liveblog
NOS NieuwsAangepast

Tweede debat Trump en Biden afgelast • Hersteld Hervormde Kerk adviseert minder bezoekers

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • De Hersteld Hervormde Kerk adviseert minder bezoekers bij diensten.
  • Op de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Almelo is een corona-uitbraak.
  • De WHO zegt dat er meer actie van Europese landen nodig is.
  • Er is permanente bewaking bij een teststraat in Zaandam om agressieve bezoekers.
liveblog gesloten

Tweede debat tussen Trump en Biden afgelast

De commissie die in de VS het tweede verkiezingsdebat tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden moet organiseren, heeft de bijeenkomst geannuleerd. Dat bericht komt nadat president Trump, ondanks bezorgdheid over zijn coronabesmetting, heeft geweigerd een virtueel debat te houden.

Het debat stond gepland voor 15 oktober, komende donderdag. Vanwege Trumps coronabesmetting was het de bedoeling dat de twee de degens zouden kruisen in Miami, maar niet op één podium, maar vanaf twee verschillende locaties in Miami en online. Trump vond dat meteen onacceptabel. Hij zei in plaats van het debat een campagnebijeenkomst te willen houden. Het Democratische kamp van Joe Biden reageerde daarop door te zeggen dat hij op 15 oktober vragen van kiezers zal beantwoorden.

Ook willen de Democraten dat het debat op de 22ste wel doorgaat, zodat Trump "het afleggen van verantwoording niet kan ontlopen". Op die datum stond aanvankelijk een derde debat gepland. Trumps campagneteam heeft laten weten dat Trump er de 22ste ook wil staan. Het Republikeinse campagneteam stelt voor dat er dan een derde debat komt op de 29ste.

Virus-expert Fauci bekritiseert Trump

De Amerikaanse virus-expert Anthony Fauci zegt dat duidelijk is dat het Witte Huis een "superspreader event" heeft georganiseerd, een bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis waar mensen dicht op elkaar zaten en geen mondkapjes droegen, waardoor het coronavirus zich ongehinderd kon verspreiden. Het gaat om een bijeenkomst op 26 september die werd gehouden ter ere van de kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Amy Coney Barrett. Veel mensen die er waren, blijken inmiddels besmet te zijn met het coronavirus.

Fauci heeft een lange staat van dienst en is op coronagebied de belangrijkste adviseur van president Trump. Hij reageerde bij CBS op de aankondiging van Trump dat hij de komende dag weer een bijeenkomst wil organiseren in het Witte Huis.

Volgens Fauci spreken de corona-cijfers na de bijeenkomst voor zich. Hij benadrukt dat experts al zes maanden aandringen op het dragen van mondkapjes. Hij had ook kritiek op de uitspraken van Trump over een corona-geneesmiddel. Die doelde daarmee op de nog experimentele behandeling die hij in het ziekenhuis heeft gekregen.

Buschauffeur in Dongen mishandeld door passagier zonder mondkapje

In Dongen in Noord-Brabant is vanmiddag een buschauffeur van Arriva mishandeld door een passagier die geen mondkapje op wilde zetten. De buschauffeur is in het ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen.

Volgens Omroep Brabant verzocht de chauffeur de passagier bij het instappen een mondkapje op te zetten. De passagier weigerde en deelde vervolgens klappen uit. Sinds 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht.

Volgens een woordvoerder van Arriva is er direct aangifte gedaan. De politie heeft de dader nog niet aangehouden.

Spanje meldt 12.788 nieuwe besmettingen, 241 nieuwe doden

In Spanje zijn sinds gisteren 12.788 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde besmettingen op 861.112. De meeste nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in Madrid (2995), waar eerder vandaag de noodtoestand werd uitgeroepen. Het gaat volgens Spaanse media om de op een na grootste toename in de tweede golf.

Verder zijn 241 nieuwe coronadoden geregistreerd in het Zuid-Europese land, waardoor het totaal aantal vastgestelde doden door het coronavirus uitkomt op 32.929.

Schiermonnikoog nog coronavrij, maar eilanders vrezen: 'Hoe lang nog?'

Schiermonnikoog is de laatste coronavrije gemeente van Nederland. Nu de herfstvakantie begint, komen weer massaal toeristen naar het eiland. Bewoners zijn op hun hoede.

Schiermonnikoog nog coronavrij, maar eilanders vrezen: 'Hoe lang nog?'

Makelaars: corona versnelt de trek naar het platteland

Door de coronacrisis willen meer mensen uit de stad naar het platteland verhuizen dan voorheen, zeggen tientallen makelaars tegen Nieuwsuur. Een peiling van huizensite Funda versterkt dat beeld.

"Door corona lijkt het alsof iedereen een extra zetje heeft gekregen, en dat snap ik best", zegt makelaar Suzanne Thoene, die zich specialiseert in woningzoekers die de stad willen verlaten. "Als je met elkaar 24 uur per dag thuis zit, ga je heel anders kijken naar de ruimte die je hebt."

Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft wel een verklaring voor de trend. Steden zijn populair, maar zijn voor steeds meer mensen onbetaalbaar geworden als gevolg van de woningnood. En dus zijn dorpen een betaalbaarder alternatief.

Lees hier het hele verhaal:

Hersteld Hervormde Kerk adviseert: substantieel minder bezoekers

De Hersteld Hervormde Kerk, waaronder ook de kerk in Staphorst valt die afgelopen zondag drie diensten hield met 600 bezoekers, adviseert aangesloten kerken om het maximumaantal bezoekers per kerkdienst "substantieel" te verlagen. Ook adviseert de organisatie het dragen van mondkapjes bij het in- en uitgaan van de kerk en "een hernieuwde bezinning" op de wijze waarop en hoe vaak er gezongen moet worden tijdens een dienst.

Afgelopen maandag spraken kerkkoepel CIO en minister Grapperhaus af dat er ook voor kerkdiensten beperkingen zouden moeten gelden. Vandaag riep die koepel, waar de Hersteld Hervormde Kerk lid van is, kerken op hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar binnen kerken die vallen onder de Hersteld Hervormde Kerk was veel beroering over de voorschriften, zoals het maximumaantal van dertig bezoekers.

Het kerkbestuur zegt echter dat er nu toch iets moet veranderen. "De cijfers van de afgelopen dagen zijn zorgelijk", staat in een verklaring. "Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt sterk toe. Dat vraagt ook van ons als kerk onze verantwoordelijkheid te nemen." Het advies geldt vooralsnog alleen voor oktober. In het advies worden geen aantallen bezoekers genoemd.

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst

Corona-uitbraak op afdeling cardiologie ziekenhuis Almelo

Op de afdeling cardiologie van ziekenhuis ZGT Almelo zijn vier patiënten en elf medewerkers positief getest op het coronavirus. De besmette patiënten zijn overgeplaatst naar de speciale corona-afdeling, de positief geteste medewerkers zitten in thuisquarantaine. Andere medewerkers die klachten hebben zitten thuis in afwachting van de testuitslag.

Bron van de besmetting is waarschijnlijk een patiënt die opgenomen is geweest en positief getest werd op het virus. Diegene lag op een eenpersoonskamer. "ZGT heeft alle medewerkers die gedurende deze periode op de afdeling hebben gewerkt geïnformeerd. Zij worden uit voorzorg getest", laat het ziekenhuis weten.

Patiënten die de afgelopen tien dagen opgenomen zijn geweest op de verpleegafdeling cardiologie en mogelijk contact hebben gehad met positief geteste medewerkers, zijn door het ziekenhuis op de hoogte gebracht. Patiënten die niet opgenomen waren maar alleen een afspraak hadden bij de polikliniek cardiologie hebben geen contact gehad met positief geteste medewerkers, zo laat het ziekenhuis weten.

WHO-topfunctionaris: meer actie van Europese landen is nodig

Een van de belangrijkste functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat Europa meer moet doen om de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus tegen te houden, anders dreigen opnieuw lockdowns. Mike Ryan van de WHO zegt dat er heel voorzichtig moet worden omgegaan met het toestaan van "iedere vorm van massabijeenkomsten die mensen dicht bij elkaar brengen".

Gisteren werden in Europa voor het eerst sinds de uitbraak van het virus meer dan 100.000 nieuwe bevestigde besmettingen geregistreerd. "Het is heel triest om te zien dat veel Europese landen een stevige toename zien van het aantal gevallen", zei Ryan. "Overheden moeten actie ondernemen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen." Ook moeten oudere mensen en kwetsbare groepen worden beschermd, zei de WHO-functionaris.

WHO-topfunctionaris Mike Ryan

Speciaal 'quarantainehotel' in Haren voor asielzoekers

Bewoners van asielzoekerscentra in Groningen, Drenthe en Friesland die (mogelijk) het coronavirus hebben, kunnen binnenkort in quarantaine in een speciaal ingerichte locatie. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt dat een voormalig hotel in Haren daarvoor wordt ingericht. Daar kunnen maximaal honderd mensen terecht.

"Een uitwijklocatie is nodig, omdat het kan voorkomen dat we in een opvanglocatie in Groningen, Friesland en Drenthe groepen bewoners niet meer gescheiden van elkaar in quarantaine of isolatie kunnen plaatsen", aldus het COA.

Het is de bedoeling dat de uitwijklocatie tot juni 2021 wordt gebruikt. Het COA zegt dat de asielzoekers niet op eigen gelegenheid naar Haren worden gebracht, maar dat de organisatie zorgt voor vervoer.

Samenwerkingsverband van kerken: neem eigen verantwoordelijkheid

Het samenwerkingsverband van kerken, het CIO, wijst mensen opnieuw op hun verantwoordelijkheid als het gaat om de bestrijding van de coronavirus. De organisatie roept kerken op om "als deel van de Nederlandse samenleving en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van dertig".

Het samenwerkingsverband doet de oproep na overleg met justitieminister Grapperhaus. Maandag sprak hij met het CIO af om de kerkdiensten zo veel mogelijk online te houden, en bij fysieke diensten maximaal dertig mensen toe te laten. Ook zou er niet gezongen mogen worden. De afspraken leidden echter tot kritiek van sommige kerken en van de SGP, die ze "wel heel erg ver" vond gaan. Die afspraken werden gemaakt een dag nadat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten had gehouden, waarbij er per dienst 600 mensen waren.

"Bij kerken is er een bereidheid het aantal bezoekers in kerkdiensten substantieel af te schalen", zegt het CIO na het overleg met Grapperhaus. "Hierbij is het dringende advies van 5 oktober leidend, inclusief het dragen van mondkapjes en het beperken van zingen." Komende woensdag praat het samenwerkingsverband opnieuw met de minister.

Permanente bewaking bij teststraat Zaandam om agressieve bezoekers

Bij de coronateststraat in Zaandam staat sinds deze week permanente bewaking, omdat medewerkers een paar keer agressief werden bejegend. Dat meldt NH Nieuws. Volgens burgemeester Hamming van Zaanstad wordt personeel van de teststraat steeds vaker agressief bejegend.

"Gedraag je. Deze mensen staan hier in het belang van onze gezondheid", zegt hij tegen de regionale omroep. "Ze doen dit werk niet zonder enig risico, want ze komen in contact met mensen die corona hebben. We weten dat het voor iedereen moeilijk is. Heb respect voor deze mensen."

De burgemeester noemt het te triest voor woorden dat het teststraatpersoneel beschermd moet worden. De politie zegt bij de regionale omroep niet op de hoogte te zijn van een incident, en dat het initiatief voor bewaking van de gemeente afkomstig is.

Winkeliers: schrappen koopzondag heeft averechts effect

Winkeliers willen niet dat de koopavonden en - zondagen worden geschrapt, zoals het kabinet mogelijk van plan is. Volgens INretail, de brancheorganisatie van non-foodwinkels, leidt de maatregel per saldo niet tot minder drukte op straat.

Lees hier meer:

Alle ziekenhuizen in Limburg gaan reguliere zorg terugbrengen

Alle ziekenhuizen in Limburg gaan de reguliere zorg verminderen om plaats te maken voor coronapatiënten uit het westen van het land. Dat zegt de bestuursvoorzitter van het Zuyderland Medisch Centrum tegen de regionale omroep 1Limburg.

"We zijn ons aan het voorbereiden op de komst van ziekenhuispatiënten uit het westen van het land", zegt David Jongen, die ook vicevoorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Dat betekent dat wij ook een stuk van de reguliere zorg moeten gaan afschalen. Dat geldt voor alle Limburgse ziekenhuizen."

Volgens Jongen is het beperken van de zorg in Limburg zo afgesproken na de eerste coronagolf. "We hebben landelijk afgesproken dat we de coronapijn zo eerlijk mogelijk proberen te verdelen. Overal, in het hele land, moet de reguliere zorg ongeveer op hetzelfde niveau geleverd worden." Hij zegt dat in Limburg de ziekenhuizen nu nog 95 procent van de gewone zorg leveren, terwijl ziekenhuizen in het westen 40 procent van hun gewone zorg hebben moeten stoppen. "De komende dagen en weken worden die patiënten uit het westen ook naar onze ziekenhuizen verplaatst, om dat evenwicht in Nederland te herstellen."

Aantal coronabesmettingen in Italië stijgt boven de 5000

Het aantal bevestigde nieuwe coronabesmettingen in Italië is voor het eerst sinds eind maart weer boven de 5000 uitgekomen. De Italiaanse autoriteiten melden 5372 besmettingen in de afgelopen 24 uur. Verder zijn 28 nieuwe coronadoden gemeld, zes meer dan gisteren. Donderdag kwam het aantal nieuwe besmettingen al uit boven de 4000, voor het eerst sinds 12 april.

De laatste keer dat Italië meer dan 5000 nieuwe besmettingen meldde was op 29 maart, toen waren het er 5217. Op die dag werden ook 756 overlijdens gemeld.

In Italië zijn de afgelopen dagen de coronaregels weer aangescherpt. Zo zijn mondkapjes buiten verplicht en moeten inwoners uit onder meer Nederland zich bij aankomst in Italië laten testen op het virus.

Merkel waarschuwt: aantal besmettingen moet omlaag, anders nieuwe maatregelen

In Duitsland komen er nieuwe coronamaatregelen, als de stijging van het aantal besmettingen niet tot stilstand wordt gebracht. Bondskanselier Merkel heeft dat gezegd na overleg met de burgemeesters van elf grote Duitse steden. Ze denkt aan bijvoorbeeld strengere regels voor het dragen van mondkapjes, het aan banden leggen van de verkoop van alcohol of aan restricties voor bijeenkomsten.

In Duitsland is groeiende bezorgdheid over de toename van het aantal coronabesmettingen. Vandaag meldde het Duitse gezondheidsinstituut voor de tweede dag op rij meer dan 4000 nieuwe besmettingen. Vooral in steden als Berlijn en Frankfurt neemt het aantal besmettingen toe. Volgens deskundigen komt dat door mensen die alsnog naar feestjes gaan, of in grote groepen bij elkaar komen.

Merkel denkt dat het nog wel mogelijk is om de coronapandemie in Duitsland onder controle te krijgen. Haar prioriteit ligt naar eigen zeggen bij het openhouden van de economie. Ook hoopt de bondskanselier dat het niet nodig is om de grenzen te sluiten. De regering in Berlijn zegt klaar te staan om steden hulp te bieden, bijvoorbeeld met deskundigen van het gezondheidsinstituut en het leger.

Bondskanselier Merkel staat de pers te woord na het overleg

Nachtwinkels in omgeving Arnhem eerder dicht, verbod op alcoholverkoop na 22.00 uur

Alle nachtwinkels in de regio Gelderland-Midden moeten om 02.00 uur dicht. Nu is een aantal nachtwinkels in het gebied tot vroeg in de ochtend open. Verder geldt vanaf vandaag een verbod op de verkoop van alcohol na 22.00 uur in in het hele gebied.

Dat laat burgemeester Marcouch van Arnhem weten. In het gebied, waar naast Arnhem ook plaatsen als Ede, Wageningen en Zevenaar onder vallen, moeten de nachtwinkels zich voortaan houden aan de regels die ook gelden voor bezorg- en afhaaldiensten.

Marcouch wil met de stap naar eigen zeggen "spontane doch illegale huisfeestjes" ontmoedigen. Die worden regelmatig gehouden nu de horeca in het hele land om 22.00 uur moet sluiten.

NRC: regio's kunnen zelf hard ingrijpen bij veel coronabesmettingen

Zodra het coronavirus landelijk weer enigszins is teruggedrongen, kunnen regio's waar het aantal besmettingen wel hoog is zelf alsnog forse maatregelen nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om sluiting van scholen, toeristische attracties en sectoren met veel bezoekers. Ook kunnen regio's verkeersstromen beperken, een avondklok instellen, thuiswerken verplichten en de avondverkoop van alcohol verbieden.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van een stuk van het ministerie van Volksgezondheid. In dat document staan lijsten met mogelijke maatregelen die regionale overheden kunnen nemen. Naar verwachting presenteert minister De Jonge van Volksgezondheid de lijst komende week aan de Tweede Kamer.

Op de lijst staan ook maatregelen die genomen kunnen worden als de situatie landelijk "ernstig" is, aldus de krant. Zo kan er een inreisverbod komen voor niet-noodzakelijke reizen, kunnen de grenzen gesloten worden voor niet-noodzakelijk verkeer en kunnen er weer "verregaande beperkingen" komen voor bezoek aan verpleeghuizen. En ook kan er een verbod komen op het uitvoeren van contactberoepen, kunnen sectoren als de horeca en theaters worden gesloten en kan worden geadviseerd om het openbaar vervoer weer alleen te gebruiken voor noodzakelijk verkeer, zo schrijft NRC.

De regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben momenteel het predicaat 'ernstig' op het coronadashboard, veel andere regio's hebben het predicaat 'zorgelijk'. Alleen Limburg, de regio IJsselland (met onder meer Deventer en Zwolle) en Zeeland staan op 'waakzaam', het laagste risiconiveau. Volgens het document is het niet zo dat er automatisch extra maatregelen worden genomen als een regio naar een hoger risiconiveau gaat.

Verwerken coronatests in Abu Dhabi gaat niet door

Het verwerken van Nederlandse coronatests in Abu Dhabi gaat niet door, heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt. Er zijn te grote privacyproblemen en gegevens kunnen niet voldoende worden beschermd. Volgens de minister lukte het niet om dat aan te passen.

Het was de bedoeling dat er in Abu Dhabi zo'n 10.000 tests per dag onderzocht konden worden. "We proberen in Nederland meer grootschalige laboratoria op te zetten", zegt de minister.

Twee weken geleden zei De Jonge in de Tweede Kamer dat hij het contract met Abu Dhabi wilde sluiten vanwege het tekort aan testcapaciteit in Nederland. "In een normale situatie zou ik dat contract niet hebben gesloten. Maar in deze situatie zeg ik: ja, we gaan het toch doen", stelde hij toen nog.

Lees hier meer:

Rutte: nog te vroeg om te zien of maatregelen helpen

Premier Rutte reageerde zojuist op de persconferentie na de ministerraad op de bijna 6000 nieuwe besmettingen, en de stijging van het aantal ziekenhuisopnames. "Het doel is dat de optelsom van het aantal contacten wordt verminderd door de genomen maatregelen", zei de premier. "Het is nog te vroeg om vast te stellen of deze maatregelen dat resultaat sorteren."

Rutte sluit niet uit dat er extra maatregelen nodig zijn. "Als het de komende dagen niet verbetert, dan zullen we daar niet aan ontkomen. De komende 72 uur zijn belangrijk. We houden het in de gaten."

Begin volgende week trekt het kabinet een conclusie, en volgen mogelijk extra maatregelen. Waarschijnlijk is er dinsdag een nieuwe persconferentie.

De premier wil naar eigen zeggen helemaal niet speculeren of filosoferen over de inhoud van eventuele maatregelen. "Want dan wordt dat het nieuws", zegt Rutte. "Je kunt overwegen de hele horeca dicht te doen, en de theaters en alle sport. Of het zo grof zal moeten worden weet ik nu ook nog niet. Maar ik wil dat mensen zich aan de maatregelen houden. Ik wil dat mensen met aandoeningen aan hun hart of met kanker nog op de zorg kunnen rekenen."

Rutte laat dus nog in het midden of er extra maatregelen nodig zijn, maar we kunnen wel iets nieuws verwachten. Rutte: "Los van wat we volgende week wel of niet moeten doen, komen we in ieder geval met een road map of routekaart met een plan voor toekomstige maatregelen zoals ze die in Ierland gebruiken."

De premier is duidelijk niet blij met de cijfers van Nederland in vergelijking met andere landen:

Rutte antwoordt op de vraag waarom Nederland in de top 3 staat

Aantal ziekenhuispatiënten gestegen met 69

In het ziekenhuis liggen nu 1139 coronapatiënten, van wie 239 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1070 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 69 patiënten.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5983 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 5829 nieuwe besmettingen, dus de toename is 154. Dat is beduidend minder dan de stijging van 836 die een dag eerder werd genoteerd. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4841 positieve tests per dag gemeld, tegen 3145 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 14 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 13 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 14 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 493. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 446 en 411.

Militairen bouwen noodbrug naar teststraat

Militairen van de Landmacht hebben gisteren in Gouda een noodbrug gebouwd naar een nieuwe coronateststraat, die eind deze maand open moet gaan.

De militairen zetten de zogeheten Baileybrug gisteren in elkaar. Normaal wordt die gebruikt voor zwaar militair verkeer, nu kunnen er mensen met de fiets of auto overheen die zich laten testen.

Het RIVM legt uit wanneer je een 'nauw contact' bent

Het toenemende aantal besmettingen in Nederland betekent dat ook veel mensen in quarantaine moeten die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. Het RIVM deelt op Twitter nog een keer wat de voorschriften zijn als jou dat overkomt. Want wanneer ben je eigenlijk een nauw contact?

Spaanse regering roept noodtoestand uit voor Madrid

De Spaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor Madrid. De regering komt met het besluit vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen in de regio. Het houdt in dat Madrid vanaf 15.00 uur wordt afgesloten.

Een van de redenen van het abrupte afsluiten is dat de regering wil voorkomen dat er een uittocht vanuit de stad op gang komt. Maandag is de nationale feestdag El Pilar. Die wordt traditioneel massaal aangegrepen voor bezoeken aan buitenhuizen en stranden. De regering is bang dat zo nieuwe coronabrandhaarden ontstaan.

De noodtoestand blijft in elk geval 15 dagen van kracht.

Ruim 3 ton voor onderzoek naar hersenschade door corona

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en Maastricht University gaan onderzoek door naar mogelijke hersenschade door het coronavirus. De afgelopen tijd heeft de Hersenstichting met behulp van crowdfunding 325.000 euro opgehaald, waardoor het onderzoek van start kan gaan.

Onlangs toonden onderzoekers van het Amsterdam UMC al aan dat het coronavirus de hersenen aantast. De ziekte kan ertoe leiden dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. Dat onderzoek werd uitgevoerd bij overleden covid-patiënten.

Nieuwsuur maakte deze video over de gevolgen van corona voor de hersenen:

In het nieuwe onderzoek zullen coronapatiënten uit de eerste golf voor een langere periode worden gevolgd en onderzocht op mogelijke hersenschade. De Hersenstichting zag de afgelopen tijd veel nieuwe hersenpatiënten als gevolg van het coronavirus. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe het virus tijdens en na een infectie voor schade aan de hersenen kan zorgen, hoe dat proces verloopt en hoe groot de gevolgen zijn.

"Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen", zegt hoogleraar klinische neuropsychologie Caroline van Heugten van de Maastricht University. De eerste resultaten van het onderzoek worden medio 2021 verwacht.

Wielerklassieker Parijs-Roubaix gaat definitief niet door

De wielerklassieker Parijs-Roubaix gaat dit jaar niet door. Het besluit is genomen in overleg met de landelijke en regionale overheden, in verband met het snel toenemende aantal coronabesmettingen in het gebied.

De wedstrijd zou aanvankelijk plaatsvinden op 12 april van dit jaar, maar werd al verplaatst naar 25 oktober. Daar gaat nu dus ook een streep doorheen. De 118de editie van Parijs-Roubaix staat nu gepland voor 11 april 2021.

Lijfarts: Trump heeft behandeling tegen coronavirus afgerond

De Amerikaanse president Trump heeft zijn behandeling tegen het coronavirus afgerond en kan vanaf morgen weer deelnemen aan publieke evenementen. Dat staat in een verklaring van zijn lijfarts Sean Conley. Volgens Conley reageerde Trump "extreem goed" op wat hij kreeg toegediend en is zijn toestand stabiel gebleven sinds hij dinsdag terugkeerde in het Witte Huis.

Trump bracht daarvoor een paar dagen in het Walter Reed-ziekenhuis door, nadat hij vorige week positief had getest op het coronavirus. De president kreeg in het ziekenhuis een experimentele behandeling met antilichamen.

"Zaterdag is het tien dagen na de diagnose en ik ga ervan uit dat de president dan veilig kan terugkeren in het openbare leven", schrijft Conley.

Vanaf vandaag strengere coronaregels in België

In België zijn een aantal coronamaatregelen verscherpt. Zo mogen mensen nog met maximaal drie mensen buiten hun huishouden nauw contact houden. Ook moeten cafés de komende tijd om 23.00 de deuren sluiten en mogen er maximaal vier mensen aan een tafeltje zitten.

Thuis mogen er nog maximaal vier mensen worden uitgenodigd en daarbij moet voldoende afstand worden gehouden. Als dat niet kan, moet een mondkapje gedragen worden. Verder is samenscholing op straat met meer dan vier personen niet toegestaan, met enkele uitzonderingen zoals wielerclubs. De maatregelen gelden in eerste instantie voor een maand.

Premier De Croo noemde de situatie in België eerder deze week "zorgelijk en zeer ernstig".

Corona-uitbraak in verzorgingshuis Emmeloord

Verzorgingshuis Wittesteijn in Emmeloord is gisteravond per direct gesloten in verband met een corona-uitbraak. Drie bewoners en twee medewerkers zijn besmet. Zij wonen en werken op verschillende afdelingen in het woonzorgcentrum, meldt Omroep Flevoland.

De besmette bewoners worden geïsoleerd verzorgd en verpleegd en medewerkers die positief zijn getest, blijven thuis in isolatie. Op de afdelingen waar het virus is vastgesteld, mag voorlopig alleen personeel naar binnen. Op andere afdelingen is per bewoner nog maximaal één bezoeker welkom en alleen tussen 14.00 en 16.00 uur. Ook moeten ze een mondkapje dragen en krijgen ze beschermende kleding.

Serious Request zamelt geld in voor ontlasten zorgpersoneel

De jaarlijkse actie van 3FM in aanloop naar Kerst gaat dit jaar door in aangepaste vorm. In het kader van 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 lopen drie dj-koppels in estafettevorm van 18 tot en met 24 december van Roermond naar Zwolle.

Normaal gesproken lopen er tijdens die week ook mensen met de dj's mee, maar dat is in verband met corona nu niet toegestaan. 3FM roept iedereen dan ook op zelf een route te plannen en je te laten sponsoren door familie en vrienden.

Tijdens die week kan er geld gedoneerd worden of tegen betaling een plaat aangevraagd worden. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar het Rode Kruis. Daarmee moet de druk op medisch personeel en hulpverleners verlicht worden, die tijdens de coronapandemie overbelast zijn geraakt. Zo helpt het Rode Kruis de GGD bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek en wordt er geholpen bij het afnemen van coronatesten aan huis.

Dit zijn de dj's die dit jaar van Roermond naar Zwolle zullen lopen:

Waarheen in de herfstvakantie?

Een paar dagen weg tijdens de herfstvakantie is normaal gesproken eenvoudig te regelen. Maar door het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland en de rest van Europa is er een wirwar aan regels en reisadviezen ontstaan. Zo kan je alleen naar Denemarken voor familiebezoek en moeten Nederlanders (met uitzondering van Zeeuwen) een recente negatieve coronatest laten zien als ze naar Duitsland willen.

Landen als Frankrijk, Oostenrijk en Griekenland hebben geen inreisbeperkingen voor Nederlanders.

Stijging besmettingen Duitsland en België

In Duitsland zijn voor de derde dag op rij opnieuw meer besmettingen vastgesteld. Volgens het Robert Koch-instituut, het Duitse RIVM, zijn er in de afgelopen 24 uur 4516 nieuwe gevallen geregistreerd. Gisteren waren dat er 4058, woensdag 2828.

De Duitse minister van Volksgezondheid Spahn waarschuwde gisteren al voor de "zorgwekkende sprong" in het aantal besmettingen. Hij benadrukte dat de gezondheidszorg nu nog niet overbelast is.

Ook in België gaat het niet de goede kant op met de coronacijfers. Tussen 29 september en 5 oktober werden er elke dag gemiddeld 2916 besmettingen geconstateerd, blijkt uit de meest recente cijfers. Dat is bijna 72 procent meer dan de week ervoor. Er liggen nu 1110 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat is meer dan de helft van de capaciteit van 2000 bedden die voor coronapatiënten zijn gereserveerd.

Planbureaus: pak sociale kloof aan bij coronabestrijding

Met de miljarden voor de bestrijding van corona moet het kabinet ook urgente problemen als klimaatverandering en de groeiende sociale kloof aanpakken. Dat zeggen de directeuren van planbureaus CPB, SCP en PBL in een interview met NRC.

"Nu het weer spannend is met het aantal besmettingen, zal het kabinet veel meer moeten meewegen dat de rek eruit gaat voor groepen mensen", zegt Kim Putters (SCP). Een eventuele nieuwe lockdown leidt volgens hem tot eenzaamheid en achterstanden bij kwetsbare kinderen.

Hans Mommaas van het PBL mist op klimaatgebied "slimheid", in het plan waarmee Den Haag zich uit de crisis wil investeren.

Corona-uitbraak onder operatiepersoneel Zuyderlandziekenhuis

Het Limburgse Zuyderlandziekenhuis kampt met een corona-uitbraak onder het personeel. De meeste besmettingen zijn op de locatie in Sittard-Geleen.

In totaal zijn twintig medewerkers van de operatiekamers positief getest, onder wie drie chirurgen. Een van hen is opgenomen op de intensive care van zijn eigen ziekenhuis.

Er zouden door het personeel geen patiënten zijn aangestoken met het virus.

Tachtig arrestaties bij protest tegen coronawet Den Haag

De politie heeft gisteravond zo'n tachtig mensen opgepakt bij een demonstratie op het Plein in Den Haag. De arrestanten deden mee aan een onaangekondigde demonstratie tegen de coronawet, waarover gisteren in de Tweede Kamer werd gedebatteerd. In totaal waren er zo'n 150 demonstranten.

De afgelopen dagen hadden tegenstanders van de coronawet al een aantal keren onaangekondigd gedemonstreerd. De gemeente Den Haag had dat tot nu toe gedoogd, maar kondigde gisteren aan dat het protest ontbonden zou worden. Toen de demonstranten weigerden te vertrekken, greep de politie in. Volgens de politie gebeurde dat vrij rustig en liep het niet uit de hand.

Tientallen betogers opgepakt bij demonstratie naast Tweede Kamer

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog. Hier praten we je vandaag bij over het belangrijkste nieuws over het virus. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.