liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste vaccins waarschijnlijk voor zorgpersoneel en kwetsbaren • 7000 aanvragen voor loonsteun

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws.

Amerikaanse beurzen sluiten met record

De Amerikaanse Dow Jones is op recordhoogte gesloten na het positieve nieuws over het coronavaccin van farmaceut Moderna. Dat vaccin is volgens de fabrikant voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een coronabesmetting.

De Dow steeg met 1,6 procent naar 29.950,44 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 3626,91 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent tot 12.013,38 punten.

Mogelijk strengere maatregelen rond carbidschieten

Acht van de 25 veiligheidsregio's gaan overleggen of er aanvullende bepalingen moeten komen rondom carbidschieten. Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na overleg met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Het kabinet zal het niet verbieden, maar als je ongecontroleerd aan carbidschieten doet, kan het echt gevaarlijk worden."

Het is komende jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken. Daarmee wil het kabinet extra druk op de zorg voorkomen. Carbidschieten is wel toegestaan en de vrees bestaat dat mensen dat gaan doen als alternatief voor vuurwerk. "Dat zou niet moeten", aldus minister Grapperhaus. "Maar de beslissing is aan de burgemeesters."

In verschillende regio's, ook waar carbidschieten geen traditie is, neemt de verkoop van "ingrediënten van het carbid schieten" toe, merkte Bruls op. "Dus er worden meer melkbussen en meer carbid verkocht." Het lijkt Bruls geen goed idee als mensen die daar geen ervaring mee hebben dit jaar overstappen op carbidschieten. "Dat probleem heeft zeker onze aandacht."

Bruls wilde niet vooruitlopen op wat de veiligheidsregio's mogelijk kunnen beslissen: "Het kan dat er strakkere bepalingen komen of extra onderzoek."

Extra coronasteun voor sportbonden

Sportkoepel NOC*NSF trekt komend jaar 6 miljoen euro extra uit voor de sportbonden. Het geld komt uit een corona-noodfonds en is bestemd voor het versterken van de financiële positie van de bonden.

Het fonds werd eerder dit jaar opgericht als vangnet voor sportbonden die vanwege de crisis in acute betalingsproblemen komen. De algemene ledenvergadering heeft nu een voorstel goedgekeurd om het fonds breder in te zetten.

"Inmiddels kunnen we vaststellen dat de crisis de sportinfrastructuur hevig treft", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. "Dagelijks ondervinden sportverenigingen in het hele land hoe lastig het is om open te blijven en tegelijkertijd voldoende inkomsten te genereren om de kosten te dekken."

Volgens Dielessen kan deze inkomstendaling leiden tot sterke kostenreducties bij de clubs "en daarmee helaas ook tot een grote verschraling van producten en diensten voor de verenigingen en alle sporters in Nederland. Als we daar niets aan doen, kan het niet anders dan dat dit invloed heeft op de fijnmazige unieke lokale sportinfrastructuur."

XL-testpaviljoen in Utrecht geopend

Bij de Jaarbeurs in Utrecht is vandaag een XL-testpaviljoen geopend. Op de openingsdag kwamen zo'n 1300 mensen langs, maar er is plek voor 10.000 bezoekers per dag. Dat zijn er zo'n 800 per uur, schrijft RTV Utrecht, dat een bezoek bracht aan de teststraat.

Anders dan bij veel andere teststraten rijden bezoekers er niet met de auto doorheen. Als ze hun voertuig of fiets hebben geparkeerd kunnen ze zich melden bij een van de veertig loketten. Daar volgt het bekende ritueel met de wattenstaaf in de keel en neus. Vanaf volgende week wordt er ook gebruikgemaakt van sneltests, zodat de uitslag sneller bekend is.

Er komen in totaal zeker twintig L- en XL-testlocaties in ons land. In Groningen ging vorige week de eerste open.

Testloketten bij het XL-testpaviljoen Jaarbeurs

Merkel wil strengere maatregelen, maar deelstaten niet op een lijn

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen om sociale contacten tot een minimum te beperken en bij een verkoudheid of griepje thuis te blijven. Deze maatregelen kunnen volgens Merkel helpen om extra coronabesmettingen te voorkomen. Ze vindt dat het aantal besmettingen, ondanks de zogenoemde lockdown light, te hoog blijft.

Het blijft voorlopig bij oproepen, want er is tussen de zestien Duitse deelstaten nog geen overeenstemming bereikt over strengere coronamaatregelen. Volgende week wordt er opnieuw vergaderd en Merkel hoopt dat er dan wel knopen kunnen worden doorgehakt. Ook moet dan bekend worden hoe de feestdagen eruit gaan zien.

Eerste vaccins waarschijnlijk voor zorgpersoneel en kwetsbare groepen

Als er eind dit jaar of begin volgend jaar een vaccin beschikbaar is tegen corona, krijgen zorgmedewerkers en mensen met een kwetsbare gezondheid waarschijnlijk als eersten een prik. Minister De Jonge zei vandaag na overleg in het kabinet dat het voor de hand ligt dat deze groepen voorrang krijgen. "Internationaal gezien is het het meest gebruikelijk dat ouderen, kwetsbaren en mensen in de zorg als eerste het vaccin krijgen."

De Jonge: zorgpersoneel en kwetsbaren als eerste gevaccineerd

De Gezondheidsraad komt deze week met een advies aan het kabinet over de volgorde die gehanteerd zou moeten worden bij de vaccinaties. Verschillende farmaceuten hebben inmiddels een vaccin ontwikkeld dat inzetbaar is, maar er zal nooit voldoende zijn om de hele Nederlandse bevolking in een keer in te enten. Ook de Europese Commissie adviseert om zorgpersoneel en kwetsbare groepen als eersten te vaccineren.

Het gaat waarschijnlijk om 3,5 miljoen mensen. Onder kwetsbaren vallen ouderen die niet zelfredzaam zijn, maar ook mensen die ernstige aandoeningen hebben als suikerziekte of longaandoeningen.

NRC schrijft over een notitie van het kabinet waarin meer details staan. Zo zou het de bedoeling zijn dat bij een tweede partij vaccins ook mensen met vitale beroepen worden ingeënt tegen het virus. Pas daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt.

8 miljoen extra voor voedselbanken

Het kabinet gaat de voedselbanken helpen om dreigende voedseltekorten voor te zijn, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat naar verwachting om circa 8 miljoen euro.

De voedselbanken verwachten in de problemen te komen vanwege een grotere vraag naar hulp door de coronacrisis en minder aanvoer van voedsel vanuit de supermarkten. Die zetten zich met steeds meer succes in tegen voedselverspilling.

Gezien de uitzonderlijke situatie is het kabinet bereid om het Europees Sociaal Fonds aan te spreken voor ondersteuning van de voedselbanken. Ook mogen de voedselbanken een eerder toegekende noodsubsidie van 4 miljoen euro breder inzetten.

Drie keer zoveel coronaboetes per week

Er worden drie keer zo veel coronaboetes per week uitgeschreven als aan het begin van de gedeeltelijke lockdown, een maand geleden. Werden er toen nog ruim 500 coronaboetes per week uitgedeeld, afgelopen week waren dat er 1454. Dat zei politiechef Willem Woelders bij 1op1 op NPO Radio 1. Er zijn sinds half oktober landelijk al bijna 5000 coronaboetes uitgeschreven.

Volgens Woelders betekent de toename in bekeuringen niet dat veel mensen de regels aan hun laars lappen. Het gaat volgens hem om een kleine groep van de bevolking die de coronamaatregelen zat is, en zich verzet bij feesten of demonstraties waar geen afstand wordt gehouden.

Een bijkomend punt van zorg voor de politie is volgens Woelders het toenemend chagrijn. "Lontjes worden korter." Dat blijkt ook uit een toename van het aantal meldingen van agressie tegen agenten. Incidenten met spugen, verbaal en fysiek geweld zijn sinds het begin van de coronacrisis in maart ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar met 25 procent toegenomen. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling", aldus Woelders.

Europese Commissie tekent contract met CureVac voor coronavaccin

De Europese Commissie heeft ook met het Duitse biotechbedrijf CureVac een contract ondertekend voor de aankoop van 405 miljoen doses van hun coronavaccin. Het is het vijfde contract dat Brussel sluit. Eerder werden al deals gesloten met AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech en GSK/Sanofi.

Een overeenkomst met Moderna is nog niet afgerond. Dat bedrijf liet vandaag weten dat zijn vaccin een effectiviteit heeft van 94,5 procent.

CureVac kwam begin deze maand met bemoedigende resultaten. Het bedrijf wil het vaccin nog dit jaar gaan testen op duizenden proefpersonen.

Universiteit Leiden vraagt oud-medewerkers scripties na te kijken

De Leidse rechtenfaculteit vraagt voormalige collega's om als vrijwilliger te helpen bij het nakijken van bachelorscripties. Het idee is dat als zij bijspringen, de huidige docenten meer tijd overhouden om de eerstejaarsstudenten goed te begeleiden. Dit jaar zijn er door de coronacrisis bijzonder veel eerstejaarsstudenten.

De onderwijsbond AOb is het daar niet mee eens: "Er is in het wetenschappelijk onderwijs geen sprake van een lerarentekort. Wel zijn er een hoge werkdruk en structureel overwerk door een tekort aan middelen voor docenten. Met dit vrijwilligerswerk laat je een onbevoegde onderwijswerk doen, terwijl jong talent niet aan de bak komt, of slechts op kortdurende tijdelijke aanstellingen", aldus hoofdbestuurder Marijtje Jongsma.

Ook de protestbeweging WOinActie en universiteitenvereniging VSNU vinden het werven van vrijwilligers volgens de AOb geen oplossing.

7000 bedrijven deden op de eerste dag beroep op derde loonsteunpakket

7000 bedrijven hebben vandaag al een aanvraag ingediend voor het derde loonsteunpakket. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV. Het zijn er meer dan in de tweede aanvraagperiode, toen op de eerste dag dat het loket openging 5500 aanvragen binnenkwamen. Tegelijkertijd zijn het veel minder aanvragen dan de 35.000 op de eerste dag van NOW 1.

Er was dit keer rekening gehouden met een grote toeloop vanwege de nieuwe maatregelen en omdat het loket dit keer iets minder lang open is.

Doe-het-zelf-coronatest: uitslag binnen 90 seconden voor maar 3 euro in Italië

In de Italiaanse regio Veneto gaat een proef van start waarbij inwoners een coronazelftest krijgen. De gouverneur van de regio demonstreert in onderstaande video hoe hij een monster bij zichzelf afneemt en binnen 90 seconden de uitslag heeft: geen corona.

Doe-het-zelf-coronatest: uitslag binnen 90 seconden voor maar 3 euro in Italië

Onderzoek: covid-19 tast belangrijkste ademspier aan bij ernstig zieken

Patiënten die covid-19 doormaken kampen vaak met ademhalingsproblemen. Dat geldt voor heel ernstig zieke patiënten die beademd moeten worden, maar ook patiënten die niet in het ziekenhuis belanden, hebben soms langdurig last van benauwdheid en kortademigheid.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Radboudumc bekeken autopsiemateriaal van 26 overleden covid-patiënten en troffen aanzienlijke schade aan in het middenrif, de belangrijkste ademspier van de mens. "De symptomen die we bij hen zagen tref je normaal gesproken alleen aan bij mensen met een vergevorderde vorm van spierziekten. Maar daarmee kampten deze patiënten niet", zegt hoofdonderzoeker Coen Ottenheijm.

Ze vonden in het autopsiemateriaal ontstekingsreacties en bindweefselvorming in het middenrif. Bij sommige patiënten zat het virus zelfs in de spiercellen. Die waren soms twintig keer groter dan normaal en andere keren juist verschrompeld en veel kleiner dan gebruikelijk.

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de ademspieren na covid weer volledig herstellen. Onderzoekers van het Amsterdam UMC gaan geavanceerde scans gebruiken waarop de ademspierfunctie maar ook ontsteking van de ademspieren in beeld gebracht kan worden.

50 miljoen coronasteun naar 'creatieve makers'

Van de 482 miljoen euro coronasteun voor cultuur gaat bijna 50 miljoen naar creatieve professionals zoals acteurs, schrijvers en filmmakers. Dat schrijft minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Ook kunnen ze 45 miljoen euro lenen via de leenfaciliteit Cultuur+Ondernemen en komt er 11,2 miljoen beschikbaar voor de begeleiding van jong talent.

Instellingen en festivals die onderdeel zijn van de zogeheten culturele basisinfrastructuur krijgen samen 100 miljoen euro uit het steunpakket. Dit zijn bijvoorbeeld het Groninger Museum of festival Oerol. Private musea en "kunstcollecties van nationaal belang" krijgen 20 miljoen euro.

Het grootste gedeelte van het steunpakket, zo'n 150 miljoen euro, komt terecht bij gemeenten die daarmee "cruciale, lokale" cultuur kunnen ondersteunen. Samen met andere regelingen zoals de loonsubsidie NOW en de TOZO-inkomenssteun voor zzp'ers is er ongeveer 1,6 miljard euro beschikbaar voor de cultuursector.

Ziekenhuisafdeling in quarantaine na corona-uitbraak

De afdeling voor longaandoeningen en cardiologie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk moet tien dagen in quarantaine. De afgelopen dagen werden meerdere medewerkers en patiënten positief getest. De medewerkers moeten thuis in quarantaine, de patiënten gaan in quarantaine op de afdeling.

Dat houdt in dat ze de afdeling niet af mogen, tenzij ze verplaatst moeten worden naar de corona-afdeling of de intensive care. Ook mogen ze geen bezoek ontvangen. Verder worden de komende tien dagen geen nieuwe patiënten opgenomen op de afdeling.

RIVM-immunoloog blij met resultaten Moderna, vooral houdbaarheid pluspunt

"Een bijzonder goed resultaat": met die woorden reageert Cécile van Els, hoogleraar vaccinologie en immunoloog bij het RIVM, op de claim dat het coronavaccin van farmaceut Moderna voor 94,5 procent effectief is. Vorige week meldde een andere Amerikaanse farmaceut, Pfizer, al een effectiviteit van 90 voor zijn vaccin. "Als je het twee keer ziet, begin je meer vertrouwen te krijgen dat dit geen toeval is", zegt Van Els.

Extra enthousiast is Van Els over de houdbaarheid van het Moderna-vaccin. Waar het vaccin van Pfizer bij een temperatuur van -70 graden Celsius moet worden bewaard, kan het middel van Moderna na ontdooiing tot dertig dagen in een koelkast worden opgeslagen. "Dat scheelt een slok op een borrel voor de mensen die de vaccinaties moeten uitvoeren", zegt de vaccinoloog. "Als professionals de koelkast al hebben staan waar ze normaal vaccins in bewaren, dan kunnen ze die nu ook gebruiken. Maar als ze een speciale vriezer moeten aanschaffen, is dat een logistiek punt."

Van Els verwacht dat het nog zo'n twee maanden duurt voordat alle tests met het vaccin zijn afgerond en het op de markt kan komen. Het onderhandelingsteam van de Europese Unie heeft 80 miljoen doses van het vaccin gereserveerd en er is een optie om op te schalen naar 160 miljoen doses.

Stephen Hoge, de voorzitter van het bedrijf, zegt dat het vaccin wel eerst nog het reguleringsproces moet doorlopen.

Moderna over nieuw vaccin: 'Volgend jaar kunnen we 500 miljoen doses leveren'

Ernst Kuipers: 'Grootste spanning is er wel af'

Ondanks de lichte stijging van de ziekenhuisbezetting vandaag blijft de algemene trend er een van een "geleidelijke daling", zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vanmiddag tijdens een kort persmoment.

De grootste spanning is er wel af

De afgelopen week was er sprake van een daling van 8 procent in de ziekenhuizen, rekende Kuipers voor. Die daling gaat op de verpleegafdelingen momenteel sneller dan op de intensive cares. Dat komt doordat op de IC's steeds meer oudere covid-patiënten worden opgenomen en die blijven langer liggen.

In het huidige tempo zouden er rond Kerstmis zo'n 900 ziekenhuispatiënten zijn, tegen 2130 nu. Dat zou volgens Kuipers betekenen dat de reguliere zorg weer verder kan worden opgeschaald. "Maar op zich is 900 bezette bedden nog steeds veel."

Op dit moment is "de grootste spanning er wel af", aldus Kuipers. Maar hij waarschuwde dat het aantal besmettingen momenteel niet verder is afgenomen dan tot "iets onder de helft van de piek". Er hoeft niet veel te gebeuren of de aantallen nemen weer flink toe, benadrukte Kuipers.

Het lijkt hem dan ook niet verstandig om de huidige gedeeltelijke lockdown nu al te schrappen, al kunnen de extra maatregelen van begin deze maand (waaronder de sluiting van bibliotheken, theaters en bioscopen) wat hem betreft deze week wel komen te vervallen. Dat was van meet af aan de bedoeling van het kabinet na twee weken.

Voor verdere versoepelingen is het nog te vroeg

4873 nieuwe besmettingen, 576 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4873 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 576 minder dan gisteren werden gemeld.

Bij het RIVM zijn 45 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden ook 45 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 70 doden per dag, tegen 83 doden per dag een week eerder.

173 opnames op verpleegafdelingen, 29 erbij op de IC

Er zijn 173 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 23 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 29 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2130 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2094), van wie 573 op de IC (gisteren: 585). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Farmaceut Moderna claimt: ons vaccin voor 94,5 procent effectief

Het Europees medicijnagentschap EMA is gestart met een zogeheten rolling review voor het coronavaccin dat de farmaceut Moderna ontwikkelt. In een rolling review worden de resultaten van een onderzoek extra snel beoordeeld.

Moderna claimt op basis van tussentijdse resultaten dat het vaccin voor 94,5 procent effectief is.

Normaal gesproken leggen farmaceuten de resultaten van hun vaccinonderzoek pas ter beoordeling aan de autoriteiten voor als ze alle onderzoeken hebben afgerond. In uitzonderlijke situaties kunnen farmaceuten een rolling review aanvragen, waarin ze tussentijdse resultaten met de autoriteiten delen.

Noorwegen geen gastland meer voor EK handbal

Noorwegen heeft de organisatie van het EK handbal in december teruggegeven. Het toernooi staat van donderdag 3 tot en met 20 december op het programma en zou, behalve in Noorwegen, ook in Denemarken worden georganiseerd.

De Noorse handbalbond kan het op basis van strenge coronaregels van de Noorse autoriteiten niet voor elkaar krijgen om het toernooi te organiseren.

Personeel Efteling gaat helpen in de zorg

Medewerkers van de Efteling gaan medewerkers in de ouderenzorg ontlasten. 170 mensen van het attractiepark zijn tot de zomer van volgend jaar beschikbaar om te helpen. Vandaag begint een pilot met dertig mensen, die tot december duurt.

Die eerste groep gaat onder meer helpen bij het zetten van koffie en thee, het serveren van maaltijden, het dekken van tafels, opruimen en schoonmaken, ze houden cliënten gezelschap en gaan een stukje met hen wandelen of fietsen.

"Onze medewerkers kunnen zich zo actief binnen de eigen regio inzetten bij een groot maatschappelijk probleem en de zorg ondersteunen en ontlasten", zegt algemeen directeur Fons Jurgens tegen Omroep Brabant. Hierdoor kunnen we als Efteling zoveel mogelijk collega's langer aan boord houden. Onze medewerkers kunnen hun gastheerschap heel goed uitoefenen in de zorg."

School Dronten dicht na besmetting vijf leraren

Een middelbare school in Dronten sluit de rest van de week de deuren omdat vijf docenten besmet zijn. Leerlingen krijgen de rest van de week online les, schrijft Omroep Flevoland.

"De besmette docenten zijn de afgelopen week veel op school geweest", zegt een woordvoerder van het Ichthus College tegen de regionale omroep. "Ze hebben veel voor de klas gestaan. We willen dus het zekere voor het onzekere nemen."

De woordvoerder weet niet of er ook leerlingen en meer leraren besmet zijn. "De andere docenten laten zich nu allemaal testen. Verder hebben we ouders en leerlingen en andere schoolmedewerkers gevraagd om alert te zijn op coronasymptomen en indien nodig contact op te nemen met de GGD."

Baas IOC prijst Japan om maatregelen tegen corona op Spelen

Thomas Bach heeft voor het eerst sinds de Olympische Spelen werden uitgesteld, acht maanden geleden, voet gezet op Japanse bodem. De baas van het Internationaal Olympisch Comité wil de bevolking een hart onder de riem steken in aanloop naar het mondiale sportevenement, volgend jaar zomer.

"We kunnen er samen voor zorgen dat de Spelen het licht aan het eind van de tunnel worden waarin de wereld zich momenteel bevindt."

Bach had zondag een ontmoeting met de Japanse premier Yoshihide Suga en was lovend over de maatregelen die worden genomen door de organisatoren en overheidsfunctionarissen om het coronavirus tegen te gaan.

Geen EK voor judoka Grol na positieve test

Henk Grol kan niet uitkomen op de EK judo, die van donderdag tot en met zaterdag in Praag worden gehouden. De zwaargewicht is positief getest op het coronavirus.

"Na een goede voorbereiding was ik klaar om te strijden voor mijn negende EK-medaille. Op dit moment voel ik mij goed en heb ik geen klachten. Dat maakt de positieve test extra bitter", aldus Grol op Instagram.

Oproep vakbond en werkgeversorganisatie: bouw noodsteun niet af

Bouw de noodsteun niet af. Dat is de oproep die vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW doen aan het kabinet. Vanaf vandaag kunnen werkgevers die in de problemen verkeren een beroep doen op de derde ronde loonsteun, NOW 3.

FNV en VNO-NCW waarschuwen nu dat door dat afbouwen veel bedrijven dieper in de problemen komen. "Het is lastig in te schatten hoe hoog de nood nu is", zegt Zakaria Boufangacha van FNV. "Toen het kabinet had besloten het pakket vanaf oktober langzaam af te bouwen, ging het ervan uit dat het ergste van de pandemie achter de rug was. Dat is helaas niet het geval."

"We hebben ook steeds afgesproken met het kabinet om, als de situatie daarom vraagt, het pakket opnieuw tegen het licht te houden", zegt Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW. Namens werkgevers praat de organisatie op dit moment met het kabinet om het afbouwen van de steun terug te draaien. "We zitten immers in de tweede golf met weer een gedeeltelijke lockdown en tal van zwaar getroffen sectoren."

Serious Request dit jaar in teken van corona

De 3FM-actie Serious Request: The Lifeline staat dit jaar in het teken van de strijd tegen het coronavirus. In de week voor Kerst gaan drie dj-teams in 'lockdown' vanaf de voormalige luchtmachtbasis Twenthe om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

De opbrengst is bedoeld voor de coronazorg. "Overal staan hulpverleners, lokale klinieken en ziekenhuizen onder hoogspanning als gevolg van de coronapandemie", schrijft radiozender NPO 3FM.

Premier Johnson: Ik voel me goed

"Ik voel me goed", zegt de Britse premier Johnson in een videoboodschap op Twitter. Johnson zit in thuisisolatie omdat hij in contact kwam met een besmet persoon.

"Het maakt niet uit of ik me goed voel, beter dan ooit zelfs, of dat mijn lichaam barst van de antistoffen omdat ik dat verdomde ding al heb gehad", stelt hij. "Maar de regels zijn de regels en ze zijn er om de verspreiding van de ziekte te stoppen."

De premier gaat maandag vanuit huis gewoon aan het werk. "Ik heb geen symptomen, maar volg de regels en zal werken vanaf nr. 10 (Britse ambtswoning, red.) terwijl ik blijf werken aan maatregelen in reactie op de coronapandemie."

UWV verwacht veel aanvragen voor derde ronde loonsteun

Het UWV verwacht een golf aan aanvragen voor de derde ronde loonsteun. Vanaf vandaag kunnen werkgevers NOW 3 aanvragen. "We verwachten dat het meteen weer druk wordt", zegt Janet Helder, bestuurslid bij UWV.

In de eerste ronde hebben in totaal 140.000 werkgevers steun aangevraagd, waarvan 35.000 meteen al op de eerste dag. Bij de tweede ronde lag dat aantal met 65.000 ruim de helft lager, met maar 5500 aanvragen op de eerste dag. "We verwachten dat we nu meer naar de eerste periode gaan, omdat we eigenlijk een beetje in dezelfde situatie zitten als toen", aldus Helder.

Ze benadrukt dat in de eerste ronde nog meespeelde dat de regeling nieuw was. "Toen maakten we natuurlijk kennis met de maatregelen. Bedrijven waren toen ook niet heel optimistisch over het vervolg, dus ik denk dat bedrijven daarom toen een aanvraag hebben gedaan."

Werkgevers krijgen als ze een aanvraag doen en aangeven dat ze aan de voorwaarden voldoen in eerste instantie een voorschot op de steun. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van hoeveel omzet ze verwachten te verliezen. Later wordt onder meer nagegaan hoeveel omzet ze daadwerkelijk gedraaid hebben. Op basis daarvan wordt de definitieve steun berekend en toegekend.

Inmiddels is het UWV begonnen met het definitief berekenen van steun die in de eerste ronde is uitgekeerd. Daarvoor moeten werkgevers de cijfers over de afgeronde periode inleveren. Helder: "De afrekening is een heel ingewikkeld proces, daar is ook redelijk wat tijd voor uitgetrokken."

Inmiddels hebben zo'n 14.000 werkgevers hun papieren ingeleverd, ongeveer een tiende van het totaal. Dat is al iets meer dan het UWV had verwacht. "Het is buffelen. Zowel bij werkgevers als bij ons. Want je moet er wel wat voor doen", aldus Helder.

Britten verwachten vaccin Pfizer net voor Kerst te kunnen inzetten

De Britse minister van Gezondheid verwacht dat het vaccin van Pfizer net voor Kerstmis ingezet kan worden als het veilig en effectief wordt bevonden.

"We werken heel nauw samen met het bedrijf", zegt de minister tegen de BBC. "We zijn er klaar voor om het in te zetten zodra het er is." Volgens de minister is het land er op 1 december al klaar voor, maar verwacht hij niet dat de eerste vaccins eerder dan net voor Kerst ingezet kunnen worden.

Hoeveel vaccins Groot-Brittannië nodig heeft, hangt volgens de minister af van hoe effectief het vaccin blijkt om overdracht van het virus te voorkomen.

'Mensenrechten geschonden in Belgische woonzorgcentra'

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty Intenational zijn de mensenrechten van ouderen in woonzorgcentra (wzc) in België tijdens de eerste coronagolf "overduidelijk ernstig geschonden". "Onder meer het recht op leven, het recht op gezondheid en het verbod op discriminatie werd met voeten getreden", stelt de organisatie.

Volgens Amnesty durfden of wilden sommige huisartsen geen wzc's bezoeken. Ook stelde de mensenrechtenorganisatie vast dat dementerende bewoners nog meer dan voor de pandemie werden vastgebonden of met medicatie geïmmobiliseerd werden en dat zorginspecties werden opgeschort.

"Sommige bewoners kregen niet alle nodige zorg en bleven dagenlang in hun pyjama, zonder hulp bij het aankleden, wassen of andere persoonlijk hygiëne. In extreme gevallen, werden sommige bewoners zelfs onvoldoende gevoed of gehydrateerd", staat in het rapport.

Amnesty roept de Belgische overheid op om een transparant en diepgaand onderzoek naar misstanden tijdens de eerste coronagolf in het land. "Twee derde van de doden tijdens de eerste golf waren bewoners van een woonzorgcentrum", zegt directeur van Amnesty België Wies De Graeve tegen de Belgische krant DeMorgen. "Vier vijfde van hen stierf ook in een wzc."

Onrust op middelbare scholen om mondkapjes

Het dragen van mondkapjes op middelbare scholen leidt in sommige gevallen tot onrust. Dagblad Trouw bekeek meldingen bij de website meldpuntmondkapjes.nl. Daar kwamen ruim honderd klachten binnen van leraren, leerlingen en ouders.

Leerlingen die geen mondkapje op hebben, worden door docenten soms weggezet als egoïst. Leraren zouden dingen als "Moet ik dood?" of "Moet je oma straks ziek worden?" hebben gezegd tegen leerlingen. Maar ouders en leraren vinden dat leerlingen te jong zijn om verantwoordelijkheid te dragen over het beteugelen van de verspreiding van het virus. Het zou ook angst en stress bij ze veroorzaken.

Volgens een van de initiatiefnemers van het meldpunt zijn er ook appgroepen met ouders die zich verzetten tegen het mondkapje op scholen. "Het gaat hierbij niet om virusontkenners, maar om leraren en ouders die zich verzetten tegen disproportionele maatregelen ten aanzien van kinderen."

Gevolgen coronacrisis baren ouders zorgen

Ruim 60 procent van de Nederlandse ouders maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun kinderen. En bijna 90 procent van de Nederlandse ouders is bezorgd over de toekomst van kwetsbare kinderen in ons land. Dat meldt Terre des Hommes, op basis van een onderzoek onder 1100 Nederlandse ouders dat Kien Onderzoek in opdracht van de hulporganisatie uitvoerde.

Het onderzoek werd gehouden onder ouders met thuiswonende kinderen tot 18 jaar. De grootste zorg van de ouders is dat hun kinderen een onderwijsachterstand oplopen. Ruim 40 procent is bang dat hun kinderen te veel achter een beeldscherm zitten. Ruim 43 procent is bang dat hun kinderen te weinig sociale contacten hebben waardoor hun sociale vaardigheden achteruitgaan.

Avondklok vervroegd en andere strengere maatregelen op Curaçao

De regering op Curaçao heeft strengere coronamaatregelen aangekondigd. De al bestaande avondklok die om 23.00 uur ingaat, wordt vanaf vandaag vervroegd naar 21.00 uur. Voor volwassenen is het nu verplicht om in de supermarkt een mondkapje te dragen. De draagplicht geldt ook voor andere winkels, openbaar vervoer, en bij uitvaarten.

Reden voor de nieuwe maatregelen is het aantal besmettingen dat sinds een week hard oploopt; van twintig per dag naar gemiddeld veertig mensen die positief getest zijn.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van maandag 16 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.