liveblog
NOS VoetbalAangepast

Twente schudt Groningen van zich af en wint opnieuw • Letsch terug bij Vitesse

liveblog gesloten

Bekijk hier de samenvatting

Met de samenvatting van FC Twente-FC Groningen sluiten we het vrijdagse blog af. Zaterdagmiddag zijn we er weer, PEC Zwolle-Sparta Rotterdam is om 16.30 uur de eerste wedstrijd van de dag.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - FC Groningen

Buijs over VAR-situatie: 'Een kwelling voor spelers en supporters'

Buijs over VAR-situatie: 'Een kwelling voor spelers en supporters'

Dost belangrijk voor Frankfurt

Bas Dost viert zijn goal tegen Hertha

Eintracht Frankfurt heeft met opvallend gemak de uitwedstrijd bij Hertha BSC gewonnen. Mede door een doelpunt van Bas Dost eindigde de ontmoeting in 3-1 voor de bezoekers.

Lees hier het wedstrijdverslag

FC Twente mag zich voor even koploper noemen van de eredivisie. De formatie van Ron Jans verschalkte een slordig FC Groningen met 3-1 en heeft nu zeven punten uit drie duels verzameld.

Welke wedstrijden worden er nog meer gespeeld?

Het programma van de derde speelronde

Afgelopen in Enschede

Scheidsrechter Sander van der Eijk maakt een einde aan de wedstrijd. FC Twente wint met 3-1 van FC Groningen en klimt naar de koppositie van de eredivisie.

De stand na één wedstrijd in de derde speelronde

88' Jeremejeff beslist de wedstrijd

Padt probeert de bal nog voor de lijn tegen te houden, maar dat lukt de Groningen-keeper niet. Jeremejeff beslist de wedstrijd, 3-1 voor FC Twente.

De speaker doet intussen een dringend verzoek aan de supporters van Twente om niet al te luidruchtig te zingen op de tribunes.

84' Komt er nog een slotoffensief?

Vijf minuten voor tijd gebeurt er niet al te veel in Enschede. Twente verdedigt de voorsprong, Groningen zoekt de gelijkmaker. Tot zover niks verrassends, maar wat brengt de slotfase bij Twente-Groningen?

70' Groningen dringt niet meer zo aan

Twintig minuten voor het einde is het stormpje van FC Groningen weer gaan liggen. Twente controleert de wedstrijd en is op zoek naar de derde treffer.

57' Lundqvist mag weer schieten

Dankerlui is er niet blij mee - hij had de bal graag zelf willen hebben - maar Lundqvist schiet opnieuw op doel. Twente-keeper Drommel stopt de bal, Groningen komt dichter en dichter bij de gelijkmaker.

52' Groningen leeft op

Voor rust leek er geen vuiltje aan de lucht voor FC Twnete, een kleine tien minuten na rust ziet de wereld er anders uit. Groningen heeft de aansluitingstreffer gemaakt en kort daarna krijgt El Messaoudi een kans op de gelijkmaker.

En ook Lundqvist mocht al op doel schieten, zijn poging zeilde ruim een meter over.

50' Aansluitingstreffer

FC Groningen is terug in de wedstrijd. El Messaoudi kopt raak, Joel Drommel staat aan de grond genageld. Twente leidt nog altijd, maar de stand is 2-1.

Dost scoort voor Frankfurt

Uit een vrije trap van Daichi Kamada kopt Bas Dost raak voor Eintracht Frankfurt. In het Olympiastadion bezorgt hij zijn ploeg tegen Hertha BSC na een dik half uur een 2-0 voorsprong.

Bij Hertha zitten Karim Rekik, Daishawn Redan en Deyovaisio Zeefuik op de bank.

46' Tweede helft begonnen

In Enschede is afgetrapt voor de tweede helft tussen Twente en Groningen. Kunnen de bezoekers het tij nog keren?

Letsch terug op de bank

Vitesse-trainer Thomas Letsch

Vitesse-trainer Thomas Letsch kan zaterdagavond weer op de bank plaatsnemen voor de wedstrijd tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. Letsch testte onlangs positief op corona, maar zijn testresultaat van vrijdag is negatief waardoor hij weer bij zijn elftal kan zijn.

Ook de acht andere coronatests bij Vitesse vielen negatief uit. Edward Sturing, die de taken van Letsch afgelopen weekeinde waarnam, zal zaterdag ook nog bij de selectie betrokken zijn.

Aan de thee

RUST - FC Twente gaat met een 2-0 voorsprong de rust in. Werk aan de winkel voor Groningen, dat verdedigend zwak oogt. Cerny en Danilo bezorgden Twente een verdiende voorsprong.

Almere pakt koppositie na zege op Helmond

In de Keuken Kampioen Divisie

eerste divisie
18.45 uur FC Dordrecht-Jong AZ 2-0
Almere City - Helmond Sport 2-0
21.00 uur MVV - TOP Oss
Cambuur - Jong FC Utrecht

Lees hier meer over de eerste divisie:

37' Danilo met de 2-0

Na een kleine veertig minuten maakt Danilo er 2-0 van voor FC Twente. Een uittrap van Padt mislukt en binnen no-time heeft Danilo, die helemaal vrij staat, de score verdubbeld.

30' Dammers maakt fout bijna goed

Dammers is dicht bij revanche voor zijn verdedigende foutjes, maar zijn kopbal wordt knap gestopt door Drommel.

29' Kans voor Groningen

Strand Larsen krijgt opnieuw en kans en staat dit keer niet buitenspel. Zijn inzet wordt gekeerd door Drommel, de corner die erop volgt levert Groningen niks op.

23' Nu wel 1-0

FC Groningen-verdediger Dammers gaat opnieuw in de fout. Hij laat de bal glippen en Danilo stelt Cerny in staat te scoren. Zijn eerste treffer werd wegens buitenspel nog afgekeurd, nu is het wel 1-0 voor FC Twente.

Cerny juicht

12' Doelpunt Cerny afgekeurd

De VAR moest er een tijdje naar kijken en keurt de treffer van Vaclav Cerny toch af wegens buitenspel. De verdedigers van FC Groningen staan te schutteren, Twente lijkt op voorsprong te komen, maar de stand is nog steeds 0-0.

9' Weer buitenspel

Twee minuten later is er opnieuw een grote kans - dit keer voor Twente - maar opnieuw is het buitenspel. Een schot van Menig wordt niet lang daarna eenvoudig gestopt door Padt.

7' Strand Larsen met een kans, maar buitenspel

De grensrechter houdt zijn vlag lang naar beneden en dus kan Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen op Twente-keeper Joel Drommel aflopen. Hij krijgt de bal echter niet voorbij de keeper en dan gaat de vlag alsnog omhoog: buitenspel.

Na 7 minuten staat het nog 0-0 in Enschede

De tussenstanden na een uur spelen in de Keuken Kampioen Divisie

Tussenstanden

eerste divisie
18.45 uur FC Dordrecht-Jong AZ 1-0
Almere City - Helmond Sport 0-0
21.00 uur MVV - TOP Oss
Cambuur - Jong FC Utrecht

Wedstrijd begonnen

FC Twente (zesde na twee speelronden) en FC Groningen (negende) zijn begonnen aan de eerste wedstrijd van het eredivisieweekeinde.

De opstellingen van Twente en Groningen

De opstellingen van Twente en Groningen

Romero lang aan de kant

Maxi Romero geblesseerd

PSV kan de rest van het seizoen niet meer beschikken over Maxi Romero. De Argentijnse aanvaller kreeg donderdagavond in het Europa League-kwalificatieduel met Mura (Slovenië) zijn eerste basisplaats in dienst van de Eindhovenaren, maar lang stond hij niet op het veld.

Al na tien minuten viel Romero uit met een knieblessure, waarvan de gevolgen nog niet bekend waren. Nu blijkt dat het hele seizoen niet meer inzetbaar is. Welke blessure Romero precies heeft opgelopen, heeft PSV niet bekendgemaakt.

Bierhoff houdt rekening met lege tribunes op EK

Oliver Bierhoff

Oliver Bierhoff, teammanager van de Duitse nationale ploeg, houdt er rekening mee dat het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar zonder publiek wordt gespeeld. "Voor de spelers is het te doen om veilig in een 'bubbel' te blijven. Met publiek erbij wordt het onder de huidige omstandigheden veel moeilijker om de gezondheid van iedereen te garanderen."

Bierhoff, in 1996 matchwinnaar in de EK-finale tegen Tsjechië, weet niet zeker of de UEFA in geval van nood voor die optie gaat kiezen. "Als het voornaamste doel is er een festival voor de fans van te maken, dan heeft het natuurlijk geen zin om zonder publiek te gaan voetballen."

'Niet van de kalender'

De manier waarop de Champions League in augustus werd afgerond, een minitoernooi in Lissabon voor lege tribunes, geeft Bierhoff wel de hoop dat het mogelijk is een toernooi te organiseren in coronatijd. "Dat ging heel goed, al was het zonder fans op de tribune uiteraard niet wat het normaal is. Maar het geeft wel aan dat we zo'n evenement heel goed kunnen organiseren. Ik verwacht daarom niet dat het EK van de kalender wordt gehaald."

Twee wedstrijden in topcompetities

In de grote Europese competities worden vanavond nauwelijks wedstrijden gespeeld. In de Premier League, La Liga en de Serie A rolt de bal niet, alleen in de Bundesliga en de Franse Ligue 1 staat een duel op het programma.

In het Olympiastadion in Berlijn neemt Hertha BSC het op tegen Eintracht Frankfurt (20.30 uur). Hertha won vorige week in de eerste speelronde met 4-1 van Werder Bremen, Frankfurt bleef steken op 1-1 tegen promovendus Arminia Bielefeld.

Deyovaisio Zeefuik

Bij Hertha staan vier Nederlanders onder contract: Karim Rekik, Daishawn Redan, Javairo Dilrosun en Deyovaisio Zeefuik. Alleen de laatste maakte vorige week speelminuten, Zeefuik mocht tien minuten meespelen.

In Noord-Frankrijk krijgt Lille Nantes (21.00 uur) op bezoek. De Ligue 1 is toe aan de vijfde speelronde. Lille staat op de vijfde plaats, Nantes is veertiende.

Vijf duels op de Nederlandse velden

Vijf wedstrijden worden er vanavond gespeeld in het Nederlands betaald voetbal. Vier daarvan in de eerste divisie en eentje in de eredivisie.

Het programma van vrijdag

eredivisie
20.00 uur FC Twente - FC Groningen
Keuken Kampioen Divisie
18.45 uur FC Dordrecht - Jong AZ
Almere City - Helmond Sport
21.00 uur MVV - TOP Oss
Cambuur - Jong FC Utrecht

Van der Water weer bij selectie Heracles

Silvester van der Water behoort weer tot de selectie van Heracles Almelo, voor de wedstrijd van zondag tegen PSV. De aanvaller zorgde een week geleden voor opschudding, omdat hij zich per WhatsApp bij trainer Frank Wormuth afmeldde voor de ontmoeting met Willem II. Van der Water wil graag overstappen naar de Amerikaanse club Orlando City.

Dat is verleden tijd, zegt de Duitse coach. "In de ploeg is er geen onrust geweest, iedereen heeft zich gefocust op het werk. En de afwezigheid van Silvester gaf anderen ook de kans te spelen. Voor mij is het geen probleem meer. Hij heeft een fout gemaakt, sorry gezegd en zijn straf gekregen. Dan is het ook klaar."

Wormuth kan niet beschikken over Navajo Bakboord (knie) en keeper Janis Blaswich (spier). Of Van der Water in de basis start, wilde de coach nog niet zeggen. "Zaterdag trainen we nog, daarna weten we meer."

Silvester van der Water

Hoedt terug naar Lazio?

Wesley Hoedt staat voor een terugkeer bij de Italiaanse voetbalclub Lazio. De 26-jarige verdediger ligt nog twee jaar vast bij Southampton, maar heeft bij de Engelse club uit de Premier League geen toekomst. Lazio zit krap in de verdedigers en ziet in Hoedt een geschikte aanvulling op de selectie van trainer Simone Inzaghi.

"Wesley kent de club en onze manier van werken", zei Inzaghi vrijdag. "Hij heeft lang niet gespeeld, maar met hem erbij kunnen we meer rouleren."

Het is de verwachting dat Hoedt zaterdag medisch wordt gekeurd door Lazio.

Wesley Hoedt (rechts) in februari 2017 in dienst van Lazio

Suárez is officeel een Rojiblanco

Luis Suárez heeft een contract voor twee jaar getekend bij Atlético Madrid. De 33-jarige aanvaller verliet met pijn in het hart FC Barcelona.

De Uruguayaan stond aanvankelijk op het punt om naar Juventus te gaan, maar fraudeerde bij de verplichte Italiaanse taaltoets, waardoor het hele feest niet doorging.

AZ zonder vier basisspelers naar Sittard

AZ mist zaterdag in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (aftrap 16.30 uur) niet alleen de geschorste Calvin Stengs, maar ook Ron Vlaar, Jordy Clasie en Oussama Idrissi. Die drie basisspelers zijn nog steeds geblesseerd. Vlaar, Clasie en Idrissi ontbraken vorige week ook al tegen PEC Zwolle (1-1).

Stengs werd vorig weekend tegen Zwolle met rood uit het veld gestuurd en door de KNVB voor twee duels geschorst. "Het is denk ik voor het eerst dat we zonder Stengs én Idrissi op de vleugels spelen", aldus AZ-trainer Arne Slot.

'Groningen-aanvaller Hrustic vertrekt naar Frankfurt'

FC Groningen-aanvaller Ajdin Hrustic is op weg naar Eintracht Frankfurt. Volgens RTV Noord hebben de clubs een akkoord bereikt over een transferbedrag van één miljoen euro.

Groningen heeft daarnaast een doorverkooppercentage op de 24-jarige Australiër bedongen. Hrustic speelde 48 duels en scoorde 4 maal voor FC Groningen.

Ziyech hervat training bij Chelsea

Hakim Ziyech heeft de training bij Chelsea hervat. Trainer Frank Lampard van de club uit Londen verwacht dat de middenvelder snel weer beschikbaar is, zo vertelde hij in de aanloop naar het competitieduel van zaterdag met West Bromwich Albion.

Ziyech liep zijn knieblessure eind vorige maand op tijdens een oefenduel met Brighton & Hove Albion. De van Ajax overgekomen speler kwam sindsdien niet meer in actie. Trainer Lampard vertelde dat de komende duels met West Bromwich Albion en Tottenham Hotspur nog te vroeg komen voor de Marokkaans international.

Hakim Ziyech, een van de miljoenenaankopen van Chelsea

Schmidt: 'Ihattaren moet knokken voor plek'

Op de persconferentie bij PSV gaat het veelal over Mohamed Ihattaren. De middenvelder zat donderdag tegen NS Mura in de Europa League het hele duel op de bank. Daarmee blijkt Ihattaren momenteel geen vaste plaats in het elftal van Roger Schmidt te hebben.

Er zijn volgens de trainer geen problemen tussen hem en Ihattaren. "Nee, absoluut niet. Hij is een groot talent, maar we zijn een profclub. Hij kan een mooie toekomst tegemoet gaan, maar we moet hem ontwikkelen en trainen", zegt Schmidt. "Maar hetzelfde geldt voor andere, jongere spelers, We kunnen niet doen alsof ze 25 jaar zijn."

"Het gaat mij niet om de theoretische potentie, maar op hetgeen wat ik op het veld zie. Hij zal voor zijn plek moeten vechten", voegt Schmidt eraan toe.

Schmidt: 'Ihattaren moet voor zijn kansen vechten'

Schmidt weet nog niet of hij komende zondag tegen Heracles Almelo (aftrap 16.45 uur) de beschikking heeft over aankoop Eran Zahavi. "Ik weet niet of hij al is vrijgegeven (door de Chinese voetbalbond, red.). Hij is er op voetballend gebied in ieder geval klaar voor."

Over de blessure van Maxi Romerio kan Schmidt nog geen duidelijkheid geven. "Hij wordt op dit moment onderzocht in het ziekenhuis."

'Hendrix onderhandelt over transfer'

Jorrit Hendrix weegt zijn opties op momenteel over een transfer (onder meer Spezia heeft interesse). De middenvelder zat donderdag niet bij de selectie tegen NS Mura omdat er volgens Schmidt op de achtergrond wordt onderhandeld over een transfer.

Advocaat fluit Berghuis terug: 'Dingen in kleedkamer bespreken, niet met media'

Feyenoord heeft zijn draai nog niet gevonden en daar is volgens trainer Dick Advocaat na de lange coronastop niets vreemd aan. "Het lijkt wel of alles hier in paniek is bij de club..."

Advocaat reageerde vrijdagmiddag tijdens het persmoment richting de thuiswedstrijd van zondag tegen ADO Den Haag geprikkeld op de vele kritische vragen. Want die kreeg hij, over de teleurstellende remise tegen FC Twente (1-1) bijvoorbeeld. En het gedrag van de supporters en aanvoerder Steven Berghuis.

Advocaat: 'Heb Berghuis verteld dat hij dit niet moet doen'

Conteh en Malacia op de terugweg, nog geen vergunning Spajic

Dick Advocaat laat op de persconferentie weten dat Christian Conteh en Tyrell Malacia op de goede weg zijn na een blessureperiode. Het tweetal hervat naar verwachting volgende week de groepstraining.

Luis Sinisterra is volgens de Feyenoord-coach nog verder verwijderd van een rentree. Zijn terugkeer wordt pas in januari verwacht.

Ook Uros Spajic is zondag nog afwezig op het veld in de Kuip. De Servische huurling van Krasnodar heeft nog geen werkvergunning.

Uros Spajic

Jeroen Stekelenburg praat uitgebreid met nieuwe bondscoach Frank de Boer

Naast de algemene persconferentie neemt Frank de Boer ook uitgebreid de tijd voor de televisie om zijn aanstelling als bondscoach toe te lichten. Verslaggever Jeroen Stekelenburg spreekt met de kersverse bondscoach.

Jeroen Stekelenburg praat uitgebreid met nieuwe bondscoach Frank de Boer

'Leeds United wil Koopmeiners'

Het Engelse Leeds United hoopt voor het sluiten van de transferdeadline (7 oktober, 00.00 uur) toe te slaan met het aantrekken van Teun Koopmeiners, zo meldt The Telegraph.

De 22-jarige middenvelder en aanvoerder van AZ heeft in Alkmaar nog een contract tot en met 2022. Leeds United promoveerde afgelopen seizoen onder leiding van trainer Marcelo Bielsa naar de Premier League.

Vitesse-coach nog in afwachting van testresultaat

Zonder de nieuwe hoofdtrainer Thomas Letsch en zeven andere stafleden heeft Vitesse zich voorbereid op de uitwedstrijd van zaterdagavond tegen Ajax (aftrap 21.00 uur). "Dat was wel even anders", zegt hoofd opleiding Edward Sturing, die deze week alle oefensessies leidde. "Maar ik denk dat het goed is gegaan. We zijn er klaar voor."

Letsch en zeven andere leden van de technisch staf van de club uit Arnhem testten vorige week positief op het coronavirus. Daardoor misten ze afgelopen zaterdag al het thuisduel met Sparta. "Ze hebben zich donderdag weer laten testen, zoals alle voetballers en trainers in de eredivisie", vertelt Sturing. "We hopen snel de uitslagen te krijgen, zodat we weten wie er zaterdag tegen Ajax bij ons op de bank kunnen zitten."

De nieuwe Duitse hoofdcoach van Vitesse had maar milde klachten toen hij positief testte. "Ik heb alle trainingen uitvoerig met hem doorgesproken", vertelt Sturing. "We hebben ook alles gefilmd. Hij heeft dus alles kunnen zien. Ideaal is anders, maar ik denk dat we onze spelers goed hebben voorbereid."

Ook de Deense verdediger Jacob Rasmussen heeft positief getest en zit nog in quarantaine. Hij wordt naar alle waarschijnlijkheid vervangen door Tomas Hajek.

Thomas Letsch

KNVB: 'Nadrukkelijk gekeken naar bondscoach van niet-westerse komaf'

In de zoektocht naar een nieuwe bondscoach is er 'breed en nadrukkelijk' gekeken naar een bondscoach van niet-westerse komaf. Dat laat KNVB-directeur Eric Gudde weten tijdens de presentatie van Frank de Boer als nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal

'Huidige groep in de breedte talentvoller dan generatie-2010'

De Boer vergelijkt het huidige Oranje met de generatie van 2010, dat de finale van het WK haalde. De Boer was toen assistent van bondscoach Bert van Marwijk.

"Je kunt de teams best met elkaar vergelijken. Toen hadden we Wesley Sneijder die wereldtop was, misschien wel de beste. Maar ook Robben en het verdedigende blok met Mark van Bommel en Nigel de Jong. Nu hebben we ook veel goede spelers. En in de breedte is dit misschien nog wel een talentvollere groep dan die van 2010."

De Boer: 'Interesseert mij niet zoveel dat ik 1, 2, 3, 4 of 5 ben'

Van Nistelrooij of Sneijder

Nico-Jan Hoogma vertelt dat de KNVB nog op zoek is naar een assistent-bondscoach met aanzien bij de spelers. "In principe hopen we Ruud van Nistelrooij ook in 2021 er weer bij te hebben. We moeten het contractueel met Ruud nog afronden. De eerdere afspraken waren voor het EK in 2020", vertelt Nico-Jan Hoogma.

Wesley Sneijer en Robin van Persie, zou dat niet wat zijn? Iemand waar de selectie ook tegenop kijkt. "Wesley gaat beginnen met de cursus. Het is wel een type speler waarnaar ik op zoek ben om bij Oranje toe te voegen", aldus Hoogma. "Maar Wesley moet eerst trainerspapieren halen."

Frank de Boer en Nico-Jan Hoogma

Waarom geen Van Gaal?

Nico-Jan Hoogma geeft kort tekst en uitleg waarom Louis van Gaal niet een van de kandidaten was als bondscoach van Oranje. "Louis heeft een prachtig cv, maar we laten dit intern. Het heeft in ieder geval niets met de spelers te maken. Het heeft puur te maken met de lijn die weg hebben uitgezet."

Lodeweges blijft assistent

Dwight Lodeweges blijft aan als assistent, zo bevestigt De Boer. "De KNVB vroeg aan mij of ik met Dwight wilde samenwerken. Het zou raar zijn als ik ineens een andere koers zou willen varen. Dwight is hier al twee jaar bij betrokken."

De Boer: 'Hier zit een blij man'

"Hier zit een heel blij man die ook heel erg trots is, ook al zie je dat soms niet aan mij", vertelt De Boer met een kwinkslag over zijn aanstelling als bondscoach. "Ik kijk ernaar uit om met iedereen samen te werken."

"Er is hier in Zeist veel veranderd, als ik zo om mij heen kijken. Er heerst hier een echte topsportmentaliteit. Ik geloof in een hele mooi toekomst."

'Vertrouwen niet beschamen'

"Het interesseert mij niet of ik keuze drie, vier en vijf ben. Het gaat erom dat de KNVB mij wilde hebben. Het is aan mij om dit vertrouwen niet te beschamen."

Toen er sprake was Koeman "Ik heb met mijn zaakwaarnemer wel gesproken over het Nederlands elftal. Dus ik had van tevoren er wel oren naar."

De Boer: 'Bondscoachschap maakt mij zeer trots'

Hoogma: 'Frank heeft geleerd van misstappen'

"Wie past bij hetgeen we willen? Ik ga niet in op andere namen, maar uiteraard wel op de aanstelling van Frank. We hebben een aantal dagen met elkaar gesproken en ook in verschillende samenstellingen."

"Ik merk dat Frank heeft geleerd van de misstappen in het buitenland. Die zelfreflectie maakt ons enthousiast", zegt Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB.

Hoogma: 'Manier van werken Koeman graag voortzetten'

Gudde: 'Vertrouwen in De Boer'

KNVB-directeur Eric Gudde neemt als eerste het woord op de persconferentie en is blij met de aanstelling van Frank de Boer.

"We hebben het volste vertrouwen dat je de lijn van Oranje gaat voorzetten", zegt Gudde.

Nieuwe opzet UEFA Youth League

Door de onzekerheden van het coronavirus heeft de UEFA besloten om de opzet van Youth League, de variant van de Champions League voor spelers onder de 19 jaar, aan te passen.

De groepsfase is geschrapt en vanaf volgend jaar maart zal er een knock-outtoernooi van 64 clubs worden gespeeld.

Ajax is in ieder geval een van de deelnemers. Het is onduidelijk of AZ, de nummer twee van afgelopen seizoen, eveneens mag deelnemen.

Kijk live mee naar de persconferentie van Frank de Boer

Om 13.00 uur geven Frank de Boer en de KNVB een persconferentie over de aanstelling van De Boer als bondscoach.

De persconferentie is vanaf 12.55 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, Facebook en YouTube.

RKC-speler Wouters niet geschorst en inzetbaar tegen FC Utrecht

RKC-speler Luuk Wouters is zondag inzetbaar in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De 21-jarige verdediger van de Waalwijkers kreeg zondag een rode kaart in het uitduel met Ajax (3-0).

Na ingrijpen van de VAR werd Wouters door scheidsrechter Bas Nijhuis weggestuurd wegens het neerhalen van Ajax-aanvaller Zakaria Labyad. RKC ging niet akkoord met de schorsing en de tuchtcommissie sprak Wouters vrij.

Het duel tussen FC Utrecht en RKC, na twee duels nog puntloos, begint zondag om 14.30 uur.

Luuk Wouters (rechts) verlaat het veld nadat hij van arbiter Bas Nijhuis de rode kaart heeft gekregen

Messi neemt afscheid van Suárez en bekritiseert Barcelona: 'Dit verdien je niet'

Lionel Messi heeft op Instagram op emotionele wijze afscheid genomen van goede vriend Luis Suárez, die niet in de plannen van trainer Ronald Koeman voorkomt en naar Altético Madrid is vertrokken.

"Vandaag kwam het besef toen ik de kleedkamer binnenliep. Het wordt moeilijk om deze niet meer met jou te delen. Ik zal al onze momenten gaan missen, zowel op het veld als daarbuiten", aldus Messi. "Het wordt vreemd om jou tegen te komen in een ander shirt."

Messi bekritiseert ook in het geval van Suárez de handelswijze van Barcelona nadat hij eerder zeer gefrustreerd was hoe de club met zijn vertrekwens was omgegaan. "Je verdient het niet om zo te worden weggestuurd. Maar op dit moment vind ik niets meer verbazingwekkend (bij de club, red.)."

De Wolf doet beroep op Feyenoord-fans

John de Wolf roept de Feyenoord-fans op zich komende zondag in het thuisduel met ADO Den Haag (aftrap 12.15 uur) aan de coronaregels te houden.

"We willen voor jullie blijven voetballen, niet in een leeg stadion!", aldus assistent en clublegende De Wolf.

Feyenoord komt met deze verklaring naar aanleiding van een waarschuwing vanuit de gemeente Rotterdam, nadat de regels tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente afgelopen zondag niet altijd door iedereen werden nageleefd.

Er klonk onder anderen kritiek van burgemeester Ahmed Aboutaleb in het tv-programma Jinek, "Ik kan dit niet laten gaan, want we treden ook op tegen anderen die de coronamaatregelen niet naleven. Als dit nog een keer gebeurt, is het over en uit met supporters in De Kuip."

Hoe gaat het met Maxi Romero?

PSV plaatste zich donderdagavond voor de play-offs van de Europa League na een 5-1 zege bij NS Mura, maar na afloop ging het vooral over de ogenschijnlijk zware blessure voor Maxi Romero (vermoedelijk aan zijn knie).

De Argentijnse aanvaller moest al na elf minuten geblesseerd het veld verlaten. "Het gaat niet goed met hem", zei PSV-trainer Roger Schmidt na de wedstrijd. "Het lijkt op een knieblessure, hij had veel pijn."

Romero, die vorige week zaterdag nog de winnende goal voor PSV maakte tegen FC Emmen (2-1), wordt vandaag in Nederland in het ziekenhuis onderzocht.

De UEFA heeft verder bekendgemaakt dat de play-off-wedstrijd tussen Rosenborg en PSV volgende week donderdag (1 oktober) om 19.00 uur wordt afgetrapt.

De winnaar van de confrontatie in Trondheim plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League.

Mourinho liet te kleine doelen vervangen in Skopje

In het topvoetbal draait het om details. Dat moet ook Tottenham Hotspur-trainer José Mourinho donderdagavond hebben gedacht vlak voor de uitwedstrijd tegen KF Shkëndija in de voorronde van de Europa League.

In Noord-Macedonië kwam Mourinho er namelijk achter dat de lat van het doel vijf centimeter te laag was. En dus werd vlak voor de aftrap het doel nog vervangen op verzoek van de UEFA. De Spurs wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 3-1.

José Mourinho wijst bij KF Shkëndija naar de hoogte van de lat

KNVB alsnog akkoord met veelbesproken shirtsponsor

FC Emmen speelt zondag om 16.45 uur het thuisduel met Willem II alsnog met de veelbesproken shirtsponsor. De club en de KNVB kwamen donderdag na "goed overleg" tot een voorlopige oplossing voor het gebruik van EasyToys als shirtsponsor.

Presentatie bondscoach De Boer om 13.00 uur

Frank de Boer wordt vanmiddag om 13.00 uur gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. De 50-jarige trainer heeft een contract voor twee jaar getekend en zal voor het eerst reageren op zijn aanstelling.

De persconferentie is vanaf 12.55 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, Facebook en YouTube.

Frank de Boer

Het eredivisieprogramma en de stand

Stand eredivisie na speelronde 2

Goedemorgen!

Het belooft een dag te worden met veel voetbalnieuws. Frank de Boer wordt gepresenteerd als bondscoach, PSV en Feyenoord geven een persconferentie en Twente en Groningen trappen om 20.00 uur het eredivisieweekend af.