liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Ajax tegen Heracles zonder Antony • 'Balotelli op weg naar Brazilië'

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met de eerste wedstrijden van speelronde 9 in de eredivisie. Fijne avond!

Afgelopen in de eerste divisie

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

NEC Roda JC 1-1
FC Volendam TOP Oss 1-1
Excelsior Jong AZ 4-1
MVV Maastricht Jong PSV 3-3
FC Den Bosch Jong Ajax 2-2
Jong FC Utrecht Helmond Sport 2-1

Derde zege op rij Jong FC Utrecht

Jong FC Utrecht won door een late goal van Jeredy Hilterman met 2-1 van Helmond Sport en gaat met drie overwinningen op rij aan kop in de tweede periode. Jong PSV kwam bij MVV Maastricht terug van een 3-0 achterstand: 3-3.

Op bezoek bij FC Den Bosch nam Jong Ajax een vroege 2-0 voorsprong door twee doelpunten van Brian Brobbey, waarvan één strafschop, maar Den Bosch-invaller Ryan Trotman trok de stand na rust gelijk met twee goals: 2-2.

Engelse spelersvakbond wil minder kopballen uit angst voor dementie

Een kopduel tussen Bruno Fernandes van Manchester United (l) en Tyrone Mings van Aston Villa (r)

Engeland maakt zich in toenemende mate zorgen over het gevaar van kopballen. Nadat bij oud-voetballer Sir Bobby Charlton dementie werd geconstateerd en ook andere leden van het Engelse wereldkampioensteam van 1966, Jack Charlton en Nobby Stiles, dement waren geworden en eerder dit jaar kwamen te overlijden, gingen de alarmbellen (weer) rinkelen en laaide de discussie op.

Koeman neemt het op voor Messi

Koeman snapt Messi en is wel klaar met gedoe rond zijn sterspeler

Succes voor Eloy Room in de MLS

Voormalig Vitesse- en PSV-keeper Eloy Room is in de prijzen gevallen. De keeper van Columbus Crew heeft afgelopen seizoen de mooiste redding in de Major League Soccer verricht.

Room was enkele weken geleden de grote held in het duel tegen Orlando City. Een van richting veranderd schot wist hij met zijn voet nog net uit zijn doel te houden om enkele seconden later nog eens knap te redden.

Klik op de tweet hieronder om de reddingen van Room te zien.

Rust in de KKD

Ruststanden Keuken Kampioen Divisie

MVV Maastricht Jong PSV 2-0
FC Den Bosch Jong Ajax 0-2
Jong FC Utrecht Helmond Sport 1-1

Wedstrijdverslag: PSV-vrouwen blijven in spoor van Ajax na zege in Alkmaar

Joëlle Smits

PSV blijft in het spoor van Ajax als het gaat om het kampioenschap in de Vrouwen Eredivisie. De voetbalsters uit Eindhoven, die zondag nog onderuitgingen in de topper bij FC Twente (3-2), wonnen bij hekkensluiter VV Alkmaar: 1-2.

Wedstrijdverslag: TOP Oss beëindigt zegereeks Volendam, NEC verspeelt punten

Samuele Mulattieri (m) tegen TOP Oss

FC Volendam heeft na vijf zeges op rij averij opgelopen in de eerste divisie. De ploeg van coach Wim Jonk bleef thuis op 1-1 steken tegen TOP Oss, dat na vier nederlagen weer eens een puntje pakte.

'Balotelli op weg naar Brazilië'

Het heeft er alle schijn van dat Mario Balotelli zijn carrière voort zal zetten in Brazilië. De wispelturige Italiaan zit sinds deze zomer zonder club nadat zijn contract bij Brescia werd ontbonden.

Sportief directeur Fabio Cordella van Vasco da Gama laat weten dat de 30-jarige Italiaan zich snel in Brazilië zal melden. "Balotelli bij Vasco da Gama is geen droom, maar pure realiteit", zegt hij.

"We zijn in gesprek met zijn zaakwaarnemer Mino Raiola om een van de beste voetballers van de wereld naar Brazilië te halen. Mario raakt steeds meer overtuigd van ons project en hij wordt erg enthousiast om in onze competitie te komen spelen."

Afgelopen in de eerste divisie

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

NEC Roda JC 1-1
FC Volendam TOP Oss 1-1
Excelsior Jong AZ 4-1
MVV Maastricht Jong PSV 21.00 uur
FC Den Bosch Jong Ajax 21.00 uur
Jong FC Utrecht Helmond Sport 21.00 uur

Lijst afwezigen wordt steeds langer, maar Feyenoord heeft Jørgensen terug

Met de drukste maand van het seizoen voor de deur kampt Feyenoord met een waslijst aan blessures. Toch spreekt trainer Dick Advocaat van een ingecalculeerd risico en denk hij nog voldoende mankracht over te hebben om goede resultaten te behalen.

Te beginnen aanstaande zondag, als bij hekkensluiter Fortuna Sittard moet worden gewonnen om de koplopers in het vizier te houden. Waar ook Uros Spajic en Tyrell Malacia ontbreken, maar spits Nicolai Jørgensen na vier weken afwezigheid weer in actie komt.

Advocaat: 'We hebben er nog genoeg over, die moeten het doen'

Rust in de KKD

Ruststanden eerste divisie

NEC Roda JC 0-1
FC Volendam TOP Oss 1-0
Excelsior Jong AZ 0-0
MVV Maastricht Jong PSV 21.00 uur
FC Den Bosch Jong Ajax 21.00 uur
Jong FC Utrecht Helmond Sport 21.00 uur

Fangeluiden in stadion bij Willem II-VVV

Willem II gaat zaterdag in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo experimenteren met fangeluiden in het stadion. Op verzoek van supporters schallen er tijdens het duel spreekkoren en liederen door de speakers in Tilburg.

"De supporters en club missen de gezamenlijke wedstrijdbeleving", laat Willem II weten. "Om die beleving enigszins terug te laten keren, worden er gedurende de wedstrijd supportersgeluiden ten gehore gebracht die afgelopen seizoen opgenomen zijn bij een thuiswedstrijd."

Sinds de uitbraak van het coronavirus maakten tv-zenders al wel gebruik van fangeluiden tijdens uitzendingen, terwijl het in de lege stadions doodstil was. Aanvoerder Jordens Peters is blij met de actie van de supporters van zijn ploeg. "Het is een mooi initiatief van onze fanatieke achterban om ons op alternatieve wijze het steuntje in de rug te geven dat we van ze gewend zijn maar nu moeten missen", reageert hij. "We weten dat we door duizenden supporters vanuit huis gesteund worden, maar nu kunnen we ze ook indirect horen."

Ajax moet Antony missen tegen Heracles

Ajax-trainer Erik ten Hag moet het zondag tegen Heracles Almelo doen zonder Antony. De Braziliaanse aanvaller is nog niet hersteld van een hamstringblessure die hij een kleine twee weken geleden opliep tijdens een uitduel met FC Utrecht.

Antony moest zich in de rust van het duel met FC Utrecht laten vervangen. Hij meldde zich vervolgens af voor twee duels van de olympische ploeg van Brazilië. Antony kon vrijdag nog niet deelnemen aan de groepstraining, laat Ajax weten.

Ook drie wedstrijden in vrouwen eredivisie

Programma vrouwen eredivisie

ADO Den Haag PEC Zwolle 19.30 uur
sc Heerenveen Excelsior 19.30 uur
VV Alkmaar PSV 19.30 uur

Zes duels in eerste divisie

Programma Keuken Kampioen Divisie

NEC Roda JC 18.45 uur
FC Volendam TOP Oss 18.45 uur
Excelsior Jong AZ 18.45 uur
MVV Maastricht Jong PSV 21.00 uur
FC Den Bosch Jong Ajax 21.00 uur
Jong FC Utrecht Helmond Sport 21.00 uur

PSV maakt contractverlenging Teze wereldkundig

Het hing al even in de lucht, maar nu is het officieel: Jordan Teze heeft zijn contract bij PSV verlengd tot en met de zomer van 2024.

De 21-jarige verdediger, die dit seizoen zijn doorbraak beleeft in het eerste van PSV, had bij de club een aflopend contract.

Guardiola: 'Messi hoort bij Barcelona'

Als het aan trainer Pep Guardiola van Manchester City ligt, dan sluit Lionel Messi zijn loopbaan af bij FC Barcelona. "Want daar hoort hij", zei hij vrijdag tijdens een gesprek met de Engelse pers.

Guardiola vierde grote successen met Messi bij Barcelona. De 33-jarige Argentijnse aanvaller dreigt de Spaanse club aan het einde van het seizoen transfervrij te verlaten. Een overstap naar City lijkt dan vrij logisch. Die club kan hem namelijk betalen en heeft een trainer met wie Messi goed kan opschieten.

"Maar Messi is een speler van Barcelona", zei Guardiola toen hem naar een mogelijke komst van de Argentijnse aanvaller werd gevraagd.

"Als je me naar mijn mening vraagt, ben ik enorm dankbaar voor wat Barcelona voor mij heeft gedaan. Ze hebben me echt alles gegeven. Ik wil dat hij zijn carrière daar afsluit. Ik wil als fan van Barcelona dat Messi daar blijft. Maar het is zijn laatste contractjaar en ik kan niet in zijn hoofd kijken."

Pep Guardiola en Lionel Messi tijdens hun gezamenlijke periode bij Barcelona in mei 2011

Bergwijn terug bij Tottenham

Steven Bergwijn kan zaterdag tegen Manchester City weer in actie komen voor Tottenham Hotspur. De aanvaller is hersteld van de blessure die hem de interlands van het Nederlands elftal kostte.

Bergwijn werd vorige week maandag bij aankomst in Zeist onderzocht door de medische staf van Oranje en toen bleek dat hij niet fit genoeg was voor de duels met Spanje, Bosnië en Herzegovina en Polen. De oud-PSV'er keerde daarom direct terug naar Londen.

"Steven is twee weken hier geweest en dat gaf hem de tijd om te herstellen", zegt manager José Mourinho. "Hij is nu klaar voor de wedstrijd van zaterdag."

Bergwijn bewaart goede herinneringen aan Manchester City. De 23-jarige international van Oranje debuteerde op 2 februari voor de Spurs met een prachtig doelpunt tegen City. Dit seizoen kwam Bergwijn pas vier keer in actie in de Premier League, voornamelijk als invaller.

Steven Bergwijn (rechts)

Koeman neemt het op voor Messi

Trainer Ronald Koeman heeft middenvelder Philippe Coutinho na een blessure terug bij de selectie van FC Barcelona voor de wedstrijd tegen Atlético Madrid. Dat vertelde Koeman tijdens de persconferentie richting dat duel. Daarnaast gaf de 57-jarige Koeman aan klaar te zijn met het constant moeten verdedigen van zijn sterspeler Lionel Messi.

"Ik moet Leo verdedigen omdat hij na 15 uur reizen enorm veel pers tegenover zich kreeg met heel veel vragen", aldus Koeman. "Ik vind dat respectloos. Het is ongelooflijk wat hij voor deze club heeft betekend."

De Argentijnse aanvaller was na zijn interlandverplichtingen onderwerp van gesprek vanwege uitspraken van de voormalig zaakwaarnemer van Antoine Griezmann. Die stelde dat zijn voormalig cliënt last had van de houding van Messi, die vervolgens geïrriteerd reageerde op vragen daarover. "Ik snap wel dat Leo pissig was, dat ze na zo'n lange reis hem meteen vroegen over Antoine", nam Koeman het op voor Messi. "In de kleedkamer heb ik nooit een slechte relatie gezien tussen de twee." Toen de Nederlandse trainer daarna weer gevraagd werd naar de houding van Messi, gaf Koeman aan geen antwoord meer te willen geven.

Zaterdagavond speelt Barcelona om 21.00 uur tegen Atlético, de nummer 3 van de Spaanse competitie Atlético. Barcelona staat achtste.

Liverpool mist Henderson en Salah

Liverpool moet het tijdens de hervatting van de Engelse competitie dit weekend doen zonder aanvoerder Jordan Henderson en aanvaller Mohamed Salah. Henderson keerde met klachten terug van de Engelse nationale ploeg en spits Salah raakte in Egypte besmet met het coronavirus.

"Hij komt waarschijnlijk vandaag terug, dat is alles wat ik heb gehoord", zei Klopp over Salah. Woensdag testte de aanvaller voor de tweede keer positief op het virus en hij moest opnieuw in thuisisolatie. "We staan natuurlijk altijd in nauw contact met hem. Hij voelt zich goed en heeft geen symptomen."

Mo Salah scoort in Bergamo

Oranjevrouwen zonder Miedema

Vivianne Miedema moet de aankomende twee interlands van Oranje laten schieten als gevolg van een heupblessure. Bondscoach Sarina Wiegman roept Victoria Pelova (Ajax) op als vervanger van de geblesseerde Arsenal-spits.

De Nederlandse vrouwen spelen op vrijdag 27 november een oefeninterland tegen de Verenigde Staten (aftrap 18.35 uur) en dinsdag 1 december wacht het afsluitende EK-kwalificatietreffen met Kosovo (18.30 uur).

Ook Spajic en Malacia ontbreken bij Feyenoord

Feyenoord kan komende zondag in het uitduel met hekkensluiter Fortuna Sittard (aftrap 14.30 uur) ook geen beroep doen op Uros Spajic en Tyrell Malacia.

Het tweetal voegt zich bij de lange lijst afwezigen van de Rotterdammers: van Justin Bijlow, Sven van Beek, Ridgeciano Haps, Leroy Fer, Luis Sinisterra, Robert Bozenik en Christian Conteh was al bekend dat ze ontbreken.

"We hebben er nog genoeg over, die moeten het doen", reageerde coach Dick Advocaat tijdens de persconferentie.

Dick Advocaat

'Leiderstype met goed rechterbeen' naar jeugdliefde Ajax: Spitse is blij mens

Of Sherida Spitse vroeger ook onder een Ajax-dekbed heeft geslapen, kan ze zich niet meer herinneren. Maar een ding is zeker: de Friezin gaat per 1 januari spelen bij de club waar ze al van jongs af aan supporter van is.

Spitse was niet meer gelukkig in Noorwegen: 'Leiderstype keert terug naar Nederland'

Danny Schenkel, trainer van Ajax Vrouwen, is blij een "topspeler als Sherida Spitse" te mogen verwelkomen. De 30-jarige recordinternational van Oranje sluit vanaf 1 januari 2021 aan bij de Amsterdamse club.

Schenkel blij met komst Spitse: 'Sherida heeft geen aankondiging nodig'

Minuut stilte voorafgaand aan FC Twente-PSV

In Eindhoven wappert de vlag voor de maandag overleden oud-voorzitter Harry van Raaij (84) van PSV.

FC Twente, komende zondag vanaf 16.45 uur de tegenstander van PSV in de eredivisie, laat weten dat het op verzoek van de Eindhovense club een minuut stilte gaat houden ter nagedachtenis aan Van Raaij.

Geen coronagevallen en blessures bij PSV

PSV-trainer Roger Schmidt heeft tot zijn tevredenheid geconstateerd dat de internationals zonder fysieke problemen zijn teruggekeerd van de interlandperiode en dat zijn selectie coronavrij is.

"We hopen dat we het ergste achter de rug hebben", sprak Schmidt hoopvol. De afgelopen periode raakten elf spelers uit de PSV-selectie besmet met het coronavirus.

"Een aantal spelers is logischerwijs nog wat vermoeid vanwege het interlandvoetbal, maar iedereen lijkt gelukkig fit. De jongens kwamen vrolijk terug."

Sangaré nog afwezig

De trainer meldde verder dat alleen Ibrahim Sangaré nog niet is teruggekeerd, maar verwacht de Ivoriaan zondag in het uitduel met FC Twente (16.45 uur) te kunnen gebruiken.

"Het is een goede ploeg", keek Schmidt naar de komende tegenstander. "Vooral in de aanval hebben ze veel kwaliteit. Ze willen de bal snel veroveren en direct naar het doel. Dat maakt het duel van zondag op voorhand interessant."

Roger Schmidt

Miljoenenverlies KNVB door coronavirus

De KNVB heeft als gevolg van de coronacrisis over het afgelopen seizoen een flink verlies in de boeken gezet.

De voetbalbond liep zo'n 12,5 miljoen euro aan inkomsten mis en kwam daardoor onder de streep uit op een negatief resultaat van bijna 7 miljoen euro. Vorig jaar realiseerde de KNVB een winst van 4,3 miljoen euro over het seizoen 2018-2019.

Als gevolg van het coronavirus kwam het Nederlandse voetbal in maart volledig tot stilstand. Alle competities werden afgebroken, zowel bij de profs als de amateurs.

In tegenstelling tot heel wat andere competities in Europa konden de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie niet meer worden uitgespeeld. De KNVB liep ook inkomsten mis omdat interlands werden geannuleerd.

Vitesse-talent over leven als vakkenvuller

Daan Huisman is een van de aanstormende talenten bij Vitesse. De 18-jarige middenvelder baarde aan het begin van dit kalenderjaar nog opzien door als vakkenvuller te werken in de lokale supermarkt in het Gelderse Huissen, waar Huisman is geboren.

Huisman had destijds nog geen contract. "Het moest van mijn ouders, maar ik kan het aanraden. Even weg van de voetballerij", aldus de voetballer.

Het verhaal van het Vitesse-talent is zaterdag te lezen op NOS.nl en in de NOS-app.

Daan Huisman in gesprek met de NOS op het trainingscomplex van Vitesse

'Van Dijk traint alweer voorzichtig'

Positief nieuws vanuit Engeland. Volgens de Daily Mail is Virgil van Dijk voorzichtig begonnen aan het herstel van zijn knie-operatie.

De aanvoerder van Oranje raakte in oktober ernstig geblesseerd in de derby tegen Everton, nadat hij in botsing was gekomen met keeper Jordan Pickford. Het is onduidelijk of dit ook betekent dat Van Dijk dit seizoen nog in actie kan komen.

Liverpool-trainer Jürgen Klopp geeft om 13.00 uur een persconferentie richting het thuisduel met Leicester City, dan wellicht meer nieuws over Van Dijk.

Slot hoopt op internationals tegen FC Emmen

AZ-trainer Arne Slot heeft goede hoop dat Jonas Svensson, Teun Koopmeiners en Dani de Wit zondag tegen FC Emmen weer inzetbaar zijn. De drie internationals keerden met lichte klachten terug van hun interlandverplichtingen, maar sloten vrijdag weer aan bij de groepstraining.

"Maar we gaan uiteraard geen risico nemen omdat we de komende 36 dagen 11 wedstrijden spelen", zei Slot bij AZ TV. Over het meedoen van middenvelder Fredrik Midtsjø bestaat nog onduidelijkheid. Hij behoorde tot de Noorse selectie die vorige week werd opgeschrikt door een coronageval.

"Hij is niet in nauw contact geweest met de besmette jongen. Inmiddels zitten we op dag zes of zeven nadat die besmetting is vastgesteld. Eigenlijk is er geen risico meer, maar om alles uit te sluiten houden we hem zoveel mogelijk buiten de groep."

Vlaar en Clasie trainen weer

Ook de langdurig geblesseerden Ron Vlaar en Jordy Clasie zijn terug op het trainingsveld. Zondagavond (20.00 uur) speelt AZ de thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

AZ-trainer Arne Slot

Keller volgt Hake naar A-selectie FC Utrecht

Sander Keller heeft zich bij de technische staf van de A-selectie van FC Utrecht gevoegd. De voormalig vleugelverdediger speelde tussen 2003 en 2010 voor de club uit de Domstad.

Keller was al bij Jong FC Utrecht actief als assistent van trainer René Hake, die nu voorlopig de taken heeft overgenomen van de naar Racing Genk vertrokken John van den Brom.

'Nieuw contract Teze bij PSV'

Jordan Teze gaat zijn contract bij PSV met drie seizoenen verlengen tot en met 2024, zo weet het Eindhovens Dagblad te melden. De verbintenis van de 21-jarige verdediger liep aan het einde van dit seizoen af.

Teze is onder coach Roger Schmidt een vaste waarde geworden als centrale verdediger. De jeugdinternational, die ook zijn jeugdopleiding bij PSV genoot, kan ook als rechtervleugelverdediger uit de voeten.

Jordan Teze

Struijk verlengt contract bij Leeds United

Pascal Struijk heeft zijn contract bij de Engelse voetbalclub Leeds United met twee jaar verlengd, tot de zomer van 2024. De 21-jarige verdediger debuteerde eind vorig jaar in de hoofdmacht van Leeds en kwam dit seizoen in de Premier League vier keer in actie, steeds als basisspeler in het elftal van manager Marcelo Bielsa.

Leeds United plukte de Nederlandse jeugdinternational, geboren in de Belgische plaats Deurne, begin 2018 weg uit de jeugdopleiding van Ajax.

Met 10 punten uit acht wedstrijden staat de ploeg van de Argentijnse trainer Bielsa op de vijftiende plaats. Leeds ontvangt zondag Arsenal op Elland Road.

Pascal Struijk

De Boer op zoek naar het gevoel van 1998

Bondscoach Frank de Boer gaat zich de komende periode buigen over een geschikte locatie waar het Nederlands elftal zich kan gaan voorbereiden op het Europees kampioenschap van 2021.

"Ga je met het trainingskamp in Zuid-Europa of Midden-Europa zitten? Dat soort dingen wil ik uitzoeken", zei De Boer vrijdagochtend bij Radio Veronica. Hij is van plan een aantal trainingslocaties te bezoeken, mits de coronasituatie het toelaat. "De spelers moeten er inspiratie van krijgen, dat is natuurlijk wel de bedoeling."

'Fantastische sfeer in 1998'

"In 1998 (tijdens het WK in Frankrijk, red.) zaten we op een berg en konden we met de auto naar een soort beachclub. De sfeer was toen fantastisch in de groep en dat zag je ook aan ons voetbal, dus het is gewoon belangrijk dat dit soort dingen kloppen", aldus De Boer.

De bondscoach durft nog geen uitspraak wat voor Oranje tijdens het EK het maximale resultaat gaat worden. "Het hangt ervan af hoe goed we op dat moment zijn. Ik vind in ieder geval dat we voor niemand bang hoeven we zijn, dat hebben we wel bewezen", vertelde De Boer.

Oranje speelt op het Europees kampioenschap op zondag 13 juni om 21.00 uur zijn eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne.

Patrick Kluivert en Aaron Winter kijken hun ogen uit vanuit het Vista Palace hotel in Roquebrune tijdens het WK 1998 in Frankrijk
Het Vista Palace hotel in het Franse Roquebrune, waar Oranje tijdens het WK 1998 verbleef

Programma en stand eredivisie

Sherida Spitse naar Ajax

Opnieuw keert een grote naam terug in de Vrouwen Eredivisie: Sherida Spitse speelt vanaf 1 januari volgend jaar bij Ajax. De vice-aanvoerder van het Nederlands elftal heeft een contract getekend tot en met de zomer van 2022.

De 30-jarige middenvelder komt over van het Noorse Vålerenga. "De reden om voor Ajax te kiezen, was omdat we niet meer honderd procent gelukkig waren in het buitenland", vertelt Spitse. "Vervolgens kwam deze optie voorbij. Ik ben zelf altijd fan van Ajax geweest. Om dan nu zelf het shirt te gaan dragen, is hartstikke mooi."

Via dit filmpje, met Spitse in de hoofdrol als stripheld, maakte Ajax de transfer wereldkundig:

Beckenbauer: 'Hele wereld lacht ons uit'

Toch nog heel even terug naar de afgelopen interlandweek. Dinsdag werd Duitsland afgestraft door Spanje in de Nations League: 6-0. "Nu lacht de hele wereld ons uit", zei niemand minder dan Franz Beckenbauer in een column in Bild.

"Het was niets van het Duitse team. Een totale black-out", aldus 'Der Kaiser'. "Gelukkig zijn er zelden dergelijke mislukkingen bij de nationale ploeg. Maar er is een leiderschapsprobleem op het veld in het team van Joachim Löw. Ik heb geen volwassenheid gezien, niets. Je hebt leiders nodig als het niet goed gaat."

Door het gebrek aan leiderschap pleit de Beckenbauer (75) voor een terugkeer van de bij Bayern München opgeleefde 31-jarige Thomas Müller. "Müller zou de ploeg opzwepen, zoals bij Bayern in moeilijke fases in de wedstrijd."

De Duitse voetballegende vindt wel dat bondscoach Löw moet aanblijven. "Natuurlijk moet hij doorgaan en coachen op het EK. Uiteindelijk helpt dit spel hem om nieuwe kennis te vergaren", aldus Beckenbauer. "Als het in maart niet lukt bij de laatste interlands voor het EK, moet Löw van koers veranderen."

Franz Beckenbauer

Zuiverloon terug bij ADO, gemotiveerd door zoontje

Een van de negen competitiewedstrijden is Sparta Rotterdam-ADO Den Haag (zondag, traditioneel om 14.30 uur). Bij de Haagse ploeg keerde begin deze maand Gianni Zuiverloon terug, om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Mede dankzij zijn zoontje Aiden.

"We waren YouTube-filmpjes aan het bekijken en ik dacht: laat ik eens wat beelden van mezelf zien", aldus Zuiverloon in het NPO Radio 1-programma Langs De Lijn en Omstreken.

"Hij zei: 'Papa, wat raar, ik dacht dat alleen goede spelers YouTube-filmpjes hadden.' Toen dacht ik: ik moet bewijzen dat ik nog steeds goed kan voetballen. Voor hem is het ook leuk om te zeggen dat papa voetballer is."

Zoontje Zuiverloon: 'Papa, ik dacht dat alleen goede voetballers op YouTube staan'

Clubvoetbal is terug!

De derde interlandperiode van dit seizoen is voorbij, de bal gaat dit weekend weer rollen in de eredivisie. Vandaag blikken we vooruit op speelronde 9 en volgen we de persconferenties van onder meer Feyenoord en PSV.

Verder hebben we natuurlijk oog voor alle andere actuele zaken in de voetbalwereld. Kortom: je mist niets via ons liveblog. Welkom!