liveblog
NOS Nieuws

Strenge maatregelen in Engeland, Oostenrijk en Portugal • Positieve testen onder 10.000

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
  • RIVM: aantal positieve testen weer onder de 10.000
  • Kabinet weigert nu staatssteun aan KLM, Hoekstra eist vijf jaar loonoffers
  • De Britten krijgen weer een nationale lockdown
liveblog gesloten

Spaanse premier veroordeelt protesten

De Spaanse premier Sánchez veroordeelt op Twitter de gewelddadige demonstraties tegen de coronamaatregelen in zijn land. Al twee nachten op rij waren er ongeregeldheden in onder meer Barcelona, waar betogers slaags raakten met de politie. Gisteren raakten er tientallen mensen gewond, veertien demonstranten werden gearresteerd.

Sánchez zegt op Twitter dat geweld en irrationeel gedrag van groepen die in de minderheid zijn onacceptabel is. "Het is niet de manier", aldus de premier. "Alleen vanuit verantwoordelijkheid, eenheid en opoffering kunnen we de pandemie verslaan."

In Barcelona protesteerden mensen tegen de coronamaatregelen

In Spanje is een noodtoestand van kracht. Daarmee hebben regio's de bevoegdheid gekregen om strengere maatregelen door te voeren. Landelijk geldt in Spanje een avondklok tussen 23.00 en 06.00 uur.

Rutte: coronavirus trekt zware wissel op samenleving

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond tijdens de Protestantse Lezing, die hij hield op het Petrus Festival in Den Haag, uitgebreid stilgestaan bij de ontwrichtende gevolgen van het coronavirus.

"We kunnen er niet omheen: het coronavirus trekt een ongelooflijk zware wissel op onze samenleving", zei de premier. "Op iedereen die door corona een geliefde moet missen. Op mensen die er nu heel ziek van zijn, of die worstelen met de lichamelijke en mentale nasleep van het virus. Op jongeren en ouderen die vanwege alle sociale beperkingen te maken krijgen met spanningen achter de voordeur, met eenzaamheid en depressieve gevoelens. Of op al die ondernemers van wie het bedrijf op omvallen staat en op de mensen die dreigen hun baan te verliezen."

Volgens Rutte nemen de spanningen bij de mensen toe, "maar onderliggend is en blijft Nederland een land van vrijwilligers en onderling hulpbetoon. Een land van boodschappen doen voor elkaar en een pannetje soep voor de zieke buurvrouw. Ook tijdens deze tweede golf zijn er nog altijd meer mensen met geduld en compassie, dan met een kort lontje."

Rutte sprak wegens corona in een bijna lege Kloosterkerk in Den Haag tot de mensen thuis, die de toespraak online konden volgen.

Lockdown voor grootste deel van Portugal

De Portugese regering heeft in grote delen van het land opnieuw een lockdown afgekondigd. De maatregelen zullen gelden voor 121 gemeenten, waaronder ook de regio's Lissabon en Porto. Ze gaan in op 4 november.

Premier Antonio Costa vraagt mensen in deze gemeenten thuis te blijven, behalve voor werk, school of om boodschappen te doen. In de 121 gemeenten woont 70 procent van de bevolking van Portugal.

Lege straten dit voorjaar in de wijk Bairro Alto, Lissabon:

Lissabon, Bairro Alto

Zo wordt Halloween coronaproof gevierd

Het is de griezeldag bij uitstek: Halloween. Het uit Amerika overgewaaide feest staat normaal gesproken garant voor tal van verkleedfeesten en evenementen. Maar organisatoren die in afgeslankte vorm probeerden een evenement op te zetten, werden veelal door veiligheidsregio's op hun vingers getikt vanwege het geldende coronaverbod op evenementen.

Zo besloten pretparken Walibi en Toverland hun traditionele griezelnachten stil te leggen na kritiek op de drukte die daarmee gepaard zou gaan.

Grote Halloweenfans wilden toch iets organiseren. In Zeewolde organiseerden ze een soort berenjacht zoals die in het begin van de corona-uitbraak werd opgezet, maar dan in het teken van Halloween. En op sommige plekken, zoals bij discotheek Lucky in Rijssen, kon je eten afhalen in een Halloween-drive-through.

Een van de deelnemende huizen in Zeewolde:

Premier Johnson: 'Geen enkele premier kan deze cijfers negeren'

Engeland scherpt opnieuw de coronamaatregelen aan. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt in een ingelaste persconferentie. "Geen enkele premier kan deze cijfers negeren", zei Johnson.

Donderdag liet hij nog weten geen lockdown in te voeren. Dat maakt dit moment volgens correspondent Tim de Wit "pijnlijk" voor de premier, omdat Labour begin oktober al opriep tot lockdown. Johnson wuifde dit toen nog weg.

Maar de cijfers lopen op. De schatting is dat er 50.000 besmettingen per dag bijkomen in Engeland. In de afgelopen 24 uur werden er bijna 22.000 besmettingen geregistreerd. Het dodenaantal is nu nog relatief laag, maar zonder strenge maatregelen en met huidige R-getal zou het aantal doden hard kunnen lopen.

Daarom zal donderdag in Engeland alles op slot gaan, behalve scholen, crèches en universiteiten. De horeca sluit volledig, evenals niet-essentiële winkels, sportscholen en kappers. De maatregelen gelden in elk geval tot 2 december.

Tijdens de persconferentie, in antwoord op vragen, zei premier Johnson dat de Premier League wel doorgaat. Hij sloot af met de woorden: "Blijf thuis, red levens."

Wales was al in lockdown, Noord-Ierland gaat ook in lockdown. Alleen Schotland heeft nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Zij maken hun eigen afwegingen.

Italië overweegt regionale lockdowns

De Italiaanse regering overweegt lokale lockdowns voor gebieden met hoge besmettingscijfers. Het gaat om steden als Milaan, Napels en Genua.

Vandaag kwamen de Italiaanse premier, de betrokken ministers en de oppositieleiders bijeen om de coronacrisis te bespreken. Morgen wordt er opnieuw overleg gepleegd.

Correspondent Mustafa Marghadi zegt dat er maandag overeenstemming moet zijn bereikt over de nieuwe maatregelen:

Braziliaanse minister voor gezondheidszorg opgenomen in ziekenhuis met corona

De Braziliaanse gezondheidsminister Eduardo Pazuello is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Zijn gezondheidstoestand is wel stabiel, volgens een schriftelijke verklaring van het ministerie.

Vrijdag werd Pazuello opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Hij krijgt geen zuurstof toegediend.

De Braziliaanse president Bolsonaro testte eerder ook positief op het coronavirus. Vanaf het begin leek Bolsonaro corona nauwelijks serieus te nemen. Hij vergeleek het virus met een griepje, negeerde de coronaregels en verzette zich tegen quarantainemaatregelen.

KLM krijgt geen staatssteun meer

KLM krijgt van het kabinet voorlopig geen staatssteun meer. Dit heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten, ook in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik vind het zeer teleurstellend, maar we kunnen nu niet door met die lening", aldus de minister.

Het bedrijf is door het coronavirus en het nagenoeg stilleggen van het internationale vliegverkeer in grote financiële problemen gekomen en zegt het zonder overheidssteun niet te kunnen redden.

Het kabinet wil KLM geen geld meer geven, als niet alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris inleveren. Deze vijf jaar durende termijn had het kabinet eerder al als voorwaarde gesteld aan het geven van steun. Maar de pilotenvakbond VNV weigert dit.

Minister Hoekstra over het stopzetten van de staatssteun:

'Dit is zeer teleurstellend en risicovol'

Ingelaste persconferentie premier Johnson uitgesteld

De ingelaste persconferentie van de Britse premier Boris Johnson waarin hij een nieuwe lockdown zal aankondigen, is uitgesteld.

De aankondiging zou rond 18.00 uur Nederlandse tijd beginnen. Reden voor het uitstel is niet bekend.

Politie beëindigt zaterdagmiddag illegaal feest dat vrijdag begon

In een appartement in Oss is zaterdagmiddag een einde gemaakt aan een feest, dat volgens de politie vrijdagnacht al begon.

Omroep Brabant meldt dat er veertien jongeren, tussen de 17 en 24 jaar oud, aanwezig waren op het feest. Ze hielden zich volgens de politie niet aan de coronamaatregelen. Het is niet bekend of er boetes zijn uitgedeeld.

Engeland gaat voor de tweede keer in lockdown

Engeland gaat opnieuw in lockdown. Vanaf donderdag zal in Engeland alles op slot gaan behalve scholen, crèches en universiteiten. De maatregelen gelden tot in elk geval 2 december.

Dit zal de Britse premier Boris Johnson om 18.00 uur Nederlandse tijd op een persconferentie bekendmaken. Volgens correspondent Tim de Wit is Downing Street zo "lek als een mandje": eerder vandaag lekte uit dat er maandag een persconferentie gehouden zou worden. Omdat dit uitlekte werd de persconferentie naar vandaag verplaatst.

Wales was al in lockdown, Noord-Ierland en Ierland gaan ook in lockdown. Alleen Schotland heeft nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Kort voor de persconferentie begint, is het nieuws dus wederom uitgelekt:

Vanaf dinsdag nieuwe lockdown in Oostenrijk

Oostenrijk gaat dinsdag weer grotendeels op slot. Voor 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur 's ochtends wordt er een avondklok ingevoerd. Met de aangescherpte maatregelen hoopt de Oostenrijkse regering in december het coronavirus onder controle te krijgen, aldus regeringsleider Kurz.

Ook restaurants moeten sluiten. Ze mogen alleen nog maaltijden laten afhalen. In hotels zijn uitsluitend nog zakenmensen toegestaan. Middelbare scholen en hogere scholen en universiteiten gaan weer over tot onderwijs op afstand, zoals tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar. Basisscholen en winkels blijven open.

Voltallige selectie Italiaanse voetbalclub Lazio in quarantaine

De voltallige selectie van voetbalclub Lazio uit Rome is in quarantaine gegaan. Dat is gebeurd nadat nog meer spelers van de club uit de Italiaanse Serie A positief waren getest op het coronavirus. Het is de vraag of het duel met Torino, morgen, wel kan worden afgewerkt.

Lazio deelt niet mee om hoeveel positief geteste spelers het gaat en wie het zijn. De besmette voetballers zijn in thuisisolatie gegaan en de overige spelers van de groep zijn in quarantaine, onder toezicht van de medische staf van de club.

'Britse premier Johnson houdt om 18.00 uur persconferentie'

De Britse premier Johnson houdt om 17.00 uur Engelse tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) een persconferentie over de coronacrisis. Dat meldt de BBC.

Johnson zou een nationale lockdown overwegen, waarbij alleen essentiële winkels en onderwijsinstellingen open mogen blijven. De lockdown zou een maand duren, in de hoop dat er voor de kerstdagen versoepelingen kunnen worden afgekondigd.

Het aantal coronabesmettingen loopt ook in Groot-Brittannië op, vandaag kwamen er 24.405 geregistreerde besmettingen bij. De National Health Service waarschuwt dat zonder aanvullende maatregelen om het coronavirus in te dammen, ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet aankunnen.

Eerder meldde The Times dat Johnson maandag een persconferentie zou houden, dat wordt dus zaterdag al:

FC Barcelona verkeert in geldnood, melden Spaanse media

FC Barcelona kampt met grote geldproblemen. Als de Catalaanse club voor 5 november geen akkoord heeft bereikt met de spelers over salarisverlaging, kan Barça in januari mogelijk failliet worden verklaard, melden Spaanse media.

De inkomsten van Barcelona zijn door de coronacrisis flink gekelderd, mede door de afwezigheid van toeschouwers bij wedstrijden. De club van trainer Ronald Koeman moet nu ongeveer 190 miljoen euro besparen op salariskosten (zo'n 30 procent) om het hoofd boven water te houden.

RIVM: aantal positieve testen weer onder de 10.000

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9839 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1288 minder dan gisteren. Toen waren er meer meldingen (11127) vanwege een inhaalslag van de cijfers door een storing in het meldingssysteem van de GGD's.

Er zijn 314 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 64 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Gratis mondkapjes voor mensen met weinig geld

De aanschaf van een mondmasker is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Met de op handen zijnde mondkapjesplicht komen gemeenten nu steeds vaker in actie voor arme gezinnen. Bijvoorbeeld in het Gelderse Oldebroek, waar deze week de eerste gratis mondkapjes werden verstuurd naar minima-gezinnen, meldt Omroep Gelderland.

"We vinden het gewoon ontzettend belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Ook als daar op sommige plekken een mondkapje voor nodig is", zegt wethouder Liesbeth Vos. Haar gemeente verstuurde deze week al meerdere mondkapjes per post naar minimagezinnen die ze in beeld hebben. Twee uitwasbare maskers voor iedere volwassene en twee per kind vanaf elf jaar. Onder meer in gemeenten als Arnhem, Montferland en Hattem worden ook gratis mondkapjes verspreid. Ook de voedselbank wordt erbij betrokken, omdat niet iedereen die krap bij kas zit bij de gemeente in beeld is.

Adoptieouders wachten maanden op hun kind

Door reisbeperkingen en andere coronamaatregelen kunnen veel aanstaande adoptieouders hun kind nog niet ophalen. Joan en Marleen van Burg zouden na tien jaar wachten hun kindje in april eindelijk halen, maar het jongetje is nog altijd niet in Nederland.

Adoptieouders wachten maanden op hun kind: 'Pas echt blij als ik in het vliegtuig zit'

Gedeeltelijke lockdown in Griekenland

In een groot deel van Griekenland gaat vanaf dinsdag een gedeeltelijke lockdown gelden, die zeker tot eind november zal duren. Premier Kyriakos Mitsotakis heeft dat bekendgemaakt in een toespraak op tv. De horeca (cafés, bars, restaurants en muziekclubs) gaat dicht. Alleen afhaalrestaurants blijven open. Ook theaters en gymclubs moeten de deuren sluiten.

Winkels, scholen en fabrieken hoeven niet dicht, en ook dienstverlenende bedrijven zoals kappers en hotels mogen open blijven. Voor zover mogelijk moet de helft van het personeel in de publieke en private sector thuis werken. Universiteitsstudenten krijgen afstandsonderwijs. Er is financiële steun aangekondigd voor werknemers en bedrijven die dicht moeten.

De maatregelen gaan gelden in gebieden waar de toename van het aantal besmettingen het hoogst is (oranje en rood). Die zijn op dit moment voornamelijk in het noorden van Griekenland te vinden. De beperkingen gelden ook in de steden Thessaloniki en Athene (plus de regio rond de hoofdstad). Reizen binnen Griekenland blijft mogelijk.

In het hele land gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur, en mondkapjes zijn overal verplicht.

De afgelopen 24 uur zijn in Griekenland 1690 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er liggen 128 patiënten op de intensive care.

De gedeeltelijke lockdown is ook een 'grote klap' voor de horecaondernemers:

Gedeeltelijke lockdown in Griekenland is 'grote klap' voor horecaondernemers

Opnames tv-serie in Roermond stilgelegd, producent kwaad

Producent Pieter Kuijpers is woedend over het verbod op de opnames voor een tv-serie door burgemeester Rianne Donders van Roermond. "De burgemeester beslist puur op basis van haar onderbuik. Ik kan dit niet begrijpen", aldus Kuijpers bij 1Limburg.

Kuijpers is bezig aan een dramaserie over de aanslag die de IRA dertig jaar geleden pleegde op de Markt in Roermond. Maar de coronamaatregelen leidden tot een verbod. "Met tachtig man aan acteurs en figuranten bij elkaar komen, valt onder groepsvorming en dat mag niet volgens de noodverordening", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Nog even los van het feit dat zo'n heel circus met camera's en stellages altijd veel publiek trekt. Ook dat is onwenselijk."

De tv-producent begrijpt er niets van: "Alsof wij een feestje gaan vieren daar op de markt. We doen gewoon ons werk. Daar is door de minister ook een uitzonderingspositie voor gemaakt, zo staat het ook in de verordening. Daarnaast hanteren wij strikte protocollen in de filmwereld om besmetting te voorkomen."

In de verordening waarnaar Kuijpers verwijst, is een uitzonderingspositie op groepsvorming mogelijk voor het uitoefenen van een beroep tot maximaal 100 personen. Maar de burgemeester meent dat de opnames daar niet onder vallen, omdat maatschappelijk en sociaal verkeer zo veel mogelijk beperkt moet worden. De producent is op zoek naar een nieuwe locatie voor de opnames.

Na acht maanden coronapauze hervatten rugbyers de Six Nations

Na vier speelronden werd de competitie in maart stilgelegd vanwege de coronapandemie, nu worden de overgebleven wedstrijden alsnog gespeeld. In deze video is te zien hoe de rugbywereld de coronacrisis de afgelopen maanden beleefde.

Na acht maanden coronapauze hervatten de Rugbyers de Six Nations

Politie beëindigt illegale feestjes

Net als vorig weekeind heeft de politie ook vannacht een eind gemaakt aan een aantal illegale feestjes. In Utrecht gingen 28 jongeren op de bon die in een werfkelder in de binnenstad aan het feesten waren. In een studentenpand in Rotterdam kregen 27 feestgangers een bekeuring. Ook in Angerlo (bij Zevenaar) werden tientallen jongeren beboet. In Breda bleek een bedrijfsgebouw als café te zijn ingericht. Ook daar greep de politie in.

Het optreden van de politie kon over het algemeen op weinig begrip rekenen:

Nederlandse baas Londense ziekenhuizen: 'Breng vaccin nu al op de markt'

Verlaag de veiligheidseisen en breng het coronavaccin zo snel mogelijk op de markt. Die zegt de Nederlandse arts en hoogleraar Marcel Levi vandaag in een interview in het AD. Levi is in Londen chief executive bij zeven ziekenhuizen. Volgens hem neem je een klein risico door vaccins vervroegd op de markt te brengen. "Maar dat doe je omdat het alternatief veel erger is."

Levi wijst erop dat het Oxfordvaccin van AstraZeneca (een van de vier vaccins in de derde testfase) nu wordt getest op 50.000 mensen. "Eén persoon heeft te maken gekregen met een ernstige bijwerking, maar is ook weer hersteld. Zet dat eens af tegen de vele honderden mensen die elke dag doodgaan, ziekenhuizen die vollopen, en de enige remedie die we daar nu tegen hebben: de samenleving platleggen. Zou je dan niet de moed moeten hebben om te zeggen zeggen: we geven het vrij?"

Levi heeft afgelopen week de opdracht gekregen een plan te maken voor de vaccinatie van twee miljoen mensen in Londen, voor december. "Het kan zijn dat ze uiteindelijk nog zeggen dat het wat later wordt. Dat zou ik dan weer niet heel erg vinden, want het is natuurlijk een waanzinnige operatie. Maar iedereen is enthousiast. Mensen denken: hè hè, licht aan de tunnel. Let's go for it."

In dit schema is te zien wat de verwachtingen zijn voor de verschillende vaccin-ontwikkelaars:

Schaatsers doen hun best in stil Thialf

Alleen een handjevol juryleden kijkt toe, grote posters met foto's van schaatskampioenen doen de tribunes er iets minder leeg uitzien, en het is stil in de hal. De ambiance mag soms misschien doen denken aan een trainingswedstrijd, er staan wel degelijk Nederlandse titels op het spel. In dit verhaal is te lezen hoe het er tijdens corona aan toe gaat bij het NK afstanden:

XL-teststraat bij Jaarbeurs Utrecht half november klaar

Gisteren is de GGD Regio Utrecht begonnen met de bouw van een XL-testlocatie op een parkeerterrein van de Jaarbeurs Utrecht. Er is ruimte voor 40 teststraten. Half november moet de testlocatie klaar zijn voor gebruik. Inwoners kunnen er dan hun auto of fiets parkeren en lopend door de teststraat gaan.

De GGD in Utrecht wil starten met sneltesten die binnen een uur uitsluitsel kunnen geven. De XL-locatie bij de Jaarbeurs is een van zeven tot tien van zulke extra grote teststraten die worden aangelegd. Het ministerie van Volksgezondheid zoekt ook in andere gemeenten naar plekken voor dit soort mega-testlocaties. Er komen naast de XL-teststraten ook 25 kleinere sneltestlocaties verspreid over het land, liet minister De Jonge woensdag aan de Kamer weten.

Voor de testlocaties is veel personeel nodig. Met het ministerie van Defensie is afgesproken dat militairen in de opstartfase gaan helpen. Er staan duizend militairen paraat, meldt Defensie.

'IOC wil sneltesten bij OS Tokio'

Sneltesten moeten er volgend jaar in Tokio voor zorgen dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd voor de deelnemers en begeleiders aan de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. "Dat is het scenario waar het IOC voor kiest", zegt technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF.

De vraag is inmiddels niet meer of de Olympische Spelen met een jaar vertraging wel doorgaan in Tokio, maar vooral op welke manier. Kan er straks publiek bij de wedstrijden zijn? Moeten de sporters, begeleiders en officials wekenlang in een bubbel plaatsnemen? Dat laatste gaat niet gebeuren, is Hendriks inmiddels wel duidelijk geworden. "Het IOC gaat uit van een situatie waarin corona nog aanwezig is in de wereld, maar ook dat de eerste vaccins al toegankelijk zijn. En dat met name sneltesten echt heel nadrukkelijk ontwikkeld zijn, waardoor het mogelijk is ervoor te zorgen dat de olympische omgeving veilig is."

Automobilist vlak voor teststraat in sloot beland

Een vrouw die met de auto op weg was naar de coronateststraat bij de Oostergouw in Zwaag is vlak bij haar bestemming in een sloot gereden, meldt het Noordhollands Dagblad. Ze wilde het terrein van de GGD op rijden voor een coronatest, maar door onbekende oorzaak raakte ze van de weg en kwam ze vlak voor de ingang in het water terecht.

De vrouw kreeg hulp van medewerkers van de GGD om uit de auto te komen. Nadat de politie was gearriveerd, heeft de vrouw alsnog een coronatest gedaan.

De bestuurster raakte vlak voor de teststraat van de weg

ING: beleggersvertrouwen daalt

Een ruime meerderheid van de Nederlandse beleggers verwacht dat de economische situatie de komende drie maanden zal verslechteren door de tweede coronagolf. Dat meldt ING op basis van een een peiling die deze maand is gedaan. Vorige maand verwachtte slechts een derde van de beleggers een verslechtering.

De maandelijkse BeleggersBarometer van ING daalde door het toenemende aantal coronabesmettingen en de gedeeltelijke lockdown in Nederland. De graadmeter van het beleggersvertrrouwen kwam in oktober uit op 89 punten. In september was dat nog 102 punten. Een stand van 100 punten staat voor neutraal, alles daarboven wordt als positief gezien.

Volgens 43 procent van de ondervraagden gaat de AEX-index de komende tijd dalen. Maar slechts 29 procent verwacht ook een waardedaling van de eigen aandelen.

CNV: capaciteit sneltests rapper opvoeren

Het kabinet moet de capaciteit van sneltests zo snel mogelijk opschalen, vindt CNV. Volgens de vakbond zitten tienduizenden mensen thuis te wachten op de uitslag van hun coronatest. "Dat blijkt uit een inventarisatie onder onze sectoren. Als we dit doorrekenen naar misgelopen arbeid, kan dit miljoenen kosten. En duizenden banen. We trekken daarom aan de noodrem", zegt voorzitter Piet Fortuin tegen het ANP.

Volgens Fortuin komt de werkgelegenheid op de lange termijn in gevaar. "Bovendien moeten veel werkenden vakantiedagen inleveren, of krijgen ze geen loon doorbetaald als ze niet komen werken. Of ze gaan alsnog werken, terwijl ze corona hebben en anderen dus besmetten." De CNV-voorzitter noemt als voorbeeld schoolklassen die meer dan een week thuiszitten of zorgmedewerkers die toch aan de slag gaan omdat er een tekort aan personeel is.

Fortuin zegt dat andere landen de capaciteit voor sneltests wel snel opvoeren, zoals België. Maar in Nederland lukt dat maar niet, stelt hij. "We moeten ons bevrijden uit de trage testklem die Nederland nu in zijn greep houdt." Hij vindt dat het kabinet iemand moet vrijmaken die zich alleen maar bezighoudt met het inkopen van zoveel mogelijk sneltesten.

'Johnson overweegt landelijke lockdown'

De Britse premier Johnson houdt maandag naar verwachting weer een persconferentie over de coronacrisis. Volgens The Times overweegt hij een nationale lockdown, waarbij alleen essentiële winkels en onderwijsinstellingen open mogen blijven. Die zou dan woensdag ingaan en tot 1 december van kracht zijn. Maar er is nog geen beslissing over genomen, aldus The Times.

Net als in Nederland en andere Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen in Groot-Brittannië op. Vandaag kwamen er 24.405 geregistreerde besmettingen bij. Volgens The Times is de Britse regering bang dat de ziekenhuizen in het land overbelast raken.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zaterdag 31 oktober. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.