NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Horeca voelt zich genegeerd • Opnieuw rellen in Rome tegen maatregelen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Fijne nacht!

 • Epidemioloog Radboudumc miste urgentie bij kabinet

  Ook Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc, heeft meegekeken naar het persmoment van vanavond. Ze was niet onder de indruk van de boodschap van Rutte en De Jonge. "Het had een stuk urgenter gekund, want wat ik niet hoorde is dat het nu echt al piept en kraakt in de ziekenhuizen." Ze ziet een tekort aan zorgmedewerkers ontstaan door de toename van het aantal coronapatiënten, en de wintervirussen die medewerkers thuishouden.

  "Dat drukt enorm op de zorg. Ik zie ook lichtpuntjes in de cijfers, de groei lijkt af te nemen, maar we zitten nu op hele hoge aantallen. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames zal de komende twee tot drie weken blijven stijgen", zegt Tostmann. Ze is daarom bang voor wat er nog komen gaat.

 • 'Mantelzorger kan gratis beschermende kleding krijgen'

  Wie voor een naaste zorgt, kan tijdens de coronacrisis gratis beschermende kleding krijgen. Dat weten veel mantelzorgers niet, zegt MantelzorgNL tegen RTV Utrecht. De afgelopen weken kreeg de organisatie steeds meer vragen van bezorgde mantelzorgers. Ze zijn bang om door gebrek aan beschermende kleding besmet te raken, met als gevolg dat ze niet meer voor hun naaste kunnen zorgen.

  "Tijdens de eerste coronagolf merkten we ook dat deze zorgen bestonden", zegt Ginette Klein van MantelzorgNL tegen de regionale omroep. "Toen is er een richtlijn geschreven waardoor de mantelzorger gratis aan beschermende kleding kan komen. Dat is toen wel kenbaar gemaakt, maar schijnbaar weet nog niet iedereen van die richtlijn af."

 • Vereniging van Nederlandse Orkesten noemt verlenging 'erg teleurstellend'

  "Erg teleurstellend", noemt George Wiegel, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO), het bericht dat de huidige maatregelen nog zeker tot in december zullen duren. "Nog een maand erbij. Maar we moeten dit uitzitten, het is niet anders."

  De VvNO vertegenwoordigt negen orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Concertgebouworkest en het Noord Nederlands Orkest. Wiegel is zelf directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

  "We hebben heel hard gewerkt om de concertzalen helemaal coronaproof te maken. Juist nu is het seizoen dat mensen binnen dingen willen meemaken", zegt Wiegel. "Dat kan nu niet, en dat is heel naar."

 • Formule 1 Zandvoort waarschijnlijk pas volgend najaar

  Op de conceptkalender van de Formule 1 voor 2021, die door de NOS is ingezien, prijkt een recordaantal van 23 races. De Grand Prix van Nederland staat voorlopig pas voor na de zomer (september/oktober) in de planning.

  Daarmee laat de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem nog even op zich wachten. De race op het circuit van Zandvoort zou dit jaar in mei voor het eerst in 35 jaar worden gehouden, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep doorheen.

 • Sportkoepel NOC*NSF reageert gelaten op verlenging maatregelen: 'Uitzoeken wat het betekent'

  Bij sportkoepel NOC*NSF wordt gelaten gereageerd op de woorden van Hugo de Jonge. "We hebben het gehoord. We gaan nog uitzoeken wat dit betekent voor sport", zegt woordvoerder Geert Slot. "Betekent dit bijvoorbeeld dat we op december moeten rekenen, maar dat het nog kan worden vervroegd?" Hij verwijst naar eerdere maatregelen die vaststonden tot 1 september, maar waar het kabinet later op terugkwam door een sterke afname van het aantal besmettingen.

  De situatie is voor veel sporters nu vervelender dan bij de eerdere gedeeltelijke lockdown. Toen eindigde het seizoen, maar nu wordt dat juist opgestart. "Dat heeft andere consequenties. We zijn in contact met het ministerie van VWS", zegt Slot. "We kijken steeds wat er mogelijk is en kan worden vrijgegeven. Morgenochtend weten we vast meer."

 • Hockeyclub Kampong in beroep tegen straf rondom positieve test

  Er kan nog geen punt achter de corona-affaire rond Kampong gezet worden. De hockeyclub is bij de hockeybond KNHB in beroep gegaan tegen de straf voor het handelen rond de positief geteste Jip Janssen.

  Kampong wil herziening van de drie punten in mindering en het overspelen van het hoofdklasseduel met Tilburg. "Dit verzoek wordt in behandeling genomen. We doen geen mededelingen totdat er een onherroepelijke beslissing is", aldus de KNHB.

 • Opnieuw rellen in Rome tegen coronamaatregelen

  In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn vanavond opnieuw rellen uitgebroken. Er wordt gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens Italië-correspondent Mustafa Marghadi bestaat de groep relschoppers vooral uit aanhangers van het neofascistische Forza Nuova.

  Het is al dagen onrustig in verschillende Italiaanse steden, zoals Milaan, Napels en Turijn. De betogers vrezen voor een totale lockdown met grote financiële gevolgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaprotest op Piazza del Popolo in Rome loopt uit op rellen
 • Directeur horeca stoort zich aan manier waarop verlenging sluiting gemeld werd

  "We hadden met alles rekening gehouden, hielden alle opties open. Maar hoe het werd gebracht is ongehoord", reageert directeur van Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts op het nieuws dat de coronamaatregelen nog tot in december van kracht zijn.

  Het stoort de directeur dat het niet eens in een officiële persconferentie is bekendgemaakt, maar "in een bijzin". "Het klonk bijna als: 'oh ja, by the way...'. Dat is ongehoord. We wachten het Kamerdebat van morgen af. Als de sector opgeofferd wordt, is meer financiële steun nodig. Als die er niet komt, zal het aantal faillissementen flink toenemen en het heel druk worden bij het UWV in december."

  Voorman Robèr Willemsen van KHN zegt tegen persbureau ANP "moedeloos te worden van de boodschap van De Jonge". "Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op."

 • Hockeyen mag, maar omkleden moet op de tribune

  Acht maanden en elf dagen speelden de Oranje-hockeysters geen interland vanwege het coronavirus. Dinsdagmiddag mochten ze weer. In een leeg Wagener-stadion was er winst bij de hervatting van de Pro League tegen Groot-Brittannië: 3-1. Alleen mochten de dames zich niet omkleden in de kleedkamer.

  ANP
 • Vlaanderen scherpt maatregelen aan: geen cultuur meer en sport alleen buiten

  In Vlaanderen worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Zo gaan de cultuurhuizen dicht en worden alle evenementen geschrapt. Ook zwembaden en fitnesscentra moeten sluiten. Iedereen ouder dan 12 jaar mag alleen nog maar buiten sporten, met maximaal vier personen bij elkaar. De maatregelen gaan vrijdag om 18.00 uur in.

  Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Er is geen einddatum voor de nieuwe regels maar over drie weken wordt de situatie geëvalueerd. Volgens minister-president Jan Jambon is vooral het stijgend aantal ziekenhuisopnames in de regio "alarmerend".

  "Aan ziekenhuisopnames is deze golf erger dan de eerste", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de universiteiten Hasselt en Leuven tegen de VRT. "We zijn nog niet aan de top. Het zou naar het dubbele van het voorjaar kunnen gaan. We hopen dat met deze maatregelen eindelijk de knik gaat beginnen."

 • Sinterklaas en Sint Maarten voorlopig alleen in kleine kring, Kerstmis nog niet duidelijk

  Feestdagen als Sint Maarten en Sinterklaas kunnen waarschijnlijk alleen in kleine kring worden gevierd. "Ga er voorlopig maar vanuit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten", zei premier Rutte. Hij vindt het te vroeg om al iets te zeggen over de Kerstdagen.

  Minister De Jonge zei dat de huidige maatregelen, zoals de sluiting van de horeca, nog wel tot in december zullen duren. "De besmettingsgraad moet dalen", zegt De Jonge. "Anders houdt de zorg het gewoon niet vol." Overigens denkt hij dat de besmettingsgraad door de maatregelen al is gedaald. Het zogenoemde reproductiegetal ligt volgens zijn schatting nu al onder de 1.

 • Rutte: volledige lockdown is schrikbeeld

  Het kabinet houdt volgende week weer een gewone persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, tenzij de cijfers aanleiding geven om eerder met maatregelen te komen. Als het aantal besmettingen niet stabiliseert, liggen alle mogelijke scenario's op tafel.

  "Een volledige lockdown is dan het schrikbeeld", zei Rutte. "Want dat betekent dat iedereen thuis moet blijven. Daarom zeg ik opnieuw: hou je aan de regels, zoek niet de randen op. Zo kunnen we voorkomen dat het land verder op slot moet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Volledige lockdown is natuurlijk wel echt een schrikbeeld'
 • De Jonge: maatregelen nog wel tot in december

  De huidige maatregelen tegen het coronavirus zullen nog wel tot december van kracht blijven. Dat zei minister De Jonge tijdens de toelichting aan de pers.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Huidige maatregelen zeker tot december van kracht'
 • Rutte roept op tot meer naleving maatregelen

  Premier Rutte roept iedereen nogmaals op om zich aan de coronaregels te houden. In een toelichting aan de pers gaf hij aan dat de stijging van de besmetting afvlakt, "maar de cijfers blijven te hoog."

  Het kabinet maakt geen nieuwe maatregelen bekend, omdat de effecten van het pakket van twee weken geleden nog niet duidelijk zijn. "We weten het gewoon nog niet precies. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, om op de rem te trappen."