liveblog

Alaphilippe maakt droom waar met wereldtitel, sterke Dumoulin veertiende

liveblog gesloten

À la prochaine!

Normaal zou het wielerseizoen nu richting het einde lopen, maar in dit door corona getekende jaar zijn we nu pas toe aan de voorjaarsklassiekers en de Giro d'Italia. Zaterdag zijn we al terug met een liveblog van de openingstijdrit van de Giro, zondag combineren we dat met Luik-Bastenaken-Luik. Maar eerst kruisen de renners woensdag de degens in de Waalse Pijl.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Alaphilippe: 'Stopte met nadenken in de finale'

We sluiten af met de man van de dag, Julian Alaphilippe. Na de podiumceremonie maakte de 28-jarige Fransman ook nog even tijd voor NOS-verslaggever Han Kock. "Dit was een van de zwaarste inspanningen, die ik ooit gedaan heb. Het was vreselijk moeilijk om tien seconden voorsprong te houden en ik wist dat ze achter mij voluit gingen. Ik ben maar gestopt met nadenken en besefte 200 mete voor de streep dat ik gewonnen had.

Woensdag rijdt Alaphilippe voor het eerst in de regenboogtrui. Dan staat de Waalse Pijl op het programma, een koers die een speciaal plekje heeft in het hart van de Fransman. In Hoei won Alaphilippe in 2018 namelijk zijn eerste klassieker en vorig jaar deed hij dat nog eens dunnetjes over.

Alaphilippe, met een grote glimlach onder zijn mondkapje: "Het is een droom die uitkomt."

Kersvers wereldkampioen Alaphilippe: 'Denk dat ik nog niet echt besef'

Hirschi 'superblij' met derde plaats: 'Was hoogst mogelijke'

Marc Hirschi werd in 2018 wereldkampioen bij de beloften. Twee jaar later kwam hij al heel dicht bij de regenboogtrui bij de profs. "Ik voel me gelukkig. Alaphilippe was de sterkste en in onze groep wist ik dat het bijna onmogelijk zou zijn om Wout van Aert te kloppen in de sprint. Derde was het hoogste mogelijke. Ik ben blij met de derde plaats."

Tot aan de coronabreak gold hij nog vooral als een belofte. In een paar weken is hij een smaakmaker in het het profpeloton geworden. "Met mijn ritzege in de Tour kwam een droom uit. Ik ben superblij dat ik dat niveau heb kunnen vasthouden. Het gaat heel snel, inderdaad."

Hirschi wist dat er iets mogelijk was, maar had niet durven dromen van brons

Van Aert teleurgesteld: 'Er was niets aan Julian te doen'

Wout van Aert ging van start als topfavoriet en stelde niet teleur. Toch moest hij genoegen nemen met zilver, zijn tweede dit WK. "Tot de laatste klim hebben we perfect gedaan wat we moesten doen met de Belgische ploeg. Op de laatste klim zat ik er ook goed bij tot honderd meter onder de top. De aanval van Julian Alaphilippe was de enige die ik niet kon beantwoorden. Hij pakt honderd meter en we hebben hem niet meer teruggezien."

Van Aert reed met vijf favorieten in de achtervolging, maar kwam niet meer dichterbij. Had Primoz Roglic, de kopman voor wie Van Aert in de Tour zoveel werk had verricht, zichzelf nu niet moeten opofferen? "Natuurlijk heb ik met Primoz gesproken, we hebben lief en leed gedeeld de afgelopen weken. Hij heeft volgens mij alles gedaan wat hij kon, maar hij zat ook op de limiet. Ik verwijt niemand iets, en zeker Primoz niet. Er was niets aan Julian te doen."

Van Aert: 'Zuur om twee keer op de tweede plaats te stranden'

Regenboogtrui en regenboogmondkapje

Alaphilippe met regenboogmondkapje en regenboogtrui in tranen op het podium

Terugkijken en -lezen

Bekijk de slotfase van het WK en lees het wedstrijdverslag.

Alaphilippe soleert naar wereldtitel, Van Aert pakt opnieuw zilver

Toptien

De eerste tien van de WK in Imola. Tom Dumoulin wordt 14de op 0.53 van Alaphilippe in dezelfde groep als nummer zeven Michael Matthews.

De overige Nederlanders:

35. Dylan van Baarle (+5.48)

45. Sam Oomen (+10.32).

68. Martijn Tusveld (+21.59)

79. Pieter Weening (+21.59)

Tom Pidcock, vooraf vaak genoemd als outsider, eindigt als 42ste op 9.24 van de winnaar.

De toptien van de WK op de weg in Imola

Huldiging

Voor het eerst in 23 jaar (Laurent Brochard) klinkt La Marseillaise na de WK op de weg. Julian Alaphilippe houdt het niet droog. En dat mag als je net wereldkampioen bent geworden!

Het WK-podium in Imola: Wout van Aert (tweede), Alaphilippe (eerste) en Hirschi (derde)

Alaphilippe in tranen: 'Dit was de droom in mijn loopbaan'

Julian Alaphilippe verloor zijn vader in het voorjaar en droeg zijn zege in de tweede etappe van de Tour snikkend aan hem op. Ook nu hield de flamboyante Fransman het niet droog. "Dit was mijn droom, de droom in mijn loopbaan."

Emotionele Alaphilippe: 'Moeilijk om iets te zeggen, dit is een droomdag'

Dumoulin: 'Denk dat ik even rust ga pakken'

Tom Dumoulin reed een goed WK, viel aan in de slotronde, maar kwam uiteindelijk net iets tekort om Alaphilippe en de andere favorieten te volgen. "Ik had betere benen dan in de tijdrit", zei Dumoulin nuchter. "Ik zat met Matthews en Schachmann er net achter, maar kon er niet meer bij komen."

Op de voorlaatste klim nam hij zelf het initiatief. "Ik ging makkelijk weg", beaamde Dumoulin. "Ik had echt power, maar toen ik bij Pogacar kwam dacht ik 'oei'."

Uiteindelijk werd Dumoulin veertiende in een groep achter de zes eersten. "Het was misschien nog een idee om de Waalse Pijl te gaan doen woensdag. Maar rik denk dat ik even rust ga pakken. Ik hoop heel erg dat de Amstel Gold Race doorgaat en dan mee te doen voor het podium.

Dumoulin tevreden: 'Blij dat het zo ging, beter dan dit was het niet'

FINISH - Van Aert zilver, Hirschi brons

Wout van Aert sprint naar het zilver, Hirschi wint brons. Kwiatkowski is vierde, Fuglsang vijfde en Roglic zesde.

ALAPHILIPPE WERELDKAMPIOEN!

Julian Alaphilippe is de 87ste wereldkampioen wielrennen!

1 km

Alaphilippe heeft 0.16 onder de rode driehoek. De Fransman gaat het halen. Zelfs het werk van Roglic komt te laat nu.

2,5 km

Alaphilippe bijt op zijn tanden en lijkt het te gaan halen. Vooral omdat de samenwerking achter hem niet optimaal is. En dus sprint Van Aert weer op kop, met de sluwe Kwiatkowski in zijn wiel.

3,5 km

Alaphilippe rijdt het circuit op, maar achter hem is Van Aert zelf op de pedalen gaan staan. Nu is het weer 0.13. En dat is wel een gat hoor.

5 km Status quo

Status quo. Het gaat snoeihard naar beneden richting het circuit en Alaphilippe houdt nog stand: 0.10. Het is Hirschi die op kop rijdt. Van Aert zit ideaal in het laatste wiel. Misschien dat ploegmaat Roglic hem nog een handje kan helpen.

8 km - Vijf achtervolgers

Roglic en Hirschi zijn bij Fuglsang, Kwiatkowski en Van Aert gekomen. Ze draaien rond, maar niet voluit. Wil iemand met Van Aert naar de finish? Alaphilippe heeft 0.12.

Julian Alaphilippe op weg naar de wereldtitel

11 km - Aanval Alaphilippe

Alaphilippe neemt over en komt als eerste boven op de laatste klim. Fuglsang, Kwiatkowski en Van Aert zijn de eerste achtervolgers, op 0.04 van de Fransman.

13 km -Aanval Hirschi

Van Avermaet trekt door op de laatste klim. Voert hij het tempo zo hoog op dat niemand kan aanvallen. Daar lijkt het op. Nee, daar gaat Hirschi!

18 km - Alles bijeen

De klim zit erop en de groep met favorieten is weer bij elkaar. Het komt aan op de laatste klim. Of gaan we sprinten?

20 km - Nibali, maar Van Aert mee

Aanval Nibali! De Italiaan krijgt Landa, Urán en...Van Aert mee! Nu moeten de Fransen het recht zetten. Dumoulin houdt stand in de groep, Pogacar zakt erdoorheen.

21 km - Aanval Dumoulin!

Tom Dumoulin gaat in de aanval en rijdt in een ruk naar Pogacar. Met z'n tweeën gaan ze door. Maar de groep zit er vlak achter.

Pogacars voorgangers?

Het Sloveense wonderkind Pogacar kan de eerste worden sinds Greg LeMond in 1989, die de Tour en het wereldkampioenschap in hetzelfde jaar wonnen. De prestatie van Stephen Roche twee jaar daarvoor is nog straffer: de Ier won in 1987 de Tour, de Giro én het WK.

Pogacar ziet af en heeft nog 0.21 op de groep met favorieten.

29 km - LAATSTE RONDE

De voorsprong van Pogacar is opgelopen. De Sloveen rijdt 0.28 voor de groep met favorieten waar Wellens en Benoot nog steeds het werk doen. Dumoulin en Van Baarle wachten af.

Pogacar vliegt op WK, Belgen in achtervolging

33 km - Belgen houden Pogacar in vizier

De voorsprong van Pogacar blijft hangen op 0.10 en daar moet hij heel hard voor werken. Het lijkt erop dat Benoot en Wellens, de adjudanten van Van Aert en Van Avermaet, de boel onder controle hebben.

40 km - Pogacar doet een Van den Breggentje

Pogacar ging op dezelfde plek als Anna van der Breggen gisteren. En de Sloveen trekt door op het vals plat. Het verschil is nog wel klein: 0.10.

41 km - Verschil niet groot

Pogacar komt niet ver weg en trekt een grimas. Het is Benoot die het gat in eigen tempo klein houdt. Voor Van Baarle en Oomen gaat het nu te hard, maar Dumoulin zit er nog wel bij!

42 km - Pogacar vertrekt!

We gaan weer klimmen op de Cima Gallisterna, de zwaarste van de twee beklimmingen. En dat is het sein voor Pogacar om te gaan!

Tadej Pogacar valt aan op de Cima Gallisterna bij het WK wielrennen

50 km - Dumoulin aan het elastiek

Oei. Op de een na laatste beklimming van de Mazzolano lijkt Tom Dumoulin het moeilijk te hebben, terwijl de Belgen op kop rijden.

Dumoulin bijt op zijn tanden en heeft Sam Oomen nog bij zich. Dylan van Baarle rijdt wel voorin.

56 km - Pogacar van de fiets

Pogacar heeft inderdaad gewisseld van fiets. Hij zit nog tussen de auto's en rijdt ogenschijnlijk in alle rust terug naar de staart van het peloton. Maar hij moet wel voortmaken, want nu zijn het de Belgen die sleuren aan kop.

Het lukt, net voor we de een na laatste ronde ingaan.

59 km - Slovenen in problemen?

We zien Roglic ver achterin het peloton. Heeft hij pech gehad? Hij moet in ieder geval benen maken, want het gaat nog steeds hard. En wat nu? We zien opeens Pogacar achter de ploegleidersauto. Wil hij een andere fiets?

Tadej Pogacar wordt aangeduwd nadat hij van fiets heeft gewisseld

61 km - Vijf Nederlanders over

De Fransen rijden snoeihard door en dat heeft gevolgen voor het peloton. We zien nog vijf Oranjehemden in de uitgedunde groep: Dumoulin, Van Baarle, Oomen, Tolhoek en vermoedelijk Eenkhoorn.

69 km - Koplopers ingelopen

Peters en Pacher hebben zo hard gereden op de Cima Gallisterna dat de koplopers Koch en Traeen in no-time zijn ingelopen. Ze hebben zo'n 180 kilometer op kop gereden. De finale gaat beginnen!

69 km - Frankrijk neemt koers in handen

In aanloop naar de Cima Gallisterna (2,3 km à 7,3 procent) gaat het tempo in het peloton serieus de lucht in. We zien opeens de Fransen op kop, met Alaphilippe verscholen achter de brede ruggen van Quentin Pacher en Nans Peters. Ook Hirschi, Pogacar en Wellens zitten op de voorste rijen.

Laten we eens kijken naar het profiel van die klim.

Het profiel van de twee beklimmingen n de wegwedstijd van het WK in Imola

Nog meer afstappers

We hebben nog een paar afstappers. De bekendste zijn de Britse klimmer Hugh Carthy en Silvan Dillier, die de eerste vier uur voor Hirschi op kop van het peloton heeft gereden.

75 km - Rus Koeznetsov in de aanval

De renners zijn weer aan het klimmen op de Mazzolano en daar zien we een aanval (op kousenvoeten) van de Rus Vjatsjeslav Koeznetsov. De Russen zijn gestart zonder Aleksandr Vlasov, Pavel Sivakov en Ilnoer Zakarin en dus moeten de mannen van het tweede plan de kastanjes uit het vuur slepen. Hoewel, Koeznetsov is natuurlijk wel de nummer drie van Gent-Wevelgem in 2016.

Maar of dit de manier is? Denk het niet. Hij is wel bij Arashiro gekomen

81 km - Daar is Dumoulin!

Daar zijn de Nederlanders! Tusveld en Eenkhoorn hebben Dumoulin naar voren gebracht. Maar ze zijn niet de enige. Ook de Slovenen en de Belgen hebben een treintje gevormd voorin. En daar zaten ook al wat Zwitserse en Deense locomotieven.

Hoog bezoek

Wie hebben we daar? We herkennen UCI-voorzitter David Lappartient en IOC-voorzitter Thomas Bach in de auto van de organisatie. Met mondkapjes.

IOC-voorzitter Thomas Bach en UCI-voorzitter David Lappartient bij het WK in Imola

85 km - Nog drie ronden

Nog drie ronden te gaan en dus maken we ons stilaan op voor de finale. De twee koplopers hebben nog 2.35 voorsprong op het peloton.

94 km - Dappere Arashiro

Terwijl de andere voormalige koplopers een voor een terugvallen in het peloton, blijft Yukya Arashiro strijden op 23 seconden van Traeen en Koch. De 36-jarige Japanner is ook niet zomaar iemand: in 2010 werd hij negende bij het WK in Geelong.

99 km - Dumoulin terug in peloton na pech

Tom Dumoulin reed een klein minuutje achter het peloton, waarschijnlijk vanwege materiaalpech. Inmiddels is hij door Weening en Tusveld gelukkig weer teruggebracht in het peloton.

100 km - Even terug naar 2018 en 2019

De twee koplopers zijn net begonnen aan de laatste 100 kilometer. Voor de echte finale begint,kijken we nog even terug naar de WK's van 2018 en 2019. In beide edities waren er hoofdrollen voor Nederlanders.

Samenvatting WK in Yorkshire: Pedersen verrast, Van der Poel valt stil
WK 2018: Valverde wint op zijn 38ste, Dumoulin vierde

102 km - Koppeltijdritje

De Noor Torstein Traeen en de Duitser Jonas Koch maken er een koppeltijdritje van. En dat doen ze best aardig, want de voorsprong op het peloton is nog altijd 4.47. Maar daar moet de strijd nog losbarsten.

Twee opgaven

Inmiddels hebben ook de Ierse tijdrijder Ryan Mullen en de Oostenrijker Markus Wildauer de pijp aan Maarten gegeven. En dan hebben we het niet over Maarten Ducrot.

Krijgen we straks weer zo'n prachtig beeld?

Hier kunnen we maar geen genoeg van krijgen.

108 km - Van Aert meldt zich, kopgroep spat uiteen

Daar is Van Aert! Hij wordt door Jasper Stuyven naar voren gebracht om als een van de eersten voor de zesde keer de Mazzolano op te kunnen rijden. Vooraan spat de kopgroep uiteen: Traeen en Koch stampen door, Arashiro en Fominich moeten eraf.

111 km - Weer een rondje voorbij

Vijf rondes voorbij, nog vier te gaan. En er is nog niet veel te vertellen. De vijf koplopers hebben nog altijd ruim 5.00 voorsprong op het peloton. Daar zijn het nog altijd de Zwitsers, met name Silvan Dillier, die het tempo bepalen.

Saai? Misschien. Maar je kunt het ook anders bekijken: er staat ons nog veel te wachten.

Denken aan Scarponi

Ook Michele Scarponi zit vandaag in de gedachten van sommige wielervolgers. De Italiaan, die onder meer de Giro van 2011 op zijn palmares had, overleed op 22 april 2017 na een aanrijding tijdens een trainingsrit.

Spandoek voor de in 2017 overleden Michele Scarponi langs de kant bij het WK in Imola

Denken aan Wouter Weylandt

Vandaag is ook een dag van herdenking. Zo is het de geboortedag van Wouter Weylandt, de Belg die negen jaar geleden tijdens de Giro om het leven kwam na een val in de afdaling van de Passo del Bocco.

Wat gebeurde er tot nu toe?

Inmiddels is de WK-uitzending ook begonnen. Kijk mee op NPO 1 of bekijk de livestream op NOS.nl of de NOS-app. En voor wie wil weten wat er in de openingsuren allemaal gebeurde. Hier is onze roundup!

Roundup openingsuren WK: peddelen, eten, drinken en een ongevaarlijk kopgroepje

125 km - De snor meldt zich

De Zwitsers lijken het tempo nu toch omhoog te gooien met Marc Hirschi in de voorste gelederen. We zien ook voor het eerst een Oranjeshirt op de derde rij. We herkennen de snor: Dylan van Baarle!

Veel Sloveense vlaggen in Imola

Het peloton onderweg in het WK voor mannen in Imola

De kilometers beginnen te tellen

We zijn al 120 kilometer onderweg en dat beginnen de renners te merken. Op de Mazzolano (2,2 km à 7,1 procent) moet de ene na de andere renner lossen. Dan hebben we het over mindere goden als Elchin Asadov (Azerbeidzjan), Samuel Mugisha (Rwanda) en ook de Griek die een uurtje geleden nog op kop van het peloton reed, Polychronis Tzortzakis.

Ook in de kopgroep wegen de kilometers zwaar. De Oostenrijker Marco Friedrich heeft zijn medevluchters moeten laten gaan. We zijn nog met zes in de kopgroep: Koch (Dui), Arashiro (Jap), Grosu (Roe), Castillo (Mex), Traeen (Noo) en Fominich (Kaz).

WK Imola 2020

141 km - Stilte voor de storm

Ook de vierde ronde is afgewerkt en het is nog altijd stilte voor de storm. Misschien wel letterlijk, want er wordt in de loop van de middag regen voorspeld. De koplopers zijn weer uitgelopen naar: 7.06.

Nu nog droog

Op dit moment rijden de renners onder een grijs wolkendek, maar van regen is nog geen sprake. Dat zou in de finale van het WK weleens anders kunnen zijn. De Vlaamse KNMI houdt in ieder geval een vinger aan de pols.

Even terug naar gisteren: genieten van Anna

Het duurt nog wel even voor de koers echt ontbrandt. En dus hebben we nog even tijd om na te genieten van de fenomenale solo, waarmee Anna van der Breggen zaterdag haar tweede wereldtitel op de weg pakte.

Annemiek van Vleuten maakte zaterdag het succes compleet. Ze won ruim een minuut na binnenkomst van Van der Breggen zilver door de sprint om de tweede plaats van de Italiaanse Elisa Longo Borghini te winnen. Marianne Vos finishte als vierde.

Van der Breggen valt, soleert en wint, Van Vleuten knap naar zilver

156 km - Vreemde tegenaanval Honoré

Wat nu? Opeens zien we Mikkel Frölich Honoré, de jonge Deen van Deceuninck, in de tegenaanval. Waarom doet hij dat? En waarom rijdt er achter hem ook nog een Deen op kop van het peloton?

170 km - Open sollicitatie

Hé, dat is opvallend. Aan het einde van de derde ronde zien we de Griek Polychronis Tzortzakis hard op kop van het peloton rijden. Een akkoordje met de Slovenen, Zwitsers en Denen? Of wie weet de Belgen? Tzortzakis rijdt immers voor de kleine Belgische ploeg Tarteletto.

De Griek Polychronis Tzortzakis op kop van het peloton bij de WK in Imola

Wie doen er eigenlijk mee voor Nederland?

Pieter Weening is vooralsnog vooral achterin te vinden in de buurt van Tom Dumoulin. De andere Oranjehemden zitten goed verstopt in het peloton. Wie doen er verder eigenlijk mee voor Nederland?

Nou, deze mannen: Dylan van Baarle, Tom Dumoulin, Pascal Eenkhoorn, Nick van der Lijke, Sam Oomen, Antwan Tolhoek, Martijn Tusveld en Pieter Weening.

Opvallende afwezigen: Bauke Mollema (uitgeschakeld door breuken aan pols en onderarm), Wilco Kelderman (bereidt zich voor op Giro), Robert Gesink (vermoeid) en natuurlijk Mathieu van der Poel. De laatste achtte het parcours te zwaar en richt zijn pijlen op de komende klassiekers.

172 km - Nog zes ronden

Nog zes ronden voor de zeven koplopers. Nog maar een keer de namen: Koch (Dui), Friedrich (Oos), Arashiro (Jap), Grosu (Roe), Castillo (Mex), Traeen (Noo) en Fominich (Kaz). Hun voorsprong loopt gestaag terug, nog zo'n 4.30.

38 jaar en hij heeft hem!

Inmiddels is het alweer 35 jaar geleden dat Nederland voor het laatst een wereldkampioen bij de mannen leverde. En dat was natuurlijk...: Joop Zoetemelk!

Zoetemelk werd vorige week op de slotdag van de Tour aangereden tijdens een fietstocht en belandde met meerdere breuken in het ziekenhuis van Parijs. De schade blijkt gelukkig (relatief) mee te vallen en de verwachting is dat Zoetemelk helemaal zal herstellen.

WK 1985: Zoetemelk (38) wordt wereldkampioen

Opvallende veteranen: Weening, Albasini en Gasparotto

Nu we het toch over koersveteranen hebben. Na Valverde en Albasini rijdt de oudst deelnemer aan dit WK rond in het Oranje. Zijn naam: Pieter Weening. De Friese specialist van klimmen op het buitenblad rijdt vandaag zijn achtste WK. En dat is best bijzonder, zeker als je bedenkt dat Weening een paar maanden geleden nog zonder contract was.

Ook de nummer vier op dit lijstje is interessant: Enrico Gasparotto was als Italiaan twee keer de beste in de Amstel Gold Race. In de late herfst van zijn loopbaan heeft de puncher van wielernationaliteit gewisseld. En dus rijdt Gasparotto vandaag voor het eerst (!) het WK...als Zwitser.

Oudste deelnemers WK in Imola

Alejandro Valverde (Spa) 40 jaar, 155 dagen
Michael Albasini (Zwi) 39 jaar, 281 dagen
Pieter Weening (Ned) 39 jaar, 175 dagen
Enrico Gasparotto (Zwi) 38 jaar, 190 dagen
Giovanni Visconti (Ita) 37 jaar, 258 dagen

WK-veteraan Arashiro in kopgroep

Koploper Yukiya Arashiro is bezig met zijn 12de WK. Slechts drie renners in dit peloton stapten vaker op. De Zwitser Michael Albasini is voor zijn 13de WK opgestapt, zijn laatste als renner. Volgend jaar is hij er wel bij in het Belgische Leuven, want Albasini volgt na dit seizoen zijn vader (!) op als bondscoach van de Zwitsers.

Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde zijn beiden bezig aan hun 14de WK. In zijn vorige 13 deelnames reed de inmiddels 40-jarige Valverde liefst 10 (!) keer in de toptien en 7 keer op het podium (1x goud, 2x zilver en 4x brons).

197 km - Tweede ronde

Het zijn nog altijd de Zwitsers, Slovenen, Denen die het tempo bepalen in het peloton, dat net voor de tweede keer onder de finishboog komt. Ook de Polen melden zich van voren, kopman Kwiatkowski voelt zich vast goed. De marge van de kopgroep was meer dan 7.00, maar is inmiddels teruggebracht naar zo'n 6.30.

Kenners voorspellen winnaar, Pidcock verrassing

Wie er volgens de kenners met de 87ste wereldtitel aan de haal gaat? Gezien het lastige parcours, dat veel weg zou hebben van een Luik-Bastenaken-Luik of een Ronde van Lombardije, tippen de meeste volgers weer een Deen: Jakob Fuglsang. Maar ook van Wout van Aert, Michael Matthews, Vincenzo Nibali en Marc Hirschi worden genoemd als winnaar.

En dan verwachten de kenners ook nog een verrassende naam in de finale: Tom Pidcock. Analist Danny Nelissen: "Ik denk dat Tom Pidcock kan verrassen. Dat is een Britse veldrijder die bewijst goed te kunnen klimmen op de weg. Hij won onlangs de Giro voor beloften en is deze week aangetrokken door Ineos."

Commentator Gio Lippens sluit zich daarbij aan. "Het zou ook in de trend passen van jonge gretige talenten die aan de lopende band scoren. Denk aan Remco Evenepoel, Tadej Pogacar en Marc Hirschi."

Bekijk hieronder de voorspellingen van NOS-wielerwatchers Joris van den Berg, MAarten Ducrot, Han Kock, Gio Lippens en Danny Nelissen.

Wielerwatchers geven sterren

Van den Berg Ducrot Kock Lippens Nelissen
***** Van Aert Matthews Nibali Hirschi Fuglsang
**** Fuglsang Fuglsang Alaphilippe Van Aert Ulissi
*** Pogacar Van Aert Van Aert Alaphilippe Van Aert
** Alaphilippe Ulissi Fuglsang Fuglsang Pogacar
* Kwiatkowski Kwiatkowski Pogacar Pidcock Pidcock

Wat zijn de kansen van Dumoulin?

Elk jaar moet er een groter telraam aan te pas komen. Het is inmiddels 35 edities geleden dat er nog eens een Nederlandse man wereldkampioen werd op de weg. Zijn er dit jaar in Imola kansen? "Het parcours is nauwelijks vlak."

Koos Moerenhout acht zijn selectie, met als kopman Tom Dumoulin, niet kansloos. Maar hij waagt zich ook niet aan een voorspelling of een doelstelling. "We moeten niks, maar we mogen alles."

De bondscoach heeft vooral coureurs geselecteerd die "in prima doen zijn en goed uit de voeten kunnen op dit parcours. De topfavoriet hebben we niet in huis, dat is Tom Dumoulin ook niet. Maar we kunnen met hem wel in de finale komen. En van daaruit is alles mogelijk."

Moerenhout: 'We moeten niks, maar mogen alles'

Lach eens, Wout!

In de openingsfase van het WK zien we Wout van Aert voortdurend alert op de voorste rijen. Meestal met een strak koppie, of kan er toch een lachje vanaf.

212 km - Ook Bizjigitov uit koers

Inmiddels rijden we nog met 173 renners op het parcours in Imola. De Kazachse formatie, waar kopman Aleksej Loetsenko forfait moest geven vanwege een positieve uitslag van zijn coronatest, is nog een pionnetje kwijtgeraakt. Zjandos Bizjigitov is in de eerste ronde afgestapt.

We hebben inmiddels ook informatie over de afzeggingen van de andere twee renners, die niet van start gingen. De Duitser Nikias Arndt kampt met maagproblemen. De Eritreër Natnael Berhane heeft een opvallende reden om niet op te starten: de renner van Cofidis heeft geen visum gekregen van de Italiaanse overheid.

217 km - Op kop rijden als je een favoriet in de ploeg hebt

Bijna 6.30 achter de koplopers zien we al wat ploegen van de favorieten naar voren schuiven. Dan hebben we het over de Zwitsers (Hirschi), de Denen (Fuglsang), de Slovenen (Pogacar, Roglic) en op de tweede rij Van Aert in het wiel van Benoot en Stuyven.

Van Pogacar had WK nog zwaarder gemogen

Een week geleden vierde Tadej Pogacar in Parijs de eindzege in de Tour de France. Een dag later vierde de Sloveen zijn 22ste verjaardag. Reden voor een flinke kater afgelopen week? "Ik heb niet veel gevierd vanwege Covid-19. Ik heb zoveel mogelijk proberen te herstellen. Of het een goed parcours voor mij is? Goed, maar niet perfect. Ik hoop op een zware koers."

Tourwinnaar Pogacar hoopte op iets zwaarder WK: 'Goed parcours, niet perfect'

227 km - Eerste rondje zit erop, nog acht te gaan

Het eerste van de negen rondjes in en rond Imola zet erop voor het peloton met alle favorieten. De zeven koplopers kwamen 6.00 eerder al over de streep.

Van de zeven koplopers rijden alleen Koch, Arashiro en Fominijch in de WorldTour: Jonas Koch (Dui - CCC), Marco Friedrich (Oos - Tirol KTM), Yukiya Arashiro (Jap - Bahrain-McLaren), Eduard-Michael Grosu (Roe - Delko), Ulises Alfredo Castillo (Mex - Elevate), Torstein Traeen (Noo - Uno-X) en Daniil Fominijch (Kaz - Astana).

Hoe ziet Dumoulin zijn kansen vandaag?

Twee jaar geleden eindigde Tom Dumoulin knap als vierde bij het loodzware WK in Innsbruck. Vandaag is het minder lastig, maar Dumoulin verwacht toch opnieuw een slijtageslag.

Dumoulin weet wat hem te wachten staat: 'Het wordt echt een slijtageslag'

233 km - Dumoulin doet het rustig aan

In de eerste van negen rondes zien we Tom Dumoulin voortdurend in de staart van het peloton. Niet dat hij in problemen is, Dumoulin spaart zijn krachten en lijkt met Pieter Weening een fijne bodyguard te hebben.

Tom Dumoulin (rechts) en Pieter Weening achterin het peloton in de openingsfase van het WK

Dé topfavoriet? Wout van Aert!

De afgelopen jaren was Wout van Aert altijd een van de grote favorieten bij het WK. Maar dan ging het om het WK veldrijden, een titel die hij drie keer pakte. Maar de huidige Van Aert won bijna alles waar hij aan de start stond sinds de coronabreak en dus zijn alle ogen vandaag gericht op hem.

Hoe vindt hij dat? "Leuk. Een hele eer eigenlijk om de Belgische wielerploeg te mogen leiden, we zijn toch echt een wielerland. Ik ga ervan proberen te genieten."

Topfavoriet Van Aert voor WK: 'Ik mag vertrouwen hebben'

244 km - Loetsenko positief bij coronatest

Inmiddels weten we waarom Aleksej Loetsenko niet van start is gegaan. De Kazachse kopman gold als kanshebber heeft positief getest op Covid-19.

253 km - Zeven koplopers

We hebben een kopgroep van zeven renners: Jonas Koch (Dui), Marco Friedrich (Oos), Arashiro (Jap), Grosu (Roe), Castillo (Mex), Traeen (Noo) en Fominijch (Kaz). Ze hebben in no-time 2.28 voorsprong, dus ze zullen nog wel even in beeld blijven vandaag.

De kopgroep van zeven in de openingsfase van de WK voor mannen in Imola

Schaduwfavoriet Loetsenko ook niet gestart

Hieronder schreven we dat Berhane niet van start is gegaan, maar hij blijkt niet de enige. Ook Aleksej Loetsenko en Nikias Arndt zijn niet opgestapt.

Dat Loetsenko niet is opgestapt is een aderlating: de Kazach, winnaar van de Tourrit naar Mont Aigoual, gold als schaduwfavoriet.

258 km - Avanti!

De renners hebben het racecircuit verlaten en beginnen aan de eerste van negen pittige rondjes rond Imola. Het WK is begonnen!

Niet 177, maar 176 starters

Op de startlijst van vandaag staan 177 namen, maar er zijn er maar 176 van start gegaan. De Eritreër Natnael Berhane, doorgaans rijdend voor Cofidis, is niet van start gegaan.

Dat is jammer, want Berhane was zeker een gegadigde geweest voor de vroege vlucht.

NEUTRALISATIE

De renners zijn vertrokken voor de eerste geneutraliseerde kilometers van het 87ste WK wielrennen! Op de voorste rij zien we de Deense ploeg van uittredend wereldkampioen Mads Pedersen. Die is er zelf trouwens niet bij vandaag.

Het peloton voor de start van de wegwedstrijd bij de WK in Imola

Tourwinnaar is present!

Tadej Pogacar voor de start van de wegwedstrijd bij de WK in Imola

Waarheen leidt de weg (x9)?

Het verhaal is bekend. Oorspronkelijk zou in het Zwitserse Aigle door de echte klimmers gestreden worden om de wereldtitels, maar de ontwikkeling van de coronapandemie zette daar een streep door. De internationale wielerfederatie UCI ging op zoek naar een alternatief en vond die in een pittig rondje rond het Autodromo di Enzo e Dino Ferrari in Imola.

Het parcours bestaat uit 9 ronden van 28,8 km (in totaal 258,2 km). Elke ronde krijgen de 177 renners de Mazzolano (2,2 km à 7,1 procent) en Cima Gallisterna (2,3 km à 7,3 procent) voor de wielen.

Een selectief parcours met ruim 5.000 hoogtemeters, maar niet zo zwaar als het Zwitserse WK zou zijn geweest. En dus zullen er veel kandidaten zijn voor de regenboogtrui vandaag!

Het parcours van de wegwedstrijd bij de WK wielrennen voor mannen

Welkom!

Welkom bij het liveblog bij de wegwedstrijd voor mannen bij de WK wielrennen in Imola!