NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Harris: 'Eerste vrouw, maar zeker niet de laatste' • Trump toegeschreeuwd bij Witte Huis

 • Joe Biden wint in Pennsylvania en wordt de volgende president, zeggen grote Amerikaanse media.
 • Biden heeft in zijn overwinningstoespraak een handreiking gedaan naar Trump-stemmers: "Laten we elkaar een kans geven."
 • Trump erkent uitslag niet en stapt maandag naar de rechter.
 • Biden wint ook in Nevada en staat op 290 van de benodigde 270 kiesmannen, Trump op 214.
 • Op deze kaart vind je alle uitslagen per staat op basis van de data van persbureau AP. Daar staat ook uitleg over de lijn die de NOS volgt bij het melden van uitslagen.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We sluiten nu dit liveblog van zaterdag en gaan verder in het liveblog van zondag. Dat vind je hier.

 • 'Schoonzoon benaderde Trump over erkennen nederlaag'

  Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van president Trump, heeft zijn schoonvader benaderd over het erkennen van de verkiezingsnederlaag. Dat meldt CNN op basis van twee anonieme bronnen. Het is niet duidelijk wat Kushner tegen Trump zou hebben gezegd en of er iets is afgesproken.

  De Amerikaanse president legt zich niet bij het verlies neer, want volgens hem is er massaal gefraudeerd.

  Anonieme medewerkers van Trump hebben tegen ABC News gezegd dat vermoeidheid en teleurstelling nu overheersen in het campagneteam. "Een vreselijk gevoel", zegt een van hen.

 • Hier en daar schermutselingen

  In sommige Amerikaanse steden is het tot kleine confrontaties gekomen tussen Trump- en Biden-aanhangers, meldt The New York Times. In Sacramento in Californië werd geduwd en getrokken, en ging een tiental mensen met elkaar op de vuist.

  Hetzelfde gebeurde in de stad Salem in Oregon, waar leden van de Proud Boys aanwezig waren, een extreemrechtse organisatie. Een lid van de groep gebruikte pepperspray tegen een voorbijganger en iemand anders deelde een klap uit aan een man die aanwezig was.

 • Geen reactie in Trump-kamp

  Vanuit het Trump-kamp is vooralsnog geen reactie gekomen op de overwinningstoespraken van Biden en Harris. De president heeft tegen 23.00 uur Nederlandse tijd voor het laatst getwitterd. Hij schreef in hoofdletters dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en dat hij met 71 miljoen stemmen de meeste ooit heeft ontvangen voor een zittend president.

 • Kijk de hele speech van Joe Biden terug (niet ondertiteld)

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit is de overwinningsspeech van Biden: 'Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen'
 • 'VS moet weer gerespecteerd worden'

  Joe Biden wil ervoor zorgen dat de Verenigde Staten weer gerespecteerd worden over de hele wereld. "We moeten onze ziel herstellen. Amerika moet een lichtpunt zijn voor de wereld. We zullen niet leiden met onze macht, maar door een voorbeeld te zijn."

  "Ik wil een Amerika dat niemand aan zijn lot overlaat. Ik geloof in de mogelijkheden die dit land biedt. We zijn goede mensen en we hebben nooit iets niet voor elkaar gekregen als we het samen deden."

 • Biden doet handreiking

  Biden doet een handreiking naar alle aanhangers van president Trump. "Iedereen die op Trump heeft gestemd: ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf ook een paar keer verloren. Maar laten we elkaar een kans geven. Het is tijd om de harde retoriek achter ons te laten. We moeten stoppen met onze tegenstanders als vijanden zien. Het zijn geen vijanden, maar Amerikanen."

 • Biden: niet voor blauwe of rode staten, maar Verenigde Staten

  Na een korte toespraak van Harris, bestijgt Joe Biden onder luid gejuich het podium. "De mensen hebben gesproken: ze hebben ons een duidelijke zege bezorgd", spreekt hij. "Het is een overwinning voor het volk."

  Biden spreekt verzoenende woorden. "Ik ben geraakt door het vertrouwen dat jullie me geven. Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen. Ik ben er niet voor de blauwe of rode staten, maar voor de Verenigde Staten."

 • Harris: 'Amerika is er klaar voor'

  "Ik ben misschien de eerste vrouw in dit ambt, maar zeker niet de laatste", vervolgt Harris. "Ik wil een vicepresident zijn zoals Joe dat was voor Barack Obama: loyaal, eerlijk en voorbereid."

  "Nu begint het harde werk: mensenlevens redden en deze pandemie verslaan, ons land verenigen en institutioneel racisme de wereld uit helpen. Het wordt moeilijk, maar Amerika is er klaar voor. Net als Joe en ik."

 • Harris: 'Mensen hebben gekozen voor hoop, eenheid en fatsoen'

  Harris bedankt alle stemmers en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de campagne. "Jullie hebben de integriteit van onze democratie beschermd. We waarderen jullie moed en vrijgevigheid", sprak de nieuwe vicepresident.

  "Jullie hebben gekozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en ja... de waarheid. Jullie hebben gekozen voor Joe Biden, iemand die onze wonden zal helen en ons weer zal verenigen."

 • Harris komt het podium op

  Na bijna een half uur verschijnt de nieuwe vicepresident Kamala Harris op het podium. Volg het hier live.

 • Kleinkinderen zeiden Biden dat hij gewonnen had

  De toespraak van de nieuwe president laat nog even op zich wachten. Eerder op de dag kreeg Joe Biden het nieuws dat hij de verkiezingen had gewonnen te horen van zijn kleinkinderen. Een anonieme medewerker van Bidens campagneteam zegt dat tegen CNN.

  Biden bracht gisteren het grootste deel van de dag door met zijn familie in zijn huis in Wilmington. Rond 11.30 uur lokale tijd zeiden zijn kleinkinderen hem dat de media hem zojuist tot winnaar hadden uitgeroepen.

  Bidens oudste kleindochter Naomi twitterde een foto van het moment dat de familie erachter kwam dat Biden Trump had verslagen. Daarop is een groepsknuffel te zien met de tekst '11.07.20'.

 • Biden gaat spreken

  Naar verwachting houdt Joe Biden over ongeveer tien minuten zijn overwinningsspeech in Wilmington, Delaware. Die is te volgen via onze livestream.

 • Mexicaanse president vindt het te vroeg voor felicitaties

  De Mexicaanse president Lopez Obrador vindt het nog te vroeg om Biden aan te wijzen als winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op een persconferentie zei hij dat hij pas zijn felicitaties wil overbrengen als "alle juridische zaken zijn afgerond".

  Lopez Obrador zegt dat hij een goede verstandhouding heeft met president Trump, en ook met Biden, die hij volgens eigen zeggen al tien jaar kent. Trump heeft tijdens zijn presidentschap vaker uitgehaald naar Mexico en zei dat hij ervoor ging zorgen dat het land de grensmuur zou betalen die Trump wilde bouwen.

 • Fox News: kans dat Trump uiteindelijk toch uitslag erkent

  Volgens Fox News, de nieuwszender die wordt gezien als pro-Trump, zal de president onder bepaalde voorwaarden toch zijn verlies toegeven. Maar daarvoor moeten eerst de rechtszaken die Trump heeft aangekondigd in zijn nadeel uitvallen, melden bronnen aan het medium.

  Als dat gebeurt, zou hij van plan zijn om "ruiterlijk zijn verlies toe te geven en mee te werken aan een vreedzame machtsoverdracht". Trump houdt vooralsnog vol dat de verkiezingsrace nog niet is gelopen en dat "alle legale stemmen" geteld moeten worden.