liveblog
NOS WielrennenAangepast

Nerveuze etappe met waaiers eindigt in massasprint: derde ritzege voor Démare

  • De wind maakte de op papier eenvoudige sprintetappe lastig.
  • Toch eindigt de rit in een massasprint: Démare wint (zijn derde), voor Sagan en Matthews. Lees hier het wedstrijdverslag en bekijk hier de samenvatting.
  • In het begin van de etappe worden waaiers gevormd. O.a. Fuglsang, Bilbao, Yates en Vanhoucke missen de slag, maar iedereen weet weer terug te keren. In het klassement verandert niets.
  • Roze trui: João Almeida. Wilco Kelderman staat derde in het klassement (+0.48), Steven Kruijswijk achtste (+1.21)
  • Parijs-Roubaix is afgelast.
liveblog gesloten

A domani!

Dat was het voor vandaag vanuit Italië. Maar morgen zijn we er gewoon weer, hoor. De achtste etappe gaat dan van Giovinazzo naar Vieste; dat is 200 kilometer fietsen langs de Adriatische kust. Dat klinkt mooi, toch?

De rit begint vlak, maar halverwege krijgen de renners aardig wat hoogtemeters voor de kiezen. De Monte Sant'Angelo (2e cat.) luidt een heuvelachtige slotfase in, maar de laatste twee kilometers zijn wel vlak. Op papier lijkt deze etappe op het lijf geschreven van goed klimmende sprinters, zoals Diego Ulissi, Michael Matthews en Peter Sagan.

De achtste etappe van de Giro start om 11.25 uur en de finish wordt rond 16.30 uur verwacht. Wij zijn er in ieder geval weer bij met een liveblog. Graag tot dan, oftewel: a domani!

Giroditalia.it
Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia

Bekijk hier de samenvatting van de etappe

Démare sprint opnieuw naar etappezege in Giro

De truien na etappe 7

Roze trui: João Almeida

Maglia Ciclamino (puntenklassement): Arnaud Démare

Blauwe bergtrui: Filippo Ganna

Witte trui: João Almeida

Getty Images
João Almeida ook na zevende etappe nog in roze trui

Snelste Giro-etappe ooit

Het ging loeiend hard vandaag. Harder dan ooit zelfs. De renners legden de 143 kilometer tussen Matera en Brindisi af met een gemiddelde snelheid van 51,234 kilometer per uur (!): een record. Het oude record stond sinds 2012 op 49,429 kilometer per uur.

"Het was soms wel eng, vooral in de finale. Iedereen wilde vooraan zitten. Maar mijn team deed het perfect. Ik zat in de perfecte positie", reageert rozetruidrager João Almeida.

Het wedstrijdverslag

Dat Arnaud Démare deze etappe wint, is niet heel verrassend. De rit van Matera naar Brindisi leek op papier niet al te lastig te worden. De etappe was met 143 kilometer kort en onderweg hoefden de renners geen beklimmingen over. Een kolfje naar de hand van de sprinters dus.

Maar al na ruim tien kilometer was het koers. Deceuninck maakte goed gebruik van de zijwind, trok het peloton in waaiers en daardoor raakten onder anderen Bilbao, Fuglsang en Majka achterop. Zij konden later wel weer vooraan aansluiten en tot wezenlijke verschuivingen in het klassement leidden de waaiers dus niet.

Getty Images
Waaiers in de zevende etappe

Bekijk hier de laatste kilometer

Op de beelden van de laatste kilometer is te zien dat Démare niet echt in een rechte lijn sprint, terwijl dat wel de bedoeling is. Hij begint aan de linkerkant van de weg, en eindigt rechts. Sagan keek dan ook niet echt blij toen hij over de streep kwam.

Klik op onderstaande tweet om de sprint te bekijken:

Niets veranderd in klassement

In het algemeen klassement is niets veranderd na deze etappe.

Fuglsang, Bilbao, Majka, Vanhoucke en Simon Yates leken in het begin van de etappe tijd te gaan verliezen. Toen het peloton in stukken brak door de wind, zaten zij niet in de eerste waaier. Maar alle klassementsrenners wisten ruim op tijd terug te keren en daardoor is de toptien nog hetzelfde als gisteren.

João Almeida behoudt zijn roze leiderstrui, de Nederlanders Wilco Kelderman staat derde in het klassement (+0.48), Steven Kruijswijk achtste (+1.21).

NOS
Het algemeen klassement na etappe 7

De toptien in etappe 7

1. Démare
2. Sagan
3. Matthews
4. Swift
5. Hodeg
6. Barbier
7. Ballerini
8. Battaglin
9. Fiorelli
10. Viviani

NOS
De uitslag van de zevende etappe

2 km - Kruijswijk vooraan

Kruijswijk wordt in een zetel naar voren gereden: Jos van Emden zet zijn kopman veilig af. En dan mogen de sprinters zo los...

4 km - Sprinters

Deceuninck Quick-Step rijdt op kop, met rozetruidrager Almeida maar ook voor sprinters Ballerini en Hodeg? We letten natuurlijk ook op Demare, Sagan, Gaviria en Viviani.

7 km - Station Brindisi

Sprinttreintjes worden gevormd en het peloton dendert naar de finish in Brindisi, waar de renners nog een paar haakse bochten door moeten. De laatste kilometer gaat het alleen nog maar rechtdoor naar de finish. Almeida rijdt nu in zijn roze trui naar voren.

11 km - Opletten!

Het peloton rijdt nu weer door een open stuk, maar de klassementsrenners lijken zich nu niet te laten verrassen door de wind. We zien veel klassementsrenners vooraan.

16 km - Sprinten in Brindisi

Het tempo gaat weer omhoog in het peloton. De renners rijden nu door een dorp, dus de wind speelt even geen rol. Het lijkt erop dat er gesprint gaat worden in Brindisi.

21 km - Pechvogels keren terug

Nou, dat ging opeens heel snel. De achtervolgende groepen hebben goed samengewerkt en o.a. Vanhoucke, Zakarin en Ganna sluiten nu weer aan bij het peloton, waar even niet zo hard gereden wordt.

30 km - Zakarin op achterstand

Ilnoer Zakarin (13e) rijdt ook op achterstand. De Rus van CCC werd ook opgehouden door de valpartij en rijdt op 46 seconden van het peloton.

34 km - Vanhoucke op achterstand

Vanhoucke (4e), Pozzovivo (6e) en Ganna zitten na de valpartij in de achtervolgende groep die rijdt op 1.15. Ook Tony Martin zit in die groep, omdat hij werd opgehouden door een lekke band.

In het peloton rijden Jumbo-Visma (Kruijswijk) en Sunweb (Kelderman) op kop.

38 km - Ook Pozzovivo (weer) op achterstand

Ook Pozzovivo (6e) is opgehouden door de valpartij. Hij zit in ieder geval niet meer in het peloton.

45 km - Valpartij

Ai! Een flinke valpartij voorin het peloton als de renners de boog van de 45 kilometer onderdoor rijden. Vanhoucke (vierde in het klassement) ligt erbij in zijn witte trui. En er zitten meerdere renners op het asfalt. Filippo Ganna (blauwe trui) moet ook in de achtervolging.

50 km - Tussensprint 2

De klassementsrenners mengen zich bij de tussensprint niet in de strijd om de bonificatieseconden. Boaro (3 sec.), Ballerini (2 sec.) en Gradek (1 sec.) komen als eersten over de streep.

56 km - Mooie dag voor kansloze koplopers

Het is niet echt een goede dag voor een kopgroep vandaag: Pellaud en Frapporti worden voor de tweede keer in deze etappe alweer snel teruggepakt door het peloton.

Over vier kilometer volgt de tweede tussensprint, waar bonificatieseconden te verdienen zijn.

61 km - Straks opnieuw waaiers?

Het is nu even wat rustiger in het peloton, maar op 35 kilometer van de finish staat er opnieuw zijwind, meldt oud-renner Bernie Eisel die als verslaggever aanwezig is in de Giro. "De renners moeten door de zijwind uitwijken naar de rechterkant van de weg, waar ze risico lopen op lekke banden en valpartijen", schrijft hij.

67 km - Tolhoek is terug

Er sluiten nog steeds renners aan bij de eerste groep. Antwan Tolhoek reed (blijkbaar) ook op achterstand, maar nu niet meer. Jumbo-Visma zit dus weer met de volledige ploeg in het peloton.

75 km - Tussensprint 1

De eerste tussensprint in het peloton is gewonnen door Elia Viviani (6), voor Démare (5) en Sagan (4). Koplopers Pellaud en Frapporti pakten de meeste punten (12 en 8).

75 km - Valpartij(tje)

Opnieuw moet Fuglsang in de achtervolging. Hij stond stil bij een valpartij. Net als Vanhoucke en drie Sunweb-renners, waaronder Jai Hindley. Het groepje moet een gaatje dichten, maar dat gaat wel lukken. Het gaat nu even niet zo hard in het peloton.

79 km - Tweede poging

Pellaud en Frapporti zaten in het begin van de etappe in de kopgroep. Toen werden ze al snel bijgehaald door het op hol geslagen peloton, maar nu proberen ze het gewoon nog een keer.

82 km - Samensmelting

Daar zijn ze: Vanhoucke, Pozzovivo en S. Yates sluiten ook weer aan bij de voorste groep. Alle klassementsrenners zijn dus weer 'veilig'. Maar we zijn nog lang niet in Brindisi...

85 km - Groep twee komt dichterbij

In de eerste groep wordt nu even iets minder hard rondgedraaid. Sam Oomen, die in de tweede groep zat maar weer is teruggekeerd, zit vooraan.

In groep twee (met o.a. Vanhoucke, Yates, Pozzovivo) is de achtervolging nog in volle gang. De achterstand loopt een klein beetje terug, naar 0.38 nu.

96 km - Samensmelting

Het eerste gat is gedicht: de tweede groep met als belangrijkste namen Fuglsang, Majka en Bilbao sluit nu weer aan bij de eerste groep.

Vanhoucke (4e), Pozzovivo (6e) en S. Yates (21e) rijden nog wel op achterstand: 0.49.

102 km - Drie groepen

Vanhoucke (4e), Pozzovivo (6e) en S. Yates (21e) zijn uit de tweede groep gewaaid. Zij rijden nu in de derde waaier, op 0.45 van de voorste groep.

Groep twee (met Fuglsang, Majka en Bilbao) komt weer iets dichterbij en rijdt nu op 0.12.

Getty Images
Waaiers in de zevende etappe