liveblog

Frankrijk meldt weer recordaantal besmettingen • Noodtoestand in Spanje

liveblog gesloten

Einde

We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws. Goede nacht!

Politie beëindigt coronaprotest in Berlijn

In Berlijn heeft de politie een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Er zijn mensen gearresteerd, maar het is onduidelijk hoeveel.

Bij het protest waren volgens de politie zo'n 2000 mensen aanwezig. Een deel daarvan hield niet voldoende afstand en droeg geen mondkapje. Daarom heeft de politie het plein uiteindelijk ontruimd.

De actiegroep Querdenken (Dwarsdenken) had opgeroepen tot de demonstratie. Betogers scandeerden onder meer dat ze van hun vrijheid zijn beroofd door de beperkingen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Eerder vandaag waren er brandbommen gegooid naar een pand van het Robert Koch-instituut in Berlijn. De schade aan het gebouw van het Duitse RIVM was gering en niemand raakte gewond.

Vuelta-directeur vreest niet voor gevolgen noodtoestand Spanje

Geen vrees bij Vuelta-directeur na corona-alarm: 'Gaan gewoon door'

Nieuwsuur: coronadrama in het Drentse Norg

Nieuwsuur heeft een reportage over verpleeghuis De Omloop in het Drentse Norg, waar dementerende ouderen wonen. Maandenlang waren er geen besmettingen, maar half september wordt een van de bewoners ziek.

De zorgorganisatie waar het verpleeghuis onder valt, laat meteen iedereen testen. Van de 23 bewoners zullen veertien mensen de corona-uitbraak niet overleven. En ook nu nog zitten er bewoners in isolatie:

'De bewoner is heel rustig ingeslapen in het bijzijn van haar zonen'

Frankrijk meldt ruim 7000 besmettingen meer dan dagrecord van gisteren

Het afgelopen etmaal zijn in Frankrijk 52.010 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ruim 7000 meer dan het record van een dag eerder.

De afgelopen 24 uur zijn er 116 nieuwe coronadoden gemeld bij het Franse ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn er iets minder dan de 137 van de dag ervoor. Sinds het begin van de epidemie heeft het virus in Frankrijk bijna 35.000 levens geëist.

Sinds donderdag geldt voor twee derde van alle inwoners een avondklok. Tussen 21.00 uur en 6.00 uur mag niemand zonder geldige reden de straat op.

'Illegale feesten zoals in Hilversum worden wekelijks georganiseerd'

Het illegale feest dat vannacht in Hilversum werd beëindigd door de politie is niet uniek. Volgens een bezoeker van het feest met meer dan driehonderd bezoekers worden wekelijks vergelijkbare illegale raves georganiseerd rondom Amsterdam. "Bijna elke week wordt er wel een feest georganiseerd. Dit gebeurt de hele zomer al", zegt de bezoeker, die anoniem wil blijven, tegen de NOS.

Als je bij een feest wil zijn, moet je de organisatie een bericht sturen, legt hij uit. "Een paar uur van tevoren krijg je dan de locatie van de verzamelplek. Daar verzamel je in groepjes en vervolgens ga je samen naar de locatie."

Kabinet gaat waarschuwen voor 'draconische maatregelen', dinsdag meer duidelijkheid

Het kabinet gaat dinsdag waarschijnlijk geen nieuwe coronamaatregelen bekendmaken. Wel spreken premier Rutte en minister De Jonge dan de pers toe en gaan ze volgens Haagse ingewijden waarschuwen voor 'draconische maatregelen' als mensen zich niet aan de regels houden.

"Rutte heeft al vaker gezegd dat alle opties op tafel liggen", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy. "Ook een totale lockdown en een avondklok zijn maatregelen die het kabinet niet uitsluit als de cijfers blijven oplopen."

Dinsdag meer duidelijkheid over aanpak coronacrisis

Het kabinet geeft dinsdag meer duidelijkheid over wat de volgende stappen worden in de aanpak van de coronacrisis. Dat is duidelijk geworden na het Catshuisoverleg vandaag tussen een deel van het kabinet en zijn adviseurs, waaronder het RIVM.

Beleidsmakers en experts overlegden ruim twee uur over de mogelijke scenario's. Rutte en De Jonge spreken dinsdag de pers toe, maar het wordt waarschijnlijk geen persconferentie met nieuwe coronamaatregelen. De verwachting van het kabinet en het RIVM is namelijk dat het effect van de huidige maatregelen op dinsdag nog niet duidelijk is.

Als het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames ook deze week verder blijft stijgen, gaat het kabinet nieuwe maatregelen nemen. Daarbij liggen volgens Rutte alle mogelijke scenario's op tafel.

Voor het eerst meer dan 20.000 besmettingen Italië

De afgelopen 24 uur zijn er in Italië 21.273 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is opnieuw het hoogste aantal bevestigde besmettingen in het Zuid-Europese land. Het aantal coronadoden is de afgelopen dag met 128 toegenomen tot boven de 37.000.

Eerder vandaag maakte premier Conte een nieuw pakket coronamaatregelen bekend om het stijgende aantal besmettingen aan te pakken. Zo zijn er vanaf maandag geen toeschouwers meer welkom bij de nationale voetbalcompetitie. Ook moeten de bioscopen, theaters en sportscholen sluiten en moet de horeca eerder dicht.

Overleg in Catshuis is voorbij

Het informele kabinetsoverleg in het Catshuis over de coronamaatregelen is afgelopen. Het is niet bekendgemaakt wat de uitkomst van de gesprekken tussen het kabinet en zijn adviseurs is.

Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown.

Deze mensen testen de coronavaccins

De NOS sprak met drie proefpersonen die drie verschillende coronavaccins testen: het Oxford-vaccin van farmaceut AstraZeneca, het coronavaccin van het Duitse bedrijf Curevac en het vaccin van Janssen Vaccines uit Leiden.

Proefpersoon Amaury van Kenhove hoopt bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus. "Deze pandemie is het probleem van het jaar, misschien wel van de eeuw. Ik wil deel uitmaken van de oplossing", vertelt Van Kenhove. "Ik heb twee dochters en wil niet dat zij moeten opgroeien in een wereld waarin we bang zijn voor elkaar en voor iets wat we niet goed kennen."

Ongeveer 230 deelnemers bij kerkdienst in Leerdam

Enkele kerken hebben zich vandaag niet gehouden aan het dringend geadviseerde maximumaantal van dertig deelnemers per kerkdienst. Zo waren er bij een dienst van de Gereformeerde Gemeenten Nederland in Leerdam zo'n 230 bezoekers.

Een woordvoerder van de Sealthiëlkerk benadrukt dat aan alle wettelijk verplichte coronamaatregelen is voldaan. Want voor religieuze bijeenkomsten geldt nog altijd een grondwettelijke uitzondering op de landelijke regel dat er maximaal dertig mensen binnen een bijeenkomst mogen vormen. Onder de voorwaarde dat er voldoende afstand wordt gehouden in de kerk en dat mensen vooraf reserveren.

Na de ophef over een reeks zondagsdiensten in Staphorst, met 600 deelnemers per keer, heeft minister Grapperhaus de kerken nadrukkelijk opgeroepen niet meer dan dertig gasten per keer toe te laten. Het overgrote deel van de kerken houdt zich aan die oproep. Maar bijvoorbeeld ook in de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel waren volgens het AD vandaag zo'n 200 kerkgangers bijeengekomen.

Bulgaarse premier heeft covid-19

Boyko Borissov, de premier van Bulgarije, is besmet met het coronavirus. Dat heeft hij op Facebook bekendgemaakt. Borissov heeft naar eigen zeggen milde klachten en zit in isolatie.

Borissov is niet de eerste regeringsleider die besmet is geraakt. De presidenten Trump van de VS en Bolsonaro van Brazilië gingen hem voor, net als de Britse premier Johnson. In Nederland raakten verschillende burgemeesters besmet, onder wie Aboutaleb van Rotterdam.

Boyko Borissov op een EU-top in Brussel twee weken geleden

Spaanse premier stelt noodtoestand in

De Spaanse regering heeft opnieuw de noodtoestand afgekondigd vanwege de coronacrisis. Premier Sánchez wil dat de noodtoestand zeker zes maanden duurt, maar het parlement moet daarvoor eerst toestemming geven. Zonder groen licht van het parlement geldt de noodtoestand in ieder geval voor de komende twee weken.

De premier kondigde ook nieuwe maatregelen aan die komende nacht in werking treden. Er komt onder meer een avondklok en er mogen buiten nog maximaal zes personen bij elkaar komen.

Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg valt vooral op dat de noodtoestand voor zo'n lange periode kan gaan gelden. Dat besluit geeft deelstaten de mogelijkheid om regionaal zware maatregelen te nemen, zoals een volledige lockdown. De Spaanse regering wil, net als in Nederland, dat de corona-aanpak in de toekomst zoveel mogelijk op regionaal niveau wordt bepaald.

"We zitten in een extreme situatie, de meest heftige van de laatste vijftig jaar", zei Sánchez op een persconferentie. Spanje werd deze week het eerste Europese land met in totaal meer dan een miljoen vastgestelde besmettingen.

Kabinet overlegt op Catshuis over coronamaatregelen

Premier Rutte spreekt op dit moment op het Catshuis met een deel van het kabinet en met deskundigen als Jaap van Dissel (RIVM) de huidige en mogelijk toekomstige coronamaatregelen.

Rutte zei vrijdag dat alle scenario's op tafel liggen als het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen. Tot 10.00 uur vanmorgen werden 10.211 positief geteste mensen gemeld aan het RIVM. Met de kanttekening dat een deel van de toename van vandaag volgens het RIVM het gevolg is van een correctie van de cijfers van gisteren, die incompleet waren door een storing bij de GGD's.

Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown. Op zijn vroegst volgt dan dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en minister De Jonge.

10.211 nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.211 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1547 meer dan gisteren, maar een deel van de toename van vandaag is volgens het RIVM het gevolg van een correctie van de cijfers van gisteren.

Door ict-problemen bij de GGD's waren de statistieken zaterdag niet compleet. Er werden 8669 nieuwe positieve testen gemeld, terwijl het er in werkelijkheid meer waren.

Er zijn 191 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 94 minder nieuwe opnames dan gisteren.

Op de intensive care werden 28 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 24 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2147 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2115), van wie 490 op de IC (gisteren: 501). Op de IC's zijn dus meer mensen ontslagen dan opgenomen.

Vals positieve voetballers door achterstanden

Het bedrijf dat de coronatesten voor de KNVB uitvoert heeft dit weekend te maken gehad met een achterstand in het verwerken van de testen. Hierdoor werden zes voetballers ten onrechte als 'positief getest' aangemerkt.

Lees meer:

Marcel Levi: coronavaccins hebben weinig risico

"Er zijn altijd beren op de weg, maar dat betekent niet dat je heel pessimistisch moet zijn." Dat zei Marcel Levi, bestuursvoorzitter van University College London Hospitals, een cluster van vijf academische ziekenhuizen in Londen, in Buitenhof over de coronavaccins die nu getest worden. "Het Oxford-vaccin, bijvoorbeeld, is nu al aan 50.000 mensen gegeven en heeft bij één persoon een vervelende bijwerking gegeven. Dat is best een klein risico."

Voordat hij werkzaam was in Londen was Levi bestuursvoorzitter van het AMC. Per april volgend jaar is hij voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Hij is kritisch over het gebrek aan daadkracht in de zorg in Nederland. "Nederland en Engeland zijn de landen in Europa met het laagste aantal IC-bedden per 100.000 inwoners. Na de eerste golf hebben we in Engeland gezegd: zo kan het niet langer, er komt misschien een volgende golf. Er moeten meer IC-bedden komen. En dat is het fijne van Engeland: dan wordt dat besloten en gedaan. We hebben nu de IC-capaciteit in Londen verdubbeld."

In Nederland gaat de besluitvorming volgens Levi moeizamer. "In Engeland besluiten de minister en de baas van de NHS (National Health Service, red.) dat dit gebeurt, en dan gebeurt het. In Nederland is niemand de baas over de gezondheidszorg. Verzekeraars vinden het moeilijk om de regie te nemen, ziekenhuizen mogen de regie niet nemen en de overheid zegt al jaren: de markt moet het oplossen. Intussen neemt niemand een beslissing."

Pop-uprestaurant in vliegtuig

Door de coronacrisis staan vliegtuigen aan de grond in Singapore en dus besloot een vliegtuigmaatschappij tot een pop-uprestaurant. Van kaviaar en saté tot een keur aan wijnen: het kan allemaal worden verorberd in een Airbus 380.

Dineren in een vliegtuig op het vliegveld: 'Een heerlijk driegangenmenu, voor ieder wat wils'

Duitse RIVM aangevallen met brandbommen

Meerdere personen hebben vannacht het Robert Koch-instituut in Berlijn, het Duitse RIVM, aangevallen met brandbommen. Een bewaker wist de vlammen snel te doven. Niemand raakte gewond, wel sneuvelde er een raam. De verdachten zijn ontkomen.

Het instituut rapporteert dagelijks het aantal besmettingen, opnames en doden als gevolg van het coronavirus in Duitsland. Ook adviseert het instituut de Duitse regering. Net als in Nederland heeft in Duitsland een groep mensen kritiek op de aanpak van de crisis door de regering en op de weergave van de coronacijfers.

Vandaag rapporteerde het Robert Koch-instituut 11.176 nieuwe infecties, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week zondag. Nog eens 29 mensen overleden aan het virus, waardoor het totale aantal doden in Duitsland naar 10.032 is gestegen.

Brandschade bij het RKI

Zes coronabesmettingen bij PSV

PSV mist vanmiddag in de uitwedstrijd tegen Vitesse zes spelers die besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Maxime Delanghe en Joel Piroe.

De spelers verblijven in isolatie en de medische staf van PSV houdt hun toestand in de gaten, meldt PSV.

Fauci: in december duidelijkheid over vaccin, pas halverwege 2021 wijdverbreide vaccinatie

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci verwacht dat uiterlijk begin december duidelijk wordt of een van de coronavaccins die nu getest worden veilig en effectief is. Hij denkt dat wijdverbreide toepassing van het vaccin pas halverwege volgend jaar mogelijk is.

"We zullen eind november, begin december weten of een vaccin veilig en effectief is", zei hij tegen de BBC. "Als we het hebben over het vaccineren van een substantieel deel van de bevolking, zodat het een significant effect heeft op de uitbraak van het virus, dan hebben we het zeer waarschijnlijk over het tweede en derde kwartaal van volgend jaar."

President Trump zei bij het laatste verkiezingsdebat dat het de goede kant op gaat met de bestrijding van het virus. Gevraagd naar zijn reactie op die woorden zei Fauci dat hij het er niet mee eens is. "De cijfers spreken voor zich. Gisteren hadden we meer dan 70.000 nieuwe gevallen en ongeveer duizend doden. In sommige gebieden gaat het percentage positief getesten de verkeerde kant op. We willen geen lockdown, maar je kunt maatregelen nemen om die stijging te keren."

Werkt de bubbel van betaald voetbal wel?

Alle sport in competitievorm ligt al twee weken plat, op het betaald voetbal na. Ondanks het strenge veiligheidsprotocol van de KNVB loopt het aantal coronabesmettingen in het profvoetbal echter op, net als in de maatschappij. Werkt de bubbel niet goed? Is er eigenlijk wel een bubbel?

Premier Italië tekent decreet: restricties voor horeca, bioscopen en sportscholen

De Italiaanse premier Conte heeft een decreet ondertekend waarin staat dat restaurants en bars in heel Italië dagelijks na 18.00 uur moeten sluiten. Ter compensatie mag de horeca op zon- en feestdagen tot 18.00 uur openblijven, waar in sommige regio's bars en restaurants op die dagen nu dicht moeten. Met de maatregel wil de regering voorkomen dat families elkaar op zon- en feestdagen thuis gaan opzoeken. Thuis worden namelijk de meeste mensen besmet.

Ook gaan bioscopen, theaters, zwembaden en sportscholen weer dicht en wordt afgeraden buiten de eigen gemeente te reizen. "Wetenschappers snappen weinig van dat laatste, omdat de meeste besmettingen in stedelijk gebied plaatsvinden", twittert NOS-correspondent Mustafa Marghadi. "Maar het is ook een advies, geen plicht."

Ook illegaal feest beëindigd in Hengelo, in rijdende sauna

De politie heeft afgelopen nacht een illegaal feest beëindigd in Hengelo. De feestvierders waren samengekomen in een mobiele sauna die aan de Holtersweg stond geparkeerd. Er zijn negen mensen bekeurd, schrijft RTV Oost.

"Wij zijn hier echt van geschrokken. Er worden met de dag steeds meer mensen ziek en toch worden er feesten gehouden met alle gevolgen van dien", schrijft de politie op Facebook.

Hoewel de politie vorige week had aangekondigd strenger te gaan handhaven, zijn er afgelopen week al tientallen bekeuringen uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Bij een voetbalvereniging in Hengelo werden zeven jongeren op de bon geslingerd omdat zij te weinig afstand hielden. Ook bij het station ging het mis, daar kregen veertien mensen een bekeuring.

De eerste Clásico in coronatijd

Journalist Edwin Winkels verkende de omgeving van het Barcelona-stadion tijdens de eerste Clásico in coronatijd. Gisteren verloor Barcelona in het (lege) eigen stadion met 3-1 van aartsrivaal Real Madrid.

El Clásico in corona-tijdperk: een leeg stadion, lege straten en lege terrassen

Twee arrestaties bij beëindigen illegaal feest Hilversum

Bij het beëindigen van een illegaal feest in de buurt van Hilversum zijn vannacht twee mensen aangehouden. Het gaat om de dj en een bezoeker die een agent zou hebben geschopt. Er waren zeker 300 jongeren bijeen.

Driehonderd jongeren bij illegaal feest in buurt Hilversum

Duitse politie maakt einde aan fetisjfeest met 600 gasten

De Duitse politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een fetisjfeest in Berlijn waarbij 600 mensen aanwezig waren, melden Duitse media. Hoewel volgens de politie 80 tot 90 procent van de bezoekers een mondkapje droeg en er afstand werd gehouden, zijn dit soort grote bijeenkomsten niet toegestaan.

Honderden politieagenten controleerden gisteravond in Berlijn op de naleving van de coronaregels. De plaatselijke politie kreeg daarbij steun van federale collega's. Naarmate de avond vorderde nam de bereidheid af om een mondkapje te dragen, aldus de politie. Uiteindelijk werden 23 overtredingen vastgesteld. Vijf mensen worden vervolgd voor onder meer belediging, verzet en vervalsing van documenten.

Ook voor vandaag staan er controles gepland. Net als gisteren zal overdag vooral op markten, in winkelstraten en parken worden gecontroleerd.

Vanmiddag ook RIVM-cijfers van gisteren

Het RIVM publiceert vanmiddag niet alleen de nieuwste coronacijfers, maar ook de data die gisteren ontbraken. Door ict-problemen bij de GGD's waren de cijfers niet compleet. Er werden 8669 nieuwe positieve testen gemeld, terwijl het er in werkelijkheid meer waren.

De ontbrekende data worden vandaag alsnog toegevoegd aan de RIVM-cijfers, met als gevolg dat de cijfers van vandaag hoger uitvallen.

Gisteren was de tiende dag waarop de nieuwe maatregelen van kracht waren, waaronder de horecasluiting. De maatregelen gingen in op woensdag 14 oktober om 22.00 uur.

Beelden van rellen in Rome

Honderden aanhangers van de rechts-extremistische groep Forza Nuova kwamen gisteravond samen op het centrale plein van Rome.

Traangas en kapotte scooters: coronarellen in Rome

Melbourne stelt versoepeling uit vanwege nieuwe uitbraak

Vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het noorden van Melbourne hebben autoriteiten besloten de voorgenomen versoepeling van de maatregelen uit te stellen. Premier Andrews van deelstaat Victoria spreekt van een "voorzichtige pauze". Hij wil er zeker van zijn dat er geen overdracht plaatsvindt tussen het noorden en de rest van de stad. In het noorden van de stad wachten nog 3000 mensen op de uitslag van hun coronatest.

"Ik weet dat het frustrerend is", zei Andrews op een persconferentie. "Ik weet dat mensen met smart wachten op een lange lijst versoepelingen, maar dat is op dit moment niet passend voor ons."

Het is in de deelstaat op dit moment verplicht om een mondkapje te dragen en inwoners mogen niet verder dan 25 kilometer van hun huis verwijderd zijn. Toen de tweede golf uitbrak, zo'n twee maanden geleden, werd er een avondklok ingesteld en de meeste bedrijven moesten hun deuren sluiten.

In Victoria werden er vandaag zeven nieuwe gevallen gemeld. Het aantal doden blijft staan op 817. In heel Australië zijn er 905 mensen overleden aan het coronavirus.

Illegaal feest beëindigd bij Hilversum

De politie heeft een eind gemaakt aan een illegaal feest bij Hilversum. In de bossen langs de snelweg A27 en de spoorlijn Hilversum-Baarn waren honderden jongeren bijeengekomen. Volgens de Gooi- en Eemlander reden er taxi's uit Amsterdam af en aan.

De krant speculeert dat er mogelijk een verband is met het Amsterdam Dance Event, dat deze week zou worden gehouden maar door corona vooral virtueel plaatsvindt.

Volgens een getuige waren er zeker twaalf politieauto's ingezet om de feestgangers weg te krijgen. Over arrestaties is nog niets bekendgemaakt.

Adviseur van Amerikaanse vicepresident besmet

Marc Short, de chef-staf van de Amerikaanse vicepresident Pence, heeft het coronavirus opgelopen. Een woordvoerder voegde er meteen aan toe dat Pence en zijn vrouw allebei negatief zijn getest en geen klachten hebben. Pence blijft daarom ook campagnevoeren voor president Trump.

Mensen die zijn blootgesteld aan nauw contact met een coronapatiënt moeten normaal gesproken in quarantaine, maar Pence valt onder de regeling van essentieel personeel. Dat betekent dat hij zijn werk mag blijven doen, maar wel een mondkapje draagt bij contact met anderen en regelmatig test.

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldde eerder dat ook een tweede medewerker van Pence besmet is geraakt, politiek adviseur Marty Obst. Het is niet bekend gemaakt hoe Obst en Short het virus hebben opgelopen.

Onrustig in Rome

In Rome is een demonstratie tegen coronamaatregelen geëindigd in opstootjes met agenten. De politie veegde kort na middernacht het Piazza del Popolo schoon omdat demonstranten een avondklok negeerden, met flessen en vuurwerk gooiden en vuilnisbakken in brand staken.

Het ging om ongeveer 250 betogers die waren samengekomen na een oproep van het extreemrechtse Forza Nuova. Die groep sprak van een gezondheidsdictatuur, omdat de regering strengere maatregelen tegen het virus overweegt. Een dag eerder was een protest tegen een avondklok in Napels al uitgelopen op ongeregeldheden.

In Italië werden gisteren opnieuw een recordaantal besmettingen gemeld, 19.644. Premier Conte waarschuwde dat "onze aandacht niet mag verslappen" en overweegt zwembaden en sportzalen te sluiten, horeca na 18.00 uur te verbieden en burgers te adviseren niet buiten hun eigen woonplaats te reizen.

De rellen in Rome

Nieuw liveblog

Goedemorgen, welkom in dit nieuwe blog over de coronacrisis. Het nieuws van gisteren kunt u hier teruglezen.