liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kelderman lijdt en leidt in Giro • Roglic ziet Martin naderen in Vuelta

liveblog gesloten

Ciao! Adios!

Morgen is het weer een dag, zowel in Italië als Spanje, en dan belooft het allemaal een stuk rustiger en overzichtelijker te worden.

De negentiende etappe van de Giro voert over 253 (!) veelal vlakke kilometers van Morbegno naar Asti. Dat wordt ongetwijfeld een dag voor de sprinters, voor zover die de Stelvio hebben overleefd.

Giroditalia.it
Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

En ook de vierde etappe van de Vuelta belooft een feestje voor de sprinters te worden. De rit over ruim 191 kilometer van Garray naar Ejea de los Caballeros kent nauwelijks klimwerk.

De Giro start om 10.05 uur, de Vuelta om 13.10 uur. Een fijne avond en tot morgen!

Lavuelta.es
Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta

GIRO - Kelderman geniet in roze: 'Was een gekke dag, heb er hard voor gestreden'

De renner van Sunweb reageert na de achttiende etappe in de Giro d'Italia nadat hij de roze leiderstrui heeft veroverd.

Kelderman geniet in roze: 'Was een gekke dag, heb er hard voor gestreden'

VUELTA - Algemeen klassement

Het algemeen klassement van de Vuelta na drie etappes. Primoz Roglic houdt de rode trui, maar Dan Martin komt dichterbij en de verschillen zijn klein.

NOS

VUELTA - Uitslag derde etappe

De uitslag van de derde etappe van de Vuelta. Dan Martin wint, voor Primoz Roglic en Richard Carapaz. Wout Poels heeft zijn benen teruggevonden en wordt vierde.

NOS

DAN MARTIN WINT DERDE VUELTA-ETAPPE

Dan Martin wint de derde etappe van de Vuelta! Roglic wordt tweede. In het algemeen klassement nadert Martin de rode trui van Roglic tot op 5 seconden.

We zien Poels keurig als vierde finishen.

NOS
Dan Martin wint de derde Vuelta-etappe, Primoz Roglic wordt tweede

1 km (VUELTA) - Wie o wie?

Champoussin redt het niet, er volgt een sprint tussen de favorieten.

2 km - Favorieten vooraan

De favorieten rijden vooraan in de finale van deze Vuelta-rit. Roglic, Carapaz en Mas zitten voorin, terwijl Champoussin een sprongetje waagt. Ook Poels is van de partij.

5 km - Froome aan kop

Ineos trekt hard door aan de kop van het peloton, waar zelfs Froome even kopwerk doet voor Ineos-kopman Carapaz.

Pech aan de fiets ondertussen voor Esteban Chaves: de renner van Mitchelton-Scott rijdt op zo'n 15 seconden van het peloton. De Colombiaan zal ongetwijfeld weldra weer aansluiten.

7 km (VUELTA) - Allen tezamen

De vier zijn opgeslokt. Met een uitgedund peloton gaan we de slotklim van deze derde etappe op.

9 km (VUELTA) - De slotklim

De geschiedenisboekjes zal deze tamelijk saaie Vuelta-etappe niet halen, maar wie weet, gebeurt er nog iets leuks tijdens de slotklim.

De vier koplopers zijn begonnen aan klim naar de Laguna Negra, met een kleine halve minuut voorsprong op het peloton.

18 km (VUELTA) - Einde tweede kopgroep nabij

Met de slotklim naar La Laguna Negra voor de boeg lijkt het einde van de tweede vlucht van de dag bijna voorbij. Ourselin, Ferron, Madrazo en Saez hebben nog een 15-tal seconden voorsprong over.

lavuelta.es
Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

GIRO - Kelderman: 'Op mijn eigen race gefocust'

"Het was een gekke, maar belangrijke dag. Uiteindelijk kon het niet beter voor ons", aldus Wilco Kelderman in zijn eerste reactie na het veroveren van de roze trui.

"Ik wist tijdens de koers van de tijdsverschillen. We losten Almeida al snel, maar vervolgens reed Ineos erg sterk. Ik heb gewoon gefocust op mijn eigen race daarachter. We gaan nu eerst herstellen en dan kijken we hoe het verder gaat", aldus Kelderman.

Straks verschijnt Wilco Kelderman nog voor de NOS-camera en krijgen we meer te horen van de rozetruidrager.

NOS
Wilco Kelderman op het podium in de roze trui

43 km (VUELTA) - Een nieuwe kopgroep

De ene kopgroep is dood, leve de andere kopgroep: vier man zijn er nu weg in de Vuelta. De namen: Ourselin en Ferron uit Frankrijk, Madrazo en Saez uit Spanje. Hun voorsprong is al snel opgelopen tot anderhalve minuut.

Madrazo kennen we nog wel van de vorige Vuelta, toen hij een bergetappe op zijn naam schreef.

Vuelta 2019: Madrazo wint vijfde etappe

GIRO - Algemeen klassement

Daar staat het! Wilco Kelderman is de leider van het algemeen klassement in de Giro d'Italia. Maar de verschillen in de top-3 zijn heel klein.

NOS

GIRO - Uitslag achttiende etappe

De uitslag van de (zenuw)slopende achttiende etappe van de Giro d'Italia. Wilco Kelderman wordt vijfde, maar dat is genoeg!

NOS

54 km (VUELTA) - Allen tezamen

In de Vuelta is de kopgroep met Terpstra tijdens de zenuwslopende finale van de Giro opgeslokt door het peloton. Met een compleet peloton wordt de derde etappe vervolgd.

AFP
Tom Dumoulin aan kop van het peloton in de Vuelta

KELDERMAN PAKT ROZE TRUI

Wilco Kelderman pakt de roze trui!

Hij komt helemaal kapot over de finish op 2.17, maar het is net genoeg! Hij heeft 12 seconden over op Hindley en 15 op Geoghegan Hart, dus dat belooft nog wat.

HINDLEY WINT ACHTTIENDE ETAPPE GIRO

Hindley wint de achttiende etappe, voor Geoghegan Hart. Nu is het wachten op Kelderman..... wordt het roze?

1 km (GIRO) - Spannend

We zijn er bijna, maar de achterstand van Kelderman loopt weer iets op: iets meer dan 2 minuten rijdt hij achter zijn concurrenten Geoghegan Hart en Hindley.

4 km (GIRO) - Roze nadert voor Kelderman

Hindley rijdt al de hele tijd zonder kopwerk te doen achter Geoghegan Hart aan. En dat pakt goed uit voor zijn ploeggenoot Kelderman. De achterstand van de Nederlander op het duo blijft rond de 1.45 schommelen.

Kelderman heeft in het algemeen klassement nu nog altijd een minuut voorsprong op zowel Geoghegan Hart en Hindley. Als er geen gekke dingen meer gebeuren, kan Kelderman straks het roze aantrekken.

7 km (GIRO) - Kelderman lijdt en leidt

Geoghegan Hart en Hindley rijden aan de leiding, Kelderman volgt op 1.36 en dat verschil verandert nauwelijks. De Nederlander lijdt in deze etappe, maar leidt virtueel in de Giro.

Bilbao en Fuglsang rijden ertussenin, op een kleine minuut van het leidende duo.

De roze trui van Almeida zien we op 4.30 van de kopgroep.

71 km (VUELTA) - Ondertussen in Spanje

Hoe is het ondertussen in de Vuelta, hoor ik u vragen? Vijf man aan kop, onder wie Niki Terpstra. Het peloton volgt op 2,5 minuut.

De Vuelta-kopgroep: Terpstra, Donovan, Smit, Bagües en Van der Sande.

lavuelta.es
Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

10 km (GIRO) - Kelderman kan niet aanhaken

Kelderman wordt bijgehaald door Bilbao en Fuglsang, maar kan niet aanhaken. De Nederlander lijkt er helemaal doorheen te zitten.

Zijn achterstand op Geoghegan Hart en Hindley: 1.43.

12 km (GIRO) - Hindley let niet op

Hindley let even niet goed op bij de tussensprint. Geoghegan Hart pakt simpel de 3 bonificatieseconden, Dennis pakt er 2. Geoghegan Hart is Hindley (1) nu dus voorbij in het algemeen klassement.

De achterstand van Kelderman is opgelopen tot 1.42.

Even later vindt Dennis het mooi geweest. Hij laat de andere twee gaan.

15 km (GIRO) - Achterstand loopt op

Eenmaal beneden loopt de achterstand van Kelderman op het leidende trio snel op naar ruim een minuut. Dat komt doordat Dennis in de kopgroep weer op de pedalen is gaan staan.

Ter herinnering: het virtuele roze is nu van Kelderman. Zijn voorsprong in het klassement op Hindley is 2.41, op Geoghegan Hart is het 2.42. Straks volgt de slotklim van 9 kilometer lang.

Giroditalia.it

18 km (GIRO) - Beneden

We zijn bijna beneden... en nog altijd rijdt Kelderman zo'n 40 seconden achter het leidende trio Hindley (eveneens Sunweb), Geoghegan Hart en Dennis (beiden Ineos).

VUELTA - Debutant Molenaar is halve Spanjaard: 'Niet zeker of Vuelta einde haalt'

De 21-jarige Alex Molenaar rijdt namens Burgos-BH zijn eerste grote ronde is geen grote bekende in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want hij is half Spaans. Zijn moeder komt uit Spanje en zelf woont Molenaar in Girona. Hij is dus op de hoogte van de laatste stand van zaken wat betreft het coronavirus.

Debutant Molenaar is halve Spanjaard: 'Niet zeker of Vuelta einde haalt'

29 km (GIRO) - Afdalen geblazen

De afdaling van de Stelvio is in volle gang en het verschillen tussen het leidende trio en Kelderman blijft rond de 40 seconden schommelen.

VUELTA - Debutant Arensman concurreerde in jeugd met Pogacar en Almeida

Terwijl Almeida langzaam afscheid lijkt te nemen van zijn roze trui en Pogacar nog nageniet van zijn gele trui, maakt generatiegenoot Thymen Arensman zijn debuut in een grote ronde. Han Kock maakte kennis met de jonge renner van Sunweb.

Vuelta-debutant Arensman concurreerde in jeugd met Pogačar en Almeida

38 km - Boven op de Stelvio!

Eindelijk, we zijn boven! Dennis is als eerste op de Stelvio, gevolgd door Geoghegan Hart en Hindley. Kelderman volgt op 46 seconden.

De roze trui van João Almeida bereikt de top van de Stelvio op 3.38 achterstand.

Ciao Stelvio! We gaan dalen, 20 kilometer lang. Straks volgt er nog een slotklim.

Giroditalia.it