NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw grote drukte in natuurgebieden • 974 nieuwe besmettingen minder

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt 5703 nieuwe besmettingen, bijna 1000 minder dan gisteren.
 • Het is opnieuw druk in verschillende natuurgebieden.
 • De politie heeft op verschillende plekken boetes uitgedeeld bij illegale feesten.
Liveblog gesloten
 • Veel corona-ontkenners en migranten in ziekenhuis Brussel, jongeren gaan helpen

  Nima en Marjana hebben geen grote schare volgers op Instagram of Tiktok, maar worden wél ingezet als corona-influencer. Omdat veel inwoners van Brussel thuis geen Nederlands of Frans spreken en dus ook geen Belgische media volgen, krijgen ze weinig mee van de coronacrisis. De ziekenhuizen proberen hen nu te bereiken op sociale media, via hun eigen vrienden en familie.

  Dit zijn de video's die Nima voor haar volgers maakte:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Belgische jongeren geven coronavoorlichting via TikTok

  Lees hier verder.

 • Burgemeester boos op 'besloten feest' in Zundert

  De burgemeester van Zundert, Joyce Vermue, noemt het feest in een café waar de politie vannacht een einde aan heeft gemaakt "ongehoord en onverantwoord". "Iedereen weet inmiddels waarmee we te maken hebben", zegt de burgemeester tegen Omroep Brabant. "Zo'n feestje maakt me dan vooral boos."

  Vermue prijst de creativiteit van andere horecaondernemers die hard werken om op geoorloofde manieren te proberen het hoofd boven water te houden. "Dat hun collega dan op deze manier alle regels aan de laars lapt, vind ik ongehoord." De burgemeester gaat kijken welke maatregelen zij kan nemen tegen de eigenaar van het café.

 • Zwembaden willen weer open

  De zwembaden moeten zo snel mogelijk weer open gaan. De branche heeft samen met NOC*NSF een brief gestuurd aan minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) met die oproep. Zwembaden zijn dicht sinds de extra maatregelen die woensdag zijn ingegaan en die twee weken gelden.

  De branche begrijpt niet waarom zwemmen anders beoordeeld wordt dan andere vormen van sport en bewegen, staat in de brief. "Het besluit leidt tot veel vragen vanuit onze achterban en is in onze ogen niet logisch."

 • 'Vermijd drukke natuurgebieden in Brabant'

  In verschillende Brabantse natuurgebieden is het net als gisteren te druk, waarschuwt Visit Brabant. Op een speciale druktekaart is te zien dat er opnieuw veel bezoekers zijn in onder meer de Loonse en Drunense Duinen, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Strabrechtse heide & Beuven en het Leenderbos. Er wordt aangeraden om op de kaart naar alternatieve natuurgebieden te zoeken.

  "Het is echt ongekend druk", zegt boswachter Luc Roosen tegen het Brabants Dagblad. "Zolang mensen zich goed aan de regels houden, doen we er niets aan. Wel als het parkeren uit de klauwen loopt, dan handhaven we daar op." Bezoekers wordt gevraagd om netjes op de paden blijven, honden aangelijnd te houden, geen troep achter te laten en afstand van elkaar te houden.

 • Journalisten aangevallen tijdens demonstratie tegen coronaregels in Leipzig

  Bij het protest tegen de coronaregels in Leipzig zijn dit weekend 32 aanvallen uitgevoerd op journalisten door demonstranten. Dat zegt de Duitse journalistenvakbond DJU. De politie heeft journalisten gevraagd zich te melden en aangifte te doen.

  In Leipzig kwamen naar schatting zo'n 20.000 actievoerders samen om zich uit te spreken tegen de coronamaatregelen. De autoriteiten hadden aan het einde van de middag opdracht gegeven aan de organisatoren om de actie af te breken. Betogers droegen geen mondkapjes en hielden onvoldoende afstand tot elkaar, ondanks oproepen om de coronamaatregelen te respecteren.

  Later liep het protest uit de hand. Volgens de politie waren er onder de demonstranten zo'n 500 gewelddadige mensen die barricades in brand hadden gestoken. De politie gebruikte waterkanonnen om die brand te blussen. Er zijn aanvallen uitgevoerd op agenten, zegt de politie. In totaal raakten zo'n 30 agenten en hulpverleners lichtgewond. Hoeveel demonstranten gewond zijn geraakt staat niet in het persbericht van de politie.

  Er zijn 140 boetes uitgedeeld vanwege het schenden van de coronaregels. Ook zijn tientallen mensen opgepakt.

  1/5 De demonstratie was georganiseerd door groepen die zichzelf omschrijven als 'vrijdenkers' AFP
  2/5 EPA
  3/5 EPA
  4/5 Arrestatie in Leipzig EPA
  5/5 AFP
 • Gemeente Noordwijk: 'Blijf weg'

  "Kom niet meer naar Noordwijk, alle parkeerplaatsen zijn vol", twittert de gemeente.

  "De kust en duinen lonken met het mooie najaarsweer, maar nog steeds is het beter de verleiding van een bezoekje te weerstaan", schrijft de gemeente.

 • 5703 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5703 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 974 minder dan gisteren werden gemeld.

  Dit zijn de cijfers van vandaag:

 • 149 opnames op verpleegafdelingen, 36 erbij op de IC

  Er zijn 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 99 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 36 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is één nieuwe opname minder dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 2295 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2384), van wie 598 op de IC (gisteren: 602). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

 • Drukke motocross-kalender zorgt voor blessures

  Vanwege de coronapandemie besluiten veel sportbonden en -organisaties om hun afgebroken seizoen versneld in te halen. Bij de motocrossers van de MXGP zorgt de drukke racekalender zorgt voor flink wat blessures en uitvallers, onder wie ook wereldkampioen 2018, Jeffrey Herlings. "We hebben achttien wedstrijden gehad in drie maanden tijd. Ongelooflijk. Dan vraag je een beetje om ongelukken."

 • Politie stopt feest met honderd bezoekers in Amsterdam

  In Amsterdam-Zuidoost is een einde gemaakt aan een feest waarbij zo'n honderd personen in een loods tekeer gingen. Zeker vijftig mensen hebben een bekeuring gekregen, meldt AT5. Twee eigenaren krijgen een bestuurlijke maatregel van de gemeente opgelegd. Dat kan bijvoorbeeld een dwangsom of bestuurlijke boete zijn.

  De politie heeft dit weekend op verschillende plekken ingegrepen bij illegale feesten, zo meldden we al eerder in dit liveblog.

 • Puzzeltekort dreigt

  De voorraad legpuzzels dreigt op te raken, melden spellenproducenten. Er wordt flink gepuzzeld in coronajaar 2020."Het is alle hens aan dek", zegt producent Ravensburger tegen persbureau ANP.

  "We hebben tot nu toe dit jaar al twee keer zoveel puzzels verkocht als normaal." De producent heeft het druk met de bestellingen die al zijn gedaan door winkels. Extra bestellingen leveren gaat niet lukken, denkt de fabrikant. Spellenmaker Koninklijke Jumbo zegt dat het bedrijf geregeld nee moet verkopen aan winkels. "Dit jaar is de vraag vanuit winkels verdubbeld", zegt een woordvoerder.

  Puzzelwebshop Pientere Puzzels heeft het er druk mee: "Toen de lockdown begon, is het geëxplodeerd. In april zijn we verzesvoudigd qua verkoop." Het viel de eigenaar op dat vooral de puzzels met grotere stukjes toen populair waren. "Die zijn handig voor mensen bij wie het zicht vermindert of handen niet meer zo goed willen. Verpleeghuizen waren toen op slot, dus er werd veel opgestuurd naar opa en oma."

 • Politie deelt boetes uit bij illegale feesten

  De politie heeft gisteravond op enkele plekken boetes uitgedeeld bij illegale feesten waar de coronaregels niet werden nageleefd.

  In het Brabantse Mill werd er gefeest in een werkplaats. Daar zijn 34 mensen bekeurd, ook de organisator kreeg een boete.

  In Zundert greep de politie in bij een café dat een 'besloten feest' dacht te kunnen houden, meldt Omroep Brabant. De 29 aanwezigen kregen een proces-verbaal.

  In Amsterdam-Noord gingen feestgangers tekeer in een tuinhuizencomplex. Rond 04.00 uur greep de politie in. 10 van de 30 aanwezigen kregen een bekeuring, meldt AT5.

  Een bruiloftsfeest in Rotterdam moest onopgemerkt blijven dankzij dichtgeplakte ramen van een clubgebouw, meldt RTV Rijnmond. De politie kreeg het feest toch in de smiezen. Bij binnenkomst zag de politie geen mondkapjes en geen afstand tussen de aanwezigen. Het feest is beëindigd en er werden boetes uitgedeeld.

  En ook in een park in Dordrecht was het raak: negen jongeren zijn bekeurd omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. Ze luisterden naar harde muziek, dronken alcohol en hielden geen afstand. "De tijd van waarschuwen is voorbij", twitterde de wijkagent.

 • 'Weer corona'

  Herbesmettingen komen vaker voor dan aanvankelijk gedacht, zo meldde de NOS gisteren. Soms verlopen die tweede infecties milder en in andere gevallen juist veel heftiger. De NOS sprak met verschillende coronapatiënten over hun ziekteverloop.

  Karin is 50 jaar en heeft geen onderliggend lijden. In maart kreeg ze covid en was ze maandenlang vermoeid. Nu is ze voor de tweede keer besmet en ligt ze inmiddels twee weken op de IC.

 • 'Iets meer mogelijk met Kerst, maar niet te veel versoepelen'

  Als de gedeeltelijke lockdown half december wordt opgeheven, moeten we niet gelijk terug naar de situatie van deze zomer. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC Menno de Jong tegen nieuwszender AT5. De Jong, die ook lid is van het Outbreak Management Team, benadrukt dat de bestrijding van corona geen sprint is maar een marathon. "Bepaalde maatregelen zullen we moeten blijven hanteren, los van de basismaatregelen."

  Deze zomer gingen de versoepelingen volgens de viroloog te ver. "Dan zie je hoe snel het kan gaan, ook in de zomer, als de omstandigheden voor het virus niet gunstig zijn. Dat zou in de winter nog weleens sneller kunnen gaan."

  De Jong kan zich wel voorstellen dat rond de feestdagen iets meer mogelijk wordt gemaakt: "Ik zou het goed vinden als er met kerst tijdelijk iets meer kan en familie elkaar kan zien en met elkaar van een kerstdiner kan genieten. Na de Kerst zullen we dan wel echt weer vol aan de bak moeten."

 • Daling aantal besmettingen Duitsland

  Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland was in de voorbije 24 uur 16.017, meldt het Robert Koch Instituut, de Duitse variant van het RIVM. Het is voor het eerst in drie dagen dat sprake is van een daling. Gisteren werden nog 23.339 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal in één dag.

  Duitsland heeft in vergelijking met veel andere Europese landen nog altijd weinig coronabesmettingen. De maatregelen om de uitbraak te bestrijden zijn echter niet minder. Sinds begin deze maand gelden strenge maatregelen. Horeca, bioscopen, theaters en sportscholen zijn dicht; Duitsers mogen maar met twee huishoudens samenkomen, zowel in publieke ruimtes als privé. Doel is ook om de Kerst enigszins normaal te kunnen vieren.