liveblog
NOS WielrennenAangepast

Renners staken, Giro-baas foetert, Cerny en Bennett juichen, Kelderman spaart

  • Na protest van de renners werd de 19de etappe van de Giro verplaatst en ingekort. Josef Cerny soleerde naar de zege.
  • Wilco Kelderman blijft in de roze trui. Hindley (+0.12) en Geoghegan Hart (+0.15) volgen op korte afstand.
  • Lees het wedstrijdverslag en de reactie van Kelderman.
  • Sam Bennett is de snelste sprinter in de 4de rit in de Vuelta, Primoz Roglic blijft leider. Lees het wedstrijdverslag.
liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we dit liveblog. Graag zien we je morgen terug vanaf een uur of 10.00 uur voor de laatste bergetappe in de Giro d'Italia.

We hopen dat Wilco Kelderman, met zijn pluchen wolfje, vanavond een goede nachtrust heeft. En jij natuurlijk ook! Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Wilco Kelderman op het Giro-podium na de 19de etappe van de Giro d'Italia

Weer D-Day in de Giro: drie keer Sestriere

Het belangrijkste morgen is natuurlijk de 20ste etappe in de Giro. Niet de oorspronkelijk koninginnenrit over de Agnello, maar een bergrit met drie beklimmingen naar het skioord Sestriere. Kan Wilco Kelderman morgen stand houden, dan is de kans op een tweede Nederlandse Giro-winnaar levensgroot!

De start in Alba is om 11.00 uur.

Het profiel van de 20ste etappe in de Giro d'Italia

De Spaanse Ronde van Rop Zoutberg

Een reminder voor de Vuelta-liefhebbers: NOS-correspondent Rop Zoutberg is dinsdag begonnen aan zijn eigen Ronde van Spanje en die is onder meer te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

De dag van morgen in de Vuelta

Laten we maar snel overgaan naar de dag van morgen, om te beginnen in de Vuelta. Zaterdag krijgen de renners een pittige heuvelrit voor de kiezen van Huesca naar Sabiñánigo.

De start in Huesca is om 12.54 uur.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

Dibben over rennersstaking: Weet ook niet wie ermee begon'

Vanochtend om 10.00 uur zouden de renners in de Giro beginnen aan de langste rit van de Ronde. Maar na veel chaotische taferelen en boze koersdirecteuren stapten ze pas om 14.30 uur op de fiets, halverwege de oorspronkelijke route.

Jonathan Dibben, hekkensluiter in de Giro, werd ook verrast door de rennersstaking bij de start van 19de etappe. Zijn ploegmaat Adam Hansen werd door Giro-directeur Vegni als kwade genius aangewezen.

Dibben over rennersstaking: 'Ik weet ook niet wie ermee begon'

Gesink kijkt vooruit naar zondag: 'Vorige keer kwam ik in die rit buiten tijd'

Na drie dagen klimmen in de finale kreeg Robert Gesink in de Vuelta eindelijk een vlakke sprintersrit voor de wielen. "Eigenlijk gebeurde er niks", beaamde Gesink. "Het was vlak, winderig, koud. Een heel snelle dag en een nerveuze dag. Er gebeurt niets, maar je moet altijd op je hoede zijn als je de leider in je ploeg hebt. Maar het is goed gekomen."

"We hebben een fantastische Primoz gezien, de beste man bergop. Jammer van Tom, maar dat is ook niet niks. Hij heeft een heel goede Tour gereden en ik vind het al knap dat hij alweer zo goed is."

Zelf is Gesink goed in vorm en hij kijkt uit naar het restant van de Ronde. Om te beginnen zondag met de rit die eigenlijk zou aankomen op de Tourmalet, maar door de Franse coronamaatregelen is vervangen door een veel minder zware etappe. Ook die rit kent Gesink, van 2016. "Die ene grote dag hebben ze eruit gehaald. Het was een dag nadat ik de koninginnenrit won. Die dag was ik buiten tijd, de enige keer in mijn leven dat ik buiten tijd ben gekomen. We waren met tachtig man en toen kregen we een algemeen pardon. Maar ik heb er geen goede herinneringen aan."

Gesink kent de rit van zondag al: 'Enige keer dat ik buiten tijd was'

Bennett twijfelde, maar is net op tijd bij de les

Sam Bennett: 'Twijfelde in vieze bocht, wist niet of ik Philipsen kon pakken'

Cerny kan geluk niet op: 'Ik hoop dat dit niet mijn laatste zege is'

Cerny kan geluk niet op na mooiste zege uit zijn loopbaan

Kelderman niet rouwig om inkorten 'langste rit': 'Geen dag om 258 kilometer te rijden'

Hij had zich zijn eerste dag in de roze trui ongetwijfeld anders voorgesteld. Wat op voorhand de langste etappe van de Giro zou zijn werd na een revolte van de renners de kortste. "Ik was er niet rouwig om. Het was koud en herfstachtig. Geen dag om 258 kilometer te rijden."

Dat de renners uiteindelijk Giro-baas Mauro Vegni dwongen om de etappe in te korten, wist Kelderman niet. "Je hebt de CPA, de rennersvakbond die ons vertegenwoordigd. Zij hebben naar ons geluisterd en goed werk gedaan. Eigenlijk was iedereen het er wel mee eens. Alleen de organisatie was er niet blij mee. En dat kan ik me ook wel voorstellen."

Onderweg kletste Kelderman zelfs nog even met Tao Geoghegan Hart, zijn voornaamste concurrent om het roze. "Hij zei niet zo veel. Hij was alleen een beetje bang voor Nico Denz. Die rijdt al de hele week goed. 'Hij gaat toch niet in de finale weer gek lopen doen', zei Tao."

Kelderman 'niet rouwig' om ingekorte Giro-etappe

FINISH (GIRO) - Kelderman binnen

Voor wie eraan twijfelde: Wilco Kelderman is veilig en wel over de streep gekomen in het peloton op 11.43 van winnaar Cerny. Hij begint morgen in het roze aan het slotweekend.

Het algemeen klassement in de Giro d'Italia na de 19de etappe

KLASSEMENT (VUELTA)

De toptien in het algemeen klassement van de Vuelta na rit vier

FINISH (VUELTA)

1. Sam Bennett, 2. Jasper Philipsen, 3. Jakub Mareczko, 4. Pascal Ackermann, 5. Gerben Thijssen

De toptien van de vierde etappe in de Vuelta

FINISH (VUELTA) - BENNETT WINT!

Sam Bennett wint de vierde etappe. Jasper Philipsen ging vroeg aan en leek het te halen, maar de Ierse sprinter komt er nog net overheen.

Sam Bennett

3 km (VUELTA)

Daar is opeens de trein van Sam Bennett! Dat lijkt een perfecte timing.

5 km (VUELTA)

In Spanje is het peloton in volle vaart op weg naar de sprint. Het gaat snoeihard. We zien treintjes van Sunweb en Bora.

FINISH - Van Empel binnen

Ook Etienne van Empel is binnen op 2.19 van Cerny. Op rozetruidrager Kelderman is het nog even wachten. Het peloton rijdt op ruim 11 minuten van de winnaar.

FINISH - Mosca derde

Jacopo Mosca wordt derde, Simon Clarke vierde, Iljo Keisse vijfde.

De toptien van de 19de etappe in de Giro

FINISH - CERNY WINT!

Josef Cerny wint de 19de etappe in de Giro, de rit die begon met rennersprotesten. Victor Campenaerts is ook nog gedemarreerd en wordt tweede in Asti.

1 km (GIRO)

Cerny gaat onder het rode vod door met een voorsprong van 20 seconden. Dit kan niet meer fout toch?

3 km (GIRO)

Mooi is anders, maar hard gaat Cerny wel. Hij schokschoudert naar de streep, maar de vijf achtervolger komen amper dichterbij. Het is nog steeds 0.21.

5 km (GIRO) - Spannend!

In de Giro zitten we al in de laatste 5 km en Cerny houdt fantastisch stand. Hij heeft nog altijd 0.22 op zijn vijf achtervolgers. En die draaien keurig rond. Dit wordt nog heel spannend!

19 km (VUELTA) - Smit spartelt nog

In de Vuelta zit de vlucht van de dag er bijna op. Willie Smit rijdt alleen op kop, op een meter of vijftig gevolgd door Harry Tanfield. Die weet dan weer de hete adem van het peloton in zijn nek. De twee Spaanse koplopers zijn al opgeslokt.

10 km (GIRO) - Cerny zwoegt

Oei, Cerny gaat het heel moeilijk krijgen. De vijf achtervolgers zitten al binnen de 30 seconden. De Tsjech neemt wel alle risico's.

18 km (GIRO) - Stuivertje wisselen in kopgroep

Een wisseling van de wacht in de kopgroep. Simon Pellaud heeft het tussensprintje nog even gewonnen en vond het daarna genoeg geweest. De Zwitser weet zich nu zo goed als zeker van een het tussensprintklassement, een nevenklassement in de Giro.

Maar Iljo Keisse is van achteruit weer teruggekomen bij Mosca, Clarke, Armée en Campenaerts. De drie Belgische hardrijders komen seconde voor seconde dichter bij koploper Cerny: 0.37.

22 km (GIRO) - Daar gaat Cerny!

Daar gaat Josef Cerny! De Tsjechische tijdrijder werd al vijfde in de lange tijdrit naar Valdobbiadene en gebruikt die specialiteit nu ook. Hij is in een oogwenk uit het zicht van zijn vijf medevluchters.

Josef Cerny demarreert uit de kopgroep in de 19de rit in de Giro

26 km (GIRO) - Kopgroep breekt

Op dit vlakke parcours naar Asti gebruikt Campenaerts een klein klimmetje om aan te vallen. En de kopgroep breekt! Zes mannen blijven over: Pellaud, Cerny, Mosca, Clarke, Campenaerts. Van Empel zit er niet bij,

29 km (GIRO) - Inleidende beschietingen

Op 30 km van de streep vond Lachlan Morton het genoeg geweest in de kopgroep en kneep er op kousenvoeten tussenuit. Maar nee, de Australiër is weer ingelopen. Nu gaat Campenaerts, met Carboni in zijn wiel. Ook zij komen niet weg.

Kopgroep Giro (14): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC), Van Empel (Vini Zabu), Keisse (Deceuninck), Armée (Lotto-Soudal), Carboni (Bardiani), Haas, Mathis (Cofidis), Clarke, Morton (EF), Dowsett (Israel SN), Torres (Movistar) en Mosca (Trek).

32 km (GIRO) - Kelderman rustig

We zien het roze van Kelderman rustig achter zijn ploeggenoten aan kop van het peloton. De 14 koplopers rijden er al bijna 9.00 voor. De namen: Pellaud Campenaerts, Cerny, Van Empel, Keisse, Armée, Carboni, Haas, Mathis, Clarke, Morton, Dowsett , Torres en Mosca.

47 km (VUELTA) - Voorsprong groeit weer

In de Vuelta is het tempo inmiddels flink gezakt. En dat betekent dat de vier koplopers Mate (Cofidis), Smit en Ezquerra (Burgos) en Tanfield (AG2R) nog altijd op kop rijden met een marge van 1.54. Maar de sprintersploegen Deceuninck (Bennett), Bora (Ackermann) en Trek (Moschetti) hebben de handen ineengeslagen.

Kopgroep (Vuelta): Mate (Cofidis), Smit en Ezquerra (Burgos) en Tanfield (AG2R)

Rectificatie!

Via de sociale media zijn we er net even op gewezen dat we de finishplaats van vandaag (Asti) en de startplaats van morgen (Alba) door elkaar hebben gehaald. Bedankt voor die correctie!

Nog een keer:

Morgen vertrekken we trouwens uit Alba, een stadje onder Turijn dat bekendstaat om het truffelfeest en natuurlijk de fraaie wijnen die er worden geproduceerd.

De bekendste daarvan is de Barolo, een wijn waar je oud-renner Laurens ten Dam altijd voor wakker mag maken. En dan verklappen we maar niet dat ook de hoofdzetel van het bedrijf achter de nutella-hazelnootpasta hier gevestigd is.

De beroemde Barolo-wijn wordt geproduceerd in de buurt van Asti

VUELTA - Weetje over Ejea de los Caballeros

Wat kunnen we vertellen over Ejea de los Caballeros, de aankomstplaats in de Vuelta vandaag? Nou, bijvoorbeeld dat het stadje in de buurt van Zaragoza de geboorteplaats is van Alberto Soro. Wie, zeg je?

Nou Alberto Soro is een 21-jarige voetballer van Granada en donderdag nog invaller in het Europa League-duel met PSV.

Granada-voetballer Alberto Soro uit Ejea de los Caballeros

56 km (GIRO) - Bora stopt, kopgroep blijft weg

Kijk nou! Bora staakt de achtervolging op de 14 koplopers. Peter Sagan zelf lijkt er nog niet helemaal blij mee, maar het tempo is er helemaal uit in het peloton. De 14 man vooraan gaan strijden om de zege. Ze hebben nu al meer dan 2.00.

Kopgroep Giro (14): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC), Van Empel (Vini Zabu), Keisse (Deceuninck), Armée (Lotto-Soudal), Carboni (Bardiani), Haas, Mathis (Cofidis), Clarke, Morton (EF), Dowsett (Israel SN), Torres (Movistar) en Mosca (Trek).

Asti: stad van Nutella en Barolo

We rijden trouwens naar Asti, een stadje onder Turijn dat bekendstaat om het truffelfeest en natuurlijk de fraaie wijnen die er worden geproduceerd.

De bekendste daarvan is de Barolo, een wijn waar je oud-renner Laurens ten Dam altijd voor wakker mag maken. En dan verklappen we maar niet dat ook de hoofdzetel van het bedrijf achter de nutella-hazelnootpasta hier gevestigd is.

De beroemde Barolo-wijn wordt geproduceerd in de buurt van Asti

68 km (GIRO) - Onrust in de kopgroep

In de Giro is de verstandhouding in de kopgroep ver te zoeken. De 14 hebben 1.03 voorsprong op het jagende peloton, maar in de groep vallen voortdurend gaatjes. Nu zien we bijvoorbeeld Lachlan Morton met zijn fraaie snor weer op 100 meter rijden achter de groep.

Kopgroep Giro (14): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC), Van Empel (Vini Zabu), Keisse (Deceuninck), Armée (Lotto-Soudal), Carboni (Bardiani), Haas, Mathis (Cofidis), Clarke, Morton (EF), Dowsett (Israel SN), Torres (Movistar) en Mosca (Trek).

82 km (VUELTA) - Nog niet

Voorlopig lukt het niet om een waaier te trekken in de grote open vlakte, waar onder meer Game of Thrones is opgenomen. Leider Roglic zit helemaal voorin. Hij moet even geduld hebben. De voorsprong van de kopgroep groeit weer naar 0.55.

Kopgroep (Vuelta): Mate (Cofidis), Smit en Ezquerra (Burgos) en Tanfield (AG2R)

94 km (GIRO) - Sagan laat niet begaan

Nee hoor, de mannen van Peter Sagan laten niet begaan. Ze hebben het gat naar Van Empel en co al verkleind tot 0.36.

Kopgroep Giro (14): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC), Van Empel (Vini Zabu), Keisse (Deceuninck), Armée (Lotto-Soudal), Carboni (Bardiani), Haas, Mathis (Cofidis), Clarke, Morton (EF), Dowsett (Israel SN), Torres (Movistar) en Mosca (Trek).

De kopgroep in de ingekorte 19de etappe van de Giro

99 km (GIRO) - Samensmelting

De drie koplopers houden een beetje in en wachten op de elf achtervolgers. We krijgen dus een kopgroep van 14 renners. Maar Bora laat ze niet ver wegrijden, het verschil is maar 0.59 met het peloton.

Kopgroep Giro (14): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC), Van Empel (Vini Zabu), Keisse (Deceuninck), Armée (Lotto-Soudal), Carboni (Bardiani), Haas, Mathis (Cofidis), Clarke, Morton (EF), Dowsett (Israel SN), Torres (Movistar) en Mosca (Trek).

104 km (GIRO) - Van Empel en de tien andere achtervolgers

We hebben de namen van de elf achtervolgers en daarbij zit Etienne van Empel! De namen: Van Empel (Vini Zabu), Iljo Keisse (Deceuninck-Quick Step), Sander Armée (Lotto-Soudal), Giovanni Carboni (Bardiani), Nathan Haas en Marco Mathis (Cofidis), Simon Clarke en Lachlan Morton (EF), Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation), Albert Torres (Movistar) en Jacopo Mosca (Trek-Segafredo).

Kopgroep Giro (14): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC), Van Empel (Vini Zabu), Keisse (Deceuninck), Armée (Lotto-Soudal), Carboni (Bardiani), Haas, Mathis (Cofidis), Clarke, Morton (EF), Dowsett (Israel SN), Torres (Movistar) en Mosca (Trek).

107 km (GIRO) - Ruzie bij de achtervolgers

Bij de elf achtervolgers ruziet Keisse een beetje met Mathis. De Cofidis-renner heeft Elia Viviani in het peloton en rijdt niet mee. De elf komen zo niet veel dichter bij de drie koplopers.

Kopgroep (Giro): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC)

113 km (GIRO) - Pellaud eerste bij tussensprint

Het gaat inderdaad snoeihard deze eerste kilometers. Zo snel dat Pellaud als eerste onder de poort van de tussensprint is doorgevlogen. Met Campenaerts en Cerny rijdt hij 0.24 voor 11 achtervolgers en 1.41 voor het peloton waar Bora op kop rijdt.

Kopgroep (Giro): Pellaud (Androni), Campenaerts (NTT), Cerny (CCC)

Giro-baas Vegni is woedend: 'Peloton toont geen respect'

"Ik ben echt zeer kwaad over de gang van zaken", zou Giro-baas Mauro Vegni volgens Sporza gefoeterd hebben voor de start. "Het peloton toont geen respect voor de organisatie. We bekijken dit met onze advocaten."

Deze opstand krijgt nog een staartje....

119 km (GIRO) - Drie koplopers

Vergeet die opmerking over gestopte regen. Het is nog steeds hondenweer in Noord-Italië. Campenaerts (NTT) heeft gezelschap gekregen van rasaanvaller Simon Pellaud (Androni) en tijdrijder Josef Cerny (CCC). Er is een grote groep op komst.

124 km (GIRO) - Vertrokken, echt waar!

Na de kortste neutralisatie in de geschiedenis van de Giro zijn de renners nu toch echt vertrokken richting Asti. Over 16 km is de eerste tussensprint al in Vigevano. Dit gaat een snel ritje worden, met wind in de rug. De eerste aanvaller? Victor Campenaerts!

Klassement

Mooi beeld: Kelderman, Hindley en Dennis

Wat een mooi beeld. We zien Wilco Kelderman en Jai Hindley in een vrolijk onderonsje met Rohan Dennis, de man die het de Sunweb-mannen zo moeilijk maakte op de Stelvio en daarna.

PARTENZA (GIRO) - Echt waar!

Het lijkt er toch echt van te komen! We zien de renners op een parkeerplaats in de buurt van Abbiategrasso. De gezichten staan vrolijk, want het regent niet meer. En er staan nog maar 124 km te wachten.

Wilco Kelderman en Jai Hindley bij de geïmproviseerde start van de 19de etappe

Vuelta-ploeg Sunweb extra gecontroleerd op corona

Aan de vooravond van de Vuelta bleek een medewerker van de Sunweb-ploeg positief te testen op het coronavirus. Daarom laat de ploeg zich vaker testen dan alleen op de rustdagen. Zo ook vanochtend. "We doen extra testen om te zorgen dat onze bubbel zo schoon mogelijk blijft", verklaart ploegleider Marc Reef voor de start van de vierde rit. "Dit is een sneltest, daarvan is de uitslag er binnen twintig minuten. Als er dan iets uitkomt, dan kunnen we daar op reageren. Het doel is om Madrid te halen en dat op een zo veilig mogelijke manier te doen."

Vuelta-ploeg Sunweb weer getest op corona: 'Het doel is Madrid halen'

Klassement Vuelta

Samenvatting van de nerveuze derde rit

Aanvaller Smit vond het dus een nerveuze dag gisteren. Uiteindelijk was het Dan Martin die de etappe won, voor Primoz Roglic. De Sloveen is nu een keer eerste en twee keer tweede geworden in de Vuelta.

De kans dat hij vandaag ook in de toptwee eindigt is klein. De kans op een tweede Ierse zege op rij is een stuk groter, zeker nu de ploeg van Sam Bennett de achtervolging heeft ingezet.

Martin blijft Roglic en Carapaz voor in derde etappe Vuelta

173 km (VUELTA) - Smit wist het al!

We hebben 20 kilometer afgelegd in Spanje en de vier koplopers hebben al bijna 4.00 op het peloton. Kat in het bakkie dus voor de vlucht van de dag. De namen: Smit en Ezquerra (Burgos), Tanfield (AG2R) en Mate (Cofidis).

De Zuid-Afrikaan Willie Smit sprak voor de koers trouwens met de persafdeling van de Vuelta: 'Eigenlijk had ik gisteren willen aanvallen, maar Movistar werkte heel hard omdat ze bang waren voor waaiers. Natuurlijk zal ik het weer proberen. In de aanval zijn levert veel minder stress op en het is altijd goed om de ploeg te laten zien van voren."

Nog geen beweging in de Giro

We zijn de klok van 13.30 uur gepasseerd, maar van renners in de Giro is nog geen sprake. De start in Abbiategrasso zou nu richting 14.30 uur gaan.

START (VUELTA)

De renners zijn onderweg in de vierde rit van de Vuelta. Vier man hebben zin in de vlucht van de dag: Luis Ángel Mate (Cofidis), Willie Smit en Jesús Ezquerra (Burgos) en Harry Tanfield (AG2R). Ze rijden een half minuutje voor het peloton.

Kopgroep (Vuelta): Mate (Cofidis), Smit en Ezquerra (Burgos) en Tanfield (AG2R)

Geschke en Martínez niet van start

Twee renners zijn niet opgestapt voor de vierde etappe in de Vuelta en dat zijn niet de minsten: Simon Geschke (CCC) en Dani Martínez (EF Education).

De Colombiaan die volgend jaar voor Ineos rijdt won nog een etappe in de Tour de France en gold in Spanje als een van de kopmannen in de Amerikaanse ploeg. Maar Martínez kwam in de eerste rit al ten val en heeft nu dus de pijp aan Maarten gegeven.

Routinier Geschke won in 2015 een rit in de Tour.

NEUTRALISATIE (VUELTA)

In de Giro is het nog even afwachten, maar in de Vuelta zijn ze keurig op tijd vertrokken voor de geneutraliseerde kilometers in Garray. De verwachting is dat de renners over 192 km zullen gaan sprinten in Ejea de los Caballeros.

Nieuws! De Giro-rit begint in Abbiategrasso

Eindelijk is er nieuws vanuit de Giro-organisatie zelf. De 19de etappe zal van start gaan in Abbiategrasso, dat in het oorspronkelijke parcours na 133,5 kilometer gepasseerd zou worden. Zo blijven allebei de tussensprints in het parcours.

Dumoulin over Kelderman: 'Zou heel mooi zijn, twee Giro-winnaars binnen tien kilometer'

In de Vuelta wil het niet zo vlotten met Tom Dumoulin, maar de Limburger leeft wel mee met zijn trainingsmaatje Wilco Kelderman. "Ik hoop dat hij gaat winnen", vertelt Dumoulin voor de start van de vierde etappe. "Hij rijdt met hetzelfde rugnummer als ik in 2017. Dat zou heel speciaal zijn."

In 2017 zat Dumoulin in hetzelfde schuitje valk voor het einde van de Giro. Ook toen eindigde de ronde met een tijdrit in Milaan. Hoe voelt Kelderman zich nu? "Spannend natuurlijk", denkt Dumoulin. "Hij moet rustig blijven en focussen op wat je moet doen. Het is mij gelukt en ik ben ervan overtuigd dat het Wilco ook kan lukken. Het zou de volgende stap in zijn carrière zijn, waarvan sommigen dachten dat hij die al eerder kon zetten."

Dumoulin en Kelderman gaan ver terug, tot in de opleidingsploeg van Rabobank waar Kelderman uiteindelijk de voorkeur kreeg boven Dumoulin. Daarna scheidden de wegen van de twee, tot Kelderman bij Sunweb in dienst ging rijden van Dumoulin. Ook na de overstap van Dumoulin naar Jumbo-Visma bleven de twee af en toe samen trainen.

"We wonen tien kilometer van elkaar af", verklaart Dumoulin. Hij woont in Canne, aan de overzijde van de Maas bij Maastricht. Kelderman woont in Neerhalen. "Wilco is heel goed. In trainingen zijn we redelijk gelijkwaardig. Soms rijdt hij mij eraf, soms ik hem. Het zou mooi zijn als er twee Giro-winnaars binnen een straal van tien kilometer wonen."

Dumoulin over Kelderman: 'Hoop dat hij Giro wint, met zelfde rugnummer als ik'

Profiel rit vier in de Vuelta

Om 13.09 uur stappen de renners op in Garray, 192 kilometer verderop is de streep in Ejea de los Caballeros. Voor het eerst eindigt een rit niet bergop.

En dus lijkt dit een rit voor de sprinters

Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta

Ook koude start in Vuelta

Ook in de Vuelta maken de renners zich op voor een koude start.

Ploegleider Roberts over tactische keuze: 'Iedereen is blij'

Zijn de plooien weer gladgestreken tussen Wilco Kelderman en de ploegleiding? "Natuurlijk zijn we even teruggekomen op de situatie", doelt ploegleider Luke Roberts op de keuze om Hindley niet te laten wachten op Kelderman.

Op de Stelvio en zeker in de vallei erna had Kelderman met hulp van Hindley de schade kunnen beperken. "Dit scenario hebben we aan de vooravond van de rit ook besproken. We wisten wat me moesten doen. Natuurlijk is het moeilijk voor Wilco op dat moment. We hebben hem gezegd om te blijven doorzetten, want hij had nog altijd het roze kunnen behouden. Dat heeft hij fantastisch gedaan."

No hard feelings, dus? "Zeker. Iedereen is blij. We zitten in een geweldige positie en hebben de beste kaarten in handen."

Ploegleider Roberts: 'Natuurlijk was het moeilijk voor Kelderman'

Como of Vigevano?

Nu meldt de Italiaanse omroep RAI weer dat de start in Vigevano zal zijn. Dat ligt ongeveer halverwege de oorspronkelijke route. Er zou dan 100 kilometer koers overblijven. Als we dan even omrekenen, dan zou de start rond 14.00 uur zijn.

Wordt vervolgd.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

Lachend in de auto

Wilco Kelderman stapt in de ploegleidersauto voor de uitgestelde start van de 19de etappe

Jai Hindley volgde opdracht

Hindley na etappewinst: 'Kreeg de opdracht van het team om Ineos te volgen'

Samenvatting: Oorlog op de Stelvio

Kelderman grijpt het roze na monsterrit Giro

Openhartige Kelderman blikt terug op gisteren: 'Ik zal nooit breken'

Het duurt nog wel even voor we echt van start gaan voor de 19de etappe. En dat komt mooi uit, want dan kunnen we even aandacht schenken aan Wilco Kelderman. Na wat hij zelf de zwaarste dag uit zijn wielerloopbaan noemde, mocht hij gisteren de roze trui aantrekken.

Verslaggever Steven Dalebout trof een opvallend openhartige en strijdvaardige Kelderman voor de start. "Misschien lijkt het zo dat ik mijn kop laat hangen, maar ik zal nooit breken. Dat is mijn manier van koersen. Zo ben ik mijn hele carrière doorgekomen met al die blessures. Ik wilde die roze trui en bleef ervoor vechten."

Dat hij door zijn ploeg aan zijn lot was overgelaten op de Stelvio, deed pijn. "We hebben erover gesproken. Het plan vooraf was duidelijk. De frustratie was er in koers, maar is nu wel weg. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar koers is niet altijd te voorspellen. En het is ook lastig wat er de komende dagen gebeurt. Maar ik heb gevochten om hier in het roze te staan en ik ga ervoor om het roze in Milaan te brengen.'

Kelderman openhartig: 'Misschien lijkt het soms zo, maar ik zal nooit breken'

Renners in de bus

Volgens de laatste berichten hebben de renners alle plichtplegingen afgewerkt in startplaats Morbegno en ook de eerste geneutraliseerde kilometers gereden. Maar vervolgens hebben ze langs de kant van de weg gewacht op de teambussen.

Zo ziet het eruit in de oorspronkelijke startplaats

Start Giro-rit op laatste moment verplaatst: in Morbegno ruimen ze vast op

Gazetta dello Sport: 'Start in Como om 12.30 uur, 180 kilometer'

De Italiaanse sportkrant meldt nu dat de start niet in Milaan, maar in Como zal zijn. Vanuit die finishplaats van de Ronde van Lombardije zullen de renners om 12.30 uur starten voor een rit van 180 kilometer naar Asti.

Bugno: 'Lange, natte rit verhoogt risico op Covid'

Volgens Gianni Bugno, voorzitter van rennersvakbond CPA, zijn de renners bevreesd dat de lange en natte rit van vandaag een aanslag zal blijken op het immuunsysteem van de toch al vermoeide renners. En dat zien ze als een risico met het oog op corona.

Chaos troef

Opvallend genoeg is er nog altijd geen officiële communicatie geweest vanuit de Giro over het verplaatsen van de start. Er circuleert zelfs een foto van de renners bij de officiële start (kilometer nul).

Deceuninck-Quickstep, de ploeg van voormalig rozetruidrager João Almeida, bevestigt dat er de renners in de teambussen op weg zijn naar Milaan.

Kelderman: 'Snap niet dat ze dit soort etappes erin stoppen'

Dit zei Wilco Kelderman vanochtend voor de start in Morbegno. "Überhaupt snap ik niet dat ze dit soort etappes erin stoppen. Niemand is geïnteresseerd om vooruit te rijden. Dit is gewoon een dag om door te komen. Ik weet niet of ze nog gaan inkorten, we gaan het zien."

Kelderman: 'Snap niet dat ze dit soort etappes erin stoppen'

In de bus naar Milaan

Vanuit startplaats Morbegno gaat het nu met de teambussen naar Milaan, meldt het Belgische Sporza. Vanuit Milaan zou er dan nog een rit van 150 kilometer naar Asti gereden worden.

RIT INGEKORT NA PROTEST, START UITGESTELD

Het overleg tussen de renners en de Giro-organisatie heeft een compromis opgeleverd. De 19de etappe wordt ingekort tot 150 kilometer en zal van start gaan in Milaan. Dat betekent dat de start nog even op zich laat wachten.

Rennersprotest tegen lange, natte rit

Volgens de Italiaanse media is het peloton nog niet gestart omdat ze niet akkoord gaan met wat er hen vandaag te wachten staat. Regen en een afstand die is opgetrokken van 253 tot 258 kilometer, dat stuit op protest.

Het regent in Morbegno

De start laat nog even op zich wachten. Duidelijk is dat de renners een oncomfortabel dagje tegemoet gaan. Het regent namelijk flink in startplaats Morbegno en dat is niet fijn als je 258 kilometer voor de boeg hebt.

Duimpje omhoog

Waarom werd Wilco Kelderman aan zijn lot overgelaten op de Stelvio? Had Jai Hindley moeten aanvallen op de slotklim? De wielerwereld raakt er niet over uitgepraat, maar vanochtend stonden de nummer een en twee gebroederlijk naast elkaar op het podium.

Welkom!

Voor het eerst in zijn loopbaan rijdt Wilco Kelderman in de roze trui. Vandaag zal hij lang mogen wennen aan die nieuwe status, want de 19de etappe in de Giro d'Italia is een compleet vlakke rit van liefst 258 km van Morbegno naar Asti.

Gaat Arnaud Démare voor zijn vijfde ritzege? Welkom bij het liveblog!