NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tweede debat Trump en Biden afgelast • Hersteld Hervormde Kerk adviseert minder bezoekers

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De Hersteld Hervormde Kerk adviseert minder bezoekers bij diensten.
 • Op de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Almelo is een corona-uitbraak.
 • De WHO zegt dat er meer actie van Europese landen nodig is.
 • Er is permanente bewaking bij een teststraat in Zaandam om agressieve bezoekers.
Liveblog gesloten
 • Tweede debat tussen Trump en Biden afgelast

  De commissie die in de VS het tweede verkiezingsdebat tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden moet organiseren, heeft de bijeenkomst geannuleerd. Dat bericht komt nadat president Trump, ondanks bezorgdheid over zijn coronabesmetting, heeft geweigerd een virtueel debat te houden.

  Het debat stond gepland voor 15 oktober, komende donderdag. Vanwege Trumps coronabesmetting was het de bedoeling dat de twee de degens zouden kruisen in Miami, maar niet op één podium, maar vanaf twee verschillende locaties in Miami en online. Trump vond dat meteen onacceptabel. Hij zei in plaats van het debat een campagnebijeenkomst te willen houden. Het Democratische kamp van Joe Biden reageerde daarop door te zeggen dat hij op 15 oktober vragen van kiezers zal beantwoorden.

  Ook willen de Democraten dat het debat op de 22ste wel doorgaat, zodat Trump "het afleggen van verantwoording niet kan ontlopen". Op die datum stond aanvankelijk een derde debat gepland. Trumps campagneteam heeft laten weten dat Trump er de 22ste ook wil staan. Het Republikeinse campagneteam stelt voor dat er dan een derde debat komt op de 29ste.

 • Virus-expert Fauci bekritiseert Trump

  De Amerikaanse virus-expert Anthony Fauci zegt dat duidelijk is dat het Witte Huis een "superspreader event" heeft georganiseerd, een bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis waar mensen dicht op elkaar zaten en geen mondkapjes droegen, waardoor het coronavirus zich ongehinderd kon verspreiden. Het gaat om een bijeenkomst op 26 september die werd gehouden ter ere van de kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Amy Coney Barrett. Veel mensen die er waren, blijken inmiddels besmet te zijn met het coronavirus.

  Fauci heeft een lange staat van dienst en is op coronagebied de belangrijkste adviseur van president Trump. Hij reageerde bij CBS op de aankondiging van Trump dat hij de komende dag weer een bijeenkomst wil organiseren in het Witte Huis.

  Volgens Fauci spreken de corona-cijfers na de bijeenkomst voor zich. Hij benadrukt dat experts al zes maanden aandringen op het dragen van mondkapjes. Hij had ook kritiek op de uitspraken van Trump over een corona-geneesmiddel. Die doelde daarmee op de nog experimentele behandeling die hij in het ziekenhuis heeft gekregen.

 • Buschauffeur in Dongen mishandeld door passagier zonder mondkapje

  In Dongen in Noord-Brabant is vanmiddag een buschauffeur van Arriva mishandeld door een passagier die geen mondkapje op wilde zetten. De buschauffeur is in het ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen.

  Volgens Omroep Brabant verzocht de chauffeur de passagier bij het instappen een mondkapje op te zetten. De passagier weigerde en deelde vervolgens klappen uit. Sinds 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht.

  Volgens een woordvoerder van Arriva is er direct aangifte gedaan. De politie heeft de dader nog niet aangehouden.

 • Spanje meldt 12.788 nieuwe besmettingen, 241 nieuwe doden

  In Spanje zijn sinds gisteren 12.788 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde besmettingen op 861.112. De meeste nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in Madrid (2995), waar eerder vandaag de noodtoestand werd uitgeroepen. Het gaat volgens Spaanse media om de op een na grootste toename in de tweede golf.

  Verder zijn 241 nieuwe coronadoden geregistreerd in het Zuid-Europese land, waardoor het totaal aantal vastgestelde doden door het coronavirus uitkomt op 32.929.

 • Schiermonnikoog nog coronavrij, maar eilanders vrezen: 'Hoe lang nog?'

  Schiermonnikoog is de laatste coronavrije gemeente van Nederland. Nu de herfstvakantie begint, komen weer massaal toeristen naar het eiland. Bewoners zijn op hun hoede.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Schiermonnikoog nog coronavrij, maar eilanders vrezen: 'Hoe lang nog?'
 • Makelaars: corona versnelt de trek naar het platteland

  Door de coronacrisis willen meer mensen uit de stad naar het platteland verhuizen dan voorheen, zeggen tientallen makelaars tegen Nieuwsuur. Een peiling van huizensite Funda versterkt dat beeld.

  "Door corona lijkt het alsof iedereen een extra zetje heeft gekregen, en dat snap ik best", zegt makelaar Suzanne Thoene, die zich specialiseert in woningzoekers die de stad willen verlaten. "Als je met elkaar 24 uur per dag thuis zit, ga je heel anders kijken naar de ruimte die je hebt."

  Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft wel een verklaring voor de trend. Steden zijn populair, maar zijn voor steeds meer mensen onbetaalbaar geworden als gevolg van de woningnood. En dus zijn dorpen een betaalbaarder alternatief.

  Lees hier het hele verhaal:

 • Hersteld Hervormde Kerk adviseert: substantieel minder bezoekers

  De Hersteld Hervormde Kerk, waaronder ook de kerk in Staphorst valt die afgelopen zondag drie diensten hield met 600 bezoekers, adviseert aangesloten kerken om het maximumaantal bezoekers per kerkdienst "substantieel" te verlagen. Ook adviseert de organisatie het dragen van mondkapjes bij het in- en uitgaan van de kerk en "een hernieuwde bezinning" op de wijze waarop en hoe vaak er gezongen moet worden tijdens een dienst.

  Afgelopen maandag spraken kerkkoepel CIO en minister Grapperhaus af dat er ook voor kerkdiensten beperkingen zouden moeten gelden. Vandaag riep die koepel, waar de Hersteld Hervormde Kerk lid van is, kerken op hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar binnen kerken die vallen onder de Hersteld Hervormde Kerk was veel beroering over de voorschriften, zoals het maximumaantal van dertig bezoekers.

  Het kerkbestuur zegt echter dat er nu toch iets moet veranderen. "De cijfers van de afgelopen dagen zijn zorgelijk", staat in een verklaring. "Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt sterk toe. Dat vraagt ook van ons als kerk onze verantwoordelijkheid te nemen." Het advies geldt vooralsnog alleen voor oktober. In het advies worden geen aantallen bezoekers genoemd.

  De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst ANP
 • Corona-uitbraak op afdeling cardiologie ziekenhuis Almelo

  Op de afdeling cardiologie van ziekenhuis ZGT Almelo zijn vier patiënten en elf medewerkers positief getest op het coronavirus. De besmette patiënten zijn overgeplaatst naar de speciale corona-afdeling, de positief geteste medewerkers zitten in thuisquarantaine. Andere medewerkers die klachten hebben zitten thuis in afwachting van de testuitslag.

  Bron van de besmetting is waarschijnlijk een patiënt die opgenomen is geweest en positief getest werd op het virus. Diegene lag op een eenpersoonskamer. "ZGT heeft alle medewerkers die gedurende deze periode op de afdeling hebben gewerkt geïnformeerd. Zij worden uit voorzorg getest", laat het ziekenhuis weten.

  Patiënten die de afgelopen tien dagen opgenomen zijn geweest op de verpleegafdeling cardiologie en mogelijk contact hebben gehad met positief geteste medewerkers, zijn door het ziekenhuis op de hoogte gebracht. Patiënten die niet opgenomen waren maar alleen een afspraak hadden bij de polikliniek cardiologie hebben geen contact gehad met positief geteste medewerkers, zo laat het ziekenhuis weten.

 • WHO-topfunctionaris: meer actie van Europese landen is nodig

  Een van de belangrijkste functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat Europa meer moet doen om de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus tegen te houden, anders dreigen opnieuw lockdowns. Mike Ryan van de WHO zegt dat er heel voorzichtig moet worden omgegaan met het toestaan van "iedere vorm van massabijeenkomsten die mensen dicht bij elkaar brengen".

  Gisteren werden in Europa voor het eerst sinds de uitbraak van het virus meer dan 100.000 nieuwe bevestigde besmettingen geregistreerd. "Het is heel triest om te zien dat veel Europese landen een stevige toename zien van het aantal gevallen", zei Ryan. "Overheden moeten actie ondernemen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen." Ook moeten oudere mensen en kwetsbare groepen worden beschermd, zei de WHO-functionaris.

  WHO-topfunctionaris Mike Ryan EPA
 • Speciaal 'quarantainehotel' in Haren voor asielzoekers

  Bewoners van asielzoekerscentra in Groningen, Drenthe en Friesland die (mogelijk) het coronavirus hebben, kunnen binnenkort in quarantaine in een speciaal ingerichte locatie. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt dat een voormalig hotel in Haren daarvoor wordt ingericht. Daar kunnen maximaal honderd mensen terecht.

  "Een uitwijklocatie is nodig, omdat het kan voorkomen dat we in een opvanglocatie in Groningen, Friesland en Drenthe groepen bewoners niet meer gescheiden van elkaar in quarantaine of isolatie kunnen plaatsen", aldus het COA.

  Het is de bedoeling dat de uitwijklocatie tot juni 2021 wordt gebruikt. Het COA zegt dat de asielzoekers niet op eigen gelegenheid naar Haren worden gebracht, maar dat de organisatie zorgt voor vervoer.

 • Samenwerkingsverband van kerken: neem eigen verantwoordelijkheid

  Het samenwerkingsverband van kerken, het CIO, wijst mensen opnieuw op hun verantwoordelijkheid als het gaat om de bestrijding van de coronavirus. De organisatie roept kerken op om "als deel van de Nederlandse samenleving en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van dertig".

  Het samenwerkingsverband doet de oproep na overleg met justitieminister Grapperhaus. Maandag sprak hij met het CIO af om de kerkdiensten zo veel mogelijk online te houden, en bij fysieke diensten maximaal dertig mensen toe te laten. Ook zou er niet gezongen mogen worden. De afspraken leidden echter tot kritiek van sommige kerken en van de SGP, die ze "wel heel erg ver" vond gaan. Die afspraken werden gemaakt een dag nadat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten had gehouden, waarbij er per dienst 600 mensen waren.

  "Bij kerken is er een bereidheid het aantal bezoekers in kerkdiensten substantieel af te schalen", zegt het CIO na het overleg met Grapperhaus. "Hierbij is het dringende advies van 5 oktober leidend, inclusief het dragen van mondkapjes en het beperken van zingen." Komende woensdag praat het samenwerkingsverband opnieuw met de minister.

 • Permanente bewaking bij teststraat Zaandam om agressieve bezoekers

  Bij de coronateststraat in Zaandam staat sinds deze week permanente bewaking, omdat medewerkers een paar keer agressief werden bejegend. Dat meldt NH Nieuws. Volgens burgemeester Hamming van Zaanstad wordt personeel van de teststraat steeds vaker agressief bejegend.

  "Gedraag je. Deze mensen staan hier in het belang van onze gezondheid", zegt hij tegen de regionale omroep. "Ze doen dit werk niet zonder enig risico, want ze komen in contact met mensen die corona hebben. We weten dat het voor iedereen moeilijk is. Heb respect voor deze mensen."

  De burgemeester noemt het te triest voor woorden dat het teststraatpersoneel beschermd moet worden. De politie zegt bij de regionale omroep niet op de hoogte te zijn van een incident, en dat het initiatief voor bewaking van de gemeente afkomstig is.

 • Winkeliers: schrappen koopzondag heeft averechts effect

  Winkeliers willen niet dat de koopavonden en - zondagen worden geschrapt, zoals het kabinet mogelijk van plan is. Volgens INretail, de brancheorganisatie van non-foodwinkels, leidt de maatregel per saldo niet tot minder drukte op straat.

  Lees hier meer:

 • Alle ziekenhuizen in Limburg gaan reguliere zorg terugbrengen

  Alle ziekenhuizen in Limburg gaan de reguliere zorg verminderen om plaats te maken voor coronapatiënten uit het westen van het land. Dat zegt de bestuursvoorzitter van het Zuyderland Medisch Centrum tegen de regionale omroep 1Limburg.

  "We zijn ons aan het voorbereiden op de komst van ziekenhuispatiënten uit het westen van het land", zegt David Jongen, die ook vicevoorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Dat betekent dat wij ook een stuk van de reguliere zorg moeten gaan afschalen. Dat geldt voor alle Limburgse ziekenhuizen."

  Volgens Jongen is het beperken van de zorg in Limburg zo afgesproken na de eerste coronagolf. "We hebben landelijk afgesproken dat we de coronapijn zo eerlijk mogelijk proberen te verdelen. Overal, in het hele land, moet de reguliere zorg ongeveer op hetzelfde niveau geleverd worden." Hij zegt dat in Limburg de ziekenhuizen nu nog 95 procent van de gewone zorg leveren, terwijl ziekenhuizen in het westen 40 procent van hun gewone zorg hebben moeten stoppen. "De komende dagen en weken worden die patiënten uit het westen ook naar onze ziekenhuizen verplaatst, om dat evenwicht in Nederland te herstellen."

 • Aantal coronabesmettingen in Italië stijgt boven de 5000

  Het aantal bevestigde nieuwe coronabesmettingen in Italië is voor het eerst sinds eind maart weer boven de 5000 uitgekomen. De Italiaanse autoriteiten melden 5372 besmettingen in de afgelopen 24 uur. Verder zijn 28 nieuwe coronadoden gemeld, zes meer dan gisteren. Donderdag kwam het aantal nieuwe besmettingen al uit boven de 4000, voor het eerst sinds 12 april.

  De laatste keer dat Italië meer dan 5000 nieuwe besmettingen meldde was op 29 maart, toen waren het er 5217. Op die dag werden ook 756 overlijdens gemeld.

  In Italië zijn de afgelopen dagen de coronaregels weer aangescherpt. Zo zijn mondkapjes buiten verplicht en moeten inwoners uit onder meer Nederland zich bij aankomst in Italië laten testen op het virus.