liveblog
NOS VoetbalAangepast

Goede generale voor Koeman en Barça in aanloop naar El Clásico (5-1)

  • Eindstanden: Chelsea-Sevilla (0-0)
    PSG-Manchester United (1-2)
    FC Barcelona-Ferencváros (5-1)
    Lazio-Borussia Dortmund (3-1)
    Rennes-Krasnodar (1-1)
    RB Leipzig-Basaksehir (2-0)
    Zenit St. Petersburg-Club Brugge (1-2)
    Dinamo Kiev-Juventus (0-2)
  • Ajax speelt morgen tegen Liverpool, lees hier de vooruitblik van Ten Hag
liveblog gesloten

Tot morgen!

Voor het slapen gaan nog even het Champions League-spoorboekje van morgen. Dan zijn we er uiteraard ook weer met een liveblog, vanaf ongeveer 18.30 uur.

Graag tot morgen en (voor straks): welterusten!

Programma 21 oktober

18.55 uur Real Madrid-Sjachtar Donjetsk
18.55 uur RB Salzburg-Lokomotiv Moskou
21.00 uur Ajax-Liverpool
21.00 uur FC Midtjylland-Atalanta Bergamo
21.00 uur Bayern München-Atlético Madrid
21.00 uur Internazionale-Borussia Mönchengladbach
21.00 uur Manchester City-FC Porto
21.00 uur Olympiakos-Olympique Marseille

Liverpool 'nog steeds van slag'

Op de persconferentie van Liverpool ging het eigenlijk vooral over de zware knieblessure van verdediger en steunpilaar Virgil van Dijk. "We zijn nog steeds van slag", reageert Wijnaldum, die ook was aangeschoven. "Iedereen in het team heeft de dag na de wedstrijd slecht geslapen, omdat ze steeds aan Virgil moesten denken. Iedereen heeft er een slecht gevoel over."

"Is er iemand geïnteresseerd in de wedstrijd van morgen?", vroeg Klopp zich hardop af. Toen het dan toch over de wedstrijd ging, stak de Duitse succescoach de loftrompet over Ajax.

Liverpool-coach Klopp bewondert Ajax: 'Topteam met prachtige uitstraling'

Focus op morgen

Morgen wachten weer acht Champions League-duels. En de meest in het oog springende voor Nederland is natuurlijk Ajax-Liverpool.

Trainer Erik ten Hag van de Amsterdammers blikte dinsdagmiddag al vooruit op de confrontatie met wat hij noemt "het beste team ter wereld".

Ten Hag vindt Liverpool nog steeds 'beste ploeg ter wereld'

90' Afgelopen!

Een paar dagen voor El Clásico - zaterdag speelt FC Barcelona thuis tegen Real Madrid - dirigeert Ronald Koeman in zijn eerste Champions League-wedstrijd als trainer van Barça zijn ploeg naar een 5-1 overwinning op Ferencváros uit Hongarije.

Ook op de andere vijf velden zitten de eerste groepsfaseduels in de Champions League erop. Manchester United wint knap bij Paris Saint-Germain (2-1) en Chelsea-Sevilla eindigt doelpuntloos.

Uitslagen

Chelsea-Sevilla 0-0
FC Barcelona-Ferencvaros 5-1
Paris Saint-Germain-Manchester United 1-2
Rennes-Krasnodar 1-1
Lazio-Borussia Dortmund 3-1
RB Leizpig-Istanbul Basaksehir 2-0
Zenit Sint-Petersburg-Club Brugge 1-2
Dinamo Kiev-Juventus 0-2
Ronald Koeman leidt zijn Barcelona naar een 5-1 zege in de Champions League

87' Goal Manchester United!

De Engelse ploeg lijkt alsnog drie punten weg te kapen uit Parijs. Marcus Rashford schiet kort voor tijd raak: 2-1.

Direct daarna brengt United-manager Ole Gunnar Solskjær Donny van de Beek in het veld. Ook Mitchel Bakker, die kort voor de 2-1 inviel, staat binnen de lijnen voor PSG.

89' Goal FC Barcelona!

Nu gaat het hard voor de Catalanen. Een minuut voor tijd komt Barcelona op 5-1. Een vogelvrije Ousmane Dembélé rondt in de zestien simpel af na een assist van Lionel Messi.

Trainer Ronald Koeman begint zijn Champions League-avontuur bij Barcelona met een ruime overwinning op het Hongaarse Ferencváros.

82' Goal FC Barcelona!

Met een man minder maakt de ploeg van Ronald Koeman de vierde goal. Ousmane Dembélé geeft met een goede actie op rechts twee man het nakijken en legt terug op de pas 17-jarige invaller Pedri, die raak schiet.

Tussenstand FC Barcelona-Ferencváros: 4-1

80' Wissel Luuk de Jong

De Nederlandse kopspecialist wordt tien minuten voor tijd tegen Chelsea (0-0) naar de kant gehaald. Youssef En-Nesyri komt er voor hem in.

76' Goal Lazio!

De hoop van Dortmund wordt aan diggelen geschoten. Lazio komt een kwartier voor tijd op 3-1, door een goal van Jean-Daniel Akpa-Akpro - schitterende naam overigens.

70' Justin Kluivert valt in

De buitenspeler krijgt, met een comfortabele 2-0 voorsprong, speeltijd bij RB Leipzig, de club die hem op huurbasis heeft overgenomen van AS Roma.

71' Goal Dortmund!

En in de verre omgeving van Rome is deze poeier van Erling Braut Haaland nog te horen. De Noorse goalgetter haalt verwoestend uit; er gloort, met nog twintig minuten te gaan, weer hoop bij Borussia Dortmund.

Tussenstand Lazio-Dortmund: 2-1

68' Rood Piqué

Er is geen vuiltje aan de lucht voor FC Barcelona, maar plots moet Gerard Piqué aan de noodrem trekken wanneer Tokmac Nguen na een dieptepass oog in oog met doelman Neto komt. Piqué én Nguen houden elkaar vast, maar de scheidsrechter is gedecideerd: rood voor de verdediger (vanwege doorgebroken speler) en een penalty voor Ferencváros.

Die wordt feilloos benut door Ihor Kharatin: 3-1.

60' Ziyech en Hoedt vallen in

Hakim Ziyech (Chelsea) krijgt een halfuur speeltijd van manager Frank Lampard. De creatieve Marokkaan begon vanaf de bank, maar valt nu in voor Mason Mount. Kan hij voor een opening zorgen tegen Sevilla (0-0)?

Bij Lazio, dat comfortabel leidt tegen Borussia Dortmund (2-0), valt verdediger Wesley Hoedt in voor Luiz Felipe, de maker van de tweede goal.

55' Goal PSG!

De Fransen waren naarstig op zoek naar de gelijkmaker en vinden die via het hoofd van een tegenstander. Manchester United-aanvaller Anthony Martial kopt de bal uit een corner in zijn eigen doel.

Tussenstand PSG-Man United: 1-1

Verderop in Frankrijk staat het 1-1 bij Stade Rennes-Krasnodar. De thuisploeg kwam op voorsprong uit een strafschop van Serhou Guirassy, maar kort daarna jaagt Cristian Ramírez namens Krasnodar de bal van buiten de zestien hard tegen de touwen.

Tussenstand Stade Rennes-Krasnodar: 1-1

52' Goal FC Barcelona!

Philippe Coutinho neemt de 3-0 voor zijn rekening. Na een snelle aanval in de zestien, van De Jong via Messi en een hakje van Fati, komt de bal voor de voeten van Coutinho terecht. De Braziliaan twijfelt geen moment en haalt hard uit in de korte hoek.

Tussenstand FC Barcelona-Ferencváros: 3-0

47' Mbappé is wereldklasse

Dat bewees de Franse superster natuurlijk al eerder, maar ook in het thuisduel met Manchester United laat hij zich gelden. Verwoed zoekt hij naar de gelijkmaker voor zijn ploeg (0-1). Na een knappe slalom vanaf links haalt hij venijnig uit, maar United-goalie De Gea laat ook zijn klasse zien.

Tussenstand PSG-Man United: 0-1

46' Gaan we weer!

Op alle zes de velden is afgetrapt voor het begin van de tweede helft.

5.000 fans bij Rennes

Niet bij iedere wedstrijd vanavond is publiek toegestaan, maar wel bij Stade Rennes-Krasnodar. Zo'n 5.000 mensen zijn aanwezig in het Roazhon Park.

Rust

Alle twaalf de ploegen hebben in de zes Champions League-duels de kleedkamers opgezocht voor de rust.

De tussenstanden

Chelsea-Sevilla 0-0
FC Barcelona-Ferencvaros 2-0
Paris Saint-Germain-Manchester United 0-1
Rennes-Krasnodar 0-0
Lazio-Borussia Dortmund 2-0
RB Leizpig-Istanbul Basaksehir 2-0

42' Goal FC Barcelona!

Frenkie de Jong staat aan de basis van de 2-0 van Barcelona. De Nederlander, net buiten het strafschopgebied, bereikt Ansu Fati met een heerlijke boogbal en het 17-jarige toptalent van Barça schiet vanuit de lucht in één keer raak.

Tussenstand FC Barcelona-Ferencváros: 2-0

FC Barcelona viert de 2-0 van Ansu Fati

27' Goal FC Barcelona!

En wie anders dan Lionel Messi is de gevierde man. De Argentijn wordt gevloerd in het zestienmetergebied en benut zelf de penalty: 1-0 voor de ploeg van trainer Ronald Koeman.

In Rome verdubbelt Lazio de voorsprong tegen Borussia Dortmund. Luiz Felipe kopt raak uit een corner: 2-0.

Barcelona viert de openingsgoal van Lionel Messi

22' Goal Manchester United!

Bruno Fernandes doet het vanaf elf meter, maar daar heeft hij wel twee keer voor nodig. De eerste keer stopte PSG-doelman Navas zijn inzet, maar de Portugees - die zijn penalty's altijd met een 'hupje' neemt - mag het nog een keer proberen van de VAR, omdat de keeper te vroeg van zijn lijn kwam.

Nu benut Fernandes, weer met hupje, de uitgelezen mogelijkheid wel.

PSG-Manchester United: 0-1

20' Goal RB Leipzig!

Zeiden we Angeliño? We zeiden Angeliño! Drie minuten na zijn prachtige openingsgoal, doet de Spanjaard het weer. Opnieuw duikt hij op in de zestien en na een goede aanval over rechts van RB Leipzig, staat de linksback vrij om binnen te schieten.

Tussenstand RB Leipzig-Istanbul Basaksehir: 2-0

Angeliño juicht na zijn prachtige goal voor RB Leipzig

16' Goal RB Leipzig!

Angeliño, de oud-PSV'er en voormalig speler van NAC Breda, doet het op heerlijke wijze! De linksback duikt op in het zestienmetergebied, controleert de hoge bal van Kevin Kampl op 'Bergkampiaanse wijze' en schiet vol zelfvertrouwen raak.

Tussenstand RB Leipzig-Istanbul Basaksehir: 1-0

10' Prachtige goal Ferencváros afgekeurd

Oef, Tokmac Nguen dacht het Hongaarse Ferencváros op schitterende wijze op voorsprong te schieten ín Camp Nou, maar FC Barcelona prijst zich gelukkig dat de aanvaller buitenspel stond. Maar hij verdient applaus voor de wijze waarop hij zijn actie afrondde: met een harde knal in de kruising.

Tussenstand FC Barcelona-Ferencváros: 0-0

6' Goal Lazio!

Ciro Immobile opent de score voor de Italianen. Een catastrofale fout achterin bij Dortmund leidt de goal in. Lazio onderschept de bal en Immobile staat razendsnel voor de Duitse goal om binnen te tikken.

Lazio-Borussia Dortmund: 1-0

1' Onderweg!

Er is afgetrapt op de zes velden!

Deel II

Tijd om ons te richten op de overige zes wedstrijden, met onder meer FC Barcelona-Ferencvaros. Trainer Ronald Koeman zet Frenkie de Jong (centraal op het middenveld) en Sergiño Dest (linksback) in de basis.

Het misschien wel mooiste duel is Paris Saint-Germain-Manchester United. Bij de Engelse club zitten Donny van de Beek en Timothy Fosu-Mensah op de bank, net als hun landgenoot in Franse dienst: Mitchel Bakker. Bij Paris staat het gevreesde aanvalstrio Di María-Mbappé-Neymar op het veld.

Luuk de Jong staat wel in de basis bij Sevilla (in de punt van de aanval). Bij Chelsea zit Hakim Ziyech op de bank.

De 21.00 uur-wedstrijden

21.00 uur Chelsea-Sevilla
21.00 uur FC Barcelona-Ferencvaros
21.00 uur Paris Saint-Germain-Manchester United
21.00 uur Rennes-Krasnodar
21.00 uur Lazio-Borussia Dortmund
21.00 uur RB Leizpig-Istanbul Basaksehir

90+3' Goal Club Brugge!

De Belgen flikken het! Na een goede combinatie, waar Noa Lang aan de basis van staat, komt de bal bij Ruud Vormer. De Nederlandse middenvelder legt de bal vervolgens panklaar voor Charles de Ketelaere en de pas 19-jarige Belg tikt binnen. Club Brugge wint bij Zenit St. Petersburg: 2-1.

Kort daarvoor klonk ook het eindsignaal in Kiev, waar Juventus dankzij twee goals van Álvaro Morata met 2-0 won van Dinamo. Lees het wedstrijdverslag.

84' Goal Juventus!

En weer is het Álvaro Morata. En weer met een echte spitsengoal. Hij duikt voor zijn mandekker op bij een voorzet van Cuadrado vanaf rechts en kopt raak. Dankzij de Spaanse spits gaat Juventus winnen in Kiev.

Dinamo Kiev-Juventus: 0-1

Zenit St. Petersburg-Club Brugge: 1-1

Juventus juicht na de openingsgoal van Álvaro Morata

78' In: Noa Lang

De van Ajax overgekomen buitenspeler Noa Lang krijgt twaalf minuten om zijn Belgische ploeg Club Brugge aan een zege te helpen tegen Zenit St. Petersburg.

74' Goal Zenit!

En wat voor een! Dejan Lovren, in 2019 Champions League-winnaar met Liverpool, besluit vanaf 30 meter zijn geluk te beproeven - en met succes. Zijn schot belandt op de paal, maar gaat via de rug van Club Brugge-goalie Ethan Horvath in het doel.

En de ban is nu echt gebroken, bij het ingaan van het laatste kwartier. Het spel ligt open en beide ploegen gaan gretig op jacht naar de overwinning.

Zenit St. Petersburg-Club Brugge: 1-1

Dinamo Kiev-Juventus: 0-1

Pensionaris Cech ingeschreven door Chelsea

In de categorie 'ander nieuws': Petr Cech is al anderhalf jaar met pensioen, maar is door Chelsea ingeschreven voor de Premier League. Dat blijkt uit de lijst van speelgerechtigde spelers die de Londense club openbaar maakte.

De 38-jarige Cech, nu technisch adviseur van Chelsea, is ingeschreven als 'noodkeeper', of 'emergency goalkeeper cover', zoals op de Chelsea-site te lezen is. Dat in verband met de onzekerheden die het coronavirus met zich meebrengt. Hij mag niet uitkomen in de Champions League.

63' Goal Club Brugge!

De Belgen komen op voorsprong door Emmanuel Dennis. Die krijgt de bal voor zijn voeten na een lekkere scrimage. Tot twee keer toe redden verdedigers van Zenit St. Petersburg de inzetten op de doellijn, maar driemaal is scheepsrecht.

Zenit St. Petersburg-Club Brugge: 0-1

Dinamo Kiev-Juventus: 0-1

Van de Beek wissel, Vilhena speelt

Langzaam druppelen de opstellingen van de 21.00 uur-duels binnen. Donny van de Beek en Timothy Fosu-Mensah moeten plaatsnemen op de bank bij Manchester United. Bij de Franse tegenstander Paris Saint-Germain zit Mitchel Bakker ook op de bank.

Dat geldt niet voor Tonny Vilhena, die in de basis start bij Krasnodar (uit tegen Renns). Wesley Hoedt van Lazio begint ook als wissel, thuis tegen Borussia Dortmund. Net als Justin Kluivert, nieuw bij RB Leipzig.

46' Goal Juventus!

Koud in het veld na de rust komt Juventus op voorsprong bij Dinamo Kiev. Álvaro Morata zet de ploeg uit Turijn op voorsprong. De spits reageert als een echte nummer 9 hoort te doen; hij reageert razendsnel op een rebound - na een schot van Kulusevski - en schiet verwoestend binnen.

Dinamo Kiev-Juventus: 0-1

Frenkie de Jong en Dest in basis

Ronald Koeman stuurt bij FC Barcelona Frenkie de Jong (centraal op het middenveld) en Sergiño Dest (linksback) de Champions League-wei in. Om 21.00 uur trappen zij, uiteraard met ook Lionel Messi in het veld, af tegen het Hongaarse Ferencvaros.

Bij Sevilla, dat om 21.00 uur speelt tegen Chelsea, staat Luuk de Jong in de spits. Bij de Londense tegenstander moet Hakim Ziyech, evenals afgelopen weekend, genoegen nemen met een plaats op de bank.

45' Thee!

Op beide velden is het rust. Er is nog niet gescoord in het nieuwe Champions League-seizoen, het enige echte spektakel kwam van Juventus-aanvaller Dejan Kulusevski, die probeerde te scoren met een poging van achter zijn standbeen.

Tussenstanden: 0-0

39' Voor de statistieken!

'Niet nadenken, schieten', moet Carlos de Pena denken. De Uruguayaan van Kiev probeert het vanaf een meter of 40, maar Juventus-doelman Wojciech Szczesny stond eigenlijk helemaal niet ver voor zijn doel.

Zo'n 1200 kilometer richting het noorden tekent Club Brugge voor zijn eerste kans. Uit een voorzet van Ruud Vormer kopt Hans Vanaken hard in, maar de Zenit-keeper redt spectaculair.

Tussenstanden: 0-0

34' Hakulusevski

De duizenden aanwezige fans in Kiev worden door Juventus-aanvaller Dejan Kulusevski getrakteerd op een mooi hakje. De Zweed haalt de bal achter zijn standbeen langs in een poging te scoren, maar de Dinamo-goalie is wederom scherp en redt katachtig.

Tussenstand: 0-0

19' Chiellini valt uit

Juventus-trainer Andrea Pirlo moet noodgedwongen een vroege wissel toepassen. De ervaren krijger Giorgio Chiellini (36) maakt het wisselgebaar, Merih Demiral (22) komt er voor hem in.

Hij vormt nu het centrale verdedigingsduo met Leonardo Bonucci. Matthijs de Ligt is nog herstellende van een schouderblessure, maar hervatte afgelopen week wel de groepstraining.

Tussenstand: 0-0

12' Eerste kans voor Juventus

De eerste kans bij Dinamo-Juve is voor de bezoekers uit Italië. Na een schaar schiet Federico Chiesa - hij speelde verdienstelijk met Italië tegen Oranje, vorige week - hard met links, maar Dinamo-doelman Heorhiy Bushchan pareert sterk.

Tussenstand: 0-0

1' Pfffjt!

De eerste fluitsignalen klinken in St. Petersburg en Kiev - waar publiek is toegestaan op de tribunes. We zijn begonnen!

Vormer in basis, Lang op bank

Ruud Vormer begint in de basis bij het Belgische Club Brugge, dat op bezoek gaat bij Zenit St. Petersburg. Nieuweling Noa Lang begint op de bank.

Bij Juventus ontbreekt Matthijs de Ligt nog. De verdediger hervatte deze week de groepstraining, maar het uitduel met Dinamo Kiev komt nog te vroeg. Cristiano Ronaldo is er ook niet bij, dus Dejan Kulusevski en Álvaro Morata beginnen in de aanval.

Blik op morgen

Ajax opent zijn Champions League-avontuur woensdag, met een thuiswedstrijd tegen Liverpool, volgens trainer Erik ten Hag 'het beste team ter wereld'.

Bij de Amterdammers ontbreekt de Braziliaanse buitenspeler Antony. Wat er precies aan de hand is, mag Ten Hag omwille van de privacywetgeving niet zeggen.

Ten Hag vindt Liverpool nog steeds 'beste ploeg ter wereld'

Terug in de tijd

De poulefase begint precies 58 dagen na de finale van vorig seizoen. U weet het, die werd in een later stadium gespeeld vanwege het coronavirus. Normaal gesproken zit er tussen het laatste duel van het vorige en het eerste duel van het nieuwe seizoen zo'n honderd dagen.

Op 23 augustus versloeg Bayern München in de voetbalbubbel in Lissabon Paris Saint-Germain: 1-0, door een kopbal van de Fransman Kingsley Coman.

Bayern viert de Champions League-winst

These are the Champions...

Goedenavond, welkom in ons liveblog! Hier blijf je op de hoogte van de start van de groepsfase van de Champions League 2020/2021.

Vanavond zijn er acht wedstrijden. Chelsea-Sevilla, FC Barcelona-Ferencvaros en Paris Saint-Germain-Manchester United springen in het oog.

Spoorboekje

18.55 uur Zenit St. Petersburg-Club Brugge
18.55 uur Dinamo Kiev-Juventus
21.00 uur Chelsea-Sevilla
21.00 uur FC Barcelona-Ferencvaros
21.00 uur Paris Saint-Germain-Manchester United
21.00 uur Rennes-Krasnodar
21.00 uur Lazio-Borussia Dortmund
21.00 uur RB Leizpig-Istanbul Basaksehir