NOS Nieuws Binnenland

Nog vier regio's naar risiconiveau 'ernstig' • Politie houdt demonstranten aan in Den Haag

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Trump heeft zijn eerste openbare bijeenkomst gehouden na zijn ziekenhuisopname.
 • Voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Gommers pleit voor volledige lockdown in Nederland.
 • De CoronaMelder-app werkt vanaf vandaag in het hele land. Met de app weet je of je in de buurt was van iemand met corona.
Liveblog gesloten
 • Nog vier veiligheidsregio's naar risiconiveau 'ernstig'

  In vier regio's is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie er niet langer 'zorgelijk', maar 'ernstig' is geworden. Dat is het hoogste risiconiveau. Vanaf zaterdag geldt dit voor de veiligheidsregio's Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid. Zij staan daarmee op hetzelfde niveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

  De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is. "Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie", stelt de overheid op het coronadashboard. Het kabinet maakt dinsdag mogelijk nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het virus te remmen.

  In de rest van het land is de situatie 'zorgelijk'. Voor de meeste veiligheidsregio's gold dat al, maar het risiconiveau voor IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland is zaterdag verhoogd. Daar gold eerder de status 'waakzaam', het laagste risiconiveau.

 • Politie houdt meerdere demonstranten aan in Den Haag

  De politie heeft meerdere mensen aangehouden na een onaangekondigd protest op het Plein in Den Haag. Eerder op de avond had de politie de aanwezigen al weggestuurd. Daar werd in eerste instantie gehoor aan gegeven, maar tegen 21.00 uur waren de demonstranten weer terug, zegt de politie.

  De politiewoordvoerster kon niet zeggen hoeveel demonstranten er op het Plein waren, maar volgens de De Telegraaf waren het er ongeveer honderd. Onder hen was ook Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid.

  Activist Willem Engel werd aangehouden in Den Haag ANP
 • Poppen in plaats van afzetlint in dit café in Brabant

  Om te zorgen dat bezoekers anderhalve meter afstand houden heeft een café in Brabant poppen op een deel van de barkrukken gezet.

  De eigenaar van het café vertelt over de oplossing: "Je kunt ook een deel van de krukken weghalen, maar dan gaan op die plek mensen staan en dat mag niet. En dit werkt heel goed. En daarbij vinden veel mensen het een ludieke actie en maken ze foto's", zegt hij tegen Omroep Brabant.

  Poppen in plaats van afzetlint zodat gasten anderhalve meter afstand houden Omroep Brabant
 • Fabrikanten coronavaccin willen bescherming van overheid tegen schadeclaims

  Farmaceuten die werken aan de ontwikkeling van het coronavaccin willen dat overheden garant staan als er bij onverwachte bijwerkingen claims worden ingediend. Dat zegt emeritus hoogleraar klinische farmacologie Adam Cohen, tegen Nieuwsuur.

  Normaal gesproken is de fabrikant verantwoordelijk en worden claims bij schade gezien als een ondernemersrisico. Maar omdat de verwachting is dat een groot deel van de populatie een vaccin zal krijgen, willen de bedrijven beschermd worden tegen schadeclaims.

  Ondanks de snelle ontwikkeling hoeven we volgens de hoogleraar farmacologie niet bang te zijn voor nadelige effecten. "Vaccineren is niet anders dan zorgen dat mensen op een beheerste manier de infectie krijgen, waarna het lichaam wordt aangemoedigd om het virus te detecteren en het afweersysteem aan te zetten", legt Cohen uit. Al is het niet te voorkomen dat er bijwerkingen zullen optreden.

 • Rechter kent in coronacrisis vaker huurkorting toe

  Ondernemers die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis, krijgen steeds vaker een korting op de huur. De rechter heeft zeker bij zeker twintig huurders korting toegewezen.

  Dat kan voor ondernemers met een hoge huur de redding van hun onderneming zijn. Toch zegt Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang tegen Nieuwsuur, dat de kosten van de coronacrisis niet moet worden doorgeschoven naar de verhuurders. "Omdat voor deze groep geen overheidsmaatregelen beschikbaar zijn."

 • Maatregelen bij grote bijeenkomst van president Trump

  President Trump heeft zijn eerste openbare bijeenkomst gehouden sinds hij positief werd getest op het coroanvirus. Vanaf een balkon van het Witte Huis sprak Trump het publiek toe.

  Volgens ingewijden werden er 2000 uitnodigingen verstuurd. De temperatuur van degenen die aanwezig waren zou worden opgenomen, maar het is niet duidelijk of dat is gebeurd en de meeste aanwezigen droegen een mondkapje.

  Bij de bijeenkomst waren meer dan 50 mensen aanwezig. Dit is in strijd met de coronaregels die gelden in de hoofdstad Washington, maar omdat het Witte Huis op het terrein van de federale overheid staat valt het daar niet onder.

  Op een vorige grote bijeenkomst bij het Witte Huis kwam veel kritiek. Trump maakte toen bekend dat hij Amy Coney Barrett naar voren schuift als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Vrijwel geen van zijn gasten droeg toen een mondkapje, mensen hielden geen afstand en omhelsden elkaar. Meerdere aanwezigen werden nadien positief getest op het coronavirus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik voel me geweldig! Hoe gaat het met jullie?'
 • SWAB: Studie hydroxycholoroquine 'interessant', maar kanttekeningen

  Coronapatiënten hebben mogelijk toch baat bij het oude antimalariamiddel hydroxychloroquine (HCQ) als ze dat vanaf de eerste dag van de ziekenhuisbehandeling krijgen. Zo blijkt uit een studie in veertien Nederlandse ziekenhuizen, schreven we eerder vandaag. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), die adviezen opstelt over medicatie voor coronapatiënten, noemt de studie interessant, maar benadrukt dat er veel andere studies zijn gedaan die andere uitkomsten hebben.

  "Deze studie laat zien dat op een heel specifiek moment minder patiënten op de intensive care terechtkomen, maar er zijn ook studies die dat effect niet aantonen", zegt voorzitter Mark de Boer van de SWAB. Daar komt bij dat dit geen 'gerandomiseerde studie' is. Er is dus geen vergelijkend onderzoek geweest bij meerdere groepen patiënten, waarbij noch de patiënt, noch de behandelaar bepaalt welke behandeling de patiënt krijgt. Dit is belangrijk, omdat daarmee voorkomen wordt dat de uitkomst vertekend raakt.

  In dit geval kan een arts bijvoorbeeld hebben besloten om het middel niet te geven aan patiënten die gevoeliger zouden kunnen zijn voor de ernstige bijwerkingen ervan, zoals het optreden van ernstige hartritestoornissen.

  Volgens De Boer kijkt de SWAB samen met de Federatie van Medisch Specialisten voortdurend naar alle nieuwe studies die er wereldwijd gedaan worden. "Dat is een heel zorgvuldig proces. Ook deze nieuwe studie bekijken we. Maar het zal vermoedelijk niet direct tot een andere behandeling van coronapatiënten leiden."

 • Politie beëindigt illegaal feest op dakterras in Amsterdam

  De politie heeft vannacht een illegaal feest op een dakterras in Amsterdam beëindigd. Buiten waren ongeveer veertig mensen bij elkaar en ook binnen waren mensen aan het feesten. De feestgangers hielden geen afstand van elkaar. Ze hebben een boete gekregen.

  Rond middernacht kreeg de politie een melding van geluidsoverlast. Toen agenten op het feest aankwamen, ging een deel van de feestgangers ervandoor, meldt NH Nieuws.

  De politie heeft iedereen beboet, zowel organisatoren als bezoekers. "Deze intensievere handhaving rond illegale feesten moet bijdragen een halt toe te roepen aan de oplopende coronabesmettingen in Amsterdam", laat de politie weten.

 • Bathmen ging vrijwillig in lockdown, dorpsgenoten maken coronalied

  In Bathmen, in de buurt van Deventer, hebben ze vanwege de vele besmettingen zélf strengere regels ingevoerd. Vorig weekend kreeg iedereen een brief van de burgemeester met de vraag om zoveel mogelijk thuis te blijven. Stil is het er niet, wel rustiger dan anders.

  Inwoners maakten daarom dit coronalied, om elkaar een steuntje in de rug te geven.

 • Diederik Gommers: volledige lockdown nodig om coronavirus te bedwingen

  De voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (NVIC), Diederik Gommers, vindt dat het kabinet nu maatregelen moet nemen om het aantal besmettingen naar beneden te brengen. Dat zegt hij tegen Nieuwsuur naar aanleiding van de cijfers die vandaag zijn bekendgemaakt.

  Terwijl gehoopt werd dat de laatste maatregelen tot een afname van het aantal besmettingen zou leiden, kwamen er sinds gisteren juist ruim 500 besmettingen meer bij dan de dag ervoor. Gommers concludeert daaruit dat er hardere maatregelen nodig zijn. "Het is te laat voor een intelligente lockdown. We moeten nu naar een snelle volledige lockdown, zodat dit snel achter de rug is."

  Hij erkent dat het afkondigen van zo'n volledige lockdown een moeilijke beslissing is voor het kabinet. "Maar Rutte kan niet nog een paar dagen wachten. Ze hebben morgen Catshuisberaad en de cijfers blijven maar stijgen en die móéten nu echt naar beneden."

  Gommers zegt geen angst te willen zaaien, maar hij wil voorkomen dat de reguliere ziekenhuiszorg in het gedrang komt door de zorg voor covid-19-patiënten. Hij benadrukt dat hij zijn uitspraken over de aanpak op persoonlijke titel doet en niet als lid van het Outbreak Managment Team.

 • Minister De Jonge: 'Schrap zetten voor nieuwe maatregelen'

  We moeten ons schrap zetten voor nieuwe maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken. Daarvoor waarschuwt minister De Jonge van Volksgezondheid bij de presentatie van de app CoronaMelder. "Met 6504 nieuw gemelde besmettingen gaat de trend duidelijk niet de goede kant op." Aanvullende maatregelen zullen daarom onvermijdelijk zijn als de trend dit weekend niet keert, aldus De Jonge.

  De minister zegt dat het kabinet zich voorbereidt op nieuwe maatregelen. Dinsdag zal daar meer over worden bekendgemaakt, verwacht hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister de Jonge over coronacijfers: 'Schrap zetten voor extra maatregelen'
 • 6504 nieuwe besmettingen en 24 doden gemeld

  In het ziekenhuis liggen nu 1190 coronapatiënten, van wie 235 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1139 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 51 patiënten.

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6504 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 5979 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5203 positieve tests per dag gemeld, tegen 3324 een week eerder.

  Bij het RIVM zijn 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 14 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 627. Ook in Rotterdam en Utrecht werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 388 en 220.

 • Minder bezoekers, nog steeds psalmen bij diensten Staphorst

  De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst laat vanwege het risico op coronabesmettingen minder bezoekers toe bij de zondagse diensten, meldt de kerk op zijn website. Vorig weekend werden de diensten bezocht door zo'n 600 mensen en dat leidde tot onbegrip in het land.

  Kerkgangers dienen een speciaal rooster te volgen. Verder worden er minder psalmen gezongen. Zang wordt niet helemaal geschrapt, want volgens het bestuur van de kerk in Staphorst is zingen een wezenlijk onderdeel van de eredienst. Hoeveel mensen er nu naar binnen mogen en hoeveel psalmen er nog worden gezongen, is niet duidelijk. Ook worden kerkgangers niet verplicht een mondkapje te dragen bij het in- en uitgaan van de kerk, omdat er volgens de kerk in Staphorst "geen wetenschappelijk bewijs is over het nut van mondkapjes".

  Gisteren adviseerde de koepel van de Hersteld Hervormde Kerk, waar ook de kerk in Staphorst bij hoort, aangesloten kerken om het maximum aantal bezoekers "substantieel" te verlagen. "Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt sterk toe. Dat vraagt ook van ons als kerk onze verantwoordelijkheid te nemen", stond in een verklaring van het kerkbestuur.

 • Manifest: sluit verpleeghuizen niet bij tweede golf

  Verpleeghuizen moeten niet dichtgaan bij een tweede coronagolf. Dat is de boodschap van een groep zorgbestuurders en bekende Nederlanders, die dat vandaag laten weten in een manifest in Trouw. Onder de ondertekenaars zijn Hugo Borst, Carin Gaemers en Adelheid Roosen, die zich eerder roerden in het debat over ouderenzorg.

  De ondertekenaars vinden dat de kwaliteit van leven van bewoners het uitgangspunt moet zijn. Verpleeghuizen moeten het virus buiten de deur houden, zonder de bewoners te isoleren. "We hebben zoveel verdriet meegemaakt toen de verpleeghuizen op slot gingen, of je nou bewoner, medewerker of familie bent", zegt Gijsbert van Herk van de Stichting Humanitas tegen de NOS. Humanitas heeft veertien verpleeghuizen in de regio Rotterdam.

  Ook moeten de verpleeghuizen in de toekomst samen met de bewoners beslissen of tot sluiting wordt overgegaan, staat in het manifest. "Soms staat de kwaliteit van leven op gespannen voet met 'veilig, veilig, veilig'. Wij denken dat er te veel met een medische bril naar dit thema is gekeken", zegt Van Herk.

  Volgens de ondertekenaars van het manifest kan je met het in acht nemen van de 1,5 meter, voldoende hygiënemaatregelen en het dragen van mondkapjes door bezoekers al een hoop doen om het virus buiten de deur te houden.

 • Protest stichting Sint-Maarten tegen Nederlandse coronaplannen niet-ontvankelijk

  Een stichting op Sint-Maarten die tegen de coronaplannen van Nederland is, heeft geen poot om op te staan. In een kort geding wilde de organisatie Nederland verbieden een Rijkswet aan te nemen die verregaande bevoegdheden geeft aan Den Haag om orde op zaken te stellen op het eiland. Nederland vraagt om hervormingen en in ruil daarvoor krijgen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten een lening om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

  De stichting is volgens de rechter niet-ontvankelijk, onder meer omdat ze in haar eis is vergeten bepaalde documenten toe te voegen. Maar zelfs als het gerecht zich over de zaak zou buigen, zal de stichting in het ongelijk worden gesteld, stelt de rechtbank: rijkswetten worden vastgesteld door de regering en de Staten-Generaal en in dit specifieke geval ook door het parlement van Sint-Maarten. De rechter heeft niets te zoeken in dit proces van politieke besluitvorming, aldus de verklaring.