liveblog
NOS WielrennenAangepast

Oppermachtige Van der Breggen soleert naar tweede regenboogtrui in drie dagen

  • Op 41 kilometer van de finish demarreert Van der Breggen op een van de twee steile beklimmingen. Ze geeft haar voorsprong niet meer weg en pakt haar tweede wereldtitel op de weg.
  • Annemiek van Vleuten sprint naar de tweede plaats. Marianne Vos wordt vierde.
  • Het is de tweede regenboogtrui in drie dagen voor Van der Breggen. Donderdag won ze ook de tijdrit.
  • Lees hier het wedstrijdverslag.
liveblog gesloten

Tot morgen!

Morgen wordt er rond Imola gestreden om de laatste regenboogtrui op het WK. De wegwedstrijd voor mannen gaat over hetzelfde parcours als dat van de vrouwen, met als enige verschil dat de mannen negen rondjes rijden (258 kilometer in totaal). Dus ook morgen belooft het een interessante uitputtingsslag te worden.

De koers begint al om 9.55 uur en is natuurlijk weer van start tot finish te volgen via ons liveblog.

Kortom: graag tot morgen, een fijne avond voor nu en bedankt voor het volgen!

Het parcours van de wegwedstrijd bij de WK wielrennen voor mannen

Van Vleuten dacht even aan haar moeder na sprint met gebroken pols

Het verhaal is bekend: Annemiek van Vleuten had vorige week nog niet gedacht dat ze mee kon doen aan dit WK, want 9 dagen geleden brak ze haar pols. Maar zojuist kreeg zo toch 'gewoon' de zilveren medaille uitgereikt. "Verbazingwekkend. Het is een wonder dat ik hier mag staan en een interview mag geven", reageert Van Vleuten, die bij de demarrage van Van der Breggen al snel door had dat zij zelf niet kon winnen vandaag.

"Ik kon wel merken dat ik vandaag niet top-top was. Het was echt harken. Anna heeft het heel goed gedaan. Ze ging op een perfect moment, het was een mooi een-tweetje en ik denk dat ik het goed hard voor haar maakte."

Bekijk hieronder het hele interview met Annemiek van Vleuten:

Van Vleuten: 'Nooit gedacht dat ik hier met een medaille zou staan'

De wereldkampioen: 'Dit went niet'

Daar is ze: de wereldkampioen op de weg van 2020. Anna van der Breggen stond zojuist voor de microfoon van Han Kock. Haar eerste reactie op de vraag 'hoe is het ermee?' was: "Moe. Het was echt een superzware koers, maar ik ben natuurlijk heel blij."

Daarna vertelt Van der Breggen over haar beslissende demarrage: "Ik voelde me best wel goed in de vierde ronde, ook op die klim. Om daar alleen te komen was wat vroeg. Maar ik ben er gewoon voor gegaan en heb niet te veel nagedacht", vertelt Van der Breggen.

Bekijk het hele interview met de wereldkampioen hieronder:

Van der Breggen: 'Ik ben er gewoon voor gegaan, niet teveel nadenken'

Bondscoach Gunnewijk: 'Alles verliep volgens plan, perfect'

Met een eerste, tweede en vierde plaats voor de Nederlandse ploeg kan bondscoach Loes Gunnewijk niet anders dan trots en tevreden zijn. Dat is ze dan ook. "Het is gewoon een topprestatie. En we hebben gewoon een heel sterk team. Dan komt dit resultaat eruit en daar ben ik superblij mee."

Bekijk het interview van Han Kock met de bondscoach hieronder:

Bondscoach Gunnewijk: 'Alles verliep volgens plan, perfect'

Vos is vierde en heeft een voldaan gevoel

Marianne Vos sprintte nog naar een vierde plaats op het circuit van Imola. Vooral door de manier van koersen houdt Vos een voldaan gevoel over aan het WK. "Met zo'n dominantie van Annemiek en Anna is het een heel mooi spel dat je kunt spelen. Dat komt vooral door de klasse van die twee. Het plan is mooi, maar daar moet je ook de benen voor hebben", zegt Vos na de wedstrijd.

Bekijk het gesprek met Vos hieronder:

Vos: 'Mooi om dit spel zo te kunnen spelen'

Het podium

Het podium bij de WK wielrennen van 2020: Van Vleuten (zilver), Van der Breggen (goud) en Longo Borghini (brons)

Feitjes

Anna van der Breggen is de tweede vrouw die 'de dubbel' weet te pakken bij de WK wielrennen. De 30-jarige renster veroverde donderdag namelijk ook al de wereldtitel tijdrijden. De Franse Jeannie Longo is de enige renster die ook ooit die dubbelslag wist te slaan, in 1995.

Van der Breggen is ook alweer de vierde Nederlandse wereldkampioen op rij, na Annemiek van Vleuten (2019), Van der Breggen zelf (2018) en Chantal Blaak (2017).

Kijk hier naar de laatste meters van wereldkampioene Van der Breggen

Oppermachtige Van der Breggen soleert naar de finish en pakt tweede wereldtitel

De toptien

De toptien op het WK, inclusief de fotofinish met Van Vleuten:

1. Van der Breggen (NED)
2. Van Vleuten (NED) (+1.20)
3. Longo Borghini (ITA) (+1.20)
4. Vos (NED) (+2.01)
5. Lippert (DUI) (+2.01)
6. Deignan (GBR) (+2.01)
7. Niewiadoma (POL) (+2.01)
8. Ludwig (DEN) (+2.41)
9. Brennauer (DUI) (+3.08)
10. Reusser (ZWI) (+3.08)

Van Vleuten sprint naar het zilver

ZILVER!

Annemiek van Vleuten wint achter Van der Breggen de sprint om de tweede plaats van de Italiaanse Longo Borghini, die het brons pakt. Marianne Vos sprint daarachter ook nog naar de vierde plaats.

GOUD! REGENBOOG!

Ze is er. Anna van der Breggen verovert voor de tweede keer in haar loopbaan de wereldtitel op de weg. Na een solo van 41 kilometer krijgt ze straks haar tweede regenboogtrui van deze week uitgereikt. Donderdag was ze in de tijdrit ook al de sterkste. Oja, en ze won ook de Giro Rosa dit seizoen.

Van der Breggen wint haar tweede wereldtitel op de weg in Imola

1 km - Rode vlag!

Daar is de rode vlag voor Van der Breggen! Ze is er nu echt bijna.

2 km - Wanneer begint het feest?

Van der Breggen rijdt nu op het circuit van Imola. Achtervolgers Longo Borghini en Van Vleuten rijden op 1.15. Van der Breggen kan haar feestje dus bijna gaan vieren.

3 km - Bijna thuis

Van der Breggen is er bijna. Met bijna 60 km/u rijdt de kersvers wereldkampioen tijdrijden nu richting de finish op het circuit van Imola. Haar voorsprong op achtervolgers Van Vleuten en Longo Borhini is nog 1.25.

10 km - Van Vleuten en Longo Borghni voor zilver en brons?

Ludwig en Deignan zijn overboord, Van Vleuten en Longo Borghini zijn nog over. Die twee gaan er nog een strijd van maken om het zilver een brons. Van der Breggen heeft namelijk nog altijd een riante voorsprong: 1.40 nu.

11 km - Zelfde namen

Longo Borghini, Ludwig en Deignan demarreren nu opnieuw op de laatste steile meters van de klim. Precies zoals een ronde geleden. Van Vleuten rijdt, trekkend aan haar stuur met haar pas gebroken pols, opnieuw het gaatje dicht.

12 km - Ook peloton klimt nog een keer

Het uitgedunde peloton is ook bezig aan de steile laatste klim. Van Vleuten zit vooraan, maar ze controleert de situatie nu vooral. Straks gaan we in deze groep vast nog wel een strijd zien, maar dat zal dan om de tweede en derde plaats gaan.

14 km - Nog een keer die steile klim

De oppermachtige Van der Breggen begint nu aan de laatste beklimming van de Cima Gallisterna. Nog een keer 2,7 kilometer a 6,4% klimmen en dan kan ze in de afdaling misschien al stiekem gaan genieten. Haar voorsprong loopt namelijk alleen maar verder op: 2.17 is het nu.

20 km - Voorsprong groeit weer

Koploper Van der Breggen is boven op de voorlaatste klim. De Britse vrouwen rijden nu op kop in het peloton, maar het lijkt erop dat ze de strijd een beetje opgegeven hebben. De voorsprong van Van der Breggen groeit weer, naar 1.54 nu.

23 km - 1.28 en prachtige beelden

De Italiaanse vrouwen leggen zich nog niet neer bij de situatie. De voorsprong van Van der Breggen slinkt daardoor iets, naar 1.28 nu.

Ondertussen vraagt de UCI zich op Twitter af of we vandaag een herhaling van het WK van 2018 in Innsbruck gaan zien. Toen won Van der Breggen ook na een mooie solo.

Klik op de tweet hieronder voor prachtige beelden van koploper Van der Breggen:

Terugkijken: de demarrage van Van der Breggen op 41 kilometer van de streep

Van der Breggen rijdt weg op steile klim en begint aan solo op 'slopend parcours'

27 km - Van der Breggen

Op het circuit van Imola weet het peloton weer aan te sluiten bij de achtervolgers. "Dit zou de spanning terug kunnen brengen in de wedstrijd", zegt Roxane Knetemann. Maar dan moeten ze wel gaan samenwerken in het peloton. Van der Breggen heeft een voorsprong van 1.40.

30 km - Bel voor de laatste ronde

Het ziet er goed uit voor Van der Breggen. Ze gaat zo de bel horen voor de laatste ronde van 28,8 km. Ze moet dan nog wel die twee steile klimmetjes voor de laatste keer over, maar haar voorsprong is comfortabel: 1.24 nu.

Van der Breggen rijdt alleen vooruit in de wegwedstrijd bij de WK wielrennen

38 km - Vier tegen een

Deignan is nu ook aangesloten bij achtervolgers Van Vleuten, Longo Borghini en Ludwig. Vier tegen een dus. Maar Van Vleuten rijdt niet op kop, natuurlijk. De voorsprong van Van der Breggen op haar achtervolgers: 37 seconden. De groep daarachter rijdt op 1.28.

40 km - Een koploopster, vier achtervolgers

Achter van der Breggen rijden Van Vleuten, Longo Borghini (ITA) en Ludwig (DEN). Gaan de Italiaanse en de Deense samenwerken om Van der Breggen terug te pakken? De Nederlandse koploopster heeft nu een gaatje van 18 seconden.

41 km - Van der Breggen solo

Nu rijdt Van der Breggen in haar eentje weg uit het groepje. Van Vleuten moet een gaatje laten, maar probeert nog wel naar haar landgenote toe te rijden.

42 km - Het is koers

Het is nu koers! Marianne Vos versnelt aan de voet van de zevende beklimming van de dag (van de 10). De kopgroep wordt meteen bijgehaald en nu is het Van Vleuten die het tempo bepaalt op kop.

44 km - Nog zeven oranje truitjes

Op Mackaij na zitten alle Nederlandse vrouwen nog in het uitgedunde peloton: Van der Breggen, Van Vleuten, Blaak, Vollering, Van Dijk en Vos zijn er nog. En Pieters zit nog in de kopgroep. De voorsprong van de koplopers is wel snel geslonken, naar 20 seconden.

50 km - Actie in het peloton

Anna van der Breggen versnelt nu op de klim. Er moeten veel rensters lossen: het peloton dunt uit. Annemiek van Vleuten zit er nog bij, hoewel ze het even lastig leek te hebben. Demi Vollering rijdt nu op kop. Marianne Vos, Ellen van Dijk en Chantal Blaak zitten ook nog in dat groepje.

50 km - Mackaij op achterstand

Het is Floortje Mackaij (nog) niet gelukt om terug te keren in het peloton na haar val. Ze kwam op 4.30 na het peloton over de streep na drie ronden.

52 km - Oranje treintje

Er vormt zich nu een oranje treintje voorin het peloton: Chantal Blaak is de voorste pion. De voorsprong van de negen koplopers loopt nu ook iets terug, naar 1.20.

57 km - Tactiek?

De kopgroep (met Pieters) is begonnen aan de voorlaatste ronde (van 28,8 kilometer). In het peloton laat de Nederlandse ploeg zich niet echt zien. "Ik weet niet zo goed wat ik van deze situatie vind", zegt oud-renster Roxane Knetemann op NPO 1. "Het is niet gunstig voor de Nederlandse ploeg dat er nu niet zo hard wordt gereden in het peloton."

Amy Pieters zit niet in de beste situatie in de kopgroep. Een heleboel goede Nederlandse rensters in het peloton zijn nu niks aan het doen. Ik weet niet of ik hier nou tevreden mee zou zijn als Nederlandse ploeg.

Roxane Knetemann
Van Vleuten (links) in actie op het WK

62 km - Sloveense in de achtervolging

De Sloveense Bujak probeert in haar eentje de oversteek te maken naar de kopgroep. Ze heeft nog 1.18 te overbruggen. De voorsprong van de 9 koplopers op het peloton is inmiddels al 2.13.

69 km - Van Vleuten vooraan

Annemiek van Vleuten laat zich, op de tweede klim van de derde ronde, voor het eerst zien aan de voorkant van het peloton. Vlak achter haar zit Anna van der Breggen.

70 km - Slimme Spaanse

De voorsprong van de kopgroep is opgelopen naar 1.30. De groep is nu begonnen aan de tweede (zwaarste) klim van het parcours.

De 9 koplopers: Pieters (NED), Brennauer (DUI), Ragusa (ITA), Wiles (USA), Hannah Barnes (GBR), Labous (FRA), Jackson (CAN), Garcia (SPA) en Majerus (LUX).

Mavi Garcia doet het slim. Ik reken haar wel bij de favorieten. Zij moet wel met Van der Breggen en Van Vleuten mee kunnen. Dan zit ze nu alvast vooraan.

Oud-renster en co-commentator Roxane Knetemann

De veelbewogen week van Van Vleuten in beeld: gravel, een polsbreuk, een brace en toch een WK

De veelbewogen week van Van Vleuten: van de Giro met polsbreuk tot WK met brace

78 km - Halve minuut

Mavi Garcia (SPA) heeft de oversteek gemaakt naar de kopgroep op de eerste klim. Alice Barnes en Grace Brown moeten lossen. Het groepje van 10 heeft nu bijna een halve minuut voorsprong

80 km - Elf koplopers

Elf rensters op kop nu: Pieters (NED), Brennauer (DUI), Ragusa (ITA), Brown (AUS), Wiles (USA), de zussen Alice en Hannah Barnes (GBR), Labous (FRA), Jackson (CAN), Andersen (NOR) en Majerus (LUX). De kopgroep heeft nu een voorsprong van 20 seconden.

82 km - Pieters vooruit

Een groep van zo'n 10 rensters heeft nu de oversteek gemaakt naar de koploopsters. Amy Pieters zit erbij namens Nederland.

84 km - Mackaij staat stil

Pech voor Floortje Mackaij. De Nederlandse renster staat even stil, vlak na de bevoorrading. Ze moet nu in de achtervolging.

88 km - Canada en Australië voorop

Koploper Jackson (CAN) heeft gezelschap gekregen van de Australische Grace Brown. Zij beginnen nu aan de derde ronde (van de vijf).

93 km - Canadese vooruit

De Belgische koploopster Demey is weer ingelopen en het is nu de Canadese Alison Jackson die het in haar eentje probeert.

Van der Breggen: 'Je kunt je niet verstoppen'

Anna van der Breggen is weer teruggekeerd in het peloton. Gelukkig maar, want voor de start vertelde ze tegen Han Kock dat ze veel zin had in de koers.

"Het is een mooi parcours, overal technisch, het waait hard, continu op en af. En er zitten gewoon twee pittige klimmen in. Er kan van alles gebeuren. Degene die vandaag wint, die wint terecht. Je kunt je niet verstoppen. Ik denk dat we wel een mooie, pittige koers gaan zien. Ik heb er zin in", aldus de wereldkampioene tijdrijden.

Bekijk het hele interview met Van der Breggen hieronder:

Van der Breggen heeft zin in WK: 'Mooi parcours, overal technisch en het waait hard'

107 km - Demarrage Demey

De eerste demarrage van vandaag komt op naam van Valerie Demey. De Belgische rijdt op de klim weg, in haar eentje. Ze heeft een gaatje van 20 seconden.

108 km - Van der Breggen is terug

Van der Breggen zit na haar pech weer in het peloton, dat nu aan de steile tweede klim begonnen is.

Van Vleuten voor de start: 'Benen zijn heel goed'

"De wonderen zijn de wereld nog niet uit", zei Annemiek van Vleuten voor de start van het WK wielrennen. Met haar gebroken linkerpols in een brace stapte ze vanmiddag op om haar wereldtitel te verdedigen.

"Ik had nooit gedacht hier te staan, echt ongelooflijk", zegt Van Vleuten die twee paracetamol nam voor de koers. "Ik heb de brace puur ter ondersteuning. In prinicpe heb ik hem niet nodig. Ik heb geen pijn en kan mijn stuur gewoon vasthouden."

Bekijk het hele gesprek met Van Vleuten voor de start hieronder:

Van Vleuten start met brace: 'Ik heb geen pijn en kan mijn stuur gewoon vasthouden'

117 km - Hulp voor Van der Breggen

Van der Breggen krijgt nu hulp van ploeggenoten Van Dijk en Blaak, die haar moeten helpen om weer aan te sluiten bij het peloton. Op het eerste gezicht heeft Van der Breggen geen hele grote verwondingen opgelopen.

120 km - Van der Breggen valt?

Ai, we zien Anna van der Breggen even langs de kant van de weg staan. Het lijkt erop dat ze betrokken was bij een valpartij in de afdaling. Ze moest in ieder geval even van haar fiets, maar is nu weer opgestapt. De wereldkampioen tijdrijden kan zo weer aansluiten.

Anna van der Breggen staat naast haar fiets

125 km - Elastiek

Na de tweede klim (met daarin zeer steile stukken) moet bijna de helft van het peloton in de achtervolging op de voorste groep. In de afdaling sluiten de meesten wel weer aan, maar het belooft voor veel rensters een uitputtingsslag te worden zo.

129 km - Tweede klim (van 10)

Achteraan het peloton hebben we al een aantal rensters zien lossen (geen grote namen). Vooraan zitten de favorieten klaar voor de tweede klim, de Cima Gallisterna (2,7 km/6,4%).

De twee beklimmingen in het WK-rondje (en de finish)

Hup Pogi en Ursi

De Sloveense ploeg heeft een renster in de gelederen die een bijzondere week achter de rug heeft: Urska Zigart zag haar vriend Tadej Pogacar zondag de Tour de France winnen in Parijs. Pogacar staat morgen aan de start van de wegwedstrijd voor mannen, vandaag mag Zigart. Op het parcours in Imola wordt het stel alvast aangemoedigd, zo is te zien op de Instagrampagina van Zigart.

Aanmoedigingen op het parcours voor het stel Zigart-Pogacar

137 km - Eerste klimmetje (van 10)

Het peloton rijdt nu de eerste klim op: de Mazzolano (2,8 km à 5,9%). Namens Nederland zitten Marianne Vos en Amy Pieters op de eerste rij. Achteraan hebben een aantal rensters het al zwaar. Het wordt een zware dag voor de niet-klimmers vandaag...

START

De 143 rensters zijn vertrokken! De officiële start werd iets uitgesteld vanwege een kleine valpartij/opstopping (zonder ernstige gevolgen, zo lijkt). Maar na een korte neutralisatie over het circuit van Imola mag het peloton nu echt los.

Klaar voor de start?

De Nederlandse ploeg staat klaar voor de start

Tien minuten voor de start - Daar is Van Vleuten

Annemiek van Vleuten is er klaar voor. Met haar linkerpols in een brace staat ze verslaggever Han Kock te woord.

Van Vleuten rijdt met een brace voor haar linkerpols

Een zonnetje en een hele finishboog

Gisteren stortte de finishboog een half uur na de tijdrit voor de mannen in. Maar geen zorgen: de boog staat er nu weer keurig bij en bovendien schijnt de zon op het circuit van Imola. Nog iets meer dan twintig minuten en dan gaan de rensters van start.

De finish stortte vrijdag vlak na de tijdrit voor mannen in
De finishboog op het circuit van Imola staat er weer keurig bij

Favorieten?

De internationale wielerunie UCI heeft de vijf favorieten voor de overwinning alvast op een rij gezet: naast de drie Nederlandse troeven Van der Breggen, Vos en Van Vleuten worden ook de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Poolse Kasia Niewiadoma genoemd.

Longo Borghini werd bij het afgelopen EK wielrennen tweede achter Van Vleuten en eindigde in de Giro Rosa als derde in het eindklassement. De Poolse Niewiadoma werd tweede in de Giro en eindigde bij het EK dan weer als derde.

Wij zouden ook graag Lizzie Deignan aan dit lijstje willen toevoegen. De Britse was al eens wereldkampioen in 2015 en won dit jaar La Course.

Pippi Langkous

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan." Dat zei Pippi Langkous ooit, maar Annemiek van Vleuten twitterde die tekst twee dagen geleden ook. Negen dagen geleden brak van Vleuten haar pols in de Giro Rosa, maar straks gaat ze - tegen ieders verwachting in - toch haar wereldtitel verdedigen. Halverwege de week fietste ze alweer zonder veel pijn. De breuk herstelde snel en met een persoonlijk aangemeten brace moet het lukken, zei de 37-jarige renster donderdag op Schiphol.

Bekijk hieronder het interview met Van Vleuten voor haar vertrek naar Italië.

Van Vleuten voelt zich sterk genoeg voor WK: 'Ja, ik ga rijden'

Winnen op Imola, wielerpionier Keetie Hage wist in 1968 al hoe het moet

Op het circuit van Imola liggen voor het Nederlandse vrouwenwielrennen bijzondere herinneringen. In 1968 vormde het Autodromo Enzo e Dino Ferrari namelijk ook het decor van de mondiale titelstrijd. Keetie Hage sprintte er op 31 augustus, tien dagen na haar negentiende verjaardag, naar de zege en mocht zich als eerste Nederlandse vrouw in de regenboogtrui hullen.

Keetie Hage sprint naar de wereldtitel in 1968

Nederlandse wereldkampioenen (v) op de weg

1968, Imola Keetie Hage
1975, Yvoir Tineke Fopma
1976, Ostuni Keetie Hage
1979, Valkenburg Petra de Bruin
1991, Stuttgart Leontien van Moorsel
1993, Oslo Leontien van Moorsel
2006, Salzburg Marianne Vos
2012, Valkenburg Marianne Vos
2013, Florence Marianne Vos
2017, Bergen Chantal Blaak
2018, Innsbruck Anna van der Breggen
2019, Harrogate Annemiek van Vleuten

Live op NPO 1

De strijd om de wereldtitel vanaf 14.00 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg en oud-wielrenster Roxane Knetemann.

De Nederlandse troeven

De Nederlandse selectie van bondscoach Loes Gunnewijk bestaat uit acht rensters. De helft (!) van de Nederlandse equipe weet al hoe het is om de regenboogtrui te dragen. Dankzij Marianne Vos (2006, 2012, 2013), Chantal Blaak (2017), Van der Breggen (2018) en natuurlijk Annemiek van Vleuten (2019) ging de wereldtitel in vijf van de laatste acht jaar naar Nederland.

Marianne Vos won 14 (!) jaar geleden, in 2006, haar eerste wereldtitel op de weg bij de elitevrouwen

De Nederlandse selectie

Anna van der Breggen
Annemiek van Vleuten
Marianne Vos
Chantal van den Broek-Blaak
Amy Pieters
Demi Vollering
Ellen van Dijk
Floortje Mackaij

Het parcours

De wegwedstrijd start en finisht op het circuit van Imola. De rensters leggen in totaal 143 kilometer af, verdeeld over vijf ronden van 28,8 kilometer. Elke ronde moet het peloton twee pittige klimmetjes van bijna 3 kilometer over. In die beklimmingen zitten steile stukken van maximaal 14 procent.

In totaal overbruggen de rensters ruim 2800 hoogtemeters vandaag; de winnaar zal dus wel goede klimmersbenen hebben.

Het parcours van de wegwedstrijd bij de WK wielrennen voor vrouwen
De twee beklimmingen en de laatste kilometer van het WK-rondje

Welkom!

Welkom bij het liveblog over de wegwedstrijd voor vrouwen bij de WK wielrennen. De rensters gaan om 12.35 uur van start op het racecircuit van Imola. Via dit blog kun je de koers van start tot finish volgen. Veel plezier!

Het WK-podium van vorig jaar: Anna van der Breggen (zilver), Annemiek van Vleuten (goud) en Amanda Spratt (brons)