liveblog

Premier Johnson in quarantaine • Oranje-speler Ryan Babel positief getest

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Een groot deel van het kabinet heeft in het Catshuis weer overleg gevoerd, dinsdag is er opnieuw een coronapersconferentie
  • Staatssecretaris Barbara Visser is positief getest op het virus; ze is het eerste kabinetslid dat corona heeft
  • RIVM: 5457 nieuwe besmettingen, 478 minder dan gisteren
liveblog gesloten

Johnson in quarantaine vanwege coronacontact

De Britse premier Boris Johnson gaat in quarantaine omdat hij in contact is geweest met een besmet persoon. Volgens een woordvoerder is Johnson via de Britse corona-app gewaarschuwd over het risico dat hij loopt. Johnson voelt zich goed en heeft geen klachten, zegt de woordvoerder.

The Guardian schrijft dat Johnson donderdagochtend in zijn ambtswoning in Downing Street een overleg had met parlementariërs. Een van hen, Lee Anderson, werd later positief getest op het virus. De twee zijn volgens de BBC ruim een half uur bij elkaar in de buurt geweest.

Boris Johnson kreeg dit voorjaar zelf corona. Hij lag in april enkele dagen op de intensive care.

Positieve test voor Ryan Babel

Voetballer Ryan Babel is positief getest op het coronavirus. De aanvaller van Oranje ontbrak al tijdens de gewonnen interland tegen Bosnië en Herzegovina omdat hij zich toen niet lekker voelde. Inmiddels is dus duidelijk dat hij corona heeft; de speler van Galatasaray heeft het trainingskamp van het Nederlands elftal verlaten.

Duitse overheid zet humor in als wapen tegen corona

Vooral in het buitenland zijn ze er verbaasd over: campagnespotjes van de Duitse overheid die corona met humor (en ook een serieuze boodschap) te lijf gaan. De twee spotjes, vooral bedoeld om jongeren te laten thuisblijven, worden massaal gedeeld.

Dit is het eerste campagnefilmpje, met ondertiteling:

Duits overheidsspotje over corona gaat viral

De reacties zijn veelal positief. Zo spreekt komiek Jan Böhmermann op Twitter van een communicatierevolutie. Maar er is ook kritiek: mensen klagen dat thema's als eenzaamheid, huiselijk geweld en existentiële angst, waar sommigen door langdurige isolatie mee kampen, geen rol spelen in de spotjes.

Franse katholieken protesteren tegen verbod op kerkdiensten

In diverse Franse steden hebben rooms-katholieke gelovigen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen van de regering. Ze willen dat het verbod op kerkdiensten zoals missen wordt opgeheven. Op protestborden stonden teksten als "Laat ons bidden" en "Wij willen een mis".

In Nantes, een stad met meerdere grote kathedralen, baden honderden betogers op een plein voor het opheffen van de maatregelen. In onder meer Bordeaux en Straatsburg waren er soortgelijke acties. Ook in Parijs was een betoging aangekondigd, maar die werd verboden door de lokale autoriteiten.

Sinds eind oktober geldt in Frankrijk een strenge lockdown om het stijgende aantal coronabesmettingen terug te dringen. Onderdeel daarvan is een verbod op religieuze diensten. Gebedshuizen zijn wel open voor individuele bezoekers.

Onder meer in Nantes baden betogers voor soepelere maatregelen

Kabinetsberaad Catshuis voorbij

Het overleg in het Catshuis waar een groot deel van de ministersploeg bijeen was voor overleg over de coronacrisis is afgelopen. Er is niet bekendgemaakt wat het beraad heeft opgeleverd.

Dinsdagavond geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over mogelijke nieuwe besluiten. Een dag later komt het maatregelenpakket dat voor twee weken was aangekondigd te vervallen. Dat betekent onder meer dat musea, bibliotheken, bioscopen en theaters weer open mogen, zij het onder voorwaarden.

In de persconferentie zal het kabinet mensen er naar verluidt vooral aan willen herinneren wat het eerdere pakket van 13 oktober was en uitleggen dat er nog veel beperkingen zijn. Ook zal het kabinet waarschijnlijk schetsen welke versoepelingen mogelijk zijn als de cijfers verbeteren, maar benadrukken dat het zover nog niet is.

Staatssecretaris Visser positief getest

Staatssecretaris Visser van Defensie is positief getest op het coronavirus. Ze had zich laten testen vanwege lichte verkoudheidsklachten, schrijft ze op Twitter.

De VVD-staatssecretaris gaat in thuisisolatie. Afgezien van de verkoudheid voelt ze zich naar eigen zeggen goed.

Visser is het eerste kabinetslid bij wie het virus is vastgesteld. Wel gingen meerdere ministers en staatssecretarissen al eens uit voorzorg in quarantaine, bijvoorbeeld vanwege contacten met een besmet persoon.

Visser was afgelopen vrijdag niet bij de ministerraad. Wel heeft ze de afgelopen dagen contact gehad met Defensie-minister Bijleveld, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Dat contact zou op minimaal anderhalve meter afstand zijn geweest en Visser had toen nog geen klachten.

Protest tegen coronaregels in Nijmegen

In het centrum van Nijmegen hebben tegenstanders van de coronamaatregelen een 'Mars der Vrijheid' gehouden. Er waren zo'n 150 demonstranten.

Vanaf het Kronenburgerpark liep de groep met muziek door het centrum. Onderweg stopten de betogers geregeld om samen te dansen en omstanders een free hug aan te bieden. In het Valkhofpark waren er toespraken, gericht tegen de corona-aanpak van de overheid.

De betogers droegen geen mondkapjes en hielden onderling geen afstand, volgens Omroep Gelderland tot ergernis van het winkelend publiek. De politie sprak de betogers meermaals aan op de afstandsregel, maar deelde geen bekeuringen uit.

Zo'n 150 betogers demonstreerden tegen de coronaregels

Weer kabinetsoverleg in Catshuis

Een groot deel van het kabinet is weer bijeen in het Catshuis voor overleg over de coronacrisis. Behalve premier Rutte zijn onder anderen de ministers De Jonge van Volksgezondheid, Grapperhaus van Justitie en Hoekstra van Financiën aanwezig. Ook directeur infectieziektebestrijding Van Dissel van het RIVM is weer uitgenodigd om te praten over de laatste coronacijfers.

Een kwestie die op tafel ligt, is het mogelijke vervolg van de gedeeltelijke lockdown, die nu ruim een maand van kracht is. Ook zal worden gesproken over de situatie na half december, dus met de feestdagen. Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat hij Nederlanders daar meer zicht op wil bieden.

Vandaag zullen geen formele besluiten worden genomen; dat doet het kabinet pas dinsdag. Waarschijnlijk geven Rutte en De Jonge dan 's avonds een persconferentie.

5457 nieuwe besmettingen, 478 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5457 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 478 minder dan gisteren werden gemeld. De afgelopen zeven dagen waren er 25 procent minder positieve testen dan de week daarvoor.

Er zijn 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen, oftewel 13 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de IC's werden 22 nieuwe patiënten opgenomen.

Indiase filmlegende Soumitra Chatterjee (85) overleden aan coronavirus

De Indiase acteur Soumitra Chatterjee is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was 85 jaar. Chatterjee speelde in meer dan 200 films en werkte onder anderen met de Oscar-winnende regisseur Satyajit Ray.

Chatterjees dochter maakte bekend dat haar vader is overleden in een ziekenhuis in Kolkata. Daar lag hij sinds hij begin oktober positief werd getest.

De carrière van Chatterjee omspande meer dan zestig jaar. Hij werd vooral bekend door zijn films met Satyajit Ray, die veel prijzen heeft gewonnen. Internationaal bekende films zijn The World of Apu, The Lonely Wife en Days and Nights in the Forest.

Chatterjee had geen banden met Bollywood, de Indiase filmscene. Ondanks dat was hij voor 90 miljoen West-Bengalen een cultureel icoon en een onvergetelijke ster.

Besmette man aangehouden toen hij op Schiphol in vliegtuig wilde stappen

Op Schiphol is een man aangehouden die besmet was met het coronavirus en toch het vliegtuig wilde nemen. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling.

De 32-jarige Georgiër was van Georgië op doorreis naar Malta en ging via de transithal naar de juiste gate. Bij controle door een medewerker bleek dat hij een brief bij zich had waarin stond dat hij positief was getest. De man is onmiddellijk in quarantaine geplaatst en aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee en het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak.

Controle in Frankrijk op strenge lockdownregels in het verkeer

Franse politie controleert navolging lockdownregels in het verkeer

Oostenrijk laat net als Slowakije groot deel bevolking testen

De Oostenrijkse regering wil grote delen van de bevolking op het coronavirus laten testen. Bondskanselier Sebastian Kurz wijst in een interview met de zender ORF op buurland Slowakije, waar in twee weekends een groot deel van de 5,5 miljoen inwoners werd getest. Daarbij zijn tienduizenden coronabesmettingen vastgesteld. Al deze mensen moesten in quarantaine.

"Dat is een absoluut succesverhaal en daarom hebben we besloten dat in Oostenrijk ook te doen", zei Kurz. Komende week worden de precieze plannen bekendgemaakt.

De massatest wordt zeker uitgevoerd in het onderwijs, maar ook onder andere groepen. Kurz hoopt dat de lockdown van drie weken, die tot en met 6 december duurt, dan ook echt kan eindigen. Een tweede ronde vlak voor Kerstmis wordt ook voorbereid. Sneltests zijn inmiddels in grote hoeveelheden beschikbaar.

Feest met 80 man beëindigd in Nieuw-Vennep, ook feest in Koningsbosch gestopt

In Nieuw-Vennep heeft de politie afgelopen nacht een eind gemaakt aan een groot feest. Op het feest in een tent waren 80 mensen afgekomen. De sfeer werd grimmig, schrijft de politie Haarlemmermeer op Twitter. Collega's uit Lisse en van de Koninklijke Marechaussee zijn bijgesprongen. Om de tent stond een groot hek, waardoor het voor de politie moeilijker was om erbij te komen.

Alle aanwezigen hebben een boete gekregen. De boete voor het overtreden van de coronaregels is 95 euro. Organisatoren kunnen een boete tot 4000 euro krijgen.

De politie zegt tegen NH Nieuws dat de aanwezigen tussen de 40 en 50 jaar oud waren. Dat is in tegenstelling met de meeste illegale feesten, waar vooral jongeren komen.

De politie Haarlemmermeer beëindigde de vorige nacht ook al een groot feest. Toen ging het om een feest met 50 mensen in een vrijstaande woning in Hoofddorp. Ook daar kregen alle aanwezigen een bekeuring.

Ook in Limburg heeft de politie ingegrepen bij een illegaal feest. In Koningsbosch, in de gemeente Echt-Susteren, waren 25 tot 30 mensen aan het feestvieren in een loods, meldt 1Limburg. Ze kregen allemaal een boete.

Waarom het nu (wel) knettert in Ruttes coronacrisismachine

De gesprekken in het kabinet over de coronacrisis gaan er een stuk steviger aan toe dan in het voorjaar. Het "knettert" al enige tijd, geeft premier Rutte toe.

Maar er is meer aan de hand dan een paar stevige discussies. Zo was er twee weken geleden grote onenigheid over de avondklok, die uiteindelijk niet werd ingevoerd. Ook de naderende verkiezingen hebben invloed.

Lees in dit stuk wat er zich achter de schermen afspeelt.

Meer dan een miljoen coronagevallen in Mexico

In Mexico zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan een miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Dat aantal werd eerder al bereikt door landen als de VS, India, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Bijna 100.000 Mexicanen zijn overleden als gevolg van het coronavirus, heeft de gezondheidsdienst van het land bekendgemaakt. In Mexico overlijden er relatief veel mensen aan het virus. Als er gekeken wordt naar het aantal doden met 100.000 inwoners staat het land wereldwijd op de tiende plaats.

De links-populistische president López Obrador heeft zich maandenlang herhaaldelijk uitgesproken tegen ingrijpende maatregelen om het virus de kop in te drukken. Hij noemde de media-aandacht voor het hoge aantal besmettingen in Mexico "alarmistisch en onverantwoordelijk" en draagt zelf vrijwel nooit een mondmasker. In Mexico worden vrijwel geen maatregelen genomen om de pandemie de kop in te drukken. Lockdowns, testen en contactonderzoek zijn er in het land niet bij.

Demonstratie Museumplein voortijdig stopgezet

De demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen de coronamaatregelen is voortijdig afgebroken door de organisatie. Dat deed de organisatie op voorspraak van de politie, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De gemeente had vooraf voorwaarden gesteld, zoals het houden van 1,5 meter afstand. De bijeenkomst zou tot 19.00 uur duren. Veertig minuten voor het einde bleek dat de deelnemers zich niet aan de voorschriften hielden.

"Een toespraak en muziek leidden tot onrust onder de aanwezigen waardoor de coronamaatregelen niet goed nageleefd werden", stelt de gemeente. "De demonstratie is daarom om 18.20 uur voortijdig afgebroken." De groep ging vervolgens uit elkaar.

Op de demonstratie kwamen ongeveer duizend mensen af. Dat aantal was ook van tevoren aangemeld.

Demonstratie tegen coronamaatregelen op Museumplein

Tien doden na brand op corona-afdeling in ziekenhuis Roemenië

Bij een brand op de IC-afdeling van een ziekenhuis in Roemenië zijn tien doden gevallen. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten woedde de brand in twee ruimtes waar in totaal zestien coronapatiënten werden verpleegd. Zeven mensen raakten zwaargewond. Onder de gewonden is een arts.

De brand in een ziekenhuis in de noordelijke stad Piatra Neamt is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting, zegt de minister van Gezondheid tegen lokale media. De patiënten lagen volgens Roemeense media aan de beademing.

Brand op IC in Roemeneens ziekenhuis: tien doden

Lange rijen bij Weense winkels

De naderende lockdown in Oostenrijk heeft in de binnenstad van Wenen geleid tot drukte bij winkels. Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf dinsdag voor zeker drie weken dicht. Op foto's is te zien dat voor sommige zaken lange rijen staan.

Sommige schoenenzaken kwamen volgens Oostenrijkse media met extra kortingen om de verkopen nog even aan te jagen.

De omroep ORF sprak met winkeliers in Wenen, die de drukte "echt erg" noemden. "De mensen zijn behoorlijk agressief. De stemming is heel vreemd." De verkoper die de omroep sprak, verwacht maandag, op de laatste dag dat winkels open mogen zijn, een nog grotere drukte.

Volgens de ORF was het ook opvallend druk in bouw- en elektronicawinkels. Vooral gereedschap voor doe-het-zelvers en kerstverlichting zouden veel zijn verkocht, met oog op de naderende adventstijd.

Welkom!

Welkom in het liveblog van zondag 15 november. Het blog van gisteren kunt u hier teruglezen.