liveblog

Trump even naar buiten • Parijs sluit alle cafés vanaf dinsdag

liveblog gesloten

Trump voor het eerst sinds vrijdag weer naar buiten

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis vandaag kort verlaten voor een rondrit langs aanhangers die zich buiten hadden verzameld. Hij ligt sinds vrijdag in het militaire ziekenhuis vanwege een coronabesmetting.

Volgens zijn lijfarts gaat de situatie van de president vooruit. Mogelijk kan hij morgen al terug naar het Witte Huis, waar hij dan verder behandeld kan worden. Vandaag werd bekend dat Trump de ontstekingsremmer dexamethason toegediend heeft gekregen, omdat hij gisteren een laag zuurstofgehalte had.

In een video op zijn Twitteraccount zegt Trump "veel geleerd" te hebben over covid-19. "Ik heb het geleerd door echt naar school te gaan, dit is de echte school. Ik begrijp het, het is iets heel interessants."

Parijs sluit alle cafés vanaf dinsdag

Vanaf dinsdag moeten alle cafés en kroegen in Parijs de deuren gesloten houden als maatregel om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Cafés mogen nu nog tot 22.00 uur geopend zijn. Restaurants mogen volgens Franse media onder strikte voorwaarden wel openblijven. Daarvoor zal een nieuw veiligheidsprotocol worden gehanteerd.

Voor de Franse hoofdstad en drie aangrenzende departementen geldt sinds vandaag de hoogste alarmfase. Behalve in de horeca worden ook in het onderwijs extra maatregelen genomen. Zo mogen er minder studenten aanwezig zijn op universiteiten en hogescholen.

Morgen geeft de burgemeester van de stad meer duidelijkheid over de nieuwe coronamaatregelen.

'Beperken groepsgrootte in kerken is aan parlement'

Dit weekend klonk vanuit de Tweede Kamer veel kritiek op een reeks kerkdiensten in Staphorst. Partijen vroegen zich af hoe het kan dat 600 mensen bij elkaar mogen komen om te zingen in een kerk terwijl de horeca bijvoorbeeld maximaal dertig gasten mag hebben.

De coronawet die woensdag wordt besproken in het parlement kan hier verandering in brengen, zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans in gesprek met Nieuwsuur.

"Als de meerderheid van de Tweede Kamer een amendement indient met de strekking dat de minister ook paal en perk kan stellen aan groepsgrootte in gebedshuizen, dan zou dat kunnen." In dat geval is het namelijk niet nodig om de grondwet te wijzigen. Want daar ligt het recht op geloofsbelijdenis in vastgelegd.

Ook kan volgens Voermans het dragen van een mondkapje in de kerk verplicht worden door de nieuwe coronawet:

In Chinese Chengdu wordt weer gefeest: 'Kippenvel bij soundcheck'

De mondkapjes gaan af en er wordt feest gevierd alsof het coronavirus nooit heeft bestaan. Maanden later dan gepland springen duizenden festivalgangers uitgelaten mee op de beats van het CEA-festival in Chengdu, Midden-China.

"De laatste keer dat dit kon was vorig jaar december, zegt muziekondernemer Paul Neuteboom van Brotherhood Music, een van de organisatoren van het festival." Hij kan zijn geluk niet op.

"De artiesten hebben maandenlang nauwelijks inkomsten gehad, er is zoveel onzekerheid geweest. Als ik ze hier nu hun soundchecks zie doen krijg ik kippenvel. Dit is zo gaaf", zegt hij, terwijl de hardstylebeats over het dan nog lege festivalterrein dreunen in de stad die al maanden geen nieuwe besmettingen meer ziet. Volgens de officiële statistieken telde Chengdu vanaf het begin slechts 304 coronagevallen.

Groot muziekfestival in China: 'Ik denk dat het veilig is'

'Maandagavond besluit over Rotterdamse moskeeën'

In ruim twintig van de 38 moskeeën in Rotterdam is er komende week mogelijk geen vrijdaggebed, om het aantal besmettingen in de stad een halt toe te roepen. De islamitische koepelorganisatie SPIOR neemt maandagavond een besluit, zegt directeur Mohamed Bouhimj tegen de NOS.

"Vandaag zijn we heel de dag in gesprek geweest, morgen praten we verder. Ik verwacht dat we morgen om 19.00 uur een besluit hebben genomen."

Eerder vandaag werd duidelijk dat een aantal Amsterdamse moskeeën de komende tijd geen vrijdaggebed meer houden of volledig de deuren sluiten. Dat gebeurde na een dringend verzoek van burgemeester Halsema om de groepsgrootte weer te beperken tot maximaal 30 personen per gebedsruimte en bezoekers mondkapjes te laten dragen.

Bijna 35 miljoen besmettingen wereldwijd

Wereldwijd zijn inmiddels bijna 35 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn 1.034.689 coronapatiënten overleden, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins University in de VS.

Het aantal positieve tests is de afgelopen maanden snel opgelopen. Op 10 augustus was het wereldwijde aantal besmettingen nog 20 miljoen. De stijging is voor een groot deel te verklaren door de fors toegenomen testcapaciteit

Het overgrote deel van alle besmette personen is hersteld van covid-19. Maar veel ex-patiënten blijven last houden van bijvoorbeeld kortademigheid en vermoeidheid.

De VS telt het hoogste aantal besmettingen en overleden coronapatiënten. Ruim 7,4 miljoen mensen zijn er positief getest en ruim 209.000 inwoners zijn overleden.

Bloemen gelegd bij sobere herdenking Bijlmerramp

Ter nagedachtenis van de Bijlmerramp, precies 28 jaar geleden, hebben nabestaanden en buurtbewoners bloemen gelegd bij de zogenoemde Boom die alles zag. Vanwege de coronacrisis was de herdenking bij het monument in Amsterdam-Zuidoost sober.

Het bestuur van de stichting Beheer het Groeiend Monument had mensen opgeroepen de coronaregels te respecteren. De hele dag konden belangstellenden bloemen leggen bij het monument voor de vliegramp. Op Twitter is te zien dat mensen daaraan gehoor gaven:

Bij de vliegramp in 1992 stortte een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op twee flats in de Bijlmer. 43 mensen kwamen om het leven.

Terugkijken: artsen geven update over Trump

'Vrijdagmorgen toen ik terugkwam, had hij hoge koorts'

Arts: Trump had vrijdag hoge koorts en kreeg zaterdag steroïde

Het gaat steeds beter met Donald Trump, maar in tegenstelling tot gisteren hebben zijn artsen vandaag ook verteld dat het vrijdag en zaterdag even minder goed ging. Zo heeft de president vrijdag hoge koorts gehad en kreeg hij een korte periode extra zuurstof toegediend.

Trump herstelde snel daarna, maar er werd toch besloten dat het beter was hem naar het ziekenhuis over te brengen. Op zaterdag daalde het zuurstofgehalte in zijn bloed en kreeg hij de steroïde dexamethason toegediend. Dat is een met prednison vergelijkbaar middel, maar dan sterker.

De arts van Trump wilde opnieuw niet ingaan op de vraag in hoeverre Trump longschade heeft opgelopen.

Mode-ontwerper Kenzo overleden aan covid-19

De Japanse mode-ontwerper Kenzo Takada is overleden aan het coronavirus, meldt zijn woordvoerder. De 81-jarige was opgenomen in een ziekenhuis in Parijs.

Kenzo was een van de bekendste mode-ontwerpers uit Japan. Zijn gelijknamige merk verkocht hij in de jaren 90 aan luxeketen LVMH.

Kenzo Takada op een foto uit 2019

Arts: Trump mag mogelijk morgen ziekenhuis verlaten

Het gaat steeds beter met Donald Trump en hij kan mogelijk morgen ontslagen worden uit het ziekenhuis. Dat zegt het medische team dat de Amerikaanse president behandelt. Trump heeft volgens de artsen geen last van kortademigheid of koorts en loopt rond in het ziekenhuis "zonder beperkingen".

Grapperhaus: zorgen geuit bij koepel over kerkdiensten Staphorst

Minister Grapperhaus van Justitie heeft zaterdag gesproken met de koepel waar de omstreden kerkdiensten in Staphorst onder vallen. De minister heeft zijn zorgen geuit over de drie zondagsdiensten met elk 600 deelnemers, die ook zingen.

De Kamer heeft forse kritiek op de kerkdiensten, nadat de bijeenkomsten gisteren ook op sociale media werden veroordeeld. "De vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we moeten het samen doen", zegt Grapperhaus in een reactie. Hij heeft niet direct met het bestuur van de Hersteld Hervormde kerk gesproken.

De minister heeft morgen een extra overleg met de kerkelijke organisaties in Nederland. Dat stond eigenlijk gepland voor verderop in de week, maar vanwege de kritiek op de kerkdienst in Staphorst is het vervroegd naar maandag.

Arts van Trump geeft straks update

De arts van Donald Trump geeft naar verwachting rond 17.30 uur een update over de gezondheidstoestand van de Amerikaanse president. Live te volgen op NPO Nieuws en in de livestream op NOS.nl.

Trump is besmet met het coronavirus en maakt het naar eigen zeggen goed. Ook zijn arts verklaarde gisteren dat het "heel goed" gaat, maar anonieme bronnen zeiden tegen Amerikaanse media dat de toestand van de president wel degelijk zorgelijk is.

Opnamestop op IC ziekenhuis Beverwijk vanwege besmettingen personeel

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke opnamestop op de afdelingen Intensive Care en in het Brandwondencentrum. De reden is het toenemende aantal besmettingen onder het personeel op die afdelingen.

Op betreffende afdelingen worden in ieder geval de komende 24 uur geen nieuwe patiënten meer opgenomen. Al het personeel en de patiënten die er al liggen, worden uit voorzorg getest, meldt NH Nieuws.

Volgens Peter van Barneveld, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het RKZ, gaat het om een voorzorgsmaatregel. "We doen dit om met voldoende medewerkers, veilige zorg aan onze patiënten op de IC te kunnen blijven bieden."

De patiënten die op de genoemde afdelingen liggen en hun families zijn ingelicht. Morgen is er opnieuw overleg in het crisisteam, dan kan afhankelijk van de resultaten worden besproken de afdelingen opnieuw te openen.

Ook andere partijen in de Kamer vallen over kerkdiensten Staphorst

Na het CDA en de ChristenUnie hebben ook de SP, PvdA en D66 forse kritiek geuit op de kerkdiensten in Staphorst vandaag. Bij alle drie de zondagsdiensten van de Hersteld Hervormde kerk daar waren 600 mensen aanwezig, werd er gezongen en droegen aanwezigen geen mondkapje.

"Dit is totaal niet uit te leggen", zegt SP-fractievoorzitter Marijnissen. "Theaters en horeca moeten zich houden aan de 30 personen. Het is niet uit te leggen dat het kabinet deze uitzondering maakt."

Aangezien er een gezondheidscheck is bij de deur en deelnemers vooraf reserveren, geldt volgens de overheidsregels geen maximumaantal bezoekers voor een kerkdienst. Zolang de aanwezigen in de kerk afstand houden en zich houden aan de coronaregels.

Net als de SP vindt ook de PvdA dat er voor religieuze organisaties geen uitzondering moet zijn voor groepsgroottes. "Het is echt onverantwoord dat honderden mensen in Staphorst in een kerk samen komen, terwijl van andere Nederlanders gevraagd wordt om niet langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van hun kinderen te gaan staan", zegt fractieleider Asscher.

Grapperhaus met kerken in overleg

D66 wil geen wijziging van beleid, maar vindt dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar Staphorst moet gaan voor een goed gesprek. "Vele kerken, moskeeën en synagogen nemen hun verantwoordelijkheid in de coronacrisis. Deze kerk niet, onbegrijpelijk", twittert D66-fractieleider Jetten.

Minister Grapperhaus heeft morgen een extra overleg met de kerkelijke organisaties in Nederland. Dat stond eigenlijk gepland voor verderop in de week, maar vanwege de kritiek op de kerkdienst in Staphorst is het vervroegd naar maandag.

Afgelopen maandag was er direct al contact met de verschillende religieuze gemeenschappen en het kabinet ziet dat de meeste kerken, moskeeën, synagogen en tempels rekening houden met de nieuwe coronamaatregelen. Enkele kerken niet en Grapperhaus heeft die gisteren nog eens gewezen op het belang het virus onder controle te krijgen.

Aandeel besmette inwoners veel lager in Duitsland

In Duitsland is het aantal bij de overheid bekende coronapatiënten de afgelopen 24 uur met 2279 gestegen. Daarmee komt het totaal op 299.237 en dat is in verhouding met het aantal inwoners vrij laag vergeleken met andere Europese landen.

In het kaartje in de onderstaande tweet is te zien dat bijvoorbeeld Nederland verhoudingsgewijs veel meer besmette personen heeft. De gegevens zijn afkomstig van het ECDC, het Europese RIVM:

Johnson: 'Hobbelige' winter voor de boeg

De Britse premier Johnson waarschuwt dat zijn land een "hobbelige" winter tegemoetgaat. In een interview met de BBC zegt hij dat zijn regering een balans zoekt tussen effectief vechten tegen covid en de economie laten draaien. Daarvoor moeten burgers zich aan de maatregelen houden, zegt Johnson. "Handen, gezicht, ruimte, laat je testen."

Johnson verwacht dat er "de komende weken of maanden" vooruitgang zal worden geboekt in de strijd tegen het virus, door doorbraken op het gebied van vaccins of testen.

Gisteren werden in het Verenigd Koninkrijk bijna 13.000 nieuwe besmettingen gemeld. De regering wijt het hoge aantal voor een groot deel aan een technische oorzaak.

Meerdere Amsterdamse moskeeën tijdelijk dicht

Meerdere Amsterdamse moskeeën gaan tijdelijk dicht vanwege het oplopende aantal besmettingen in de stad.

Burgemeester Halsema vroeg gebedshuizen vrijdag om maximaal 30 personen toe te laten. Voor Moskee Taqwa is het "in de praktijk niet haalbaar om 30 personen op basis van willekeur toe te laten tot de diensten", schrijft de moskee op Facebook. Ook de Arrahma-moskee gaat voorlopig dicht, meldt het Parool.

De Blauwe Moskee gaat de komende drie weken elke vrijdag dicht. "Dit doen wij uit voorzorg en veiligheid voor ons allen én is een weloverwogen besluit geweest", zegt hoofdimam Yassin Elforkani tegen AT5. In de moskee waren mondkapjes al verplicht.

CDA en ChristenUnie veroordelen kerkdiensten Staphorst: 'Niet het goede voorbeeld'

Tweede Kamerleden van CDA en ChristenUnie vinden dat kerken, ook die in Staphorst (waar vandaag drie diensten zijn voor per keer 600 personen) verantwoordelijk om moeten gaan met de coronamaatregelen.

"Het CDA ziet dat bijna alle kerken (moskeeën, synagogen, enz.) hun maatschappelijke verantwoordelijkheid invulling geven door zeer terughoudend om te gaan met vieringen en diensten", zegt Kamerlid Chris van Dam. "Het is jammer dat dit kerkgenootschap niet dat voorbeeld geeft. Ook met de nodige beperkingen kan in deze moeilijke tijden recht gedaan worden aan het grondrecht van godsdienstvrijheid."

"De vrijheid die kerken hebben vanwege de vrijheid van godsdienst vraagt van kerken om daar ook verantwoordelijk mee om te gaan", zegt een woordvoerder van de ChristenUnie-fractie. "Dat betekent: niet de maximale grenzen opzoeken van wat mág, maar uitgaan van dat wat verstandig is. Kerken doen dat ook. Maar de manier waarop de Hersteld Hervormde kerk in Staphorst met deze vrijheid omgaat is een uitzondering en wat ons betreft geen voorbeeld."

In de kerk wordt gezongen en geldt geen mondkapjesplicht. Kerkgangers werd voorafgaand aan de dienst verzocht om zich een de regels te houden, afstand te houden en "niet met de pers in discussie te gaan", zegt verslaggever Martijn Bink.

Ruim 4000 nieuwe besmettingen, 810 patiënten in het ziekenhuis

In het ziekenhuis liggen nu 810 coronapatiënten, van wie 163 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 741 covidpatiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 69 patiënten. Met ruim 9 procent is dat de hoogste stijging in een week.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 vanmorgen 4007 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 3971 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3471 positieve tests per dag gemeld, tegen 2548 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 5 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden 21 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 11 doden per dag, tegen 14 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden overlijdens niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

Meeste besmettingen in Amsterdam

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam: 457. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 267 en 256.

Utrecht overweegt stop alcoholverkoop na 22.00 uur

De verkoop van alcohol na 22.00 uur in de gemeente Utrecht wordt mogelijk aan banden gelegd. De gemeente is in gesprek met lokale ondernemers "om gezamenlijk te kijken wat daarin mogelijk is".

Gisteravond ging uitgaanspubliek na sluitingstijd van de horeca (22.00 uur) richting supermarkten in de binnenstad om daar alcohol te kopen. Een van de winkels sloot voortijdig zijn deuren.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat er dit weekend 21 mensen mondeling zijn gewaarschuwd, 58 schriftelijk en zes zijn mensen beboet.

21 feestgangers in Ammerzoden bekeurd

In Ammerzoden heeft de politie gisteravond alle 21 mensen bekeurd die in een bedrijfspand aan het feesten waren en geen anderhalve meter afstand hielden. Agenten hebben het feest in het Gelderse dorp beëindigd.

Kerkganger Staphorst: 'Wij hoeven niet bang te zijn voor het virus'

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst houdt vandaag drie diensten waarbij per dienst maximaal 600 bezoekers aanwezig mogen zijn. Een van de gelovigen zei na de ochtenddienst dat hij wel begrijpt dat andere mensen daar twijfels bij hebben, zegt hij tegen RTV Oost:

Kerkdienst in Staphorst druk bezocht, ook in coronatijd

Twee aanhoudingen na illegaal feest Weert

Bij de beëindiging van het illegale feest in Weert zijn twee mensen aangehouden. Een "in verband met baldadigheid" en een ander omdat hij een agent had bespuugd, meldt de politie. Nadat de Mobiele Eenheid was ingezet, verlieten de meeste feestvierders de locatie.

Geluidsapparatuur is in beslag genomen en het pand, een loods op een industrieterrein dat als kraakpand werd gebruikt, wordt gesloten. Er waren zo'n 150 mensen aanwezig. Eerder vanochtend sprak de politie over zo'n 100 mensen. Onder de vele auto's waren ook wagens uit België en Duitsland. Niemand is beboet.

Vanuit de loods werd in augustus ook al een feest georganiseerd dat in strijd was met de noodverordening.

Politie beëindigt illegaal feest met honderd bezoekers

Assistent president Trump besmet

Ook een persoonlijk assistent van Trump is besmet geraakt. Nicholas Luna is een van Trumps body men, die dag en nacht bij de president zijn om hem bijvoorbeeld papieren en pennen aan te geven, meldt CNN.

Hij was bij het debat van afgelopen dinsdag en zat ook in de Air Force One, waar Trumps besmette adviseur Hope Hicks ook was. Bloomberg meldt dat Luna donderdag met Trump mee zou gaan naar een geldinzamelingsactie op zijn golfclub in New Jersey, maar dat gebeurde niet vanwege zijn recente contact met Hicks.

Het evenement met Trump ging wel door. Nadat Trumps besmetting bekend was geworden, heeft de gouverneur van New Jersey, een Democraat, aanwezigen gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals in quarantaine gaan en zich laten te testen.

Twee illegale feesten beëindigd bij Haarlem

Ook in Velserbroek heeft de politie vannacht ingegrepen bij een illegaal feest. Tientallen mensen hadden zich verzameld bij een bunker. Agenten noteerden de gegevens van "zoveel mogelijk" aanwezigen. Zij krijgen boetes thuisgestuurd.

Later vannacht beëindigden agenten een feest bij een viaduct aan de Haarlemmerstraatweg. Meer dan twintig feestvierders krijgen een boete.

Arts-microbioloog en huisarts over kritische brandbrief

Maatregelen alleen op basis van vrije keuze, duidelijkheid scheppen over hun doel en ze afschalen. Het zijn enkele punten uit de brandbrief aan Tweede Kamerleden die door ruim duizend artsen is ondertekend.

Huisarts Saskia Benthem, een van de ondertekenaars, en arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht, die juist achter de huidige maatregelen staat, lichten hun visie over zes concrete punten uit de brandbrief toe in dit artikel:

Directeur Ronde van Italië: 'Herstartsignaal was belangrijk'

Waar er vorige week een streep moest door de Amstel Gold Race, is de Ronde van Italië gisteren van start is gegaan met een individuele tijdrit, Directeur van de wielerwedstrijd Mauro Vegni vindt het van groot belang dat de Ronde doorgaat.

"Het is een signaal van een terugkeer naar het normale leven. Ondanks de duizend problemen vanwege corona gaan we verder. We laten zien dat we sterker zijn dan corona."

"Maar het is duidelijk dat de omstandigheden van land tot land verschillen. We hebben stijgingen in covid-aantallen gezien in Frankrijk, Spanje en België. Wij hadden de situatie, in elk geval tot gisteren, gelukkig redelijk onder controle." Lees meer in dit artikel:

Run op alcohol supermarkt na kroegsluiting Utrecht

Bij een supermarkt in de Utrechtse binnenstad ontstond gisteravond na de sluiting van de horeca om 22.00 uur een run op alcohol. Politieagenten en boa's grepen in, schrijft RTV Utrecht.

Bij de Boon's Markt aan de Ganzenmarkt stond een rij en werd onvoldoende afstand gehouden. De deuren werden rond 22.15 uur gesloten. Normaal blijft de winkel tot middernacht open.

Ook in het Griftpark heeft de politie ingegrepen. Een grote groep drinkende jongeren veroorzaakte overlast met muziek en geschreeuw, schrijft de regionale omroep. Er werd geen afstand gehouden. De politie gaf waarschuwingen en stuurde jongeren weg, maar een deel bleef terugkomen. Daarop schreven agenten bekeuringen uit.

Politie beëindigt illegaal feest in Weert

In en rond een bedrijfsloods in Weert is de politie bezig met het beëindigen van een illegaal feest. Er zijn zo'n 100 mensen. Vanochtend vroeg kwamen er meerdere meldingen van geluidsoverlast, zegt een woordvoerder. "We zijn er met best wat politiemensen naartoe gegaan, om in te schatten hoeveel mensen er aanwezig zijn. Onze bedoeling is het feest te beëindigen, het liefst op een manier die zo soepel mogelijk verloopt."

Politie beëindigt illegaal feest met honderd bezoekers

Dienst in kerk Staphorst met 600 mensen

In een kerk in Staphorst is vanochtend de eerste van de drie zondagse kerkdiensten waarbij honderden mensen worden verwacht. Om 09.30 uur is de eerste samenkomst van de Hersteld Hervormde Gemeente. Ook om 14.00 uur en om 19.00 uur zijn er diensten.

De 600 gelovigen die per dienst worden toegelaten, zullen ook zingen en er is geen mondkapjesplicht. Daar kwam kritiek op, die de kerk niet begrijpt. "Het bezoekersaantal lijkt hoog, maar we hebben een grote kerk", zei secretaris Albert Bouwman gisteren tegen de NOS. Er is volgens hem normaal plaats voor 2300 mensen, maar om voldoende afstand te kunnen houden zijn er al maanden maximaal 600 mensen aanwezig per dienst.

Aangezien er een gezondheidscheck is bij de deur en deelnemers vooraf reserveren, geldt er, volgens de overheidsregels daarvoor, geen maximumaantal bezoekers. De ventilatie in het gebouw voldoet ruim aan de eisen van de RIVM-richtlijnen, zei Bouwman.

"Aangezien de gemeentezang een wezenlijk onderdeel is van de eredienst, hebben kerkenraad en kerkvoogdij dit zorgvuldig afgewogen en besloten om wel te blijven zingen", staat op de website van de kerk.

Ook herdenking Bijlmerramp aangepast in verband met corona

De stichting die de herdenking van de Bijlmerramp organiseert, heeft het programma voor dit jaar aangepast. Nabestaanden en andere betrokkenen is gevraagd om vanavond niet naar 'de Boom die alles zag' te komen, maar de slachtoffers op een eigen manier te herdenken. Wie toch naar het monument wil komen, wordt gevraagd dat eerder op de dag te doen en zich aan de coronamaatregelen te houden.

Het bestuur van de stichting neemt om 18.35 uur bij de boom een minuut stilte in acht. Op dat tijdstip stortte op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van El-Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. 43 mensen kwamen om. Een boom op de rampplek werd een herdenkingsplek. Rondom de boom is een monument opgericht.

Eerste besmetting op Salomonseilanden

De Salomonseilanden zijn niet langer coronavrij. Premier Agavare heeft in een tv-toespraak bekendgemaakt dat een student na terugkeer uit de Filipijnen positief is getest op het virus.

Agavare roept de ruim 600.000 inwoners van de eilandengroep in de Grote Oceaan op om rustig te blijven, schrijft de Solomon Times. Hij heeft er vertrouwen in dat er geen lockdown hoeft te komen.

De Salomonseilanden waren een van de laatste landen ter wereld waar het coronavirus nog niet was vastgesteld. Dat geldt nog steeds voor eilanden als Samoa, Tuvalu en Kiribati. Ook in onder meer Turkmenistan en Noord-Korea zijn officieel geen coronagevallen gerapporteerd.

Tweede dosis remdesivir voor Trump

Het medische team van Donald Trump blijft "voorzichtig optimistisch" over het herstel van de president. Dat staat in een schriftelijke update over zijn gezondheid. Volgens Trumps arts Sean Conley is bij de behandeling duidelijke vooruitgang geboekt.

Conley zegt ook dat Trump zaterdag een groot deel van de middag heeft gewerkt en zich zonder problemen heeft voortbewogen in zijn verblijf in het militaire ziekenhuis. De artsen hebben hem een tweede dosis van de virusremmer remdesivir toegediend en dat leverde volgens de arts geen complicaties op.

De verklaring werd gepubliceerd nadat Trump zelf zich in een video ook al optimistisch had uitgelaten over zijn gezondheid.

Pompeo kort Azië-reis in na besmetting Trump

Na de coronabesmetting van president Trump kort de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken zijn geplande reis naar Azië in. Hij zal alleen naar Japan gaan en schrapt bezoeken aan Mongolië en Zuid-Korea.

Pompeo stapt vandaag op het vliegtuig naar Tokio. Het was de bedoeling dat hij tot en met donderdag in Azië zou blijven, maar hij keert nu dinsdag al terug. In Tokio zal hij spreken met onder anderen zijn ambtgenoten uit Japan, India en Australië.

In een verklaring zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op zoek te gaan naar nieuwe data voor de geschrapte bezoeken. Waarschijnlijk reist Pompeo later deze maand opnieuw naar Azië.

Ook dagrecord in Frankrijk

Net als in het Verenigd Koninkrijk is ook in Frankrijk een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Er kwamen gisteren 16.792 gevallen bij. Het vorige dagrecord, dat vorige week werd gevestigd, stond op 16.096.

Het totale aantal besmettingen in Frankrijk staat nu op ruim 606.625.

Trump in video: 'Ik voel me al een stuk beter'

President Trump voelt zich veel beter dan gisteren, toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij zegt dat in een videoboodschap die hij heeft geplaatst op Twitter.

Trump voelde zich naar eigen zeggen gisteren niet zo goed, maar dankzij de inzet van het "fantastische" personeel in het Walter Reed-ziekenhuis zou dat snel zijn verbeterd.

De president zegt ook dat hij snel de campagne voor de presidentsverkiezingen wil hervatten. Die verkiezingen zijn op 3 november.

Aantal Britse besmettingen bijna verdubbeld, mede door technische oorzaak

In het Verenigd Koninkrijk zijn gisteren 12.872 coronabesmettingen gerapporteerd, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van het vorige dagrecord. De regering wijt dat voor een groot deel aan een technische oorzaak.

Door de fout is een vertraging opgetreden bij het doorgeven van eerdere besmettingen. Die vertraging wordt nu ingehaald. Daardoor valt het aantal gerapporteerde besmettingen de komende dagen hoger uit, stelt de regering.

Net als andere landen kampt het Verenigd Koninkrijk al weken met een snel toenemend aantal besmettingen. Vorige maand nam de Britse regering nieuwe maatregelen om de tweede golf van het coronavirus te stoppen. Net als in Nederland moeten cafés er om 22.00 uur dicht.

Welkom

Dit is het coronaliveblog van zondag 4 oktober. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.