liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roze droom Kelderman in duigen • Giro wordt morgen beslist in tijdrit: Hindley of Hart?


A domani!

We sluiten het blog af voor vandaag met een beeld uit de ploegwagen van Ineos, want daar waren ze natuurlijk euforisch na het machtsvertoon in de laatste bergrit en de zesde etappezege die Geoghegan Hart binnen wist te halen.

Op papier zou wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna het feestje van Ineos morgen compleet kunnen maken. Hij is topfavoriet in de tijdrit en als hij wint dan zou dat zijn vierde overwinning zijn in deze Giro en de zevende (!) voor Ineos in totaal.

En dan kan Geoghegan Hart dus ook nog de Giro winnen, terwijl de ploeg topfavoriet Geraint Thomas na de derde etappe verloor na een val. Als Ineos dat klaarspeelt, dan zijn we morgen weer benieuwd naar de beelden.

De dag van morgen

Voor de tweede keer in 2020 wordt een grote wielerronde morgen beslist in een tijdrit. Nu zijn het niet Primoz Roglic en Tadej Pogacar die nog kans maken op het geel, maar Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart. De Australiër van Sunweb en de Brit van Ineos staan in seconden gelijk in het algemeen klassement, dus het is eigenlijk heel simpel: wie de 15,7 kilometers naar Milaan het snelst aflegt, wint de Giro d'Italia. Wilco Kelderman rijdt voor een podiumplek, zei hij na de etappe van vandaag.

Het parcours telt morgen slechts 3 hoogtemeters en is dus hartstikke vlak. De eerste renner gaat rond 13.20 van start en de ontknoping zal rond 16.30 uur zijn.

De afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia

In de Ronde van Spanje is het morgen tijd voor de zesde etappe. Die gaat van Biescas naar Sallent de Gallego, over 146 kilometer. De rit zou eigenlijk over de Franse cols Pourtalet, Aubisque en Col du Tourmalet gaan, maar vanwege het coronavirus laat Frankrijk de Spaanse ronde niet toe.

De rit van morgen is daarom een stuk minder zwaar dan gepland, maar de renners moeten alsnog drie beklimmingen over: een van de derde, een van de tweede en een van de eerste categorie. De finish is bergop en wordt rond 17.15 uur verwacht.

Het profiel van de zesde etappe in de Vuelta

Ploegleider Sunweb onder de indruk van Dennis: 'Bijzonder wat hij heeft gedaan'

Sunweb-ploegleider Luke Roberts was na afloop van de voorlaatste Giro-etappe erg onder de indruk van Rohan Dennis, de renner van Ineos die er vandaag net als donderdag eigenhandig voor zorgde dat Kelderman zo veel tijd verloor. "Hij was ongelofelijk sterk. Erg bijzonder wat hij heeft gedaan, twee dagen geleden al en vandaag opnieuw."

Bij Sunweb gaan ze zich nu opmaken voor de afsluitende tijdrit met een strijd tussen Hindley en Geoghegan Hart. Wie van die twee de 15,7 kilometer morgen sneller afwerkt, wint de Giro d'Italia.

Weet Hindley's ploegleider Roberts misschien wie er dan favoriet is? "Na drie weken is het heel anders om een tijdrit te rijden, dus ik zou je niet kunnen zeggen wie morgen een betere tijdrit in de benen heeft."

Bekijk het gesprek met Luke Roberts hieronder:

Sunweb-ploegleider Roberts: 'Verrast dat Kelderman zo vroeg loste'

Kelderman na verlies roze trui: 'Verloren van twee renners die beter zijn'

Wilco Kelderman wordt getrakteerd op een applaus wanneer hij de bus uit stapt en naar de microfoon van Steven Dalebout loopt. De Nederlander verloor vandaag zijn roze trui in de laatste bergrit van de Giro d'Italia. Met alleen nog een tijdrit voor de boeg moet hij 1.32 goedmaken op zijn ploeggenoot Hindley en Geoghegan Hart, die gelijk staan in het klassement.

"Een rotdag? ik heb verloren van twee renners die beter zijn. Het is wat het is. Ik heb ervoor gevochten en ik moet hier tevreden mee zijn", klinkt het. Kelderman laat ook doorschemeren dat hij zich niet altijd voldoende gesteund heeft gevoeld door zijn ploeg. "Maar ik denk dat we het op een goede manier hebben gedaan. Jai kan hier gewoon de Giro winnen. Ik denk dat de derde plek voor mij het hoogst haalbare is."

Bekijk het interview met Kelderman hieronder:

Kelderman na verlies roze trui: 'Verloren van twee die er beter zijn'

Klassement Vuelta: geen tijdverschillen

Het duurde even, maar de top van het klassement in de Vuelta blijft ongewijzigd. Ondanks dat Roglic een paar seconden pakte in de sprint hebben alle renners dezelfde tijd gekregen voor het klassement. Dus ook Dan Martin, die onderuit ging.

1. Roglic

2. Dan Martin (+5)

3. Carapaz (+13)

4. Mas (+32)

5. Carthy (+38)

17. Poels (+3.13)

Bekijk hier de samenvatting van de voorlaatste Giro-etappe

Even terug naar zo'n anderhalf uur geleden, toen de roze droom van Wilco Kelderman op weg naar Sestriere in duigen viel. De kopman van Sunweb werd in de tweede van drie beklimmingen gelost door het Ineos-koppel Tao Geoghegan Hart en Rohan Dennis en had op de finish 1.36 achterstand op ritwinnaar Hart. Keldermans ploeggenoot Hindley werd tweede en mocht na de rit de roze trui aantrekken.

Lees hier het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting hieronder:

Kelderman verliest roze leiderstrui op voorlaatste dag Giro

Geen schade bij Dan Martin (VUELTA)

Gelukkig heeft Dan Martin geen ernstige schade overgehouden aan zijn val in de slotfase. "Maak je geen zorgen, ik voel me prima", zei hij in de teambus.

Klassement Vuelta: vijfde rode trui voor Roglic

Primoz Roglic heeft in Sabiñanigo voor de vijfde keer op rij de rode leiderstrui uitgereikt gekregen. De rest van het klassement is nog niet officieel bekend. Het lijkt erop dat de organisatie van de Vuelta zich daar nog over buigt, in verband met de valpartij vlak voor de finish. Het gaat om enkele seconden.

Bekijk hier de sprint om de dagzege in de Vuelta

Wellens verslaat jongeling Arensman en Guillaume Martin in Vuelta

De toptien in de vijfde etappe (VUELTA)

De toptien in de vijfde etappe van de Vuelta:

Tim Wellens wint, Thymen Arensman is de beste Nederlander op de derde plaats en Primoz Roglic wint de sprint van het peloton.

Rituitslag etappe vijf

FINISH (VUELTA) - Dan Martin valt, Roglic veilig binnen

Oei, een valpartij in het peloton, vlak voor de finish. Dan Martin, tweede in het klassement, ligt op de grond. Primoz Roglic komt wel veilig over de streep: hij sprint zelfs naar de vierde plaats en pakt nog wat seconden.

De valpartij heeft geen hele grote gevolgen voor het klassement, want het gebeurde in de laatste drie kilometer.

FINISH (VUELTA) - WELLENS WINT DE RIT

Tim Wellens is de sterkste in de steile finale. Guillaume Martin is tweede. Thymen Arensman komt als derde over de streep in de vijfde etappe van de Vuelta. Hij was leeg na zijn eerdere poging om weg te rijden.

Wellens mag straks zelfs twee keer naar het podium, want hij veroverde in deze etappe ook de bergtrui.

1 km (VUELTA) - Arensman probeert het

Arensman zet aan! Wellens kan mee, en Martin sluit even later ook weer aan.

1,5 km (VUELTA)

De kopgroep is bijna bij het vod van de laatste kilometer. De laatste meters lopen nog vies omhoog volgens het routeboek. Guillaume Martin, Wellens of Arensman voor de ritzege?

2,5 km (VUELTA) - Wellens pokert een beetje

De drie koplopers zijn er bijna. Wellens gaat in het wiel van Arensman zitten.

5 km (VUELTA) - Gaan ze erom sprinten?

Arensman, Guillaume Martin en Wellens rijden hard richting de streep. Ze werken nog altijd samen. Het spel gaat zo wel beginnen... wie heeft de snelste sprint? Of piept er nog iemand tussenuit?

10 km (VUELTA) - De winnaar zit vooraan

Gesink, Dumoulin en Hofstede rijden vooraan in het peloton. De drie koplopers gaan strijden om de dagzege. Wordt het Guillaume Martin, Tim Wellens of toch die jongeling van Sunweb, Arensman? Zij hebben een voorsprong van 2.50 nu.

17 km (VUELTA) - Nieuwe bergkoning

De koplopers zijn boven op de laatste klim (2e cat.) en Tim Wellens is als eerste boven. Dat betekent dat we een nieuwe leider in het bergklassement hebben in de Vuelta: de Belg heeft nu 19 punten, eentje meer dan Richard Carapaz.

(VUELTA) Even voorstellen: Thymen Arensman (nu in de kopgroep)

Han Kock sprak een paar dagen geleden met Thymen Arensman, de jongeling van Sunweb (20) die nu in de kopgroep zit. Hij vertelde toen al dat hij droomde om een dag te kunnen strijden om de ritzege.

Bekijk het gesprek met Arensman hieronder:

Vuelta-debutant Arensman concurreerde in jeugd met Pogačar en Almeida

Ondertussen in Italië: champagne en een roze trui voor Hindley

Jai Hindley is de nieuwe leider in de Giro

23 km (VUELTA) - Jumbo-Visma vooraan

De renners zijn bezig aan de laatste klim (2e cat.). Koplopers Arensman, Wellens en G. Martin hebben een voorsprong van 3.35 op het peloton, waar we veel renners van Jumbo-Visma vooraan zien.

24 km (VUELTA) - Televisie aan!

De finale van de Vuelta is ook te volgen op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Het commentaar bij de etappe is van Joris van den Berg en Stef Clement.

25 km (VUELTA) - Nog een keer klimmen

De drie koplopers (Arensman, G. Martin en Wellens) hebben inmiddels een voorsprong van 4.35 op het peloton. Er komt zo nog een klim van de 2e categorie aan.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

35 km (VUELTA) - De situatie in de Vuelta

Snel door naar de Vuelta, waar de renners ook al vanaf 13.00 uur op de fiets zitten.

Drie man in de kopgroep daar, waaronder een Nederlander: de 20-jarige debutant Thymen Arensman (Sunweb) is op pad met Tim Wellens en Guillaume Martin. Het drietal heeft een voorsprong van 3.30 op het peloton, waar ze het wel even prima vinden.

De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

ROZE TRUI VOOR HINDLEY (GIRO)

Jai Hindley is de nieuwe leider in de Giro d'Italia. In seconden staan hij en Geoghehan Hart precies gelijk, maar dankzij de honderdsten die Hindley sprokkelde in de twee tijdritten mag hij morgen in de slottijdrit in de roze trui starten.

Wilco Kelderman is zijn roze trui dus kwijtgeraakt aan zijn ploeggenoot. Kelderman staat nog wel op het podium, op 1.32 van Hindley en Geoghegan Hart.

Het algemeen klassement na de twintigste etappe

FINISH (GIRO) - KELDERMAN VERLIEST 1.35

Wilco Kelderman komt op 1.35 van Geoghegan Hart en Hindley binnen en zakt daardoor naar de derde plaats in het algemeen klassement.

De toptien in de twintigste etappe

FINISH (GIRO) - GEOGHEGAN HART WINT DE RIT

Geoghegan wint de sprint van Hindley in Sestriere en boekt zijn tweede ritzege in de Giro. En misschien nog wel belangrijker: de Brit van Ineos pakt daarmee ook de 10 bonificatieseconden. Hindley wordt tweede en pakt er 6.

Geoghegan Hart en Hindley staan nu in hele seconden precies gelijk in het algemeen klassement (!).

1,5 km (GIRO) - Strijd Hindley - Geoghegan Hart

Hindley en Geoghegan Hart gaan er samen om strijden: om de roze trui en om de ritzege. Op de streep liggen 10, 6 en 4 bonificatieseconden klaar.

De achterstand van Wilco Kelderman op Hindley en Geoghegan Hart nu: 1.21.

2,5 km (GIRO) - Nog een keer Hindley

Hindley gaat nog een keer! Maar Geoghegan Hart is taai. De Brit zit nog steeds in het wiel van de Sunweb-renner. Dennis was er wel even af, maar hij keert nu ook weer terug

3 km (GIRO) - Hindley probeert

We zagen even een kleine poging van Hindley, maar het lukt hem (nog) niet om weg te rijden bij Geoghegan Hart. De Brit heeft zijn ploeggenoot Dennis ook nog bij zich.

4 km (GIRO) - Almeida rijdt weg bij Kelderman

Almeida (5e op 2.16) rijdt nu weg uit de achtervolgende groep en Kelderman kan niet mee.

Bilbao zit als enige nog in het wiel van de rozetruidrager. Kelderman moet het nu dus alleen doen.

4 km (GIRO) - Kelderman komt dichterbij: 1.08 nu

Ha, de groep met Kelderman komt toch weer wat dichter bij Hindley, Geoghegan Hart en Dennis (Serry is gelost).

1.08 is het verschil nu. Wordt het nog spannend? Dat sowieso.

6 km (GIRO) - Achterstand Kelderman: 1.27

De situatie nu: Dennis, Geoghegan Hart (Ineos) en Hindley (Sunweb) op kop. De overgebeleven koploper Serry hangt er ook nog aan.

De groep met Kelderman rijdt op 1.27.

8 km (GIRO) - Hindley pakt een seconde op Geoghegan Hart

Hindley pakt de 3 bonificatieseconden bij de tussensprint. Geoghegan Hart pakt er 2, dus nu is de voorsprong van Hindley op Geoghegan Hart in het klassement 4 seconden in plaats van 3. Klein detail.

9 km (GIRO) - Achterstand Kelderman: 1.45

De achterstand van Kelderman loopt verder op, naar 1.45 nu.

Is dit het einde van de roze droom van Wilco Kelderman?

11 km (GIRO) - Achterstand Kelderman: 1.30

Oei, het verschil tussen de groep met Hindley/Geoghegan Hart en Kelderman is nu 1.30.

Hindley en co halen nu ook de overgebleven koplopers in. Stoomtrein Rohan Dennis rijdt nog steeds hard op kop in dat groepje.

13 km (GIRO) - Achterstand Kelderman: 50 seconden

Zoals gezegd rijdt Kelderman in een groep van zo'n 10 renners. De vraag is of hij daar iets aan heeft. Nibali heeft nog een ploeggenoot bij zich, en Almeida en Bilbao ook.

Het verschil is zo'n 50 seconden en ze gaan bijna weer klimmen, op 7 km van de streep.

20 km (GIRO) - Kelderman daalt in het wiel van Nibali

De renners zijn bezig aan de afdaling. Het verschil tussen de groep Hindley, Geoghegan Hart en Dennis is zo'n 45 seconden.

Kelderman rijdt naar beneden in het wiel van Nibali, een goede daler.

24 km (GIRO) - 37 seconden achterstand

Kelderman komt 37 seconden na Hindley, Geoghegan Hart en Dennis boven in Sestriere.

Hij zit in een groepje met o.a. Almeida en Nibali, die nog wel ploeggenoten bij zich hebben. Daar kan hij misschien van profiteren.

27 km (GIRO) - Hindley en Ineostandem boven

Het drietal Geoghegan Hart - Dennis - Hindley is boven in Sestriere. Er volgt nog een afdaling en dan moeten ze nog een keer via dezelfde klim als net omhoog naar het skidorp.

28 km (GIRO) - Hindley virtueel in de roze trui

Hindley rijdt nu virtueel in de roze trui, want het gat met Kelderman is ongeveer 30 seconden.

Het verschil tussen Kelderman en Hindley in het klassement: 12 seconden.

Het verschil tussen Hindley en Geoghegan Hart is 3 seconden.

29 km (GIRO) - Déjà vu

Wat er nu gebeurt is een kopie van wat er twee dagen geleden op de Stelvio gebeurde: Rohan Dennis rijdt hard op kop, Geoghegan Hart zit in zijn wiel en Hindley is de enige die het duo van Ineos kan volgen.

Kelderman rijdt wel in een groepje, op 13 seconden. Hij heeft Bilbao, Pozzovivo en Almeida bij zich.

30 km (GIRO) - KELDERMAN OP EEN GAATJE

Rohan Dennis versnelt en Kelderman zit op een gaatje! Hindley is de enige die mee kan met Geoghegan Hart en Dennis.

30 km (GIRO) - Alleen Dennis nog voor GH

Er is nog maar een klein pelotonnetje over op de tweede klim naar Sestriere: Ineos heeft bijna alle helpers van Geoghegan Hart nu opgebrand. Alleen Rohan Dennis is nog over als helper.

31 km (GIRO) - Tweede beklimming

Het peloton dunt verder uit op de tweede beklimming naar Sestriere. Deze klim rijden de renners twee keer op in deze laatste bergetappe.

Vooraan rijdt Ballerini nog wel op kop, maar er zijn vier achtervolgers op komst: Ballerini's ploeggenoten Serry en Honore, Ghebreigzabhier en Rubio.

32 km (GIRO) - Ganna op kop, Majka lost

Rafal Majka heeft het moeilijk. De nummer 10 van het algemeen klassement moet lossen, terwijl Filippo Ganna nu doortrekt namens Ineos.

*GIROFLITS*

Op NPO Radio 1 beginnen we om 15.00 uur met een extra uitzending rond de Giro d'Italia. Gio Lippens doet daar verslag van de etappe.

37 km (GIRO) - Overal groepjes

Achter koploper Ballerini is de voormalige kopgroep helemaal uiteen gevallen in de afdaling. Bouchard, Fiorelli en McNulty rijden op 38 seconden. Daarachter volgt een grotere groep. Démare is overigens al lang weer teruggezakt.

In het peloton doet wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna nu een kopbeurt namens Ineos. Het verschil met koploper Ballerini is 4.20.

45 km (GIRO) - Dalen

Het peloton is voor de eerste keer boven in Sestriere. Kelderman rijdt nu als achtste in de afdaling.

Vanuit de kopgroep is Ballerini (Deceuninck Quick-Step) in zijn eentje weggereden.

52 km (GIRO) - Fiorelli sprint naar de top

Het bergklassement is al beslist (Guerreiro draagt de blauwe trui), maar in de kopgroep sprint Fiorelli (Bardiani) toch nog even voor de bergpunten.

De koplopers beginnen nu aan de afdaling, waarna ze nog twee keer omhoog rijden naar Sestriere.

53 km (GIRO) - Kopgroep bijna boven

Nog 2 kilometer en dan is de kopgroep voor de eerste keer boven in Sestriere. De voorsprong van de inmiddels 17 man vooraan: ruim 4 minuten.

Het profiel van de 20ste etappe in de Giro d'Italia

55 km (GIRO) - Ineos op kop

Ineos heeft de leiding op kop van het peloton nu overgenomen. Castroviejo, Dennis, Swift, Ganna en Puccio werken voor Geoghegan Hart. Sunweb zit met vijf man vooraan, inclusief Kelderman en Hindley.

113 km (VUELTA) - Kopgroep met Ligthart teruggepakt

Vergeet de namen die we net hebben doorgegeven: de koplopers zijn weer teruggepakt, we kunnen weer opnieuw beginnen.

117 km (VUELTA) - Vuurwerk in Spanje

In de Vuelta gaat het ontzettend hard (51,83 km/uur in het eerste uur) en de 15 koplopers krijgen nog weinig ruimte.

De 15 namen vooraan, met een voorsprong van zo'n 20 seconden:

Pim Ligthart (Total Direct Energie), Vingegaard (Jumbo-Visma), Edmondson (Mitchelton-Scott), Woods (EF), Cattaneo (Deceuninck-Quick Step), Rui Costa (UAE), Power, Storer en Salmon (Sunweb), Fraile (Astana), Seigle (FDJ), Barta (CCC), Dewulf (Lotto Soudal), Guillaume Martin en Barcelo (Cofidis).

65 km (GIRO) - Wat kan hij sprinten hé

Ha, daar is Démare weer. De Franse sprinter is terug bij de koplopers en nu probeert hij zelfs weg te rijden. Ja, waarom ook niet. Het lukt hem niet, overigens, maar Démare staat morgen wel op het podium in Milaan. Hij was deze Giro veruit de sterkste sprinter en won vier etappes.

De voorsprong van de kopgroep is nu 4.56.

66 km (GIRO) - Ineos zit klaar

In het peloton rijdt nog een mannetje van Astana op kop voor Fuglsang. Achter hem zit de trein van Ineos (Geoghegan Hart) klaar met Castroviejo, Dennis, Swift, Ganna en Puccio.

68 km (GIRO) - Sagan haakt af

Het gaat nu ook in het peloton wat harder. Tijd om een bus te vormen, denkt Peter Sagan waarschijnlijk. En hij heeft heel wat medestanders. Het peloton dunt nu langzaam maar zeker uit tijdens de eerste beklimming naar Sestriere.

70 km (GIRO) - Démare lost

In de kopgroep gaat het tempo nu wat omhoog op de eerste klim naar Sestriere. Het eerste slachtoffer, het zal u niet verbazen: Arnaud Démare. De Franse topsprinter zal deze rit niet gaan winnen, maar ook dat is geen verrassing. "Logiquement", zo schrijft zijn ploeg FDJ dan ook.

72 km (GIRO) - Astana op kop, Kelderman vooraan

Astana werkt nog steeds op kop van het peloton. Het verschil met de kopgroep slinkt nu langzaam terwijl de weg omhoog loopt, naar 5.35. Kelderman zit in het vijfde wiel in zijn roze trui. Hij heeft zijn roze armstukken inmiddels naar beneden gestroopt. Klaar voor het zware werk?

184 km (VUELTA) - Ligthart in de kopgroep

In de vijfde etappe van de Vuelta heeft zich een kopgroep van 14 man losgemaakt, met een Nederlander: Pim Ligthart zit erbij.

De voorsprong is nog niet echt groot: 33 seconden nu.

81 km (GIRO) - Stilte voor de storm

De koplopers naderen het begin van de eerste beklimming naar Sestriere (2e cat.). De voorsprong van de 21 vooraan: 6.13.

In het peloton hebben we - afgezien van het doortrekken van Astana tijdens de lunchpauze - nog geen actie genoteerd.

Het profiel van de 20ste etappe in de Giro d'Italia

88 km (GIRO) - Geen paniek

Geen paniek, Ineos rijdt het gat dicht en het peloton is weer bijeen.

De kopgroep van 21 heeft een voorsprong van 6.40. De weg loopt nog steeds licht omhoog, maar het is zeker nog niet steil.

De koplopers (21): Tratnik (Bahrain), Malecki (CCC), Bouchard en Vendrame (AG2R), Viviani (Cofidis), Ballerini, Serry en Honore (Deceuninck Quick-Step), Kangert (EF), Cimolai (Israel SN), Holmes (Lotto Soudal), Villella (Movistar), Conci en Bernard (Trek), McNulty (UAE), Démare en Guglielmi (FDJ), Fiorelli (Bardiani), Rubio (Movistar), Gebreigzabhier en Sobrero (NTT).

90 km (GIRO) - Rustig eten is er niet bij

Het is etenst- ho wacht! In de bevoorradingszone trekt Astana door en het peloton breekt. Kelderman is attent en zit aan de goede kant, maar Geoghegan Hart zit even op een gaatje.

95 km (GIRO) - 'Een loper'

De weg begint nu iets op te lopen, maar echt steil is het nog niet. De eerste beklimming naar Sestriere kunnen we 'een loper' noemen.

In het peloton rijdt Astana op kop en nu zien we ook Bora voorin. Kelderman zit daar dan weer achter.

Astana heeft Fuglsang als kandidaat voor de ritzege en de Deen staat zesde in het klassement (+3.59). Bora heeft met Konrad (7e op 5.40) en Majka (10de op 7.28) nog twee man in de toptien.

Het klassement in de Vuelta

Primoz Roglic is gaat na vier etappes aan de leiding in de Vuelta, maar de verschillen zijn nog klein. Dan Martin staat tweede op 5 seconden, Richard Carapaz is derde en heeft 13 seconden achterstand op de Sloveense kopman van Jumbo-Visma.

De toptien in het algemeen klassement van de Vuelta na rit vier

START (VUELTA) - Heuvelachtige dag in de Ronde van Spanje

In de Vuelta is ondertussen het startsein gegeven voor de vijfde etappe (184 km). Het is een heuvelachtige rit met twee bergen van de tweede en een van de derde categorie. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Nummer twee Hindley verwacht vuurwerk: 'We verdedigen de roze trui als team'

Het ligt voor de hand dat we vandaag een aanval van Ineos gaan zien, maar Jai Hindley verwacht ook wel wat van Bahrain en Bora, zei hij voor de start. "Het wordt zeker vuurwerk vandaag. Ik ga verder niet te veel vertellen over onze tactiek, maar ik hoop dat we onze roze trui behouden."

Bekijk hieronder het interview met Hindley, de nummer twee in het klassement op 0.12.

Nummer twee Hindley verwacht vuurwerk: 'We verdedigen de roze trui als team'

115 km (GIRO) - McNulty is de best geklasseerde in de kopgroep

Brandon McNulty is overigens de best geklasseerde renner in de kopgroep. Hij staat 14de, op 33.12 van Kelderman en vormt dus geen bedreiging.

Over zo'n 25 kilometer begint de weg wat op te lopen.

De koplopers (21): Tratnik (Bahrain), Malecki (CCC), Bouchard en Vendrame (AG2R), Viviani (Cofidis), Ballerini, Serry en Honore (Deceuninck Quick-Step), Kangert (EF), Cimolai (Israel SN), Holmes (Lotto Soudal), Villella (Movistar), Conci en Bernard (Trek), McNulty (UAE), Démare en Guglielmi (FDJ), Fiorelli (Bardiani), Rubio (Movistar), Gebreigzabhier en Sobrero (NTT).

118 km (GIRO) - Nu nog rustig...

De voorsprong van de 21 koplopers is opgelopen naar ruim 7 minuten.

In het peloton rijdt Astana (Fuglsang) op kop en Bahrain (Bilbao) is ook voorin te vinden. Wilco Kelderman zit rustig in het peloton, in zijn roze trui.

Kelderman in het peloton

Ploegleider Sunweb wijst geen kopman aan: 'Een renner van Sunweb'

Verslaggever Steven Dalebout vroeg voor de start aan Sunweb-ploegleider Luke Roberts wie vandaag de kopman is. Het antwoord van de Australiër is interessant: "Onze belangrijkste man is een man van Sunweb. Ik hoop dat er aan het einde van de dag een renner van Sunweb bovenaan staat. We hebben twee opties", zegt Roberts over Kelderman en Hindley die eerste en tweede staan in het klassement. Hij wijst dus geen kopman aan voor vandaag.

Bekijk het interview met Sunweb-ploegleider Roberts hieronder:

Ploegleider Roberts: 'Geen voorkeur voor Kelderman of Hindley'

139 km (GIRO) - Démare is de sprintkoning van de Giro

Een mooi momentje voor Arnaud Démare. De Fransman zit mee in de kopgroep en nu wint hij de tussensprint.

Hij was eigenlijk al zeker van de winst in dat klassement, maar nu kan de paarse puntentrui hem echt niet meer ontgaan (hij moet natuurlijk nog wel Milaan halen).

Arnaud Demare (r) zit mee in de kopgroep in de laatste bergetappe

Kelderman: 'De trui is het mooiste wat je kunt hebben, die wil ik ten koste van alles verdedigen'

Wilco Kelderman gaat ervan uit dat hij het vandaag zwaar te verduren krijgt. "Er zal volle bak aangevallen worden en een tactisch spelletje worden gespeeld. Ik denk dat er een aantal ploegen zijn die iets willen forceren", zei hij voor de start.

Hoe dan ook gaat hij er alles aan doen om zijn roze trui te verdedigen. "Het is het mooiste wat je kunt hebben, deze trui. Die wil ik ten koste van alles verdedigen. Ik ga er volle bak voor en ik hoop dat ik vanavond nog in deze trui sta", aldus een strijdvaardige Kelderman.

Plan A en plan B

En hoe zit het met de tactiek binnen zijn eigen ploeg? Is het vandaag 'alle ballen op Kelderman'? Zijn ploeggenoot Hindley was twee dagen geleden sterker bergop en staat tweede op 12 seconden... "We hebben twee plannen, dus dat gaan we wel zien".

Kelderman is plan A, en het tweede plan richt zich op een scenario waarin hij niet mee kan. "Ja", beaamt Kelderman. "Maar daar gaan we niet vanuit, nee."

Bekijk het interview met Kelderman hieronder:

Kelderman voor start laatste bergrit: 'Er zal volle bak aangevallen worden'

151 km (GIRO) - 21 koplopers

Daar zijn ze: de namen van de 21 koplopers. De grote groep heeft nu al een voorsprong van ruim 6 minuten.

Tratnik (Bahrain), Malecki (CCC), Bouchard en Vendrame (AG2R), Viviani (Cofidis), Ballerini, Serry en Honore (Deceuninck Quick-Step), Kangert (EF), Cimolai (Israel SN), Holmes (Lotto Soudal), Villella (Movistar), Conci en Bernard (Trek), McNulty (UAE), Démare en Guglielmi (FDJ), Fiorelli (Bardiani), Rubio (Movistar), Gebreigzabhier en Sobrero (NTT).

165 km (GIRO) - Grote kopgroep krijgt zegen

Er wordt een kopgroep gemeld van zo'n 13 renners, maar er proberen ook wat mannen de oversteek te maken. Het is nog even wachten op de definitieve namen van de koplopers dus.

In het peloton vinden ze het wel prima, voorlopig.

Geoghegan Hart: 'Een mooie dag voor plan B'

Tao Geoghegan Hart staat derde in het algemeen klassement op 15 seconden van Kelderman. Voor de start werd hem gevraagd of hij zichzelf vanavond in de roze trui ziet? "Dat weet ik niet. We zullen zien hoe het gaat vandaag. Het is een hele mooie etappe voor plan B, dus ik kijk ernaar uit."

Wat plan B precies is, vertelt de Brit helaas niet....

PARTENZA - Andiamo!

De 133 overgebleven renners zijn vertrokken uit Alba voor de laatste bergetappe van deze Giro. De eerste 100 kilometer wordt er nog niet geklommen, dus de klassementsrenners zullen hun kruit voorlopig nog even droog houden voor de drievoudige beklimming naar Sestriere.

Kelderman: 'Ja, ben wel nerveus'

Kelderman liet voor de start weten dat hij best wel een beetje nerveus is. "Natuurlijk, het is de laatste zware dag. Het zal zwaar worden, maar ik voel me goed en ik kijk ernaar uit. Ik ga mijn best doen om het roze naar Milaan te brengen", zei Kelderman voor de start tegen de organisatie, in het Engels.

We spraken Kelderman ook zelf voor de start. Dat interview volgt zo snel mogelijk.

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

Om 11.00 uur stappen de renners op in de Giro, in de Vuelta konden iets langer in bed blijven liggen. Het peloton in de Ronde van Spanje vertrekt namelijk vanmiddag om 12.54 uur. De vijfde etappe is een heuvelachtige rit, met een klim van de derde en twee van de tweede categorie. De finish wordt na 184 kilometer verwacht in Sabiñánigo.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

Het algemeen klassement in de Giro

Het algemeen klassement voor de start van de laatste bergrit:

1. Kelderman (Sunweb)

2. Hindley (Sunweb) +0.12

3. Geoghegan Hart (Ineos) +0.15

4. Bilbao (Bahrain) +1.19

5. Almeida (Deceuninck Quick-Step) +2.16

Het algemeen klassement in de Giro d'Italia na de 19de etappe

Extra uitzending op NPO Radio 1, Vuelta live op NPO 1

De etappe van vandaag is vanaf 15.00 uur ook te volgen op NPO Radio 1. In een extra uitzending doet Gio Lippens verslag van de twintigste etappe in de Giro en de vijfde rit in de Ronde van Spanje.

Vanaf 15.00 uur begint op NPO 1 ook een extra uitzending van Studio Sport met daarin aandacht voor de Giro én live beelden van de vijfde etappe in de Vuelta à España.

Een samenvatting van de Giro komt later online en is te zien in het Sportjournaal (18.50 uur op NPO 1) en in de uitzending van Studio Sport om 23.40 uur op NPO 1.

'Wilco Kelderman bestaat'

Hij kan morgen de vierde Nederlandse man worden met een grote wielerronde op zijn palmares: Wilco Kelderman.

Met nog een bergrit - minder zwaar dan in het oorspronkelijke routeboek, maar nog altijd stevig - en een tijdrit voor de boeg is alles nog mogelijk. Op papier zou Kelderman de sterkste moeten zijn. Maar op papier had hij vijf jaar geleden al de Tour de France moeten winnen. En op papier is Kelderman ook al honderd keer afgeschreven.

Meningen op papier kunnen sporters maken en breken. Papier is niet onschuldig. In 2012 schreef journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld de column 'Wilco Kelderman bestaat niet'. Die column ging zijn eigen leven leiden.

Maar deze Giro kwam Zonneveld terug op zijn woorden. "Wilco Kelderman bestaat. En hij gaat misschien wel de Giro winnen."

Geen prijzengeld voor de renners gisteren

De stoom kwam gisteren nog net niet uit de oren van Girobaas Mauro Vegni. Hij was - op z'n zachtst gezegd - niet blij dat de renners bij de organisatie erop aan hadden gedrongen om de etappe in te korten vanwege het miserabele weer.

Vegni zei na de rit al dat hij het prijzengeld in wilde houden, omdat hij vond dat de renners in de gehalveerde etappe "niet gekoerst" hadden. Even later kondigde de Giro-organisatie aan dat het prijzengeld van de negentiende etappe wordt gedoneerd aan een medisch centrum dat zich inzet tegen het coronavirus.

Het laatste woord is ook vandaag nog niet gesproken over het voorval. Lotto Soudal-renner Adam Hansen, die gisteren betrokken was bij het protest, werd vanochtend door verslaggever Steven Dalebout gespot terwijl hij in gesprek was met Girobaas Vegni:

Dumoulin en Gesink leven mee met Kelderman: 'Hopen dat hij het thuisbrengt'

Het is te hopen dat Wilco Kelderman dit blog ook leest (hoi Wilco!), want zijn oud-ploeggenoten Tom Dumoulin en Robert Gesink steken hem in onderstaande video's een hart onder de riem. "Als iemand het verdient, dan is het Wilco", zegt Gesink:

Gesink duimt voor Kelderman: 'Als iemand het verdient, dan is het Wilco'
Dumoulin over Kelderman: 'Hoop dat hij Giro wint, met zelfde rugnummer als ik'

Het huidige rugnummer 181 dat Kelderman draagt, is hetzelfde als dat van Dumoulin in de Giro van 2017, toen de 29-jarige Limburger als eerste Nederlander de Giro wist te winnen. Daarmee kan Kelderman zijn oud-ploeggenoot opvolgen.

"Bijzonder als dat zou lukken", zegt Dumoulin in bovenstaande video. "Als hij in de laatste bergrit niet hoeft te lossen is het wel heel dichtbij, van de drie favorieten is hij de beste tijdrijder." Desgevraagd heeft hij nog wat advies voor Kelderman. "Rustig blijven en focussen op wat je moet doen. Ik ben ervan overtuigd dat het hem gaat lukken."

Waarheen leidt de weg?

Wielercommentator Sebastiaan Timmerman noemde de etappe van vandaag gekscherend "het criterium van Sestriere". De renners rijden vandaag namelijk drie keer naar het Italiaanse skidorp. De eerste keer nemen de renners de langste en makkelijkste kant (2e cat.) en daarna rijden ze nog twee keer omhoog. De laatste twee beklimmingen zijn lastiger en worden door de organisatie bestempeld als cols van de eerste categorie. De finish is bergop.

Oorspronkelijk zou de rit van vandaag de koninginnenrit zijn, met de loodzware Colle dell'Agnello, de Col d'Izoard en de Montgenèvre. Maar die beklimmingen werden geschrapt omdat de Giro vanwege het coronavirus niet welkom is in Frankrijk.

In plaats daarvan wordt het startsein om 11.10 uur gegeven in Alba. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht.

Het profiel van de 20ste etappe in de Giro d'Italia

Buongiorno!

Het is vandaag de eerste dag van het 'weekend van de waarheid' voor Wilco Kelderman. Kan hij zijn roze trui met succes verdedigen in de laatste bergetappe? Welkom bij het liveblog, andiamo!

Wilco Kelderman in zijn roze trui bij de felbegeerde trofeo senza fine