NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Madrid afgesloten op last van Spaanse regering • België risicogebied voor Duitsers

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten dit liveblog voor nu. Morgen praten we u in een nieuw liveblog graag bij over het laatste coronanieuws.

 • 'Negen koorzangers Leiden besmet'

  In Leiden hebben negen leden van een koor het coronavirus opgelopen, ondanks dat ze in hun oefenruimte ramen en deuren hadden geopend en zich aan coronamaatregelen hielden, schrijft De Volkskrant. De leden zaten volgens de krant op afstand van elkaar in een hoge zaal en hielden ook in de pauze afstand.

  "Andere koren moeten dit weten", zegt bestuurslid Marijke Meijer van hobbykoor Populus Unus in Cantione. "We hebben ons aan alle regels van het Koornetwerk Nederland gehouden. Wat ons is gebeurd, kan iedereen overkomen."

  Het zou zijn misgegaan bij een repetitie, twee weken geleden. De groep had twee ramen, één buitendeur en twee binnendeuren geopend. Na een paar dagen kregen de eerste koorleden klachten. Niemand werd ernstig ziek.

 • Duitsland bestempelt heel België als risicogebied

  Duitsland heeft heel België bestempeld als risicogebied. Dat gold ook al voor heel Spanje, Tsjechië en Luxemburg. Ook delen van elf andere EU-landen zijn risicogebied voor Duitsers, waaronder de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

  Mensen die uit een risicogebied komen, moeten bij terugkomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Wie die niet heeft, moet zich alsnog laten testen en daarna twee weken in zelfquarantaine gaan.

 • 'Ik weet niet of het werkt, maar ik vind het wel een fijn idee'

  In de binnenstad van Den Haag zijn de meningen verdeeld over het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes: 'Ik weet niet of het werkt, maar vind het wel een fijn idee'
 • Tientallen fouten ontdekt bij intern onderzoek coronatestlijn

  Het callcenterbedrijf achter de coronatestlijn heeft fouten gemaakt bij de komst of het vertrek van 38 werknemers. De medewerkers ontvingen geen geheimhoudingsverklaring als ze in dienst kwamen, of hun accounts werden niet verwijderd na hun vertrek, waardoor ze nog toegang hadden tot privacygevoelige gegevens.

  Eerder deze maand kwamen de problemen via Nieuwsuur aan het licht, waarna het betreffende bedrijf, Teleperformance, intern onderzoek deed. 1600 werknemersdossiers zijn de afgelopen weken doorgelicht, meldt RTV Oost.

  Naar aanleiding van de 38 ontdekte fouten heeft het bedrijf maatregelen genomen. Er wordt nu twee keer per week gekeken of er accounts van vertrokken werknemers verwijderd moeten worden. Dat gebeurde voorheen één keer per week. Ook heeft het bedrijf een geheimhoudingsverklaring gestuurd naar alle medewerkers die die nog niet hebben ondertekend.

 • Onbegrip over 'willekeur' bij coronaontheffingen theaters en popzalen

  De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet, die stellen dat er binnen bij bijeenkomsten maximaal dertig man mogen zijn, leiden tot verwarring en onbegrip in de culturele sector. Of beter gezegd: de beslissing dat veiligheidsregio's zelf moeten besluiten of ze culturele podia een ontheffing geven om toch meer dan dertig bezoekers toe te laten.

  Want welk theater of welk poppodium krijgt dan een ontheffing? Waarom is dat per regio anders? En waar is die uitzondering op gebaseerd?

 • Minister verplicht regio Madrid tot afsluiten steden

  Spanje gaat bewegingen in de hoofdstad Madrid en negen omliggende gemeenten aan banden leggen. Op dit moment zijn al tientallen wijken in de regio afgesloten vanwege een opleving van corona. De Spaanse regering wil het Madrileense deelstaatsbestuur echter verplichten veel verder te gaan, door maatregelen in complete steden af te kondigen.

  "Als ministerie van Volksgezondheid dragen we een verantwoordelijkheid en de situatie in Madrid is complex. Er is geen weg terug", zei minister Salvador Illa vanavond.

  Er is bijvoorbeeld besloten dat inwoners de gemeentegrenzen nog wel mogen oversteken voor werk, school of een doktersbezoek, maar niet meer voor vrijetijdsactiviteiten. Over een paar dagen wordt de precieze invulling van de plannen duidelijker.

  De regionale autoriteiten staan niet te springen om nieuwe maatregelen, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er is in Madrid grote weerstand om opnieuw met maatregelen te komen die de economie verder schaden. Maar je ziet dat de minister de deelstaat nu overrulet met dit decreet."

  In Spanje kwamen er afgelopen 24 uur 11.016 nieuwe besmettingen door corona bij. Het dodental steeg met 177. Vooral in Madrid schiet het aantal besmettingen omhoog. Daar is inmiddels 42 procent van de intensivecarebedden bezet door coronapatiënten.

 • 'Hoe langer deze ellende duurt, hoe meer het met je doet'

  In de serie In de frontlinie publiceerden we in het voorjaar dagelijks de ervaringen van zorgmedewerkers die we volgden. Hoe is het nu met ze en hoe kijken zij naar de toename van het aantal coronapatiënten?

 • Oud-RIVM-directeur Coutinho had liever mondkapjesverplichting gezien

  Roel Coutinho, de voorganger van RIVM-directeur Jaap van Dissel, is blij dat het advies om in binnenruimtes mondkapjes te dragen nu voor heel Nederland geldt, maar hij vindt het jammer dat het kabinet niet verder gaat. In zijn ogen zou het dragen van mondkapjes landelijk verplicht moeten worden.

  "Ik ben er op basis van alle literatuur van overtuigd dat het dragen van een mondkapje zinvol is. Maar alleen een advies maakt het voor mensen bijzonder moeilijk", zegt Coutinho tegen Nieuwsuur. "Een verplichting, zoals in landen om ons heen ook gebeurt, geeft iedereen veel meer duidelijkheid."

  Het gaat volgens Coutinho niet alleen om duidelijkheid voor de mensen die een mondkapje moeten dragen, maar ook voor bijvoorbeeld winkels die moeten handhaven. "Want wat moeten die winkels of supermarkten nu precies doen?" zegt Coutinho, die van 2005 tot en met 2013 leiding gaf aan het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

  "Omdat het alleen gaat om een dringend advies, ligt nu bij winkels de verantwoordelijkheid en dat maakt het heel erg lastig. Een verplichting is niet altijd prettig, maar wel helder en goed te handhaven."

 • In 2020 geen wereldbeker schaatsen

  De hoop bij de langebaanschaatsers en shorttrackers dat er ondanks de coronapandemie dit jaar toch begonnen zou kunnen worden met het wereldbekerseizoen, is vervlogen. De internationale schaatsunie ISU heeft besloten dat er dit kalenderjaar geen wedstrijden georganiseerd zullen worden.

  "De ISU hanteert als uitgangspunt bij alle disciplines dat we er alles aan doen om schaatsers en fans internationale wedstrijden te bieden, maar veiligheid en gezondheid staan voorop", zegt ISU-voorzitter Jan Dijkema.

  De ISU bekijkt nog of het mogelijk is om begin 2021 wel wereldbekerwedstrijden te organiseren. Ook blijven de Europese en wereldkampioenschappen in de eerste maanden van 2021 voorlopig op de kalender staan.

 • Jaarbeurs Utrecht schrapt tientallen banen

  De Jaarbeurs in Utrecht schrapt vanwege de coronacrisis vijftig voltijdbanen. Directeur Albert Arp zegt tegen RTV Utrecht dat hij niet anders kan. "We hebben ingrijpen zo lang mogelijk uitgesteld. Dat kon omdat de Jaarbeurs gezond de crisis in ging."

  Maar inmiddels zijn ontslagen dus noodzakelijk. Volgens het evenementenbedrijf is het aantal ontslagen nog beperkt gebleven, omdat een aantal vacatures niet is ingevuld en enkele tijdelijke contracten niet zijn verlengd.

  Directeur Arp verwacht op zijn vroegst in 2023 "de bedrijvigheid van voor de crisis" terug te krijgen. "De crisis zorgt tegelijkertijd ook voor allerlei innovaties en nieuwe kansen. Daardoor heb ik vertrouwen in de toekomst."

 • Gommers na bezoek Famke Louise: we gaan samen jongeren aanspreken

  Diederik Gommers is enthousiast over het bezoekje dat influencer Famke Louise vandaag bracht aan zijn kamer in het Erasmus Medisch Centrum. "Het was een leuk, opbouwend gesprek", zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tegen de NOS. "Eigenlijk zijn we het over een hoop dingen eens."

  Het bezoek vloeide voort uit een uitzending van Jinek, vorige week dinsdag. Daarin probeerde de arts Famke Louise te overtuigen van de noodzaak van de coronamaatregelen, maar dat lukte niet. Wel spraken ze af om het er nog eens over te hebben.

  Dat gebeurde vanmiddag in Rotterdam, in een gesprek van ongeveer een uur. Daaruit bleek volgens Gommers dat hun opvattingen eigenlijk niet zo ver uit elkaar liggen.

  "We maken ons allebei zorgen over corona, maar vooral ook over het draagvlak voor het beleid onder jongeren", zegt Gommers. "We hebben het gehad over hoe jongeren kunnen worden bereikt, en welke rol ik daarbij zou kunnen spelen. Het is nog even uitzoeken hoe we dat gaan doen, maar we hopen samen de gevoelige snaar te raken."

 • Boete voor werkgevers die ontslagen werknemers niet helpen bij vinden nieuw werk

  Werkgevers die na 1 oktober een beroep doen op loonkostensubsidie volgens de NOW-regeling kunnen een korting van 5 procent over het ontvangen subsidiebedrag krijgen als zij ontslagen werknemers niet helpen bij het vinden van ander werk. Dat schrijft minister Koolmees aan de Tweede Kamer.

  Bedrijven die om bedrijfseconomische redenen bij het UWV ontslag aanvragen voor werknemers, maar het UWV niet vragen om begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk, krijgen deze boete. Koolmees spreekt van een inspanningsverplichting, zoals die vorige week is beloofd aan de Kamer.

 • Horeca sceptisch over mondkapjesbesluit

  De brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), laat het aan de leden wat het dringende advies van het kabinet voor hen betekent. KHN betwijfelt of de maatregel zin heeft, staat in een persbericht. "Dat er door het kabinet en RIVM nog steeds geen wetenschappelijke onderbouwing is over het bewezen nut van mondkapjes, helpt zeker niet voor creëren en behouden van draagvlak. Bovendien vormen mondkapjes toch een extra barrière voor een horecabezoek."

  Als er uiteindelijk toch een mondkapjesplicht komt, hoopt KHN dat er goed naar de maatregelen in België en Duitsland wordt gekeken, waar volgens de vereniging tien personen of meer aan tafel zijn toegestaan. "Dan staan we ervoor open." KHN wil in het geval van een mondkapjesplicht ook aanvullende financiële steun.

 • Middelbare school in Purmerend twee weken dicht na coronauitbraak

  Het Da Vinci College in Purmerend blijft vanaf komende maandag twee weken dicht omdat er negen leraren positief zijn getest op het coronavirus. In een mail aan de leerlingen staat dat steeds meer docenten het spannend vinden om naar school te komen en dat het steeds ingewikkelder wordt om alle lessen doorgang te laten vinden. Daarom wordt er volgende week thuisonderwijs gegeven; de week daarna is het herfstvakantie.

  In de mail staat ook dat de brugklassers extra aandacht krijgen, omdat het voor deze groep de eerste keer is dat zij vanuit huis digitale lessen volgen.