liveblog
NOS NieuwsAangepast

Theaters en horeca willen compensatie • Code oranje voor België en Frankrijk

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Kabinet: mondkapjes verplicht in publieke binnenruimte, verbod op alcoholverkoop na 20.00 uur, amateurcompetities met meer dan vier personen stilgelegd. Bekijk hier een overzicht van de nieuwe maatregelen, die morgen om 22.00 uur ingaan.
  • Het reisadvies voor België en Frankrijk is bijgesteld naar code oranje; alleen noodzakelijke reizen. Dat geldt ook voor Polen, Slovenië, Slowakije en een deel van Oostenrijk.
liveblog gesloten

'Sorry, na 20.00 uur geen drank'

De eigenaar van buurtsupermarkt Mikros in Den Haag denkt dat veel klanten morgen verbaasd zullen reageren als de koelkasten met alcohol na 20.00 uur op slot zitten:

Affiches in de buurtsuper: 'Sorry, na 20.00 uur geen drank'

Ook werkgevers willen extra overheidssteun

Door de noodgedwongen beperkingen en toegenomen onzekerheid, hebben veel sectoren extra ondersteuning nodig, zeggen VNO-NCW en MKB Nederland in reactie op aangekondigde maatregelen.

De werkgeversorganisaties pleiten voor een nieuwe time-out en stopregeling waarmee ondernemers zonder schulden (tijdelijk) kunnen stoppen. Het doel van de regeling is dat een ondernemer in bijvoorbeeld de evenementenindustrie bij een faillissement niet alle apparatuur tegen bodemprijzen moet verkopen. Werknemers verliezen wel hun baan.

Lees verder:

Streep door alle competities, NOC*NSF teleurgesteld

"De teamsporten worden hard getroffen, de competities gaan eruit. Ik ben heel teleurgesteld dat het zo ver heeft moeten komen." Het is de eerste reactie van algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF op de aangescherpte maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus.

Lees verder:

Welke maatregelen horen bij welk risiconiveau?

Behalve een nieuw pakket maatregelen heeft het kabinet ook een deel van de langetermijnplanning voor de coronacrisis gepresenteerd. De zogenoemde routekaart is een document met uitleg van de standaardmaatregelen per regio als daar het risiconiveau wordt verhoogd of verlaagd.

Lees verder:

Museumsector blij met uitblijven extra maatregelen

Waar de horeca en theatersector teleurgesteld zijn over de extra maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, is de museumbranche blij dat musea open mogen blijven. "De Museumvereniging is verheugd dat het kabinet het belang van de culturele sector erkent en dat het vertrouwen heeft in de inzet van musea en het publiek om corona onder controle te krijgen", zegt de verenging in een reactie aan ANP.

Horeca moet morgen de deuren sluiten en sportcompetities worden stilgelegd, maar voor musea verandert er niet veel. Wel moeten bezoekers een mondkapje gaan dragen en gaan de museumcafés dicht. Het aantal bezoekers wordt niet verder beperkt, omdat een museum geldt als een zogeheten doorstroomlocatie. Op dit moment geldt al een maximaal aantal bezoekers en een reserveringsplicht.

Theaterproducenten in 'heel grote problemen'

"Zelfs de meest succesvolle theaterproducenten hebben op dit moment heel grote problemen", zegt de voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten Boris van der Ham tegen het ANP. "We begrijpen dat er actie moet worden ondernomen, maar het is onwaarschijnlijk frustrerend dat een sector waarvan door de overheid wordt erkend dat er nul besmettingen zijn geconstateerd in het publiek, zo hard wordt getroffen."

De dertig man publiek die nu zijn toegestaan, zijn bij lange na niet genoeg om de zalen open te houden. "Een half jaar geleden hadden de producenten nog wel reserves, maar die marges zijn er niet meer." De sector wil om de tafel met de ministeries van Economische Zaken en Cultuur om te praten over compensatie.

Blijdschap bij sportscholen, die open mogen blijven

De sportschoolbranche haalt opgelucht adem, nu het kabinet heeft besloten dat sportscholen open mogen blijven. Wel geldt een maximum van dertig personen en 1,5 meter afstand. "Dat is een heel andere positie dan in maart", zegt Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief tegen persbureau ANP. "Sport en bewegen wordt als belangrijk gezien, dat mensen aan hun vitaliteit werken is belangrijk."

Rutte: we kunnen niet om strenge maatregelen heen

De volledige sluiting van de horeca is volgens premier Rutte een "keiharde dobber" voor de ondernemers. "Maar we kunnen er niet omheen", zei hij op de persconferentie waar hij samen met minister De Jonge nieuwe, strenge beperkingen bekendmaakte om een eind te maken aan de stijging van het aantal besmettingen.

Lees hier waarom het kabinet de nieuwe maatregelen nodig vindt:

Horecabranche: weinig begrip voor maatregelen

De horecabranche heeft weinig begrip voor de maatregelen die het kabinet zojuist bekend heeft gemaakt. Morgen om 22.00 uur moeten cafés en restaurants sluiten, voorlopig voor vier weken. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen wil volledige compensatie voor de loonkosten en vast lasten voor getroffen horecaondernemers om "desastreuze" gevolgen te voorkomen, zegt hij tegen persbureau ANP.

"Als je kijkt naar de cijfers van het RIVM zie je dat het totale aantal besmettingen in de horeca een fractie is van het totaal", zegt Willemsen. "Ik hoorde aan het begin van de persconferentie dat het kabinet klaarstaat voor steun aan getroffen sectoren, dat is positief. We gaan morgen afwachten of de daad bij het woord wordt gevoegd."

Kijk en lees de persconferentie terug

De persconferentie is inmiddels afgelopen. Kijk hier naar een terugblik:

'Hamer om coronavirus mee plat te slaan, moet groot genoeg zijn'

Lees hier het liveblog terug over de persconferentie:

Kampong krijgt drie punten in mindering voor opstellen positief geteste speler

Hockeyclub Kampong krijgt drie punten in mindering naar aanleiding van het handelen van de club tijdens en voor de wedstrijd tegen Tilburg, op 25 september in de Tulp Hoofdklasse. Ook moet het treffen met Tilburg worden overgespeeld.

Lees meer:

Een overzicht van de nieuwe maatregelen

Lees in onderstaand artikel welke nieuwe maatregelen het kabinet neemt om de verspreiding het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in.

Hoe het aantal coronabesmettingen zich heeft ontwikkeld

Op dit kaartje van het RIVM is te zien hoe het aantal geregistreerde coronagevallen zich heeft ontwikkeld in de periode eind juni tot nu.

Bekijk hier hoe het aantal coronabesmettingen zich heeft ontwikkeld

Reisadvies voor Hongarije, Ierland en Verenigd Koninkrijk aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Hongarije, Ierland en het Verenigd Koninkrijk aangepast. Voor die landen geldt nu het advies om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Vakanties naar die landen werden al afgeraden omdat er inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit Nederland.

Mondkapjes toch verplicht

Het kabinet wil de 'slepende discussie' over mondkapjes hiermee voor eens en altijd beslechten. Wel moet het besluit nog juridisch geregeld worden. Dat gebeurt zo snel mogelijk, zei premier Rutte in een persconferentie.

Rutte: niet-medische mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes

De Jonge: maatregelen gelden vier weken

De maatregelen die het kabinet zojuist heeft aangekondigd gelden vanaf morgen 22.00 uur voor vier weken, zei minister De Jonge. Na twee weken wordt de balans opgemaakt en zal opnieuw worden bekeken hoelang de maatregelen moeten gelden.

Met een routekaart wil het kabinet de maatregelen die nodig zijn voorspelbaar maken.

De Jonge: 'Vier weken gedeeltelijke lockdown'

Rutte: naar een gedeeltelijke lockdown

"We gaan feitelijk naar een gedeeltelijke lockdown", zei premier Rutte zojuist op de persconferentie. "We hebben vooral gekeken naar maatregelen die zorgen voor minder sociaal verkeer. Voor de getroffen bedrijven geldt dat het kabinet klaarstaat met steunpakketten."

De maatregelen:

  • Het dragen van een niet-medisch mondkapje wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in publieke binnenruimtes, zoals winkels. Dat is ook de bedoeling in het onderwijs.
  • Cafés en restaurants gaan weer dicht, dus ook terrassen en coffeeshops. Afhalen mag wel. Hotels blijven open.
  • Er komt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Ook het drinken en bezit van alcohol is dan verboden.
  • De groepsgrootte gaat voor alle binnenruimtes naar maximaal 30 mensen. Er gelden uitzonderingen voor onder meer de Tweede Kamer en kerken. Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
  • Achter de voordeur geldt al een dringend advies van maximaal drie gasten per dag. Vanaf morgen mag er maar een groepje per dag over de vloer komen.
  • Sport: publiek blijft verboden, kantines blijven gesloten. Competities van amateursporten met meer dan vier personen worden stilgelegd, profcompetities gaan wel door. Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan.
  • Voor doorstroomlocaties, plekken waar mensen lopen zoals musea, dierentuinen en pretparken, verandert er niets. Ga niet naar een code oranje-land op vakantie. Beperk het aantal uitstapjes.
Rutte: 'We gaan naar gedeeltelijke lockdown'

Hier volg je zometeen de persconferentie

Premier Rutte en minister De Jonge presenteren om 19.00 uur de nieuwe coronamaatregelen. Volg de persconferentie in dit liveblog.

Je kunt de persconferentie ook volgen via deze kanalen:

Rode Kruis zet meer medewerkers in om anderstaligen te ondersteunen

Het Rode Kruis zet vanavond tijdens en na de persconferentie van het kabinet extra hulpverleners in via de WhatsApp-hulplijn om anderstaligen goed te kunnen informeren. De hulporganisatie merkt dat er een groep mensen is voor wie de coronamaatregelen niet duidelijk zijn.

De Rode Kruis WhatsApp-hulplijn is tot 22.00 uur vanavond bereikbaar in de volgende talen: Turks (06-48158053), Arabisch en Tamazight (06-48158055), Chinees (06-48158057) en Portugees (06-48158083). De lijn is dagelijks te bereiken van 09.00 tot 17.00 uur. Het Rode Kruis gaat ook via sociale media mensen gerichter benaderen.

De persconferentie van het kabinet is vanaf 19.00 uur te volgen bij de NOS.

Ook Frankrijk en Polen 'oranje'

Ook het reisadvies voor Frankrijk is nu oranje. Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen voor noodzakelijke reizen naar Frankrijk te gaan. Ook voor Polen geldt nu code oranje.

Ook reisadvies voor België naar oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook het reisadvies voor België bijgesteld naar code oranje; alleen noodzakelijke reizen. Nederlanders die nu in België zijn wordt gevraagd bij terugkomst tien dagen in quarantaine te gaan. Het advies geldt voor het hele land.

Ook het reisadvies voor Slowakije is vanwege het toegenomen aantal besmettingen naar code oranje bijgesteld.

RIVM: een op de vijf positief getesten houdt zich niet aan voorschriften

Een op de vijf mensen die positief zijn getest, houdt zich niet aan de voorschriften en gaat gewoon naar buiten. "Zorgelijk", zegt Aura Timen van het RIVM, die tevens lid is van het Outbreak Management Team.

De slechte naleving van de regels zag Timen in nieuw onderzoek van de 'Gedragsunit' van het RIVM, dat begin volgende week wordt gepubliceerd.

Uit het vorige onderzoek van de Gedragsunit bleek ook al dat mensen weliswaar achter het beleid staan van onder meer thuisblijven bij klachten, maar het moeilijk vinden om zich zelf aan dat beleid te houden. Mensen met coronagerelateerde klachten gaan ongeveer even vaak naar buiten als anderen. 43 procent is minstens een keer naar het werk geweest, 41 procent naar de horeca, 64 procent heeft vrienden of familie bezocht en 90 procent heeft boodschappen gedaan.

Volgens Aura Timen van het RIVM worden de coronaregels "niet optimaal" nageleefd. Zo gaan ongeveer 2 op de 10 positief geteste mensen gewoon naar buiten, blijkt uit gedragsonderzoek:

RIVM: '2 op 10 positief geteste mensen gaat naar buiten'

Reisadvies voor Slovenië en deel Oostenrijk naar oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Slovenië en delen van Oostenrijk bijgesteld. Voor heel Slovenië geldt nu code oranje; alleen noodzakelijke reizen. "Ben je nu in Slovenië? Ga dan bij terugkeer tien dagen in quarantaine", twittert het ministerie.

Ook voor de Oostenrijkse deelstaten Tirol (inclusief Innsbruck en Schwaz), Vorarlberg en Neder-Oostenrijk (met Wenen) is het reisadvies nu oranje.

'Drie weken alles stilleggen, zodat je daarna weer normaal kan werken'

Adnan Yilmaz is eigenaar van restaurant Jules Verne in Apeldoorn. Hij begrijpt dat er nieuwe maatregelen komen, maar vindt wel dat de horeca extra hard geraakt wordt.

'Drie weken alles stilleggen, zodat je daarna weer normaal kan werken'

DNB: Nederlandse banken voorlopig niet in de problemen

Nederlandse banken komen tot nu toe goed door de coronacrisis heen, maar de tweede golf zorgt voor "hernieuwde onzekerheid", meldt De Nederlandsche Bank. Toch maakt DNB-president Klaas Knot zich niet direct zorgen: "Uit onze stresstest blijkt dat zij nog behoorlijke verliezen kunnen lijden voordat de bodem van hun vrije reserves in zicht komt."

Het Internationaal Monetair Fonds is tegelijkertijd minder pessimistisch geworden over de wereldwijde economische krimp dit jaar. Met name de verwachtingen voor ontwikkelde economieën, waar Nederland onder valt, zijn naar boven bijgesteld.

Lees verder:

Cristiano Ronaldo test positief

Juventus-sterspeler Cristiano Ronaldo is positief getest op het coronavirus, meldt de Portugese voetbalfederatie. De 35-jarige aanvaller speelde zondag nog in de Nations League met Portugal tegen Frankrijk (0-0).

Volgens de Portugese bond voelt Ronaldo zich goed, heeft hij geen ziektesymptomen en verblijft hij in isolatie. Door zijn besmetting mist hij het Nations League-duel Portugal-Zweden, dat morgen wordt gespeeld. Alle andere spelers uit de Portugese selectie zijn vanochtend negatief getest.

Gisteren plaatste Ronaldo nog een foto op Twitter waarop hij aan tafel zit met zijn teamgenoten. "Verenigd, op en buiten het veld!", schreef hij erbij.

RIVM: toename bij alle leeftijdsgroepen

Het aantal gemelde besmettingen is toegenomen met 60 procent ten opzichte van vorige week. "De toename is te zien bij alle leeftijdsgroepen", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM en lid van het Outbreak Management Team.

"Nog steeds is de toename het grootst in de leeftijdsgroep 20-24, de jongvolwassenen. Maar ook de andere leeftijdsgroepen vertonen een stijgende trend, ook de ouderen. Dat is zorgelijk, want dat zijn groepen die extra kwetsbaar zijn voor een ernstiger verloop van de infectie."

De afgelopen weken waren de grootste brandhaarden in de Randstad. Dat is nog steeds zo. "Amsterdam-Amstelland, Rotterdam en Haaglanden. Maar we zien ook dat andere regio's stijgen: Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid."

Timen benadrukt dat het aantal besmettingen niet alleen stijgt omdat er meer getest wordt. "Er is ook een hoger vindpercentrage in de teststraten. Met andere woorden: het percentage positieven in de teststraten stijgt ook. Van 9 naar 14 procent. Dat betekent dat van iedere 100 mensen die zich laten testen er 14 positief zijn."

Tweede Kamer akkoord met aangepaste coronawet

De coronawet van het kabinet is aangenomen door de Tweede Kamer. Dat dat zou gebeuren, was de afgelopen weken al duidelijk geworden, maar vanmiddag is er gestemd. Uiteindelijk was een ruime Kamermeerderheid voor.

Lees verder:

Ministers over persconferentie: 'Begrijp dat ondernemers vanavond vrezen'

Ministers De Jonge, Koolmees en Hoekstra blikken vooruit op de persconferentie van vanavond, waarin het kabinet nieuwe maatregelen bekend gaat maken.

'Snapt u dat ondernemers vanavond vrezen?'

De Jonge: nieuwste cijfers onderstrepen dat maatregelen nodig zijn

Minister De Jonge (Volksgezondheid) ziet in de forse toename van het aantal besmettingen van vandaag (7393) een bevestiging dat de maatregelen die het kabinet later vandaag presenteert hard nodig zijn.

"Het onderstreept de ernst van de situatie", aldus De Jonge, die verder niet in wilde gaan op de al uitgelekte maatregelen. Bronnen bevestigden eerder dat het kabinet alle horeca wil sluiten, er een verbod komt op drankverkoop na 20.00 uur 's avonds en mensen nog maximaal drie gasten per dag mogen ontvangen. Verder wordt amateursport voor volwassenen stilgelegd.

Minister Hoekstra (Financiën) zei na afloop van het kabinetsberaad dat de maatregelen "een flinke impact zullen hebben op iedereen". Ook hij wilde niet vooruitlopen op wat het kabinet straks gaat melden. Zowel minister Hoekstra als minister Koolmees (Sociale Zaken) benadrukken dat de eerder aangekondigde steunpakketten van het kabinet al rekening houden met nieuwe tegenvallers voor ondernemers door beperkende maatregelen. "We proberen zo goed mogelijk alle belangen van alle Nederlanders te verenigen", aldus Hoekstra.

Minister De Jonge herhaalde nog een keer dat er volgens hem geen tegenstelling tussen gezondheid en economie is. "We moeten het virus onder controle houden, dat is ook belangrijk voor de economie."

Oproep: onderwijs en kinderopvang voorrang bij sneltesten

Verschillende organisaties uit het onderwijs en de kinderopvang roepen het kabinet op om hun personeel voorrang te geven als er sneltesten beschikbaar worden. Ze hopen dat de snelle toegang tot sneltesten ervoor zorgt dat er minder lessen uitvallen en meer ouders aan het werk kunnen blijven.

Nu heeft onderwijspersoneel al voorrang bij de reguliere teststraten, maar dit is nog niet goed op orde, merken de onderwijsbonden en -koepels. "Helaas werkt de voorrangsregeling nog niet overal goed en is deze niet beschikbaar voor medewerkers in de kinderopvang en het mbo. Terwijl het aantal besmettingen en daarmee ook de uitval onder onze medewerkers fors toenemen."

Vorige week werden twee sneltesten goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. Ze vertellen je binnen een kwartier of je besmet bent met het coronavirus. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de sneltesten ingezet gaan worden.

Afgelopen week 60 procent meer besmettingen

Het aantal bevestigde besmettingen is afgelopen week toegenomen met 60 procent. Er zijn 43.904 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 27.468. De verspreiding van het nieuwe coronavirus gaat onverminderd door, concludeert het RIVM.

Van alle testen was 13,8 procent positief. Vorige week was dat 10,4 procent. Aanvankelijk werd het percentage positieve tests vorige week op 9,1 vastgesteld, maar dat percentage is dus naar boven bijgesteld omdat veel testuitslagen later binnenkwamen.

Het besmettingsgetal R was op 24 september 1,27. Dat betekent dat 100 mensen samen 127 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

Bijna 7400 nieuwe positieve coronatesten

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7393 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er bijna 550 meer dan gisteren, toen het RIVM nog 6844 nieuwe besmettingen meldde. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6272 positieve tests per dag gemeld, tegen 3924 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 34 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 13 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 13 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 737. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 426 en 352.

112 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis

In het ziekenhuis liggen nu 1410 coronapatiënten, van wie 277 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1298 covid-patiënten in het ziekenhuis. Dat is een toename van 112 patiënten, van wie 25 op de intensive care.

Afgelopen schooljaar veel meer leerlingen geslaagd

Veel meer leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn het afgelopen schooljaar geslaagd dan de jaren ervoor. Minister Slob meldt aan de Tweede Kamer dat dat samenhangt met de andere opzet na de coronacrisis. Het centraal schriftelijk examen ging niet door en de eindcijfers werden gebaseerd op de schoolexamens.

Verdachte mishandeling buschauffeur Dongen gepakt

De politie heeft een 43-jarige man aangehouden voor de mishandeling van een buschauffeur in Dongen, afgelopen vrijdag. De man werd gisteren betrapt bij een winkeldiefstal in Tilburg en opgepakt. Een agent herkende de verdachte, meldt Omroep Brabant.

De buschauffeur van Arriva werd mishandeld nadat ze een passagier die geen mondkapje droeg daarop had aangesproken. De vrouw moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Sinds 1 juni is het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen.

Ziekenhuizen Limburg beperken reguliere zorg

Limburgse ziekenhuizen gaan de reguliere zorg afschalen. Het gaat om het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het Maastricht UMC+, SJG In Weert, VieCuri in Venlo en Zuyderland in Heerlen en Sittard.

De beperking is volgens de regionale zorgkoepel nodig om coronapatiënten uit met name het westen van Nederland te kunnen opvangen, maar ook door de toename van het aantal coronapatiënten in de eigen regio. Maximaal 20 procent van de reguliere zorg wordt geschrapt bij een sterke toename van het aantal coronapatiënten.

"In de eerste golf zijn we in onze provincie hard getroffen en hebben andere ziekenhuizen in het land patiënten uit onze regio overgenomen", zegt Helen Mertens, voorzitter van de zorgkoepel tegen 1Limburg. "Nu de situatie omgekeerd is, staan wij ook klaar voor onze collega's elders in het land."

Loslopende nertsen met corona gevangen in Brabant en Limburg

In de buurt van Deurne in Brabant is een loslopende nerts gevangen, waarbij een coronabesmetting is geconstateerd. Minister Schouten van Landbouw gaat ervan uit dat het dier afkomstig is van een met covid-19 besmette nertsenhouderij.

Ook in Egchel in Limburg is een loslopende besmette nerts aangetroffen. Dit dier werd gevangen in de buurt van twee besmette bedrijven die onlangs zijn geruimd. De kans op besmetting bij mensen is verwaarloosbaar, stelt Schouten in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Alleen mensen die zich intensief bezighouden met nertsen, bijvoorbeeld in een stal, lopen een risico. Bovendien zijn nertsen van nature schuw en zijn ze normaal gesproken niet uit op contact met mensen, aldus Schouten.

Het virus van de bij Deurne en Egchel gevangen dieren wordt vergeleken met virussen die gevonden zijn op de besmette fokkerijen, schrijft Omroep Brabant. Begin september liepen in Best ook een aantal nertsen los. Volgens de gemeente waren die niet besmet.

Werkgevers: horeca niet 'rücksichtslos' dicht

De dreigende sluiting van de horeca als onderdeel van de nieuwe coronamaatregelen leidt tot grote onrust bij ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De werkgevers vragen het kabinet om de horeca "niet rücksichtslos te sluiten of ernstig te beperken", maar mee te gaan met de "slimme plannen" die de sector zelf al heeft gemaakt.

"Het is duidelijk dat het kabinet vanavond opnieuw met ingrijpende maatregelen voor de horeca komt", zeggen de organisaties. Ze waarschuwen dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor bedrijven en banen in branche.

VNO-NCW en MKB Nederland vinden het niet uit te leggen dat een restaurant dat zich heeft gehouden aan de regels en daarin heeft geïnvesteerd, alsnog na vanavond vrijwel zeker de deuren moet sluiten. "Dat draagt ook weinig bij in de strijd tegen het virus. Maar waar het mogelijk misgaat in de horeca, daar moet je natuurlijk ingrijpen."

Maatregelen kabinet gaan morgenavond in

De maatregelen die het kabinet vandaag op een persconferentie aankondigt gaan morgen om 18.00 uur in, bevestigen bronnen aan de NOS. Het kabinet wil de horeca volledig sluiten en drankverkoop in de avond verbieden.

Gezelschappen mogen als het aan het kabinet ligt niet groter zijn dan vier personen, zowel binnen als buiten. De richtlijn dat je niet meer dan drie mensen mag ontvangen in huis wordt verder aangescherpt: het aantal van drie wordt het maximum voor een hele dag. Wie 's ochtends drie buren op bezoek heeft gehad, moet dus niet 's avonds ook nog familie uitnodigen.

Gisteren lekte al uit dat het kabinet teamsporten door volwassenen wil stilleggen.

Volledige ploeg Kruijswijk uit Giro

Jumbo-Visma heeft de hele wielerploeg teruggetrokken uit de Giro d'Italia. Dat besluit werd genomen na de positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk.

Miljoenen testen uitgevoerd in Qingdao

In de Chinese miljoenenstad Qingdao zijn al 4,2 miljoen coronatesten afgenomen. Alle inwoners worden getest na een kleine uitbraak. Er zijn nog geen nieuwe positieve gevallen vastgesteld.

Hoe dat massatesten in zijn werk gaat, zie je in deze video:

Chinese stad test negen miljoen mensen in vijf dagen

Volkskrant publiceert routekaart met vaste coronamaatregelen

De Volkskrant heeft een versie van de road map of routekaart met een langetermijnplan voor de coronacrisis in handen waaraan het kabinet werkt. Het ministerie van VWS kan niet bevestigen dat de routekaart zoals de Volkskrant die publiceert de definitieve routekaart is.

Op de kaart zijn vier risiconiveaus te zien: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij elk niveau, dat wordt bepaald door het aantal besmettingen per 100.000 Nederlanders, hoort een aantal vaste maatregelen.

Als de situatie zeer ernstig is, met meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners, gaan eet- en drinkgelegenheden en publieke ruimtes in (onderwijs-)instellingen dicht. Winkels sluiten om 20.00 uur en koopavonden worden geschrapt. Dat geldt niet voor supermarkten. Sportwedstrijden bij volwassen en jongeren worden verboden.

Een deel van die maatregelen zal het kabinet vrijwel zeker vanavond bekendmaken.

Nederlandse vrouw overlijdt na nieuwe besmetting met coronavirus

Een 89-jarige Nederlandse vrouw is onlangs overleden nadat ze voor de tweede keer covid-19 had gekregen. Het is het eerste beschreven overlijdensgeval in de wereld na een herinfectie met het SARS-CoV-2-virus, zoals het coronavirus officieel heet.

De vrouw leed aan een zeldzame vorm van beenmergkanker. Haar immuunsysteem was daardoor aangetast.

Geel, oranje of rood? Europa hanteert voortaan één norm

De kleuren die landen gebruiken om aan te geven hoe erg een land of regio besmet is, zijn voortaan in heel Europa gelijk. Nu kan Nederland een gebied nog op rood of oranje zetten, terwijl andere landen dat gebied geel vinden. De 27 EU-lidstaten leveren hun eigen gegevens aan bij het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding (ECDC) in Stockholm. Die publiceert dan elke week een nieuwe kaart waarop de kleurcodes staan, zodat er geen verschillen meer zijn tussen de lidstaten.

Een gebied wordt groen als het aantal besmettingen onder de 25 ligt per 100.000 inwoners (in de laatste twee weken) en minder dan 4 procent van de coronatesten positief is. Ligt het aantal besmettingen tussen de 25 en 50 en is het aantal positieve testen boven de 4 procent dan wordt de kleurcode oranje. Een gebied of regio wordt ook oranje als het aantal gevallen tussen de 25 en 150 ligt, maar het percentage positieve testen lager is dan 4 procent.

Een gebied wordt rood als er meer dan 50 positieve testen zijn en het percentage boven de 4 procent ligt. Wanneer er meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, wordt een gebied sowieso rood.

Oproep grote beleggers aan topmensen: lever salaris in

De bestuurders van beursgenoteerde bedrijven moeten de pijn voelen van de coronacrisis als hun onderneming wordt getroffen. In zulke situaties moeten ze tijdelijk een lager salaris krijgen en moeten hun bonus en optiepakketten worden geschrapt.

Die eis hebben de institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, op tafel gelegd bij de bedrijven. Volgens hun belangenvereniging Eumedion zullen ze er bij de aandeelhoudersvergadering op toezien dat er over die maatregelen wordt gestemd.

Eumedion spreekt namens zestig Nederlandse en buitenlandse institutionele beleggers, die in totaal meer dan 6000 miljard euro aan belegd vermogen beheren. De laatste jaren hebben aandeelhouders meer macht gekregen en deinzen ze er niet voor terug om excessieve beloningen van topbestuurders weg te stemmen.

Cruiseschepen voor Scheveningse kust vertrekken

De cruiseschepen die sinds mei voor de kust van Scheveningen en Noordwijk liggen, gaan vertrekken. De schepen kwamen voor de kust stil te liggen door de coronacrisis. Vanaf het strand waren ze goed te zien. De schepen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk omdat het weer omslaat en ze daar wat beschutter liggen.

Het gaat om schepen van Holland-Amerika Lijn en Princess Cruises. De cruisemaatschappijen zijn tijdelijk gestopt met het aanbieden van reizen en zochten een plek om hun vaartuigen te verankeren. In een haven aanmeren is te duur.

Twee schepen van de Holland-Amerika Lijn, de Zaandam en de Volendam, zijn afgelopen weekend al vertrokken naar het Engelse Southampton, meldt Omroep West. Het cruiseschip Nieuwe Statendam vertrekt binnenkort. Ook een schip van cruisemaatschappij Princess Cruises, Emerald Princess, zal eerdaags het anker lichten.

Italië scherpt coronaregels aan

Ook in Italië gaan weer strenge coronamaatregelen gelden omdat het aantal coronabesmettingen te ver is opgelopen. Premier Conte heeft daarover vannacht een besluit genomen, melden Italiaanse media. De maatregelen gelden voor de komende dertig dagen.

Het belangrijkste doel is om het aantal bijeenkomsten zo veel mogelijk in te perken. Feesten in zalen en discotheken zijn verboden, binnen én buiten. Bij recepties na ceremonies, zoals huwelijken, mogen maximaal dertig gasten zijn. Dat waren er eerst 200.

De horeca moet om middernacht dicht. Vanaf 21.00 uur moeten bezoekers van een etablissement een zitplaats hebben.

Het dringende advies aan de Italianen is om thuis niet meer dan zes mensen uit te nodigen. Schoolreisjes en excursies zijn verboden. Hetzelfde geldt voor alle contactsporten bij de amateurs.

Kruijswijk moet Giro verlaten na positieve coronatest

Wielrenner Steven Kruijswijk heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft zijn ploeg zojuist bekendgemaakt. Kruijswijk verlaat de Giro.

'Lockdown effectief tegen virus, maakt herstel economie mogelijk'

Een lockdown heeft, zoals inmiddels bekend, ernstige gevolgen voor de economie. Maar niets of te weinig doen terwijl het virus oplaait, heeft nog schadelijker gevolgen. Dat stelde hoofdeconoom van ABN Amro Sandra Phlippen gisteravond in Nieuwsuur.

Op basis van de pintransacties van haar bankklanten zag ze dat mensen in de eerste lockdown tot wel de helft minder pinden. Maar er zat een groot verschil tussen gebieden waar het coronavirus hard toesloeg en waar er nauwelijks besmettingen waren.

Zij concludeert dat het niet zozeer de maatregelen zijn als de ontwikkeling van het coronavirus die het gedrag van de Nederlanders beïnvloedt. "Alleen het wegwerken van het virus maakt een werkelijk herstel van de economie mogelijk."

Brabantse school dicht vanwege aanhoudende besmettingen

Het Pius X College in Bladel gaat vanaf donderdag twee weken dicht, tot woensdag 28 oktober. Aanleiding voor deze maatregel is het aanhoudend aantal besmettingen met het coronavirus. Tijdens de sluiting wordt wel digitaal onderwijs gegeven, meldt Omroep Brabant. Een groot deel van de schoolsluiting valt in de herfstvakantie.

Bij 48 scholieren en dertien personeelsleden is de afgelopen tijd het coronavirus vastgesteld. Om te voorkomen dat meer mensen elkaar besmetten, is besloten de school woensdag aan het eind van de middag dicht te doen

De schoolleiding spreekt van een heftig, maar noodzakelijk besluit. Aan ouders van leerlingen en andere betrokkenen is maandagavond een brief met alle informatie gestuurd. Het Pius X College is met 2265 leerlingen en ruim 300 werknemers een van de grootste scholen voor middelbaar onderwijs in De Kempen.

Horeca: 'Sluiting kan laatste zetje zijn, we hebben perspectief nodig'

Dat de horeca opnieuw de deuren moet sluiten, zoals het kabinet vanavond vrijwel zeker bekend zal maken, kan voor sommige ondernemers een laatste zetje zijn. Volgens directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland proberen velen met veerkracht en positivisme het hoofd boven water te houden. "Maar het is moeilijk om telkens weer een klap te incasseren als je net bent opgeveerd. Op een gegeven moment zijn de middelen op."

D66 wil eindexamens over meerdere maanden spreiden

De eindexamens moeten volgend jaar vanwege corona verspreid worden over de maanden mei, juni en zo nodig juli. Dat wil D66. Kamerlid Van Meenen wijst erop dat leerlingen bij het examen urenlang met meer dan dertig personen in een ruimte zitten. Bovendien geeft spreiding meer tijd voor een goede voorbereiding op de examens.

Van Meenen wil nu al voorbereidingen treffen om chaos te voorkomen. "Dan geeft dat straks meer rust aan leraren en leerlingen. Dat is ook beter dan dat we met stoom en kokend water noodmaatregelen zouden moeten treffen."

Dit jaar gingen de eindexamens vanwege corona niet door. Het halen van de schoolexamens was genoeg om te slagen. Van Meenen wil dat niet nog een keer. "Leerlingen moeten zoveel mogelijk kunnen doorgaan met werken aan hun toekomst."

GGD's waarschuwen: gesprek met besmette mensen gaat straks niet meer

Gezien de hoge besmettingscijfers zullen de GGD's binnenkort niet meer alle mensen kunnen bellen die met het coronavirus zijn besmet. Een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD-GHOR bevestigt een bericht daarover in de Volkskrant.

Veel GGD's hebben het bron- en contactonderzoek al flink beperkt. Besmette inwoners moeten zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Een GGD-medewerker spreekt dat met hen door in een telefoongesprek, dat gemiddeld een uur duurt. Die werkwijze is met meer dan 6000 besmettingen per dag niet langer houdbaar, stelt de GGD.

Al 3 miljoen coronatesten afgenomen in Chinese havenstad

In de Oost-Chinese miljoenenstad Qingdao zijn in een etmaal meer dan 3 miljoen coronatesten afgenomen. Gisteren werd bekend dat alle 9,5 miljoen inwoners de komende vijf dagen worden getest. Aanleiding zijn twaalf bevestigde gevallen in de havenstad. Het was voor het eerst in twee maanden dat er binnen China besmettingen zijn vastgesteld.

Van ruim 1,1 miljoen inwoners is het testresultaat al binnen en volgens de lokale gezondheidsdienst is niemand positief.

Janssen Vaccines legt ontwikkeling coronavaccin tijdelijk stil

De in Leiden gevestigde farmaceut Janssen Vaccines is op een tegenslag gestuit bij de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Het bedrijf, eigendom van het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson, heeft de ontwikkeling ervan tijdelijk stilgelegd.

Een proefpersoon onverwacht ziek is geworden. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk.

Japanner mag Machu Picchu zien na zeven maanden wachten

Jesse Takayama is bij hoge uitzondering toegelaten tot de Peruaanse Incastad Machu Picchu. Het wereldwonder is gesloten voor toeristen, maar werd speciaal voor de Japanner opengesteld.

Japanner na zeven maanden eindelijk naar machu Picchu

Kabinet wil horeca volledig sluiten, zeggen ingewijden

Het kabinet gaat dinsdag besluiten om de horeca weer helemaal te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Ingewijden bevestigen dat het kabinet dat vrijwel zeker zal bekendmaken op de persconferentie die voor 19.00 uur staat gepland. Ook de verkoop van alcohol door winkels, zowel fysiek als online, wordt in de avonduren verboden. De extra beperkingen zouden twee weken moeten gaan gelden.

De sluiting van de horeca is een stevige maatregel van het kabinet, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Er lag tot gisteravond nog een ander scenario op tafel, namelijk dat de horeca eerder zou moeten sluiten, bijvoorbeeld om 18.00 uur. "Maar tijdens het Veiligheidsberaad van het kabinet en de veiligheidsregio's is de knoop doorgehakt door de burgemeesters van de grote steden. Die zeiden: 'Laten we nou een duidelijke maatregel nemen die ook nog eens makkelijk te handhaven is'."

Een totale sluiting maakt controle voor gemeenten veel eenvoudiger, zegt Van der Wulp. "En ze hopen dat ze hiermee eindelijk eens een echte klap kunnen uitdelen aan het virus."

Negatief geteste Trump hervat campagne in Florida

De Amerikaanse president Trump is weer begonnen aan zijn herverkiezingscampagne. Gisteravond hield hij een toespraak op een verkiezingsbijeenkomst in Florida. Dat was voor het eerst sinds hij besmet werd met covid-19.

Trump weer op campagne: 'Ze zeggen dat ik nu immuun ben'

Welkom

Goedemorgen! Welkom in het liveblog van dinsdag 13 oktober 2020. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.