liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kelderman lijdt en leidt in Giro • Roglic ziet Martin naderen in Vuelta

liveblog gesloten

Ciao! Adios!

Morgen is het weer een dag, zowel in Italië als Spanje, en dan belooft het allemaal een stuk rustiger en overzichtelijker te worden.

De negentiende etappe van de Giro voert over 253 (!) veelal vlakke kilometers van Morbegno naar Asti. Dat wordt ongetwijfeld een dag voor de sprinters, voor zover die de Stelvio hebben overleefd.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

En ook de vierde etappe van de Vuelta belooft een feestje voor de sprinters te worden. De rit over ruim 191 kilometer van Garray naar Ejea de los Caballeros kent nauwelijks klimwerk.

De Giro start om 10.05 uur, de Vuelta om 13.10 uur. Een fijne avond en tot morgen!

Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta

GIRO - Kelderman geniet in roze: 'Was een gekke dag, heb er hard voor gestreden'

De renner van Sunweb reageert na de achttiende etappe in de Giro d'Italia nadat hij de roze leiderstrui heeft veroverd.

Kelderman geniet in roze: 'Was een gekke dag, heb er hard voor gestreden'

VUELTA - Algemeen klassement

Het algemeen klassement van de Vuelta na drie etappes. Primoz Roglic houdt de rode trui, maar Dan Martin komt dichterbij en de verschillen zijn klein.

VUELTA - Uitslag derde etappe

De uitslag van de derde etappe van de Vuelta. Dan Martin wint, voor Primoz Roglic en Richard Carapaz. Wout Poels heeft zijn benen teruggevonden en wordt vierde.

DAN MARTIN WINT DERDE VUELTA-ETAPPE

Dan Martin wint de derde etappe van de Vuelta! Roglic wordt tweede. In het algemeen klassement nadert Martin de rode trui van Roglic tot op 5 seconden.

We zien Poels keurig als vierde finishen.

Dan Martin wint de derde Vuelta-etappe, Primoz Roglic wordt tweede

1 km (VUELTA) - Wie o wie?

Champoussin redt het niet, er volgt een sprint tussen de favorieten.

2 km - Favorieten vooraan

De favorieten rijden vooraan in de finale van deze Vuelta-rit. Roglic, Carapaz en Mas zitten voorin, terwijl Champoussin een sprongetje waagt. Ook Poels is van de partij.

5 km - Froome aan kop

Ineos trekt hard door aan de kop van het peloton, waar zelfs Froome even kopwerk doet voor Ineos-kopman Carapaz.

Pech aan de fiets ondertussen voor Esteban Chaves: de renner van Mitchelton-Scott rijdt op zo'n 15 seconden van het peloton. De Colombiaan zal ongetwijfeld weldra weer aansluiten.

7 km (VUELTA) - Allen tezamen

De vier zijn opgeslokt. Met een uitgedund peloton gaan we de slotklim van deze derde etappe op.

9 km (VUELTA) - De slotklim

De geschiedenisboekjes zal deze tamelijk saaie Vuelta-etappe niet halen, maar wie weet, gebeurt er nog iets leuks tijdens de slotklim.

De vier koplopers zijn begonnen aan klim naar de Laguna Negra, met een kleine halve minuut voorsprong op het peloton.

18 km (VUELTA) - Einde tweede kopgroep nabij

Met de slotklim naar La Laguna Negra voor de boeg lijkt het einde van de tweede vlucht van de dag bijna voorbij. Ourselin, Ferron, Madrazo en Saez hebben nog een 15-tal seconden voorsprong over.

Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

GIRO - Kelderman: 'Op mijn eigen race gefocust'

"Het was een gekke, maar belangrijke dag. Uiteindelijk kon het niet beter voor ons", aldus Wilco Kelderman in zijn eerste reactie na het veroveren van de roze trui.

"Ik wist tijdens de koers van de tijdsverschillen. We losten Almeida al snel, maar vervolgens reed Ineos erg sterk. Ik heb gewoon gefocust op mijn eigen race daarachter. We gaan nu eerst herstellen en dan kijken we hoe het verder gaat", aldus Kelderman.

Straks verschijnt Wilco Kelderman nog voor de NOS-camera en krijgen we meer te horen van de rozetruidrager.

Wilco Kelderman op het podium in de roze trui

43 km (VUELTA) - Een nieuwe kopgroep

De ene kopgroep is dood, leve de andere kopgroep: vier man zijn er nu weg in de Vuelta. De namen: Ourselin en Ferron uit Frankrijk, Madrazo en Saez uit Spanje. Hun voorsprong is al snel opgelopen tot anderhalve minuut.

Madrazo kennen we nog wel van de vorige Vuelta, toen hij een bergetappe op zijn naam schreef.

Vuelta 2019: Madrazo wint vijfde etappe

GIRO - Algemeen klassement

Daar staat het! Wilco Kelderman is de leider van het algemeen klassement in de Giro d'Italia. Maar de verschillen in de top-3 zijn heel klein.

GIRO - Uitslag achttiende etappe

De uitslag van de (zenuw)slopende achttiende etappe van de Giro d'Italia. Wilco Kelderman wordt vijfde, maar dat is genoeg!

54 km (VUELTA) - Allen tezamen

In de Vuelta is de kopgroep met Terpstra tijdens de zenuwslopende finale van de Giro opgeslokt door het peloton. Met een compleet peloton wordt de derde etappe vervolgd.

Tom Dumoulin aan kop van het peloton in de Vuelta

KELDERMAN PAKT ROZE TRUI

Wilco Kelderman pakt de roze trui!

Hij komt helemaal kapot over de finish op 2.17, maar het is net genoeg! Hij heeft 12 seconden over op Hindley en 15 op Geoghegan Hart, dus dat belooft nog wat.

HINDLEY WINT ACHTTIENDE ETAPPE GIRO

Hindley wint de achttiende etappe, voor Geoghegan Hart. Nu is het wachten op Kelderman..... wordt het roze?

1 km (GIRO) - Spannend

We zijn er bijna, maar de achterstand van Kelderman loopt weer iets op: iets meer dan 2 minuten rijdt hij achter zijn concurrenten Geoghegan Hart en Hindley.

4 km (GIRO) - Roze nadert voor Kelderman

Hindley rijdt al de hele tijd zonder kopwerk te doen achter Geoghegan Hart aan. En dat pakt goed uit voor zijn ploeggenoot Kelderman. De achterstand van de Nederlander op het duo blijft rond de 1.45 schommelen.

Kelderman heeft in het algemeen klassement nu nog altijd een minuut voorsprong op zowel Geoghegan Hart en Hindley. Als er geen gekke dingen meer gebeuren, kan Kelderman straks het roze aantrekken.

7 km (GIRO) - Kelderman lijdt en leidt

Geoghegan Hart en Hindley rijden aan de leiding, Kelderman volgt op 1.36 en dat verschil verandert nauwelijks. De Nederlander lijdt in deze etappe, maar leidt virtueel in de Giro.

Bilbao en Fuglsang rijden ertussenin, op een kleine minuut van het leidende duo.

De roze trui van Almeida zien we op 4.30 van de kopgroep.

71 km (VUELTA) - Ondertussen in Spanje

Hoe is het ondertussen in de Vuelta, hoor ik u vragen? Vijf man aan kop, onder wie Niki Terpstra. Het peloton volgt op 2,5 minuut.

De Vuelta-kopgroep: Terpstra, Donovan, Smit, Bagües en Van der Sande.

Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

10 km (GIRO) - Kelderman kan niet aanhaken

Kelderman wordt bijgehaald door Bilbao en Fuglsang, maar kan niet aanhaken. De Nederlander lijkt er helemaal doorheen te zitten.

Zijn achterstand op Geoghegan Hart en Hindley: 1.43.

12 km (GIRO) - Hindley let niet op

Hindley let even niet goed op bij de tussensprint. Geoghegan Hart pakt simpel de 3 bonificatieseconden, Dennis pakt er 2. Geoghegan Hart is Hindley (1) nu dus voorbij in het algemeen klassement.

De achterstand van Kelderman is opgelopen tot 1.42.

Even later vindt Dennis het mooi geweest. Hij laat de andere twee gaan.

15 km (GIRO) - Achterstand loopt op

Eenmaal beneden loopt de achterstand van Kelderman op het leidende trio snel op naar ruim een minuut. Dat komt doordat Dennis in de kopgroep weer op de pedalen is gaan staan.

Ter herinnering: het virtuele roze is nu van Kelderman. Zijn voorsprong in het klassement op Hindley is 2.41, op Geoghegan Hart is het 2.42. Straks volgt de slotklim van 9 kilometer lang.

18 km (GIRO) - Beneden

We zijn bijna beneden... en nog altijd rijdt Kelderman zo'n 40 seconden achter het leidende trio Hindley (eveneens Sunweb), Geoghegan Hart en Dennis (beiden Ineos).

VUELTA - Debutant Molenaar is halve Spanjaard: 'Niet zeker of Vuelta einde haalt'

De 21-jarige Alex Molenaar rijdt namens Burgos-BH zijn eerste grote ronde is geen grote bekende in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want hij is half Spaans. Zijn moeder komt uit Spanje en zelf woont Molenaar in Girona. Hij is dus op de hoogte van de laatste stand van zaken wat betreft het coronavirus.

Debutant Molenaar is halve Spanjaard: 'Niet zeker of Vuelta einde haalt'

29 km (GIRO) - Afdalen geblazen

De afdaling van de Stelvio is in volle gang en het verschillen tussen het leidende trio en Kelderman blijft rond de 40 seconden schommelen.

VUELTA - Debutant Arensman concurreerde in jeugd met Pogacar en Almeida

Terwijl Almeida langzaam afscheid lijkt te nemen van zijn roze trui en Pogacar nog nageniet van zijn gele trui, maakt generatiegenoot Thymen Arensman zijn debuut in een grote ronde. Han Kock maakte kennis met de jonge renner van Sunweb.

Vuelta-debutant Arensman concurreerde in jeugd met Pogačar en Almeida

38 km - Boven op de Stelvio!

Eindelijk, we zijn boven! Dennis is als eerste op de Stelvio, gevolgd door Geoghegan Hart en Hindley. Kelderman volgt op 46 seconden.

De roze trui van João Almeida bereikt de top van de Stelvio op 3.38 achterstand.

Ciao Stelvio! We gaan dalen, 20 kilometer lang. Straks volgt er nog een slotklim.

39 km (GIRO) - Jasje aan

Bijzondere taferelen op de Stelvio, waar zowel Hindley als Kelderman er niet in slaagt een regenjack aan te trekken. Na heel veel moeite en een bijna-val van Hindley is het beide Sunweb-renners uiteindelijk gelukt.

Nu moeten de jasjes alleen nog dicht.

VUELTA - Koersdirecteur: 'Nieuwe coronamaatregelen raken ons niet'

Of de Vuelta Madrid wel haalt, blijft elke dag een onderwerp van gesprek. Als we de koersdirecteur moeten geloven, is er niets aan de hand.

Vuelta-directeur: 'Nieuwe coronamaatregelen raken ons niet'

40 km (GIRO) - Allemaal virtueel

Hindley, Geoghegan Hart en Dennis rijden op kop, met een zwoegende Kelderman op 43 seconden.

De Nederlander rijdt virtueel in het roze, maar heeft eveneens virtueel zo'n 2 minuten voorsprong over op Hindley en Geoghegan Hart. De roze trui volgt op 2.44.

Nog eventjes klimmen, en dan volgt de afdaling. Dat belooft ook nog wat te worden.

100 km (VUELTA) - Ondertussen in Spanje

Alles goed en wel op de Stelvio, maar ook de Vuelta is natuurlijk nog in volle gang. Gelukkig gebeurt daar niet gek veel. De kopgroep van vijf, onder wie Niki Terpstra, heeft ruim 4 minuten voorsprong op het peloton.

Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

42 km (GIRO) - De situatie

Het leidende trio Dennis, Geoghegan Hart en Hindley heeft ruim 30 seconden voorsprong op Kelderman, de virtuele rozetruidrager. De groep-Nibali volgt op ruim 1 minuut, de roze trui op ruim 2 minuten.

46 km (GIRO) - Kelderman lost

Kelderman moet ploeggenoot Hindley en Ineos-renners Dennis en Geoghegan Hart laten gaan. Hij rijdt op 17 seconden achterstand, rozetruidrager Almeida op 1.45.

Kelderman rijdt virtueel in het roze. In het klassement volgt Hindley op 2.41 en Geoghegan Hart op 2.42. En we zijn nog niet boven op de Stelvio.

O'Connor, een tijdje geleden nog koploper, is inmiddels voorbijgereden door de nieuwe koplopers.

Wilco Kelderman moet de kopgroep laten gaan op de Stelvio

46 km (GIRO) - Ook Kelderman heeft het moeilijk

Kelderman en Hindley (Sunweb) en Dennis en Geoghegan Hart (Ineos) vormen nu de overgebleven groep. Maar Kelderman heeft het ook heel zwaar en kan het tempo van Dennis nauwelijks volgen.

47 km (GIRO) - Kelderman virtueel in het roze

De achterstand van Almeida op de groep-Kelderman is inmiddels meer dan 17 seconden. Dat betekent dat de Nederlander nu virtueel in de roze trui rijdt.

Ook Nibali en Fuglsang lossen uit de groep.

48 km (GIRO) - Almeida lost!

Almeida kwam nog eventjes naar voren, maar moet nu echt lossen uit de groep-Kelderman! Op 10 kilometer van de top.

50 km (GIRO) - Problemen voor Almeida

Is dit het beslissende moment? Met Oomen aan kop van het uitgedunde peloton komt rozetruidrager Almeida in problemen. De Portugees bungelt aan het elastiek. En het zwaarste stuk van de Stelvio moet nog komen...

VUELTA - Jumbo-Visma gaat voor verschillende tactieken: 'Willen onvoorspelbaar zijn'

Met Primoz Roglic, Sepp Kuss en George Bennett heeft Jumbo-Visma drie renners in de top-8 van het klassement van de Vuelta. Sportief directeur Merijn Zeeman vertelt over de tactiek van de ploeg de komende dagen. Het gaat een ander beeld worden dan in de afgelopen Tour, waar Jumbo het op de Sky-manier deed: bergop in een treintje zo hard gas geven, dat eigenlijk niemand weg kan springen.

"Eigenlijk wilden we in de Tour met Primoz, Steven en Tom ook anderen dwingen om achter ons aan te rijden, maar daar kon het niet", stelt Zeeman, die met zijn ploeg onvoorspelbaar wil zijn. "We willen meerdere scenario's klaar hebben liggen om succesvol te zijn. Deze Vuelta is voor ons een goed moment om te kijken wat voor ons werkt."

Jumbo-Visma gaat voor verschillende tactieken: 'Willen onvoorspelbaar zijn'

55 km (GIRO) - O'Connor gaat

Ben O'Connor, de afgelopen dagen vaste klant in de Giro-berichtgeving, springt weg uit de kopgroep en pakt ruim 10 seconden op zijn voormalige vluchtkompanen. In het peloton is Sunweb nog altijd oppermachtig met Tusveld, Hamilton, Oomen, Hindley en uiteraard Kelderman van voren.

Het routekaartje van de Stelvio:

De weg omhoog op de Stelvio is niet bepaald kaarsrecht

56 km (GIRO) - Afvallers

Het peloton dunt onder aanvoering van Sunweb uit, maar ook de kopgroep wordt op de Stelvio steeds kleiner. Onder anderen De Gendt, Cataldo en Tonelli kunnen niet meer volgen.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton is nog anderhalve minuut.

VUELTA - Zeeman over Dumoulin: 'Als het niet goed voor Tom is, stapt hij af’

Tom Dumoulin kwam met klassementsambities naar Spanje, maar daar kan na twee dagen een streep doorheen. Hij zegt zelf dat hij zich leeg voelt en dus is de vraag wat Jumbo-Visma met de Nederlander gaat doen?

"We hebben er goed over gesproken. Hij wil zelf graag blijven om het team te helpen", vertelde sportief directeur Merijn Zeeman vlak voor de derde etappe. "Maar het moet ook goed zijn voor Tom."

De komende twee dagen gaat hij in spaarstand om energie terug te krijgen. Zodra blijkt dat het niet goed is om te blijven rijden, stapt hij af.

Zeeman over Dumoulin: 'Hij wil graag blijven om ploeg te helpen'

59 km (GIRO) - Denz is klaar

Nico Denz is klaar met zijn kopwerk voor Sunweb en laat zich afzakken. Het uitgedunde peloton wordt langzaam kleiner, de voorsprong van de koplopers slinkt op de Stelvio tot iets meer dan 2 minuten.

VUELTA - 'Drastische maatregelen nodig in Spanje'

De Vuelta draait nog altijd door, maar de situatie in Spanje wordt er ondertussen niet beter op. Volgens minister Salvador Illa van Volksgezondheid zijn er drastische maatregelen nodig om de nieuwe golf coronabesmettingen een halt toe te roepen. Hij overlegt vanmiddag met regionale gezondheidsautoriteiten over nieuwe maatregelen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een avondklok.

Gisteren steeg het aantal coronabesmettingen in Spanje tot boven de 1 miljoen, als eerste land in West-Europa. "De tweede golf is realiteit", zei Illa tegen een Spaans radiostation. "In veel delen van het land is de epidemie uit de hand gelopen."

64 km (GIRO) - Tussensprint en dan klimmen geblazen

De Gendt rijdt even voor de kopgroep van 15 man uit en wint op die manier de eerste tussensprint van de dag. Het peloton volgt op ruim 3 minuten.

Dan is het nu tijd voor de Stelvio.

142 km (VUELTA) - Status Quo

De kopgroep met Terpstra, Donovan, Smit, Bagües en Van der Sande heeft nog altijd een voorsprong op het peloton van ruim 3 minuten.

Het peloton wordt aangevoerd door Jumbo-Visma, de ploeg van rodetruidrager Roglic.

Niki Terpstra aan kop van de kopgroep in de derde etappe van de Vuelta

77 km (GIRO) - We zijn er bijna

Over 12 kilometer gaan we dan echt beginnen aan de roemruchte Stelvio. De 15 koplopers hebben ruim 4 minuten voorsprong op het peloton. Daar zal straks, hopelijk, een mooie strijd ontstaan tussen Almeida en Kelderman.

De Giro-kopgroep: Guerreiro, De Gendt, Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, Holmes, Cataldo, Pedrero, Samitier, Meintjes, O'Connor, Ganna, Swift en Dombrowski.

158 km (VUELTA) - Terpstra in de kopgroep

De vlucht van de dag in de Vuelta lijkt een feit. En kijk eens aan: Niki Terpstra zit in de kopgroep!

Terpstra heeft gezelschap van Donovan, Smit, Bagües en Van der Sande. Hun voorsprong is ruim 3 minuten.

92 km (GIRO) - Stilte voor de storm

Het is stilte voor de Stelvio-storm in de Giro. De vijftien koplopers hebben ruim 3,5 minuut voorsprong op het peloton, dat na een kort intermezzo weer wordt aangevoerd door Sunweb.

De Giro-kopgroep: Guerreiro, De Gendt, Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, Holmes, Cataldo, Pedrero, Samitier, Meintjes, O'Connor, Ganna, Swift en Dombrowski.

Rozetruidrager Almeida: 'De Stelvio zal de Giro beslissen'

João Almeida, de Portugese leider in het Giro-klassement, weet wat hem vandaag te doen staat. "De Stelvio zal de Giro beslissen", zei de Portugees voor de start.

Rozetruidrager Almeida: 'De Stelvio zal de Giro beslissen'

De Spaanse Ronde van Rob Zoutberg

Een reminder voor de Vuelta-liefhebbers: NOS-correspondent Rob Zoutberg is dinsdag begonnen aan zijn eigen Ronde van Spanje en die is onder meer te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

START - VUELTA

Terwijl de Giro-renners zich opmaken voor de Stelvio, zijn de Vuelta-renners begonnen aan hun derde etappe. Een heuvelachtige rit over 166 kilometer van Lodosa naar La Laguna Negra.

De finish loopt omhoog en ligt op een col van de eerste categorie. Vamos!

Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

VUELTA: Pinot niet van start

Matej Mohoric was nummer zes, en nu hebben we ook de zevende uitvaller in de Vuelta: Thibaut Pinot gaat niet meer van start.

De Fransman van Groupama-FDJ heeft nog altijd last van zijn rug na zijn val in de Tour de France en richt zich op een volledig herstel voor het nieuwe seizoen, meldt zijn ploeg.

112 km (GIRO) - Woordenwisseling

Het is een rustige fase in de Giro. De kopgroep van 15 man heeft zo'n 2.30 voorsprong op het peloton.

Hoewel, rustig? In het peloton lijkt de sfeer gespannen. Nibali leek zojuist een woordenwisseling te hebben met Kelderman.

De Giro-kopgroep: Guerreiro, De Gendt, Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, Holmes, Cataldo, Pedrero, Samitier, Meintjes, O'Connor, Ganna, Swift en Dombrowski.

VUELTA: Dumoulin gaat twee dagen 'in de spaarstand'

Over een half uur gaat de derde etappe van de Vuelta van start. Hoe zal het Tom Dumoulin vergaan? De Jumbo-Visma-renner verloor gisteren ruim acht minuten en zei na afloop "leeg" te zijn en "geen power" te hebben.

Ploegleider Merijn Zeeman zei vandaag voor de start dat Dumoulin de komende twee dagen "in de spaarstand" zal gaan. Dumoulin mag de komende twee dagen laten lopen. Zondag wordt dan geëvalueerd of het zin heeft om door te gaan in Spanje. Straks komt het interview met Zeeman online.

Bekijk de reactie van Tom Dumoulin na de etappe van gisteren.

Dumoulin na nieuw tijdverlies: 'Ik was leeg en had geen power'

128 km (GIRO) - Dat is twee

De Gendt was als eerste boven op de tweede berg, de Passo Castrin, en snoept zo wat bergpuntjes af van blauwetruidrager Guerreiro, die als tweede boven kwam.

De voorsprong van de 15 koplopers op het uitgedunde peloton is 1.50. Sunweb bepaalt het tempo.

De Giro-kopgroep: Guerreiro, De Gendt, Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, Holmes, Cataldo, Pedrero, Samitier, Meintjes, O'Connor, Ganna, Swift en Dombrowski.

142 km - Grotere kopgroep

De groep-Guerreiro is aangesloten bij de koplopers.

Guerreiro, De Gendt, Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, Holmes, Cataldo, Pedrero, Samitier, Meintjes, O'Connor, Ganna, Swift en Dombrowski hebben een kleine anderhalve minuut voorsprong.

Sunweb-ploegleider Roberts: 'Vandaag wordt de Giro beslist'

Volgens Luke Roberts, ploegleider van Sunweb, is het vandaag D-Day in de Giro. "Zeker weten, vandaag wordt de Giro beslist, denk ik."

"Het wordt ook de zwaarste dag, met de beklimming van de Stelvio met extreem lage temperaturen. We zijn er klaar voor, zijn tot nu toe zuinig geweest met energie en moeten onze kaarten goed uitspelen", aldus Roberts voor de start.

Sunweb-ploegleider Roberts: 'Vandaag wordt de Giro beslist'

148 km (GIRO) - Tweede klim

De tweede klim van de dag doemt op: de Passo Castrin van de eerste categorie, 9 kilometer lang à 9 procent.

De kopgroep van tien man heeft ruim anderhalve minuut voorsprong op het uitgedunde peloton. Daartussen rijdt op ruim een halve minuut een groepje van zeven renners met o.a. blauwetruidrager Guerreiro.

Sunweb rijdt aan kop van het peloton en houdt het tempo hoog.

159 km (GIRO) - Kopgroep

In de afdaling van de eerste berg is er dan toch een kopgroep ontstaan.

We tellen tien man: Ganna, Swift, O'Connor, De Gendt, Cataldo, Carretero, Navarro, Felline, Tonelli en Rossetto.

De voorsprong is ruim 1 minuut.

VUELTA: Mohoric zesde uitvaller na twee dagen

De Vuelta, die vanaf 13.10 uur verdergaat met de derde etappe, is alweer een renner kwijt. Bahrain-renner Matej Mohoric stapt niet meer op vanwege een breuk in zijn schouderblad. De Sloveen is al de zesde renner die de Vuelta voor gezien houdt, na nog maar twee dagen.

De Franse AG2R-ploeg is zelfs al drie renners kwijt. Gisteren moest ook Axel Domont opgeven. De 30-jarige Fransman brak bij een valpartij zijn sleutelbeen en daarmee kwam ook een abrupt einde aan zijn loopbaan. Hij hangt zijn fiets aan de wilgen en wordt wijnboer.

Kelderman: 'Je kunt vandaag wel wat verwachten op de Stelvio'

Wilco Kelderman gaat vandaag proberen de roze trui van João Almeida te bemachtigen. Voor de start zei hij er klaar voor te zijn en zich goed te voelen.

"We gaan vandaag full option, dus je kunt wel wat verwachten op de Stelvio. We gaan goed tempo rijden en het de hele dag door lastig maken. En dan kijken waar we toe kunnen slaan en wat er in de finale gebeurt", aldus de Sunweb-renner.

Over het beklimmen van de Stelvio in oktober is Kelderman nuchter: "Het is een lange klim en het gaat koud zijn. Maar ja, we moeten eroverheen dus we gaan er het beste van maken."

Kelderman: 'Je kunt vandaag wel wat verwachten op de Stelvio'

180 km - Dat was één

De eerste klim van de dag, de Campo Carlo Magno van de tweede categorie, zit erop. Ruben Guerreiro, leider in het bergklassement, is als eerste boven en pakt 18 punten.

Het peloton is inmiddels al flink uitgedund: een groep van zo'n 45 renners rijdt vooraan, met alle grote namen.

Nibali: 'Vandaag is de koninginnenrit'

Vincenzo Nibali, de nummer 7 in het klassement op 3.31 van rozetruidrager João Almeida, heeft de etappe van vandaag uitgeroepen tot koninginnenrit. Aanvankelijk kreeg de etappe van zaterdag dit predicaat, maar door de aanpassingen in het parcours ligt dat nu anders, aldus de Haai van Messina.

"Door de wijzigingen in het parcours van zaterdag is de rit vandaag de koninginnenrit geworden", aldus Nibali. "Het profiel is duidelijk, maar alles hangt af van het tempo dat wordt gereden. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar een voorspelling doen? Dat is gezien het verloop van deze Giro een gok."

195 km (GIRO) - Nog niemand

Er zijn al een paar pogingen geweest, van onder anderen Guerreiro, Holmes, Dombrowski, O'Connor en Rubio. Maar het tempo ligt hoog en er komt nog niemand weg.

START

De loodzware achttiende etappe van de Giro is begonnen en het is meteen al feest met de beklimming van de Campo Carlo Magno.

Het tempo is meteen al hoog, het peloton is vooralsnog bij elkaar.

Visconti haakt af en ziet blauwe trui in rook opgaan

Giovanni Visconti gaat vandaag niet van start in de Giro. De Italiaanse nummer twee in het bergklassement had al een paar dagen last van zijn knie en kon vandaag niet eens meer de trap aflopen, meldt zijn ploeg Vini Zabú.

Dat betekent dat Ruben Guerreiro de blauwe bergtrui nauwelijks meer kan ontgaan. De Portugees heeft het tenue al om de schouders en heeft in het bergklassement 116 punten voorsprong op Thomas De Gendt, na het uitvallen van Visconti de nummer twee.

Geen nieuwe coronabesmettingen in Giro

Bij geen van de 136 renners die nog in koers zijn in de Ronde van Italië is bij een nieuwe testronde het coronavirus aangetroffen. Dat melden de internationale wielrenunie UCI en de Giro-organisatie. Wel testte een staflid van de ploeg Astana positief op het virus. Hij is in quarantaine gegaan. Er werden 484 tests uitgevoerd.

Aanvankelijk zou er alleen op beide rustdagen in de Giro worden getest. Op de eerste rustdag leverde dat twee positief geteste renners (Steven Kruijswijk en Michael Matthews) op, terwijl zes stafleden van diverse ploegen besmet bleken. Afgelopen maandag was één renner (Fernando Gaviria) en een staflid van AG2R positief. Toen was al besloten vaker te testen.

Waarheen leidt de weg in de Giro?

Maar we beginnen vandaag met een hele zware monsterrit in de Giro. Vanuit het vertrek gaat het meteen bergop. De eerste klim is 'slechts' van de tweede categorie en daarna volgen nog een klim van de eerste categorie, eentje van de buitencategorie (de Stelvio), en de finish ligt op de top van de Laghi di Cancano (eerste categorie).

Het belooft een interessante dag te worden voor de klassementsrenners, helemaal omdat de zware bergetappe van zaterdag is aangepast: de Agnello en de Izoard zijn geschrapt omdat de Giro niet welkom is in Frankrijk vanwege het coronavirus. Die zware beklimmingen worden vervangen door een drievoudige beklimming naar Sestriere.

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

In de Vuelta zijn de renners dus toe aan de derde etappe. Die is opnieuw heuvelachtig en gaat van Lodosa naar La Laguna Negra - Vinuesa over 166 kilometer. De finish loopt omhoog en ligt op een col van de eerste categorie. De rit begint om 13.15 uur en de renners worden rond 17.30 uur aan de streep verwacht.

Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

De stand in de Vuelta

Primoz Roglic heeft de rode trui in bezit, Tom Dumoulin vinden we terug op de 28ste plaats op 9.08 van de Sloveen. Beste Nederlander in Spanje is vooralsnog Wout Poels, hij staat 21ste op 3.03.

Wat gebeurde er gisteren in de Vuelta?

De Spanjaard Marc Soler won de tweede etappe in de Vuelta a España. In de afdaling na de slotklim reed de renner van Movistar weg uit de groep met favorieten en kwam solo over de finish.

Rodetruidrager Primoz Roglic (Jumbo-Visma) eindigde in de sprint daarachter als tweede en verstevigde zo met bonificatieseconden zijn positie in het klassement. Roglic' ploeggenoot Tom Dumoulin verloor opnieuw veel tijd. De Nederlander moest al vroeg op de slotklim lossen en verloor uiteindelijk ruim acht minuten.

Soler soleert naar zege in tweede rit Vuelta, fors verlies Dumoulin

De stand in de Giro

Er is niets veranderd, Wilco Kelderman staat nog altijd op 17 seconden van rozetruidrager João Almeida.

Het algemeen klassement na de zeventiende etappe

Wat gebeurde er gisteren in de Giro?

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia, een bergrit van Bassano del Grappa naar skioord Madonna di Campiglio over 203 kilometer, werd gewonnen door de Australiër Ben O'Connor.

Hij maakte deel uit van een vroege kopgroep en bereikte uiteindelijk solo de finish. Hermann Pernsteiner finishte als tweede, Thomas De Gendt pakte de derde plaats. De mannen van het klassement hielden zich, met de koninginnenrit van vandaag in het achterhoofd, gedeisd en kwamen op zo'n vijf minuten van de winnaar gezamenlijk over de streep.

O'Connor wint Giro-etappe, Kelderman probeert tevergeefs te forceren

Benvenuto da Pinzolo!

Welkom vanuit Pinzolo, een klein ski-oord in de noordelijke Italiaanse Alpen, waar rond 10.20 uur de achttiende etappe van de Giro d'Italia van start gaat.

En het wordt niet zomaar een etappe, met drie beklimmingen onderweg en een zware slotklim aan het einde. Maar vooral de voorlaatste klim zal vandaag de aandacht trekken: de roemruchte Stelvio met de top op 2746 meter hoogte. In mei is dat al een uitdaging, laat staan in de frisse herfst.

Of dat niet genoeg is, schakelen we vanaf 13.10 uur ook regelmatig over naar Spanje, waar de derde etappe van de Vuelta door heuvelachtig gebied van Lodosa naar Laguna Negra trekt. Met dit liveblog blijf je op de hoogte van de ontwikkkelingen in beide koersen.