NOS Nieuws Binnenland Buitenland Economie Koningshuis Aangepast

Kuipers: 'Zelfde situatie als in maart' • Willem II-fans houden geen afstand

Liveblog gesloten
 • Willem II-fans houden zich niet aan coronamaatregelen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Willem II-fans vieren feest zonder naleven coronaregels
 • Kuipers: zelfde situatie als in maart

  "Maak je veiligheidsriemen maar vast. We zitten in precies dezelfde situatie als in maart, of eigenlijk al een stapje verder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg over het aantal ziekenhuisopnames in Jinek. "Op dit moment zie je dat het aantal ziekenhuisopnames per week verdubbelt."

  "Ik heb deze week gezegd: als we aan het einde van de week geen effect zien moeten we weer maatregelen nemen. Het gaat nog steeds verder omhoog en dat betekent dat je nu al moet nadenken over wat je dit weekend kunt doen aan strengere maatregelen."

  Het dragen van een mondkapje zou een van die maatregelen kunnen zijn, "bijvoorbeeld in drukke winkelstraten, winkels en op stations". "Je wilt de maatschappij zoveel mogelijk openhouden en dan moet je het zoeken in dit soort maatregelen. Alles wat bijdraagt en wat naar verhouding onschuldig is, doe dat dan maar."

 • Bruls: Is Nederland niet te klein voor een regionale aanpak?

  De coronasituatie verslechtert, maar nu een lockdown voor het hele land instellen zou een overreactie zijn. Dat zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in de talkshow Op1. Bruls begrijpt de bezorgdheid van zijn collega uit Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, die vandaag zei dat de regionale maatregelen plaats moeten wijken voor een landelijke aanpak. Bruls: "Je moet je afvragen of Nederland niet te klein is voor regionale maatregelen." Hij wijst erop dat inwoners van een oranje regio uitwijken naar een 'veilige' regio om daar hun feestjes te vieren.

  Bruls verwacht dat het kabinet morgen maatregelen bekendmaakt voor nog eens acht regio's met oplopende besmettingscijfers. Wat die maatregelen inhouden, zegt hij niet te weten.

 • Grote groep Willem II-supporters viert feest zonder naleven coronaregels

  Op Twitter circuleren beelden van een grote groep Willem II-supporters, die feest vieren voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC. De gemeente Tilburg ziet daar geen probleem in, zegt woordvoerder Irma Galama tegen Omroep Brabant.

  "Voor het eerst in vijftien jaar spelen we Europees voetbal. En daar zijn we trots op", zegt Galama. "We zijn niet gek en we weten ook wel dat er dan gefeest wordt."

  De woordvoerder is niet geschrokken van de beelden. "Wij zien vooral beelden van mensen die hun handen bij binnenkomst ontsmetten." Op beelden op Twitter is te horen dat supporters worden opgeroepen om afstand te houden van elkaar.

 • Minister vindt stuntaanbiedingen naar code oranje-gebied 'gotspe', maar verbod kan niet

  Minister Van Nieuwenhuizen gaat vakantievluchten naar gebieden waar code oranje geldt niet verbieden. Ze wil wel de vluchten naar vakantiebestemmingen met veel besmettingen ontmoedigen met extra publiekscampagnes en het aanspreken van luchtvaartmaatschappijen. Maar een verbod is gecompliceerd. "Je kunt niet in iemands hoofd kijken wat het reisdoel is."

  Als ergens code oranje van kracht is mogen noodzakelijke reizen wel, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden. Ook zijn vrachtvluchten toegestaan. "Ik sta open voor het ontmoedigen van vakantievluchten, maar het is wel gecompliceerd", aldus de minister van Infrastructuur en Waterstaat in een debat over coronaverspeiding en internationaal personenvervoer.

  Ze benadrukt ook dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van de reizigers is om naar een gebied met code oranje te vertrekken. In het debat vroegen meerdere politieke partijen de stuntprijzen naar coronagebieden hard aan te pakken.

  Ryanair biedt tickets aan voor vijf euro en geeft een tweede ticket gratis weg. De minister noemt de aanpak van Ryanair een "gotspe", maar zegt dat de instrumenten beperkt zijn om dit aan te pakken. Het heeft volgens haar geen zin om topman Michael O'Leary op het matje te roepen. "Ik denk niet dat hij erg genegen is om te komen." Wel gaat ze kijken of ze samen met haar Europese collega's iets zou kunnen doen, bijvoorbeeld kijken of RyanAir zich schuldig maakt aan prijsdumping.

 • Opnieuw dagrecord Franse besmettingen

  In de afgelopen 24 uur zijn er in Frankrijk ruim 16.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het vierde dagrecord in iets meer dan een week tijd. Het aantal patiënten op de Franse IC's is voor het eerst sinds 8 juni weer meer dan 1000.

  Ook steeg het aantal ziekenhuisopnames door corona met 136 naar bijna 6000. In totaal zijn in Frankrijk ruim 497.000 mensen besmet geraakt. Het aantal sterfgevallen steeg met 52 tot 31.511.

  Doordat het in Frankrijk weer de verkeerde kant opgaat met het aantal coronabesmettingen, kondigde de regering al nieuwe beperkingen aan. Zo moeten de café's in de hoofdstad vanaf maandag om 22.00 uur dicht. En onder meer in Marseille, de tweede stad van het land, gaat alle horeca op slot.

 • In auto afscheid nemen van overleden dierbaren op Curaçao

  Begrafenisonderneming El Señorial op Curaçao heeft een drive-through ontwikkeld om mensen de mogelijkheid te geven toch afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren. Door corona kan niet iedereen meer een begrafenis bijwonen.

  Crisma Henriquez van El Señorial kwam met het idee toen ze iets soortgelijks in Amerika zag. Gisteren bestond haar bedrijf 36 jaar en lanceerde ze haar innovatie. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend en kan ze niet slapen. "Curaçaoënaars zijn dit niet gewend, maar een oplossing is dit wel met de coronamaatregelen."

  De drive-through is zo opgezet dat de overledene daarin is opgebaard en je met je auto langs kan rijden om afscheid te nemen. Henriquez verwacht begin volgende week een eerste begrafenis nieuwe stijl te kunnen aanbieden.

  Èxtra
 • Studenten UMC Groningen moeten verplicht mondkapje dragen

  Studenten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn vanaf vrijdag verplicht de hele dag een chirurgisch mondmasker te dragen, schrijft RTV Noord op basis van een brief van het ziekenhuis.

  Volgens het ziekenhuis is er reëel risico dat studenten het virus binnen het UMCG verspreiden onder patiënten en andere medewerkers. De mondkapjesplicht moet er ook voor zorgen dat patiënten en andere medewerkers zich veiliger voelen in de buurt van studenten.

  De maatregel geldt voor alle studenten op alle afdelingen. Zo moeten bijvoorbeeld ook stagiairs op de financiële afdeling een mondmasker dragen. "We begrijpen dat dit een heel vervelend besluit is voor studenten", zegt een woordvoerder tegen de omroep.

 • Directeur Udens ziekenhuis is topvrouw van het jaar

  Mariëlle Bartholomeus is uitgeroepen tot topvrouw van het jaar. De medisch directeur en neuroloog van het ziekenhuis Bernhoven in Uden speelde volgens de jury een belangrijke rol toen het coronavirus uitbrak in Nederland.

  Volgens de jury toont Bartholomeus hands-on leiderschap en is ze authentiek. "Ze geeft mensen het vertrouwen en zet hen in hun kracht", zei voorzitter van de jury Jet Bussemaker. "Ze benadrukt dat je een crisis niet alleen kunt oplossen en het echt als team is gedaan waarin samenwerken van groot belang is."

  De jury koos specifiek uit topvrouwen die een belangrijke rol speelden in de coronacrisis. De andere genomineerden waren Conny Helder, lid van de raad van bestuur van zorginstelling Tante Louise en Ellis Jeurissen, directeur Publieke Gezondheid en Ambulancezorg bij GGD Brabant Zuidoost.

 • Jongeren vertellen over hun besmetting

  Een aantal bekende Nederlanders, onder wie populaire influencers met veel jonge volgers, kwamen in opstand tegen de coronaregels. Wat vinden jongeren die zelf corona hebben (gehad) hiervan?

  De 19-jarige Romy ten Velde, Thijmen Boers van 15 en Yasmina Cupo (14) raakten besmet en vertellen hun verhaal.

 • Premier Griekenland: Blijf mondkapjes dragen en hou afstand

  De Griekse premier Mitsotakis heeft in een televisietoespraak nogmaals het belang van de coronamaatregelen in zijn land benadrukt. "Het is een keuze tussen zelfbescherming en in quarantaine gaan", zei hij. Hij hamerde vooral op het dragen van mondkapjes in gesloten ruimten en afstand houden.

  Hij hoopt dat door zijn oproep aan het volk strengere landelijke maatregelen kunnen worden voorkomen. Hij waarschuwde dat een lockdown vooral tot gesloten bedrijven en een hogere werkloosheid gaat leiden. Dat gaat volgens hem nog meer schade aan economie en samenleving aanrichten.

  De afgelopen weken stijgt het aantal besmettingen gestaag. Nu komen er al meer dan 300 bij per dag, zegt correspondent Conny Keessen. Het wordt ook steeds drukker in de Griekse ziekenhuizen. "Vooral de capaciteit van de IC's in de hoofdstad Athene komt onder druk te staan", zegt Keessen.

  Sinds maandag gelden strengere maatregelen in de regio Athene. Zo zijn gezelschappen van meer dan 9 personen niet toegestaan, zowel binnen als buiten. Concerten en theatervoorstellingen zijn opgeschort. Bij een doop, bruiloft of begrafenis mogen maximaal 20 mensen aanwezig zijn. En 40 procent van de werknemers in de publieke en private sector moet vanuit huis werken. Verder zijn er flexibele werktijden ingesteld.

 • Gommers: 'Lockdown gaat komen'

  Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, zegt het gevoel te hebben dat er een lockdown gaat komen. In het Radio 538-programma De Coen en Sander Show zegt Gommers dat hij merkt "dat je toch het gevoel hebt dat het scherper moet".

  "Die lockdown gaat er komen. Ik ben er niet bij betrokken, maar ik voel dat", zegt hij. "Het lukt ons niet om het aantal besmettingen omlaag te krijgen." Gommers zegt dat hij het liefst een op maat gemaakte lockdown ziet, "meer voor de ouderen dan voor de jongeren". "We hebben het hier niet alleen over gezondheidszorg, maar ook over economie en sociaal leven."

  Het aantal vastgestelde besmettingen liep vandaag op met 2522. Dat is de vierde dagelijkse stijging op rij. Het aantal gemelde doden liep op met 16. Sinds eind mei werd dat aantal niet meer gehaald. Het aantal patiënten op de IC's is opgelopen naar 106.

 • 'Tweede piek desastreus voor economie'

  De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Mariëtte Hamer, noemt een tweede piek besmettingen "desastreus voor de economie". Hamer is voorzitter van de Denktank Coronacrisis van de SER, de belangrijkste adviseur van het kabinet op sociaal-economisch vlak.

  "Het kabinet doet er goed aan om elke dag duidelijk te maken dat het 5 voor 12 is en dat we alles moeten doen om een verdere uitbraak te voorkomen", zegt Hamer. "De GGD's moeten beter geholpen worden. En we moeten maatregelen nemen die zo min mogelijk verstorend zijn voor de economie."

  De Tweede Kamer praatte vandaag over het derde steunpakket voor bedrijven en ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis.

 • Aboutaleb: geen regionale maar landelijke maatregelen

  Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam acht de tijd gekomen dat regionale maatregelen tegen het coronavirus moeten worden vervangen door landelijke maatregelen. Tegen Rijnmond zegt Aboutaleb: "Als je ziet dat er nog acht 'zorgelijke regio's' bijkomen, en dat de meeste grote steden in die regio's vallen, dan is de vraag: wat blijft er nog over van de regionale benadering?"

  Hij wil met minister De Jonge bespreken of het zinvol is om "binnen een week of zo door te stappen naar landelijke maatregelen".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We moeten bespreken of het zinvol is om door te gaan met regionale maatregelen'
 • Coronaproof kinderpostzegels verkopen: 'Ik vind het wel een beetje gek'

  Deze week is de Kinderpostzegelactie begonnen en dat gaat dit jaar anders dan voorheen. Zo kunnen kinderen niet alleen digitaal postzegels verkopen, maar bijvoorbeeld ook met een koffertje langs de deuren gaan, laat Omroep Zeeland zien.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaproof kinderpostzegels verkopen: 'Ik vind het wel een beetje gek'