liveblog
NOS NieuwsAangepast

Woonzorgcentrum bedreigd na oproep Viruswaarheid • Duitsland maakt Utrecht risicogebied

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog af. Morgen beginnen we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Koolmees: 1,4 miljard euro voor begeleiding naar nieuw werk

Het kabinet maakt 1,4 miljard euro vrij om mensen zonder werk te begeleiden naar een nieuwe baan. Het is de bedoeling dat werkzoekenden zoveel mogelijk bij één loket terechtkunnen voor hulp, schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Kamer.

Advocaat Jan Vlug: OM moet Willem Engel vervolgen

De oproepen van Willem Engel zijn strafbaar, zei advocaat Jan Vlug in het RTL-programma Jinek. Volgens hem maakt de voorman van actiegroep Viruswaarheid zich schuldig aan opruiing. Ook roept de advocaat het Openbaar Ministerie op om Engel te vervolgen "als signaal".

Woonzorgcentrum bedreigd na oproep Willem Engel van Viruswaarheid

Personeel van een woonzorgcentrum in Goirle (Noord-Brabant) is met de dood bedreigd en uitgescholden na een oproep van Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid. Engel riep via sociale media op om te bellen naar het verzorgingshuis Guldenakker, dat volgens hem op slot was gegaan.

Er kwamen zes dreigtelefoontjes binnen en ruim het dubbele aantal e-mails, zegt een woordvoerster van Guldenakker in het Brabants Dagblad. De strekking is dat mensen willen dat kwetsbare ouderen niet weer worden opgesloten. "Maar dat is ook óns doel. Wij willen ook dat al onze verzorgingshuizen openblijven."

Het woonzorgcentrum vindt het nog belangrijker dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Het huis is vanaf 9 september acht dagen dicht geweest. Omdat er bewoners en medewerkers besmet waren, is daarvoor gekozen in overleg met de GGD. De verpleegafdeling bleek de bron, die is langer dicht geweest en de bewoners daar zitten in quarantaine.

Willem Engel zegt in de krant dat hij het 'spijtig' vindt dat zijn oproep zo is geïnterpreteerd. "Dit is niet de oproep die wij hebben gedaan. Wij keuren alle vormen van geweld af, ook verbaal geweld. Het is heel jammer dat de telefonistes nu de volle laag krijgen. Maar ik hoop wel dat het een signaal is voor de beleidsmakers, dat de eindverantwoordelijken beseffen dat dit het verkeerde beleid is."

Guldenakker overweegt aangifte te doen.

Famke Louise biedt excuses aan

Ook Famke Louise heeft de video van haar Instagramaccount gehaald waarin ze haar volgers opriep niet meer mee te doen met de coronamaatregelen van de overheid. Ze zegt dat ze niet meer achter de boodschap staat. Eerder vandaag bleek al dat veel andere BN'ers die een vergelijkbare oproep hadden gedaan, die ook hadden verwijderd.

Tegen haar ruim 1 miljoen volgers zegt Famke Louise dat het nooit haar bedoeling is geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen. "Ik realiseer me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen", zegt ze. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen."

Cafés en restaurants Marseille dicht, ook elders beperkingen

Kroegen en restaurants in Marseille zijn vanaf zaterdag op slot. De maatregel geldt in elk geval voor twee weken. In andere grote Franse steden, waaronder de hoofdstad Parijs, gaan de horecazaken vanaf maandagavond voortaan om 22.00 uur dicht.

De Franse minister van Volksgezondheid maakte de maatregelen bekend vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen in het land. Het afgelopen etmaal werden meer dan 13.000 besmettingen gemeld.

Voor Marseille is de op een na hoogste alarmfase afgekondigd. Parijs, Lille, Toulouse, Saint-Etienne, Rennes, Rouen, Grenoble en Montpellier vallen in de categorie 'verhoogde staat van paraatheid', die al gold voor Bordeaux, Lyon en Nice.

Het wordt in de getroffen gebieden verder verboden om met meer dan tien mensen ergens af te spreken. Bij openbare bijeenkomsten mogen maximaal duizend bezoekers aanwezig zijn. Dat is nu nog 5000.

Begrafenisondernemer in New York: 'De telefoons stopten niet met rinkelen'

Een trieste mijlpaal voor de VS: er zijn 200.000 coronadoden geregistreerd. New York was lang het epicentrum. Uitvaartcentra raakten er overbelast. Patrick Kearns moest de lichamen opslaan in een container. Hij vreest dat die weer ingezet moet worden.

Begrafenisondernemer in New York: 'De telefoons stopten niet met rinkelen'

Verpleeg- en ouderenzorg: 'We staan weer niet op de eerste rij'

De ouderenzorg is bang om weer op de tweede plek te komen en dat fouten uit het begin van de coronacrisis herhaald worden. Nu een tweede golf van het coronavirus voor de deur staat, slaan deskundigen uit de sector alarm. "De ziekenhuiszorg heeft nog altijd voorrang boven de zorg in verpleeghuizen", zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) tegen Nieuwsuur.

Disney schuift met verschijningsdata toptitels

Entertainmentconcern Disney heeft de verschijningsdatum van een aantal blockbusters uitgesteld. Fans die uitkijken naar de nieuwe Marvel-film Black Widow moeten nu wachten tot mei volgend jaar, in plaats van november aanstaande. Steven Spielbergs remake van West Side Story wordt zelfs een jaar later uitgebracht: december 2021.

Het bedrijf schuift met de data om de impact van de corona-pandemie op de filmrecette te ondervangen. In veel landen zijn de bioscopen open, maar mogen er veel minder mensen naar binnen. De eerste grote Hollywoodproductie die deze zomer desondanks uitkwam, Tenet van Christopher Nolan, heeft wereldwijd weliswaar al 250 miljoen dollar in het laatje gebracht, maar de omzet in de Verenigde Staten stelt met 36 miljoen ernstig teleur.

Eerder stelden andere filmstudio's hun potentiële kaskrakers ook al uit. Zo komt Wonder Woman 1984 van Warner Bros. niet in oktober, maar met Kerst uit en is Candyman van Universal naar volgend jaar verplaatst.

'Testcapaciteit bleef onbenut in begin van corona-uitbraak'

Er had in het begin van de corona-uitbraak in Nederland meer getest kunnen worden dan is gedaan, concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport. Er was ondanks berichten over schaarste wel degelijk meer testcapaciteit dan is ingezet. "Er is niet volledig gebruikgemaakt van de middelen die er waren", zegt Ewout Irrgang van de Rekenkamer.

Lof voor corona-aanpak in Afrika

Het hoofd van de Afrikaanse Centra voor Ziektebestrijding (CDC) prijst de regeringen van Afrikaanse landen voor hun corona-aanpak. Het Afrikaanse continent telt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 1,15 miljoen bevestigde coronabesmettingen en zo'n 25.000 coronadoden. Die cijfers steken gunstig af tegen die van andere continenten, zoals Europa (5,27 miljoen besmettingen en 231.000 doden), ook als je kijkt naar het aantal bewoners van beide continenten.

CDC-chef John Nkengasong ontkent bij de BBC dat de Afrikaanse landen niet goed registreren en dat de cijfers daardoor laag uitvallen. Volgens hem hebben de regeringen daar vanaf het begin goed ingegrepen en hebben testen, contactonderzoek en het dragen van mondkapjes het verschil gemaakt.

Wat ook hielp, is dat Afrika een jonge bevolking heeft. Het is bekend dat corona vooral bij ouderen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Een overzicht met besmettingscijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie

Kritische privacywaakhond wil uitleg over Abu Dhabi-deal

De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch over de deal waarbij coronatesten van Nederlanders naar Abu Dhabi worden gevlogen voor analyse. De privacywaakhond heeft daarom het laboratorium Saltro en het ministerie van Volksgezondheid om uitleg gevraagd.

Madrid vraagt om hulp leger bij aanpak coronacrisis

Het regiobestuur van Madrid heeft formeel gevraagd om de hulp van het leger in de door corona getroffen wijken in en rond de hoofdstad. De militairen moeten veldhospitalen gaan neerzetten, testen uitvoeren en zich bezighouden met het ontsmetten van de 37 afgezette wijken.

Daarnaast vraagt Madrid om de bijstand van ruim 200 extra politieagenten en guardia civiles (marechaussees), die kunnen helpen bij het handhaven van de quarantaineregels in de wijken. Ook wil de deelstaat 300 extra artsen aantrekken om de enorme tekorten in de zorg aan te pakken.

Het regiobestuur krijgt sinds deze week extra hulp van de Spaanse regering bij de aanpak van de tweede coronagolf. De vrees is dat komende dagen meer wijken met grote aantallen besmettingen moeten worden afgesloten. Volgens officiële cijfers bezetten coronapatiënten momenteel ruim een derde van alle IC-bedden in Madrid.

Kabinet gaat desinformatie over coronavaccin bestrijden

Het kabinet gaat actief optreden tegen desinformatie op sociale media zodra er een coronavaccin beschikbaar is, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Hij heeft een strategie opgesteld om de introductie van het vaccin rustig te laten verlopen. Gedurende het hele proces, van ontwikkeling tot uitvoering, wordt de veiligheid en effectiviteit van het vaccin bewaakt, schrijft De Jonge. "We doen geen enkele concessie aan de veiligheid."

De Jonge begrijpt dat mensen vragen hebben over de veiligheid en betrouwbaarheid van vaccins. Daarom komt er een communicatiecampagne in samenwerking met het RIVM. Daarin wordt rekening gehouden met "emoties, gevoelens van spanning, zorgen en onzekerheid". Zelf is hij van harte bereid zich te laten vaccineren.

De minister hoopt dat er in de eerste maanden van 2021 een goedwerkend vaccin beschikbaar is. Er zal niet meteen voldoende zijn voor iedereen, en daarom heeft het kabinet de Gezondheidsraad gevraagd wie het eerst in aanmerking moeten komen. Mogelijk zullen dat ouderen en zorgmedewerkers zijn. Het advies komt in november.

Experts, verenigd in een denktank, gaan zich richten op het bestrijden van desinformatie op sociale media. Tegelijkertijd wil De Jonge die sociale media ook gebruiken om mensen juist te wijzen op het belang van vaccinatie.

Vier recreatiegebieden bij Haarlem 's nachts verboden terrein

De veiligheidsregio Kennemerland heeft vier recreatiegebieden 's nachts tot verboden terrein verklaard. Tussen 22.00 en 06.00 uur mogen er geen bezoekers zijn in de gebieden Spaarnwoude, De Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas. Ook mogen bezoekers geen geluidsapparatuur bij zich hebben.

Doel van de maatregelen is illegale feesten tegen te gaan. "Deze feesten zijn onverantwoord. Het coronavirus kan zich er razendsnel verspreiden", zegt Marianne Schuurmans, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Haarlemmermeer.

Kennemerland is een van de regio's die vallen in risicocategorie 2, 'zorgelijk'. Vorige week vrijdag werd al aangekondigd dat er meer energie zou worden gestopt in het tegengaan van feestjes in het buitengebied.

Versoepelingen in België per 1 oktober

Hoewel het aantal coronabesmettingen ook bij onze zuiderburen blijft toenemen, heeft de Belgische premier Wilmès per 1 oktober een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd.

Mondkapjes in de openbare ruimte zijn dan niet meer overal verplicht. Alleen op plekken waar het druk is en het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, moeten mensen ze nog steeds dragen.

De quarantaine wordt ingekort van veertien naar zeven dagen, mits iemand drie dagen geen symptomen heeft en de uitslag van een coronatest na die quarantaineweek negatief is.

Ook verdwijnt de zogenoemde bubbel van vijf, waarbij een gezin vijf mensen mocht kiezen met wie het nauw contact had. Wel krijgen de Belgen nog steeds het advies om nauwe contacten, dus zonder mondkapje langer dan een kwartier binnen de 1,5 meter, zo veel mogelijk te beperken.

Grote uitval agenten door coronaregels, politie schakelt zelf testlab in

De politie heeft zelf een commercieel laboratorium ingehuurd om agenten op corona te laten testen, bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is een ad-hoc-oplossing, stelt de politie in een mail aan medewerkers. "Simpelweg omdat het niet uit te leggen is als de veiligheid van burgers en medewerkers in gevaar komt, doordat wij de continuïteit van de operatie niet kunnen waarborgen."

Verschillende politie-eenheden kampen met zo'n grote uitval van collega's, dat de situatie nijpend is. De problemen komen doordat agenten gezondheidsklachten hebben en lang moeten wachten op hun test(uitslag) of in thuisquarantaine moeten vanwege contact met een mogelijk besmet persoon. "Er is sprake van een zodanig capaciteitsverlies, dat vitale processen in het geding komen", staat in het interne bericht. "Dit is onacceptabel."

Toenadering tussen kabinet en oppositie over steunpakketten

Er is enige toenadering tussen kabinet en oppositie over de voorwaarden waaraan bedrijven en werkenden moeten voldoen, willen ze nieuwe coronasteun van de overheid krijgen. Morgen praat de Tweede Kamer over het nieuwe steunpakket, dat op 1 oktober moet ingaan. Het kabinet heeft instemming van een deel van de oppositie nodig, als het een meerderheid wil krijgen in beide Kamers.

Meer dan honderd coronapatiënten op de IC

Er liggen 104 coronapatiënten op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er dertien meer dan een dag eerder. Voor het eerst sinds begin juni liggen er weer meer dan honderd coronapatiënten op de IC.

Omdat de druk op de reguliere zorg in sommige regio's toeneemt, zijn er weer coronapatiënten verplaatst naar ziekenhuizen buiten de eigen regio. Het gaat om veertien patiënten, van wie één IC-patiënt. "De verwachting is dat in de komende dagen het aantal opgenomen patiënten en daarmee de verzoeken tot verplaatsing, nog beduidend zullen toenemen", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Voor het eerst sinds de versoepelingen op 1 juni overschrijdt het aantal IC-opnames de signaalwaarde van 10 per dag, blijkt uit het officiële coronadashboard. Het aantal positief geteste mensen en het zogenoemde besmettingsgetal, waaruit blijkt hoeveel andere mensen een corona-drager besmet, overschrijden al langer de signaalwaarde.

Die signaalwaarde is een soort alarmbel. Een belangrijke pijler onder het coronabeleid, is om te voorkomen dat het aantal ziekenhuisopnames zover oploopt dat de zorg wordt ontregeld. In totaal liggen er nu 475 covid-patiënten in het ziekenhuis, 55 meer dan gisteren.

Oostenrijkse staat aangeklaagd voor corona-uitbraak in Tirol

Een Oostenrijkse consumentenorganisatie heeft de staat Oostenrijk aangeklaagd in verband met de corona-uitbraak in Tirol in februari van dit jaar. De organisatie eist een schadevergoeding voor vier mensen die begin maart bij een bezoek aan het skioord Ischgl besmet zijn geraakt.

Het gaat om drie Duitsers en een Oostenrijker. De Duitsers werden ernstig ziek en hebben mogelijk blijvende schade aan de besmetting overgehouden. De Oostenrijker stierf in april aan de gevolgen van de besmetting.

Volgens de klagende partij heeft de overheid te laat ingegrepen. Op 25 februari moest een hotel in Innsbruck dicht, omdat bij een van de medewerkers corona was vastgesteld. Pas half maart werd in de hele regio een lockdown van kracht. De consumentenorganisatie eist schadevergoedingen die tot 100.000 euro per geval kunnen oplopen.

De zaak van de vier is een proefproces. Als dat naar wens verloopt, volgt volgend jaar een class action-zaak waarbij voor meer dan 6000 besmet geraakte personen uit 45 landen een claim wordt ingediend. Daar zitten ook honderden Nederlanders bij. Mogelijk komt het niet zo ver. De organisatie heeft de Oostenrijkse bondskanselier Kurz opgeroepen om tot een schikking te komen.

Nieuwsuur maakte in mei deze reportage over de besmettingen in Ischgl.

'Ze hadden de boel in Ischgl al lang dicht moeten gooien'

Dit zijn de acht regio's die naar zorgelijk gaan

Nog eens acht veiligheidsregio's gaan naar verwachting deze week nog naar risiconiveau 2 ('zorgelijk'), zei Rutte gisteren in de Tweede Kamer. Nu is duidelijk welke regio's dat zijn.

Het gaat om Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland, melden bronnen aan de NOS. De laatste vier werden vorige week al genoemd, omdat de besmettingscijfers daar hoog zijn. Wanneer de wijziging precies ingaat, is nog onduidelijk.

Sinds afgelopen vrijdag vallen zes regio's in de Randstad in categorie 2, de een na hoogste. Nederland telt 25 veiligheidsregio's.

Of er nieuwe maatregelen in de acht regio's worden afgekondigd en welke dat dan zijn, is nog onbekend. Minister de Jonge van Volksgezondheid: "We zijn in gesprek met die regio's om te komen tot een pakket van maatregelen dat past bij wat er daar aan de hand is. Dus we kijken welke maatregelen passend zijn om daar het virus de kop in te drukken." In het grootste deel van de Randstad gaan de kroegen sinds zondag eerder dicht en mogen nog maar vijftig mensen bijeenkomen voor een feestje of uitje.

Opnieuw meer besmettingen, 32 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2364 coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal op een dag tot nu toe. Gisteren werden 2247 positieve testen gemeld. Vorige week waren er gemiddeld 1924 per dag.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie is opgelopen tot boven de 100.000. Het werkelijke aantal besmettingen ligt veel hoger. Vooral in het begin van de pandemie werd er weinig getest. Het RIVM schat dat ongeveer een miljoen Nederlanders het virus inmiddels hebben gehad.

Het aantal bij het RIVM gemelde ziekenhuisopnames en doden blijft relatief laag. Het aantal opnames is 32 en het aantal doden 5. Het aantal gemelde opnames is gelijk aan gisteren, maar toen werden tien doden gerapporteerd. Vorig week waren het gemiddeld 22 ziekenhuisopnames en 5 doden.

Er lagen gisteren 420 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 91 op de intensive care. Dat is voor beide bijna twee keer zoveel als een week eerder.

Diemen

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam: 260. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam met 155 en Den Haag met 172.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Diemen (13,6 per 10.000 inwoners) Rozendaal (11,7) en Bergeijk (10,7). In Rozendaal ging het slechts om twee personen, maar vanwege het geringe aantal inwoners valt de gemeente op.

Naast Blijdorp, ook lening voor Ahoy van gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam gaat ook Ahoy financieel steunen, meldt Rijnmond. Eerder vandaag werd bekend dat Diergaarde Blijdorp een lening krijgt van tien miljoen euro. Ahoy kan rekenen op 11,6 miljoen euro in totaal.

Het gaat om een verlaging van de huur (9,2 miljoen) en een lening van 2,4 miljoen. Volgens de gemeente heeft een faillissement van Ahoy meer gevolgen voor Rotterdam dan de steun die het nu krijgt.

Artiesten verwijderen video's #ikdoenietmeermee

Verschillende BN'ers hebben de video's die ze maandagavond plaatsten met #ikdoenietmeermee weer verwijderd. Het Nederlandse online hiphop-platform Puna schrijft dat Bizzey, Rugged, Trobi, Dyna, Outsiders, DJ Chuckie, Zoe Livay, Abstract, Yes-R en Kosso "zonder mededeling" hun video's verwijderden. Ook zanger Tim Douwsma heeft de video van Instagram verwijderd.

Minister De Jonge noemde de kritische corona-actie gistermiddag onverantwoord en gevaarlijk. De minister van Volksgezondheid begrijpt dat er vragen zijn over de aanpak van het kabinet, maar is zeer verontrust over de actie.

Ook 'Nederlands' vaccin gaat grootschalige testfase in

Janssen Vaccins is begonnen met testen van een coronavaccin op 60.000 vrijwilligers in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Het vaccin, dat ontwikkeld wordt in Leiden, is een van de zes vaccins die door de Europese Unie zijn gereserveerd.

Tijdens deze derde fase krijgen tienduizenden mensen het middel in landen waar het virus nog volop rondgaat. Een deel krijgt een placebo.

Presentator BBC: 'Onmogelijk om een test te krijgen in Londen'

Stephen Sackur, presentator van het programma HARDtalk op BBC News, is ontevreden met het testsysteem in Groot-Brittannië. Na zes maanden is het nog steeds onmogelijk om getest te worden in Londen, zegt Sackur. "Zelfs met een cruciaal beroep met een zere keel en een hoest."

Het zorgt voor veel onzekerheid, zegt de gevreesde interviewer. Niet alleen voor hem, maar ook voor degenen met wie hij in contact is gekomen. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af of ze nu allemaal in isolatie moeten en wanneer is het waarschijnlijk standaard verkoudheid?

Snel en efficiënt testen is het belangrijkst om te reageren op deze crisis. "Is dit echt het beste wat we kunnen doen? Na zes maanden?"

Blijdorp gered door lening van tien miljoen euro van gemeente

Gemeente Rotterdam heeft Diergaarde Blijdorp gered van een faillissement, meldt Rijnmond. De dierentuin krijgt een lening van tien miljoen euro. Twee weken geleden kondigde Blijdorp een reorganisatie aan. Die gaat nog steeds door.

"Het belang van Diergaarde Blijdorp voor de stad is groot", zegt wethouder Bert Wijbenga tegen de regionale omroep. "Niet alleen Rotterdammers, maar ook vele bezoekers van buiten de stad komen er graag. Deze prachtige plek moeten we helpen in stand te houden."

Lab in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests analyseren

Het materiaal van mensen die zich bij de GGD laten testen op het coronavirus gaat binnenkort naar Abu Dhabi voor analyse. De deal tussen het Nederlandse lab Saltro, een zusterlab in Abu Dhabi en het ministerie van Volksgezondheid is bijna rond.

Het bedrijf Saltro bevestigt het bericht. Eerder vanochtend stelde een woordvoerder dat het ging om een lab in Dubai, maar daar komt hij nu van terug. Het blijkt te gaan om een lab in een andere stadstaat in de Verenigde Arabische Emiraten.

Er is inmiddels een speciale luchtbrug opgezet om de wattenstokjes met genetisch materiaal van Nederlanders in Abu Dhabi te krijgen. Vanaf Schiphol duurt het zo'n zes uur om de 5000 kilometer af te leggen.

Mogelijk eerder versoepelingen dan gepland in Victoria

In de Australische staat Victoria worden de maatregelen mogelijk eerder versoepeld dan gepland. Dat zei Daniel Andrews, de premier van de staat. Wat die versoepelingen in zullen houden, wilde hij nog niet zeggen.

Het aantal nieuwe coronagevallen daalde naar vijftien en er werden vijf nieuwe doden gemeld. In Victoria geldt al weken een strenge lockdown, die werd ingesteld om de tweede besmettingsgolf een halt toe te roepen. Het doel was het aantal dagelijkse besmettingen op 28 september onder de vijftig te krijgen.

Ierse Pub in Terneuzen is veranderd in bloemenzaak

Onder de tap van het café van Donatha en Ralf worden geen biertjes meer getapt, maar bloemen geschikt. Omroep Zeeland ging langs bij de Ierse pub die nu vol staat met planten.

Het was voor de eigenaren een noodzakelijke metamorfose, omdat er door de coronamaatregelen weinig klanten in het café mogen komen. Donatha zat acht jaar in de tuinbouw en maakt al jaren bloemstukken. De keuze voor een bloemenzaak was dan ook een logische. En het bevalt goed: "Het lekblad onder de tap is ideaal om bloemen te schikken."

  • Omroep Zeeland
  • Omroep Zeeland

Meer meldingen overlast door jongeren deze zomer

De politie kreeg deze zomer meer meldingen van overlast door jongeren dan voorgaande jaren. Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal overlastmeldingen in elke provincie is toegenomen.

In deze categorie vallen voor de politie "alle meldingen die worden gedaan van overlast die veroorzaakt wordt door jeugd". Dat gaat bijvoorbeeld om het achterlaten van afval, het blokkeren van de ingang van een supermarkt of geluidsoverlast. Ernstigere zaken als vandalisme en intimidatie zijn niet in deze cijfers meegenomen, meldt RTV Drenthe.

De politie zag in april al een toename van het aantal meldingen. Toen werd gezegd dat dit niet direct hoeft te betekenen dat jongeren daadwerkelijk meer overlast veroorzaken: als mensen vanwege corona meer thuis zijn, zien ze meer en melden ze wellicht ook sneller overlast.

Bijna 40.000 mensen vlogen vorige week naar oranje gebied

Van 14 tot en met 20 september vertrokken 39.928 passagiers vanaf Schiphol naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt. Dat staat in antwoorden van minister Cora van Nieuwenhuizen op eerder gestelde Kamervragen.

Het is niet bekend hoeveel van deze mensen een niet-noodzakelijke reis maakten, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Vanwege privacyregels mogen vervoersbedrijven niet registreren wat het doel van een reis is. De minister zegt dat reizigers zelf de verantwoordelijkheid hebben om de afweging te maken of een reis noodzakelijk is.

Een oranje reisadvies betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden; het is dus een advies, geen verplichting. Dat kan omdat er gezondheidsrisico's zijn in het land of gebied, maar ook vanwege inreisbeperkingen of maatregelen zijn opgelegd aan Nederlanders.

Bierverkoop augustus gedaald, alcoholvrij en -arm bier meer verkocht

De bierverkoop in de horeca is nog lang niet terug naar normaal, dat zegt de Vereniging van Nederlandse Bierbrouwers. De bierverkoop in de horeca- en evenementenbranche daalde in augustus met 36,5 procent in vergelijking met augustus vorig jaar. In juli was die daling 33,1 procent.

Wel werd er thuis meer bier gedronken (15,9 procent) en ook de export deed het goed (11,7 procent). Verder steeg de verkoop van alcoholvrij en -arm bier met bijna 10 procent.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis daalde volgens de Nederlandse Bierbrouwers de totale bierverkoop met 13,2 procent. "Het mooie weer heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de daling niet nog groter is", zegt directeur Lucie Wigboldus. "Gelukkig hebben daardoor veel consumenten kunnen genieten van een goed glas bier op het terras of in de tuin. Toch zijn het zware tijden voor de horeca, blijkt wel uit deze cijfers en dus ook voor de brouwers."

TEFAF Maastricht wil fysieke en online beurs

De organisatie van TEFAF (The European Fine Art Fair) wil dat de kunstbeurs in maart 2021 zowel fysiek, als online plaatsvindt, meldt 1Limburg. Met de digitale versie wordt in november in New York geëxperimenteerd.

Ruim 280 kunsthandelaren doen eraan mee. Iedereen mag online één werk tonen. Met extra beelden, tekst en video's kunnen de deelnemers uitleg geven. Ook is er de mogelijkheid om live met hen te praten.

De organisatie neemt in december een beslissing over de fysieke beurs in Maastricht, maar denkt dat die door kan gaan. De kunst- en antiekbeurs is elk jaar in Maastricht en duurt tien dagen. De vorige editie werd voortijdig afgebroken vanwege het coronavirus.

Amsterdamse bruiloften verplaatsen zich naar Zaandam

Sommige Amsterdamse ondernemers met een feestzaal hebben last van de nieuwe coronamaatregelen in hun stad, meldt NH Nieuws. Ze zien hun klanten wegtrekken naar feestzalen in Zaandam, waar geen vijftig, maar honderd mensen zijn toegestaan.

Zo krijgt Ismail Gunes, eigenaar van een evenementenlocatie in Osdorp, veel telefoontjes met slecht nieuws. "We hebben veel annuleringen", zegt hij tegen de regionale omroep

Bij een feestzaal in Zaandam staat de telefoon eveneens roodgloeiend. Eigenaar Nawid Wardoji wordt door veel Amsterdammers gebeld die bij hem willen trouwen. Hij zit nu tot januari volgeboekt.

India meldt 83.000 nieuwe besmettingen

In India kwamen er de afgelopen dag ruim 83.000 nieuwe besmettingen bij. Dat is flink minder dan vorige week donderdag, toen het hoogste aantal nieuwe coronagevallen werd gemeld: ruim 97.000.

In totaal zijn er nu ruim 5,6 miljoen besmettingen vastgesteld. India staat na de Verenigde Staten (ruim 6,9 miljoen) op de tweede plaats met meeste besmettingen wereldwijd.

Meer meldingen kindermishandeling en seksueel geweld via chat

Tijdens de coronacrisis zijn er bij hulpverleningsorganisatie Fier meer meldingen binnengekomen van kindermishandeling en seksueel geweld. Via Chat met Fier, een anoniem platform waar mensen met een professional kunnen chatten, zag de organisatie het aantal hulpvragers met bijna 40 procent toenemen. Het gaat om de meldingen die binnenkwamen tussen 1 januari en 30 april.

Fier meldt dat het aantal slachtoffers op de chat voor kindermishandeling het meest steeg: van 470 personen in januari/februari, naar 851 in maart/april. "De drempel is natuurlijk erg hoog en daarom komen ze bij ons wel anoniem", zegt Johannes Dijkstra, projectleider bij Fier, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat hebben wij de afgelopen periode ontzettend zien stijgen."

Het aantal meldingen van slachtoffers van seksueel geweld steeg van 557 naar 728. Dijkstra noemt het opvallend dat partnergeweld niet steeg, maar zelfs licht afnam: van 258 naar 250.

Kritische Kamer waarschuwt kabinet, Rutte verwacht maatregelen in meer regio's

De Tweede Kamer heeft gisteren in het coronadebat felle kritiek geuit op het kabinet. Dat moet er hard aan werken om het vertrouwen in het coronabeleid niet te verliezen, was de boodschap. De aanpak en communicatie moeten beter, hebben partijen in de Tweede Kamer gezegd over het toenemend aantal besmettingen in het land en de maatregelen van het kabinet. Niet eerder was de kritiek in de Kamer zo hard.

'Binnensteden Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem hardst getroffen door corona'

Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem behoren volgens marktonderzoeker Locatus tot de winkelsteden die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis. Locatus onderzocht de economische effecten op 2500 winkelgebieden in Nederland en die verschillen enorm, zegt het bureau.

Steden die het bijvoorbeeld vooral moeten hebben van toeristen, of waar een overaanbod is van kleding- en schoenenzaken (die heel veel concurrentie ondervinden van online-shoppen) en waar veel horeca is, kregen de hardste klappen.

Famke Louise: #ikdoenietmeermee was nodig om mijn verhaal te kunnen doen

Zangeres Famke Louise heeft in het RTL-programma Jinek gereageerd op de ophef die is ontstaan over de hashtag #ikdoenietmeermee, die zij en andere influencers eergisteren online zetten. "Deze hashtag was nodig om mijn verhaal te kunnen doen", zei ze.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zei dat ze gaan regelen om later het gesprek met elkaar aan te gaan.

Welkom in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het blog van gisteren terug.