NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Twee aanhoudingen in de buurt van Wenen • Kurz: geen tolerantie voor intolerantie

 • In het centrum van Wenen is maandagavond op zes plaatsen geschoten.
 • Er zijn vier dodelijke slachtoffers en meerdere gewonden.
 • De politie heeft een dader doodgeschoten, een aanhanger van IS met een nepbomgordel.
 • De autoriteiten denken dat er meer dan één aanvaller betrokken was.
 • Een ooggetuige zag een dader bars en restaurants binnengaan en hoorde minstens 100 schoten.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Volg voor het laatste nieuws over de terroristische aanslag in Wenen onze verdere berichtgeving buiten het liveblog.

 • Opnieuw aanhouding ten westen van Wenen

  De Oostenrijkse politie heeft opnieuw een man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Wenen. De aanhouding was in Linz, zo'n 200 kilometer ten westen van Wenen. Wat de man volgens de autoriteiten met de aanslag te maken heeft, is niet bekendgemaakt. De Oostenrijkse omroep ORF meldt dat het gaat om een islamist. Hij is geboeid afgevoerd door zwaarbewapende agenten.

  Een onbekend aantal mensen zit nu vast voor het geweld in Wenen. Vanochtend werd bekendgemaakt dat er na huiszoekingen meerdere mensen zijn opgepakt en het is duidelijk dat vanmorgen in St. Pölten twee personen zijn gearresteerd. Waar zij van worden verdacht, is ook nog niet bekend.

  Er is ook gisteravond kort na de aanslag ook iemand aangehouden, maar over de rol van die persoon bij de aanslag is niets bekendgemaakt.

 • Europese Commissie: samen terrorisme bestrijden

  Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat er keihard opgetreden wordt tegen terrorisme. "We zullen terrorisme gezamenlijk resoluut bestrijden", zei ze na een telefoongesprek met de Oostenrijkse bondskanselier Kurz. Ze veroordeelt de radicaal islamitische terreuraanslag scherp, zegt ze.

  Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt tegen persbureau DPA dat overleg over de aanpak van terrorisme in Europa al langer op de planning staat. In december worden naar verwachting onder meer voorstellen gedaan om radicalisering via het internet beter tegen te gaan.

 • Aboutaleb condoleert Weense burgemeester

  Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft in een brief zijn condoleances overgebracht aan burgemeester Ludwig van Wenen. Op het Rotterdamse gemeentehuis hangt de vlag van Oostenrijk halfstok. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden van de aanslag in Wenen", schrijft de gemeente op Twitter.

 • Kranslegging in centrum van Wenen

  1/3 Onder andere bondskanselier Kurz en president Van der Bellen leggen een krans AFP
  2/3 Onder meer bondskanselier Kurz en president Van der Bellen leggen een krans AFP
  3/3 Veiligheidstroepen bij de kranslegging in Wenen AFP

  Bondskanselier Kurz en president Van der Bellen hebben in het centrum van Wenen, in de buurt van een van de plekken waar gisteravond werd geschoten, kransen gelegd. Daar hebben ze de vier slachtoffers herdacht.

  Er was weinig publiek bij de kranslegging, omdat er een strikt advies is om thuis te blijven in verband met de aanslag.

 • Joodse instellingen voorlopig dicht

  Joodse instellingen in Wenen, zoals synagogen, scholen en koosjere winkels en restaurants, blijven de hele dag dicht. Dat is besloten door de koepel van Joodse organisaties in Wenen (IKG), die laat weten dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk weer open te gaan.

  Het besluit is genomen in reactie op de aanslag. Er werd onder meer geschoten bij een synagoge die op dat moment gesloten was.

  De IKG zegt continu overleg te voeren met de autoriteiten over de heropening van Joodse instellingen. Het advies in de stad is nog steeds om binnen te blijven.

 • Nederlandse Daniël belandde in Wenen 'in decor van angstaanjagende film'

  De Nederlandse student Daniël van der Weert had gisteravond met zijn vrienden in Wenen afgesproken om nog snel wat te gaan drinken voordat de strengere coronamaatregelen zouden gelden. Ze hadden afgesproken op de Schwedenplatz, maar Van der Weert besloot in de buurt wat te gaan eten omdat zijn vrienden vertraagd waren.

  Eenmaal daar kwam hij erachter dat er op de Schwedenplatz werd geschoten:

 • Meer details over slachtoffers aanslag

  De Oostenrijkse bondskanselier Kurz heeft meer bekendgemaakt over de vier burgers die zijn gedood bij de aanslag van gisteravond. Het zijn een oudere man, een oudere vrouw, een jonge voorbijganger en een serveerster. Meer informatie gaf hij niet. Eerder was alleen bekend dat het twee mannen en twee vrouwen waren.

  Bij de aanslag raakten 17 mensen gewond, van wie zeven levensbedreigend.

 • Gemeente Utrecht hangt vlag halfstok

 • Burgemeester Marcouch doet oproep aan Weense burgemeester

  Burgemeester Marcouch van Arnhem, die in het verleden regelmatig zijn zorgen heeft geuit over radicalisering binnen de islamitische gemeenschap, laat weten dat zijn stad meeleeft met Wenen. "Raak niet bevangen door de angst die de terreur beoogt, word versterkt door alle solidariteit die u ten deel valt", schrijft hij op Twitter.

  Marcouch roept burgemeester Ludwig van Wenen op om moslims om zich heen te verzamelen "die begrijpen dat het vrije Wenen hun stad is". "Vrijheid helpt het geloof, de machtslust in het Midden-Oosten is verwerpelijk, met IS als 'kampioen slecht'."

 • Kurz: geen tolerantie voor intolerantie

  De aanslag van gisteravond is gepleegd uit haat tegen de Oostenrijkse grondwet en haat tegen de Oostenrijkse manier van leven. Dat zei bondskanselier Kurz die zojuist het volk toesprak over het geweld van gisteravond in de hoofdstad. Hij zei dat Oostenrijk de democratie zal verdedigen en zal jagen op de de verantwoordelijken voor de aanslag, om ze daarna met alle beschikbare middelen te vervolgen.

  Volgens Kurz is duidelijk dat islamistisch terrorisme "onze vijand" is en hij waarschuwt dat er in Oostenrijk geen tolerantie is voor intolerantie. Hij spreekt van een strijd tussen vele mensen die geloven in vrede en weinigen die dat niet doen.

  De Oostenrijkse bondskanselier dankte verder zijn Europese en andere internationale partners, die hun steun en medeleven hebben uitgesproken. Met hen wil hij gezamenlijk de strijd voeren tegen extremisten, zei hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bondskanselier Kurz: 'Aanslag was uit haat tegen onze kernwaarden'
 • Terrorist eerder veroordeeld

  De doodgeschoten terrorist in Wenen is inderdaad 20 jaar oud, zoals eerder werd gemeld door een journalist van het Weense weekblad Falter. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Nehammer tegen het Oostenrijkse persbureau APA. De terrorist heeft volgens hem een Oostenrijks en een Noord-Macedonisch paspoort en is eerder veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens Nehammer wilde de man eerder afreizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging IS, maar dat is hij tegengehouden.

  Hij kreeg in april vorig jaar een celstraf van 22 maanden opgelegd, maar werd begin december voorwaardelijk vrijgelaten. Verdere details over die veroordeling en vrijlating zijn niet gegeven.

  Het nieuws van het Weense weekblad Falter dat de man een Albanese achtergrond heeft, wordt niet bevestigd door Nehammer. De Albanese ambassade in Den Haag zegt dat hij niet uit Albanië komt.

 • Twee aanhoudingen, niet ver van Wenen

  De Oostenrijkse politie heeft in verband met de aanslag in Wenen twee mensen opgepakt in St. Pölten, ongeveer 65 kilometer ten westen van de hoofdstad. Dat meldt het Oostenrijkse persbureau APA.

  Wat de twee personen te maken zouden hebben met de aanslag, is nog niet bekend. De Oostenrijkse krant Kurier meldt dat zij zich niet hebben verzet tegen hun arrestatie.

 • NCTV: dreigingsniveau Nederland blijft hetzelfde

  Het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag in Nederland wordt niet verhoogd naar aanleiding van het geweld in Wenen gisteravond. Er is geen informatie die daartoe aanleiding geeft, schrijft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij zegt dat de NCTV de situatie in Wenen in de gaten houdt en spreekt zijn medeleven uit met de mensen die getroffen zijn.

  Op dit moment is het dreigingsniveau in Nederland '3', wat betekent dat een aanslag 'voorstelbaar' is. Het hoogste niveau is '5'.

 • Koninklijk paar leeft mee met Wenen

  Koning Willem-Alexander en Máxima reageren geschokt op de terroristische aanslag in Wenen. In het Nederlands en het Duits wenst het koninklijk paar Wenen veel steun.

  "Wij leven mee met de inwoners van Wenen en alle mensen in Oostenrijk die - net als wij - geschokt zijn door de terroristische geweldpleging gisteravond. De nabestaanden van de slachtoffers en de gewonden zijn in onze gedachten. Allen die zich inzetten voor een vreedzame samenleving hebben onze volle steun", schrijft het Koninklijk Huis op Twitter.