NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Frankrijk meldt weer recordaantal besmettingen • Noodtoestand in Spanje

Liveblog gesloten
 • Einde

  We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws. Goede nacht!

 • Politie beëindigt coronaprotest in Berlijn

  In Berlijn heeft de politie een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Er zijn mensen gearresteerd, maar het is onduidelijk hoeveel.

  Bij het protest waren volgens de politie zo'n 2000 mensen aanwezig. Een deel daarvan hield niet voldoende afstand en droeg geen mondkapje. Daarom heeft de politie het plein uiteindelijk ontruimd.

  AP

  De actiegroep Querdenken (Dwarsdenken) had opgeroepen tot de demonstratie. Betogers scandeerden onder meer dat ze van hun vrijheid zijn beroofd door de beperkingen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Eerder vandaag waren er brandbommen gegooid naar een pand van het Robert Koch-instituut in Berlijn. De schade aan het gebouw van het Duitse RIVM was gering en niemand raakte gewond.

 • Vuelta-directeur vreest niet voor gevolgen noodtoestand Spanje

  Geen vrees bij Vuelta-directeur na corona-alarm: 'Gaan gewoon door'
 • Nieuwsuur: coronadrama in het Drentse Norg

  Nieuwsuur heeft een reportage over verpleeghuis De Omloop in het Drentse Norg, waar dementerende ouderen wonen. Maandenlang waren er geen besmettingen, maar half september wordt een van de bewoners ziek.

  De zorgorganisatie waar het verpleeghuis onder valt, laat meteen iedereen testen. Van de 23 bewoners zullen veertien mensen de corona-uitbraak niet overleven. En ook nu nog zitten er bewoners in isolatie:

  'De bewoner is heel rustig ingeslapen in het bijzijn van haar zonen'
 • Frankrijk meldt ruim 7000 besmettingen meer dan dagrecord van gisteren

  Het afgelopen etmaal zijn in Frankrijk 52.010 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ruim 7000 meer dan het record van een dag eerder.

  De afgelopen 24 uur zijn er 116 nieuwe coronadoden gemeld bij het Franse ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn er iets minder dan de 137 van de dag ervoor. Sinds het begin van de epidemie heeft het virus in Frankrijk bijna 35.000 levens geëist.

  Sinds donderdag geldt voor twee derde van alle inwoners een avondklok. Tussen 21.00 uur en 6.00 uur mag niemand zonder geldige reden de straat op.

 • 'Illegale feesten zoals in Hilversum worden wekelijks georganiseerd'

  Het illegale feest dat vannacht in Hilversum werd beëindigd door de politie is niet uniek. Volgens een bezoeker van het feest met meer dan driehonderd bezoekers worden wekelijks vergelijkbare illegale raves georganiseerd rondom Amsterdam. "Bijna elke week wordt er wel een feest georganiseerd. Dit gebeurt de hele zomer al", zegt de bezoeker, die anoniem wil blijven, tegen de NOS.

  Als je bij een feest wil zijn, moet je de organisatie een bericht sturen, legt hij uit. "Een paar uur van tevoren krijg je dan de locatie van de verzamelplek. Daar verzamel je in groepjes en vervolgens ga je samen naar de locatie."

 • Kabinet gaat waarschuwen voor 'draconische maatregelen', dinsdag meer duidelijkheid

  Het kabinet gaat dinsdag waarschijnlijk geen nieuwe coronamaatregelen bekendmaken. Wel spreken premier Rutte en minister De Jonge dan de pers toe en gaan ze volgens Haagse ingewijden waarschuwen voor 'draconische maatregelen' als mensen zich niet aan de regels houden.

  "Rutte heeft al vaker gezegd dat alle opties op tafel liggen", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy. "Ook een totale lockdown en een avondklok zijn maatregelen die het kabinet niet uitsluit als de cijfers blijven oplopen."

 • Dinsdag meer duidelijkheid over aanpak coronacrisis

  Het kabinet geeft dinsdag meer duidelijkheid over wat de volgende stappen worden in de aanpak van de coronacrisis. Dat is duidelijk geworden na het Catshuisoverleg vandaag tussen een deel van het kabinet en zijn adviseurs, waaronder het RIVM.

  Beleidsmakers en experts overlegden ruim twee uur over de mogelijke scenario's. Rutte en De Jonge spreken dinsdag de pers toe, maar het wordt waarschijnlijk geen persconferentie met nieuwe coronamaatregelen. De verwachting van het kabinet en het RIVM is namelijk dat het effect van de huidige maatregelen op dinsdag nog niet duidelijk is.

  Als het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames ook deze week verder blijft stijgen, gaat het kabinet nieuwe maatregelen nemen. Daarbij liggen volgens Rutte alle mogelijke scenario's op tafel.

 • Voor het eerst meer dan 20.000 besmettingen Italië

  De afgelopen 24 uur zijn er in Italië 21.273 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is opnieuw het hoogste aantal bevestigde besmettingen in het Zuid-Europese land. Het aantal coronadoden is de afgelopen dag met 128 toegenomen tot boven de 37.000.

  Eerder vandaag maakte premier Conte een nieuw pakket coronamaatregelen bekend om het stijgende aantal besmettingen aan te pakken. Zo zijn er vanaf maandag geen toeschouwers meer welkom bij de nationale voetbalcompetitie. Ook moeten de bioscopen, theaters en sportscholen sluiten en moet de horeca eerder dicht.

 • Overleg in Catshuis is voorbij

  Het informele kabinetsoverleg in het Catshuis over de coronamaatregelen is afgelopen. Het is niet bekendgemaakt wat de uitkomst van de gesprekken tussen het kabinet en zijn adviseurs is.

  Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown.

 • Deze mensen testen de coronavaccins

  De NOS sprak met drie proefpersonen die drie verschillende coronavaccins testen: het Oxford-vaccin van farmaceut AstraZeneca, het coronavaccin van het Duitse bedrijf Curevac en het vaccin van Janssen Vaccines uit Leiden.

  Proefpersoon Amaury van Kenhove hoopt bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus. "Deze pandemie is het probleem van het jaar, misschien wel van de eeuw. Ik wil deel uitmaken van de oplossing", vertelt Van Kenhove. "Ik heb twee dochters en wil niet dat zij moeten opgroeien in een wereld waarin we bang zijn voor elkaar en voor iets wat we niet goed kennen."

 • Ongeveer 230 deelnemers bij kerkdienst in Leerdam

  Enkele kerken hebben zich vandaag niet gehouden aan het dringend geadviseerde maximumaantal van dertig deelnemers per kerkdienst. Zo waren er bij een dienst van de Gereformeerde Gemeenten Nederland in Leerdam zo'n 230 bezoekers.

  Een woordvoerder van de Sealthiëlkerk benadrukt dat aan alle wettelijk verplichte coronamaatregelen is voldaan. Want voor religieuze bijeenkomsten geldt nog altijd een grondwettelijke uitzondering op de landelijke regel dat er maximaal dertig mensen binnen een bijeenkomst mogen vormen. Onder de voorwaarde dat er voldoende afstand wordt gehouden in de kerk en dat mensen vooraf reserveren.

  Na de ophef over een reeks zondagsdiensten in Staphorst, met 600 deelnemers per keer, heeft minister Grapperhaus de kerken nadrukkelijk opgeroepen niet meer dan dertig gasten per keer toe te laten. Het overgrote deel van de kerken houdt zich aan die oproep. Maar bijvoorbeeld ook in de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel waren volgens het AD vandaag zo'n 200 kerkgangers bijeengekomen.

 • Bulgaarse premier heeft covid-19

  Boyko Borissov, de premier van Bulgarije, is besmet met het coronavirus. Dat heeft hij op Facebook bekendgemaakt. Borissov heeft naar eigen zeggen milde klachten en zit in isolatie.

  Borissov is niet de eerste regeringsleider die besmet is geraakt. De presidenten Trump van de VS en Bolsonaro van Brazilië gingen hem voor, net als de Britse premier Johnson. In Nederland raakten verschillende burgemeesters besmet, onder wie Aboutaleb van Rotterdam.

  Boyko Borissov op een EU-top in Brussel twee weken geleden AFP
 • Spaanse premier stelt noodtoestand in

  De Spaanse regering heeft opnieuw de noodtoestand afgekondigd vanwege de coronacrisis. Premier Sánchez wil dat de noodtoestand zeker zes maanden duurt, maar het parlement moet daarvoor eerst toestemming geven. Zonder groen licht van het parlement geldt de noodtoestand in ieder geval voor de komende twee weken.

  De premier kondigde ook nieuwe maatregelen aan die komende nacht in werking treden. Er komt onder meer een avondklok en er mogen buiten nog maximaal zes personen bij elkaar komen.

  Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg valt vooral op dat de noodtoestand voor zo'n lange periode kan gaan gelden. Dat besluit geeft deelstaten de mogelijkheid om regionaal zware maatregelen te nemen, zoals een volledige lockdown. De Spaanse regering wil, net als in Nederland, dat de corona-aanpak in de toekomst zoveel mogelijk op regionaal niveau wordt bepaald.

  "We zitten in een extreme situatie, de meest heftige van de laatste vijftig jaar", zei Sánchez op een persconferentie. Spanje werd deze week het eerste Europese land met in totaal meer dan een miljoen vastgestelde besmettingen.

 • Kabinet overlegt op Catshuis over coronamaatregelen

  ANP

  Premier Rutte spreekt op dit moment op het Catshuis met een deel van het kabinet en met deskundigen als Jaap van Dissel (RIVM) de huidige en mogelijk toekomstige coronamaatregelen.

  Rutte zei vrijdag dat alle scenario's op tafel liggen als het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen. Tot 10.00 uur vanmorgen werden 10.211 positief geteste mensen gemeld aan het RIVM. Met de kanttekening dat een deel van de toename van vandaag volgens het RIVM het gevolg is van een correctie van de cijfers van gisteren, die incompleet waren door een storing bij de GGD's.

  Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown. Op zijn vroegst volgt dan dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en minister De Jonge.