NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gedeeltelijke lockdown ingegaan • Artsen: zorg op spoedeisende hulp komt in de knel

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Gisteravond heeft het kabinet nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Die zijn sinds 22.00 uur van kracht.
 • In grote Franse steden geldt vanaf zaterdag een avondklok.
 • Veel universiteiten verplichten een mondkapje.
 • Op dit moment debatteren de Tweede Kamer en het kabinet over de nieuwe maatregelen. Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.
 • Kamerdebat afgelopen

  Het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen is rond middernacht geëindigd. Er kwam felle kritiek van verschillende partijen op de manier waarop het kabinet de uitbraak heeft bestreden, en premier Rutte erkende dat er zaken verkeerd gegaan zijn. Lees en kijk het in onderstaand stuk nog eens allemaal terug.

 • Trump's zoon Barron positief getest op coronavirus, maar geen symptomen

  Een van de zoons van president Trump (VS), Barron, is positief getest op het coronavirus maar heeft geen symptomen van het virus. Dat zegt first lady Melania Trump. "Gelukkig is hij een sterke tiener", staat in een verklaring. Hij heeft het virus inmiddels niet meer, zegt Melania.

  Melania was, net als haar man, eerder positief getest. Ze zegt dat ze onder meer pijn in het lichaam had, een hoestje en hoofdpijn. "Ik voelde mij het grootste deel van de tijd heel moe", zegt ze.

  Donald Trump moest drie nachten in een militair ziekenhuis verblijven, nadat hij op 2 oktober bekendmaakte dat hij en Melania positief waren getest op het virus.

 • Recreatief schaatsen in Thialf mag niet meer

  Recreatief rijden kan niet meer in Thialf. De directie van de ijshal in Heerenveen heeft besloten dat schaatsers vanaf morgen niet meer op de baan kunnen. Reden voor dit besluit zijn de aangescherpte coronamaatregelen.

  "Ter voorkoming van het virus is het overheidsbeleid erop gericht om zo min mogelijk bewegingen te creëren en sociale mobiliteit zoveel mogelijk te beperken. Met die achtergrond is het niet uit te leggen om recreatief te blijven schaatsen, hoe enorm spijtig wij dat ook vinden", zegt directeur Marc Winters.

  Ook wil Thialf de risico's voor het eigen personeel beperken omdat er vier topsporttoernooien op de planning staan, schrijft Omrop Fryslân. Tickets die eerder gekocht zijn, blijven het hele seizoen geldig.

 • SMA-patiënt Rivka blij met coronamaatregelen: 'Ik wil gewoon blijven leven'

  De strengere coronamaatregelen zijn een opluchting voor chronisch zieken. Zo ook voor Rivka Smit, die een progressieve spierziekte heeft. Naar buiten gaan is voor haar een risico, want een simpele verkoudheid kan haar al fataal worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  SMA-patiënt Rivka blij met coronamaatregelen: 'Ik wil gewoon blijven leven'
 • Van Ark wil Vrouwen Eredivisie door laten gaan

  Minister Van Ark (Medische Zorg) vindt het niet terecht dat de Vrouwen Eredivisie is stilgelegd vanwege de nieuwe coronamaatregelen. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", zei Van Ark in het coronadebat in de Tweede Kamer. Ze gaat met de KNVB in overleg om te zien of de coronaregels voor het mannen ook bij de vrouwen kunnen worden nageleefd.

  Als dat zo is, wil Van Ark het besluit om de Vrouwen Eredivisie niet door te laten gaan terugdraaien. Ze reageert daarmee op de Tweede Kamer. Onder meer GroenLinks, de SP en het CDA waren kritisch dat de Vrouwen Eredivisie niet meer mag, maar de eredivisie voor mannen wel.

  Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Ark: vrouwenvoetbal gelijktrekken met mannenvoetbal
 • Gedeeltelijke lockdown ingegaan

  Vanaf dit moment zit Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. De komende vier weken is de horeca gesloten en zijn er allerlei beperkingen op het gebied van sport, bijeenkomsten en winkelen. Lees ze in dit artikel nog eens terug.

  De cafés en restaurants moesten om 22.00 uur dicht. In verschillende gelegenheden was het nog druk vandaag. Afhalen en bezorgen van maaltijden blijft wel toegestaan, maar alcohol mag na 20.00 uur niet meer worden verkocht. Op een later moment komt er een mondkapjesplicht.

  Op onderstaande video is te zien dat in Den Haag kort voor 22.00 uur de regels werden genegeerd:

 • Vier van de vijf wethouders in gemeente Hulst besmet

  In de gemeente Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen, zijn vier van de vijf wethouders besmet met het coronavirus. De andere wethouder wordt nog getest.

  Volgens Omroep Zeeland hebben de besmettingen nu geen ingrijpende gevolgen. De wethouders proberen vanuit huis te werken. Ook de burgemeester van de gemeente, die grenst aan België, werkt vanuit huis. Hij was de afgelopen periode met vakantie.

  Het is niet duidelijk waar de wethouders het virus hebben opgelopen. De GGD is bezig met een bron- en contactonderzoek.

 • Ook Zeeuwen moeten negatieve coronatest tonen in Duitsland

  Ook inwoners van de provincie Zeeland moeten vanaf nu bij aankomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen laten zien, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Duitsland had dat eerder al verplicht gesteld voor inwoners van de rest van Nederland.

  De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ook moet een doktersverklaring in het Duits of Engels getoond kunnen worden. Wie geen negatieve coronatest kan laten zien, moet zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dat geldt overigens niet voor mensen die op doorreis zijn.

  In de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen mogen Nederlanders voor een kort bezoek, zoals tanken of boodschappen doen, wel gewoon komen zonder coronatest.

 • Ook maatregelen in Spanje en Portugal om toename coronabesmettingen

  Op het Iberisch Schiereiland neemt zowel Spanje als Portugal nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De Spaanse autoriteiten registreerde in 24 uur tijd bijna 12.000 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal aantal vastgestelde besmettingen boven de 900.000 uitkomt. Verder zijn 209 sterfgevallen geregistreerd.

  Vanwege de sterk gestegen cijfers gaan in Catalonië de bars en restaurants de komende vijftien dagen dicht. Ook het aantal mensen dat tegelijk in een winkel mag zijn wordt verder teruggebracht, zo melden de autoriteiten. Bars en restaurants mogen alleen nog open zijn voor het afhalen of bezorgen van eten en drinken. Amateursport wordt aan banden gelegd en casino's moeten dicht.

  In Portugal worden de maatregelen ook verscherpt. Vanaf morgen mogen maximaal vijf mensen bij elkaar komen. Bij trouwerijen en religieuze bijeenkomsten mogen maximaal vijftig mensen zijn. Verder denkt de regering aan een mondkapjesplicht op straat. Het land registreerde vandaag bijna 2100 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. De meeste besmettingen komen voor in en rond de hoofdstad Lissabon en in het noorden van het land.

 • Supersnelle blaasproef uit Leiden haalt niet-besmetten direct uit de teststraat

  Bij het Leidse bedrijf Breathomix is een blaastest ontwikkeld die kan vaststellen dat iemand geen corona heeft. De ademtest heeft in de afgelopen weken meegedraaid in een teststraat in Amsterdam. Ruim 1800 mensen deden de test voorafgaand aan de wattenstaatjestest. Van hen hadden er zo'n 1350 na de blaastest al direct naar huis gekund.

  Het apparaat kan niet vaststellen of iemand wèl corona heeft, daarvoor is nog de wattenstaafjestest nodig. Wie niet besmet is, hoort dat meteen en kan direct weer naar school of aan het werk. Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden van dit soort apparaten besteld.

  Lees er meer over in dit artikel:

 • Avondklok voor Parijs en andere grote Franse steden

  De Franse president Macron heeft voor negen grote Franse steden een avondklok aangekondigd. Die gaat zaterdag in en duurt minimaal vier weken, zei hij op de Franse televisie. De avondklok geldt voor de regio Parijs en ook voor Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne en Toulouse. Inwoners van die steden mogen tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet de straat op. Wie dat zonder goede reden wel doet, kan rekenen op een boete van 135 euro.

  Macron zei ook dat het aantal coronapatiënten in de Franse ziekenhuizen voor het eerst sinds eind juni weer is gestegen boven de 9100. Hij kondigde daarom vanavond aan dat de noodtoestand voor de volksgezondheid vanaf zaterdag opnieuw van kracht is.

  De Franse president Macron geeft zijn tv-toespraak AFP
 • Spoedeisendehulpartsen: ook acute zorg komt in de knel

  De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) zegt dat het gebrek aan lege bedden in de ziekenhuis leidt tot levensgevaarlijke situaties. Steeds meer bedden op spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) worden bezet door patiënten die na behandeling niet meer terecht kunnen op de intensive care of een verpeegafdeling.

  Bij een ernstig ongeluk of hartfalen kunnen patiënten die direct zorg nodig hebben, daardoor niet op de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp terecht. "Dit is nu dagelijks het geval in Nederland", zegt voorzitter David Baden van de vereniging. "SEH's hebben gemiddeld tien tot vijftien bedden. Als de SEH 'verstopt' raakt omdat behandelde patiënten niet door kunnen naar de intensive care of een verpleegafdeling en de SEH-bedden vol liggen, dan houdt het op", zegt hij. "Dan is de zorg die in soms levensbedreigende situaties noodzakelijk is, onmogelijk."

  Volgens de voorzitter is patiënten 'op de gang' laten wachten onverantwoord. "We moeten een SEH dan sluiten en ambulances naar een ander ziekenhuis sturen. Dat is als er acute zorg nodig is, onwenselijk." De vereniging wil door het ministerie en het Outbreak Management Team meer betrokken worden bij het coronabeleid.

 • Dit theater gaat voorlopig dicht: 'Daarna kijken hoe de vlag erbij hangt'

  Theater De Vest in Alkmaar heeft vanavond nog een voorstelling, maar gaat daarna voor de periode van de zogeheten gedeeltelijke lockdown twee weken dicht. "We hopen dat het er dan wat rooskleuriger uitziet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit theater gaat twee weken dicht: 'Daarna kijken hoe de vlag erbij hangt'
 • Honderd militairen gaan zorg ondersteunen

  Defensie gaat het Universitair Medisch Centrum Utrecht ondersteunen met zo'n honderd militaire zorgmedewerkers. Het gaat om artsen, militair verpleegkundigen en coördinerend personeel. Zij worden ingezet om zorg te bieden aan coronapatiënten. Het ministerie van Volksgezondheid had daar om gevraagd.

  Dankzij de militaire steun kan het aantal coronabedden in het Utrechtse ziekenhuis worden uitgebreid van 26 naar 52 en kan er een tweede corona-afdeling worden geopend in het UMCU, waardoor patiënten uit andere delen van het land naar Utrecht kunnen worden gebracht. Dat is nodig, nu andere ziekenhuizen tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

  Tien militairen zijn vandaag al gestart met een training. Begin volgende week moet de militaire hulp operationeel zijn, laat Defensie weten.

  Defensie schoot het UMC Utrecht in de eerste coronagolf ook te hulp ANP
 • Veel universiteiten voeren mondkapjesplicht alvast in

  Op veel universiteiten wordt het dragen van een mondkapje alvast verplicht. Het kabinet wil zo'n verplichting voor publieke binnenruimtes, maar moet dat eerst juridisch geregeld hebben.

  Verschillende universiteiten wachten daar niet op. De Universiteit Leiden, de Maastricht University, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht willen dat medewerkers en studenten voortaan een mondkapje dragen als ze zich door de universiteitsgebouwen bewegen.

  Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Wageningen University en de twee universiteiten in Amsterdam, de VU en de UvA, willen dat iedereen voortaan een mondkapje draagt tijdens het bewegen door binnenruimten. Dat geldt ook voor de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Tilburg University.