liveblog

Limburgse vleesfabriek sluit na uitbraak • Universiteit neemt afstand van hoogleraar

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het RIVM meldt vandaag 7657 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 112 minder dan gisteren. 236 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen op verpleegafdelingen, 128 minder dan gisteren.
  • Hier staan alle maatregelen die sinds vanavond 22.00 uur gelden voor de komende twee weken.
liveblog gesloten

Boa's in Amsterdam krijgen wél bonus, maar dan van de gemeente

Ook boa's in Amsterdam krijgen een coronabonus van 300 euro per persoon. De gemeente gaat die bonussen betalen. Wethouder Everhardt heeft dat toegezegd na vragen van de lokale PvdA.

Amsterdam speelt met de uitkering in op het ongenoegen van de buitengewoon opsporingsambtenaren. Die zijn verontwaardigd dat ze geen recht hebben op de eenmalige bonus van 300 euro die het kabinet uittrekt voor politiemensen. Ze wijzen erop dat ook zij kampen met een werkdruk die in de coronacrisis alleen maar is toegenomen.

Wethouder Everhardt van Financiën is bereid om de Amsterdamse boa's wél zo'n bonus te geven, zei hij vanavond in een raadsvergadering. Het gaat om zo'n 450 mensen, dus er is een bedrag van 135.000 euro mee gemoeid.

Kamer bedingt uitzonderingen op nieuwe coronamaatregelen

In het Kamerdebat over de coronacrisis heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen die de maatregelen van gisteren op kleine onderdelen versoepelen. De bibliotheken en buurthuizen mogen in uitzonderingsgevallen toch bezoekers ontvangen.

De individuele hulpverlening in buurthuizen blijft bestaan op afspraak. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een afspraak maken voor schuldhulpverlening of andere individuele hulp. De bibliotheken mogen boeken blijven afgeven aan 'het loket' en zij mogen huiswerkbegeleiding blijven aanbieden als daar vooraf afspraken over gemaakt zijn en de groepjes kinderen en jongeren klein blijven.

Verder wordt het voor burgemeesters mogelijk in uitzonderlijke gevallen en onder bijzondere omstandigheden mensen een ontheffing te verlenen voor de regel dat bij uitvaarten maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Het is niet de bedoeling dat in elke gemeente uitvaarten met bijvoorbeeld honderd gasten worden georganiseerd, zei premier Rutte. Maar voor bepaalde gevallen wil hij de beslissing aan de burgemeesters laten.

Kabinet houdt vast aan sluiten bieb en buurthuis, ondanks onbegrip in Kamer

Het kabinet houdt vast aan het sluiten van bibliotheken, buurthuizen, theaters en musea de komende twee weken. In de Tweede Kamer is veel onbegrip over de keuzes die het kabinet maakt, maar premier Rutte zei in het wekelijkse debat over de coronacrisis dat de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd bewezen effectief zijn.

Erasmus Universiteit neemt afstand van corona-uitspraken hoogleraar

De Erasmus Universiteit (EUR) en de Rotterdam School of Management (RSM) distantiëren zich van uitspraken die hun hoogleraar Michaela Schippers heeft gedaan in een YouTube-programma van Forum voor Democratie. "De uitlatingen van prof. Schippers in de media over de covid-19-maatregelen, doet zij op persoonlijke titel. EUR en RSM benadrukken dat haar visie niet het standpunt van de universiteit en RSM verwoordt, en nemen expliciet afstand van haar uitspraken over dit onderwerp."

In het inmiddels verwijderde programma had Schippers het over "een covid-1 tot en met 18" en dat "er waarschijnlijk ook een covid-20 komt". "Maar goed, ik ben geen viroloog." Covid-19 is de ziekte die het gevolg is van een coronabesmetting. De ziekte is genoemd naar het jaar waarin die voor het eerst voorkwam: 2019. Over haar uitspraken ontstond ophef op Twitter.

Schippers, die hoogleraar 'behaviour and performance management' is en al langere tijd stevige kritiek uit op de coronamaatregelen, stelt dat ze verkeerd is begrepen:

Zhu Aobing test het coronavaccin, net als honderdduizenden andere Chinezen

Zhu Aobing is een van de eerste Chinezen die een vaccin tegen covid-19 kregen toegediend. "Ik zag op mijn WeChat-tijdlijn dat er vrijwilligers werden gerekruteerd voor een nieuw vaccin", zegt Aobing (27). "Toen heb ik me opgegeven."

Tegen onze correspondent zegt Aobing dat hij geen enkele bijwerking heeft gehad:

China is begonnen met vaccineren: 'Ik denk dat het veilig is'

Limburgse vleesfabrikant sluit om coronabesmettingen

Een vleesverwerker in de Limburgse plaats Nuth legt de productie een week stil omdat 41 medewerkers positief hebben getest op het coronavirus. Het bedrijf heeft dat besloten in overleg met de Veiligheidsregio en GGD Zuid-Limburg.

Bij het vleesbedrijf werken 225 mensen, van wie ruim de helft op uitzendbasis. Op 26 oktober bleken zes uitzendkrachten besmet met het coronavirus en in de dagen die volgden liep het aantal besmettingen snel op. Deze week heeft de GGD alle medewerkers van het bedrijf getest.

De besmette werknemers zijn grotendeels arbeidsmigranten, meldt 1Limburg. Zij zijn waarschijnlijk in de privésfeer besmet geraakt. Volgens de GGD volgde het bedrijf het landelijk geldende protocol en waren er voldoende maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

In mei waren er ook al meerdere corona-uitbraken bij vleesverwerkers, toen in onder meer Apeldoorn en Helmond.

Rotterdamse ondernemers en Tilburgse school bezorgd over dreiging lockdown

Ondernemers en scholen in gebieden waar veel besmettingen zijn, zoals in Rotterdam en Tilburg, vrezen een volledige lockdown. Premier Rutte maakte gisteren bekend dat hiertoe mogelijk wordt overgegaan in gebieden met veel besmettingen.

"Als we gaan sluiten, dan vrees ik het ergste voor ons", zegt ondernemer Mohammed:

'Een lockdown betekent geen inkomen, dan wordt het lastig'

Sportscholen willen weten wat onder een 'groepsles' kan vallen

Een groepslesje zumba, spinning of bodypump zit er nu niet in: het kabinet maakte gisteren bekend dat de komende twee weken mensen niet mogen sporten in groepslessen. Maar wat is nou precies een groepsles? Brancheorganisaties zeggen de hele dag bezig te zijn geweest om bij het ministerie duidelijkheid te krijgen. Ondertussen zoeken sommige sportschooleigenaren naar creatieve oplossingen.

Een Amsterdamse sportschooleigenaar laat weten dat bij hem de groepslessen morgen doorgaan. "Wij doen een soort crossfit-achtige les, met een korte briefing aan het begin. Daarna voert iedereen individueel de sportoefeningen uit, onder begeleiding van een trainer. Om aan de regels te voldoen, vervangen we het woord 'les' door 'tijdslot' en 'groepsles' door 'training'. Wij willen ons echt heel graag houden aan de regels en vinden dat dit moet kunnen."

Denemarken gaat alle nertsen ruimen

Denemarken gaat alle bijna 17 miljoen nertsen in het land afmaken. Het kabinet heeft dat besloten om de volksgezondheid te beschermen tegen het coronavirus. Een toenemend aantal besmettingen is te herleiden naar nertsenhouderijen in vooral Noord-Denemarken, zei premier Frederiksen.

In het wekelijkse Kamerdebat over de coronacrisis heeft fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren al om een reactie van het kabinet gevraagd. Zij wijst erop dat haar partij al maanden voor dit gevaar heeft gewaarschuwd en wil weten of het kabinet gaat zorgen dat alle nertsen in Europa geruimd gaan worden. Het kabinet heeft al besloten dat in Nederland de nertsenfokkerijen in maart 2021 moeten stoppen.

Bibliotheken blijven open voor afhaal

Bibliotheken mogen de komende twee weken wel openblijven voor het afhalen van boeken en andere zaken. Dat heeft premier Rutte gezegd in het wekelijkse Kamerdebat over de coronacrisis.

Gisteren maakte het kabinet bekend dat alle publiek toegankelijke instellingen, zoals bibliotheken, hun deuren moeten sluiten. Daar is in de Kamer veel onbegrip over, omdat drukke winkels wel open mogen blijven.

Rutte zei dat de bibliotheken, net als tijdens de eerste golf in maart, wel open mogen blijven voor afhalen. Bij het maken van het verzwaarde pakket heeft het kabinet zich laten leiden door de ervaringen uit het voorjaar. "De maatregelen die nu genomen zijn, bleken toen bewezen effectief", zei Rutte.

Lagerhuis akkoord met Engelse lockdown

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met het voorstel van premier Johnson om vanaf middernacht nagenoeg alles in Engeland op slot te doen. Een overweldigende meerderheid van 516 tegen 38 ging akkoord met de nieuwe lockdown.

De horeca sluit volledig, evenals niet-essentiële winkels, sportscholen en kappers. Een uitzondering geldt voor scholen, crèches en universiteiten. De maatregelen gelden in elk geval tot 2 december.

Eerder hadden de andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Wales, Noord-Ierland en Schotland - al op eigen gezag de regels aangescherpt vanwege het oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Daarom gelden de nieuwste maatregelen die Johnson zaterdag al aankondigde enkel voor Engeland.

Internationaal schaatsen en shorttrack gaan door in 2021

De internationale schaatsunie ISU heeft het licht op groen gezet om volgend jaar internationale schaats- en shorttrackwedstrijden te houden. Voor het langebaanschaatsen betekent het dat de EK allround en EK sprint op 16 en 17 januari worden verreden in Thialf in Heerenveen. Bij shorttrack worden de Europese kampioenschappen met een week verschoven, naar 22, 23 en 24 januari in het Poolse Gdansk.

Nog snel even een film pakken en boeken hamsteren

Vanavond om 22.00 uur gaan de nieuwe coronamaatregelen in, die zeker twee weken duren. Dat betekent dat onder meer musea, dierentuinen en bibliotheken vandaag voor het laatst open zijn. Opnieuw een domper voor de cultuur- en recreatiesector. Zoals voor het Drents Museum in Assen.

Nog snel een film pakken of boeken hamsteren voordat nieuwe coronaregels ingaan

Kamerleden: waarom blijft de Ikea open en gaat de bieb dicht?

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben hun verbazing uitgesproken over de keuzes van het kabinet om de coronabesmettingen omlaag te krijgen. "Waarom blijft de Ikea open en gaat de bioscoop dicht?", vroeg D66-fractievoorzitter Jetten zich af. Hij is het ermee eens dat er extra maatregelen nodig zijn, maar worstelt met de vraag of de beperkingen die gisteren in de persconferentie werden aangekondigd wel proportioneel zijn.

Kamerleden wezen erop dat het in winkels meestal veel drukker is dan in bioscopen of bibliotheken. Juist dat soort instellingen hebben ervoor gezorgd dat ze coronaproof zijn.

Ook GroenLinks-leider Klaver wilde weten waarom het kabinet juist voor de sluiting van bibliotheken en buurthuizen heeft gekozen. Die vervullen een belangrijke rol in probleemwijken, vindt Klaver, die wil dat het kabinet die maatregel heroverweegt.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wilde weten waarom het verzwaarde pakket voor twee weken gaat gelden. Volgens hem is het maar de vraag of na die twee weken al duidelijk is of de maatregelen effect hebben.

Kijk hier de verbazing en de vragen van Kamerleden in het eerste deel van het debat terug:

Verbazing over sommige corona-keuzes kabinet

Opnamestop Heerlens ziekenhuis van korte duur

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen kan weer nieuwe patiënten opnemen. De opnamestop die vanochtend werd ingesteld omdat er heel veel coronapatiënten waren bij gekomen, is niet meer nodig.

Het ziekenhuis heeft bedden vrijgemaakt door patiënten eerder naar huis te sturen en over te plaatsen naar het ziekenhuis in Maastricht en naar verzorgingshuizen, schrijft 1Limburg.

Ook boa's willen bonus

Ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) verdienen een netto bonus van 300 euro, vinden twee vakbonden. De Nederlandse Boa Bond en BOA ACP willen dat boa's net zo worden behandeld als politiemensen, die een eenmalige uitkering krijgen. "De politie kent een hoge werkdruk, die is toegenomen door de coronacrisis, maar bij boa's is het niet anders", zegt Ruud Kuin van de Boa Bond.

Het is in het belang van iedereen dat de boa's de noodverordeningen en coronamaatregelen goed handhaven, stelt Kuin. "Het gaat nu niet alleen om de veiligheid op straat, maar ook om de volksgezondheid. Als de maatregelen niet worden gehandhaafd, kan dat tot veel nieuwe besmettingen leiden."

De bonden spreken later vandaag telefonisch met het ministerie van Justitie en Veiligheid om hun wens kenbaar te maken.

Tweede Kamer weer dicht voor publiek

De Tweede Kamer gaat weer dicht voor publiek. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen mogen er vanaf vanavond 22.00 uur geen bezoekers meer naar binnen. Alle reserveringen komen te vervallen. De Kamer wijst erop dat alle plenaire en commissiedebatten wel online te volgen zijn.

Eerder dit jaar was de Kamer ook al maanden gesloten voor publiek, maar sinds 1 september werden onder allerlei voorwaarden weer bezoekers toegelaten. Op de publieke tribune van de plenaire zaal waren dertig toeschouwers welkom.

Reisadvies Bonaire van code oranje naar code geel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Bonaire aangepast van code oranje naar code geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet meer worden afgeraden. Het ministerie zegt dat besluit genomen te hebben omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Bonaire is afgenomen.

Reizigers van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-coronatest laten zien. Die test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn gedaan. Wie geen negatief testresultaat kan tonen bij aankomst, moet twee weken op eigen kosten in quarantaine. Verder moeten reizigers naar Bonaire online een gezondheidsverklaring invullen.

Kabinet blijft erbij: geen extra loon voor zorgpersoneel

Het kabinet blijft erbij dat er geen extra geld komt voor een hoger loon voor zorgmedewerkers. Dat schrijft minister Van Ark van Medische Zorg in reactie op een motie die gisteren ook door de Eerste Kamer werd aangenomen. Eerder stemde ook de Tweede Kamer in met de motie, die het kabinet oproept structureel meer geld voor hogere zorgsalarissen uit te trekken.

Van Ark wijst erop dat de lonen in de zorg de afgelopen jaren al flink zijn gestegen en zegt dat er voor 2020 en 2021 ook cao-loonstijgingen zijn afgesproken.

Ook wijst ze op de al toegezegde eenmalige zorgbonus. Verder laat het kabinet de SER (Sociaal Economische Raad) onderzoek doen naar knelpunten bij de instroom in de zorg.

Nadat de motie door de Tweede Kamer werd aangenomen, zeiden premier Rutte en minister Van Ark ook al dat het kabinet al een "concurrerende salarisontwikkeling" mogelijk maakt en dat daar in 2021 structureel nog eens zo'n 1 miljard euro voor beschikbaar is. Ook trekt het kabinet 130 miljoen euro uit om het werk in de zorg te verbeteren. Maar verder wil het kabinet niet gaan, herhaalt Van Ark in de brief.

Run op vakanties naar Curaçao na reisadvies Rutte

Reisorganisaties Corendon en TUI krijgen sinds gisteravond veel boekingen binnen voor reizen naar Curaçao. Premier Rutte gaf toen een dringend negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari. Hij zei ook dat het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk buiten het advies valt.

"We zagen de boekingen naar Curaçao direct binnenstromen na de persconferentie", zegt een woordvoerder van Corendon tegen persbureau ANP. Ook TUI merkt dat er "meer belangstelling" is ten opzichte van de afgelopen tijd.

Voor Curaçao geldt code geel, wat betekent dat Nederlanders er op vakantie kunnen. Voor Bonaire en Aruba geldt een oranje reisadvies; niet-noodzakelijke reizen naar die eilanden worden afgeraden. Ook voor Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten geldt code oranje.

Ook minder nieuwe besmettingen en doden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7657 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 112 minder dan gisteren. Er werden 106 nieuwe coronadoden gemeld. Gisteren waren dat er nog 113.

Minder ziekenhuis- en IC-opnames

Er zijn 236 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 128 opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 50 patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 9 opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2572 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2653), van wie 612 op de IC (gisteren: 609).

Start bouw XL-testlocatie vliegveld Rotterdam

Bij Rotterdam The Hague Airport is vandaag een begin gemaakt met de bouw van een zogenoemde XL-coronatestlocatie. Daar moeten duizenden extra coronatesten per dag afgenomen kunnen worden.

Op dit moment kunnen er in Rotterdam 4000 mensen per dag getest worden. De nieuwe testlocatie vergroot de capaciteit met 2500 per dag. Er zullen in de toekomst ook sneltesten worden afgenomen.

Doordat er veel minder vluchten vanaf het vliegveld in Rotterdam vertrekken, staan de parkeerterreinen grotendeels leeg. Naar verwachting is de locatie eind deze maand klaar voor gebruik.

Dit weekend werd in Utrecht ook al begonnen met de bouw van een XL-testlocatie.

Geen nieuwe besmettingen bij PSV in aanloop naar Europa League-duel

Een week nadat PSV gedwongen werd met een flink gehavende selectie af te reizen naar Cyprus, haalt de arts in Eindhoven opgelucht adem: er zijn geen nieuwe coronabesmettingen.

Met negentien spelers is PSV woensdagmorgen vertrokken naar Griekenland voor het Europa League-duel van donderdag met PAOK Saloniki. Ten opzichte van het duel met Omonia Nicosia (1-2) keert reserve-aanvoerder Pablo Rosario terug:

Kuipers ziet voordelen van regionale maatregelen

Voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is een groot voorstander van extra regionale maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Het kabinet overweegt zulke maatregelen in regio's waar de cijfers niet genoeg dalen. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad zei vanmorgen daar weinig in te zien, omdat aanvullende maatregelen in regio's volgens hem niet duidelijk zijn voor burgers.

Kuipers zei na de briefing in de Tweede Kamer vanochtend juist dat het "vanuit zorgperspectief" ontzettend is aan te raden om regionale maatregelen te treffen in gebieden waar de cijfers veel minder gunstig zijn dan elders:

Kuipers ziet voordelen in regionale maatregelen

Opnamestop Zuyderland-ziekenhuis Heerlen

Het Zuyderland-ziekenhuis neemt op de locatie in Heerlen tijdelijk geen nieuwe patiënten op. Volgens bestuursvoorzitter David Jongen is dat nodig, omdat er heel veel coronapatiënten bij zijn gekomen, zegt hij tegen L1.

De opnamestop duurt in ieder geval tot en met vrijdag. Volgens Jongen zijn door de toestroom van coronapatiënten alle bedden nu vol. Er worden ook geen patiënten met covid-19 meer uit het westen overgenomen.

Jongen wil dat de reguliere zorg zo lang mogelijk doorgaat. Tot nu toe is daar 30 procent van stilgelegd: "We hebben in Heerlen al een aantal operatiekamers gesloten, maar we gaan nu niet aanvullend operaties afzeggen."

Kritiek op idee van avondklok

Een van de extra maatregelen die regionaal genomen kunnen worden is het instellen van een avondklok. Dat zou kunnen helpen om het "gevoel van urgentie" weer terug te krijgen, zegt Jaap Van Dissel in de Tweede Kamer. Dat kwam hem op kritiek te staan van de PVV. "Moeten we zo'n harde maatregel invoeren, die zo ingrijpt in het persoonlijk leven van burgers, voor een gevoel van urgentie?", vroeg PVV-Kamerlid Fleur Agema zich af.

OMT adviseerde onderwijs weer deels te sluiten

Het Outbreak Management Team is bezorgd over de hoeveelheid besmettingen onder jongeren en heeft geadviseerd om het onderwijs weer gedeeltelijk te sluiten. In het laatste advies van het OMT staat dat het advies was om weer online les te gaan geven in de bovenbouw van middelbare scholen, het hoger beroepsonderwijs en universiteiten. Dit deel van het advies is niet overgenomen door het kabinet.

"Wij hebben dat als overweging gegeven", zei OMT-lid Marc Bonten in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. "Kijk, als je echt een snelle stap wil maken, dan is dit te overwegen, want dat heeft echt wel een bijdrage."

Volgens politiek verslaggever Lars Geerts was ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid voorstander van de maatregel, die er dus niet is gekomen. Vooral deskundigen die in kinderen zijn gespecialiseerd, hebben volgens Bonten bezwaren. "Die zeggen: dat is gewoon voor de kinderen niet goed."

“IC-opnames half december op gewenste niveau”

Met de huidige maatregelen duurt het tot 20 december tot het aantal IC-opnames weer onder de 10 per dag is gezakt. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM zojuist in de Tweede Kamer. Als de scholen dichtgaan, zal dat iets eerder zijn: op 7 december. Het duurt met de huidige maatregelen nog tot half januari tot het aantal IC-opnames tot onder de 3 per dag is gedaald. Dan moeten de huidige maatregelen wel werken, benadrukt Van Dissel. Dat is nog niet zeker.

Het aantal IC-patiënten is nu lager dan tijdens de eerste golf. "Maar omdat het aantal patiënten trager oploopt en wellicht ook weer minder snel afneemt, moeten we rekening houden met een hoger totaal aantal patiënten dan tijdens de eerste piek", aldus Van Dissel. Volgens berekeningen van het RIVM kan dat uitkomen op een kwart meer IC-opnames dan toen en 80 procent meer ziekenhuisopnames.

Van Dissel: huidige golf nu even hoog als eerste golf

De huidige, tweede golf aan coronabesmettingen is inmiddels even hoog als tijdens de eerste golf, denkt Jaap van Dissel van het RIVM. De huidige piek gaat waarschijnlijk langer duren dan tijdens de eerste golf, zei hij tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Hij baseert zich op een schatting van het aantal besmettelijke personen; in de ziekenhuizen is de piek van de eerste golf nog niet bereikt.

Specifiek in de verpleeghuizen is de situatie ook zorgelijk, denkt Van Dissel: een kwart van de verpleeghuizen kampt met minimaal één besmetting. In verpleeghuizen is de kans op verdere verspreiding veel groter dan in het ziekenhuis, terwijl er veel ouderen wonen die relatief veel risico lopen op een ernstig ziekteverloop.

Grote verschillen tussen regio’s

Er zijn grote verschillen tussen regio's in coronabesmettingen, zei Jaap van Dissel van het RIVM net in de Tweede Kamer. In bijvoorbeeld Groningen gaat het relatief goed, terwijl het in Midden- en West-Brabant en in Rotterdam-Rijnmond niet veel beter gaat met de besmettingscijfers. In die regio's is niet of nauwelijks sprake van een afname. In Amsterdam gaat het iets beter, hoewel de aantallen besmettingen daar nog steeds hoog zijn.

Aboutaleb: extra steun ondernemers bij regionale lockdown

Er moet extra steun komen voor ondernemers in de regio Rotterdam als er aanvullende regionale coronamaatregelen worden genomen. Dat zegt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, tegen omroep Rijnmond.

Aboutaleb hoopt op een daling in de cijfers de komende dagen: "Komt die er niet, dan krijgen we een slag met de hamer vanuit het kabinet. In dat geval vind ik wel dat er een extra steunpakket moet komen vanuit het Rijk."

Gisteren zei premier Rutte op een persconferentie extra regionale maatregelen, zoals een avondklok of het sluiten van de detailhandel, te overwegen voor regio's met veel besmettingen.

Druk in ziekenhuizen stijgt minder hard, maar zorg nog steeds overbelast

De stijging van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis gaat inmiddels minder hard, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zojuist in de Tweede Kamer. Tegelijkertijd zal de bezetting nog even blijven doorstijgen, denkt hij.

Als het aantal coronapatiënten gelijk blijft doorstijgen, liggen er in december 4500 mensen in het ziekenhuis. In dat geval zal volgens Kuipers driekwart van de reguliere zorg worden afgeschaald. Neemt de verspreiding van het virus af, dan kan dat afzakken tot 3400 patiënten op de verpleegafdelingen of tot 2400 in het meest gunstige geval. Op dit moment liggen er 2044 patiënten op de verpleegafdelingen.

Op de intensive care liggen nu 609 patiënten; als dat blijft doorstijgen, liggen er in december 1200 patiënten op de ic. Bij een afnemende verspreiding kunnen dat er 620 zijn of 450 in het meest gunstige geval.

RIVM adviseert preventief mondmasker bij corona-verdenking

Het RIVM heeft de richtlijn voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel buiten het ziekenhuis aangepast.

Zorgmedewerkers in bijvoorbeeld verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg moeten nu altijd persoonlijke beschermingsmidden zoals een medisch mondmasker, schort en handschoenen dragen bij het verzorgen van mensen waarbij een verdenking van een coronabesmetting bestaat.

Tot vannacht stelde het RIVM dat een mondmasker bij het vermoeden van een besmetting niet nodig was, als er bij de behandeling meer dan 1,5 meter afstand gehouden kan worden of er maar kort in de kamer van de patiënt wordt verbleven.

In de praktijk gebruiken veel zorginstellingen al meer en vaker persoonlijke beschermingsmiddelen dan de RIVM adviseert. Zorgvakbonden adviseren bijvoorbeeld het preventieve gebruik in elke situatie sinds 12 oktober.

Technische briefing Tweede Kamer met Kuipers en Van Dissel

In de Tweede Kamer staat vanmorgen weer een technische briefing op het programma. Ernst Kuipers, van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en Jaap van Dissel van het RIVM praten vanaf 09.30 uur de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus.

De technische briefing is te volgen via deze livestream, op tv via NPO Politiek en via updates in dit blog.

Albert Heijn profiteert van coronadrukte, maar paniek is eruit

Er wordt minder gehamsterd in de winkels tijdens de tweede coronagolf, zegt supermarktconcern Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn. "De paniek is er gelukkig uit", zegt topman Frans Muller. "We zien niet dezelfde vraag zoals in de eerste golf. We hebben de zaken beter onder controle en klanten zijn rustiger. Er is wel versterkte vraag naar rijst en pasta, maar we kunnen goed voldoen aan de vraag."

Lege schappen bij de afdeling wc-papier ziet Muller nu niet. "Ik denk dat heel veel mensen wc-papier nog hebben liggen."

Ahold profiteerde over het algemeen van de coronacrisis met een omzet van 17,8 miljard euro in het derde kwartaal. Dat is bijna 7 procent meer dan een jaar geleden. Met name in de VS werd er meer verkocht, maar ook in Europa. De online aankopen stegen met bijna 63 procent.

Het bedrijf dacht eind volgend jaar voor het eerst 7 miljard aan omzet online te halen, maar die mijlpaal wordt dit jaar al bereikt. Het bedrijf schroeft daarom de capaciteit voor de online distributie de komende tijd verder op.

Bijna 6,5 miljoen kijkers coronapersconferentie

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdag naar de persconferentie gekeken van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat tonen cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) aan.

Bijna 4,5 miljoen mensen zagen de bijeenkomst, waar strengere maatregelen werden aangekondigd, bij de NOS op NPO1. Zo'n 1,65 miljoen mensen keken via RTL4 en 347.000 kijkers schakelden in op SBS6.

Het waren aanzienlijk meer mensen dan het 'persmoment' dat vorige week werd belegd. Toen zagen 4,5 miljoen mensen de mededelingen van Rutte en De Jonge.

De best bekeken persconferenties over corona waren tot nu toe op 22 april (7,8 miljoen kijkers) en 14 oktober (7,4 miljoen kijkers).

Voorlopig geen extra maatregelen in regio Zuid-Holland-Zuid

Er komen voorlopig geen extra maatregelen in de regio Zuid-Holland-Zuid tegen het coronavirus. Dat zegt burgemeester Kolff van Dordrecht tegen Rijnmond. Hij is ook voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.

Kolff wil de komende dagen kijken hoe de situatie zich ontwikkelt: "Wij hebben als veiligheidsregio besloten om het nog even aan te kijken." Hij benadrukt dat er wel extra maatregelen komen als het aantal besmettingen de komende dagen niet de daling laat zien die nodig is.

Gisteren zei premier Rutte op een persconferentie extra regionale maatregelen, zoals een avondklok, te overwegen voor regio's met veel besmettingen. Dat zijn op dit moment Rotterdam, Zuid-Holland-Zuid en Twente.

Bruls: liever geen regionale maatregelen

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, is geen voorstander van extra regionale maatregelen tegen het coronavirus. Het kabinet maakte gisteren bekend onder meer een avondklok te overwegen voor regio's met hoge besmettingscijfers, zoals Rotterdam, Zuid-Holland-Zuid en Twente.

"Wij staan als veiligheidsregio's in principe voor de lijn dat je zoveel mogelijk dezelfde maatregelen in het hele land wil hebben", zegt Bruls in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben ervaring met verschillen in de regionale aanpak in augustus en september. Als je eerlijk bent, was dat qua duidelijkheid naar burgers geen succes."

Bruls verwacht dat extra regionale maatregelen niet altijd effect zullen hebben: "Als je bijvoorbeeld in Rotterdam de detailhandel dichtdoet, gaan de mensen die willen shoppen wellicht naar Den Haag en andere plaatsen. Kortom: is het land wel groot genoeg om dat soort forse regionale verschillen te maken?"

Ook een avondklok behoort tot de mogelijkheden. Bruls hoopt dat het niet zover komt: "Dat is een hele dramatische maatregel waarvan je eigenlijk hoopt dat we die niet nodig zullen hebben."

Weinig tot geen vooruitgang Nederlandse kinderen door sluiting scholen

Nederlandse basisschoolleerlingen hebben, in de maanden dat de scholen vanwege corona gesloten waren, weinig tot geen vooruitgang geboekt. Dat concluderen onderzoekers van Oxford University op basis van toetsresultaten van leerlingen van Nederlandse basisscholen, schrijft de Volkskrant. De leerlingen uit de groepen 4 tot en met 7 hebben het afgelopen schooljaar gemiddeld 20 procent minder vooruitgang geboekt dan de jaren ervoor. Door de sluiting van de scholen misten ze ook ongeveer 20 procent van het schooljaar.

Kinderen van laagopgeleide ouders liepen de grootste leerachterstanden op, blijkt uit de analyse. "Dat is heel zorgwekkend", zegt socioloog Mark Verhagen van Oxford University. "Deze leerlingen boeken normaal gesproken relatief veel vooruitgang. Nederlandse scholen zijn goed in het wegwerken van achterstanden. Dat lag tijdelijk stil."

Verhagen denkt dat de achterstanden te maken hebben met de omgeving waarin kinderen moesten leren: "Ze zaten opeens niet met een opgeleide leerkracht op school, maar aan de keukentafel met ouders die zelf ook moesten werken", zegt hij tegen de krant.

Getroffen organisaties: coronamaatregelen "onbegrijpelijk en ondoorgrondelijk"

Dirk Nijdam van het Groninger Forum vindt de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet "onbegrijpelijk en ondoorgrondelijk". Het gloednieuwe multifunctionele gebouw opende een jaar geleden, maar moet nu grotendeels dicht. De drie horecazaken waren al gesloten, maar nu gaan ook de deuren van het museum, het filmhuis en de bibliotheek in het Forum op slot.

Nijdam: "We houden de begane grond open, want daar is de VVV en een coffee to go." De eerste drie maanden na opening had het Forum ruim 1 miljoen bezoekers. Sinds maart is het aantal bezoekers ingestort. "Hier in het noorden is niet zoveel aan de hand, maar ik snap dat je niet voor elke regio of stad beleid kan maken", aldus Nijdam.

Vandaag overleg veiligheidsregio's over regionale lockdown

De veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid (met onder meer Dordrecht) en Twente overleggen vandaag ieder voor zich over een regionale lockdown. Het kabinet overweegt voor regio's waar veel coronabesmettingen zijn een avondklok in te stellen en andere lokale maatregelen te nemen, zoals het beperken van de detailhandel en het sluiten van middelbare scholen.

"Dit stond niet op de routekaart die eerder werd aangekondigd", zegt een woordvoerder van de regio Zuid-Holland-Zuid tegen het ANP. "Dit is ook voor ons nieuws. Het wordt wel spannend, want we zijn wel één van de regio's met het hoogste aantal besmettingen, dus die moeten wel echt omlaag." De woordvoerder zei gisteren tegen het persbureau niet van concrete plannen te weten om met nieuwe regionale maatregelen te komen, "maar dat kan morgen na overleg weer anders zijn".

Dit zijn de coronamaatregelen die vanaf vanavond gelden

Vanaf vanavond 22.00 uur worden de coronaregels aangescherpt. De besmettingscijfers moeten volgens premier Rutte sneller naar beneden. "Het is in de ziekenhuizen op veel plekken pompen of verzuipen", zei hij gisteren op een persconferentie met minister De Jonge.

Het kabinet komt daarom met een 'verzwaringspakket' voor het hele land. Dat geldt twee weken.

De algemene regel blijft: blijf zoveel mogelijk thuis en voorkom niet-noodzakelijke reizen. Daarnaast beperkt het kabinet de maximale groepsgrootte op straat en binnen. Die gaat buiten van vier naar twee personen en thuis mogen per dag twee gasten worden ontvangen. Ook het maximale aantal mensen op bruiloften en uitvaarten wordt ingeperkt.

Nieuw blog

Goedemorgen en welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van dinsdag 3 november kun je hier teruglezen.