liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dichte slagbomen, favorieten in de greppel in Ronde • Oorlog op vele fronten in Giro

  • De 104de Ronde van Vlaanderen voor mannen telt 243 km van Antwerpen naar Oudenaarde (start 10.00 uur, aankomst rond 15.50 uur).
  • De 17de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gaat over 135 km van Oudenaarde naar Oudenaarde (start 13.45 uur, aankomst rond 17.30 uur).
  • De 15de etappe in de Giro d'Italia is een zware bergrit van 185 km tussen de vliegbasis Rivolto en de aankomst bergop in Piancavallo (start 11.20 uur, aankomst rond 16.30 uur).
  • Om 14.30 uur zijn we overgeschakeld naar een tweede liveblog, waarin we de finales zullen verslaan.
  • Beelden van de Ronde van Vlaanderen voor mannen en vrouwen zijn vanaf 13.10 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.
liveblog gesloten

Overschakelen naar finaleblog!

Om jullie ook op de hoogte te kunnen houden van de finales in de Ronde van Vlaanderen voor mannen, vrouwen en de bergrit in de Giro, schakelen we over naar een nieuw liveblog.

57 km (RVV) - Peyskens onderuit

De voorsprong van de koplopers is nog maar 1.00. Het zijn er trouwens geen zes meer, want Dimitri Peyskens ging zojuist in laatste wiel hard onderuit. De 28-jarige Belg staat nog steeds langs de kant. Van Poppel en co rijden door en beginnen aan de tweede passage van de Oude Kwaremont.

Ook voormalig wereldkampioen bij de beloften Battistella is er niet meer bij trouwens.

Dimitri Peyskens valt in de kopgroep

Ploegleider Roberts: 'Wilco is ontspannen en vol vertrouwen'

Sunweb-ploegleider Luke Roberts ziet dat Wilco Kelderman "ontspannen en vol vertrouwen" rondrijdt in de Giro. "Hij is denk ik in de beste vorm die we van hem gezien hebben."

"Vandaag wordt een dag waarop de favorieten het klassement door elkaar willen schudden en tijd willen terugpakken op de roze trui."

Ploegleider Roberts: 'Wilco is ontspannen en vol vertrouwen'

Oomen: 'Wilco is verrassend relaxed'

Het wegvallen van Michael Matthews heeft indruk gemaakt op Sam Oomen, zegt de Sunweb-helper. "Het is heel gek hoe dat gaat, opeens is iemand met wie je nauw samenwerkt weg. Dat is een rare situatie." Matthews moest de Giro afgelopen dinsdag na een positieve coronatest verlaten.

Oomen heeft nog last van de gevolgen van een val in de eerste week, maar hoopt van waarde te kunnen zijn voor kopman Kelderman. "Ik durf dat niet met zekerheid te zeggen, maar ik ga er alles aan doen om er op de belangrijkste momenten voor hem te zijn."

Oomen kijkt met vertrouwen naar de laatste week. "Wilco is verrassend relaxed en heeft vertrouwen omdat hij zich goed voelt. Dat belooft iets goeds."

Oomen: 'Wilco is verrassend relaxed, dat belooft iets goeds'

Kelderman vol vertrouwen: 'Ben altijd goed in laatste week'

Wilco Kelderman is vol vertrouwen, blijkt maar weer. 56 seconden geeft Kelderman toe op klassementsleider João Almeida in de Ronde van Italië. De Sunweb-kopman is daar blij mee. "Ik sta er heel goed voor", zegt Kelderman voor de start van de vijftiende etappe.

"Het is nog lang niet klaar. Vandaag gaat het lastig zijn, ik denk dat er flink gekoerst gaat worden, zeker op de laatste klim. En de laatste week is echt heel lastig." Kelderman heeft er vertrouwen in dat hij de Portugees uit het roze kan rijden. "Er gaat nog wel met minuten gesmeten worden. Maar ik voel me heel goed en ben altijd goed in de laatste week."

Kelderman vol vertrouwen: 'Ben altijd goed in de laatste week'

77 km (GIRO) - Visconti in bergtrui, pech Pozzovivo

In de Giro hebben we de tweede klim van de dag gehad. Giovanni Visconti pakte net als op de eerste klim de bergpunten en is nu virtueel leider in het bergklassement. In het peloton bepaalt Denz voor Sunweb het tempo. Pozzovivo had pech en moet achtervolgen.

70 km (RVV) - Stybar en Basso in tegenaanval

Op de Kanarieberg pakken Leonardo Basso (Ineos) en Zdenek Stybar (Deceuninck) een gaatje en gaan op zoek naar Max Walscheid (NTT), die al langer in de achtervolging is.

79 km (RVV) - Stuyven valt, Debusschere tussen de bieten

Het druppelt in Vlaanderen en dat zorgt voor valpartijen. Zeker tussen de suikerbieten. Net gleed Jasper Stuyven voor in het peloton en net stuurde Jens Debusschere - die juist in de achtervolging was - zomaar rechtdoor.

Jens Debusschere schiet uit de bocht in de achtervolging op de kopgroep

START (RVV-v) - Vrouwen beginnen aan Ronde!

Ook de vrouwen zijn in Oudenaarde begonnen aan de 15de editie van de Ronde van Vlaanderen. Zij rijden 135 kilometer zonder titelverdediger Marta Bastianelli en Marianne Vos. De Italiaanse rijdt voor Alé BTC Ljubljana en die ploeg staat vanwege een coronauitbraak niet aan de start.

Vos meldde zich zaterdag af met gezondheidsklachten.

92 km (RVV) - Bol grijpt Boasson

Op de Leberg wordt Boasson Hagen weer ingerekend door niemand minder dan Cees Bol. De sprinter van Sunweb oogt heel sterk. Achter het peloton rijdt Mark Cavendish, die heeft het zwaar.

99 km (GIRO) - Elf koplopers met 6 minuten

Even een update uit de Giro. Nou ja, voorzover dat gaat. Want er gebeurt heel veel in de vijftiende rit met aankomst bergop in Piancavallo. Aan de voet van de tweede berg van de dag hebben we elf koplopers: Samitier en Villella (Movistar), Padoen (Bahrain), Navarro (ISN), De Gendt en Holmes (Lotto-Soudal), Vendrame (AG2R), Visconti (Vini Zabu), Boaro (Astana), Dennis (Ineos), Chirico (Androni).

De elf hebben 6.03 op het peloton, waar de rust is teruggekeerd.

Het profiel van de vijftiende etappe in de Giro d'Italia

97 km (RVV) - Grote namen melden zich

Op de Holleweg, een pittige kasseistrook, test Yves Lampaert vast de benen. En daarna rijden zowaar Tim Wellens (terug dankzij de slagbomen), Kwiatkowski en Laporte weg. Wat een gekkigheid allemaal.

101 km (RVV) - Eekhoff sterk

Op de Eikenberg kunnen niet alle mannen zich beheersen in het peloton. Nils Eekhoff plaatste een indrukwekkende versnelling en ook Belgisch kampioen Dries De Bondt laat zich zien. En we zagen een glimp van Mathieu van der Poel!

105 km (RVV) - Peloton moet wachten voor slagbomen

Wat is dat nu weer? Aanvaller Boasson Hagen kan nog net door, maar de rest van het peloton moet stoppen voor een dichte spoorwegovergang. Ze wachten.

Het peloton moet wachten voor de dichte spoorbomen in de Ronde van Vlaanderen

108 km (RVV) - Boasson vertrekt, Van Aert nog niet terug

In aanloop naar de Eikenberg is Van Aert nog steeds aan het achtervolgen, maar met hulp van zijn voltallige ploeg zit hij toch weer in de staart van het peloton. Dat geldt nog niet voor Wellens, die in zijn eentje tussen de volgauto's zwoegt.

Voor het peloton rijdt Edvald Boasson Hagen. De Noor hoopt vermoedelijk op medevluchters, maar die komt nog niet.

111 km (RVV) - Val Van Aert

Valpartij! Opeens zien we Wout van Aert in de greppel duiken. En hij is niet de enige die onderuit gaat na een plotselinge manoeuvre in het peloton. Ook Tim Wellens ligt erbij. Ze moeten in de achtervolging, maar Van Aert heeft steun van Grondahl Jansen.

Wout van Aert duikt in de greppel in Ronde van Vlaanderen

Vrouwen tellen af naar de start

Over 45 minuten beginnen ook de vrouwen met hun 15de Ronde van Vlaanderen. Zij zullen hun finale rijden na die van de mannen. Live op NPO 1!

120 km (RVV) - Peloton op Kwaremont

Ook het peloton is op de Oude Kwaremont en het zijn de mannen van Trek die op kop rijden, met Jasper Stuyven en Mads Pedersen op de tweede rij. Ook Julian Alaphilippe zien we al veel voorin. Van Wout van Aert en Mathieu van der Poel is voorlopig nauwelijks beeld. En dat is een goed teken, denken we.

125 km - De Oude Kwaremont!

De zes koplopers rijden voor het eerst op de Oude Kwaremont, de zware, hellende kasseistrook die in de finale ook nog twee keer bedwongen moet worden. De voorsprong is nog altijd 7.00.

De kopgroep bij de eerste passage van de Oude Kwaremont

128 km (GIRO) - Kelderman is wat van plan

In het peloton zien we dat Nico Denz het tempo opvoert. En dat is een ploegmaat van Wilco Kelderman. Is hij van plan om vandaag de roze trui aan te vallen?

132 km (GIRO) - Bergkoning in tegenaanval

De negen koplopers hebben 6.18 op het peloton. Bergkoning Guereiro ziet zijn blauwe trui in gevaar komen, nu Visconti mee is in de aanval en probeert met Haas het gat te dichten. Dat lukt aardig, nog 1.30. Ze zitten trouwens op de eerste klim van de dag, de Sella Chianzutan (10,6 km à 5,4 procent, tweed categorie).

Profiel van de eerste beklimming in de 15de etappe van de Giro

141 km (GIRO) - Negen koplopers

Het was een slagveld in de openingsfase van de Girorit naar Piancavello, maar toen de stofwolken optrokken hadden we een kopgroep van negen man: De Gendt, Holmes, Visconti, Zardini, Vendrame, Bisolti, Boaro, Villella, Dennis, Haas, Padoen en Navarro.

144 km (RVV) - Mühlberger, wat doe je nu?

Wat een domme val van Gregor Mühlberger in de kopgroep. De Oostenrijker doet zijn best om een etenszakje zo goed mogelijk weg te gooien, maar blijft haken met een hengsel aan zijn stuur. Hij staat wel meteen weer op en vindt zelfs weer aansluiting bij de kopgroep.

Koploper Mühlberger wil zakje weggooien, maar haalt zichzelf onderuit

Langeveld iets minder dan anders: 'Blij om Vlaanderens Mooiste te rijden'

Een echte liefhebber van kasseien is Sebastian Langeveld. De routinier van EF Education is inmiddels 35 jaar, maar lijkt alleen maar beter te worden in dit werk. Vorig jaar loodste hij Alberto Battoil naar de zege. "Ik voel dat ik zelf een stukje minder ben dan vorig jaar in het voorjaar, maar ik ga mijn uiterste best doen. Ik heb te weinig koersen gereden. Als je een dagje ouder wordt, merk je dat je die koershardheid wel nodig hebt."

"Je hebt twee topfavorieten met Mathieu en Wout. Ik verwacht dat de favorieten eerder dan normaal gaan wegrijden. Voor ons zou het goed zijn om daarvoor te zitten, zodat Alberto geen trap op kop hoeft te rijden."

Langeveld: 'Mogen blij zijn dat we vandaag Vlaanderens Mooiste kunnen rijden'

161 km (RVV) - Kasseien!

De koplopers zijn op de Lippenhovestraat (1.300 meter) en dat zijn de eerste kasseien in deze 104de Ronde van Vlaanderen. Maar het gaat nu echt beginnen. De voorsprong is groot: 8.07.

Molano niet van start in Giro

Nu we het toch hebben over valpartijen. Juan Sebastian Molano ging gisteren ongelukkig onderuit in de tijdrit van de Giro en kwam binnen op15.51 van winnaar Filippo Ganna. Dat was net binnen de tjdslimet die door de jury op 16.00 werd bepaald.

Maar de Colombiaan van UAE voelt zich niet fit genoeg om de Giro voort te zetten.

Pechvogel Molano valt hard in tijdrit, maar staat ook weer op

Raadslid Vermeersch in de hekken

Oei, wie schiet daar uit de bocht tegen de hekken? Het is Florian Vermeersch van Lotto-Soudal. En die Vermeersch werd voor de start nog aan de tand gevoeld en dat ging niet alleen over wielrennen.

Behalve wielrenner (en veldrijder) is de 21-jarige Vermeersch namelijk ook student geschiedenis én gemeenteraadslid voor Open VLD in de gemeente Lochristi.

De schade valt trouwens mee, hij kan verder.

Florian Vermeersch mist de bocht en vliegt in de hekken in de Ronde van Vlaanderen

Van Aert topfavoriet: 'Dat telt alleen tot start gegeven is'

Waar Van der Poel is, is Van Aert. En omgekeerd. En dus laten we de Belg van Jumbo-Visma meteen aan het woord.

Wat vindt hij van zijn van topfavoriet? "Dat speelt alleen maar tot de start gegeven is", stelt Wout van Aert nuchter vanuit Antwerpen, waar zondag het startschot klonk voor de 104de editie van de Ronde van Vlaanderen.

Van Aert: 'Ik topfavoriet? Dat speelt alleen tot de start gegeven is'

Hoe zit dat nu met de witte broek? Mathieu geeft antwoord

Van der Poel weer in witte broek: 'Leuk voor de afwisseling'

Waarheen leidt de weg?

Van de luchtmachtbasis van Rivolto richting Piancavallo moeten de Giro-renners 185 kilometer overbruggen. Onderweg krijgen ze drie bergjes van tweede categorie voorgeschoteld. De slotklim naar Piancavallo gaat zeker voor spektakel zorgen.

Het profiel van de vijftiende etappe in de Giro d'Italia

PARTENZA

Intussen zijn de renners in de Giro d'Italia begonnen aan de zware bergrit naar Piancavallo. Na de tijdrit van gisteren verdedigt João Almeida een voorsprong van 0.56 op Wilco Kelderman. De andere concurrenten hebben al meer dan 2.00 achterstand, dus die zullen misschien wel iets willen proberen.

De start werd gegeven bij de luchtmachtbasis van Rivolto. En dat hebben de renners geweten.

Batistella, waar kennen we hem van?

Samuele Battistella is ook meegeslopen met de kopgroep. En waar kennen we die Italiaan van NTT ook alweer van. Juist, hij is de wereldkampioen bij de beloften in 2019 in Yorkshire.

En dat was een titel, die op de jurytafel beslist werd. De delegatie van Battistella en nummer vier Tom Pidcock dienden na afloop van de door Nils Eekhoff gewonnen sprint een protest in omdat de Nederlander veel eerder in de koers na een valpartij was teruggekomen achter de ploegleidersauto.

Eekhoff was ontroostbaar, maar kreeg steun van een groot deel van de wielerwereld. En laat diezelfde Eekhoff vandaag ook zijn debuut maken in de Ronde van Vlaanderen.

Eekhoff hoopt op goed debuut in stille Ronde: 'Heb die adrenalinekick niet nodig'

192 km (RVV) - Zes minuten voor Van Poppel en co

De voorsprong van de kopgroep van zes is inmiddels gegroeid tot 6.00. Julien Vermote rijdt er nog tussen, maar die gaat de oversteek niet maken. Hoe noemen ze dat ook alweer? Juist, een chasse patate.

Aan kop van het peloton zien we trouwens Taco van den Hoorn (Jumbo-Visma) met daarachter vrijwel de gehele Trek-formatie van Mads Pedersen.

Van Baarle altijd goed in de Ronde: 'Zien hoe de benen zijn'

Niki Terpstra reist na de Ronde van Vlaanderen door naar het Baskenland, waar dinsdag de Vuelta van start gaat. Dat geldt ook voor Dylan van Baarle.

De Nederlander van Team Ineos speelde in de afgelopen twee edities van de Ronde van Vlaanderen een hoofdrol in de finale. Maar dat was altijd in april. "We moeten zien hoe de benen zijn. Na het WK heb ik niet meer gekoerst."

Van Baarle na Ronde meteen door naar Vuelta: 'Kijken hoe ver we komen'

Terpstra heeft plannen: 'Niet vroeg, op tijd'

Niki Terpstra reed in 2018, opgezweept door het publiek naar de zege, in de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar viel hij zwaar in de Ronde en dit seizoen viel in het water na een zwaar trainingsongeluk. EToch is hij niet kansloos voor een topklassering. "Ik heb niet de topvorm te pakken, maar ik hoop op een goede dag. De koers ligt me en hopelijk komt hij vandaag naar me toe."

Zonder publiek. "Normaal had je het gevoel dat je dwars door een stadion heen rijdt. Dat zullen we nu niet hebben. De adrenalineboost zal even goed wel hoog zijn. Misschien iets minder dan wanneer er tienduizend mensen tegen je lopen te schreeuwen. Maar ik denk niet dat er iets langzamer gereden zal worden."

Terpstra terug in de Ronde: 'Niet vroeg aanvallen, gewoon op tijd'

Van Poppel in de winning mood

Danny van Poppel heeft zich dus genesteld in de kopgroep. De jongste zoon van oud-sprinter Jean-Paul van Poppel voelt zich goed: eind september won hij de Gooikse Pijl, zijn eerste zege sinds 2018.

214 km (RVV) - ultieme poging Vermote

Julien Vermote (Cofidis) probeert in zijn eentje het gat naar de kopgroep te dichten. Maar dat gaat moeilijk worden voor de Belgische tempobeul, die Deceuninck verruilde voor de Franse ploeg. De zes koplopers rijden 1.30 voor het peloton.

217 km (RVV) - Zes koplopers

De kopgroep (6): DANNY VAN POPPEL (Circus-Wanty), Mühlberger (Bora-Hansgrohe), Van Hoecke (CCC), Battistella (NTT), Peyskens (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise).

219 km (RVV) - Vlucht van de dag

De vlucht van de dag is een feit! Aan kop van het peloton wordt de deur op slot gedaan door de mannen van Jumbo-Visma. Vijf mannen mogen de eerste uren gaan kleuren. Zometeen de namen.

227 km (RVV) - Hergroepering

Het gaat niet door. De negen zijn bij het binnenrijden van Sint-Niklaas alweer ingelopen.

229 km (RVV) - Negen vluchters

Negen renners hebben zich toch afgescheiden en dat is knap, want er wordt tegen de 60 km/uur gereden. Op kop rijdt Gregor Mühlberger. En die kennen we nog uit de Tour, toen hij in de hitte met een regenjasje rondzwalkte en uiteindelijk ziek moest opgeven.

237 km (RVV) - Spervuur

In de eerste kilometers zien we meteen een spervuur aan aanvallen, maar voorlopig krijgt niemand de ruimte.

Waarheen leidt de weg?

Zoals we inmiddels gewend zijn van de Vlaamse klassiekers wordt het parcours niet gepubliceerd op de website om toeschouwers te ontmoedigen. Toch kennen we de obstakels in de 243 kilometer naar Oudenaarde, waar twee lokale ronden met de Oude Kwaremont en de Paterberg voor de beslissingen zullen zorgen.

De beroemde Muur van Geraardsbergen hoort dit jaar niet bij de 17 bergjes. De eerste kasseien ontmoeten we na ruim 80 kilometer, de Katteberg is de eerste helling na 101 kilometer.

Zoals we Michiel Elijzen, de Nederlandse ploegleider in de auto van Sunweb, horen zeggen tegen zijn renners: "De eerste 60 kilometer zijn compleet vlak. Dus geen reden voor stress."

Het is koers!

Oud-renner Scott Sunderland heeft gezwaaid met de vlag en dus is de 104de Ronde van Vlaanderen officieel begonnen! Het is koers!

NEUTRALISATIE (RVV) - De Ronde is begonnen!

Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen heeft het startsein gegeven voor de 104de Ronde van Vlaanderen. De eerste kilometer worden geneutraliseerd afgewerkt. Maar toch rijdt Wout van Aert nu al vooraan.

Bettiol: 'We hebben een goed plan'

Ook de winnaar van vorig jaar is voorgesteld op het podium in Antwerpen. Alberto Bettiol verraste vorig jaar met zijn sterke demarrage in de finale. Een finale waarin ploegmaten Sep Vanmarcke en Sebastian Langeveld een hoofdrol speelden.

In Gent-Wevelgem (vierde) liet Bettiol zien dat hij weer heel sterk is. "Ik weet wat deze koers betekent voor de Belgen. Ik ben ook niet per se de kopman, de ploeg is de kopman. De wedstrijd is iets korter dan vorig jaar en ik denk ook dat we er eerder aan zullen beginnen. We hebben een goed plan."

Alaphilippe bij debuut al favoriet: 'Ervaring is belangrijk, maar je moet vooral sterk zijn'

De derde topfavoriet is een debutant, maar geen gewone. Wereldkampioen Julian Alaphilippe is het speerpunt van de sterkste ploeg in de Ronde van Vlaanderen. Maar is hij al een flandrien? "Nog niet helemaal. Maar ik voel me steeds beter op de kasseien. Ik vind dit een schitterende koers en het was een droom voor mij om hier te koersen."

"Ervaring is belangrijk, maar je moet vooral sterk zijn."

Vooruitblikken met Adrie van der Poel: 'Het is een opgeklopte boel'

Opeens was daar de onvervalste fittie tussen de twee grootste 'flandriens' van dit moment: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Dat de ruzie opspeelde in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen is natuurlijk geen toeval. Alsof de Belgische wielergoden het zelf zo hadden georkestreerd.

Wat er precies gebeurde? De een, Van Aert, ergerde zich aan het rijden van Van der Poel in Gent-Wevelgem, afgelopen zondag. Volgens de Belgische wielrenner van Jumbo-Visma zat hij alleen maar in zijn wiel. "Hij wilde blijkbaar liever dat ik verloor, dan dat hij zelf won."

Opgeklopt

De ander, Van der Poel, stelde zijn douche nog even uit om Van Aert in de studio van de VRT van repliek te dienen. "Ik koers altijd om te winnen. Ik vind het een beetje laag dat hij dat zegt." In huize Van der Poel keek vader Adrie er hoofdschuddend naar. "Het is een opgeklopte boel."

Mathieu van der Poel (links) in het wiel van Wout van Aert en diens ploeggenoot Mike Teunissen

Van Aert kent grootste concurrent in finale: 'Ik denk van der Poel'

Ook Wout van Aert meldt zich op de gele loper. Hij was in augustus al top met zeges in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo, trok die vorm door met een geweldige Tour de France en is nu, diep in oktober, nog altijd goed. "Dit is toch een van mijn doelen voor dit jaar", verklaart Van Aert.

Wie vreest hij het meest in de finale? "Ik denk Van der Poel."

Witte broek!

De renners druppelen een voor een binnen bij de lege start in Antwerpen. Op een grote gele loper worden ze allemaal gecontroleerd op lichaamstemperatuur. En wat zien we daar?

Mathieu van der Poel heeft voor de gelegenheid zijn witte koersbroek aangetrokken! Met de veelbesproken witte broek won hij vorig jaar de Amstel Gold Race. De afgelopen koersen koos Van der Poel voor zwart.

"Als het mooi weer is", stelde Van der Poel nuchter voor de camera van Sporza. "Ik heb er nog niet veel in kunnen rijden dit jaar, dus ik heb hem maar weer eens aangetrokken."

Mathieu van der Poel in zijn witte koersbroek in de Amstel Gold Race van 2019

De Ronde in coronatijd

Vooruitblikken op De Ronde in coronatijd: 'Horen jullie mij nog?'

Welkom!

Wat een dag voor wielerliefhebbers! Vandaag zit heel Vlaanderen thuis voor de buis voor de enige echte Ronde van Vlaanderen. De mannen gaan al om 10.00 uur van start in Antwerpen en komen tussen 15.30 uur en 16.00 aan in Oudenaarde. De vrouwen beginnen om 13.45 uur, aankomst rond 17.30 uur.

En dan is er ook nog de 15de etappe in de Giro d'Italia, een zware bergrit met aankomst bergop in het winstersportplaatsje Piancavallo. De renners starten om 11.20 uur, verwachte aankomst is rond 16.30 uur.