NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Theaters en horeca willen compensatie • Code oranje voor België en Frankrijk

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Kabinet: mondkapjes verplicht in publieke binnenruimte, verbod op alcoholverkoop na 20.00 uur, amateurcompetities met meer dan vier personen stilgelegd. Bekijk hier een overzicht van de nieuwe maatregelen, die morgen om 22.00 uur ingaan.
 • Het reisadvies voor België en Frankrijk is bijgesteld naar code oranje; alleen noodzakelijke reizen. Dat geldt ook voor Polen, Slovenië, Slowakije en een deel van Oostenrijk.
Liveblog gesloten
 • 'Sorry, na 20.00 uur geen drank'

  De eigenaar van buurtsupermarkt Mikros in Den Haag denkt dat veel klanten morgen verbaasd zullen reageren als de koelkasten met alcohol na 20.00 uur op slot zitten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Affiches in de buurtsuper: 'Sorry, na 20.00 uur geen drank'
 • Ook werkgevers willen extra overheidssteun

  Door de noodgedwongen beperkingen en toegenomen onzekerheid, hebben veel sectoren extra ondersteuning nodig, zeggen VNO-NCW en MKB Nederland in reactie op aangekondigde maatregelen.

  De werkgeversorganisaties pleiten voor een nieuwe time-out en stopregeling waarmee ondernemers zonder schulden (tijdelijk) kunnen stoppen. Het doel van de regeling is dat een ondernemer in bijvoorbeeld de evenementenindustrie bij een faillissement niet alle apparatuur tegen bodemprijzen moet verkopen. Werknemers verliezen wel hun baan.

  Lees verder:

 • Streep door alle competities, NOC*NSF teleurgesteld

  "De teamsporten worden hard getroffen, de competities gaan eruit. Ik ben heel teleurgesteld dat het zo ver heeft moeten komen." Het is de eerste reactie van algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF op de aangescherpte maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus.

  Lees verder:

 • Welke maatregelen horen bij welk risiconiveau?

  Behalve een nieuw pakket maatregelen heeft het kabinet ook een deel van de langetermijnplanning voor de coronacrisis gepresenteerd. De zogenoemde routekaart is een document met uitleg van de standaardmaatregelen per regio als daar het risiconiveau wordt verhoogd of verlaagd.

  Lees verder:

 • Museumsector blij met uitblijven extra maatregelen

  Waar de horeca en theatersector teleurgesteld zijn over de extra maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, is de museumbranche blij dat musea open mogen blijven. "De Museumvereniging is verheugd dat het kabinet het belang van de culturele sector erkent en dat het vertrouwen heeft in de inzet van musea en het publiek om corona onder controle te krijgen", zegt de verenging in een reactie aan ANP.

  Horeca moet morgen de deuren sluiten en sportcompetities worden stilgelegd, maar voor musea verandert er niet veel. Wel moeten bezoekers een mondkapje gaan dragen en gaan de museumcafés dicht. Het aantal bezoekers wordt niet verder beperkt, omdat een museum geldt als een zogeheten doorstroomlocatie. Op dit moment geldt al een maximaal aantal bezoekers en een reserveringsplicht.

 • Theaterproducenten in 'heel grote problemen'

  "Zelfs de meest succesvolle theaterproducenten hebben op dit moment heel grote problemen", zegt de voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten Boris van der Ham tegen het ANP. "We begrijpen dat er actie moet worden ondernomen, maar het is onwaarschijnlijk frustrerend dat een sector waarvan door de overheid wordt erkend dat er nul besmettingen zijn geconstateerd in het publiek, zo hard wordt getroffen."

  De dertig man publiek die nu zijn toegestaan, zijn bij lange na niet genoeg om de zalen open te houden. "Een half jaar geleden hadden de producenten nog wel reserves, maar die marges zijn er niet meer." De sector wil om de tafel met de ministeries van Economische Zaken en Cultuur om te praten over compensatie.

 • Blijdschap bij sportscholen, die open mogen blijven

  De sportschoolbranche haalt opgelucht adem, nu het kabinet heeft besloten dat sportscholen open mogen blijven. Wel geldt een maximum van dertig personen en 1,5 meter afstand. "Dat is een heel andere positie dan in maart", zegt Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief tegen persbureau ANP. "Sport en bewegen wordt als belangrijk gezien, dat mensen aan hun vitaliteit werken is belangrijk."

 • Rutte: we kunnen niet om strenge maatregelen heen

  De volledige sluiting van de horeca is volgens premier Rutte een "keiharde dobber" voor de ondernemers. "Maar we kunnen er niet omheen", zei hij op de persconferentie waar hij samen met minister De Jonge nieuwe, strenge beperkingen bekendmaakte om een eind te maken aan de stijging van het aantal besmettingen.

  Lees hier waarom het kabinet de nieuwe maatregelen nodig vindt:

 • Horecabranche: weinig begrip voor maatregelen

  De horecabranche heeft weinig begrip voor de maatregelen die het kabinet zojuist bekend heeft gemaakt. Morgen om 22.00 uur moeten cafés en restaurants sluiten, voorlopig voor vier weken. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen wil volledige compensatie voor de loonkosten en vast lasten voor getroffen horecaondernemers om "desastreuze" gevolgen te voorkomen, zegt hij tegen persbureau ANP.

  "Als je kijkt naar de cijfers van het RIVM zie je dat het totale aantal besmettingen in de horeca een fractie is van het totaal", zegt Willemsen. "Ik hoorde aan het begin van de persconferentie dat het kabinet klaarstaat voor steun aan getroffen sectoren, dat is positief. We gaan morgen afwachten of de daad bij het woord wordt gevoegd."

 • Kijk en lees de persconferentie terug

  De persconferentie is inmiddels afgelopen. Kijk hier naar een terugblik:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hamer om coronavirus mee plat te slaan, moet groot genoeg zijn'

  Lees hier het liveblog terug over de persconferentie:

 • Kampong krijgt drie punten in mindering voor opstellen positief geteste speler

  Hockeyclub Kampong krijgt drie punten in mindering naar aanleiding van het handelen van de club tijdens en voor de wedstrijd tegen Tilburg, op 25 september in de Tulp Hoofdklasse. Ook moet het treffen met Tilburg worden overgespeeld.

  Lees meer:

 • Een overzicht van de nieuwe maatregelen

  Lees in onderstaand artikel welke nieuwe maatregelen het kabinet neemt om de verspreiding het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in.

 • Hoe het aantal coronabesmettingen zich heeft ontwikkeld

  Op dit kaartje van het RIVM is te zien hoe het aantal geregistreerde coronagevallen zich heeft ontwikkeld in de periode eind juni tot nu.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bekijk hier hoe het aantal coronabesmettingen zich heeft ontwikkeld
 • Reisadvies voor Hongarije, Ierland en Verenigd Koninkrijk aangescherpt

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Hongarije, Ierland en het Verenigd Koninkrijk aangepast. Voor die landen geldt nu het advies om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Vakanties naar die landen werden al afgeraden omdat er inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit Nederland.

 • Mondkapjes toch verplicht

  Het kabinet wil de 'slepende discussie' over mondkapjes hiermee voor eens en altijd beslechten. Wel moet het besluit nog juridisch geregeld worden. Dat gebeurt zo snel mogelijk, zei premier Rutte in een persconferentie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: niet-medische mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes