liveblog
NOS WielrennenAangepast

Wat een dag! Blaak en Van der Poel winnen de Ronde, Kelderman ruikt het roze

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

We kunnen nog lekker een dagje nagenieten van deze fantastische dag voor het Nederlandse wielrennen. Want morgen is het een rustdag in de Giro.

Dinsdag zijn we terug met ons wielerblog. Dan gaan we verder in de Giro met een pittige heuveletappe van Udine naar San Daniele del Friuli (229 km). En dinsdag begint ook de Vuelta à España met een heuvelrit van Irún naar het heiligdom van Arrate (173 km).

We zien je graag dinsdag terug. Voor nu besluiten we met de huldiging van Mathieu van der Poel, de eerste wielrenner die net als zijn vader de Ronde van Vlaanderen op zijn naam heeft. Fijne avond!

Met mondkapje en champagne viert Van der Poel zijn zege in Vlaanderen

Van Vleuten: 'Nog nooit gehad dat Anna met me wil rijden'

En dan Annemiek van Vleuten. De Europees kampioene zat gevangen in het ploegenspel van Boels-Dolmans en werd 15de. Die gaf aan totaal niet gefrustreerd te zijn over haar Ronde van Vlaanderen. Zelfs niet toen haar aanval werd geneutraliseerd door Anna van der Breggen. "Het was een perfect moment. Maar Anna is nog nooit met mij doorgereden, dus dat was geen verrassing.

De twee moesten er onderweg zelfs een beetje om lachen. "Je gaat niet rijden hè, vroeg ik. Nou ja, ik was in ieder geval blij met mijn vorm."

Van Vleuten niet gefrustreerd: 'Nog nooit gehad dat Anna met me wil rijden'

Van der Breggen: 'Misschien nog wel blijer dan wanneer ik zelf had gewonnen'

We weten allemaal dat Anna van der Breggen in 2022 stopt als wielrenster en ploegleider wordt. Vandaag liet ze vast een staaltje zien van haar leiderschapskwaliteiten en tactische vermogen. Van der Breggen controleerde de koers, maakte tempo en neutraliseerde de aanvallen van Annemiek van Vleuten.

Dat leidde zelfs tot een surplace. "Dat was het plan vooraf", zei Van der Breggen nuchter. "Ik heb haar ook gezegd, als ik voorop kom dan houd ik mijn benen stil."

Van der Breggen: 'Misschien nog wel blijer dan wanneer ik zelf had gewonnen'

Blaak ziet na 13 deelnames droom in vervulling gaan

Eindelijk! Na 13 keer proberen en twee podiumplekken schreef Chantal van den Broek-Blaak eindelijk de Ronde van Vlaanderen op haar naam. "Deze stond al heel erg lang op mijn lijstje."

"Gisteren zei Anna al: meiden, ik rijd voor jullie. Maar dan heb je ook nog Amy (Pieters, red.) en Jolien (D'hoore, red.). Maar de neuzen stonde gewoon dezelfde kant op en we gunnen het elkaar ook echt. Dit was gewoon heel goed teamwork."

Van den Broek-Blaak: 'Dit is waarvoor ik heb getraind de afgelopen tijd'

Blaak maakt Oranjefeest compleet: de samenvatting

Het ploegenspel was perfect, het moment om aan te vallen kon niet beter en zo soleerde Chantal van den Broek-Blaak naar een van de mooiste zeges in haar toch al fraaie loopbaan.

De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

Trotse ploegleider Roberts: 'We hebben ze tegengehouden, vandaag mochten ze los'

Luke Roberts, ploegleider van Sunweb, was uiteraard trots na de etappe waarin zijn ploeg het heft in handen nam. "We hebben ze de afgelopen week een beetje in bedwang gehouden, vandaag mochten ze los. Hopelijk kunnen we dit in de komende bergetappes herhalen. Het doel is het roze in Milaan."

Roberts: 'Hopelijk kunnen we dit de komende bergetappes herhalen'

Almeida: 'Bijna onmogelijk het roze vast te houden'

Verslaggever Steven Dalebout sprak ook met rozetruidrager João Almeida. "Het was heel zwaar en ik ben heel diep gegaan", aldus de Portugees. "Ik was goed, maar anderen waren beter.

Over zijn kansen op de eindzege was hij duidelijk. "Dat wordt bijna onmogelijk. Maar morgen is het rustdag en daarna zullen we het dag voor dag bekijken."

Almeida: 'Het wordt bijna onmogelijk het roze vast te houden'

Kelderman: 'Ik voel me supersterk, dus dat geeft vertrouwen'

Zijn bril is al roze, zijn shirt nog niet. Maar Wilco Kelderman kwam vandaag wel heel dicht in de buurt en is nu de favoriet voor de eindzege in Milaan. "Volgende week is het superlastig, er gaat nog wel wat gebeuren. Ik voel me supersterk en de ploeg is supersterk. Dus dat geeft heel veel vertrouwen."

Kelderman: 'Echt niet normaal hoe sterk mijn ploeg is'

Etappe 15 in de Giro: de samenvatting

Over naar Italië, waar Wilco Kelderman met zijn ploeg de bergrit naar Piancavallo naar zijn hand zette. Winnen deed hij niet, maar Kelderman is nu wel de topfavoriet voor de roze trui. Die zit trouwens nog wel om de schouder van João Almeida, die 15 seconden voorsprong overhield.

Van Aert: 'Geen excuses, Mathieu was fractie sterker'

Dat dacht Wout van Aert ook, maar toch kwam hij een paar centimeters tekort om te winnen. "Ik heb geen excuses, Mathieu was net een fractie sterker", vertelde hij na afloop. "Nu denk je wel: hoe had ik het anders kunnen doen? Misschien had ik eerder moeten gaan."

De 26-jarige Van Aert was dan ook erg teleurgesteld na de sprint. "Het was echt een mentaal spelletje, je moet geloven in die sprint en blijkbaar deden we dat allebei. Eigenlijk heb ik van niets spijt, maar natuurlijk had ik liever zelf gewonnen."

Teleurgestelde Van Aert: 'Geen spijt, maar ik had liever gewonnen'

Dit zei winnaar Van der Poel na afloop

"Ik dacht echt dat ik te laat was, dus ik durfde nog niet te juichen", vertelde Mathieu van der Poel nadat hij weer wat op adem was gekomen. "Normaal voel ik het altijd, maar ik was zo kapot en ineens was de lijn er al. Ik keek ook niet meer naar Wout, maar we wisten het allebei niet. Dit maakt zoveel goed."

Blije Van der Poel: 'Dit gevoel is echt onbeschrijfelijk'

Tijd om terug te blikken

Tijd om even terug te blikken op deze fantastische dag voor het Nederlandse wielrennen. Laten we beginnen met de samenvatting van de Ronde van Vlaanderen bij de mannen. Een koers die we niet snel meer zullen vergeten.

Van der Poel wint Vlaanderens Mooiste met half wiel voorsprong op Van Aert

Toptien

Ook Anna van der Breggen komt juichend over de streep in de groep met achtervolgers. Dit is de toptien.

De toptien van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Blaak: 'Hier droomde ik van!'

Chantal Van den Broek-Blaak werd wereldkampioen in Bergen en schreef nog veel meer prachtige koersen op haar naam. En nu staat ook de Ronde van Vlaanderen op haar palmares. "Ben heel blij dat ik hier eindelijk als eerste over de finish mag komen", zei ze stralend. "Dit is waar ik het hele seizoen voor getraind heb. Hier droomde ik van."

"Was echt alles of niks vandaag. Ik probeerde het al bovenaan de Kluisberg. maar toen Annemiek eroverheen klapte, zat ik best wel kapot. Op de Kwaremont was het wel het moment. We zaten er met z'n vieren, dus we konden het spel spelen. Pas bovenop de Paterberg, dacht ik dat het mogelijk was."

"Anna zei gisteren in de meeting al: meiden, ik ben hier voor jullie. Ben heel blij dat ik hier eindelijk als eerste over de finish mag komen. Dit is waar ik het hele seizoen voor getraind heb. Hier droomde ik van."

FINISH (RVV-v) - Pieters tweede

Amy Pieters maakt het feest compleet voor Boels-Dolmans. Ze sprint naar de tweede plaats. Kopecky wordt derde, of is het toch Brennauer?

FINISH (RVV-v) - CHANTAL VAN DEN BROEK-BLAAK WINT DE RONDE!

Ze komt juichend over de streep!

Chantal van den Broek-Blaak wint de Ronde van Vlaanderen

2 km (RVV-v) - Blaak mag bijna juichen

Wie zijn die achtervolgers? Van Vleuten en Brown, Brennauer, Ludwig, Pieters en Van der Breggen, Vollering, Longo Borghini en Kopecky. Ze komen geen meter dichterbij. Blaak heeft al 1.09.

6 km (RVV-v) - Blaak loopt uit

Seconde voor seconde breidt Blaak haar voorsprong uit. Ze heeft al 0.38 en dat lijkt genoeg voor de zege in de Ronde van Vlaanderen.

8 km (RVV-v) - Van Vleuten blijft het proberen

Chantal Van den Broek-Blaak houdt een voorsprong van 0.20 op de achtervolgers. Daar probeert Van Vleuten van alles, maar telkens wordt ze gepareerd door Pieters of Van der Breggen.

Chantal Van den Broek-Blaak in de aanval in de Ronde van Vlaanderen

Van Vleuten vooraf: 'Ga niet genieten van de kasseien'

Annemiek van Vleuten zit opgesloten in het ploegenspel van Boels-Dolmans. Vooraf dacht ze al niet dat haar vorm voldoende zou zijn om de Ronde naar haar hand te zetten. Maar opgeven, dat staat niet in haar woordenboek.

Van Vleuten vooraf: 'Ik ga niet heel erg genieten van die kasseistroken'

14 km (RVV-v) - Blaak houdt stand

Chantal Blaak begint met een kleine voorsprong aan de Paterberg, Annemiek van Vleuten wilde in de tegenaanval, maar moet weer gaan zitten. Longo Borghini, Pieters, Van der Breggen en Ludwig zijn de eerste achtervolgers.

Van der Breggen vooraf: 'Werken voor de ploeg'

Dit zei Anna van der Breggen vooraf tegen verslaggever Han Kock.

Van der Breggen vooraf: 'Gemotiveerd te werken voor de ploeg'

17 km (RVV-v) - Aanval Blaak

Aanval Chantal Blaak! De oud-wereldkampioene heeft een splijtende demarrage op de Oude Kwaremont. Demi Vollering probeert mee te gaan, maar dat lukt niet helemaal. Annemiek van Vleuten zit ingesloten.

Van der Breggen in dienst van haar ploeg

Bij het Vlaamse tv-programma 'Vive le Vélo-Leve de Ronde' vertelde Van der Breggen deze week al dat ze de Ronde van Vlaanderen in dienst zou rijden van haar ploeggenoten. Met name Jolien D'hoore noemde ze.

Maar D'hoore houdt het niet vol op de Oude Kwaremont. Ze moet lossen.

20 km (RVV-v) - Van der Breggen op kop

Van der Breggen gaat meteen weer op kop van de groep om het tempo te bepalen. Ze gunt de overwinning aan een van haar ploeggenoten, maar op de Oude Kwaremont gaan we vast nog aanvallen zien.

24 km (RVV-v) - Van der Breggen houdt benen stil

Voor de Oude Kwaremont sluiten de achtervolgers weer aan, want Van der Breggen en Van Vleuten houden de benen stil. Van der Breggen laat zo ook ploeggenoot D'hoore nog terugkeren.

De twee praten en lachen zelfs even. Merkwaardig.

25 km (RVV-v) - Van der Breggen bij Van Vleuten

Van der Breggen rijdt het gat dicht naar Van Vleuten. Ze hebben een seconde of 15 op de achtervolgers. Maar Van der Breggen houdt de benen stil, want ze heeft Blaak en Pieters nog bij de achtervolgers.

Snel naar de Ronde voor vrouwen

Later komen we terug met een reactie van Wilco Kelderman, maar eerst snel over naar de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Want daar zijn we bezig met de finale!

Anna van der Breggen voerde de forcing van een elitegroep. Maar dan gaat Annemiek van Vleuten in de aanval!

Anna van der Breggen op kop in de Ronde van Vlaanderen

Algemeen klassement

Wilco Kelderman kan het roze bijna ruiken. Hij komt op 15 seconden van de Portugees João Almeida. Keldermans ploeggenoot Jai Hindley stijgt met stip naar de derde plaats, Tao Geoghegan Hart is nu de nummer vier.

Het algemeen klassement na de vijftiende etappe in de Giro

Toptien

De toptien van de vijftiende etappe in de Giro d'Italia

FINISH - Geoghegan Hart wint

Tao Geoghegan Hart wint de 15de etappe. Kelderman wordt tweede en pakt 6 bonificatieseconden. Dat is niet genoeg om het roze te pakken, want Almeida heeft in de slotkilometer nog iets van achterstand afgesnoept en houdt nog 0.15 over op de Nederlander. Kelderman pakt vandaag 41 seconden terug op de rozetruidrager.

Voor de jonge Brit is het de eerste zege in een grote ronde, voor zijn ploeg Ineos is het al de vijfde deze Giro.

Wilco Kelderman komt binnen vlak na Tao Geoghegan Hart

1,5 km (GIRO)

Almeida houdt het verschil op 0.34. Dat zou net voldoende zijn om het roze te behouden. Maar vooraan gaat ook gesprint worden.

3 km (GIRO)

Het verschil tussen Kelderman en het roze is 0.30! De leiderstrui komt nu echt dichtbij. Het is nog altijd Hindley die het tempo bepaalt. Geogeghan Hart gaat voor de ritzege.

João Almeida vecht voor zijn roze trui, maar verliest terrein op Kelderman

4 km (GIRO)

Almeida doet zijn oortje uit. Hij zet alles op alles, maar het verschil met Kelderman is al 21 seconden. En op de streep liggen ook nog 10 bonificatieseconden. Is Kelderman op weg naar het roze?

6 km (GIRO)

Tien seconden. Dat is nu het verschil tussen Almeida en Kelderman. Maar Kelderman heeft zelf nog niet op kop gereden, misschien heeft hij nog wat over voor het einde.

Nibali rijdt inmiddels op 0.50, Fuglsang op 1.00.

6 km (GIRO) -

Wat een vechter die Almeida! Hij schudt en schokt, maar geeft niet op. Maar...het gat met Kelderman, Hindley en Geogeghan Hart wordt meter voor meter groter.

7 km (GIRO)

Hamilton gaat van kop en Hindley zet aan met Geogeghan Hart en Kelderman in het wiel. Almeida moet weer lossen, maar dat was net ook zo. De Portugees blijft vechten!

8 km (GIRO) - Nibali eraf, Almeida houdt vol

Kelderman heeft nog Hamilton en Hindley voor zich en samen zijn ze iedereen uit het wiel aan het rijden. Almeida hangt al een tijdje aan het elastiek, maar hij geeft niet op. Ook Masnada en Majka bijten op hun tanden.

Nibali moet lossen. Het wordt wel iets minder steil.

8 km (GIRO) - Almeida in problemen

Wordt deze dag nog mooier voor Nederland? Wilco Kelderman is met zijn ploeg bezig de concurrentie te slopen: Bilbao, Fuglsang, Majka. Ze moeten er allemaal af. En nu gaat ook Almeida eraf!

9 km (GIRO) - Dennis gegrepen

De stand van zaken in de Giro: Rohan Dennis rijdt al heel lang in zijn eentje op kop als laatste van de vlucht van de dag. Maar winnen zal hij niet, want de ploeg van Kelderman heeft nog maar 0.15 achterstand.

11 km (GIRO) - Slotklim

We kunnen eindeloos blijven kijken naar de vreugde van Mathieu van der Poel. Maar we moeten ook snel over naar Italië, waar de renners bezig zijn aan de slotklim naar Piancavallo.

En dat is geen makkelijke klim, weet Tom Dumoulin. In 2017, het jaar dat hij de Giro won, raakte hij op deze klim het roze kwijt.

De slotklim in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia

FINSH - Toptien

Alexander Kristoff, zelf ook een oud-winnaar, is de snelste van de achtervolgende groep en wordt derde. Dit is de volledige toptien.

De toptien van de Ronde van Vlaanderen 2020

Van der Poel: 'Ongelooflijk!'

"Ik wist dat ik de sprint moest van mijn leven moest rijden om te winnen", stamelde Van der Poel na zijn zege. "Ik had verzuring tot achter mijn oren, maar wist dat Van Aert ook op de limiet zat. Ik dacht dat ik te laat was met mijn jump. Ik durfde niet te juichen en heb tien keer bevestiging gevraagd voordat ik het geloofde. Ongelooflijk!"

De finish in Oudenaarde

FINISH - VAN DER POEL WINT RONDE VAN VLAANDEREN!

FINISH (RVV) - Wat een schitterende finale! Van Aert drong Van der Poel de kop op, het liep uit op een surplace en in de sprint weigerde ze allebei op te geven. En pas op de finishfoto ziet Van der Poel het zelf: Ik heb de Ronde gewonnen!

1 km (RVV)

Wie gaat de Ronde winnen? Van Aert of Van der Poel?

2 km (RVV)

Ze blijven allebei kopwerk verrichten op weg naar de sprint. Bij de achtervolgers proberen Vanmarcke, Sénéchal en Naesen weer iets.

4 km (RVV) - Geruststellend

Het verschil loopt iets terug. Maar 0.50 is gewoon geruststellend voor de twee matadoren Van Aert en Van der Poel.

5 km (RVV) - Kop over kop

Van Aert en Van der Poel moeten niet te veel pokeren en dat doen ze ook niet. Ze blijven kop over kop rijden en vertrouwen op hun sprint. Wie is de snelste? We zullen zien.

7 km (RVV) - 15 achtervolgers

Die achtervolgende groep is trouwens nog best groot: 15 man. Wie? Bettiol, Vanmarcke, Naesen, Sénéchal, Lampaert, Asgreen, Stybar, Degenkolb, Kristoff, Van Baarle, Meurisse, Madouas, Turgis, Vakoc, Teuns, Claeys en Benoot. Ze hebben 0.55 achterstand.

34 jaar na dato?

Het is 34 jaar geleden dat Adrie van der Poel de Ronde van Vlaanderen won. Gaat zoon Mathieu hem dat vandaag nadoen?

Terug naar De Ronde van 1986 en de zege van Adrie van der Poel

13 km (RVV) - Naesen geeft niet op

Oliver Naesen rijdt toch nog steeds alleen voor de achtervolgende groep en dat is heel knap! Maar houdt hij dit vol?

13 km (RVV) - Geen aanval op Paterberg

De Paterberg! Durft een van de twee toppers de ander aan te vallen? Of krijgen we een meesterlijke sprint tussen Van der Poel en Van Aert? Daar lijkt het op. Ze zijn boven!

17 km (RVV) - Niet omkijken

Van Aert en Van der Poel gaan op weg naar de Paterberg. Ze hoeven normaal gesproken niet meer om te kijken. Ook Naesen valt weer terug in de groep met achtervolgers.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de Oude Kwaremont

18 km (RVV) - Samen over Kwaremont

Van der Poel leidt de dans op de Oude Kwaremont, maar Van Aert geeft geen krimp in zijn wiel. Bij de achtervolgers gaat Oliver Naesen op de trappers staan. Maar dat is niet meer voor de overwinning, zo lijkt het.

19 km (RVV) - Oude Kwaremont

De twee topfavorieten beginnen aan de laatste passage van de Oude Kwaremont. De achtervolgers hebben de strijd gestaakt. Ze rijden op 1.18.

42 km (GIRO) - Dennis probeert een Ganna'tje

Even een berichtje vanuit de Giro. Wat Ganna kan, kan ik ook. Dat moet Rohan Dennis gedacht hebben. Hij heeft op de derde berg van de dag afscheid genomen van zijn medevluchters en gaat in zijn eentje op zoek naar glorie. Wint opnieuw een tijdrijder in de bergen?

25 km (RVV) - Voorsprong groeit

De voorsprong van Van Aert en Van der Poel groeit alleen maar. De twee rivalen werken keurig samen en hebben inmiddels 1.00 voorsprong op de achtervolgers.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert samen op kop in de Ronde van Vlaanderen

35 km (RVV) - Alaphilippe botst op motor

Oh nee! Opeens ligt Alaphilippe kermend van de pijn op het asfalt. Hij rijdt achterop een motor van de organisatie en komt snoeihard ten val. Van der Poel kon de motor nog net ontwijken en is nu weg met zijn grote rivaal Van Aert.

Alaphilippe botst op motor en ziet kansen vervliegen in Ronde

36 km (RVV) - Vier achtervolgers

Alberto Bettiol ziet de kans op prolongatie van zijn titel vervliegen en gaat in de tegenaanval. Hij krijgt Valentin Madouas en twee ploegmaten van Alaphilippe mee in zijn wiel: Kasper Asgreen en Yves Lampaert.

38 km (RVV) - De beslissing?

De kanonnen zijn op de afspraak! Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe gaan er met zijn tweeën vandoor. En op de Taaienberg rijdt Wout van Aert er op karakter naartoe! Is dit al de beslissing?

Ronde van Vlaanderen: Van der Poel en Alaphilippe samen in de aanval

41 km (RVV) - Hergroepering

Van Aert is met de andere grote namen bij Alaphilippe en Turgis erbij gekomen. Maar dan zakt het tempo weer en dus komen ook de achtervolgers terug.

43 km (RVV) - Aanval Alaphilippe

Alaphilippe heeft een gat geslagen en rijdt op kop met landgenoot Turgis. Wout van Aert ziet het gevaar en probeert zelf het gat te dichten. Van der Poel, Bettiol, Van Baarle, Stuyven zijn er ook bij.

Kragh Andersen heeft de slag gemist.

Mis niets van de finales!

Welkom bij het tweede deel van ons liveblog, waarin we je op de hoogte houden van de finale van de Ronde van Vlaanderen voor mannen en vrouwen. En natuurlijk kijken we mee naar de bergrit in de Giro!

Het peloton op de Oude Kwaremont in de Ronde van Vlaanderen