liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kelderman niet dichter bij roze na bergrit • Roglic sprokkelt wel seconden voor rode trui

liveblog gesloten

Adios, ciao!

Vroeg naar bed vanavond, want morgen staat de renners een monsterrit te wachten in de Giro d'Italia. Vanuit het vertrek gaat het namelijk meteen bergop. De eerste klim is 'slechts' van de tweede categorie en daarna volgen nog een klim van de eerste categorie, eentje van de buitencategorie (de Stelvio), en de finish ligt op de top van de Laghi di Cancano (eerste categorie).

Het belooft een interessante dag te worden voor de klassementsrenners, helemaal omdat de zware bergetappe van zaterdag veranderd wordt: volgens Italiaanse media worden de Agnello en de Izoard geschrapt omdat de Giro niet welkom is in Frankrijk vanwege het coronavirus. Die zware beklimmingen worden naar verluidt vervangen door een drievoudige beklimming naar Sestriere.

De rit begint morgen om 10.15 uur en de finish zal rond 16.30 uur zijn. Dan hebben de renners 207 kilometer en meer dan 5.400 hoogtemeters overbrugd.

In de Vuelta zijn ze morgen pas toe aan de derde etappe. Die is opnieuw heuvelachtig en gaat van Lodosa naar La Laguna Negra - Vinuesa over 166 kilometer. De finish loopt omhoog en ligt op een col van de eerste categorie. De rit begint om 13.15 uur en de renners worden rond 17.30 uur aan de streep verwacht.

Beide ritten zijn natuurlijk van start tot finish te volgen via ons liveblog. Graag tot morgen en voor nu een fijne avond!

Het profiel van de derde etappe in de Vuelta

Dumoulin na nieuw tijdverlies: 'Ik ben gewoon leeg'

Nog even luisteren naar Tom Dumoulin, die vandaag in de tweede etappe van de Vuelta op ruim 8 minuten van winnaar Soler over de streep kwam. "Ik ben gewoon leeg. Ik had gewoon geen energie, dat is het. Geen power. Er zit even niet veel in mijn benen op dit moment", zegt hij tegen Han Kock.

En nu? "We moeten kijken hoe het de komende dagen gaat, we staan nu ook aan de leiding natuurlijk. Als ik nog iets kan doen dan kan ik heel waardevol zijn voor de ploeg. Maar op dit moment voel ik me wel leeg."

Bekijk het gesprek met Dumoulin hieronder:

Dumoulin na nieuw tijdverlies: 'Ik was leeg en had geen power'

Hoe is het met Van der Poel?

Mathieu van der Poel reed eerder vandaag 16 kilometer van de finish in Driedaagse Brugge-De Panne in een greppel.

Ploegleider Christophe Roodhooft heeft bij Sporza een update gegeven over de situatie van Van der Poel. Roodhooft vermoedt dat Van der Poel een hersenschudding heeft en zei met de renner naar het ziekenhuis te gaan. "Hij spreekt heel erg over een pijnlijke nek, hoofdpijn en hij voelt zich heel misselijk. Hij is waarschijnlijk echt op zijn hoofd gevallen."

Bekijk hier de samenvatting van de zeventiende Giro-etappe

O'Connor wint Giro-etappe, Kelderman probeert tevergeefs te forceren

Bekijk hier de samenvatting van de tweede Vuelta-etappe

Soler soleert naar zege in tweede rit Vuelta, fors verlies Dumoulin

Kelderman had gehoopt roze te kunnen pakken: 'Almeida was gewoon te goed' (GIRO)

Even terug naar de Giro d'Italia. Wilco Kelderman staat ook na vandaag nog tweede in het algemeen klassement, op 17 seconden van Joao Almeida. Het lukte de Nederlander vandaag niet om tijd terug te pakken. "Aan de ene kant had ik stiekem op iets meer gehoopt. Ik had gehoopt vandaag roze te kunnen pakken. We hebben het geprobeerd maar Almeida was ook gewoon te goed", zegt hij.

Bekijk hieronder het gesprek met Kelderman:

Kelderman: 'Ik hoopte vandaag roze te pakken'

Algemeen klassement (VUELTA)

Roglic heeft met zijn sprintje voor de tweede plaats 6 bonificatieseconden verdiend. De Sloveen van Jumbo-Visma staat daardoor nu 9 seconden voor op Dan Martin, die naar de tweede plaats is geklommen. Carapaz, die zich vandaag vaak liet zien en meerdere aanvallen plaatste, is derde op +0.11.

FINISH (VUELTA) - Dumoulin verliest ruim 8 minuten

Dumoulin komt nu over de streep in Lekunberri, op ruim 8 minuten van de winnaar. De Limburger moest al vroeg lossen op de slotklim.

FINISH (VUELTA) - MARC SOLER WINT

De 26-jarige Spanjaard wint solo in Lekunberri na dat hij in de afdaling was weggereden. Roglic sprint naar de tweede plaats en pakt daarmee ook zes bonificatieseconden. Dan Martin wordt derde.

2 km (VUELTA) - Soler is zenuwachtig, maar dat lijkt niet nodig

Soler is er bijna. De Spanjaard van Movistar heeft een voorsprong van 24 seconden. Dat moet wel lukken, toch? Hij blijft wel heel zenuwachtig achterom kijken.

6 km (VUELTA) - Ho ho ho! Bijna-aanrijding met wilde paarden

Dat was even schrikken net. In de afdaling moesten de renners in de derde groep plotseling uitwijken voor een paar loslopende paarden die over de weg liepen.

Ho ho ho! Vuelta-renners moeten slalommen langs loslopende paarden in afdaling

6 km (VUELTA) - Soler heeft 18 seconden

Marc Soler (Movistar) verdedigt een voorsprong van 18 seconden in de afdaling. Sep Kuss (Jumbo-Visma) rijdt op kop in de achtervolgende groep.

12 km (VUELTA) - Soler rijdt weg

Soler is in zijn eentje weggereden in de afdaling. Zijn voorsprong nu: 13 seconden.

Bennett sluit nu aan bij de groep met Roglic en co.

16 km (VUELTA) - Weer Carapaz

Carapaz valt opnieuw aan, vlak voor de top van de klim.
Maar Roglic, Valverde, Soler, Mas, Kuss, Dan Martin, Carthy en Chaves kunnen mee.

Bennett rijdt op 12 seconden in de afdaling.

18 km (VUELTA) - Roglic plakt

De renners in de eerste groep: Roglic, Carapaz, Martin, Chaves, Mas, Carthy, Soler, Dan Martin en Valverde en Kuss.

Bennett moet een gaatje laten.

20 km (VUELTA) - Soler werkt voor Mas en Valverde

Marc Soler rijdt op kop voor Movistar. Zijn kopmannen Mas en Valverde zitten in zijn wiel. Het groepje, dat nog bestaat uit zo'n 15 man, heeft Sanchez alweer bijgehaald.

21 km (VUELTA) - Aanval LL Sanchez

Luis Leon Sanchez valt aan. De Spanjaard van Astana gaat in zijn eentje op weg naar de top van de klim. Hij moet nog 4,7 kilometer omhoog. Daarna is het nog 17 kilometer afdalen naar de streep in Lekunberri.

22 km (Vuelta) - Movistar bepaalt

Geen geel-zwart op kop, maar blauw: Movistar rijdt hard omhoog op de klim van de eerste categorie. In het uitgedunde peloton tellen we nog drie Jumbo-renners: Kuss, Roglic en Bennett.

24 km (VUELTA) - Dumoulin lost

24 km (VUELTA) - Tom Dumoulin moet lossen uit het peloton. Movistar bepaalt het tempo op kop en dat gaat blijkbaar even iets te snel voor de Limburger, die nog wel terug probeert te keren. Hij zit op een klein gaatje.

Dumoulin moet de voorste groep laten gaan

26 km (VUELTA) - Carapaz weer terug

Carapaz begint als eerste aan de klim van de eerste categorie, de Alto de San Miguel de Aralar (9,4 km aan 7,9%). Amador stuurt weg, maar het peloton komt er alweer aan.

29 km (VUELTA) - Carapaz valt aan!

Een opvallende actie van Carapaz: de winnaar van de Giro van vorig jaar gaat er samen met zijn Ineos-ploeggenoot Amador vandoor op het vlakke. Aranburu is ook meegeslopen. Het drietal sluit nu aan bij koploper Armirail.

Jumbo-Visma moet nu aan de bak in het peloton.

34 km (VUELTA) - Martin op achterstand

Guillaume Martin (18e op 1.18) is een van slachtoffers van het harde rijden van Movistar. De kopman van Cofidis rijdt op zo'n 2 minuten achter het peloton.

Vooraan is Wellens weer bijgehaald door de achtervolgers. Nu is het Armirail die het in zijn eentje probeert.

44 km (VUELTA) - Terug naar Spanje

Terug naar Spanje. De situatie daar: Een koploper: Tim Wellens. Hij heeft 1.20 voorsprong op zijn voormalige medevluchters Serrano, Hivert, Aranburu en Armirail.

Verder heeft Movistar gas gegeven in de afdaling van de tweede klim (3e cat.). Daardoor dunde het peloton flink uit. Het is onduidelijk wie de slachtoffers precies zijn. Roglic is in ieder geval wel veilig, maar Movistar is nog niet gestopt met op kop rijden. De renners zijn nu op weg naar de laatste beproeving van vandaag, een klim van de eerste categorie die op 26 kilometer van de streep begint.

Het profiel van de tweede etappe in de Vuelta

FINISH (GIRO) - Geen verschillen in het klassement, Almeida blijft leiden

De groep met favorieten is ook binnen. Wilco Kelderman komt als veertiende over de streep, in gezelschap van al zijn concurrenten. Deze zware bergetappe was geen probleem voor rozetruidrager Almeida. Niemand uit de toptien verliest tijd, maar ook niemand wint iets.

Het algemeen klassement na de zeventiende etappe

FINISH (GIRO) - BEN O'CONNOR WINT!

De Australiër van NTT is de sterkste van de kopgroep op de Madonna di Campiglio. Pernsteiner wordt tweede, op 30 seconden van O'Connor. De Gendt sprint naar de derde plaats.

De rituitslag van de zeventiende etappe

2 km (GIRO) - Prosecco voor NTT?

Koploper Ben O'Connor is goed bezig. De Australiër van NTT heeft nog 30 seconden voorsprong op naaste achtervolger, Pernsteiner. Prosecco voor NTT vanavond?

5 km (GIRO) - Actie(tje) Sunweb

Actie! Hindley probeert weg te rijden uit het groepje met Almeida en daarna springt Kelderman naar zijn ploeggenoot toe. Het gat wordt alleen al snel weer dichtgereden en het Sunweb-duo houdt de benen weer even stil. Een speldenprikje, zo kunnen we het noemen.

6 km (GIRO) - Pernsteiner in de achtervolging

Pernsteiner is op komst: de nummer 15 op 9.53 is weggereden bij De Gendt en Zakarin. Hij gaat op weg naar koploper O'Connor, maar komt nog niet echt dichterbij.

In het peloton rijdt Hindley nu op kop voor Kelderman. Rozetruidrager Almeida zit er vlak achter.

7 km (GIRO) - Oomen voor Kelderman

Nu is het Sam Oomen die op kop van het uitgedunde peloton rijdt namens Sunweb. Achter hem zit Jai Hindley en daarachter rijdt kopman Wilco Kelderman.

8 km (GIRO) - O'Connor gaat alleen

De Gendt is alweer teruggehaald door Rohan Dennis. En nu is het Ben O'Connor (NTT) die er in zijn eentje vandoor gaat.

In het peloton heeft Sunweb nu het initiatief even overgenomen van Deceuninck.

9 km (GIRO) - De Gendt zet aan

Thomas De Gendt heeft goede benen. We hebben hem al een aantal keer zien aanzetten en nu probeert hij zijn medevluchters opnieuw te lossen. De kopgroep dunt langzaam uit.

10 km (GIRO) - Klassementsrenners nu attent

Het peloton nadert ook de voet van de slotklim. We zien de treintjes van Almeida (Deceuninck), Ineos (Geoghegan Hart) en natuurlijk Sunweb (Kelderman) nu goed vooraan.

12 km (GIRO) - Madonna di Campiglio

Daar is-ie: de slotklim. De kopgroep begint nu aan de Madonna di Campiglio (12,5 kilometer aan 5,7%).

Wie van de renners uit de kopgroep heeft de beste klimmersbenen?

76 km (VUELTA) - Status quo, Giro wordt nu spannender

Al een tijdje status quo in de Ronde van Spanje: de koplopers (Wellens, Aranburu, Amirail, Hivert en Serrano) hebben een voorsprong van ruim 4 minuten.

In het peloton zien we een vertrouwd beeld: Jumbo-Visma rijdt op kop.

19 km (GIRO) - 14 koplopers, bijna bij de slotklim

Er zijn nog 4 renners aangesloten bij de koplopers.

14 man op kop nu dus: Dennis, Pernsteiner, Zakarin, De Gendt, Vanhoucke, Ghebreigzabhier, Carretero, Cataldo, O'Connor, Bouchard, Rodriguez, J. Hansen, Frankiny en Vilella. Zij beginnen bijna aan de slotklim. Hun voorsprong loopt wel iets terug: zes minuten is het nu.

30 km (GIRO) - Pernsteiner kan klimmen

Het peloton is nu ook boven op de Passo Durone (3e cat.). Het is wel duidelijk dat de klassementsrenners pas op de laatste klim uit hun hok gaan komen (of niet).

De tien koplopers hebben een voorsprong van 7.30 op het peloton. Pernsteiner is de best geklasseerde in de kopgroep op 9.53. Hij kan dus gaan klimmen, letterlijk en figuurlijk.

Gesprekken voor de start met Froome, Bol en Bennett (VUELTA)

Froome: 'Grote ronde nodig om weer op mijn oude niveau te komen'
Bennett: 'We zullen de andere ploegen ook laten werken'
Bol: 'Ik wil eindelijk eens een etappe winnen'

100 km (VUELTA) - Vijf koplopers

In de Ronde van Spanje heeft zich na een flinke strijd een kopgroep van 5 man gevormd: Wellens, Aranburu, Amirail, Hivert en Serrano zijn de gelukkigen.

Hun voorsprong: ruim 4 minuten.

40 km (GIRO) - Tien koplopers

Snel terug naar de Giro. Hoe is de situatie nu?

10 koplopers op de voorlaatste klim (3e cat.): Dennis, Pernsteiner, Zakarin, De Gendt, Vanhoucke, Ghebreigzabhier, Carretero, Cataldo, O'Connor en Vilella.

Het peloton rijdt op bijna 8 minuten.

Toptien Driedaagse Brugge - De Panne

FINISH DRIEDAAGSE BRUGGE - DE PANNE

Yves Lampaert redt het! De Belg van Deceuninck Quick-Step rijdt solo naar zijn eerste zege van het seizoen in De Panne. Zijn ploeggenoot Tim Declerq wordt tweede. Tim Merlier, ploeggenoot van de gevallen Van der Poel, sprint naar de derde plaats na een veelbewogen waaieretappe.

(B-DP) Bekijk hier de (afgeschermde) beelden van de val van Van der Poel ('hij is zijn lens aan het kuisen...')

5 km (B-DP) - Lampaert solo, redt hij het?

Yves Lampaert is in zijn eentje weggereden uit de kopgroep. In het achtervolgende groepje heeft hij 3 ploeggenoten van Deceuninck Quick-Step zitten, dus die kunnen het spel nu mooi gaan spelen.

Lampaert heeft een voorsprong van 20 seconden.

9 km (B-DP) - Van der Poel in de auto

We zagen zojuist dat Mathieu van der Poel in de auto stapte na zijn crash. Zijn wegseizoen zit erop.

12 km (B-DP) - Vier man van Deceuninck Quick-Step

We kunnen niet zien wat er gebeurde bij de val van Van der Poel, omdat de cameraman precies op dat moment zijn lens aan het poetsen was.

Zeven man vooraan nog: Asgreen, Lampaert, Declerq, Van Lerberghe (allen Deceuninck), Degenkolb, Trentin en Merlier.

16 km (B-DP) - VAL VAN DER POEL

Ai! Mathieu van der Poel is ten val gekomen in Driedaagse Brugge-De Panne. Hij lag even een paar minuten in een greppel, maar staat nu weer overeind. Hij staat wel een beetje te wankelen op zijn benen.

27 km (B-DP) - Koers weer langer gemaakt

De koers was wat ingekort, maar zijn er weer wat kilometers aan de rit toegevoegd. Dat kan blijkbaar.

Nog 27 kilometer te rijden dus, voor de 15 man vooraan in Driedaagse Brugge-De Panne. Het gat met de achtervolgers wordt wel iets kleiner: 36 seconden nu.

19 km (B-DP) - Merlier nog vooraan, maar dat scheelde niet veel

Een pijnlijk beeld van een paar kilometer geleden. Tim Merlier, sprinter van Alpecin-Fenix, ging bijna onderuit en kwam met zijn edele delen op zijn bovenbuis terecht. Het goede nieuws: Merlier zit nog wel in de eerste groep.

Klik op onderstaande tweet om de beelden te bekijken:

22 km (B-DP) - Snelle mannen in eerste waaier

We naderen de finale in Driedaagse Brugge-De Panne. Er zitten nog 15 renners in de eerste waaier. Onder hen ook nog altijd Mathieu van der Poel, maar ook een paar andere rappe mannen zoals Trentin, Degenkolb, Merlier en Laporte.

De achtervolgers rijden op 0.48.

70 km (GIRO) - Cataldo solo naar beneden

Dario Cataldo is in zijn eentje weggereden uit de kopgroep in de afdaling van de Bondone. De achtervolgende groep volgt op 30 seconden, het peloton rijdt daar weer 7 minuten achter.

80 km (GIRO) - Guerreiro bergkoning, geen actie in peloton

Guerreiro is ook op de tweede klim als eerste boven gekomen: weer 40 punten erbij voor zijn bergtrui.

De klassementsrenners hebben hun kruit op de klim droog gehouden. Voor wat actie daar zullen we waarschijnlijk tot de slotklim moeten wachten.

43 km (B-DP) - Eerste groep met Van der Poel heeft 50 seconden

De voorste groep in koers bestaat uit 22 renners en er zitten aardig wat mooie namen bij, zoals: Van der Poel, Degenkolb, Merlier, Kung, Trentin, Laporte, Asgreen en Lampaert.

De tweede groep van 30, met daarin Jumbo-Visma op kop want die hebben de slag gemist, rijdt op 50 seconden.

88 km (GIRO) - 'Driving home for Christmas', de B-kant

START (Vuelta)

Hoera, we kunnen nu drie koersen tegelijk volgen! De tweede etappe van de Vuelta is namelijk ook begonnen. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Driedaagse Brugge-De Panne ingekort vanwege harde wind

We meldden het al eerder: de wind speelt een grote rol in de Driedaagse Brugge-De Panne. Het waait nu zelfs zo hard dat de organisatie de koers met 25 kilometer heeft ingekort.

Mathieu van der Poel maakt nog altijd deel uit van de eerste groep van ruim 20 renners, maar de achtervolgende groep komt steeds dichterbij.

94 km (GIRO) - Ploeg roze trui bepaalt tempo op lange, tweede klim

In het peloton rijdt Deceuninck Quick-Step op kop voor rozetruidrager Almeida op de tweede klim van vandaag, de 20 kilometer lange Monte Bondone. Dit is de klim waar Almeida het meest 'bang' voor is, zo zei hij voor de start.

De kopgroep (19 man) heeft een voorsprong van ruim 6 minuten.

De koplopers: Pernsteiner (de best geklasseerde op 9.53), Guerreiro (de nummer twee in het bergklassement, leider Visconti is niet mee), Zakarin, De la Parte, Rodriguez, Jesper Hansen, De Gendt, Carretero, Frankiny, Vanhoucke, Cataldo, Sepulveda, Meintjes, O'Connor, Ghebreigzabhier, Villella, Dennis, Ulissi en Bouchard.

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

Over twintig minuten gaan we drie koersen tegelijk volgen, want dan begint ook de Vuelta. De tweede etappe, over ruim 151 kilometer van Pamplona naar Lekunberri is een heuvelachtige rit, met aan het einde ineens een berg van de eerste categorie. Dat belooft weer een mooie finale te worden. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Primoz Roglic start dankzij zijn overwinning van gisteren in de rode leiderstrui.

Het profiel van de tweede etappe in de Vuelta

'Driving home for Christmas'?

Het peloton in de zeventiende etappe van de Giro

Ondertussen in Spanje: geen halve maatregelen

De tweede etappe van de Vuelta gaat om 13.49 uur van start in Pamplona. De hekken zijn alvast keurig gedesinfecteerd, zo zien we in onderstaande video.

105 km (GIRO) - Etenstijd en ruim 6 minuten voor de kopgroep

Het is etenstijd in het peloton, dat net door de bevoorradingszone is gereden.

De (inmiddels 19) koplopers hebben een voorsprong van ruim 6 minuten als ze zo aan de Monte Bondone beginnen.

De koplopers: Pernsteiner (de best geklasseerde op 9.53), Guerreiro (de nummer twee in het bergklassement, leider Visconti is niet mee), Zakarin, De la Parte, Rodriguez, Jesper Hansen, De Gendt, Carretero, Frankiny, Vanhoucke, Cataldo, Sepulveda, Meintjes, O'Connor, Ghebreigzabhier, Villella, Dennis, Ulissi en Bouchard.

111 km (GIRO) - Dalen en weer klimmen

De renners zijn bezig aan de afdaling van de eerste klim. Daarna beginnen ze al snel aan de tweede berg, de Monte Bondone (1e cat., 20 km aan 6,8%).

129 km (B-DP) - Favoriet Ewan geeft op

In Driedaagse Brugge-De Panne zijn de eerste twee groepen samengesmolten. We zien nu 23 man op kop, waaronder Van der Poel en Degenkolb. Zij hebben een voorsprong van ongeveer 1 minuut.

Favoriet Ewan, Kwiatkowski en Colbrelli hebben al opgegeven.

Wie draagt aan het eind van deze rit het roze, Almeida? 'Haha, weet ik niet'

Dit zei rozetruidrager João Almeida voor de etappe over de rit van vandaag: "Het wordt een zware dag. Hopelijk heb ik goede benen. Ik ben het meest bang voor de tweede klim, die is lastig en niet al te ver van de finish."

Bekijk het gesprek met Almeida hieronder:

Almeida: 'Het was leuk gisteren, goed voor de moraal'

138 km (GIRO) - Guerreiro pakt bergpunten en leiding in bergklassement

De koplopers zijn boven op de eerste klim. Guerreiro pakt de 40 punten voor het bergklassement. Hij rijdt daardoor nu weer 'virtueel' in de blauwe bergtrui, terwijl die in de praktijk nog wel om de schouders van Visconti hangt. Maar Visconti zit niet in de kopgroep.

Het peloton volgt op ruim 5 minuten.

149 km (B-DP) - Van der Poel in eerste waaier

In Driedaagse Brugge-De Panne worden 12 koplopers gemeld:

Van der Poel, Merlier, Rickaert, Asgreen, Van Lerberghe, Drucker, Degenkolb, Bystrom, Kung, Lawless, Laporte en Havik.

Er rijden meerdere groepen op achterstand als gevolg van de wind en waaiers.

Ploegleider Sunweb verwacht geen hele grote verschillen (GIRO)

Wanneer gaat de ploeg van Wilco Kelderman het roze van Almeida aanvallen? Dat wilde verslaggever Steven Dalebout weten van Sunweb-ploegleider Luke Roberts. "De laatste klim is niet heel lastig. We zullen proberen om de roze trui te testen. En er zullen misschien kleine verschillen gemaakt worden, maar ik denk dat het lastig wordt om hele grote verschillen te maken", klonk het antwoord van Roberts.

Bekijk het interview met de ploegleider van Sunweb hieronder:

Roberts: 'Verwacht nog geen grote verschillen vandaag'

Hindley kijkt vooruit: 'Proberen Wilco aan de roze trui te helpen de komende dagen' (GIRO)

Jai Hindley is een belangrijke pion bij Team Sunweb. De Australiër kon zijn kopman Wilco Kelderman de afgelopen zware ritten tot in de finale bijstaan en zelf staat hij er ook nog uitstekend voor. Hindley staat derde op 2.59. "Hopelijk rijd ik de komende dagen ook zo goed", zei hij voor de start.

Bekijk het interview met Hindley hieronder:

Hindley: 'Hopelijk rijd ik de komende dagen ook zo goed'

174 km (B-DP) - Chaotische beginfase met waaiers

De Driedaagse Brugge-De Panne is allerminst saai begonnen. Al na twaalf kilometer klonk het 'waaieralarm'! Het peloton is in drie stukken gebroken en nu wordt gemeld dat het in de eerste groep ook breekt. Favoriet Caleb Ewan zou het moeilijk hebben. Het is nog onduidelijk wie de slag hebben gemist. De verschillen zijn sowieso nog wel klein.

Ook zijn Oliver Naesen, Sep Vanmarcke en Michal Kwiatkowski betrokken geweest bij een valpartij.

150 km (GIRO) - 18 man vooruit

Er rijden nu 18 renners vooruit op de eerste klim, met een voorsprong van ruim 2 minuten op het peloton.

De namen:

Pernsteiner (de best geklasseerde op 9.53), Guerreiro (de nummer twee in het bergklassement, leider Visconti is niet mee), Zakarin, De la Parte, Rodriguez, Jesper Hansen, De Gendt, Carretero, Frankiny, Vanhoucke, Cataldo, Sepulveda, Meintjes, O'Connor, Ghebreigzabhier, Villella, Dennis, Ulissi.

155 km (GIRO) - Groep roze trui dunt al uit

De vijf koplopers zijn weer bijgehaald en er heeft zich nu een grotere kopgroep van zo'n 18 renners gevormd.

Ondertussen gaat het hard in het peloton, dat al flink uitdunt op de eerste klim. Er zijn nog zo'n 30-35 renners over in de groep met de roze trui.

158 km (GIRO) - Sneeuw!

Een van de auto's van Israel Start-Up Nation rijdt al door een soort 'winterwonderland'. Er ligt sneeuw in de bergen vandaag! Straks krijgen we hopelijk ook mooie plaatjes van de renners in dit winterse landschap.

162 km (GIRO) - Vijf koplopers

Vijf renners hebben een gaatje: Caicedo (EF), Cataldo en Villella (Movistar), Armeé (Lotto Soudal) en Bais (Androni).

Het vijftal heeft een voorsprong van zo'n 20 seconden. Ze zijn net begonnen aan de eerste klim van 22 kilometer, de Forcella Valbona (6,6% gemiddeld).

START - Driedaagse Brugge-De Panne

In Brugge zijn de renners vertrokken voor de laatste Belgische koers van het seizoen. Wie wordt de opvolger van Dylan Groenewegen in De Panne? Dat weten we rond 16.10 uur.

174 km (GIRO) - Geen beeld, geen kopgroep

Er komen nog geen beelden van de koers tot ons vanuit Italië. De organisatie meldt wel een aantal vluchtpogingen, maar het peloton is nog bijeen.

Over 10 kilometer beginnen ze aan de eerste klim.

Van der Poel: winst in Vlaanderen stevig gevierd

Mathieu van der Poel sluit vandaag zijn wegseizoen af in Driedaagse Brugge-De Panne. Voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen is het seizoen al geslaagd, maar Van der Poel vertelt tegen onze collega's van het Belgische Sporza dat hij wel zin heeft om er vandaag nog "een keer in te vliegen".

"Ik heb het stevig gevierd met de ploeg en niet meer aan de koers gedacht", aldus 'Matje'.

Wordt de etappe van zaterdag ingekort?

Het is nog onzeker of de Giro-organisatie de renners zaterdag over de Colle dell'Agnello stuurt. Er wordt slecht weer voorspeld en dan zou het wellicht onverantwoord zijn om de renners over de col, waar Steven Kruijswijk in 2016 in een sneeuwmuur reed, te sturen. De beklimming van de Izoard zou dan ook geschrapt worden. Als alternatief wordt er gedacht aan de klim naar Sestrière (twee keer). Volgens de Italiaanse website Tuttobiciweb wordt de beslissing morgen genomen.

Kortom: er is nog onzekerheid over de etappe van zaterdag. Maar we richten ons eerst maar eens op vandaag.

2016: Kruijswijk rijdt in sneeuwmuur op de Agnelllo

PARTENZA

De renners zijn vertrokken voor een dagje klimmen (en dalen) in de Giro. De rit begint met zo'n 40 redelijk vlakke kilometers en dan doemt de Forcella Valbona (1e cat., 22 kilometer aan 6,6%) op.

Eens kijken wie er zin heeft in een vroege vlucht. Er zijn immers veel bergpunten te verdienen vandaag. De blauwe bergtrui hangt nu om de schouders van Giovanni Visconti (Vini Zabu), dus die Italiaan zal wel gaan proberen om mee te zitten.

'Geheim parcours' in Driedaagse Brugge-De Panne

Het Belgische klassiekernajaar eindigt vandaag met Driedaagse Brugge-De Panne. Net als bij de Ronde van Vlaanderen heeft de organisatie het publiek opgeroepen om niet naar het parcours te komen. Daarom is de route op de website van de organisatie ook niet bekendgemaakt.

De renners starten in ieder geval in Brugge en finishen in De Panne, rond 16.10 uur. Het is wel duidelijk dat de renners in een lokale lus rond De Panne door de (vaak winderige) Moeren rijden.

Mathieu van der Poel staat aan de start, zijn rivaal Wout van Aert niet. Sprinter Caleb Ewan is favoriet om opvolger te worden van Dylan Groenewegen, die vorig jaar de sprint won. Groenewegen komt, zoals bekend, niet meer in actie dit seizoen.

Meer dan 5.500 hoogtemeters: geen leuke dag voor sprinters in de Giro

Het was vroeg en mistig vanochtend rond startplaats Bassano del Grappa, aan de voet van de Venetiaanse Alpen. Sprinter Arnaud Démare zal niet echt uitkijken naar de etappe van vandaag. Hij moet vandaag vier bergen op; de etappe telt meer dan 5.500 hoogtemeters. De Fransman moet bovendien nog even wakker worden...

Wat gebeurde er gisteren in de Giro?

Almeida sprokkelt seconden en loopt iets uit op Kelderman in Giro

Waarheen leidt de weg in de Giro?

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia gaat over 203 kilometer van Bassano del Grappa naar Madonna di Campiglio. Dit is de eerste van de drie loodzware bergetappes, waar de meeste renners al bij de start van deze Giro met angst en beven naar uitkeken. De etappe begint vlak, maar al snel doemt de eerste klim van de dag op, de Forcella Valbona (1e cat., 22 kilometer aan 6,6%) op. Daarna volgt de volgende lange klim, de Monte Bondone (1e cat., 20 kilometer aan 6,8%).

Na een klim van de derde categorie (Passo Durone, 10,4 kilometer aan 6%) ligt de finish op de Madonna di Campiglio (12,5 kilometer aan 5,7%).

Buongiorno!

Goedemorgen vanuit Bassano del Grappa, waar de renners om 10.20 uur vertrekken voor de zeventiende etappe in de Giro d'Italia. Het belooft een loodzware dag te worden, met finish op Madonna di Campiglio. De vorige zware bergrit (zondag) zagen we rozetruidrager Almeida kraken, maar niet breken. Houdt hij vandaag ook het roze? Wilco Kelderman heeft slechts 17 seconden achterstand.

De rit is van start tot finish te volgen via dit liveblog. Net als de Vuelta (start om 13.49 uur) en Driedaagse Brugge-De Panne (start om 11.20 uur). Andiamo!

Almeida na de vijftiende etappe, waarin hij zijn roze leiderstrui ternauwernood wist te behouden