liveblog

Recordman Hamilton wint GP van Portugal, Verstappen finisht als derde

  • De GP van Portugal is de twaalfde race van het F1-seizoen
  • Op het circuit van Portimão is nooit eerder een F1-race gehouden
  • Lewis Hamilton gaat comfortabel aan de leiding in het WK-klassement
  • Hamilton boekt 92ste zege in F1-carrière
liveblog gesloten

Bedankt voor het volgen

Bedankt voor het volgen van het liveblog. Volgende week zijn we terug als de Formule 1 verdergaat op het circuit van Imola.

Jan Lammers vindt de prestaties van Hamilton indrukwekkend

Lammers over record Hamilton: 'Lastig te zeggen of hij de allergrootste is'

Wedstrijdverslag: Hamilton steekt Schumacher voorbij met 92ste GP-zege, Verstappen derde

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton heeft in Portugal zijn 92ste race in de Formule 1 gewonnen en daarmee een record gevestigd. De Brit van Mercedes is nu de coureur met de meeste zeges in de Formule 1. Na het winnen van de Grand Prix van de Eifel, twee weken geleden, deelde Hamilton het record met Formule 1-legende Michael Schumacher, die in totaal 91 races won in zijn carrière.

WK-stand na GP Portugal

1. Hamilton 256, 2. Bottas 179, 3. Verstappen 162, 4. Ricciardo 80, 5. Leclerc 75, 6. Pérez 74, 7. Norris 65, 8. Albon 64.

Hamilton: 'Ik had geen glazen bol toen ik naar dit team kwam'

Lewis Hamilton wist na zijn 92ste zege niet hoe hij naar die topscore moest kijken. "Het zal even duren voor dit tot me doordringt. Ik had geen glazen bol toen ik naar Mercedes kwam. Bij dit team kijken we allemaal dezelfde kant op. Het is een voorrecht om voor dit team te rijden."

Verstappen over lastige eerste ronde: 'Weinig grip'

De Nederlander had een lastige aanvangsfase in Portimão. "Ik had weinig grip, ik heb vooral geprobeerd de auto op de baan te houden. IK wilde uit de problemen blijven. Na mijn pitstop was de achterstand zo groot dat er weinig meer te doen viel. We zijn gefinisht op de plaats die we verdienden."

Uitslag

1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Gasly, 6. Sainz, 7. Pèrez, 8. Ocon, 9. Ricciardo, 10. Vettel, 11. Räikkönen, 12. Albon.

Hamilton pakt 92ste zege, Verstappen derde

Lewis Hamilton heeft de GP van Portugal gewonnen. Hij blijft op het circuit van Portimão teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen (P3) voor. Voor Hamilton is het zijn 92ste zege in zijn F1-loopbaan. Niemand heeft zoveel races in de Formule 1 gewonnen. Zijn eerste zege dateert van 2007.

64/66: 92ste zege Hamilton bijna een feit, Brit heeft kramp

Hamilton voegt straks weer een record aan zijn imposante lijst toe. Zijn 92ste F1-zege is in aantocht. Daarmee laat hij Michael Schumacher (91) nu achter zich. Hamilton klaagt wel over kramp.

61/66: Hamilton gaat voor extra punt

De Brit zet in de slotfase de snelste ronde neer. Dat levert hem straks een extra WK-punt op, maar Valtteri Bottas heeft daar ook zijn zinnen op gezet.

59/66: Verstappen op weg naar derde plaats

De Nederlander rijdt zijn eigen race. Zijn achterstand op Bottas (P2) is tien seconden, zijn voorsprong op Leclerc 22 seconden.

Stroll eerste uitvaller

De Racing Point-coureur parkeert zijn bolide in de pitbox.

53/66: Verstappen heeft geen last van Leclerc

Voorlopig heeft Verstappen niets te vrezen van de Ferrari-coureur. Het gat tussen de twee is zeventien seconden.

50/66: Razendsnelle pitstop Albon

De pitstop van de Red Bull-coureur neemt 1,8 seconden in beslag. De teamgenoot van Max Verstappen moet zich in Portugal en volgende week in Italië bewijzen. Voorlopig rijdt de Thai nog niet in de WK-punten: twaalfde.

Nog twintig ronden

1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Ocon, 6. Pérez, 7. Gasly, 8. Ricciardo, 9. Sainz, 10. Räikkönen, 11. Albon, 12. Vettel.

41/66: Pitstop Hamilton en Bottas

Beide coureurs gaan op de harde band verder. Hamilton leidt met een voorsprong van acht seconden op Bottas. Verstappen op de derde plaats. Hij houdt Charles Leclerc op afstand.

36/66: Pitstop Leclerc, Verstappen op P3

De Ferrari-coureur kiest voor de harde band en lijkt voor een stop te kiezen. Verstappen neemt de derde plaats weer over. Leclerc komt op P4 terug op de baan.

33/66: Gat tussen Leclerc en Verstappen 20 seconden

Voor een podiumplaats moet Verstappen in elk geval voorbij Charles Leclerc. Het gat is twintig tellen. Leclerc moet nog een pitstop maken. Het is heel licht gaan regenen.Hamilton heeft acht seconden voorsprong op zijn teamgenoot Bottas (P2).

29/66: Verstappen op P4

De Red Bull-coureur werkt zich weer naar voren na zijn pitstop.

25/66: Tijdstraf Stroll

Stroll krijgt een tijdstraf van 5 seconden voor de botsing met Lando Norris.

24/66: Verstappen naar binnen

De Nederlander laat de mediumband onder de Red Bull leggen. Verstappen keert op P6 terug op de baan.

20/66: Hamilton neemt de leiding

Het is wat gaan druppelen in Portimão. Lewis Hamilton heeft Valtteri Bottas van de eerste plaats verdreven. Verstappen rijdt nog steeds op P3.

18/66: Verstappen moet Mercedes-duo laten gaan

Bottas en Hamilton nemen verder afstand van Verstappen. De Nederlander ziet het gat naar Hamilton groeien naar ruim tien seconden.

14/66: stand

1. Bottas, 2. Hamilton, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Gasly, 7. Norris, 8. Stroll, 9. Ricciardo, 10. Ocon.

11/66: Verstappen: 'Linker voorband gaat niet lang mee'

De Nederlander laat bij Red Bull weten dat de linker voorband het niet lang gaat houden. Het verschil tussen hem en Hamilton op P2 is vier seconden.

8/66: Ook Hamilton en Verstappen schuiven op

De Brit en Nederlander passeren Carlos Sainz. De pikorde is bijna hersteld.

6/66: Bottas weer aan de leiding

De coureurs zoeken naar grip op de gladde baan. Bottas neemt de leiding weer over van Carlos Sainz. Hamilton rijdt op de derde plaats. Verstappen jaagt op Lando Norris en neemt vierde plaats over. De clash tussen Verstappen en Pèrez blijft zonder gevolgen.

1/66: Hamilton en Verstappen vallen terug na de start

Er gebeurt van alles in de eerste ronde. Bottas nam de leiding, maar is intussen voorbijgereden door Carlos Sainz. Max Verstappen valt, na een duel met Sergio Pèrez, terug naar de vijfde plaats. Pèrez begint achteraan na de touché.

Hamilton gaat door, maar hoelang?

De zesvoudig wereldkampioen verklaarde in Portugal dat hij van plan is om ook volgend jaar in de Formule 1 te rijden. Over de jaren daarna was hij minder uitgesproken. De Brit moet zijn contract nog verlengen bij Mercedes.

Verstappen: 'Geen grip'

In januari reed Max Verstappen enkele rondjes op het circuit van Portimão. Toen keek hij enorm uit naar de F1-race op het Portugese circuit. Zondag gaf hij aan dat de nieuwe asfaltlaag het een stuk moeilijker gaat maken voor de coureurs. "Je hebt hier geen grip", zei hij bij Ziggo over de spekgladde baan. "Een ijsbaan", noemde Sebastian Vettel het circuit bij de Duitse televisie.

De WK-stand na 11 races

1. Lewis Hamilton 230, 2. Valtteri Bottas 161, 3. Max Verstappen 147, 4. Daniel RIcciardo 78, 5. Sergio Pèrez 68, 6. Lando Norris 65, 7. Alexander Albon 64, 8. Charles Leclerc 63, 9. Lance Stroll 57, 10. Pierre Gasly 53.

Voor het eerst Portimão

Het Formule 1-circus is neergestreken in de Algarve. Het circuit van Portimão wordt door veel coureurs als het hoogtepunt van het jaar beschouwd. "Heuvelachtig, uitdagende bochten en een stevige moeilijkheidsgraad", blikte Max Verstappen deze week vooruit. "Het is een pittig circuit", vindt de Nederlander, die als enige dicht in de buurt bleef van de favoriete Mercedes-rijders Hamilton en Bottas.

Hamilton op pole, Verstappen van P3

Met zijn laatste ronde in de kwalificatie stelde Lewis Hamilton zijn 97ste polepositie in zijn F1-loopbaan veilig. Max Verstappen leek even op P2 uit te komen, maar de Red Bull-coureur moest uiteindelijk tevreden zijn met de derde startplaats. Valtteri Bottas maakte het succes voor Mercedes compleet met de tweede tijd in de kwalificatie.

Welkom bij het liveblog van de GP van Portugal

Over een klein uur start de Grand Prix van Portugal. De laatste keer dat Portugal het strijdtoneel in de Formule 1 was, was in 1996. Destijds won Jacques Villeneuve de race op het circuit van Estoril. De race op het circuit van Portimão is de twaalfde van het seizoen. Na vandaag zijn er nog vijf races dit jaar. Lewis Hamilton kan zijn 092ste GP-zege boeken. Daarmee zou hij het record van meeste zeges alleen in bezit hebben. Nu deelt hij het record (91) met Michael Schumacher.