NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Eerste vaccins waarschijnlijk voor zorgpersoneel en kwetsbaren • 7000 aanvragen voor loonsteun

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws.

 • Amerikaanse beurzen sluiten met record

  De Amerikaanse Dow Jones is op recordhoogte gesloten na het positieve nieuws over het coronavaccin van farmaceut Moderna. Dat vaccin is volgens de fabrikant voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een coronabesmetting.

  De Dow steeg met 1,6 procent naar 29.950,44 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 3626,91 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent tot 12.013,38 punten.

 • Mogelijk strengere maatregelen rond carbidschieten

  Acht van de 25 veiligheidsregio's gaan overleggen of er aanvullende bepalingen moeten komen rondom carbidschieten. Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na overleg met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Het kabinet zal het niet verbieden, maar als je ongecontroleerd aan carbidschieten doet, kan het echt gevaarlijk worden."

  Het is komende jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken. Daarmee wil het kabinet extra druk op de zorg voorkomen. Carbidschieten is wel toegestaan en de vrees bestaat dat mensen dat gaan doen als alternatief voor vuurwerk. "Dat zou niet moeten", aldus minister Grapperhaus. "Maar de beslissing is aan de burgemeesters."

  In verschillende regio's, ook waar carbidschieten geen traditie is, neemt de verkoop van "ingrediënten van het carbid schieten" toe, merkte Bruls op. "Dus er worden meer melkbussen en meer carbid verkocht." Het lijkt Bruls geen goed idee als mensen die daar geen ervaring mee hebben dit jaar overstappen op carbidschieten. "Dat probleem heeft zeker onze aandacht."

  Bruls wilde niet vooruitlopen op wat de veiligheidsregio's mogelijk kunnen beslissen: "Het kan dat er strakkere bepalingen komen of extra onderzoek."

 • Extra coronasteun voor sportbonden

  Sportkoepel NOC*NSF trekt komend jaar 6 miljoen euro extra uit voor de sportbonden. Het geld komt uit een corona-noodfonds en is bestemd voor het versterken van de financiële positie van de bonden.

  Het fonds werd eerder dit jaar opgericht als vangnet voor sportbonden die vanwege de crisis in acute betalingsproblemen komen. De algemene ledenvergadering heeft nu een voorstel goedgekeurd om het fonds breder in te zetten.

  "Inmiddels kunnen we vaststellen dat de crisis de sportinfrastructuur hevig treft", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. "Dagelijks ondervinden sportverenigingen in het hele land hoe lastig het is om open te blijven en tegelijkertijd voldoende inkomsten te genereren om de kosten te dekken."

  Volgens Dielessen kan deze inkomstendaling leiden tot sterke kostenreducties bij de clubs "en daarmee helaas ook tot een grote verschraling van producten en diensten voor de verenigingen en alle sporters in Nederland. Als we daar niets aan doen, kan het niet anders dan dat dit invloed heeft op de fijnmazige unieke lokale sportinfrastructuur."

 • XL-testpaviljoen in Utrecht geopend

  Bij de Jaarbeurs in Utrecht is vandaag een XL-testpaviljoen geopend. Op de openingsdag kwamen zo'n 1300 mensen langs, maar er is plek voor 10.000 bezoekers per dag. Dat zijn er zo'n 800 per uur, schrijft RTV Utrecht, dat een bezoek bracht aan de teststraat.

  Anders dan bij veel andere teststraten rijden bezoekers er niet met de auto doorheen. Als ze hun voertuig of fiets hebben geparkeerd kunnen ze zich melden bij een van de veertig loketten. Daar volgt het bekende ritueel met de wattenstaaf in de keel en neus. Vanaf volgende week wordt er ook gebruikgemaakt van sneltests, zodat de uitslag sneller bekend is.

  Er komen in totaal zeker twintig L- en XL-testlocaties in ons land. In Groningen ging vorige week de eerste open.

  Testloketten bij het XL-testpaviljoen Jaarbeurs RTV Utrecht
 • Merkel wil strengere maatregelen, maar deelstaten niet op een lijn

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen om sociale contacten tot een minimum te beperken en bij een verkoudheid of griepje thuis te blijven. Deze maatregelen kunnen volgens Merkel helpen om extra coronabesmettingen te voorkomen. Ze vindt dat het aantal besmettingen, ondanks de zogenoemde lockdown light, te hoog blijft.

  Het blijft voorlopig bij oproepen, want er is tussen de zestien Duitse deelstaten nog geen overeenstemming bereikt over strengere coronamaatregelen. Volgende week wordt er opnieuw vergaderd en Merkel hoopt dat er dan wel knopen kunnen worden doorgehakt. Ook moet dan bekend worden hoe de feestdagen eruit gaan zien.

 • Eerste vaccins waarschijnlijk voor zorgpersoneel en kwetsbare groepen

  Als er eind dit jaar of begin volgend jaar een vaccin beschikbaar is tegen corona, krijgen zorgmedewerkers en mensen met een kwetsbare gezondheid waarschijnlijk als eersten een prik. Minister De Jonge zei vandaag na overleg in het kabinet dat het voor de hand ligt dat deze groepen voorrang krijgen. "Internationaal gezien is het het meest gebruikelijk dat ouderen, kwetsbaren en mensen in de zorg als eerste het vaccin krijgen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: zorgpersoneel en kwetsbaren als eerste gevaccineerd

  De Gezondheidsraad komt deze week met een advies aan het kabinet over de volgorde die gehanteerd zou moeten worden bij de vaccinaties. Verschillende farmaceuten hebben inmiddels een vaccin ontwikkeld dat inzetbaar is, maar er zal nooit voldoende zijn om de hele Nederlandse bevolking in een keer in te enten. Ook de Europese Commissie adviseert om zorgpersoneel en kwetsbare groepen als eersten te vaccineren.

  Het gaat waarschijnlijk om 3,5 miljoen mensen. Onder kwetsbaren vallen ouderen die niet zelfredzaam zijn, maar ook mensen die ernstige aandoeningen hebben als suikerziekte of longaandoeningen.

  NRC schrijft over een notitie van het kabinet waarin meer details staan. Zo zou het de bedoeling zijn dat bij een tweede partij vaccins ook mensen met vitale beroepen worden ingeënt tegen het virus. Pas daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt.

 • 8 miljoen extra voor voedselbanken

  Het kabinet gaat de voedselbanken helpen om dreigende voedseltekorten voor te zijn, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat naar verwachting om circa 8 miljoen euro.

  De voedselbanken verwachten in de problemen te komen vanwege een grotere vraag naar hulp door de coronacrisis en minder aanvoer van voedsel vanuit de supermarkten. Die zetten zich met steeds meer succes in tegen voedselverspilling.

  Gezien de uitzonderlijke situatie is het kabinet bereid om het Europees Sociaal Fonds aan te spreken voor ondersteuning van de voedselbanken. Ook mogen de voedselbanken een eerder toegekende noodsubsidie van 4 miljoen euro breder inzetten.

 • Drie keer zoveel coronaboetes per week

  Er worden drie keer zo veel coronaboetes per week uitgeschreven als aan het begin van de gedeeltelijke lockdown, een maand geleden. Werden er toen nog ruim 500 coronaboetes per week uitgedeeld, afgelopen week waren dat er 1454. Dat zei politiechef Willem Woelders bij 1op1 op NPO Radio 1. Er zijn sinds half oktober landelijk al bijna 5000 coronaboetes uitgeschreven.

  Volgens Woelders betekent de toename in bekeuringen niet dat veel mensen de regels aan hun laars lappen. Het gaat volgens hem om een kleine groep van de bevolking die de coronamaatregelen zat is, en zich verzet bij feesten of demonstraties waar geen afstand wordt gehouden.

  Een bijkomend punt van zorg voor de politie is volgens Woelders het toenemend chagrijn. "Lontjes worden korter." Dat blijkt ook uit een toename van het aantal meldingen van agressie tegen agenten. Incidenten met spugen, verbaal en fysiek geweld zijn sinds het begin van de coronacrisis in maart ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar met 25 procent toegenomen. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling", aldus Woelders.

 • Europese Commissie tekent contract met CureVac voor coronavaccin

  De Europese Commissie heeft ook met het Duitse biotechbedrijf CureVac een contract ondertekend voor de aankoop van 405 miljoen doses van hun coronavaccin. Het is het vijfde contract dat Brussel sluit. Eerder werden al deals gesloten met AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech en GSK/Sanofi.

  Een overeenkomst met Moderna is nog niet afgerond. Dat bedrijf liet vandaag weten dat zijn vaccin een effectiviteit heeft van 94,5 procent.

  CureVac kwam begin deze maand met bemoedigende resultaten. Het bedrijf wil het vaccin nog dit jaar gaan testen op duizenden proefpersonen.

 • Universiteit Leiden vraagt oud-medewerkers scripties na te kijken

  De Leidse rechtenfaculteit vraagt voormalige collega's om als vrijwilliger te helpen bij het nakijken van bachelorscripties. Het idee is dat als zij bijspringen, de huidige docenten meer tijd overhouden om de eerstejaarsstudenten goed te begeleiden. Dit jaar zijn er door de coronacrisis bijzonder veel eerstejaarsstudenten.

  De onderwijsbond AOb is het daar niet mee eens: "Er is in het wetenschappelijk onderwijs geen sprake van een lerarentekort. Wel zijn er een hoge werkdruk en structureel overwerk door een tekort aan middelen voor docenten. Met dit vrijwilligerswerk laat je een onbevoegde onderwijswerk doen, terwijl jong talent niet aan de bak komt, of slechts op kortdurende tijdelijke aanstellingen", aldus hoofdbestuurder Marijtje Jongsma.

  Ook de protestbeweging WOinActie en universiteitenvereniging VSNU vinden het werven van vrijwilligers volgens de AOb geen oplossing.

 • 7000 bedrijven deden op de eerste dag beroep op derde loonsteunpakket

  7000 bedrijven hebben vandaag al een aanvraag ingediend voor het derde loonsteunpakket. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV. Het zijn er meer dan in de tweede aanvraagperiode, toen op de eerste dag dat het loket openging 5500 aanvragen binnenkwamen. Tegelijkertijd zijn het veel minder aanvragen dan de 35.000 op de eerste dag van NOW 1.

  Er was dit keer rekening gehouden met een grote toeloop vanwege de nieuwe maatregelen en omdat het loket dit keer iets minder lang open is.

 • Doe-het-zelf-coronatest: uitslag binnen 90 seconden voor maar 3 euro in Italië

  In de Italiaanse regio Veneto gaat een proef van start waarbij inwoners een coronazelftest krijgen. De gouverneur van de regio demonstreert in onderstaande video hoe hij een monster bij zichzelf afneemt en binnen 90 seconden de uitslag heeft: geen corona.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Doe-het-zelf-coronatest: uitslag binnen 90 seconden voor maar 3 euro in Italië
 • Onderzoek: covid-19 tast belangrijkste ademspier aan bij ernstig zieken

  Patiënten die covid-19 doormaken kampen vaak met ademhalingsproblemen. Dat geldt voor heel ernstig zieke patiënten die beademd moeten worden, maar ook patiënten die niet in het ziekenhuis belanden, hebben soms langdurig last van benauwdheid en kortademigheid.

  Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Radboudumc bekeken autopsiemateriaal van 26 overleden covid-patiënten en troffen aanzienlijke schade aan in het middenrif, de belangrijkste ademspier van de mens. "De symptomen die we bij hen zagen tref je normaal gesproken alleen aan bij mensen met een vergevorderde vorm van spierziekten. Maar daarmee kampten deze patiënten niet", zegt hoofdonderzoeker Coen Ottenheijm.

  Ze vonden in het autopsiemateriaal ontstekingsreacties en bindweefselvorming in het middenrif. Bij sommige patiënten zat het virus zelfs in de spiercellen. Die waren soms twintig keer groter dan normaal en andere keren juist verschrompeld en veel kleiner dan gebruikelijk.

  Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de ademspieren na covid weer volledig herstellen. Onderzoekers van het Amsterdam UMC gaan geavanceerde scans gebruiken waarop de ademspierfunctie maar ook ontsteking van de ademspieren in beeld gebracht kan worden.

 • 50 miljoen coronasteun naar 'creatieve makers'

  Van de 482 miljoen euro coronasteun voor cultuur gaat bijna 50 miljoen naar creatieve professionals zoals acteurs, schrijvers en filmmakers. Dat schrijft minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Ook kunnen ze 45 miljoen euro lenen via de leenfaciliteit Cultuur+Ondernemen en komt er 11,2 miljoen beschikbaar voor de begeleiding van jong talent.

  Instellingen en festivals die onderdeel zijn van de zogeheten culturele basisinfrastructuur krijgen samen 100 miljoen euro uit het steunpakket. Dit zijn bijvoorbeeld het Groninger Museum of festival Oerol. Private musea en "kunstcollecties van nationaal belang" krijgen 20 miljoen euro.

  Het grootste gedeelte van het steunpakket, zo'n 150 miljoen euro, komt terecht bij gemeenten die daarmee "cruciale, lokale" cultuur kunnen ondersteunen. Samen met andere regelingen zoals de loonsubsidie NOW en de TOZO-inkomenssteun voor zzp'ers is er ongeveer 1,6 miljard euro beschikbaar voor de cultuursector.