liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Ronaldo mag het huis uit, Schmidt heeft nog coronazorgen

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dit was het voor vandaag. Morgen zijn we er weer met de eredivisie. FC Twente en PEC Zwolle beginnen aan de zevende speelronde. Tot dan!

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

WK-winnaar Nobby Stiles overleden

Bobby Charlton (l), Nobby Stiles (m) en Bobby Moore na de WK-finale van 1966

Nobby Stiles is op 78-jarige leeftijd overleden. De voormalig middenvelder van Manchester United maakte deel uit van de Engelse nationale ploeg die in eigen land in 1966 wereldkampioen werd.

De als Nobert Peter Stiles geboren Mancunian speelde van 1960 tot 1971 bij United 395 wedstrijden. Hij behaalde met die club twee keer de landstitel en won in 1968 op Wembley de Europa Cup I. Na verlenging werd Benfica, met Eusebio in de gelederen, met 4-1 verslagen.

Stiles droeg 28 keer het shirt van de Engelse ploeg. Van de kampioensploeg van 1966 zijn nu alleen Geoff Hurst, Bobby Charlton, Roger Hunt en George Cohen nog in leven.

Schmidt: 'We doen alles wat mogelijk is'

PSV heeft het lastig met het coronavirus, de Eindhovenaren konden maar amper een team op de been brengen gisteravond tegen Omonia Nicosia vanwege de vele besmettingen binnen de selectie. Toch blijft trainer Roger Schmidt optimistisch.

"We doen alles wat mogelijk is. Maar wanneer je ziet dat er in de maatschappij veel besmettingen zijn, kun je niet uitsluiten dat er in het voetbal ook positief getest gaat worden."

Schmidt: 'we doen alles wat mogelijk is'

Nederlands voetbal zet zich in voor naleving coronaregels

Via social media-kanalen van spelers, betaald voetbalorganisaties, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Vrouwen Eredivisie en de KNVB roepen voetballers en (bonds)coaches komend weekend iedereen op om zich te houden aan de coronaregels.

Daarnaast worden voetballiefhebbers met de hashtag #daardoeikhetvoor gevraagd met welk (eigen) doel zij zich in willen zetten. Het voetbal ondersteunt hiermee de landelijke bewustwordingscampagne 'Daar doe ik het voor' van de Rijksoverheid.

Guardiola wil bij City blijven

Pep Guardiola

Victor Font is in de race om voorzitter te worden bij FC Barcelona en een van zijn speerpunten voor de verkiezing is zijn voornemen om Pep Guardiola terug te halen naar de Catalanen.

Guardiola wil zelf graag blijven bij Manchester City, laat hij vandaag weten op de wekelijkse persconferentie van de club. "Ik ben heel blij hier", aldus de Spanjaard, die een aflopend contract heeft in Manchester.

"Ik heb het naar mijn zin in Manchester en ik hoop dat ik het dit seizoen goed genoeg kan doen zodat ik langer kan blijven."

PSV-directeur boos op KNVB: 'Ze beheersen de regels, maar denken niet mee'

PSV-directeur Toon Gerbrands snapt niets van de KNVB. Hij had bij de voetbalbond een verzoek ingediend om de eredivisiewedstrijd van zondag tegen ADO Den Haag te verzetten naar 27 december, maar kreeg nul op het rekest.

"We hadden gisteren maar één wissel. Vanwege de Europese belangen hebben we gekeken naar een andere datum die nog vrij is, maar de KNVB wees dat af. Onbegrijpelijk", laat Gerbrands weten.

KNVB willigt verzoek PSV-directeur Gerbrands niet in: 'Onbegrijpelijk'

Vriends staat salaris af voor goed doel

De Sparta-verdediger staat net als bijvoorbeeld Héctor Bellerín, Serge Gnabry en Juan Mata 1 procent van zijn salaris af aan de stichting Common Goal. Een stichting die zich inzet om sociale problemen over de hele wereld aan te pakken.

Vriends is de eerste Nederlandse voetballer die zich aansluit bij de beweging. Voetbalsters Tessel Middag en Siri Worm werken ook mee.

Beugelsdijk verliest rechtszaak om voetbalplaatjes

Tom Beugelsdijk in het shirt van Sparta

Sparta-verdediger Tom Beugelsdijk heeft een door hemzelf aangespannen rechtszaak tegen supermarktketen Albert Heijn verloren.

Beugelsdijk, die deze zomer overstapte van ADO naar Sparta, vond dat de supermarkt zijn beeltenis onterecht gebruikte bij het maken van extra reclame voor een spaaractie rondom voetbalplaatjes. Beugelsdijk vond dat door het gebruik van zijn beeltenis in de winkels zijn portretrecht werd geschonden.

De rechter heeft nu geoordeeld dat Beugelsdijk daarin geen gelijk heeft. Door (middels de cao van contractspelers) akkoord te gaan met de plaatjesactie, en vanwege het feit dat AH alleen de foto die op het plaatje te zien is gebruikt, moet de 30-jarige Hagenaar nu de proceskosten van 720 euro betalen.

KNVB draagt Spee voor als lid UEFA-bestuur

Just Spee

De KNVB heeft bondsvoorzitter Just Spee voorgedragen als kandidaat-lid voor het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA. De Nederlandse bond hoopt dat Spee op 2 maart bij het UEFA-congres in Zwitserland wordt gekozen. Spee zou dan de plek kunnen overnemen van Michael van Praag, wiens derde en laatste termijn dan afloopt.

De 55-jarige Spee volgde Van Praag vorig jaar al op als voorzitter van de KNVB. Van Praag (73) maakt sinds 2009 deel uit van het bestuur van de UEFA. De oud-voorzitter van Ajax werd twee keer herkozen, voor het laatst in 2017. Van Praag behoorde een tijdje tot de vicepresidenten van het Europese voetbalbestuur, nu is hij regulier lid.

Spee sprak begin dit jaar het UEFA-congres al toe op het congres in Amsterdam. De Noord-Hollander kan na Lo Brunt, Jos Coler, Jo van Marle, Jeu Sprengers en Van Praag de zesde KNVB'er worden in het bestuur van de UEFA. Bij het congres op 2 maart kunnen de Europese voetballanden stemmen over zeven posities in het belangrijkste comité van de UEFA.

Succesvolle operatie Van Dijk

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk is succesvol geopereerd aan zijn knie. De verdediger van Liverpool kwam in het competitieduel met Everton hard in aanraking met keeper Jordan Pickford en raakte zwaargeblesseerd aan zijn knie.

Hoe lang Van Dijk aan zijn herstel moet werken en of hij op tijd fit zal zijn voor het EK is nog niet duidelijk.

Vitesse mist Tannane vanwege corona

Vitesse moet het zaterdagavond tegen Willem II wederom doen zonder Oussama Tannane. De middenvelder, die net terug is van een schorsing van één duel, is positief getest op het coronavirus.

Oussama Tannane schreeuwt het uit

Groningen hengelt naar El Khayati

Abdenasser El Khayati liet vorige week zijn contract ontbinden bij Qatar SC en is dus transfervrij. Een terugkeer naar de eredivisie lonkt, want hij heeft een gesprek gehad met FC Groningen. Na het weekend geeft de begaafde middenvelder uitsluitsel.

El Khayati speelde 2,5 jaar voor ADO en verkaste vorig seizoen naar Qatar. In januari 2017 kwam hij op huurbasis over van Queens Park Rangers. In de zomer die volgde nam ADO hem definitief over.

De middenvelder kende daarna een uiterst succesvol jaar. Hij was maar liefst betrokken bij 29 doelpunten. De geboren Rotterdammer maakte 17 doelpunten en leverde 12 assists voor ADO.

El Khayati speelde eerder onder meer voor FC Den Bosch, NAC Breda, Olympiakos Nicosia en Queens Park Rangers. In het seizoen 2014/2015 speelde hij zelfs nog op amateurniveau bij Kozakken Boys, waar hij Groningen-trainer Danny Buijs meemaakte.

Reacties Feyenoord en AZ

Feyenoord lelijk onderuit na dramatische start en drie strafschoppen tegen

Lutsharel Geertruida baalt van de zeperd tegen Wolfsberger in de Europa League

Drie makkelijk gegeven strafschoppen tegen, matig spel en veel gemiste kansen. Feyenoord is in een bijzonder verlopen wedstrijd lelijk onderuitgegaan tegen Wolfsberger AC. Het werd 1-4 in De Kuip.

Malen helpt PSV in slotseconden aan verdiende zege op Omonia Nicosia

Donyell Malen

PSV heeft aan zijn tweede optreden in de Europa League drie punten overgehouden. Na de 2-1 thuisnederlaag van vorige week tegen Granada eindigde de uitbeurt tegen Omonia Nicosia in 2-1 zege, die pas in de slotseconden tot stand kwam.

Even terug naar gisteravond: AZ geeft uitstekende start in Europa League vervolg met 4-1 zege

AZ-spelers Albert Guðmundsson (links) en Teun Koopmeiners juichen

In de eredivisie wil het vooralsnog niet vlotten, maar in de Europa League kent AZ een uitstekende start. Na de zege bij Napoli vorige week (0-1) werd donderdagavond met goed veldspel en mooie goals ruim gewonnen van HNK Rijeka: 4-1.

Zlatan roept op: 'Jij bent Zlatan niet, dus daag coronavirus niet uit'

Zlatan Ibrahimovic roept in een reclamespot van de regio Lombardije iedereen op om zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat doet de stervoetballer van AC Milan geheel op eigen wijze.

Zlatan op z'n Zlatans: 'Jij bent mij niet, dus daag coronavirus niet uit'

Maradona is 60 jaar en onnavolgbaar, in alles wat hij doet

Zeljko Petrovic is één keer een avondje op stap geweest met Maradona. Althans, dat was de bedoeling. Toen uitlekte dat de Argentijn binnen was, moesten ze op de vlucht voor de massaal toegestroomde fans.

Diego Armando Maradona viert vandaag zijn verjaardag. De voetballer die door velen wordt beschouwd als de beste aller tijden, wordt 60. Of beter gezegd: wordt al 60 jaar geleefd.

Emanuelson heeft nieuw contract binnen

Urby Emanuelson heeft weer een contract gekregen bij FC Utrecht. Het contract van de 34-jarige middenvelder bij Utrecht liep afgelopen zomer af, maar hij kwam nog wel op amateurbasis uit voor de Domstedelingen.

De oud-speler van onder meer Ajax, AC Milan, Fulham en AS Roma heeft nu weer een profcontract tot de zomer van 2023 gekregen. Daarnaast wordt de 17-voudig Oranje-international individuele trainer en begeleider van toptalenten binnen FC Utrecht. Zijn nieuwe contract loopt tot 2023 waarbij na ieder seizoen wordt bekeken of Emanuelson ook doorgaat als speler.

Ook Sander van de Streek heeft een nieuw contract binnen bij FC Utrecht. De 27-jarige middenvelder verlengde zijn aflopende verbintenis en ligt nu ook tot 2023 vast.

Welkom!

Welkom bij de Warming-up, ons vaste liveblog in de aanloop naar het voetbalweekend. We brengen hier het laatste nieuws, alle wetenswaardigheden, kijken vooruit en blikken terug.