liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kelderman geeft 16 tellen toe op Almeida: 'Vanaf morgen begint het pas echt'

  • De tweede tijdrit deze Giro telt 34,1 km over heuvelachtig terrein tussen Conegliano en Valdobbiadene.
  • Filippo Ganna boekt zijn derde ritzege 42.40, voor Rohan Dennis (+0.26) en Brandon McNulty (+1.09). Lees het wedstrijdverslag.
  • Rozetruidrager João Almeida wordt zesde en pakt 0.16 op Wilco Kelderman (negende).
  • Samenvattingen en reacties in het Sportjournaal (18.50 uur, NPO 1), Studio Sport (23.17 uur, NPO 1) en NOS.nl.
liveblog gesloten

Tot morgen!

We zijn er morgen bij in Vlaanderen en Italië. Vanaf de start van de mannen in de Ronde van Vlaanderen (rond 9.45 uur in Antwerpen) tot de finish van de vrouwen (rond 17.45 uur in Oudenaarde). Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Dit liveblog besluiten we met een foto van Mikkel Frølich Honoré, de jonge Deen van Deceuninck-QuickStep. Ook voor hem werd het een zeer speciale dag. Voor de tijdrit vroeg hij zijn vriendin namelijk ten huwelijk. En ze zei...ja!

Zondag: Ronde van Vlaanderen!

Morgen wordt sowieso een dag om vanaf de voege uurtjes in joggingbroek op de bank te zitten. Het is namelijk ook de dag van de Ronde van Vlaanderen!

En natuurlijk kijken we dan speciaal uit naar hét duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Op de Paterberg is Van Aert momenteel licht in het voordeel.

Waar kennen we die Piancavallo ook alweer van?

In de gedenkwaardige en tumultueuze Giro van 2017 verloor Tom Dumoulin in de negentiende etappe met aankomst op de Piancavallo zij roze trui aan Nairo Quintana. Twee dagen later pakte hij hem terug in de slottijdrit naar Milaan.

Dumoulin breekt op slotklim en verliest roze aan Quintana

Dag van morgen

"Vanaf morgen begint het pas echt", zei Wilco Kelderman strijdvaardig. Daarmee doelde hij op de lastige bergetappe, die de renners zondag te wachten staat.

Tussen Base Area Rivolto (een basis van de Italiaanse luchtmacht, die in het verleden vanaf deze plek luchtshows verzorgde in de Giro) en Piancavallo (185 km) liggen drie bergen van tweede categorie en natuurlijk de slotklim naar Piancavallo (eerste categorie).

Kan Kelderman zijn Portugese rivaal zondag al onder druk zetten? En wat doen concurrenten als Nibali, Pozzovivo, Majka en Fuglsang om hun opgelopen achterstand in te lopen? Of rijdt João Almeida rustig omhoog, zonder druk, zoals hij zelf hoopt?

Het profiel van de vijftiende etappe in de Giro d'Italia

Snelste op het vlakke, snelste op de klim

Filippo Ganna was ook de snelste op de enige geclassificeerde klim van de dag, de Muro di Ca'del Poggio, en mag zodoende 3 puntje bijschrijven in het bergklassement. Ruben Guerreiro blijft in de blauwe trui met 87 punten.

Giovanni Visconti is tweede met 76 punten, Ganna derde met 48 punten.

Hoe hebben de Nederlanders het gedaan?

Nederlanders in de tijdrit

9. Wilco Kelderman (Sunweb) +1.47
41. Sam Oomen (Sunweb) +4.29
56. Martijn Tusveld (Sunweb) +4.59
136. Etienne van Empel +8.06

Almeida verrast zichzelf in tijdrit: 'Kelderman is een supergoede tijdrijder'

"Eigenlijk deed ik het beter dan ik had gedacht", verklapte rozetruidrager João Almeida na de tijdrit, waarin hij al zijn directe concurrenten tijd aansmeerde. "Ik ben superblij. Na de Poggio had ik het even moeilijk, maar op de laatste klim voelde ik me goed. Ik ben diep gegaan, maar uiteindelijk was dit goed."

"Ik had verwacht om tijd te winnen op sommige concurrenten, maar niet allemaal. Met name Kelderman, want hij is een supergoede tijdrijder. Dat verraste me nog het meest. Ik heb nu een minuut op Kelderman, dus ik kan het rustig aan doen op de klim morgen. We starten zonder druk."

Interviewen achter een heel hoog hek

Niet alleen van de renners, ook van verslaggevers werden vandaag topprestaties gevraagd. Hoe interview je bijvoorbeeld een renner als er een hek van twee meter tussen staat. Nou, zo dus.

Wilco Kelderman staat de pers te woord na de veertiende etappe in de Giro

Kelderman onder de indruk van Almeida: 'Maar vanaf morgen begint het pas echt'

Hij verloor wat tijd op de roze trui, maar won veel op de andere concurrenten. En dus stond Wilco Kelderman met gemengde gevoelens na de zware tijdrit in de Giro. "Ik denk dat ik een heel goede tijdrit heb gereden Het was echt een lastige tijdrit, met die steile klimmetjes. Mijn radio deed het niet, dus die moest ik uitgooien. En er gebeurt zoveel in je hoofd tijdens zo'n tijdrit. Een genot om naar te kijken? Nou, zo voelt het nooit."

Vraag is nu, hoe moet je João Almeida uit het roze rijden? "Dat gaan we zien in de bergetappes. Ik ben zeker onder de indruk van hem, zeker op zo'n jonge leeftijd. Dat is wel straf. Maar die laatste week is zo zwaar, daar gaat nog met minuten gegooid worden. Eigenlijk gaat het vanaf morgen pas echt beginnen."

Gemengde gevoelens bij Kelderman: 'Denk dat ik heel goede tijdrit heb gereden'

Algemeen klassement

João Almeida vergoot zijn voorsprong op Kelderman met 16 seconden. Maar ook de Nederlander doet vandaag goede zaken.

De jonge Brandon McNulty stijgt dankzij een fenomenale tijdrit met stip van plek elf naar plek vier. Genoeg om voor te vechten morgen en in de slopende slotweek.

Het algemeen klassement na de veertiende rit in de Giro d'Italia

Ganna: 'We winnen overal!'

Filippo Ganna boekte alweer zijn derde ritzege deze Giro en de vierde voor zijn ploeg. "We winnen overal", jubelde de Italiaanse wereldkampioen tijdrijden.

Met de slottijdrit in Milaan nog voor de boeg, zou hij zomaar vier ritten kunnen winnen deze ronde. "Er komt nog een groot doel voor mij. Maar eerst ga ik nog werken voor het team. Ik hoop dat het de komende dagen in de bergen een beetje mooi weer wordt, maar dat zal lastig worden. "

Toptien tijdrit

De toptien van de tijdrit in de veertiende etappe van de Giro

FINISH

Ook Almeida is binnen en hij is 0.16 sneller dan Kelderman. Samen met Brandon McNulty doet hij de beste zaken in het klassement.

FINISH - KELDERMAN BINNEN

Wilco Kelderman komt binnen in 44.27 (voorlopig achtste) en pakt zo 1.07 op Vincenzo Nibali. Maar hoe verhoudt zijn tijd zich tot de roze trui? We zien het zo!

Wilco Kelderman komt over de finish in Valdobbiadene

FINISH

Ook Pozzovivo is binnen op 3.01 van Ganna en 0.07 van Nibali. Dat betekent dat McNulty ze allebei voorbij is in het klassement.

FINISH

Nibali heeft nog veel tijd verloren in het laatste deel van deze tijdrit en komt binnen op 2.54 van Ganna. Dat is bijvoorbeeld 0.17 langzamer dan Rafal Majka en liefst 1.46 langzamer dan McNulty.

TUSSENPUNT 3

Almeida was net 13 seconden sneller dan Kelderman, maar bij het derde tussenpunt zijn dat er nog maar 4. Het roze zal de Portugees niet verliezen, maar misschien komt Kelderman toch wat dichterbij.

TUSSENPUNT 3 - Kelderman goed bezig!

Wilco Kelderman is goed bezig hoor! Hij is bijvoorbeeld 40 seconden sneller dan Vincenzo Nibali. Kelderman geeft wel 1.14 toe op Ganna en 0.36 op McNulty.

Wilco Kelderman bij het derde tussenpunt in de tijdrit

TUSSENPUNT 2 - Verschil Almeida-Kelderman blijft gelijk

Wilco Kelderman is achtste na 17 km op 0.41 van Ganna. Almeida is 0.28 langzamer dan Ganna. Dat betekent dat het verschil tussen Almeida en Kelderman de laatste kilometers gelijk blijft. De Portugees is 0.13 sneller.

Wilco Kelderman bij het tweede tussenpunt in de Giro

TUSSENPUNT 1

Almeida noteert een toptijd bij het eerste tussenpunt. De Portugees is vierde, geeft slechts 0.07 toe op Ganna en is dus al 0.14 sneller dan Kelderman. Maar het lijkt er wel op dat hij een jasje heeft uitgedaan op de klim.

TUSSENPUNT 1 -

Kelderman noteert de zesde tussentijd na 7 km op de top van de klim. Hij is 0.21 langzamer dan Ganna, maar wel 0.12 sneller dan Bilbao en 0.14 sneller dan Nibali.

Wilco Kelderman bij het eerste tussenpunt

TUSSENPUNT 1

Pello Bilbao is rustig begonnen aan de tijdrit. De Spaans kampioen is 15de op 0.33 van Ganna. Dat is iets sneller dan Nibali, maar langzamer dan Fuglsang en Pozzovivo. De verschillen zijn klein.

START - Roze trui Almeida onderweg

En ook de roze trui is vertrokken. De verwachting is dat João Almeida het goed zal doen in deze tijdrit. Maar hoe goed? We gaan het volgen.

João Almeida voor de start van de tijdrit in de Giro

START - Kelderman start gretig!

En daar gaat Wilco Kelderman! Hij begint scherp aan zijn tijdrit. Kan hij de achterstand op roze trui Almeida vandaag verkleinen?

Wilco Kelderman bij de start van de tijdrit in de Giro

START - Bilbao vertrokken

Pello Bilbao, Spaans kampioen tijdrijden en de nummer drie in het klassement, is vertrokken. Hij heeft maar 0.09 achterstand op nummer twee Kelderman.

Pello Bilbao bij de start van zijn tijdrit in de Giro

START - Pozzovivo gaat schade beperken

Ook nummer vier Domenico Pozzovivo is vertrokken. De kleine Italiaanse klimmer zal normaal gesproken tijd verliezen vandaag.

TUSSENPUNT 1 - Fuglsang degelijk, McNulty heel goed

Jakob Fuglsang klokt de 8ste tijd bij het eerste tussenpunt op de top van de Muro di Ca'del Poggio op 0.29 van Ganna. Maar er is er een die het nog veel beter doet: Brandon McNulty laat na 7 km maar 0.05 liggen op Ganna.

START - Toptien van start

We zijn toe aan de de strijd om het roze. De top van het klassement start drie minuten na elkaar.

Zo staat het er nu voor:
1. Almeida
2. Kelderman +0.40
3. Bilbao +0.49
4. Pozzovivo +1.03
5. Nibali +1.07
6. Konrad +1.17
7. Hindley +1.25
8. Majka +1.27
9. Masnada +1.42
10. Fuglsang +2.26

Topvijf (na 87 renners)

FINISH

Topvijf (na 87 renners)
1. Filippo Ganna (Ita, Ineos) 42.40,47
2. Rohan Dennis (Aus, Ineos) +0.26
3. Thomas De Gendt (Bel, Lotto-Soudal) +1.11
4. Josef Cerny (Tsj, CCC) +1.16
5. Jan Tratnik (Slo, Bahrain) +2.00

FINISH - Derde tijd De Gendt

Twee dagen geleden twijfelde Thomas De Gendt nog openlijk over opstappen in de Giro. Nu rijdt hij gewoon de derde tijd in de tijdrit. Hij is 1.11 langzamer dan Ganna.

FINISH - GANNA SNELSTE AAN DE STREEP

Filippo Ganna is binnen! De wereldkampioen komt binnen in 42,40 (48 km/uur) en is daarmee 26 seconden sneller dan ploeggenoot Dennis. Wie komt daar nog aan? Niemand, zou je zeggen.

Weer staat geen maat op Ganna in tijdrit: derde ritzege in Giro aanstaande

FINISH - Bjerg binnen

Mikkel Bjerg is binnen en klokt de zesde tijd, op 2.06 van Dennis. De verrassing tot nu toe is misschien wel de voorlopig vierde plek van de Italiaan Matteo Sobrero (NTT) op 1.40 van Dennis.

Weetje (met dank aan Eurosport-commentator Jeroen Vanbelleghem): Sobrero heeft een relatie met de zus van...Filippo Ganna. Benieuwd hoe een familiefietstocht er in de familie Sobrero-Ganna uitziet.

TUSSENPUNT 2 (9 km van finish) - Ganna vliegt!

Filippo Ganna is op weg naar zijn derde ritzege in deze Giro. De wereldkampioen is bij het derde tussenpunt al 0.18 sneller dan ploeggenoot Rohan Dennis.

FINISH

FINISH

Topvijf (na 63 renners)
1. Rohan Dennis (Aus, Ineos) 43.06,39
2. Josef Cerny (Tsj, CCC) +0.50
3. Jan Tratnik (Slo, Bahrain) +1.34
4. Victor Campenaerts (Bel, NTT) +1.40
5. Kamil Gradek (CCC) +2.08

TUSSENPUNT 2 (op 17 km van de finish) - Ganna snelste

Filippo Ganna is ook de snelste bij het tweede tussenpunt. De wereldkampioen is 0.05 sneller dan ploeggenoot Dennis.

Filippo Ganna onderweg in de tijdrit

FINISH - Dennis binnen in vlammende tijd

Daar is Rohan Dennis al! De Australiër komt binnen in 43.06 en is daarmee 0.50 sneller dan Cerny. Gaat die tijd genoeg zijn voor de overwinning? Ganna was iets sneller onderweg en Thomas De Gendt was bij het eerste tussenpunt maar 0.10 langzamer dan de Italiaan.

FINISH - Cerny in de hotseat

Josef Cerny mag even plaatsnemen inde hotseat. De Tsjech is liefst 50 seconden sneller dan Victor Campenaerts. Maar Rohan Dennis is ook al bijna bij de streep.

TUSSENPUNT 1 (26,7 km tot finish) - Ganna fractie sneller dan Dennis

Filippo Ganna is een seconde sneller dan zijn ploeggenoot Rohan Dennis bij het eerste tussenpunt: 11.07,11. Dat belooft een mooie strijd te worden!

Mikkel Bjerg zal vandaag niet meedoen om de zege. De Deen, drievoudig wereldkampioen bij de beloften, geeft bij het eerste tussenpunt al 0.35 toe op de twee mannen van Ineos.

Pechvogel Molano binnen op 13.45

Eerder vandaag zagen we Sebastian Molano onderuitgaan. De Colombiaan stapte weer op en is inmiddels aan de streep gekomen op 13.45 minuten van de voorlopig snelste tijd van Victor Campenaerts.

Pechvogel Molano valt hard in tijdrit, maar staat ook weer op

FINISH

Victor Campenaerts rijdt voorlopig de snelste tijd in de tijdrit. Hij is 0.28 sneller dan Kamil Gradek, die op zijn beurt negen tellen sneller was dan Brändle. Maar we weten al dat Rohan Dennis onderweg een stuk sneller is. En ook Bjerg en Ganna zijn onderweg!

FINISH

Topvijf (na 38 renners)
1.Victor Campenaerts (Bel, NTT) 11.08,70
2. Kamil Gradek (CCC) +0.28
3. Matthias Brändle (Oos, Israel Start-Up Nation) +0.37
5. Alex Dowsett (GB, Israel Start-Up Nation +0.43
5. Miles Scotson (Aus, Groupama) +1.21

Teunissen past voor Ronde van Vlaanderen

Mike Teunissen gaat morgen niet van start in de Ronde van Vlaanderen. Volgens Jumbo-Visma voelt de Nederlandse renner zich niet zo lekker. Hij hoopt woensdag wel weer fit genoeg te zijn voor de Driedaagse Brugge-De Panne. In de Ronde van Vlaanderen wordt Teunissen vervangen door Bert-Jan Lindeman.

Wout van Aert is uiteraard de kopman van de Jumbo-Visma-ploeg in Vlaanderen.

Ganna maakt zich klaar

De topfavoriet begint om 14.20 uur aan zijn tijdrit.

TUSSENPUNT 1 (26,7 km tot finish) - Dennis verpulvert tussentijden

Rohan Dennis is liefst 0.20 sneller dan alle anderen bij het eerste tussenpunt. En dan moet je bedenken dat Tsjechisch tijdritkampioen Josef Cerny (zesde in de tijdrit in Palermo) even daarvoor al 0.30 sneller was dan Brändle.

TUSSENPUNT 1 (7,4 km)

Topvijf (na 38 renners)
1. Rohan Dennis (Ineos) 11.08,70
2. Josef Cerny (CCC) +0.22
3. Matthias Brändle (Oos, Israel Start-Up Nation) +0.51
4. Victor Campenaerts (Bel, NTT) +0.52
5. Alex Dowsett (GB, Israel Start-Up Nation +0.55

FINISH - Bragging rights voor Brändle

Alex Dowsett geeft aan de streep 0.01 toe op ploegmaat Brändle. 'Bragging rights' dus voor de Oostenrijker vanavond in de teambus van Israel Start-Up Nation

FINISH - Brändle binnen in 45.23

Matthias Brändle is binnen in 45.23 met een gemiddelde van 45,1 km/uur. En dat is natuurlijk ruimschoots de beste tijd voorlopig. Maar ploegmaat Dowsett en de Belg Campenaerts zaten bij de tussenpunten in de buurt van die tijd.

Meesterknecht Nibali niet van start

Giulio Ciccone zal vandaag niet meer van start gaan. De meesterknecht van Vincenzo Nibali kampt met bronchitis. Ciccone, tweevoudig ritwinnaar in de Giro en drager van de gele trui in de Tour, werd deze zomer positief getest op Covid-19 en is daarvan hersteld.

Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone op het Giropodium

TUSSENPUNT 2 (17 km tot finish)

Bij het tweede tussenpunt heeft Victor Campenaerts de snelste tijd gereden. Hij is liefst tien seconden sneller dan Brändle.

VALPARTIJ

Ouch! Wat een rare valpartij van Sebastian Molano. De renner van UAE blijft haken achter de afrastering en stuitert op een nare manier op de stoeprand. Hij lijkt vooral pijn te hebben aan zijn hand.

TUSSENPUNT 1 (26,7 km tot finish)

Dowsett is op het eerste tussenpunt 0.04 langzamer dan ploeggenoot Brändle. In de afdaling heeft hij wel de voor hem gestarte Frapporti in de kraag gegrepen. Brändle doet het nog straffer: hij haalt twee Vini Zabu-renners in een keer in.

Die ploegmaten waren bezig met een koppeltijdritje. Dat mag natuurlijk niet, maar wie weet knijpt de jury een oogje dicht.

Matthias Brändle haalt twee renners tegelijk in.

TUSSENPUNT 1 (26,7 km tot finish) - Brändle zet tijd neer

Matthias Brändle is boven op de Muro di Ca'del Poggio en zet de eerste serieuze tussentijd neer: 11.59. Die tijd gaan we vergelijken met ploeggenoot Dowsett, die zes minuten na de Oostenrijker is gestart.

Zit de Brits kampioen nog op zijn roze wolk?

En daar rolt ook de tweede nationale kampioen van het startpodium. Brits kampioen Alex Dowsett, net als Brändle rijdend voor Israel Start-Up Nation, is vertrokken.

Wat kan de Oostenrijks kampioen?

Matthias Brändle is de eerste erkende tijdrijder op het parcours. Wat kan de Oostenrijks kampioen op dit lastige parcours?

Kelderman geniet van goede vorm, maar rekent (nog) niet op roze

"Dit is een weekend waar het kan gebeuren en moet gebeuren", beseft Wilco Kelderman maar al te goed. "Een deel van het klassement gaat vandaag gemaakt worden. Vandaag is een mooie tijdrit, waarin er verschillen zullen komen"

In dat klassement staat Kelderman tweede, slechts veertig seconden achter leider Almeida. "Het voelt heerlijk om weer zo goed te zijn. Ik geniet ervan om weer van voren mee te doen en kijk uit naar de komende week."

Hij zegt bewust komende week, want Kelderman verwacht niet dat de Giro dit weekend al beslist wordt. "Almeida heeft al een goede tijdrit gereden en is een goede tijdrijder. Het gaat al lastig genoeg worden om hem te verslaan. Morgen wordt echt een test met een lange klim."

Vanochtend kwam het bericht dat alle renners negatief donderdag en vrijdag negatief hebben getest op corona. "Tot nu toe voel ik me redelijk safe hier en loopt alles goed in het Giro-peloton. Overal in Europa laait het nu op. Het is belangrijk dat wij in de bubbel blijven. Wij zijn dagelijks getest en gisteren zelfs twee keer, een keer van de ploeg en een keer door de organisatie."

Kelderman ziet kansen in tijdrit maar rekent ook op zware slotweek

PARTENZA - Dibben bijt spits af

De Brit Jonathan Dibben is als eerste renner begonnen aan de tijdrit van 34,1 km van Conegliano naar Valdobbiadene. Rozetruidrager João Almeida is de laatste op het parcours om 15.52 uur.

Wist u dat...?

Startplaats Conegliano de geboortestad is van stervoetballer Alessandro Del Piero. Ook wielrenners Sacha Modolo en Marzio Bruseghin werden geboren in deze proseccostreek.

Alessandro Del Piero met de wereldbeker in 2006

Drie meetpunten en bergpunten

Op drie tussenpunten wordt vandaag de tijd opgenomen van de renners.

Na 7,4 kilometer op de top van de Muro di Ca'del Poggio.
Na 17,1 kilometer in Pieve di Soligno.
Na 25,1 kilometer aan de voet van de Col San Martino.

Op de eerste klim, de Muro di Cà del Poggio (1,1 km aan 12,3%, max. 19%) van de vierde categorie zijn ook bergpunten te verdienen.

Het profiel van de Muro di Ca' del Poggio, de zwaarste klim in de tijdrit

Wie is die Almeida eigenlijk?

De naam João Almeida zal bij menig wielerliefhebber niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch rijdt de 22-jarige wielrenner alweer tien dagen in de roze trui als leider in de Giro d'Italia. Er wordt veel verwacht van het talent uit Portugal, bij wie de haren altijd keurig in model zitten.

We spraken bondscoach Koos Moerenhout, tevens jarenlang ploegleider van de Portugees bij het Amerikaanse Hagens Berman Axeon. "Hij was bij ons al een goede renner en dat hij incidenteel zijn klasse zou kunnen laten zien in zijn eerste jaar lag voor de hand. Maar hij laat nu continu een hoog niveau zien."

Joao Almeida gebruikt de roze trui als zijn kussen

Collector's items

De naambordjes van alle tijdrijders voor op de volgauto's liggen klaar. Een goudmijn voor de verzamelaars van wielerrelikwieën.

Hoe ging het ook alweer in Palermo?

Het weer is de renners vandaag gunstig gezind. De zon is verborgen achter een wolkendek, maar met een graadje of 15 is het best aangenaam in het noordoosten van Italië. En belangrijk, de wind zal vandaag vrijwel geen rol spelen.

Hoe anders was dat in Palermo, waar de vroege starters de stormachtige wind letterlijk in de rug voelden. Wereldkampioen Ganna won de tijdrit van 15,1 kilometer met het hallucinerende gemiddelde van 58,83 kilometer per uur.

Almeida werd tweede op slechts 22 seconden van Ganna en legde daar de basis voor de roze trui, die hij vandaag verdedigt. Wilco Kelderman werd - gehinderd door de wind - slechts 68ste op 1.29 van de winnaar.

Ganna pakt eerste roze trui, Thomas profiteert van de wind en deelt tik uit

Om in de gaten te houden

Jonathan Dibben (Lotto-Soudal) is om 13.00 uur de eerste renner die van het startpodium rolt. In het eerste kwarter krijgen we met Matthias Brändle en Alex Dowsett, die precies een week geleden verrassend toesloeg in de rit naar Vieste, meteen twee erkende tijdrijders op het parcours.

We hebben een paar namen en starttijden van kanshebbers op de dagzege op een rijtje gezet. De starttijden van alle renners vind je hier.

13.07 uur: Matthias Brändle (Israel Start-Up Nation)
13.13 uur: Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation)
13.34 uur: Victor Campenaerts (NTT)
13.55 uur: Rohan Dennis (Ineos)
14.11 uur: Mikkel Bjerg (UAE)
14.15 uur: Chad Haga (Sunweb)
14.20 uur: Filippo Ganna (Ineos)
14.25 uur: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal)
15.05 uur: Jonathan Castroviejo (Ineos)
15.40 uur: Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo)
15.46 uur: Pello Bilbao (Bahrain McLaren)
15.49 uur: Wilco Kelderman (Sunweb)
15.52 uur: João Almeida (Deceuninck-QuickStep)

Klassement

Nog belangrijker wellicht dan de dagzege is de strijd om het roze. Met alle onzekerheid die boven het doorgaan van de loodzware derde Giro-week hangt is het voor alle renners met klassementsambities zaak om nu toe te slaan.

De beste tijdrijders op papier staan nu al een, twee en drie in het klassement.

Het algemeen klassement na de dertiende etappe

Voor wie is de Prosecco vanavond?

De Giro-organisatie heeft de tijdrit van vandaag omgedoopt tot de Prosecco Superiore-rit. Dat is niet zomaar, want de renners moeten vandaag afzien tussen de wijnranken die als grondstof dienen van de befaamde Italiaanse bubbelwijn.

De 34,1 kilometer tussen Conegliano en Valdobbiadene is allesbehalve vlak. Een groot struikelblok is de Muro di Cà del Poggio (1,1 km aan 12,3%, max. 19%) na amper zes kilometer en ook in de slotfase van de tijdrit moet er nog geklommen worden.

Dit is een tijdrit voor tijdrijders met een grote motor, die niet schrikken van een paar procentjes stijging. Filippo Ganna start als topfavoriet, maar vlak ook Mikkel Bjerg, Rohan Dennis en Victor Campenaerts niet uit.

Het profiel van de tweede tijdrit in de Giro

Geen positieve coronagevallen bij tests donderdag en vrijdag

De aanvullende speekseltesten van donderdag en vrijdag in de Ronde van Italië hebben geen positieve coronagevallen opgeleverd. Dat heeft de internationale wielerunie UCI zaterdag voor de start van de tijdrit in de Giro laten weten.

In het totaal werden er de afgelopen dagen 513 wielrenners en medewerkers van deelnemende ploegen op corona getest. Als een speekseltest positief zou uitvallen, dan zou een PCR-test worden uitgevoerd. De renners en medewerkers van alle ploegen worden maandag tijdens de tweede rustdag opnieuw getest.

De renners in de Ronde van Italië worden nog vaker op het coronavirus getest dan aanvankelijk gepland was. Op de eerste rustdag kwamen namelijk acht besmettingen met het coronavirus naar boven, onder anderen bij de renners Steven Kruijswijk en Michael Matthews.

Matthews bleek bij twee PCR-testen daarna overigens negatief.

Tijdrit vandaag!

De renners rijden vandaag in de regio Veneto een tijdrit van ruim 34 kilometer over heuvelachtig terrein. Klassementsleider Joao Almeida verdedigt een voorsprong van veertig seconden op Wilco Kelderman. Welkom bij het liveblog.

Rozetruidrager João Almeida