liveblog
NOS VoetbalAangepast

'Van den Brom tekent tot 2023' • 'Cillessen onzeker voor duel met Real'

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog, morgen zijn we terug!

Samenvatting Fortuna-PEC

Bekijk hier de samenvatting van Fortuna Sittard - PEC Zwolle

Reacties Fortuna-PEC

Programma en stand

  • NOS
    Stand eredivisie
  • NOS
    Uitslagen eredivisie

Samenvatting

Schakel nu in op NPO 1 of via onze site om de samenvatting van Fortuna-PEC te bekijken.

Wedstrijdverslag: Lam neemt met rake vrije trap revanche voor rampoptreden

Thomas Lam neemt de vrije trap die de de 2-2 betekent

Vorige week tegen FC Twente werd Thomas Lam na een belabberd optreden tegen FC Twente (5-1) nog voor rust vervangen. Tegen Fortuna Sittard kreeg de aanvoerder toch weer een kans van trainer John Stegeman en dit keer eiste Lam een positieve hoofdrol op.

PEC dodelijk effectief

De goal van Lam was het enige schot op doel van PEC in dit duel. Dit was samen met de eigen goal van Jach de enige bal tussen de palen van het Fortuna-doel.

Fortuna wacht op Feyenoord

Fortuna Sittard wacht na 8 duels (W0-G3-V5) nog op zijn eerste zege in dit eredivisieseizoen. Vorig seizoen had Fortuna eveneens 3 punten na 8 duels. Fortuna boekte toen pas in de 9de speelronde zijn eerste zege (4-2 tegen Feyenoord). Feyenoord is ook nu de volgende tegenstander van Fortuna.

90+2' Afgelopen

Einde wedstrijd in Sittard. De tweede helft was voor PEC, maar beide ploegen moeten zich tevreden stellen met een punt. 2-2 na 90 minuten spelen.

Vrouwen Eredivisie: Ajax behoudt ongeslagen status met krappe zege op Excelsior

De speelsters van Ajax vieren de enige goal tegen Excelsior

Dankzij een doelpunt van invalster Isabelle Hoekstra blijft Ajax ongeslagen in de Vrouwen Eredivisie. De Amsterdammers boekten een benauwde zege op Excelsior, dat dit seizoen nog geen wedstrijd wist te winnen.

'Cillessen onzeker voor duel met Real Madrid'

Volgens sportkrant Marca is Oranje-doelman Jasper Cillessen een twijfelgeval voor het competitieduel van Valencia tegen Real Madrid.

Cillessen, die door bondscoach Frank de Boer is geselecteerd voor de duels van Oranje met Spanje, Bosnië en Herzegovina en Polen, verliet vanmorgen de training en werd even later door een medewerker van de club weggebracht.

Valencia heeft nog niks bekendgemaakt en het is dus ook niet duidelijk of Cillessen fit genoeg zal zijn voor het duel met Real en de duels van Oranje.

55' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Revanche voor Thomas Lam. De aanvoerder werd vorige week na twee blunders al in de eerste helft tegen FC Twente gewisseld en haalt nu zijn gram. Met een schitterende vrije trap zet hij zijn ploeg weer op gelijke hoogte.

Fortuna Sittard-PEC Zwolle: 2-2

Thomas Lam maakt zich klaar voor zijn vrije trap

Tweede helft onderweg

PEC heeft de bal weer in het spel gebracht en heeft nog 45 minuten om Fortuna van de eerste competitiezege van dit seizoen af te houden.

Eerste divisie: Jong PSV mist 18 spelers, maar wint wel dankzij debutant Fofana

Fode Fofana (l) in actie tegen FC Den Bosch

Jong PSV heeft vrijdag ondanks het gemis van maar liefst achttien spelers een 2-1 zege geboekt bij FC Den Bosch in de eerste divisie. De 18-jarige debutant Fodé Fofana maakte beide doelpunten.

45+1' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Fortuna weer op voorsprong in eigen huis. George Cox haalt uit van buiten de zestien en PEC-keeper Zetterer ziet er niet goed uit. Toegegeven, hij ziet de bal wat laat, maar had wellicht meer kunnen doen om de bal te keren. Het is meteen rust in Sittard.

Fortuna Sittard - PEC: 2-1.

Michael Zetterer is boos op zijn verdediging

Winst voor PSV en NAC

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

Thuis Uit Stand
MVV Maastricht NAC Breda 1-4
FC Den Bosch Jong PSV 1-2
NEC Helmond Sport 21.00
Almere City FC Jong AZ 21.00

33' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Een eigen doelpunt van Fortunees Jach brengt beide ploegen weer in evenwicht. De Pool probeert een voorzet weg te koppen, maar verlengt de bal en verschalkt zo zijn eigen keeper. 1-1 in Sittard.

Jaroslaw Lach baalt van zijn eigen doelpunt

6' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Emil Hansson zet zelf de aanval op rondt knap af met een bekeken bal in de verre hoek. Fortuna op voorsprong.

Emil Hansson viert zijn goal voor Fortuna

We zijn begonnen in Sittard!

Fortuna heeft afgetrapt voor het duel tussen de hekkensluiter en nummer 11 (PEC) van de competitie.

Cadeautje voor Van Duinen

De jarige Mike van Duinen (29) staat voor het eerst sinds 19 september (1-1 tegen AZ) in de basis bij PEC Zwolle. De enige 2 spelers die namens PEC Zwolle een eredivisiegoal maakten op hun verjaardag waren André de Ridder op 15 maart 2003 (PEC Zwolle - RBC 1-1) en Chris Riemens op 11 februari 1984 tegen AZ (2-1 winst).

Vanavond ook drie duels in de Vrouwen Eredivisie

Programma Vrouwen Eredivisie

Fortuna-PEC: wat feitjes op een rij

- Zian Flemming is samen met George Cox en Sebastian Polter met 2 goals topschutter van Fortuna in dit eredivisieseizoen. Flemming speelde 29 duels (2 goals) voor PEC Zwolle in de eredivisie, voordat hij afgelopen zomer de directe overstap naar Sittard maakte.

- Fortuna won thuis 3 van de 8 eerdere eredivisieduels met PEC. De bezoekers sloegen 2 keer toe,voor het laatst in 1988:0-2. Vlak voor de coronastop werd het vorig seizoen 1-1.

- Fortuna won al twaalf duels niet meer en staat onderaan met 2 punten. PEC boekte vier duels op rij geen zege en staat elfde met 6 punten.

Vier duels in Keuken Kampioen Divisie

Standen Keuken Kampioen Divisie

Thuis Uit Stand
MVV Maastricht NAC Breda 1-2 (rust)
FC Den Bosch Jong PSV 0-1 (rust)
NEC Helmond Sport 21.00
Almere City FC Jong AZ 21.00

Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling Fortuna Sittard

Italiaanse bondscoach Mancini test positief op corona

De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini heeft bij de periodieke controles van de Italiaanse voetbalbond FIGC positief getest op het coronavirus. Hij heeft geen symptomen, maar gaat volgens de richtlijnen in thuisisolatie in zijn huis in Rome.

Italië neemt het aanstaande woensdag in een oefenwedstrijd in Florence op tegen Estland en treft daarna Bosnië en Herzegovina en Polen in groep 1 van de Nations League, de groep met Oranje. Assistent Alberico Evani neemt in ieder geval tegen Estland de honneurs van Mancini waar.

Roberto Mancini tijdens het Nations League-duel met Oranje

Opstelling PEC Zwolle

Opstelling PEC Zwolle

Wormuth terug bij Heracles

Trainer Frank Wormuth is zaterdagavond bij de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo terug op de bank bij Heracles Almelo. Zijn uitslag bij de wekelijkse coronatest die donderdag is afgenomen is negatief.

Wormuth zat ruim anderhalve week thuis in quarantaine, nadat na een eerdere test een positieve uitslag volgde. De trainer had milde klachten. De wedstrijden tegen Telstar en FC Utrecht bekeek hij thuis. Assistent-trainers Peter Reekers en René Kolmschot namen de honneurs waar.

FIFPRO waarschuwt: 'Houd rekening met gezondheid spelers'

De internationale spelersvakbond FIFPRO vreest voor de gezondheid van topvoetballers. Spelers krijgen vanwege het drukke wedstrijdprogramma nauwelijks tijd om te rusten en herstellen. Gezien de wedstrijdkalender voor de komende jaren, kan dat problemen opleveren, aldus FIFPRO.

"In de wedstrijdkalender voor deze noodperiode wordt te weinig gekeken naar de gezondheid van spelers. Voetballers ervaren nu al door vermoeidheid door de aanhoudende wedstrijdenreeks."

"Voetballers lopen een verhoogd risico op stress en letsel. De zorgplicht richting voetballers moet het belangrijkste principe zijn gedurende de hele periode van de noodkalender die tijdens de coronapandemie is ingevoerd", aldus FIFPRO.

'Kijk naar de meest relevante competities'

De spelersvakbond denkt dat spelers op deze manier nooit fit kunnen zijn voor bijvoorbeeld het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar, dat in de wintermaanden wordt gespeeld. "Het is duidelijk dat de voetbalindustrie zich tijdens deze buitengewone tijden moet concentreren op de meest relevante competities en wedstrijden", vindt FIFPRO.

'Van den Brom tekent tot 2023 bij Genk'

De transfer van trainer John van den Brom van Utrecht naar Racing Genk is afgerond, volgens Sporza en Het Laatste Nieuws. De Amersfoorter tekent bij de Belgische club een contract tot medio 2023.

Hij neemt zoals eerder gemeld Dennis Haar mee als zijn assistent. Genk betaalt Utrecht naar verluidt een afkoopsom van 500.00 euro voor Van den Brom.

Genk, de kampioen van 2019 en nummer 7 van afgelopen seizoen, staat momenteel op de zevende plaats in de Belgische competitie. De presentatie van Van den Brom volgt na dit weekend.

Hoogstandje op de ADO-training

ADO Den Haag heeft zowel sportief als bestuurlijk met tegenwind te maken. Geen vrolijke tijden in de Hofstad, maar Sem Steijn zorgt vandaag op de training even voor een glimlach met dit hoogstandje.

Haps in Europa League-team van de week

Ridgeciano Haps was donderdag een van de vormgevers van de fraaie 3-1 overwinning van Feyenoord op CSKA Moskou. Het heeft de linksback een plek opgeleverd in het elftal van de week van de derde speelronde van de Europa League.

Reactie KNVB op selectie Zirkzee en Gakpo

De KNVB heeft met Bayern München en PSV overlegd of het selecteren van Joshua Zirkzee en Cody Gakpo voor Jong Oranje verantwoord is. Er was verbazing van onder anderen PSV-trainer Roger Schmidt waarom het nog altijd positief geteste tweetal op de lijst staat.

"Beide spelers hebben te maken (gehad) met het coronavirus. Omdat Jong Oranje pas op woensdag 11 november verzamelt in Zeist is er op dit moment voldoende perspectief om beide spelers in de definitieve selectie op te nemen", laat de KNVB weten.

John van den Brom is al in Genk: 'Komt goed"

Niets lijkt een overgang van John van den Brom (van FC Utrecht) naar Genk in de weg te staan. De trainer kwam zojuist aan bij zijn nieuwe club. "Het komt goed", sprak de Amersfoorter bij aankomst.

Van den Brom komt aan bij Genk: 'Alles komt goed'

Op bezoek bij Michel Vorm

Michel Vorm spreekt over zijn nieuwe leven nadat hij onlangs zijn keepershandschoenen heeft opgeborgen. De reportage met de oud-keeper, die een eigen kapperszaak heeft, is volgende week te zien bij NOS Sport.

Michel Vorm (rechts) in gesprek met verslaggever Bert Maalderink

Schmidt baalt van onnodige fouten PSV

PSV en trainer Roger Schmidt likken een dag na na de harde nederlaag in de Europa League hun wonden. Veel tijd is daarvoor overigens niet voor, want komende zondagavond wacht Willem II (20.00 uur).

"We zijn nog teleurgesteld, maar vanaf morgen gaat de knop om en kijken we naar Willem II. We waren voor rust al niet goed geconcentreerd. Dat bespraken we in de rust, maar in de tweede helft bleven we onnodige fouten maken", aldus Schmidt.

Schmidt: 'Betalen zeker prijs voor coronasituatie'

Schmidt ziet de komende periode weer veel spelers uitvliegen voor de interlands. "Ik denk dat ik de komende misschien met drie spelers train. Of ze zijn op pad met hun land of ze zijn herstellende van het coronavirus."

Schmidt vindt het overigens vreemd dat Cody Gakpo is geselecteerd voor Jong Oranje, aangezien de laatste coronatest van de aanvaller positief was. Ter vergelijking: de eveneens positief geteste Denzel Dumfries ontbreekt wel in de selectie van het Nederlands elftal.

"Cody is positief, maar ook positieve spelers worden opgeroepen, dat is dan eenmaal zo. Het is aan jullie om te beoordelen wat je daarvan vindt", hield Schmidt zich veelzeggend op de vlakte.

PSV mist overigens Ryan Thomas zondag tegen Willem II. De Nieuw-Zeelander raakte donderdag in de Europa League geblesseerd, maar is naar verwachting binnen afzienbare tijd inzetbaar.

Vitesse heeft Tannane terug na schorsing én corona

Vitesse heeft Oussama Tannane terug voor de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (zondag om 14.30 uur). De aanvallende middenvelder, sterk begonnen aan het seizoen, ontbrak de afgelopen weken vanwege een schorsing en een coronabesmetting.

Zonder Tannane won Vitesse van PSV (2-1) en bij Willem II (1-3). De Marokkaan heeft de training hervat en maakt deel uit van de selectie voor de laatste wedstrijd voor de interlandperiode.

Groningen zonder spits Strand Larsen naar Feyenoord

FC Groningen reist zondag zonder spits Jørgen Strand Larsen af naar Rotterdam voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. De 20-jarige Strand Larsen krijgt rust van trainer Danny Buijs.

Strand Larsen werd begin september vastgelegd door FC Groningen en veroverde direct een basisplaats. "Jørgen is begin september rechtstreeks vanuit het trainingskamp van Jong Noorwegen naar Groningen gekomen", aldus Buijs.

"Hij had alleen een toilettas en zijn kleding van de Noorse nationale ploeg bij zich. Van de ene op de andere dag maakte Jørgen een transfer en sindsdien zit hij in Groningen en speelt hij alle wedstrijden. Dat heeft een enorme impact, onderschat dat niet."

FC Groningen won vorige week met 2-1 van VVV-Venlo. Strand Larsen maakte de 2-0.

Maradona mag ziekenhuis niet verlaten

Het ziet ernaar dat Diego Maradona voorlopig in het ziekenhuis blijft. De voetballer wordt kunstmatig in slaap gehouden om te herstellen van zijn hersenoperatie.

De 60-jarige voormalig topvoetballer was alweer bij kennis na de operatie van afgelopen dinsdag voor de behandeling van een bloedprop tussen de hersenen en zijn schedel, veroorzaakt door een val.

Maradona had aangegeven weer snel naar huis te willen, maar dat is hem verboden. Dat meldt zijn persoonlijke arts Leopoldo Luque.

10 november 2019: Diego Maradona in Mar del Plata (Argentinië)

Ten Hag: 'Hake zou goede trainer voor Utrecht zijn'

Erik ten Hag blikt met vertrouwen vooruit naar de uitwedstrijd van zondag tegen FC Utrecht (12.15 uur). "We voelen ons fris. Er is goed getraind vanochtend", aldus Ten Hag, die alleen de langdurig geblesseerde Mohammed Kudus mist in de Domstad.

Althans voor nu. De selectie onderging vrijdagochtend namelijk weer een verplichte coronatest. "Morgen zullen we daar pas de uitslag van horen", hield hij een slag om de arm.

Ten Hag: 'Interlands spelen is niet verstandig nu'

Ten Hag komt zondag zijn goede vriend René Hake tegen. De laatstgenoemde gaat bij Utrecht als interim-coach aan de slag als vervanger van John van den Brom, die zo goed als zeker naar Genk vertrekt.

"We kennen elkaar heel goed. Ik heb hem bij FC Twente opgehaald. Wij hebben een aantal jaar goed samengewerkt", zegt Ten Hag.

Zou Hake in zijn ogen de definitieve nieuwe coach van Utrecht kunnen zijn? Ten Hag antwoordt duidelijk: "Zeker weten. Hij heeft de kennis en vaardigheid om een hele goed hoofdtrainer te zijn."

Ten Hag: 'Het elftal maakt een frisse en gretige indruk'

Spelers FC Utrecht verrast met vertrek Van den Brom: 'Het is wel zonde'

Na afloop van de training van FC Utrecht vertellen verdedigers Mark van der Maarel en Willem Janssen over de transfer van trainer John van den Brom naar Racing Genk.

"Je had het idee dat we met Van den Brom nog moesten vertrekken, er zat wel meer in. Dat proces is onderbroken", aldus Janssen.

Spelers FC Utrecht verrast met vertrek Van den Brom: 'Het is wel zonde'

René Hake spreekt zijn verbazing en ambitie uit dat hij ineens tot hoofdtrainer van FC Utrecht is gepromoveerd. "Het is nog niet duidelijk hoelang we voor de groep blijven staan. Maar ik heb ambitie, ik zou het seizoen met deze groep zeker willen afmaken."

Hake voorlopig interim-trainer bij FC Utrecht: 'Wonderlijke voetbalwereld'

Positieve Zirkzee en Gakpo wel bij Jong Oranje

Joshua Zirkzee en Cody Gakpo zijn opgenomen in de 23-koppige selectie van Jong Oranje voor de afsluitende EK-kwalificatieduels, ondanks dat het tweetal van respectievelijk Bayern München en PSV nog herstellende is van het coronavirus.

Jong Oranje speelt op zondag 15 november (14.30 uur in Almere) tegen Wit-Rusland en op 18 november (20.30 uur in Portimão) tegen Portugal. Nederland is al zeker van het EK.

Morata en Koke terug bij Spanje

Aanvaller Alvaro Morata keert terug in selectie van Spanje voor de aanstaande interlandcyclus, met de wedstrijden tegen Nederland (11 november, oefenduel), Zwitserland (14 november, Nations League) en Duitsland (17 november, Nations League).

De 28-jarige Morata, die dit seizoen bij Juventus al zes keer heeft gescoord in zeven wedstrijden, speelde in november vorig jaar voor het laatst voor Spanje.

Ook Atlético-middenvelder Koke is weer opgeroepen door bondscoach Luis Enrique. Hij speelde sinds het WK van 2018 nog maar één wedstrijd voor zijn land.

Nederland-Spanje begint komende woensdag om 20.45 uur in de Johan Cruijff Arena.

Oranje-selectie: Strootman valt af, Klaassen terug

Davy Klaassen maakt voor het eerst sinds oktober 2017 zijn opwachting in de selectie van het Nederlands elftal. Hij neemt de plaats in van Kevin Strootman, die na een lange tijd afvalt bij Oranje.

Nederland speelt een oefenduel met Spanje (11 november) en de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (15 november) en Polen (18 november).

"Hoe Davy zich momenteel manifesteert bij Ajax, dat ziet er heel goed uit", verklaart bondscoach Frank de Boer tegen OnsOranje zijn keuze. "Hij is de logische vervanger voor Marten de Roon en Leroy Fer. Beiden zijn geblesseerd."

'Strootman belangrijk voor Oranje, maar moet spelen'

De Boer laat verder weten dat Strootman weer aan spelen moet toekomen bij Olympique Marseille of ergens anders, wil de middenvelder weer in beeld komen voor Oranje.

"Ik heb dat met Kevin op het vorige trainingskamp besproken en heb hem deze week ook nog gebeld. Zijn situatie in Marseille ziet er niet rooskleurig uit. Als dat niet verandert, kies ik voor anderen. Maar dat betekent niet dat ik hem uit het oog verlies, want hij is een belangrijk persoon voor de spelersgroep. Maar het voetbal blijft wel leidend."

Cillessen er wel nog bij

Wat voor Strootman geldt, lijkt nog niet op Jasper Cillessen te slaan. De doelman is bij Valencia op een zijspoor beland, maar behoudt vooralsnog wel zijn plek in de Oranjeselectie.

Justin Bijlow (Feyenoord), Javairô Dilrosun (Hertha BSC), Denzel Dumfries (PSV), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Pablo Rosario (PSV), Perr Schuurs (Ajax), Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen), Kevin Strootman (Olympique Marseille) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) maakten deel uit van de voorselectie maar behoren om uiteenlopende redenen niet tot de definitieve groep.

AZ-aanvaller Aboukhlal debuteert bij Marokko

Het is een mooie dag voor Zakaria Aboukhlal. De aanvaller van AZ maakt zijn debuut in de selectie van het nationale elftal van Marokko voor de kwalificatieduels met Centraal-Afrika.

Naast Marokko had Aboukhlal ook de mogelijkheid om voor Libië en Nederland uit te komen. Hij doorliep sinds 2016 alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland.

Barcelona langer door met hoofdsponsor

FC Barcelona heeft de samenwerking met hoofdsponsor Rakuten met een seizoen verlengd. Het contract met het Japanse bedrijf, onder meer gespecialiseerd in telecom- en internetdiensten, liep na het lopende seizoen af. Rakuten is sinds 2017 aan de club verbonden.

De Catalaanse club heeft het financieel zwaar als gevolg van de coronacrisis. Eind vorige maand berichtten Spaanse media zelfs dat Barça in januari al in grote betalingsproblemen kan komen als de spelers niet snel akkoord gaan met een forse salarisverlaging.

Hake leidt training bij FC Utrecht

De trainer van Jong FC Utrecht neemt in de Domstad de honneurs waar, omdat John van den Brom bezig is met een overgang naar Racing Genk.

Hake leidt training FC Utrecht bij afwezigheid Van den Brom

PSV'er Max debuteert in Duitse selectie

Philipp Max maakt zijn debuut in de Duitse selectie voor de interlands tegen Tsjechië, Oekraïne en Spanje.

De linksback van PSV kwam afgelopen zomer over van FC Augsburg en maakt sindsdien een stabiele indruk in Eindhoven met één goal en zes assists in elf wedstrijden.

Max speelde eerder wel drie interlands voor het olympsch elftal van Duitsland op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Bijzonder beeldje van Messi, Koeman en Fati

Drie bijzondere beeldjes van Lionel Messi, Ronald Koeman en Ansu Fati zijn in Spanje opgedoken, waar bij het drietal zijn behoefte aan het doen is. Had iemand zin in een platte grap? Nee, daar gaat het hier zeker niet om.

Het is in Catalonië en aangrenzende gebieden een traditie, vermoedelijk al sinds de achttiende eeuw, om in aanloop naar Kerst de zogeheten 'el caganer'-beeldjes (Catalaans voor de kakker) ten toon te spreiden.

De gehurkte personen met ontblote billen zouden vruchtbaarheid en geluk symboliseren, omdat de ontlasting als mest dienstdoet en daarmee een goede oogst in het vooruitzicht stelt, zo leert een blik op Wikipedia-pagina van Caganer.

De 'el caganer'-beeldjes van Lionel Messi, Ronald Koeman en Ansu Fati
De 'el caganer'-beeldjes van Lionel Messi, Ronald Koeman en Ansu Fati

Het Catalaanse fenomeen is overigens in ontzettend veel varianten te vinden: van vrijheidsstrijder Che Guevara tot en met de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden.

Jong PSV mist 18 spelers, maar speelt wel

Het coronavirus houdt PSV nog altijd in zijn greep. Het Eindhovens Dagblad meldt dat de ploeg van trainer Peter Uneken vanavond in het duel met FC Den Bosch liefst 18 spelers mist, maar Jong PSV gaat wel voetballen.

Twaalf voetballers ontbreken door een positieve coronatest, vier waren er donderdag mee met de A-selectie naar Griekenland voor de Europa League en twee zijn geblesseerd, aldus verslaggever Rik Elfrink van het ED. Liefst negen spelers van PSV onder-18 worden doorgeschoven naar de belofteploeg.

De aftrap tussen nummer 13 Jong PSV en nummer 17 FC Den Bosch is vanavond om 18.45 uur.

Senesi niet in definitieve selectie Argentinië

Marcos Senesi moet nog even wachten op zijn debuut in de selectie van Argentinië. De verdediger van Feyenoord behoorde tot de voorselectie voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Paraguay (12 november) en Peru (17 november), maar hij viel af voor de definitieve groep van 25 spelers.

Argentinië begon de kwalificatiereeks richting het WK van 2022 in Qatar vorige maand met overwinningen op Ecuador (1-0) en Bolivia (1-2).

Nicolás Tagliafico van Ajax behoort wel tot de definitieve selectie van bondscoach Lionel Scaloni .

Marcos Senesi

Derby-trainer Cocu moet twee weken in quarantaine

Phillip Cocu zit zaterdag niet op de bank als Derby County het opneemt tegen Barnsley in de Championship, het tweede Engelse voetbalniveau.

De oud-coach van PSV en Fenerbahçe moet twee weken in quarantaine omdat hij bij diverse vergaderingen overleg heeft gehad met algemeen directeur Stephen Pearce, die positief heeft getest op corona.

Cocu voerde afgelopen week verschillende gesprekken met Stuart. Ze hebben ongetwijfeld de slechte competitiestart besproken van Derby County, dat op de 23ste plek staat in de Championship. Die bestaat uit 24 ploegen.

Cocu wordt zaterdag op de bank waarschijnlijk vervangen door zijn assistenten Chris van der Weerden en Twan Scheepers.

Phillip Cocu

Geen Van den Brom bij Utrecht

Trainer John van den Brom ontbreekt vrijdag op het trainingsveld bij FC Utrecht. Twee dagen voor de thuiswedstrijd tegen Ajax lijkt het erop dat Van den Brom een akkoord heeft bereikt met het Belgische Racing Genk.

René Hake (trainer van Jong FC Utrecht) en Rick Kruys leiden voorlopig de training, zo meldt FC Utrecht. Het is de verwachting dat zij zondag tegen Ajax ook op de bank zullen zitten.

René Hake vrijdagochtend op het traningsveld

Mendes Moreira-effect

Voetbalbond KNVB ziet dat mensen eerder bereid zijn een melding te doen van racisme of discriminatie op voetbalvelden sinds het racisme-incident rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Hij liep een klein jaar geleden huilend van het veld toen hij in Den Bosch tijdens een wedstrijd vanaf de tribune racistisch werd bejegend.

Sindsdien krijgt de KNVB gemiddeld 3,5 keer per week een melding van discriminatie. Daarvoor waren dat er gemiddeld 2, schrijft NRC, dat de cijfers opvroeg bij de voetbalbond.

De KNVB zegt tegen NRC dat "meer mensen discriminatie en racisme niet accepteren". De krant spreekt van een "Mendes Moreira-effect".

Programma en stand eredivisie

John van den Brom naar Genk?

Twee dagen voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen Ajax heeft het er alle schijn van dat FC Utrecht trainer John van den Brom kwijtraakt aan het Belgische Racing Genk.

Beide clubs hebben al een akkoord bereikt over een afkoopsom. Genk en Van den Brom willen nu snel doorpakken en ook samen tot overeenstemming te komen over de voorwaarden van het contract. Dus de grote vraag is: staat hij vrijdagochtend op het trainingsveld in Utrecht? De geluiden vanuit Utrecht zijn nu dat René Hake (trainer van Jong FC Utrecht) zondag tegen Ajax op de bank zal zitten.

Avontuur

Theo Janssen, die als speler een verleden heeft bij Genk, kan de aanstaande stap van Van den Brom van FC Utrecht naar de Belgen wel begrijpen.

"Ik heb John een bericht gestuurd dat Genk een hele mooie club is en dat hij, als het definitief rondkomt, moet genieten van zijn nieuwe avontuur. Zijn antwoord? Dat blijft tussen ons."

Advocaat: 'Dit moet de jongens een boost geven'

"Als je tegen een ploeg als CSKA Moskou met 3-1 wint, dan moet dat de jongens een boost geven", reageerde Feyenoord-trainer Dick Advocaat na de knappe zege op de Russen.

De Rotterdammers doen weer helemaal mee in groep K en pakten in Europees verband voor het eerst sinds 3 oktober 2019 drie punten. Destijds werd het onder Jaap Stam 2-0 tegen FC Porto.

Advocaat ziet strijdvaardig Feyenoord: 'Nauwelijks fouten gemaakt'

'Maradona blijft voorlopig in ziekenhuis'

Maradona's lijfarts Leopoldo Luque staat de pers te woord

Diego Maradona moet nog een aantal dagen in het ziekenhuis blijven nadat hij eerder deze week een hersenoperatie had ondergaan. Volgens zijn lijfarts ervaart hij momenteel "periodes van verwarring", wat volgens Leopoldo Luque zou komen door "onthouding".

Luque weidde daar niet verder over uit, maar de Argentijnse voetballegende heeft een geschiedenis van excessief drugs- en alcoholgebruik. Volgens de arts heeft Maradona nog "een aantal dagen" nodig voor zijn behandeling.

Bloedstolsel

De 60-jarige volksheld werd maandag met een gammele gezondheid in het ziekenhuis in La Plata opgenomen. Bij hem werden verschijnselen van bloedarmoede en uitdroging geconstateerd. Dinsdag is tijdens een twee uur durende operatie een bloedstolsel in zijn hersenen verwijderd.

Luque gaf na de operatie aan dat die succesvol is verlopen en dat Maradona goed op de ingreep reageerde.

Europees voetbal

In de Europa League kwamen donderdagavond drie Nederlandse clubs in actie. AZ en PSV verloren hun duel, Feyenoord boekte een mooie zege.

Lees hier het wedstrijdverslag van AZ (1-0 tegen Real Sociedad), PSV (4-1 tegen PAOK Saloniki) en Feyenoord (3-1 tegen CSKA Moskou).

Goedemorgen!

Welkom bij de Warming-up, het vaste liveblog van de NOS in aanloop naar het nieuwe voetbalweekend. Hier lees je het laatste voetbalnieuws en alle wetenswaardigheden over binnen- en buitenlands voetbal.