NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tachtig arrestaties bij demonstratie Den Haag • Personeel Zuyderlandziekenhuis besmet

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De Tweede Kamer debatteerde twee dagen over de coronawet.
 • Het kabinet denkt na over het schrappen van koopavonden
 • Bij het RIVM zijn 5831 nieuwe besmettingen gemeld.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten wij het coronaliveblog van donderdag 8 oktober. Morgen openen we een nieuw blog. Tot dan!

 • Medewerkers Zuyderlandziekenhuis besmet

  Het Limburgse Zuyderlandziekenhuis kampt met een corona-uitbraak onder het personeel. De meeste besmettingen zijn op de locatie in Sittard-Geleen.

  In totaal zijn twintig medewerkers van de operatiekamers positief getest, onder wie drie chirurgen. Een van hen is opgenomen op de intensive care van zijn eigen ziekenhuis.

  In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij operaties. "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg. Ook is een bron- en contactonderzoek gepleegd. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Zij zijn meteen naar huis gegaan", zegt bestuursvoorzitter David Jongen tegen 1Limburg.

  Er zijn volgens Jongen geen aanwijzingen dat het personeel patiënten heeft aangestoken. Spoedoperaties in het ziekenhuis gaan door.

 • Geen Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo

  De traditionele opening van de Limburgse vastelaovend, de Boètegewoeëne Boètezitting (Buitengewone Buitenzitting) in Venlo, gaat definitief niet door. Aanleiding is het besluit van de Limburgse veiligheidsregio's om alle evenementen tijdens carnaval te schrappen.

  Tot woensdag was de organisatie nog bezig met de activiteit die elk jaar zo'n 30.000 bezoekers naar de stad trekt. "Nu is er in elk geval duidelijkheid en hoeven we niet meer na te denken over alternatieven", zegt woordvoerder Leon Bastiaans van het stadscomité Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting (BBBZ).

 • Tachtig arrestaties bij protest in Den Haag

  De politie heeft vanavond zo'n tachtig mensen opgepakt bij een demonstratie op het Plein in Den Haag. De arrestanten deden mee aan een onaangekondigde demonstratie tegen de coronawet, waarover vandaag in de Tweede Kamer werd gedebatteerd. In totaal waren er zo'n 150 demonstranten.

  De afgelopen dagen hadden tegenstanders van de coronawet al een aantal keren onaangekondigd gedemonstreerd. De gemeente Den Haag had dat tot nu toe gedoogd, maar kondigde vandaag aan dat het protest ontbonden zou worden. Toen de demonstranten weigerden te vertrekken, greep de politie in. Volgens de politie gebeurde dat vrij rustig en liep het niet uit de hand.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tientallen betogers opgepakt bij demonstratie naast Tweede Kamer
 • 'Doe meer met miljarden voor coronabestrijding'

  Het kabinet moet zich op méér richten dan alleen het coronavirus afremmen en de directe economische schade beperken. Dat zeggen de directeuren van de drie grote planbureaus in NRC.

  "De coronacrisis vraagt om grote politieke keuzes", meent het drietal. De tientallen miljarden die het kabinet uitgeeft moeten volgens hen ook worden gebruikt om al langer bestaande problemen op te lossen, zoals de groeiende sociale kloof in Nederland en de klimaatverandering.

  Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau, Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving en Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau traden niet eerder samen naar buiten. Ze adviseren het kabinet elk vanuit een andere invalshoek, maar zeggen elkaar te vinden in "een appèl aan het kabinet en politieke partijen die hun verkiezingsprogramma's nu schrijven".

 • Veiligheidsregio Haaglanden: 'situatie echt ernstig'

  Het aantal coronabesmettingen in de regio Haaglanden blijft toenemen. Vorige week werden ruim 2500 mensen positief getest. Er liggen bovendien steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen, waardoor de reguliere zorg onder druk komt te staan.

  "Daarom vragen we u nogmaals en dringend om u aan de maatregelen te houden en te helpen deze crisis onder controle te krijgen", zegt plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Marja van Bijsterveldt.

  De laboratoriumcapaciteit in de regio is inmiddels opgevoerd. Er kunnen 800 extra tests per dag worden verwerkt. In Zoetermeer is sinds kort een nieuwe teststraat open.

 • Net als gisteren opnieuw arrestaties op het Plein

  De politie pakt op dit moment tientallen mensen op die op het Plein in Den Haag, naast de Tweede Kamer, demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Volgens de gemeente was die demonstratie niet aangekondigd en de politie zegt dat er verschillende keren is omgeroepen dat mensen weg moesten gaan.

  Gisteren werden 15 mensen op het Plein opgepakt. Gisteren en vandaag werd er in de Tweede Kamer gesproken over de coronawet.

 • Terug naar online onderwijs: 'Het kan gewoon echt niet anders'

  Vmbo-school 't Venster in Arnhem is voor een groot deel weer overgestapt op online onderwijs. Veel docenten zitten thuis in afwachting van de uitslag van een coronatest en het lukt de school niet om vervanging te regelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste scholen stappen weer over naar online onderwijs: 'Waar gaat Gijs heen? Gijs!'
 • Kabinet denkt na over schrappen koopavonden

  Het kabinet denkt nu al na over eventueel strengere maatregelen als het aantal besmettingen blijft toenemen of niet snel genoeg daalt. Dat zeggen bronnen in Den Haag. De cijfers van dit weekend en vooral zondag zijn doorslaggevend.

  "Morgen praat het kabinet al over strengere maatregelen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Die moeten er vooral voor zorgen dat het 's avonds stiller wordt op straat, dus dan gaat het om het schrappen van koopavonden en het eerder sluiten van de horeca."

  Ook over het schrappen van koopzondagen om het rustiger te krijgen als de meeste mensen vrij zijn wordt nagedacht. Er gaan ook geruchten over het invoeren van een avondklok, maar die kans acht Fresen klein. "De meningen zijn daar erg over verdeeld en er zitten juridische en praktische bezwaren aan."

  Verder bereidt het kabinet zich voor om een plan voor de lange termijn te bedenken, zodat er niet elke week nieuwe maatregelen aangekondigd hoeven te worden die niemand ziet aankomen.

  Fresen: "Ze gaan er hier van uit dat het nog wel anderhalf jaar kan duren voordat we hier van verlost zijn. Als er een vaccin is in het voorjaar dan duurt het volgens wetenschappers nog zeker een jaar voor het effect echt groot genoeg is. Dus vandaar dat er nu ook wordt nagedacht over een langetermijnplan, want je kunt het land niet zo lang in onzekerheid laten."

 • Maatregelen in nog eens vier Franse steden

  Voor inwoners van Lille, Grenoble, Lyon en Saint-Étienne gelden vanaf zaterdag strengere coronamaatregelen. De Franse minister Olivier Véran heeft de vier steden op de maximale corona-alarmlijst gezet waar Parijs en Marseille al op staan. In die steden zijn vooral maatregelen op horecagebied genomen.

  In Frankrijk liggen nu 7.624 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

 • OMT adviseert geen preventief gebruik mondkapjes in de thuiszorg

  In een nieuw OMT-advies wordt preventief gebruik van mondmaskers nog altijd niet geadviseerd voor de thuiszorg. Dit terwijl mondkapjes wél geadviseerd worden voor o.a. verpleeghuizen en geriatrische afdelingen binnen de gehandicaptenzorg.

  Lees hier over het advies dat in handen is van Nieuwsuur:

 • Mondkapjes, overal mondkapjes in Italië

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes overal verplicht in Italië: 'Al redt het maar één leven'
 • NOS Stories sprak met minister Slob over middelbare scholen

  Er is geen reden om de middelbare scholen te sluiten, zegt minister Slob van Onderwijs in een interview met NOS Stories. De hashtag #sluitnoutochdescholen is al de hele dag trending op Twitter en ook in een enquête van NOS Stories onder 1500 scholieren uiten veel jongeren hun zorgen over de veiligheid op school.

  Ook blijkt uit die vragenlijst dat op 79% van de scholen de ventilatie wordt geregeld door ramen en deuren open te zetten. Volgens Slob geen reden om dicht te gaan, al roept hij deze scholen wel dringend op om een beter ventilatiesysteem te regelen.

  Meer dan de helft van de ondervraagde scholieren denkt een achterstand opgelopen te hebben door de coronacrisis. Het ministerie van Onderwijs maakte vandaag bekend 38 miljoen euro extra uit te trekken voor bijlessen, onderwijs in de herfstvakantie en andere inhaalprogramma's om die achterstanden weg te werken.

 • Waar staan we nu met de coronacijfers?

  Vandaag liggen er 228 mensen met covid op de intensive care. In de eerste golf werd dat aantal op 20 maart voorbijgestreefd. De groei ging toen razendsnel: op 16 maart lagen er nog 96 mensen op de intensive care, op 19 maart 210 en op 20 maart 281. Zo hard groeit de bezetting op de intensive care nu nog niet: de afgelopen twee weken werden er op de IC gemiddeld dagelijks 8 bedden extra bezet. Tijdens de eerste golf kwamen er ruim 70 bezette bedden per dag bij. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is het nu drukker in de rest van het ziekenhuis.

  Volgens het RIVM waren er eind september grofweg 150.000 besmettelijke mensen: dat zijn mensen die het virus dragen en besmettelijk zijn voor anderen. Dat aantal werd in de eerste golf op 13 maart bereikt. Ook in dat opzicht ging toen de groei sneller dan nu: waren er 9 maart nog minder dan 100.000 besmettelijke mensen, dat waren er op 13 maart al ruim 150.0000 en op 18 maart 250.000.

  In de eerste helft van maart kwamen er zo'n 13.000 besmettelijke mensen per dag bij; dat waren er in de eerste helft van september 'maar' 6000 per dag. Dat komt neer op een stijging van 16 procent per dag toen, en 7 procent per dag nu. Daarbij moet worden aangetekend dat het aantal besmettelijke mensen een schatting met een flinke onzekerheidsmarge is; er is ook kritiek op het rekenmodel van het RIVM.

 • Ondertussen in de Tweede Kamer

  Het debat over de coronawet is afgelopen. Volgende week wordt er over de wet, de amendementen en de moties gestemd. In dit liveblog is te lezen wat er vanochtend en vanmiddag in de Tweede Kamer is gezegd.

  Of lees hier de samenvatting: