liveblog
NOS WielrennenAangepast

Waalse Pijl: primeur Hirschi op Muur van Hoei, zesde zege Van der Breggen

  • De Waalse Pijl voor mannen en vrouwen is de eerste 'voorjaarsklassieker' van een lange reeks in oktober
  • Anna van der Breggen wint voor de zesde keer op rij de Waalse Pijl. Cecilie Uttrup Ludwig wordt tweede, Demi Vollering derde. Lees het wedstrijdverslag.
  • March Hirschi is de sterkste bij de mannen op de Muur van Hoei. Benoît Cosnefroy wordt tweede, Michael Woods derde. Lees het wedstrijdverslag.
liveblog gesloten

Dit weekend: de Giro en Luik-Bastenaken-Luik

We sluiten dit liveblog af met Anna van der Breggen, sinds vandaag de onbetwiste koningin van Hoei. Ze stond op gelijke hoogte met Marianne Vos qua zeges, maar met haar zesde zege is ze nu alleen recordhoudster.

Dit vreemde coronajaar won Van der Breggen al een etappe en het eindklassement in de Ronde van Valencia, ze won de Giro Rosa, ze werd Europees en wereldkampioen tijdrijden en ze kroonde zich tot Nederlands en wereldkampioen op de weg. En oh ja, sinds vandaag gaat ze ook weer aan de leiding van de Women's WorldTour.

Zondag gaat Van der Breggen van start in Luik-Bastenaken-Luik. Wij zijn er natuurlijk bij met een bijzonder liveblog, met daarin ook updates van de mannenwedstrijd en de tweede etappe in de Giro d'Italia. Zaterdag beginnen we al met een liveblog rond de openingstijdrit van de Giro. Graag tot dan!

Van der Breggen wint voor zesde jaar op rij: 'Spannendste finish van al die jaren'

Slotfase

Waalse Pijl: Hirschi toont spierballen op Muur van Hoei

AMSTEL GOLD RACE GAAT NIET DOOR

Dat bevestigt organisator Leo van Vliet zojuist in de uitzending van de NOS. "We waren heel goed voorbereid", aldus een verslagen Van Vliet. "Maar aan een regel in de persconferentie konden we niet voldoen: geen publiek bij sportevenementen. Deze klap komt heel hard aan."

Koersdirecteur Van Vliet geëmotioneerd om afgelasten Amstel Gold Race

Hirschi: 'Alles wat nu komt, is bonus'

"Het was een perfect scenario voor ons", zei Hirschi voor de camera van de organisatie. "Op de laatste klim ging het alleen om de benen. Het is steil, maar je moet wachten en wachten. Je moet sterk zijn in je hoofd om door de pijn heen te kunnen trappen. Ik voelde me helemaal niet zo goed in het begin. Dat is vaker zo. En meestal als ik win, voel ik me in het begin niet zo goed."

Hij won een rit in de Tour de France en pakte brons bij het WK in Imola. Zondag start hij ook in Luik-Bastenaken-Luik. Kan zijn maand nog mooier worden? "Ik hoop nog wat langer van deze vorm te kunnen profiteren. Alles wat nu nog komt, is bonus."

Waalse Pijl-winnaar Hirschi: 'Het was een perfect scenario voor ons'

TOPTIEN

De toptien van de 84ste Waalse Pijl:

1. Marc Hirschi (Sunweb)

2. Benoît Cosnefroy (AG2R)

3. Michael Woods (EF1)

4. Warren Barguil (Arkéa)

5. Dan Martin (Israel Start-Up Nation)

6. Michal Kwiatkowski (Ineos)

7. Patrick Konrad (Bora)

8. Richie Porte (Trek)

9. Tadej Pogacar (UAE)

10. Simon Geschke (CCC)

Beste Nederlander is Wout Poels (Bahrain-McLaren) op de 16de plaats.

FINISH - HIRSCHI WINT WAALSE PIJL

De jonge Zwitser is in het sprintje op de top van de Muur van Hoei duidelijk sterker dan Benoît Cosnefroy en Michael Woods.

500 m

Richie Porte zet als eerste aan, maar Hirschi volgt makkelijk. Cosnefroy en Pogacar zijn er ook nog.

1,5 km

Hergroepering. Aan de voet van de Muur is iedereen weer bij elkaar. We gaan sprinten op de Muur. Pogacar, Kwiatkowski, Hirschi, Bagioli en Vuillermoz laten zich vooraan afzetten.

3 km

Ongelooflijk. Vansevenant is als een razende uit de greppel geklommen en blijft zo zelfs nog voor Urán. Heel even, want de Colombiaan komt nu bij hem. Maar daar is ook het peloton al!

4 km - Valpartij Vansevenant

Wat een pech! Mauri Vansevenant was zo goed bezig, maar dan raakt hij van de weg en duikt zo in de greppel.

10 km - Aanval Urán

Aanval Urán! Hij gaat weg op de Côte du chemin des Gueuses (1,6 km à 6,3 procent) en slaat meteen een gat. Achter hem is het AG2R die met vijf man de achtervolging leidt. Urán rijdt 0.27 achter op Vansevenant.

Rigoberto Urán in de aanval in de Waalse Pijl

12 km - Vansevenant houdt stand

Mauri Vansevenant houdt intussen bijzonder goed stand. De jonge Belg heeft nog altijd 0.50 voorsprong op het peloton, waar Costa inmiddels ook weer een plek in heeft. Sterker, hij breidt zijn voorsprong uit: 1.00.

Mauri Vansevenant rijdt de hele dag op kop in de Waalse Pijl

16 km - Paasschens ingelopen

Rui Costa komt bij Mathijs Paasschens en gaat erop en erover. Maar het peloton zit er ook vlak achter. Voor Omar Fraile gaat het een moeilijk verhaal worden. De kopman van Astana vandaag rijdt lek op een heel slecht moment.

20 km - Aanval Rui Costa

Aanval Rui Costa! De oud-wereldkampioen gaat ervandoor en zo kan Tadej Pogacar nog even rustig aan doen. Vooraan is Mauri Vansevenant nu alleen. Hij heeft Mathijs Paasschens gelost op de Côte d'Ereffe. Maar Costa volgt al op dertig seconden.

Goed nieuws voor Naesen

Eerder vandaag lieten we het beeld zien van Oliver Naesen, die na de valpartij in de BinckBank Tour zijn knie niet kon buigen en naar de finish geduwd werd. De schade blijkt mee te vallen en dat is goed nieuws met het oog op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

"Mijn botten en ligamenten zijn allemaal intact", zegt een opgeluchte Naesen aan de redactie van Sporza. "Ik heb vandaag 2 uur kunnen losrijden. Ik voel me nog wat stijf en het ging ongemakkelijk, maar ik voel me 1.000.000 keer beter dan gisteren."

29 km - Paasschens en Vansevenant alleen

En toen hadden we nog twee koplopers. De Fransman Gaillard moet lossen. Vansevenant en Paasschens gaan door. Op 1.32 rijdt De Marchi, het peloton volgt op 2.00. Schelling is inmiddels ingelopen. Alles schuift in elkaar.

30 km - Aanvalsgolf

Het regent opeens aanvallen op de top van de Muur van Hoei. Een renner van UAE opende en kreeg onder anderen Vuillermoz, Neilands en Vakoc mee. Ze hebben een klein gaatje.

32 km - Paasschens bijt op de tanden

Het piept en het kraakt bij Mathijs Paasschens, maar hij houdt vol op de Muur. Achter hen moet Schelling lossen bij De Marchi. En in het peloton zien we nog steeds hetzelfde beeld: Sunweb, UAE en Ineos doen het werk.

34 km - Verschillen

In aanloop naar de tweede passage van de Muur lopen de verschillen rap terug. De kopgroep houdt op zich knap stand, maar heeft nog maar 3.03 op het peloton en 2.06 op Schelling en De Marchi.

41 km - Dumoulin vindt het genoeg

Schijn bedriegt niet. Tom Dumoulin laat het peloton gaan. Voor hem is deze Waalse Pijl vooral een training voor Luik-Bastenaken-Luik van aanstaande zondag.

43 km - Dumoulin aan elastiek

Er wordt nu niet echt geklommen, maar toch hangt Tom Dumoulin aan het elastiek achterin het peloton. Dat kost kracht. Of heeft hij gewoon geen zin om telkens zijn plekje te moeten bevechten?

Tom Dumoulin hang achter het peloton in de Waalse Pijl

De laatste Nederlander op het podium?

Joop Zoetemelk was in 1976 dus de enige Nederlandse winnaar.

Ook de podiumplaatsen voor onze landgenoten zijn niet dik gezaaid in deze koers. Karsten Kroon was de laatste. In 2006, de eerste van vijf zeges van Valverde, werd hij derde.

Karsten Kroon (midden) wordt derde in 2006 achter Alejandro Valverde en Samuel Sánchez in de Waalse Pijl

51 km - Status quo

De kopgroep en de twee achtervolgers zijn weer aan het klimmen op de Ereffe. Schelling - die steeds meer begint te zwoegen - en De Marchi komen niet echt dichterbij, het is nog altijd 2.56. Het peloton volgt op 5.11.

Laatste (en enige Nederlandse) winnaar: Joop!

Een waterig zonnetje kleurt de Belgische Ardennen op 15 april 1976. In die jaren wordt er nog gekoerst van Verviers naar Verviers. Van de Muur van Hoei is nog geen sprake, maar dat maakt de koers niet minder zwaar. Met stevige klimmen als de Haute Levée en de Côte de Stockeu is de Waalse Pijl gewoon een koers voor mannen met dunne enkels en een grote motor. Zoals Joop Zoetemelk.

Op de Stockeu besluit Zoetemelk in zijn eentje op avontuur te gaan. Achter hem zetten de Belgische favorieten Eddy Merckx, Freddy Maertens en Frans Verbeeck de achtervolging in. Maar ze komen geen meter dichterbij. Ruim veertig kilometer later rolt Zoetemelk met een geruststellende voorsprong de straten van Verviers binnen. Nog een paar bochten scheiden hem van de zege. En dan...

"In Verviers reed ik onder het kilometerdoek door en toen reed ik de afleiding in", vertelt Zoetemelk in 1985 aan Mart Smeets. "Ik ben gewoon die kant opgestuurd. Normaal hoor je het publiek altijd fluiten en schelden, zo ging dat toen in België. Op een gegeven moment hoorde ik niets meer. Je kijk naar links, je kijkt naar rechts. Er stond niemand meer."

1976: Zoetemelk rijdt verkeerd in Waalse Pijl

58 km - Peloton over de Muur

Het peloton rijdt als geheel voor de eerste keer over de Muur. Sunweb bepaalt het tempo (voor Hirschi). Ook Pogacar zit attent voorin. De achterstand op de kopgroep van vier is 5.00. Schelling en De Marchi moeten nog 3.34 dichtrijden.

Zijn ze bezig aan een chasse patate?

62 km - Over de Muur

Schelling en De Marchi zijn ook al bezig aan de Muur. Het peloton is nu aan de voet. Gaan we nu al iets zien van de favorieten?

Alessandro de Marchi en Ide Schelling op de Muur van Hoei

64 km - Kopgroep op de Muur

De koplopers zijn bezig aan de eerste passage van de Muur van Hoei (1 km à 11,8 procent). En op zo'n steile klim zie je dat de wat zwaarder gebouwde Paasschens het moeilijk heeft. Toch knap wat hij doet!

71 km - Schelling en De Marchi gaan goed

Op de tweede klim van de lokale ronde, de Côte du chemin des Gueuses (1,6 km à 6,3 procent), zijn De Marchi en Schelling al een minuut weggereden bij het peloton. De kopgroep rijdt daar nog zo'n 3.00 voor.

Alessandro De Marchi en Ide Schelling in de tegenaanval in de Waalse Pijl

74 km - Schelling met De Marchi

Ide Schelling is goed bezig. De jonge Nederlander is weer in de aanval. Met Alessandro De Marchi heeft hij nu een rasaanvaller als metgezel. Schelling en De Marchi gaan op weg naar de kopgroep, maar die hebben nog wel 4.28 op het peloton.

Poels en andere specialisten

Als we het toch hebben over sterke ploegen, dan moeten we Bahrain-McLaren ook even noemen. Met Mikel Landa, Dylan Teuns en Wout Poels heeft die ploeg ook drie echte specialisten van steile muren. Al is het de vraag hoe het met de vorm is van Teuns of het herstel van Poels na zijn ribblessure. Ook de jonge Nederlander Kevin Inkelaar (23) is vandaag opgestapt voor Bahrain.

En ook noemenswaardig: de Zwitser Michael Albasini (Mitchelton) rijdt voor de 16de keer de Waalse Pijl. Daarin reed hij acht keer toptien en twee keer op het podium. In 2016 werd hij door Poels, die een paar dagen eerder als vierde eindigde in de Waalse Pijl, geklopt in Luik-Bastenaken-Luik.

Volgend jaar hangt de 39-jarige Albasini trouwens de fiets aan de wilgen. Hij wordt bondscoach van de Zwitsers en is daarmee de opvolger van...zijn vader.

82 km - Schelling laat zich zien

Ook het peloton is begonnen aan de Côte d'Ereffe en daar zien we drie renners wegrijden. Leuk: een van hen is Ide Schelling, de 22-jarige neoprof van Bora-hansgrohe. Hij probeert het weg met nog een jonkie, Brent Van Moer (Lotto-Soudal). Maar ze krijgen niet veel ruimte.

84 km - Kopgroep op plaatselijke ronde

De kopgroep is met 5.26 marge bezig aan de Côte d'Ereffe (2,3 km à 5,1 procent) en dat betekent dat we op de eerste van drie plaatselijke ronden zitten. Daarin ook de Côte du chemin des Gueuses (1,6 km à 6,3 procent) en natuurlijk de Muur van Hoei (1 km à 11,8 procent).

Mathijs Paasschens leidt de kopgroep in de Waalse Pijl

43 kilometer per uur

De eerste 2,5 uur is afgelegd met een tempo van zo'n 43 kilometer per uur. Het gaat dus hard. Over een paar kilometer bereiken we het finalerondje, met daarin de drie pittige beklimmingen. De renners leggen dat circuit drie keer af.

EF Education ijzersterk

Het roze van EF Education is niet echt een schutkleur, maar toch laten de renners van de Amerikaanse formatie zich nog niet zien. Dat zal in de slotfase waarschijnlijk anders zijn, want EF Education is met een ijzersterke ploeg naar Hoei afgereisd.

Denk maar Sergio Higuita (terug na zijn valpartij in de Tour), Dani Martínez, Rigoberto Urán, Hugh Carthy én Michael Woods. Die kunnen allemaal een steile klim opknallen.

We zijn live!

De uitzending van de Waalse Pijl op NPO 2 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app is begonnen! Stef Clement en Danny Nelissen verzorgen vandaag het deskundige commentaar.

Welke ambities heeft Dumoulin vandaag?

Tom Dumoulin is de kopman van Jumbo-Visma vandaag. Maar het is de vraag met hoeveel ambitie hij is opgestapt. Voor de start gaf hij toe dat hij vandaag is opgestapt "omdat we renners tekort kwamen."

Voor Jumbo-Visma is Luik-Bastenaken-Luik, waar naast Dumoulin ook Roglic van start zal gaan, belangrijker. Maar starten met minder dan zeven renners levert de ploeg boetes op en dat willen ze voorkomen.

We zien Dumoulin vandaag trouwens helemaal achterin het peloton, maar dat deed hij bij het WK ook. En toen liet hij zich toch gelden in de finale.

110 km - Speuren naar aanwijzingen

Een blik op de voorste rangen van het peloton geeft een beeld van wie we vandaag mogen opschrijven als favoriet. Het tempo wordt vooral bepaald door UAE (Pogacar), Ineos (Kwiatkowski) en Sunweb (Hirschi). Op de tweede rij zien we twee mannetjes van Deceuninck, die bij afwezigheid van Alaphilippe waarschijnlijk inzetten op de jonge Italiaan Bagioli. En ook Dan Martin voelt zich blijkbaar goed, want drie ploegmaten van Israel Start-Up Nation zitten in de voorste gelederen.

De voorsprong van de kopgroep is nog 6.55.

Even over de koplopers: zoon van rodelantaarnspecialist

We hebben al iets geschreven over Mathijs Paasschens. Ook medevluchter Mauri Vansevenant is wel een stukje waard. De pas 21-jarige neoprof van Deceuninck-Quickstep geldt als een van de grootste klimtalenten van België.

Dat klimtalent heeft hij niet van zijn vader, Wim Vansevenant. Die was tussen 1996 en 2008 een meer dan verdienstelijk profrenner en reed vijf keer de Tour de France. Bij de laatste drie edities eindigde hij - vaak bewust - als laatste in het klassement.

Wim Vansevenant met een symbolische rode lantaarn in de Tour de France

135 km - Mannen van Pogacar op kop

Aan kop van het peloton zien we zowaar de mannen van UAE-Emirates. Dat doen ze natuurlijk voor Tadej Pogacar, die vandaag weleens hoge ogen kan gooien op de Muur van Hoei.

Langzaam maar zeker knabbelen ze minuten van de voorsprong af. Het is nog 7.10 minuten.

Wat is nu een Waalse Pijl zonder Alaphilippe en Valverde?

Sinds 2014 waren er maar twee mannen die wisten te zegevieren op de Muur van Hoei. Alejandro Valverde was van 2014 tot en met 2017 de beste. Ook in 2006 was de Spanjaard al een keer de beste.

Twee jaar geleden werd de koning van Hoei echter onttroond door Julian Alaphilippe, die vervolgens ook in 2019 de beste was. Dit jaar laat de Franse springveer de Waalse Pijl aan zich voorbijgaan. Dat hij nog even wil nagenieten van de wereldtitel, die hij afgelopen zondag behaalde kunnen we ons voorstellen.

Alaphilippe zal zondag zijn regenboogtrui voor het eerst tonen als hij een gooi doet naar de zege in Luik-Bastenaken-Luik.

Een ding is zeker: er komt een nieuwe winnaar

Bij de vrouwen won Anna van der Breggen voor de zesde keer op rij. Bij de mannen krijgen we sowieso een primeur. Er staat namelijk geen enkele oud-winnaar aan de start.

149 km - Bijna tien minuten

De voorsprong van de vier koplopers (Paasschens, Vansevenant, Van Poucke en Gaillard) loopt richting de 10 minuten. Maar het duurt nog ruim 70 kilometer voor de renners beginnen aan de drie plaatselijke omlopen in Hoei. Dus maken de favorieten zich niet druk.

Laten we eens kijken naar het profiel van de 202 kilometer tussen startplaats Hervé en de finish in Hoei.

Het profiel van de 84ste Waalse Pijl

Paasschens een van de negen

De in Belgie opgegroeide Paasschens rijdt voor het kleine Bingoal-Wallonie Bruxelles.

Hij is een van de negen Nederlanders, die vandaag zijn opgestapt. De anderen:

Tom Dumoulin, Lennard Hofstede, Tom Leezer (Jumbo-Visma)

Wout Poels, Kevin Inkelaar (Bahrain-McLaren)

Thijmen Arensman (Sunweb)

Ide Schelling (Bora-hansgrohe)

Maurits Lammertink (Circus-Wanty)

167 km - Vier koplopers met vijf minuten voorsprong

De mannen zitten al bijna een uur op de fiets en hebben daarin zo'n veertig kilometer afgelegd. Er is een kopgroep van vier met een Nederlander: Mathijs Paasschens (Bingoal-Wallonie Bruxelles). Met de Belgen Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quickstep), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Fransman Marlon Gaillard (Total-Direct Énergie) rijdt hij 5.20 voor het peloton.

Over naar de mannen

Terwijl we nog even nagenieten van de zege van Van der Breggen wordt het hoog tijd om een blik te werpen op de mannen. Die zijn namelijk ook begonnen aan hun Waalse Pijl, de 84ste editie alweer.

Van der Breggen: 'Zes keer winnen is crazy'

"Dit was de spannendste van de afgelopen jaren", zei Van der Breggen na afloop voor de camera van de organisatie. "Mijn ploeg reed fantastisch en ik voelde de druk ook wel. Ik begon in mijn eigen tempo en wachtte op de aanval van anderen. Die kwam van Demi (Vollering, red), maar ik kon mee en toen ik het bordje van 100 meter zag ben ik voluit gegaan."

Met haar zesde zege op rij is ze nu alleen recordhoudster qua zeges in deze klassieker. "Dat betekent veel", aldus Van der Breggen. "Deze aankomst is ontzettend zwaar. Zes keer winnen is 'crazy'."

Bekijk de slotfase

Waalse Pijl: Van der Breggen moet diep gaan, maar sprint naar zesde zege op rij

Toptien

Topvijf:

1. Anna van der Breggen

2. Cecilie Uttrup Ludwig (Den)

3. Demi Vollering

4. Elizabeth Deignan (Gbr)

5. Elisa Longo-Borghini (Ita)

6. Ashleigh Moolman (ZAf)

7. Mikayla Harvey (Aus)

8. Liane Lippert (Dui)

9. Marianne Vos

10. Katarzyna Niewiadoma (Pol)

FINISH - VAN DER BREGGEN WINT WAALSE PIJL VOOR ZESDE KEER OP RIJ!

Anna van der Breggen sprint naar haar zesde zege op rij in de Waalse Pijl. Daarmee is ze alleen recordhoudster.

Ze kreeg het niet cadeau. Cecilie Uttrup Ludwig legde haar het vuur na aan de schenen en werd tweede. Demi Vollering is knap derde.

500 m

Het is Demi Vollering die de eerste aanval inzet. Van der Breggen kruipt terug in het wiel en ook Uttrup Ludwig kan mee.

1 km - Van der Breggen maakt tempo

Ze zijn begonnen aan de Muur van Hoei. Van der Breggen rijdt tempo op kop, Longo-Borghini volt in haar spoor. Ook Demi Vollering rijdt goed mee. Marianne Vos moet passen.

2 km - Van der Breggen in een zetel

De vrouwen zijn in Hoei en draaien zo de Muur op. Blaak en Pieters proberen Van der Breggen als eerste te laten beginnen.

4 km - Grote groep

Wie zien we nog voorin? Blaak, Pieters en Van den Breggen, Deignan en Longo-Borghini, Niewiadoma, Moolman, Uttrup Ludwig, Mackaij, Vollering én Vos. En dan vergeten we er ook nog een paar. De groep is zo'n 20 rensters groot.

10 km - Vos bijt op haar tanden

Vos bijt op haar tanden, maar zit wel in het laatste wiel van de groep die steeds verder uitdunt. Dat is geen goed teken voor de slotklim op de Muur. Ondertussen heeft Pieters de kop genomen, voor Deignan en Van der Breggen.

11 km - Vos in problemen?

Op de Côte du chemin des Gueuses (1,6 km à 6,3 procent) neemt de ploeg van Van der Breggen het initiatief over met Blaak en Pieters. Vos zat in hun wiel, maar zakt opeens naar achteren. Heeft ze een probleem?

Wat zei Van der Breggen voor de start?

Hebben Longo-Borghinin en Deignan soms gemerkt dat Van der Breggen niet zo fris oogt? Dit zei de wereldkampioene vanochtend vroeg voor de start: "Of ik goede benen heb? Geen idee. Ik heb niet echt gedaan wat ik moest doen qua herstel. Misschien ben ik nu niet in mijn beste vorm, maar dat geldt voor iedereen. Iedereen is moe."

20 km - Van der Breggen en Vos zitten paraat

Voor de laatste keer rijden de rensters op de Côte d'Ereffe (2,3 km à 5,1 procent), Anna van der Breggen en Marianne Vos zitten trouwens allebei keurig gepositioneerd. Het is nog altijd Trek dat doortrekt, met Cordo-Ragot, Winder, Deignan en Longo-Borghini. In die volgorde.

Kasia Niewiadoma heeft het wiel gekozen van Van der Breggen, die nog altijd kan rekenen op de steun van Pieters en Van den Boek-Blaak.

Anna van der Breggen in actie tijdens de Waalse Pijl

26 km - Trek trekt door

We zien twee kampioenstruien sleuren op kop van de kopgroep, die is gegroeid tot een vrouw of twintig. De Franse Cordon-Ragot en de Amerikaanse Winder doen dat voor hun kopvrouwen bij Trek-Segafredo Longo-Borghini en Deignan. Cecilie Uttrup Ludwig zat er ook bij, reed lek, maar komt terug.

Antwoord op de kijkersvraag: d'n Greg

De meeste volgers weten dat Remco Evenepoel in de jeugdopleiding van Anderlecht en PSV heeft gezeten. Maar de enige echte doelman, die ooit profambities mocht koesteren is Greg Van Avermaet. De olympisch kampioen speelde als doelman in de jeugd van Beveren, maar koos uiteindelijk toch voor de fiets.

32 km - Finale begint met fraaie kopgroep

We hebben beeld! En we vallen met de neus in de boter, want de vrouwen zijn bezig aan de eerste passage van de Muur van Hoei. Er is een kopgroep van 7 met Amy Pieters, Chantal Blaak, en Anouska Koster. Ze krijgen gezelschap van Moolman en Longo-Borghini.

52 km - Van der Breggen test benen op Côte d'Ereffe

De rensters zitten inmiddels al op de eerste van twee lokale ronden, met daarin de Côte d'Ereffe (2,3 km à 5,1 procent), de Côte du chemin des Gueuses (1,6 km à 6,3 procent) en natuurlijk de Muur van Hoei (1 km à 11,8 procent).

Op de eerste van de drie bepaalt Anna van der Breggen meteen het tempo. Even testen hoe goed de anderen zijn?

Fun Fact: Marieke de Groot kan ook keepen

Ze heeft de uitzending net niet gehaald en dat is jammer. Want over Marieke van Witzenburg-De Groot is wel iets leuks te vertellen. De 34-jarige renster uit Spijkenisse droomde een paar jaar geleden nog van successen met de Oranjeleeuwinnen. In het seizoen 2013/2014 stond ze namelijk als keepster onder de lat bij ADO Den Haag.

De kijkersvraag is nu natuurlijk: Welke beroemde wielrenner stond ook ooit onder de lat bij een profclub?

55 km - Kopgroep met twee Nederlandsen

Beelden van de Waalse Pijl voor vrouwen hebben we nog niet, maar we kunnen wel opmaken dat de eerste uren gekleurd zijn door een kopgroepje van drie rensters. Daarin zitten twee Nederlandsen: Kirstie van Haaften (Team Ciclotel) en Marieke van Witzenburg-De Groot (Doltcini-Van Eyck).

Samen met de Spaanse Mireia Benito pakten de twee Nederlandsen een voorsprong van bijna twee minuten, maar inmiddels zijn ze weer ingelopen.

Goed nieuws voor de Belgen: Circus-Wanty in WorldTour

Dinsdagavond was er ook nog goed nieuws voor de Belgische wielervolgers. Wielerploeg Circus-Wanty, de ploeg van de charismatische ploegleider Hilaire Van der Schueren, treedt volgend jaar namelijk toe tot de WorldTour. De Belgische formatie neemt de licentie over van het noodlijdende CCC, dat ophoudt te bestaan.

Dat is ook goed nieuws dus voor de Nederlanders Danny en Boy van Poppel, Corné van Kessel en Maurits Lammertink. Lammertink zien we vanmiddag trouwens terug in de Waalse Pijl.

En wat dacht je hiervan?

De scherpe ogen van wielervlogger Bas Tietema ontdekten nog iets opmerkelijks in de valpartij in de BinckBank Tour. De Kazak Dmitri Groezdev werd van de fiets geslingerd, maar hield zichzelf (en zijn voorganger) op een wel heel opmerkelijke wijze op de been.

Dat is nog eens sportief!

Eigenlijk zouden de renners in de BinckBank Tour vandaag een tijdrit rijden met start en finish in Vlissingen, maar die etappe is dus geschrapt. Voor sommige renners komt dat niet slecht uit, na de massale valpartij gisteren in de slotfase van de door Jasper Philipsen gewonnen openingsrit.

Denk bijvoorbeeld aan Oliver Naesen, de nummer twee in het eindklassement van vorig jaar. De Belg blesseerde zijn knie bij de valpartij, bleek niet in staat om de knie te buigen en werd de laatste drie kilometer voortgeduwd door concullega's Dries De Bondt, Pascal Eenkhoorn en Alexander Edmondson.

Geen (extra) publiek op de Muur van Hoei

In België zijn de coronaregels voorlopig nog wat soepeler. Bij sportevenementen in de buitenlucht mogen maximaal 400 toeschouwers aanwezig zijn. Toch zullen er vandaag geen toeschouwers toegelaten op de Muur van Hoei. Een uitzondering geldt voor de mensen die wonen aan Chemin des Chapelles, die naar de top van de Muur loopt.

Daarnaast gelden de inmiddels gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Geen selfies, dus!

NK tijdrijden geschrapt

Ook is er dinsdag een streep gezet door de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden. Het wielerevenement stond gepland op woensdag 7 oktober in Emmen.

De organisatie vindt het niet verantwoord om de deelnemers vanuit heel Nederland naar Drenthe te laten afreizen, nu de regering maatregelen heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Jos van Emden

Nederlandse etappes in BinckBank Tour geschrapt vanwege coronaregels

Dat klinkt leuk, natuurlijk, zo'n bomvolle wielerkalender. Maar nu het coronavirus weer uitgebreid rondwaart, blijft de vraag welke wedstrijden ook daadwerkelijk zullen doorgaan. In de BinckBank Tour wordt vandaag in ieder geval niet gereden.

Het Nederlandse deel van de BinckBank Tour is geschrapt. De etappekoers, die gisteren begon in het Belgische Blankenberge, wordt nu enkel verreden op Belgisch grondgebied.

Reden is volgens de organisatie de aangescherpte coronamaatregelen die sinds gisteren in Nederland gelden. Dinsdagavond rond 22.00 uur kreeg de organisatie te horen dat de drie Nederlandse gemeenten waar de wielerwedstrijd zou starten of finishen gezamenlijk hadden besloten dat de koers toch niet welkom was op hun wegen.

"We zijn natuurlijk zeer teleurgesteld dat dit besluit is genomen, zeker gezien het late tijdstip", zegt Gert Van Goolen van organisator Golazo in een persbericht. Volgens hem was er voldoende geregeld om een veilige koers mogelijk te maken. "Maar helaas heeft dat geen gehoor gevonden."

De wedstrijd gaat nu verder in "aangepaste vorm", waarbij vandaag is aangemerkt als rustdag.

In oktober elke dag koers! Tenminste...

Vanaf vandaag worden in een kleine maand de belangrijkste Noord-Europese wielerklassiekers gereden. De Waalse Pijl is vanmiddag de eerste, Parijs-Roubaix op zondag 25 oktober de laatste.

Komend weekeinde begint met de Ronde van Italië ook nog eens de tweede grote ronde van het jaar en voordat de Giro is afgelopen, is de Vuelta a España al begonnen. We vroegen Michael Boogerd, ooit onze man voor de Waalse klassiekers, wat we kunnen verwachten.

Bekijk hieronder de wielerkalender voor de komende maand:

De klassiekers op de wielerkalender

De grote favoriete

Als we het hebben over de Waalse Pijl, dan hebben we het natuurlijk over Anna van der Breggen. De kersverse wereldkampioene op de weg en in de tijdrit was de afgelopen vijf edities de beste. Daarmee kwam ze op gelijke hoogte met Marianne Vos, die ook vijf keer de beste was in Hoei.

Ook Vos kan vandaag met een zesde zege weer alleen recordhouder worden, maar wij zetten ons geld toch op dé vrouw-in-vorm.

Parcours

De 23ste editie van de Waalse Pijl kent een aanloop van 70 kilometer met een klimmetje, voordat de rensters het lokale circuit rond Hoei opdraaien. Twee keer rijden de vrouwen het rondje van van zo'n 25 kilometer, met daarin de Côte d'Ereffe (2,3 km à 5,1 procent), de Côte du chemin des Gueuses (1,6 km à 6,3 procent) en natuurlijk de Muur van Hoei (1 km à 11,8 procent).

Ze fietsen al!

En een uurtje later, rond 8.40 uur, zijn de vrouwen opgestapt voor de 124 kilometer in en rond Hoei. Rond 12.30 uur worden ze terug verwacht op de Muur van Hoei.

Even wakker worden hoor...

Van uitslapen is vandaag even geen sprake voor de wielrensters die willen scoren in de Waalse Pijl. Om 7.30 uur stonden de deelneemsters al op het podium in Hoei voor de ploegenpresentatie. We vermoeden dat de Grand Place van Hoei niet uitpuilde van de mensen.

Maar dat is in deze coronatijden misschien maar goed ook.

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de Waalse Pijl, de eerste van een lange reeks voorjaarsklassiekers in oktober. Wereldkampioene Anna van der Breggen gaat voor haar zesde zege op rij op de Muur van Hoei. Bij de mannen krijgen we sowieso een winnaar, die nog nooit op de erelijst stond van deze klassieker.

Anna van der Breggen komt in 2019 in haar regenboogtrui winnend boven op de Muur van Hoei