblog!

Vitesse-trainer Thomas Letsch