liveblog
NOS Nieuws

Nog vier regio's naar risiconiveau 'ernstig' • Politie houdt demonstranten aan in Den Haag

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Trump heeft zijn eerste openbare bijeenkomst gehouden na zijn ziekenhuisopname.
  • Voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Gommers pleit voor volledige lockdown in Nederland.
  • De CoronaMelder-app werkt vanaf vandaag in het hele land. Met de app weet je of je in de buurt was van iemand met corona.
liveblog gesloten

Nog vier veiligheidsregio's naar risiconiveau 'ernstig'

In vier regio's is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie er niet langer 'zorgelijk', maar 'ernstig' is geworden. Dat is het hoogste risiconiveau. Vanaf zaterdag geldt dit voor de veiligheidsregio's Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid. Zij staan daarmee op hetzelfde niveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is. "Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie", stelt de overheid op het coronadashboard. Het kabinet maakt dinsdag mogelijk nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het virus te remmen.

In de rest van het land is de situatie 'zorgelijk'. Voor de meeste veiligheidsregio's gold dat al, maar het risiconiveau voor IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland is zaterdag verhoogd. Daar gold eerder de status 'waakzaam', het laagste risiconiveau.

Politie houdt meerdere demonstranten aan in Den Haag

De politie heeft meerdere mensen aangehouden na een onaangekondigd protest op het Plein in Den Haag. Eerder op de avond had de politie de aanwezigen al weggestuurd. Daar werd in eerste instantie gehoor aan gegeven, maar tegen 21.00 uur waren de demonstranten weer terug, zegt de politie.

De politiewoordvoerster kon niet zeggen hoeveel demonstranten er op het Plein waren, maar volgens de De Telegraaf waren het er ongeveer honderd. Onder hen was ook Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid.

Activist Willem Engel werd aangehouden in Den Haag

Poppen in plaats van afzetlint in dit café in Brabant

Om te zorgen dat bezoekers anderhalve meter afstand houden heeft een café in Brabant poppen op een deel van de barkrukken gezet.

De eigenaar van het café vertelt over de oplossing: "Je kunt ook een deel van de krukken weghalen, maar dan gaan op die plek mensen staan en dat mag niet. En dit werkt heel goed. En daarbij vinden veel mensen het een ludieke actie en maken ze foto's", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Poppen in plaats van afzetlint zodat gasten anderhalve meter afstand houden

Fabrikanten coronavaccin willen bescherming van overheid tegen schadeclaims

Farmaceuten die werken aan de ontwikkeling van het coronavaccin willen dat overheden garant staan als er bij onverwachte bijwerkingen claims worden ingediend. Dat zegt emeritus hoogleraar klinische farmacologie Adam Cohen, tegen Nieuwsuur.

Normaal gesproken is de fabrikant verantwoordelijk en worden claims bij schade gezien als een ondernemersrisico. Maar omdat de verwachting is dat een groot deel van de populatie een vaccin zal krijgen, willen de bedrijven beschermd worden tegen schadeclaims.

Ondanks de snelle ontwikkeling hoeven we volgens de hoogleraar farmacologie niet bang te zijn voor nadelige effecten. "Vaccineren is niet anders dan zorgen dat mensen op een beheerste manier de infectie krijgen, waarna het lichaam wordt aangemoedigd om het virus te detecteren en het afweersysteem aan te zetten", legt Cohen uit. Al is het niet te voorkomen dat er bijwerkingen zullen optreden.

Rechter kent in coronacrisis vaker huurkorting toe

Ondernemers die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis, krijgen steeds vaker een korting op de huur. De rechter heeft zeker bij zeker twintig huurders korting toegewezen.

Dat kan voor ondernemers met een hoge huur de redding van hun onderneming zijn. Toch zegt Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang tegen Nieuwsuur, dat de kosten van de coronacrisis niet moet worden doorgeschoven naar de verhuurders. "Omdat voor deze groep geen overheidsmaatregelen beschikbaar zijn."

Maatregelen bij grote bijeenkomst van president Trump

President Trump heeft zijn eerste openbare bijeenkomst gehouden sinds hij positief werd getest op het coroanvirus. Vanaf een balkon van het Witte Huis sprak Trump het publiek toe.

Volgens ingewijden werden er 2000 uitnodigingen verstuurd. De temperatuur van degenen die aanwezig waren zou worden opgenomen, maar het is niet duidelijk of dat is gebeurd en de meeste aanwezigen droegen een mondkapje.

Bij de bijeenkomst waren meer dan 50 mensen aanwezig. Dit is in strijd met de coronaregels die gelden in de hoofdstad Washington, maar omdat het Witte Huis op het terrein van de federale overheid staat valt het daar niet onder.

Op een vorige grote bijeenkomst bij het Witte Huis kwam veel kritiek. Trump maakte toen bekend dat hij Amy Coney Barrett naar voren schuift als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Vrijwel geen van zijn gasten droeg toen een mondkapje, mensen hielden geen afstand en omhelsden elkaar. Meerdere aanwezigen werden nadien positief getest op het coronavirus.

'Ik voel me geweldig! Hoe gaat het met jullie?'

SWAB: Studie hydroxycholoroquine 'interessant', maar kanttekeningen

Coronapatiënten hebben mogelijk toch baat bij het oude antimalariamiddel hydroxychloroquine (HCQ) als ze dat vanaf de eerste dag van de ziekenhuisbehandeling krijgen. Zo blijkt uit een studie in veertien Nederlandse ziekenhuizen, schreven we eerder vandaag. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), die adviezen opstelt over medicatie voor coronapatiënten, noemt de studie interessant, maar benadrukt dat er veel andere studies zijn gedaan die andere uitkomsten hebben.

"Deze studie laat zien dat op een heel specifiek moment minder patiënten op de intensive care terechtkomen, maar er zijn ook studies die dat effect niet aantonen", zegt voorzitter Mark de Boer van de SWAB. Daar komt bij dat dit geen 'gerandomiseerde studie' is. Er is dus geen vergelijkend onderzoek geweest bij meerdere groepen patiënten, waarbij noch de patiënt, noch de behandelaar bepaalt welke behandeling de patiënt krijgt. Dit is belangrijk, omdat daarmee voorkomen wordt dat de uitkomst vertekend raakt.

In dit geval kan een arts bijvoorbeeld hebben besloten om het middel niet te geven aan patiënten die gevoeliger zouden kunnen zijn voor de ernstige bijwerkingen ervan, zoals het optreden van ernstige hartritestoornissen.

Volgens De Boer kijkt de SWAB samen met de Federatie van Medisch Specialisten voortdurend naar alle nieuwe studies die er wereldwijd gedaan worden. "Dat is een heel zorgvuldig proces. Ook deze nieuwe studie bekijken we. Maar het zal vermoedelijk niet direct tot een andere behandeling van coronapatiënten leiden."

Politie beëindigt illegaal feest op dakterras in Amsterdam

De politie heeft vannacht een illegaal feest op een dakterras in Amsterdam beëindigd. Buiten waren ongeveer veertig mensen bij elkaar en ook binnen waren mensen aan het feesten. De feestgangers hielden geen afstand van elkaar. Ze hebben een boete gekregen.

Rond middernacht kreeg de politie een melding van geluidsoverlast. Toen agenten op het feest aankwamen, ging een deel van de feestgangers ervandoor, meldt NH Nieuws.

De politie heeft iedereen beboet, zowel organisatoren als bezoekers. "Deze intensievere handhaving rond illegale feesten moet bijdragen een halt toe te roepen aan de oplopende coronabesmettingen in Amsterdam", laat de politie weten.

Bathmen ging vrijwillig in lockdown, dorpsgenoten maken coronalied

In Bathmen, in de buurt van Deventer, hebben ze vanwege de vele besmettingen zélf strengere regels ingevoerd. Vorig weekend kreeg iedereen een brief van de burgemeester met de vraag om zoveel mogelijk thuis te blijven. Stil is het er niet, wel rustiger dan anders.

Inwoners maakten daarom dit coronalied, om elkaar een steuntje in de rug te geven.

Diederik Gommers: volledige lockdown nodig om coronavirus te bedwingen

De voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (NVIC), Diederik Gommers, vindt dat het kabinet nu maatregelen moet nemen om het aantal besmettingen naar beneden te brengen. Dat zegt hij tegen Nieuwsuur naar aanleiding van de cijfers die vandaag zijn bekendgemaakt.

Terwijl gehoopt werd dat de laatste maatregelen tot een afname van het aantal besmettingen zou leiden, kwamen er sinds gisteren juist ruim 500 besmettingen meer bij dan de dag ervoor. Gommers concludeert daaruit dat er hardere maatregelen nodig zijn. "Het is te laat voor een intelligente lockdown. We moeten nu naar een snelle volledige lockdown, zodat dit snel achter de rug is."

Hij erkent dat het afkondigen van zo'n volledige lockdown een moeilijke beslissing is voor het kabinet. "Maar Rutte kan niet nog een paar dagen wachten. Ze hebben morgen Catshuisberaad en de cijfers blijven maar stijgen en die móéten nu echt naar beneden."

Gommers zegt geen angst te willen zaaien, maar hij wil voorkomen dat de reguliere ziekenhuiszorg in het gedrang komt door de zorg voor covid-19-patiënten. Hij benadrukt dat hij zijn uitspraken over de aanpak op persoonlijke titel doet en niet als lid van het Outbreak Managment Team.

Minister De Jonge: 'Schrap zetten voor nieuwe maatregelen'

We moeten ons schrap zetten voor nieuwe maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken. Daarvoor waarschuwt minister De Jonge van Volksgezondheid bij de presentatie van de app CoronaMelder. "Met 6504 nieuw gemelde besmettingen gaat de trend duidelijk niet de goede kant op." Aanvullende maatregelen zullen daarom onvermijdelijk zijn als de trend dit weekend niet keert, aldus De Jonge.

De minister zegt dat het kabinet zich voorbereidt op nieuwe maatregelen. Dinsdag zal daar meer over worden bekendgemaakt, verwacht hij.

Minister de Jonge over coronacijfers: 'Schrap zetten voor extra maatregelen'

6504 nieuwe besmettingen en 24 doden gemeld

In het ziekenhuis liggen nu 1190 coronapatiënten, van wie 235 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1139 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 51 patiënten.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6504 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 5979 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5203 positieve tests per dag gemeld, tegen 3324 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 14 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 627. Ook in Rotterdam en Utrecht werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 388 en 220.

Minder bezoekers, nog steeds psalmen bij diensten Staphorst

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst laat vanwege het risico op coronabesmettingen minder bezoekers toe bij de zondagse diensten, meldt de kerk op zijn website. Vorig weekend werden de diensten bezocht door zo'n 600 mensen en dat leidde tot onbegrip in het land.

Kerkgangers dienen een speciaal rooster te volgen. Verder worden er minder psalmen gezongen. Zang wordt niet helemaal geschrapt, want volgens het bestuur van de kerk in Staphorst is zingen een wezenlijk onderdeel van de eredienst. Hoeveel mensen er nu naar binnen mogen en hoeveel psalmen er nog worden gezongen, is niet duidelijk. Ook worden kerkgangers niet verplicht een mondkapje te dragen bij het in- en uitgaan van de kerk, omdat er volgens de kerk in Staphorst "geen wetenschappelijk bewijs is over het nut van mondkapjes".

Gisteren adviseerde de koepel van de Hersteld Hervormde Kerk, waar ook de kerk in Staphorst bij hoort, aangesloten kerken om het maximum aantal bezoekers "substantieel" te verlagen. "Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt sterk toe. Dat vraagt ook van ons als kerk onze verantwoordelijkheid te nemen", stond in een verklaring van het kerkbestuur.

Manifest: sluit verpleeghuizen niet bij tweede golf

Verpleeghuizen moeten niet dichtgaan bij een tweede coronagolf. Dat is de boodschap van een groep zorgbestuurders en bekende Nederlanders, die dat vandaag laten weten in een manifest in Trouw. Onder de ondertekenaars zijn Hugo Borst, Carin Gaemers en Adelheid Roosen, die zich eerder roerden in het debat over ouderenzorg.

De ondertekenaars vinden dat de kwaliteit van leven van bewoners het uitgangspunt moet zijn. Verpleeghuizen moeten het virus buiten de deur houden, zonder de bewoners te isoleren. "We hebben zoveel verdriet meegemaakt toen de verpleeghuizen op slot gingen, of je nou bewoner, medewerker of familie bent", zegt Gijsbert van Herk van de Stichting Humanitas tegen de NOS. Humanitas heeft veertien verpleeghuizen in de regio Rotterdam.

Ook moeten de verpleeghuizen in de toekomst samen met de bewoners beslissen of tot sluiting wordt overgegaan, staat in het manifest. "Soms staat de kwaliteit van leven op gespannen voet met 'veilig, veilig, veilig'. Wij denken dat er te veel met een medische bril naar dit thema is gekeken", zegt Van Herk.

Volgens de ondertekenaars van het manifest kan je met het in acht nemen van de 1,5 meter, voldoende hygiënemaatregelen en het dragen van mondkapjes door bezoekers al een hoop doen om het virus buiten de deur te houden.

Protest stichting Sint-Maarten tegen Nederlandse coronaplannen niet-ontvankelijk

Een stichting op Sint-Maarten die tegen de coronaplannen van Nederland is, heeft geen poot om op te staan. In een kort geding wilde de organisatie Nederland verbieden een Rijkswet aan te nemen die verregaande bevoegdheden geeft aan Den Haag om orde op zaken te stellen op het eiland. Nederland vraagt om hervormingen en in ruil daarvoor krijgen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten een lening om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

De stichting is volgens de rechter niet-ontvankelijk, onder meer omdat ze in haar eis is vergeten bepaalde documenten toe te voegen. Maar zelfs als het gerecht zich over de zaak zou buigen, zal de stichting in het ongelijk worden gesteld, stelt de rechtbank: rijkswetten worden vastgesteld door de regering en de Staten-Generaal en in dit specifieke geval ook door het parlement van Sint-Maarten. De rechter heeft niets te zoeken in dit proces van politieke besluitvorming, aldus de verklaring.

Zo werkt de app CoronaMelder

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland de app CoronaMelder gebruiken. De app werd de afgelopen tijd al getest in 5 regio's en het moet de GGD helpen bij het bron- en contactonderzoek. Maar hoe werkt de corona-app precies?

Zo werkt de corona-app en dit gebeurt er met je gegevens

Kampong bevestigt: Jip Janssen speelde terwijl hij besmet was

Kampong-speler en hockeyinternational Jip Janssen heeft twee weken geleden meegedaan in een wedstrijd van zijn club tegen Tilburg, terwijl hij besmet was met het coronavirus. Dat bevestigt Kampong-voorzitter Sandra van Loon-Vercauteren aan het AD. Meerdere bronnen meldden de afgelopen weken al aan de NOS dat Janssen in de rust van het duel te horen kreeg dat hij besmet was.

Janssen was getest en in afwachting van de uitslag. In de rust van de wedstrijd ontving hij het bericht dat die uitslag positief was. Daarop stapte hij in zijn auto en vertrok hij van het sportpark. De zaak leidde de afgelopen weken tot een rel in de hockeywereld. Kampong weigerde twee weken lang opening van zaken te geven.

Janssen onderging een commerciële coronatest en viel in afwachting daarvan dus buiten de quarantaineplicht die geldt nadat iemand zich bij de GGD heeft laten testen. Hij had zelf op dat moment geen klachten. Morgen buigt de tuchtcommissie van de hockeybond zich over de zaak.

Aantal nieuwe besmettingen Duitsland blijft toenemen

In Duitsland zijn de afgelopen dag 4721 nieuwe besmettingen gemeld bij het Robert Koch-instituut. Gisteren ging het nog om 4516 nieuwe gevallen. Het is de vierde dag op rij dat er meer besmettingen worden gemeld. De groei lijkt wel iets af te vlakken; op donderdag werden er nog 4058 nieuwe besmettingen geconstateerd, woensdag 2828.

Er zijn ook 15 nieuwe doden gemeld, wat het dodental als gevolg van het coronavirus in Duitsland op 9604 brengt. Vanwege het toenemende aantal besmettingen is een aantal gebieden in Duitsland als risicogebied bestempeld. Naast Berlijn en Frankfurt is daar vanaf vandaag ook Keulen bij gekomen, de grootste stad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst. Inwoners van die gebieden wordt opgeroepen niet door het land te reizen.

Ook in Rooms-Katholieke Kerk voortaan maximaal 30 mensen welkom

De Rooms-Katholieke Kerk Nederland heeft na overleg met minister Grapperhaus besloten parochies en religieuze gemeenschappen te adviseren om maximaal dertig aanwezigen toe te laten bij vieringen (exclusief bedienaren en medewerkers). De kerk adviseerde eerder nog om de grootte van de kerkgebouwen in ogenschouw te nemen.

Volgens de kerk delen de bisschoppen de bezorgdheid van het kabinet als het gaat om het rap stijgende aantal besmettingen. Daarom zijn "aanvullingen op het bestaande protocol noodzakelijk", aldus de kerk in een persbericht.

Epidemioloog: tandje erbij kan geen kwaad

Als het aantal nieuwe coronabesmettingen ook dit weekeinde fors blijft stijgen, moet het kabinet niet twijfelen en zo spoedig mogelijk de maatregelen aanscherpen. Dat zegt Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc, in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het effect van de maatregelen van anderhalve week geleden moeten we vanaf dit weekeinde wel echt kunnen zien. Als dat niet zo is, weten we zeker dat het blijft stijgen. Je kunt dan natuurlijk voorzichtig zijn en wachten. Maar een tandje erbij kan echt geen kwaad", zegt Tostmann, doelend op het toenemende aantal ziekenhuisopnames en de afschaling van de zorg.

Welke maatregelen genomen moeten worden, vindt ze lastig om te zeggen. Maar ze benadrukt dat in ieder geval het aantal contacten dat mensen hebben omlaag moet worden gebracht. "Want bedenk maar eens: hoeveel mensen zie je in een week? We gaan naar het werk, zien vrienden en familie. Dat zijn allemaal mensen die ook weer contacten hebben. Tel al die stukjes bij elkaar op en je komt tot best veel onder de huidige regels."

In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat het virus nog 1,5 jaar de samenleving kan ontregelen. Dat is inmiddels ook de tijdspanne waarmee rekening wordt gehouden in het vakgebied van Tostmann, zegt ze. Ze heeft goede hoop op een vaccin, maar dat is volgens haar geen wondermiddel. "We weten bijvoorbeeld niet hoe goed of hoelang het zal werken. Het zal dus hoogstens een wapen zijn om dammen op te werpen in de samenleving. Het virus verdwijnt er alleen niet op de ene op de andere dag mee."

Volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans is een lockdown misschien nodig om weer 'in control' te komen, zei ze bij Nieuwsuur:

Corona in Giro: Simon Yates test positief

Wielrenner Simon Yates gaat vandaag niet van start in de achtste etappe van de Giro d'Italia. De Britse renner van Mitchelton-Scott is positief getest op het coronavirus. Yates won vorige maand nog de Tirreno-Adriatico en gold als een van de favorieten voor de eindzege in de Giro.

Yates kreeg na de zevende etappe milde klachten en werd twee keer getest. Beide testen gaven een positieve uitslag. De andere wielrenners van de ploeg van Mitchelton-Scott testten negatief en mogen daarom wel in actie komen vandaag. Wel worden ze de komende dagen extra in de gaten gehouden.

Afgelopen week in België meer dan 3000 besmettingen per dag

Het weekgemiddelde van het aantal coronabesmettingen in België blijft stijgen. De laatste cijfers laten zien dat er in de afgelopen week gemiddeld elke dag 3275 besmettingen werden geconstateerd. Dat is 80 procent meer dan de week daarvoor. Gisteren lag dat gemiddelde nog op 2916, dat was toen een toename van 72 procent vergeleken met de week daarvoor.

In België wordt niet elke dag het exacte aantal nieuwe besmettingen van de afgelopen dag gemeld, maar het gemiddelde van de voorgaande zeven dagen. De laatst bekende dagcijfers zijn die van afgelopen maandag en dinsdag. Toen lag het aantal besmettingen boven de 5000.

Het reproductiegetal ligt op 1,24, wat betekent dat 100 coronapatiënten in België 124 andere mensen besmetten. In Nederland ligt het R-getal op 1,17.

Er werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld 107 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een stijging van 56 procent vergeleken met de week ervoor. Er liggen nu 1188 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 212 op de IC. Er zijn in België 2000 bedden gereserveerd voor covid-patiënten.

Hoe komen we door de tweede coronagolf?

"Met 50 procent van de kennis moeten we 100 procent van de besluiten nemen." Dat waren de woorden van premier Rutte in maart, aan het begin van de eerste coronagolf in Nederland. Maar met hoeveel wijsheid navigeren we eigenlijk door de tweede coronagolf? NOS op 3 zocht het uit:

Te druk sushi-restaurant in Apeldoorn gesloten

In Apeldoorn is gisteravond een sushi-restaurant gesloten, omdat de coronaregels werden overtreden. Er waren 84 gasten in het restaurant aanwezig, terwijl er volgens de noodverordening maar 30 gasten binnen mogen zijn, schrijft Omroep Gelderland.

De burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Ton Heerts, gaf opdracht om het restaurant te sluiten. Vorig weekend werden de regels ook al overtreden, toen het restaurant na 22.00 uur nog geopend was.

Het restaurant is in elk geval tot maandag dicht. Dan wordt besloten hoelang het restaurant nog gesloten moet blijven.

Nederland betaalt mee aan schadeclaims bij bijwerkingen vaccin

Als een coronavaccin in de toekomst onverwachte bijwerkingen veroorzaakt, betaalt de Nederlandse overheid mee aan eventuele schadeclaims. Dat hebben de EU-lidstaten afgesproken met farmaceuten, schrijft het AD. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid wordt er financiële compensatie geboden bij "claims die bijvoorbeeld te maken hebben met een verborgen gebrek van een vaccin dat niet bekend was op het moment van toelating".

Omdat de vaccins in hoog tempo worden ontwikkeld, kunnen bijwerkingen op de lange termijn niet uitgesloten worden. "Dit is een unieke situatie waarin wij als bedrijf geen risico's kunnen nemen als bijvoorbeeld blijkt dat een vaccin over vier jaar bijwerkingen geeft", zegt AstraZeneca-topman Ruud Dobber. Dat bedrijf ontwikkelt nu een coronavaccin, waarvan de EU er alvast 300 tot 400 miljoen heeft gereserveerd.

Oppositiepartij GroenLinks is kritisch op de afspraken die door de EU zijn gemaakt. "De farmaceuten komen hier te makkelijk mee weg. Hun bedrijfsmodellen zijn volledig ingericht op winst. Waarom moeten overheden dan bijdragen aan eventuele schadeclaims?", zegt Kamerlid Corinne Ellemeet. Volgende week debatteert de Kamer over de kwestie met minister Van Ark, die als minister voor Medische Zorg gaat over geneesmiddelen.

Minder coronapatiënten op IC bij direct gebruik hydroxychloroquine

Het aloude antimalariamiddel hydroxychloroquine (HCQ) zou weleens een gunstig effect kunnen hebben op coronapatiënten, als die het vanaf de eerste dag van hun ziekenhuisopname toegediend krijgen. Uit een studie in veertien Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat bij patiënten die het middel kregen het risico om op de IC te belanden ruim de helft lager lag. Gebruik van HCQ verminderde de sterfte aan covid-19 niet.

De studie stond onder leiding van internist-infectiologen van het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Zij benadrukken dat hun onderzoeksresultaten bevestigd moeten worden in een randomized controlled trial, een studie waarbij vergelijkbare patiënten blind verdeeld worden over een behandelgroep en een of meer controlegroepen.

'CBR laat examenkandidaten betalen voor coronamaatregelen'

Examenkandidaten krijgen de rekening gepresenteerd voor de maatregelen die het CBR neemt vanwege de coronapandemie, schrijft De Telegraaf. De extra kosten die gemaakt worden om de dienstverlening veilig te kunnen voortzetten, vertaalt zich in een prijsstijging van gemiddeld 5,8 procent.

Dat betekent dat mensen die volgend jaar hun rijbewijs willen halen voor hun theorie-examen voor auto, motor en brommer 37 euro gaan betalen. Om af te rijden moet 120 euro worden betaald; dat is ruim zeven euro meer dan dit jaar. Motorrijders moeten 123 euro afrekenen voor het examen verkeersdeelneming, dat was 116 euro.

Trump spreekt paar duizend aanhangers toe

President Trump ontvangt vandaag naar verwachting 2000 aanhangers voor het Witte Huis. Hij gaat ze toespreken vanaf een balkon. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president in het openbaar mensen toespreekt, nadat hij met een coronabesmetting opgenomen is geweest in het ziekenhuis.

Trump wil een verkiezingsbijeenkomst houden in Florida. Zijn plan was om dat al vanavond te regelen, maar dat is waarschijnlijk te snel. Er wordt nu van uitgegaan dat hij maandag in Florida op het podium staat.

In een interview met Fox News zei Trump dat hij afgelopen dag is gestopt met het slikken van medicijnen.

Vanmiddag corona-app voor iedereen

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland de corona-app van de overheid gebruiken. Die geeft aan wanneer je langer dan een kwartier in de buurt bent geweest van iemand met corona. Mensen kunnen dan in quarantaine gaan of zich bij klachten laten testen.

De app was half augustus al af, maar een wet erover moest dinsdag nog door de Eerste Kamer. De officiële lancering is vanmiddag.

Tweede debat tussen Trump en Biden afgelast

De commissie die in de VS het tweede verkiezingsdebat tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden moet organiseren, heeft de bijeenkomst geannuleerd. Dat bericht komt nadat president Trump, ondanks bezorgdheid over zijn coronabesmetting, had geweigerd een virtueel debat te houden.

Het debat stond gepland voor 15 oktober, komende donderdag. Vanwege Trumps coronabesmetting was het de bedoeling dat de twee de degens zouden kruisen in Miami, niet op één podium, maar vanaf twee verschillende locaties in Miami en online. Trump vond dat meteen onacceptabel. Hij zei in plaats van het debat een campagnebijeenkomst te willen houden. Het Democratische kamp van Joe Biden reageerde daarop door te zeggen dat hij op 15 oktober vragen van kiezers zal beantwoorden.

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog. Hier praten we je vandaag bij over het belangrijkste nieuws over het virus. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.