NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Haagse 'all-you-can-eat' ontruimd • Arrestaties en gewonden bij coronaprotest Londen

 • Einde liveblog

  We stoppen het liveblog van zaterdag. Een nieuw blog over alle gebeurtenissen en ontwikkelingen van de komende dag vind je hier. Goede nacht!

 • Restaurant Den Haag ontruimd vanwege drukte

  In Den Haag is een restaurant langs de snelweg A13 ontruimd omdat het er te druk was. In het restaurant waren ruim 200 mensen aan het eten toen handhavers kwamen controleren. Die oordeelden dat iedereen naar buiten moest.

  Gasten van het all-you-can-eat-restaurant zeggen dat ze niet meer verder mochten eten en gelijk moesten opstaan. "Het was veel te druk", bevestigde een aanwezige vrouw.

  Restaurant Samen aan de Brasserskade zou eerder al een waarschuwing van de gemeente Den Haag hebben gekregen. Een medewerker van het restaurant zegt tegen Omroep West dat nog onduidelijk is hoe lang de zaak gesloten moet blijven. Daarover zou morgen worden gesproken met de gemeente.

 • Ondanks lockdown opnieuw protesten tegen Netanyahu

  Ondanks de nieuwe lockdown-regels in Israël zijn opnieuw duizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen premier Netanyahu. Sinds gisteren zijn de nieuwe maatregelen in Israël ingegaan. Veel bedrijven zijn gesloten, grote bijeenkomsten verboden en mensen moeten dicht bij huis blijven.

  Al meer dan drie maanden komen de demonstranten bijeen bij de woning van de premier om zijn ontslag te eisen. Ze vinden dat hij zijn functie niet mag uitoefenen nu hij beschuldigd wordt van corruptie.

  Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het coronabeleid. Veel van de voornamelijk jonge demonstranten hebben hun baan verloren als gevolg van de economische neergang.

  De coronacijfers in Israël lopen de laatste tijd snel op. In de afgelopen 24 uur zijn er meer dan 8000 besmettingen geregistreerd. Meer dan 700 mensen zijn het afgelopen etmaal in het ziekenhuis beland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Israeliërs demonstreren tegen lockdown en Netanyahu: 'Dit laat ik niet gebeuren'
 • 'Covid-19 houdt Nederlands voetbal in houdgreep'

  NOS-sportverslaggever Joep Schreuder blikt vanuit Amsterdam vooruit op Ajax-Vitesse. Hoe de Nederlandse voetballerij omgaat met de coronaperikelen is een heet hangijzer. Want houden supporters zich aan de afstand en blijven ze rustig in de stadions? Zo niet, dan kan het zomaar zijn dat er vanaf volgende week zonder publiek gespeeld wordt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Covid-19 houdt Nederlands voetbal in houdgreep'
 • Strengere maatregelen in Brussel vanaf maandag

  In Brussel gelden vanaf maandag strengere maatregelen omdat de coronacijfers in de Belgische hoofdstad hoger liggen dan in de rest van het land. Café's moeten om 23.00 sluiten en tussen 23.00 en 06.00 uur geldt een samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen.

  Ook worden mondkapjes bij de in- en uitgangen van scholen vanaf 1 oktober verplicht. De algemene mondkapjesplicht in Brussel vervalt vanaf die dag; die geldt dan alleen nog in bijvoorbeeld winkelgebieden en dus rond scholen.

  In een radio-interview zei premier Wilmès vanochtend dat "Brussel heel snel nieuwe maatregelen moet nemen". "Woensdag, de dag van de Veiligheidsraad, was ons land nog een gele zone. We hebben toen maatregelen genomen in functie van die gele zone. Ons land is vandaag nog steeds een gele zone, maar we weten wel dat bepaalde plaatsen, zoals Brussel, niet meer een gele zone zijn. En daar moeten striktere maatregelen genomen worden."

 • Hierdoor was het aantal coronadoden van vandaag zo onduidelijk

  Het leek vanmiddag uit de lucht te komen vallen: het RIVM meldde 38 coronadoden in één dag. Gisteren lag het aantal doden in een dag nog op 16, en de dag daarvoor ook. Dus waar kwam dat hoge aantal van 38 ineens vandaan?

  Bij nader onderzoek bleek de piek veel minder groot. Het hogere aantal zat hem vooral in extra meldingen van de GGD IJsselland, waar onder meer Zwolle onder valt.

 • 16 arrestaties en 9 gewonde agenten in Londen na protesten

  De Londense politie heeft zestien mensen aangehouden tijdens een protest van duizenden mensen op Trafalgar Square tegen de coronamaatregelen. De politie wilde de betogers uit elkaar halen omdat die zich niet aan de afstandsregels hielden. Negen agenten raakten daarbij gewond. Volgens de politie van de Britse hoofdstad is de menigte nu verspreid.

  De arrestaties hadden niet alleen te maken met het niet opvolgen van de afstandsregel. Ook werden actievoerders aangehouden voor openlijke geweldpleging en verstoring van de openbare orde. Eerder was al bekend dat twee agenten naar het ziekenhuis moesten om zich te laten behandelen aan hun verwondingen.

 • Politici Amsterdam: Lockdown moet worden voorkomen

  Nieuwe maatregelen in de Amsterdam en omgeving lijken onvermijdelijk, nu die regio de meeste besmettingen heeft van het land. Maar welke dat moeten zijn, leidt tot hoofdbrekens in de stad.

  Amsterdamse politici zijn het er wel over eens dat een nieuwe lockdown koste wat kost moet worden voorkomen.

 • Twee finalisten Junior Songfestival positief getest en doen niet mee

  Twee meiden die vanavond in de finale van het Junior Songfestival zouden staan, doen niet meer mee omdat ze positief zijn getest. Ondanks dat Demi van de groep Unity en Robin geen klachten hebben, kunnen ze niet meedoen, zegt de organisatie op Instagram.

  Naast de twee finalisten, moet ook jurylid Emma Heesters thuisblijven. Zij heeft zelf geen klachten, maar iemand in haar omgeving is positief getest. Zij wordt vervangen door presentatrice en zangeres Fenna Ramos.

  Unity doet wel mee in de finale, maar dan met de drie overgebleven leden: Maud, Naomi en Jayda. Ze nemen het op tegen T-Square en Jackie en Janae. De finale is in Ahoy Rotterdam

 • Tien arrestaties in Londen na protesten

  De politie in Londen heeft tien mensen opgepakt bij een demonstratie op Trafalgar Square. Vier agenten raakten gewond bij schermutselingen tussen betogers en de politie. Twee politiemensen moesten naar het ziekenhuis.

  Duizenden betogers kwamen bijeen op het plein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Omdat ze zich niet aan de afstandsregels hielden, probeerde de politie de menigte te verspreiden. Dat mondde uit in ongeregeldheden. Zo werden er flessen gegooid en gebruikte de politie de wapenstok.

 • Ouderen eenzaam tijdens corona: 'Het gemis aan contact is het ergste'

  Veel ouderen zijn bang voor de tweede golf coronabesmettingen, blijkt uit een peiling van ouderenbond ANBO. Ze vrezen de eenzaamheid van een nieuw isolement.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ouderen eenzaam tijdens corona: 'Het gemis aan contact is het ergste'
 • Werkelijke aantal doden in één dag lager dan 38

  De piek van 38 coronadoden in één dag is in werkelijkheid veel minder groot. Van die meldingen bij het RIVM zijn er 21 afkomstig van de GGD IJsselland, maar die laat in verklaring weten dat er in de afgelopen week maar één persoon is overleden aan corona.

  De verwarring is veroorzaakt door "een administratieve inhaalslag" van het afgelopen halfjaar, zegt de GGD IJsselland. Het gaat dan om mensen die al eerder positief getest zijn op corona en die nu pas zijn doorgegeven. In totaal gaat het om 28 gerapporteerde doden deze week, terwijl er in werkelijkheid dus maar één persoon is overleden.

  Als de 21 doden uit de regio IJsselland worden afgetrokken van de 38 doden die het RIVM vandaag meldt, gaat het om 17 overlijdens. Dat is iets meer dan gemiddeld. Gisteren en donderdag werden nog 16 doden gemeld. Tot half september lag het aantal doden maandenlang op gemiddeld 1 tot 4 per dag.

 • Politie Londen stopt protest omdat geen afstand wordt gehouden

  De politie in Londen is bezig om het protest van duizenden mensen op Trafalgar Square tegen de coronamaatregelen te stoppen, schrijft de BBC.

  In het Verenigd Koninkrijk is het verboden om met meer dan zes mensen binnen of buiten samen te komen. Die regel mocht bij het protest van vandaag worden losgelaten op voorwaarde dat de demonstranten onderling afstand hielden. In eerste instantie greep de politie niet in, maar die besloot dat later toch te doen toen mensen geen afstand bewaarden.

  "De menigte op Trafalgar Square houdt zich niet aan de voorwaarden en brengt mensen in gevaar", stelde de politie in een verklaring. "Door nu te vertrekken, kun je jezelf beschermen en voorkomen dat agenten maatregelen moeten nemen."

 • Duizenden de straat op in Londen tegen maatregelen

  Duizenden mensen zijn in Londen de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De menigte heeft zich verzameld op Trafalgar Square. Volgens de BBC houdt de meerderheid zich niet aan de afstandsregel en worden er geen mondkapjes gedragen.

  Voorafgaand aan het protest zei de politie dat ze eerst met mensen in gesprek wil dat ze zich aan de regels moeten houden. "Ik weet dat er grote frustratie is over deze voorschriften, maar ze zijn ontworpen om iedereen te beschermen tegen een dodelijk virus", zegt een woordvoerder van de politie. Toen het protest begon was de politie zichtbaar langs de randen van de menigte, maar greep niet in.

  De demonstranten richten zich tegen het parlement dat zich voorbereidt op een wet met eventuele nieuwe beperkingen om het virus te bestrijden. Sommige volksvertegenwoordigers uitten kritiek op de regering omdat die regels zou hebben geïmplementeerd zonder parlementaire goedkeuring.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie tegen coronamaatregelen in Londen
 • Reactie KNVB: verrast over laatste waarschuwing minister

  De waarschuwing van het kabinet om voetbalsupporters uit de stadions te weren als ze zich dit weekend opnieuw niet aan de coronaregels houden, valt niet in goede aarde bij de KNVB. "Het zou onbegrijpelijk zijn als op basis van twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid", schrijft de bond.

  "De laatste waarschuwing richting het betaald voetbal vandaag in het Algemeen Dagblad van minister Van Ark heeft de Nederlandse voetbalbranche (KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs, supporters en alle betrokken partijen) zeer verrast, te meer omdat wij juist goede afspraken met de overheid hebben hoe we voetbal veilig en verantwoord in stadions kunnen organiseren", schrijft de KNVB verder in een verklaring.